Prof. dr Jasminka Gradaščević-Sijerčić

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Prof. dr Jasminka Gradaščević-Sijerčić"

Транскрипт

1 Prof. dr Jasminka Gradaščevid-Sijerčid RADNO-PRAVNI I OBLIGACIONO-PRAVNI ASPEKTI NAKNADE ŠTETE I ODGOVORNOSTI ZA ŠTETU Sarajevo, godine/Sarajevo godine jednodnevni seminar-privredna štampa

2 Sadržaj 1. Uvodni osvrt: odgovornost i naknada štete iz radnog odnosa 2. Odgovornost radnika za štetu učinjenu poslodacu 3. Paušalna naknada štete 4. Regresna odgovornost radnika 5. Smanjenje i oslobađanje od obaveze naknade štete

3 1.Pojam odgovornosti Struktura pojma odgovornosti, izrečena u formalnoj rečenici: neko je nekome odgovoran za nešto, u meritumu naznačava nekoliko odnosa na koje upućuje odgovornost: subjekt odgovornosti, objekt odgovornosti, za što je neko odgovoran, zbog čega se nešto želi postići, a drugo izbjeći, pred kim je neko odgovoran, kada nastupa odgovornost.

4 1. Odgovornost za štetu naknada štete iz radnog odnosa U svim pravnim sistemima postoji opća zabrana prouzrokovanja štete drugome. Ova zabrana se u pravilu izriče posredno, tj. kroz nametanje obaveze licu koje je štetu prouzrokovalo da je nadoknadi. U našem pravu, zabrana prouzrokovanja štete izriče se, ne samo posredno, već i neposredno, jer se u osnovnim načelima ZOO utvrđuje : svako je dužan da se uzdrži od postupaka kojima se može drugome prouzrokovati šteta (čl.16 ZOO)

5 1.Pojam i koncept odgovornosti za štetu u radnom pravu Odgovornost subjekata individualnog i kolektivnog radnog odnosa u pravilu utemeljena na pravilima građanskopravne odgovornosti, sa manjim ili većim odstupanjima.

6 Pojam i koncept odgovornosti za štetu u radnom pravu Posebnosti pravnog režima odgovornosti za štetu javljaju se i u individualnom i u kolektivnom radnom pravu. (1) Individualno: a) radnik: osnov odgovornosti,postupkom utvrđivanja odgovornosti,izvršavanjem odluke o naknadi štete,karakterom spora; b) poslodavac: opći pravni režim građanskopravne odgovornosti, modifikovan rješenjima socijalnog osiguranja (povreda na radu i profesionalno oboljenje) (2) Kolektivno : - odgovornost sindikata za štetu zbog organizovanja nezakonitog štrajka, - odgovornost poslodavca zbog nezakonitog isključenja iz procesa rada.

7 Normativni okvir uređivanja naknade štete iz radnog odnosa Zakon o radu; Zakon o obligacionim odnosima; Zakon o zaštiti na radu; Zakon o zabrani diskriminacije; Zakon o parničnom postupku-naknada štete iz radnog odnosa je radni spor; Zakon o izvršnom postupku.

8 1.1.Zakon o radu i naknada štete Naknada štete nastale diskriminacijom (čl.12. st.4 ZoR FBiH); Naknada zbog neiskorištenog godišnjeg odmora krivicom poslodavca (čl.52. st.4 ZOR FBiH); Zaštita plaće (čl.82. st.1 ZoR FBiH); Naknada štete zbog zabrane takmičenja (čl ZoR FBiH); Glava X -Naknada štete (čl ZoR FBiH) a) Odgovornost radnika za štetu prouzrokovanu poslodavcu; b) Određivanje paušalnog iznosa štete; c) Odgovornost za štetu prouzrokovanu trećem licu; d) Smanjenje i oslobađanje od obaveze naknade štete; e) Odgovornost poslodavca za štetu prouzrokovanu radniku; Naknada štete u slučaju nezakonitog otkaza (čl.106. st. 2 ZoR FBiH); Naknada štete u slučaju prestanka rada prije isteka propisanog otkaznog roka (čl.106. st. 3 ZoR FBiH); Zastara novčanih potraživanja (čl.115 ZoR FBiH); Nanošenje štete poslodavcu za vrijeme štrajka (čl.157.st.3.zor FBiH)

9 2.Odgovornost radnika za štetu učinjenu poslodavcu Da bi radnik odgovarao za štetu uzrokovanu poslodavcu, potrebno je ispuniti pretpostavke propisane čl.89. st.1.zor a koje se vezuju za: da je šteta prouzrokovana na radu, odnosno u vezi sa radom, da je šteta nastala namjerno ili zbog krajnje nepažnje, da je poslodavcu nastala šteta.

10 Osnovne obaveze radnika Čl.7.st.2 ZoR-a: -Radnik je obavezan osobno obaviti preuzeti posao prema uputama poslodavca datim u skladu s prirodom i vrstom rada; -Radnik je obavezan poštovati organizaciju rada i poslovanja kod poslodavca; -Radnik je obavezan poštovati zakone i opće akte poslodavca. Ako prilikom obavljanja poslova koji predstavljaju izvršavanje obaveza iz radnog odnosa nastane šteta, ta se šteta smatra štetom na radu; Ako je radnik štetu počinio za vrijeme aktivnosti koje ne predstavljaju redovno obavljanje poslova i radnih zadataka, ali predstavljaju obavezu iz radnog odnosa nastala šteta smatra se štetom u vezi s radom.

11 Šteta Šteta koju poslodavac pretrpi može biti: imovinska i neimovinska šteta. Imovinska šteta: umanjenje imovine poslodavca: novčanih sredstava, stvari i materijalnih prava (damnum emergens/obična šteta) i /ili sprječavanje njenog uvećanja (lucrum cessans/izmakla dobit); Neimovinska šteta : povredu prava osobnosti ( pravo na život, tjelesno i duševno zdravlje, ugled, čast, dostojanstvo, ime, privatnost osobnog i porodičnog života, slobodu i dr.).

12 Uzročna veza Pod štetom na radu podrazumijeva se šteta koja nastane za vrijeme rada u toku radnog vremena i u izvršavanju obaveze rada na odgovarajućem mjestu/mjestima rada; Pod štetom u vezi sa radom podrazumijeva se šteta koja je nastala u okviru aktivnosti radnika koje su u najužoj funkcionalnoj vezi s obavljanjem poslova i zadataka radi obavljanja kojih je zasnovao radni odnos( poslovi i zadatci koji se obavljaju van radnog vremena i van radnog mjesta kod poslodavca); Pod štetom u vezi s radom podrazumijeva se dakle i šteta nastala u obavljanju rada koji izlazi izvan okvira sadržaja poslova i zadataka radi obavljanja kojih je radnik zasnovao radni odnos i koji su sadržani u opisu poslova u ugovoru o radu odnosno sistematizaciji na koju upućuje ugovor o radu, ako su takvi poslovi obavljeni po nalogu rukovoditelja.

13 Osnov odgovornosti Dva stepena krivice: namjera (dolus) i krajnja nepažnja (culpa lata) namjerno ili s krajnjom nepažnjom. Namjera je najteži oblik krivnje, a određuje se subjektivno. Prema pravnoj teoriji, namjera je takva vrsta krivice koja se vezuje i za volji i za znanje. Radi se o situacijama kada je radnik svjestan da će svojom radnjom ili propuštanjem izazvati štetu. S krajnjom nepažnjom ili grubom nemarnošću postupa onaj radnik koji u svom radu ne upotrijebi ni onu pažnju koju bi upotrijebio prosječni radnik /iole pažljiv radnik.

14 Namjera i nepažnja Namjera je najteži oblik krivice u građanskom pravu. Smatra se da namjera u građanskom pravu odgovara umišljaju u krivičnom pravu. Bez pravnog značaja je kada je riječ o građansko pravnoj odgovornosti, da li se radi o direktnoj ili eventualnoj namjeri, jer pitanje odštetne odgovornosti ne zavisi od oblika namjere. Postojanje namjere sa aspekta građansko-pravne odgovornosti procjenjuje se u svakom konkrektnom slučaju, pri čemu se ispituje stanje svijesti i volje štetnika- što znači da se pravni standard namjere, kao oblika krivice, ne utvrđuje usporedbom stanja volje i svijesti štetnika sa istim takvim stanjem drugih lica u istoj životnoj situaciji, već se navedeni subjektivni elementi procjenjuju sa aspekta postojanja stanja svijesti i volje da se drugome nanese šteta, odnosno svijest o mogućnosti nastupanja štete i pristajanja na takvo nastupanje. Nepažnju, kao oblik krivice karakteriše stepen pažljivosti i opreznosti. Mjerila za utvrđivanje nepažnje su objektivne prirode koja predpostavljaju pravni standard pomoću kojeg se procjenjuje - da li se štetnik ponaša kao druga lica odredjenih svojstava.

15 Krajnja nepažnja Krajnja nepažnja (culpa lata), je takav oblik (stepen) krivice, kad štetnik u određenoj situaciji, nije postupao ni sa onim stepenom pažnje sa kojim bi postupao svaki prosječan čovjek, odnosno svaki prosječni stručnjak (ukoliko se stepen nepažnje procjenjuje za ovu kategoriju lica). Krajnja nepažnja je pažnja prosječnog čovjeka što je relativan, a ne apsolutan pojam i što se utvrđuje u svakom konkretnom slučaju. Krajnja nepažnja je pravni standard.

16 Osnov odgovornosti-važno Ako je radnik štetu poslodavcu učiinio sa običnom nepažnjom (culpa levis) on za štetu ne odgovara. Obična nepažnja se prezumira. Namjeru ili krajnju nepažnju radnika mora mora dokazivati poslodavac. To znači da će se u postupku koji poslodavac pokrene protiv radnika radi naknade štete koju mu je on prouzrokovao na radu, odnosno u vezi sa radom podrazumijevati da je radnik štetu počinio uslijed obične nepažnje sve dok poslodavac ne dokaže veći stupanj krivice: namjeru ili krajnju nepažnju radnika. Tek kad poslodavac to dokaže, ako su ispunjeni ostali uvjeti, poslodavac ima pravo na naknadu štete. Poslodavac treba dokazati uzročnu vezu između nastanka štete i postupanja radnika.

17 2.1.Šteta koju učini više radnika Ako štetu uzrokuje više radnika, svaki radnik odgovara za dio štete koji je uzrokovao (čl.89.st.(2).zor-a). Ovom je odredbom propisana podijeljena odgovornosti radnika za štetu koju uzrokuju poslodavcu. Izuzetak od općeg pravila obligacionog prava ( čl. 206.st.(1). ZOO pripisano je da za štetu koju je više osoba prouzročilo zajedno, svi sudionici odgovaraju solidarno). Za razliku od tog pravila, radno zakonodavstvo se opredijelilo za rješenje prema kojem u situaciji kad poslodavcu štetu uzrokuje više radnika - svaki radnik odgovara za dio štete koji je uzrokovao. Dakle, u takvim situacijama solidaritet se ne predrazumijeva kao što je to slučaj kod pravila obligacionog prava. Cilj: zaštita položaja radnika jer ovo pravilo ipak osigurava da svaki odgovara za dio štete koji je počinio. Međutim, poslodavcu se nameće dodatna obaveza jer će on morati prethodno utvrditi koji radnik je odgovoran za tačno određeni nastali dio štete.to znači da će poslodavac prije nego izračuna koliko iznosi pojedini dio štete za svakog od radnika, morati tačno utvrditi kojom radnjom i na koji način je svaki od radnika uzrokovao pojedini dio štete.

18 Šteta koju učini više radnika U slučaju da nije moguće utvrditi koliki je udio svakog od radnika u prouzročenju štete, tad su svi radnici podjednako odgovorni i štetu naknađuju u jednakim dijelovima (čl.89.st.(3).zor-a). Praksa: često se ne može utvrditi koji je dio štete uzrokovao svaki radnik- u takvim okolnostima smatra se da su svi podjednako odgovorni za štetu. Važno: zakonom se ne propisuje presumpciju prema kojoj se smatra da su svi podjednako odgovorni u slučaju kad bi utvrđivanje činjenice koji radnik odgovara za dio štete bilo povezano s većim troškom i protekom vremena, već jednostavno kad poslodavac nije nikako u mogućnosti utvrditi za svakog od radnika koji je dio štete uzrokovao. Riječ je o objektivnoj nemogućnosti dobivanja takvog saznanja, a ne o subjektivnom ograničenju poslodavca. Dakle, kada je poslodavac konstatirao, da je nemoguće utvrditi za svakog radnika dio štete koji je on uzrokovao, tad će podijeliti ukupni iznos koji je potreban da bi se popravila šteta s brojem radnika koji su sudjelovali u nastanku štete i odrediti da svaki od njih naknadi svoj (jednaki) dio.

19 Šteta koju učini više radnika Solidarna odgovornost u sistemu radnih odnosa predviđena je jedino u slučaju ako je više radnika uzrokovalo štetu krivičnim djelom počinjenim sa umišljajem (čl.89.st.(4)zora). Radi se o solidarnoj odgovornosti kakva je predviđena i po pravilima obligacionog prava. (ZOO propisano je da za štetu koju viša osoba prouzroči zajedno svi sudionici odgovaraju solidarno, svaki dužnik solidarne obaveze odgovara vjerovniku za cijeli dug i vjerovnik može zahtijevati ispunjenje od koga hoće sve dok ne bude potpuno ispunjen, ali kad jedan dužnik ispuni dug, obaveza prestaje i svi se dužnici oslobađaju). počinili štetu.

20 Šteta koju učini više radnika Solidarna obaveza je takav pravni odnos u kojemu poslodavac može birati hoće li naknadu štete potraživati od svih radnika ili od pojedinog radnika koji odgovara poslodavcu za čitavu štetu i to neovisno o činjenici što je između radnika moguće podijeliti njihove obaveze. Ako je jedan radnik platio čitavu štetu poslodavcu, svi ostali radnici su oslobođeni obaveze naknade štete ali je radnik koji je naknadio štetu ovlašten od drugih radnika zahtijevati da mu naknade ono što je platio za njih. Iz prirode solidarnih obaveza kao obligacionih odnosa u kojemu je vjerovnik ovlašten tražiti ispunjenje cijele činidbe od bilo kojeg dužnika, proizlazi da su radnici kao solidarni dužnici obični suparničari u sudskom postupku koji je protiv njih pokrenuo poslodavac radi naknade štete. Stoga poslodavac tužbom kojom potražuje naknadu štete, nije dužan obuhvatiti sve radnike koji su prouzrokovali štetu.

21 Važno U situaciji kad radnik učini štetu poslodavcu, poslodavac nije ovlašten bez suglasnosti radnika odnosno bez izvršne sudske odluke svoje potraživanje naplatiti uskraćivanjem isplate plaće ili isplate naknade plaće. U odredbi čl.82 st.(1)zor-a propisana je opća zabrana poslodavcu da bez suglasnosti radnika svoje potraživanje prema radniku naplati uskraćivanjem isplate plaće ili nekog njezinog dijela, odnosno uskraćivanjem isplate naknade plaće ili dijela naknade plaće.

22 3.Paušalna naknada štete U odredbi čl.90. ZoR-a predviđena je mogućnost da se, za određena ponašanja i radnje radnika koje su se štetno odrazile na proces rada i izvršavanja radnih obveza u kolektivnom ugovoru ili pravilniku o radu unaprijed utvrdi naknada štete ako bi utvrđivanje stvarne pretrpljene štete uzrokovalo nerazmjerne troškove odnosno ako se naknada štete ne može utvrditi u tačnom iznosu. Poslodavac se može pozvati na ovu zakonsku odredbu pod uvjetom da su se kumulativno ispunile sljedeće pretpostavke: -da je poslodavac pretrpio štetu, -da je štetu učinio radnik koji se kod njega nalazi u radnom odnosu, -dase ne može utvrditi naknada štete u tačnom iznosu ili bi utvrđivanje tačnog iznosa štete uzrokovalo nerazmjerne troškove -da je ta mogućnost predviđena kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

23 3.Paušalna naknada štete Potrebno je kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu unaprijed označiti radnje ili propuštanja kao i novčani iznos naknade. Budući da se radi o unaprijed označenim radnjama odnosno propuštanju, nije potrebno dokazivati štetu. Radnik odgovara za štetu ako ju je počinio ili propustio radnju opisanu kao štetu, što je predviđeno kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu. Koje će radnje poslodavac označiti ovisno je o vrsti djelatnosti koju on obavlja (često su to radnje poput zakašnjenja na posao, prijevremeni odlazak s posla, konzumiranje alkohola i sl. ) Ako bi se utvrdilo da šteta koju je pretrpio poslodavac veća od utvrđenog iznosa naknade, poslodavac može zahtijevati naknadu u visini stvarno pretrpljene i utvrđene štete (poslodavac će morati dokazati da je radnik namjerno ili zbog krajnje nepažnje uzrokovao štetu).

24 Iz prakse Budući da je u čl...pravilnika o radu ugovoren paušalni iznos naknade štete kojeg će radnici platiti kada samovoljno napuste posao, dovoljno je utvrditi da je radnik počinio povredu za koju je ugovorena visina štete. Kad je za određene štetne radnje pravilnikom unaprijed određen iznos naknade štete, jer bi utvrđivanje visine štete uzrokovalo nesrazmjerne troškove, poslodavac nije dužan utvrđivati visinu štete.

25 4.Regresna odgovornost radnika ZoR u odredbi čl.91 regulira pravo poslodavca na regres u slučaju kad je radnik na radu i u vezi sa radom namjerno ili zbog krajnje nepažnje prouzrokovao štetu trećoj osobi/licu, a štetu je naknadio poslodavac (odgovornost za drugoga). Iz odredbe proizlazi da regresna odgovornost radnika postoji u slučaju kad su ispunjene slijedeće pretpostavke: a) da je radnik na radu ili u vezi s radom trećoj osobi počinio štetu, b) da je radnik štetu uzrokovao namjerno ili zbog krajnje nepažnje, c) da je štetu koja je nastala trećoj osobi, naknadio poslodavac. Ako su ispunjene navedene pretpostavke, radnik je obavezan poslodavcu naknaditi iznos koji je radi naknade štete poslodavac isplatio trećoj osobi. Poslodavac regres od radnika može zatražiti od dana kada je trećoj osobi naknadio štetu, poslodavac može potraživati i zateznu kamatu na isplaćenu glavnicu tekuću od dana isplate trećoj osobi.

26 4.Regresna odgovornost radnika Poslodavac trećoj osobi može odgovarati po pravilima o odgovornosti za štetu koja potječe od opasne stvari ili opasne djelatnosti ali i po osnovi krivnje. U ovim sluučajevima poslodavac odgovara bez obzira na stepan krivnje radnika što znači za namjeru, krajnju nepažnju ali i za običnu nepažnju. Međutim, radnik će poslodavcu regresno odgovarati samo pod uvjetom da je štetu uzrokovao namjerno ili krajnjom nepažnjom. U kojem roku zastarijeva pravo poslodavca da od radnika potražuje isplatu naknađene štete? ZoR to pitanje ne uređuje. Odredba čl. 170 ZOO propisuje da poslodavac odgovara za štetu koju radnik na radu ili u vezi s radom uzrokuje trećoj osobi, osim ako dokaže da je radnik u datim okolnostima postupao onako kako je trebalo/da su postojali razlozi koji isključuju odgovornost radnika izuzev odgovornosti za štetu od opasne stvari ili opasne djelatnosti. Oštećenik ima pravo zahtjevati naknadu štete i neposredno od radniika ako je štetu uzrokovao namjerno. Osoba koja je oštećeniku nadoknadila štetu koju je radnik uzrokovao namjerno ili krajnjom nepažnom ima pravo od tog radnika zahtjevati naknadu plaćene svote,a to pravo zastarjeva u roku od šest mjeseci od šest mjeseci od dana isplaćene štete(čl.171 ZOO). Dakle, pravo poslodavca na regresno potraživanje od radnika zastarijeva u roku od šest mjeseci od dana kad je šteta popravljena odnosno od dana kad je poslodavac trećoj osobi popravio štetu ili je novčanim iznosom naknadio.

27 Iz sudske prakse «Prema odredbi člana 170. ZOO. za štetu koju radnik na radu ili u vezi sa radom prouzrokuje trećem licu, odgovara preduzeće u kome je on radio u trenutku prouzrokovanja štete. Preduzeće se može osloboditi ove odgovornosti ako dokaže da je zaposleni u trenutku prouzrokovanja štete postupao onako kako je trebao da postupa. Ako za štetu odgovara preduzeće, oštećeni može tražiti naknadu štete i od samog radnika, ako je on tu štetu prouzrokovao namjerno. Odgovornost preduzeća prema trećem licu je primarna u odnosu na odgovornost radnika, a odgovornost radnika nije solidarna sa odgovornošću preduzeća, već je ona supsidijarne prirode, tako da oštećeni, shodno stavu 2. člana 170. ZOO. mogu naknadu štete ostvariti neposredno od radnika, samo u slučaju, da je štetu prouzrokovao namjerno. Ovim odredbama se ne dira u pravila o odgovornosti za štetu koja potiče od opasne stvari ili opasne djelatnosti. S obzirom da je treće tuženi (koji je radnik drugotuženog preduzeća), štetu pričinio iz nehata, a ne namjerno, pazeći po službenoj dužnosti na pravilnu primjenu materijalnog prava, uvažavanjem žalbenih razloga trećetuženog, prvostepena presuda je preinačena tako, što je zahtjev tužitelja u odnosu na ovog tuženog odbijen.» (Iz neobjavljene presude Okružnog suda u Banja Luci broj Gž- 28/00 od godine).

28 5.Smanjenje i oslobađanje od obaveze naknade štete ZOR predviđa kao mogućnost smanjenje ili oslobođenja radnika od obaveze naknade štete. Radi se dakle o mogućnosti koju ZoR predviđa, ali je taj Zakon izričito ne propisuje. To znači da će smanjenje ili oslobođenja radnika od obaveze naknade štete postojati jedino ako je predviđena kolektivnim ugovorom i pravilnikom o radu. Ako se kolektivnim ugovorom/pravilnikom o radu utvrde uvjeti i načini smanjenja ili oslobođenja od naknade štete, radnik može zahtijevati primjenu te odredbu u slučaju da je prouzročio štetu. U pravilu kao uvjeti kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu smanjenje ili oslobođenja radnika od obaveze naknade štete vezuje se za oblik krivnje. Naime, poslodavac sigurno neće predvidjeti da se radnik oslobađa odgovornosti ako štetu prouzroči namjerno, dakle kad je svjestan da će svojom radnjom ili propuštanjem izazvati štetu (kad hoće uzrok i posljedicu). Poslodavac može predvidjeti iznos do kojeg radnika pod navedenim uvjetima može osloboditi od plaćanja naknade štete. U tom bi slučaju radnik bio dužan platiti onaj dio štete koji prelazi iznos utvrđen kolektivnim ugovorom ili pravilnikom o radu.

29 6.Odgovornost poslodavca za štetu prouzrokovanu radnku Čl.93 ZOR-a (1) Ako radnik pretrpi štetu na radu ili u vezi s radom, poslodavac je dužan radniku naknaditi štetu po općim propisima obligacionog prava. (2) Pravo na naknadu štete iz st.(1.) ovoga člana odnosi se i na štetu koju je poslodavac uzrokovao radniku povredom njegovih prava iz radnog odnosa. (3) Naknada plaće koju radnik ostvari zbog nezakonitog otkaza ne smatra se naknadom štete.

30 6.Posebne odredbe Zakona o radu kao osnov za naknadu štete iz radnog odnosa Naknada štete nastale diskriminacijom (čl.12. st.4 ZoR FBiH); Naknada zbog neiskorištenog godišnjeg odmora krivicom poslodavca (čl.52. st.4 ZOR FBiH); Zaštita plaće (čl.82. st.1 ZoR FBiH); Naknada štete zbog zabrane takmičenja (čl ZoR FBiH); Naknada štete u slučaju nezakonitog otkaza (čl.106. st. 2 ZoR FBiH); Naknada štete u slučaju prestanka rada prije isteka propisanog otkaznog roka (čl.106. st. 3 ZoR FBiH); Zastara novčanih potraživanja (čl.115 ZoR FBiH); Nanošenje štete poslodavcu za vrijeme štrajka (čl.157.st.3.zor FBiH)

31 Šteta nastala diskriminacijom Radnik može tražiti naknadu imovinske i neimovinske štete(imovinska: troškove liječenja, izgubljena zarada,neimovinske: naknadu zbog povrede prava ličnosti/objavljivanje presude novčana naknada) U presudama Europskog suda u predmetima diskriminacije zauzeti su ovi stavovi: prema okolnostima svakog slučaja ocijeniti koju visinu naknade štete dosuditi da bi: - postigla rezultat, - bila proporcionalna šteti, - bila preventivna (generalna i specijalna prevencija). To znači da ako su okolnosti teže tada visina treba biti viša i radi radnika (popravljanje štete) i radi poslodavca (kažnjavanje i prevencija), a ako je poslodavac financijski moćniji tada visina treba biti viša da bi uopće mogla preventivno djelovati (specijalna prevencija) i sl. - Direktive EU-a zahtijevaju: sankcija mora biti učinkovita (postići željeni rezultat), proporcionalna učinjenoj šteti i preventivno mora djelovati kako bi spriječila buduću diskriminaciju (analogno tome, trebalo bi spriječiti buduće uznemiravanja).

32 Iz prakse Svrha dosuđenja naknade štete zbog nedopuštenog otkaza ugovora o radu i sudskog raskida tog ugovora o radu je materijalno osiguranje radnika u određenom vremenskom periodu, s time da je sud dužan prilikom utvrđivanja visine naknade štete uzeti u obzir osim zakonskih kriterija i druge okolnosti vezane za konkretne radne, životne, ekonomske prilike radnika, odnosno konkretne okolnosti načina uvjeta i okolnosti prestanka radnog odnosa.

mr

mr 5. Pretpostavke odgovornosti za štetu 5.1. Općenito Osnove izvanugovorne odgovornosti za štetu općenito su navedene u Zakonu o obveznim odnosima, 1 pri čemu ZOO ne nabraja opće pretpostavke odgovornosti

Више

BOSNA I HERCEGOVINA REPUBLIKA SRPSKA VRHOVNI SUD REPUBLIKE SRPSKE Broj: 95 0 P Rev Banjaluka: godine Vrhovni sud Republike Srpske

BOSNA I HERCEGOVINA REPUBLIKA SRPSKA VRHOVNI SUD REPUBLIKE SRPSKE Broj: 95 0 P Rev Banjaluka: godine Vrhovni sud Republike Srpske BOSNA I HERCEGOVINA REPUBLIKA SRPSKA VRHOVNI SUD REPUBLIKE SRPSKE Broj: 95 0 P 006809 14 Rev Banjaluka: 25.2.2016. godine Vrhovni sud Republike Srpske u vijeću sastavljenom od sudija Biljane Tomić, kao

Више

„MK COMMERCE“ d

„MK COMMERCE“ d Na osnovu člana 30. Zakona o radu ("Sl. glasnik RS" br.24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013 i 75/2014) (u daljem tekstu: Zakon), dana.godine zaključuje se Između: UGOVOR O RADU 1. (Naziv i sedište poslodavca),

Више

Microsoft Word - Pravilnik o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti zaposlenih .rtf

Microsoft Word - Pravilnik o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti zaposlenih .rtf На основу члана 119. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања («Сл. гласник РС» број 88/2017 и 27/2018-др. закони), Школски одбор Гимназије у Краљеву(даље: Школа) је, на својој

Више

Верзија за штампу

Верзија за штампу Na osnovu člana 112. stav 1. tačka 2. Ustava Republike Srbije, donosim Ukaz o proglašenju Zakona o volontiranju Proglašava se Zakon o volontiranju, koji je donela Narodna skupština Republike Srbije na

Више

Microsoft Word - FL-nadzor doc

Microsoft Word - FL-nadzor doc Службени гласник РС, бр. 85/2011 На основу члана 13ж. став 8. Закона о финансијском лизингу ( Службени гласник РС, бр. 55/2003, 61/2005 и 31/2011) и члана 15. став 1. Закона о Народној банци Србије ( Службени

Више

PowerPoint-Präsentation

PowerPoint-Präsentation Otkaz ugovora o radu Darko Graf, dipl. iur., Izvor: Verlag Dashöfer Radniku je istekao ugovor na određeno vrijeme nakon 3 godine 22.3.2016. Bila je namjera da mu se izda ugovor na neodređeno vrijeme obzirom

Више

Microsoft PowerPoint - Kompenzacija i naknada stete-Hajrija Hadziomerovic Muftic.ppt

Microsoft PowerPoint - Kompenzacija i naknada stete-Hajrija Hadziomerovic Muftic.ppt Kompenzacija/ naknada štete žrtvama Hajrija Hadžiomerović-Muftić Federalna tužiteljica Federalno tužilaštvo FBiH Međunarodni dokumenti UN Konvencija o transnacionalnom organizovanom kriminalu sa dodatnim

Више

ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU Član 1. U Zakonu o zdravstvenom osiguranju ( Službene novine FBiH, 30/97, 7/02, 70/08 i

ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU Član 1. U Zakonu o zdravstvenom osiguranju ( Službene novine FBiH, 30/97, 7/02, 70/08 i ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZDRAVSTVENOM OSIGURANJU Član 1. U Zakonu o zdravstvenom osiguranju ( Službene novine FBiH, 30/97, 7/02, 70/08 i 48/11) u članu 56. broj 42 zamijenjuje se sa brojem

Више

CEKOS IN Ekspert

CEKOS IN Ekspert Cekos In Ekspert NAPOMENA EKSPERT-a: Odredbe Zakona o izmenama i dopuni Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama ("Sl. glasnik RS", br. 68/15), primenjuju se na ugovore

Више

Microsoft Word - NOVE SMERNICE MAJ 2011 GORDANA

Microsoft Word - NOVE SMERNICE MAJ 2011 GORDANA На основу одредбе члана 21. став 1. тачка 5) Закона о заштити конкуренције ( Службени гласник Републике Србије бр. 51/2009) Савет Комисије за заштиту конкуренције на својој 30. седници одржаној 19.05.2011.

Више

CEKOS IN Ekspert

CEKOS IN Ekspert Na osnovu člana 112. stav 1. tačka 2. Ustava Republike Srbije, donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O ROKOVIMA IZMIRENJA NOVČANIH OBAVEZA U KOMERCIJALNIM TRANSAKCIJAMA Proglašava se Zakon o rokovima izmirenja

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 1093/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 1093/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 26.01.2016. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Драгише Ђорђевића, председника већа, Зорана Таталовића, Радмиле

Више

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka ZAKON O ROKOVIMA IZMIRENjA NOVČANIH OBAVEZA U POSLOVNIM TRANSAKCIJAMA ("Sl. glasnik RS", br. 31/2018) Član 1 Ovim zakonom uređuju se rokovi izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama i pravne

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Рев2 263/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Рев2 263/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 25.06.2015. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Миломира Николића, председника већа, Марине Говедарицa и Слађане

Више

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore 592. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O ZABRANI ZLOSTAVLJANJA NA RADU ("Službeni list Crne Gore", br. 030/12 od 08.06.2012) Proglašavam Zakon o zabrani zlostavljanja

Више

III Пж

III Пж Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 19.10.2017. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд у већу састављеном од судије др Драгише Б. Слијепчевића, као председника већа, судије Бранка Станића

Више

Sluzbeni glasnik opstine Knic broj 3/2009

Sluzbeni glasnik opstine Knic broj 3/2009 СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ОПШТИНЕ КНИЋ Година: 2015 Број: 15 Кнић, 30.10.2015. Цена 100,00 дин. Претплата: 700,00 дин. АКТИ ОПШТИНСКОГ ВЕЋА АКТИ ОПШТИНСКЕ УПРАВЕ ОПШТИНСКО ВЕЋЕ ОПШТИНЕ КНИЋ, на седници од 28.10.2015.године,

Више

YUCOM, GSA - inicijativa - zlocin iz mrznje-2

YUCOM, GSA - inicijativa - zlocin iz mrznje-2 INICIJATIVA ZA DOPUNU ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA Član 1. U Krivičnom zakoniku ( Službeni glasnik RS, br. 85/05, 88/05 ispravka, 107/05 ispravka, 72/09 i 111/09), u članu 54. posle

Више

Zakon o evidencijama u oblasti rada

Zakon o evidencijama u oblasti rada Zakon o evidencijama u oblasti rada Zakon je objavljen u "Službenom listu SRJ", br. 46/96. Vidi: čl. 64. Ustavne povelje - SL SCG, 1/2003-1. Vidi: čl. 81. Zakona - RS, 101/2005-28. Vidi: čl. 110. Zakona

Више

На основу члана 119. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ("Службени гласник РС", бр. 88/2017, у даљем тексту: Закон) и ч

На основу члана 119. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања (Службени гласник РС, бр. 88/2017, у даљем тексту: Закон) и ч На основу члана 119. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ("Службени гласник РС", бр. 88/2017, у даљем тексту: Закон) и члана 53.став 1.тачка 1) Статута школe, Школски одбор

Више

Правилник о дисциплинској и материјалној одговорности запослених у ОШ Емилија Остојић Пожега На основу члана 119. став 1. тачка 1) Закона о основама с

Правилник о дисциплинској и материјалној одговорности запослених у ОШ Емилија Остојић Пожега На основу члана 119. став 1. тачка 1) Закона о основама с На основу члана 119. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ("Сл. гласник РС", бр. 881/17 - даље: Закон) и члана 113 став 1 тач.1) Статута ОШ Емилија Остојић пожега, Школски

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ОСНОВНИ СУД КИКИНДА СУДСКА ЈЕДИНИЦА НОВИ КНЕЖЕВАЦ Број: I-3 Ии. 416/2017 Дана: НОВИ КНЕЖЕВАЦ Основни суд Кикинда, Судска

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ОСНОВНИ СУД КИКИНДА СУДСКА ЈЕДИНИЦА НОВИ КНЕЖЕВАЦ Број: I-3 Ии. 416/2017 Дана: НОВИ КНЕЖЕВАЦ Основни суд Кикинда, Судска РЕПУБЛИКА СРБИЈА ОСНОВНИ СУД КИКИНДА СУДСКА ЈЕДИНИЦА НОВИ КНЕЖЕВАЦ Број: I-3 Ии. 416/2017 Дана: 11.09.2018. НОВИ КНЕЖЕВАЦ Основни суд Кикинда, Судска јединица у Новом Кнежевцу, по судији Славици Беседеш,

Више

Microsoft Word - 04 Pravilnik o postupku i uslovima izricanja mera i oduzimanju dozvole emiterima.doc

Microsoft Word - 04 Pravilnik o postupku i uslovima izricanja mera i oduzimanju dozvole emiterima.doc Савет Републичке радиодифузне агенције на основу члана 8 став 1 тачка 9, члана 18 став 8, члана 62 став 2 Закона о радиодифузији ( Службени гласник Републике Србије бр. 42/02, 97/04, 76/05, 79/05, 62/06

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Прев 132/2015 Пзп 1/ године Б е о г р а д У ИМE НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављено

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Прев 132/2015 Пзп 1/ године Б е о г р а д У ИМE НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављено Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 17.09.2015. године Б е о г р а д У ИМE НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судије: Бранка Станића, као председника већа, судије Браниславе Апостоловић

Више



 Prečišćeni tekst Zakona o volonterskom radu obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o volonterskom radu ("Službeni list Crne Gore", br. 026/10 od 07.05.2010), 2. Ispravka Zakona o volonterskom radu ("Službeni

Више

Microsoft Word - PRAVILNIK O DISCIPLIN I MATERIJALNODGOVOR ZAPOSLENIH 2018

Microsoft Word - PRAVILNIK O DISCIPLIN I  MATERIJALNODGOVOR ZAPOSLENIH 2018 На основу члана 119. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ("Службени гласник РС", бр. 88/2017, у даљем тексту: Закон) и члана 56. став 1. тач.1) Статута Основне школе Светозар

Више

Закон о заштити пословне тајне ("Службеном гласнику РС", бр. 72/2011)

Закон о заштити пословне тајне (Службеном гласнику РС, бр. 72/2011) На основу члана 112. став 1. тачка 2. Устава Републике Србије, доносим Указ о проглашењу Закона о заштити пословне тајне Проглашава се Закон о заштити пословне тајне, који је донела Народна скупштина Републике

Више

0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i "Sl. glasnik RS", br. 101/ dr. zak

0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU (Sl. list SRJ, br. 24/98 i Sl. glasnik RS, br. 101/ dr. zak 0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon i 36/2009 - dr. zakon) Član 1 Ovim zakonom uređuju

Више

РАДНИ ОДНОСИ ПИТАЊЕ: Које документе запослени треба да приложи послодавцу када подноси захтев за спречавање злостављања на раду против другог колеге и

РАДНИ ОДНОСИ ПИТАЊЕ: Које документе запослени треба да приложи послодавцу када подноси захтев за спречавање злостављања на раду против другог колеге и РАДНИ ОДНОСИ ПИТАЊЕ: Које документе запослени треба да приложи послодавцу када подноси захтев за спречавање злостављања на раду против другог колеге и одбија да ради позивајући се на члан 26. Закона о

Више

Microsoft Word P Rev - anonimizirana.doc

Microsoft Word P Rev - anonimizirana.doc VRHOVNI SUD REPUBLIKE SRPSKE Broj: 80 0 P 015970 10 Rev Banja Luka, 04.5.2011. godine Vrhovni sud Republike Srpske, u vijeću sastavljenom od sudija: Darka Osmića, kao predsjednika vijeća, Biljane Tomić

Више

Microsoft Word - HR Zakon o pravobranitelju za djecu_Ombudsman for children Act

Microsoft Word - HR Zakon o pravobranitelju za djecu_Ombudsman for children Act EU-projekt: Podrška Pravosudnoj akademiji: Razvoj sustava obuke za buduće suce i državne odvjetnike EU-project: Support to the Judicial Academy: Developing a training system for future judges and prosecutors

Више

narrative report

narrative report Gundulićev venac 48, 11000 Beograd Tel: 011 3287 226; 011 3287 334 office@bezbednost.org www.bezbednost.org RESURSI www.bezbednost.org/resursi ZAKON O BEZBEDNOSNO- INFORMATIVNOJ AGENCIJI ( Sl. glasnik

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ОСНОВНИ СУД КИКИНДА СУДСКА ЈЕДИНИЦА НОВИ КНЕЖЕВАЦ Број: I-3 Ии. 416/2017 Дана: НОВИ КНЕЖЕВАЦ Основни суд Кикинда, Судска

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ОСНОВНИ СУД КИКИНДА СУДСКА ЈЕДИНИЦА НОВИ КНЕЖЕВАЦ Број: I-3 Ии. 416/2017 Дана: НОВИ КНЕЖЕВАЦ Основни суд Кикинда, Судска РЕПУБЛИКА СРБИЈА ОСНОВНИ СУД КИКИНДА СУДСКА ЈЕДИНИЦА НОВИ КНЕЖЕВАЦ Број: I-3 Ии. 416/2017 Дана: 19.09.2018. НОВИ КНЕЖЕВАЦ Основни суд Кикинда, Судска јединица у Новом Кнежевцу, по судији Славици Беседеш,

Више

Microsoft PowerPoint RADNO PRAVO

Microsoft PowerPoint RADNO PRAVO Radno pravo Obuka za polaganje stručnog ispita za sticanje licence stečajnog upravnika Beograd, jun 2005. www.cesmecon.com Pravni izvori Zakon o radu (Sl. glasnik RS br. 24/05) Zakon o zapošljavanju i

Више

ВРХОВНИ СУД

ВРХОВНИ СУД БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА РЕПУБЛИКА СРПСКА ВРХОВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Број: 12 0 К 005029 17 Кж 12 Бања Лука, 25.04.2017. године Врховни суд Републике Српске у вијећу састављеном од судија др Вељка Икановића,

Више

На основу члана 4. став 2. Закона о државним службеницима ( Службени гласник РС, бр. 79/05, 81/05 - исправка, 83/05 - исправка, 64/07, 67/07 - исправк

На основу члана 4. став 2. Закона о државним службеницима ( Службени гласник РС, бр. 79/05, 81/05 - исправка, 83/05 - исправка, 64/07, 67/07 - исправк На основу члана 4. став 2. Закона о државним службеницима ( Службени гласник РС, бр. 79/05, 81/05 - исправка, 83/05 - исправка, 64/07, 67/07 - исправка, 116/08, 104/09, 99/14 и 94/17), а у вези са чланом

Више

Sadržaj PREDGOVOR I DIO: TROŠKOVI PARNIČNOG POSTUPKA Osnovne karakteristike troškova parničnog postupka Pravna priroda zahtjev

Sadržaj PREDGOVOR I DIO: TROŠKOVI PARNIČNOG POSTUPKA Osnovne karakteristike troškova parničnog postupka Pravna priroda zahtjev Sadržaj PREDGOVOR... 11 I DIO: TROŠKOVI PARNIČNOG POSTUPKA...13 1. Osnovne karakteristike troškova parničnog postupka...15 1.1. Pravna priroda zahtjeva za nadoknadu troškova parničnog postupka...16 1.2.

Више

STAMBENI KREDIT NEKRETNINE BANKE ERSTE&STEIERMÄRKISCHE BANK D.D., Jadranski trg 3a, Rijeka; OIB: HR ; Info telefon: ;

STAMBENI KREDIT NEKRETNINE BANKE ERSTE&STEIERMÄRKISCHE BANK D.D., Jadranski trg 3a, Rijeka; OIB: HR ; Info telefon: ; Stranica 1/6 Opće informacije o stambenom kreditu za kupnju nekretnina iz portfelja Banke UVJETI PROIZVODA Iznos kredita ovisno o valuti: Kamatna stopa: Bez hipoteke od 15.000,00 do 225.000,00 Uz hipoteku:

Више

Microsoft Word - Pravilnik o reklamaciji Sport Vision.doc

Microsoft Word - Pravilnik o reklamaciji Sport Vision.doc PRAVILNIK O POSTUPANJU PO REKLAMACIJI POTROŠAČA ZA ROBU KUPLJENU PUTEM ON LINE PRODAVNICE Preduzeće Sport Vision d.o.o., Beograd-Novi Beograd, donosi ovaj Pravilnik i njime definiše postupak resavanja

Више

Република Србија УПРАВНИ СУД 9 У 11709/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић,

Република Србија УПРАВНИ СУД 9 У 11709/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић, Република Србија УПРАВНИ СУД 31.01.2014. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић, председника већа, Руже Урошевић и Зорице Китановић, чланова већа,

Више

Aktuelni podaci za april NSJ AKTUELNI PODACI NA OSNOVU POSLEDNJEG OBJAVLJENOG PODATKA O PROSEČNOJ ZARADI ZA MESEC FEBRUAR GODINE: -Ukupno

Aktuelni podaci za april NSJ AKTUELNI PODACI NA OSNOVU POSLEDNJEG OBJAVLJENOG PODATKA O PROSEČNOJ ZARADI ZA MESEC FEBRUAR GODINE: -Ukupno AKTUELNI PODACI NA OSNOVU POSLEDNJEG OBJAVLJENOG PODATKA O PROSEČNOJ ZARADI ZA MESEC FEBRUAR 2015. GODINE: -Ukupno za Republiku Srbiju 58.992,00 dinara -Za privredu Republike Srbije.Od januara 2011. godine

Више

KODEKS POLICIJSKE ETIKE

KODEKS POLICIJSKE ETIKE KODEKS POLICIJSKE ETIKE Izdavač: MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA Uprava policije Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 22 81000 Podgorica Crna Gora www.mup.gov.me Tiraž: 2500 Štampa: XXXX Podgorica, 2014. Štampu

Више

ZAKON

ZAKON ZAKON O EVIDENCIJAMA U OBLASTI RADA ("Sl. list SRJ", br. 46/96 i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon i 36/2009 - dr. zakon) I OSNOVNE ODREDBE Ĉlan 1 Ovim zakonom ureċuju se vrste, sadrţaj i naĉin

Више

ПРЕДЛОГ ЗАКОН О ДОПУНИ ЗАКОНА О УСТАВНОМ СУДУ Члан 1. У Закону о Уставном суду ( Службени гласник РС, бр. 109/07, 99/11, 18/13 - УС и 40/15 - др. зако

ПРЕДЛОГ ЗАКОН О ДОПУНИ ЗАКОНА О УСТАВНОМ СУДУ Члан 1. У Закону о Уставном суду ( Службени гласник РС, бр. 109/07, 99/11, 18/13 - УС и 40/15 - др. зако ПРЕДЛОГ ЗАКОН О ДОПУНИ ЗАКОНА О УСТАВНОМ СУДУ Члан 1. У Закону о Уставном суду ( Службени гласник РС, бр. 109/07, 99/11, 18/13 - УС и 40/15 - др. закон), у члану 89. став 3. после речи: постављен тачка

Више

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore Prečišćeni tekst Zakona o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu ("Službeni list Republike Crne Gore", br.

Више

Правилник о дисциплинској и материјалној одговорности запослених у школи

Правилник о дисциплинској и материјалној одговорности запослених у школи На основу члана 119, став 1, тачка 1 и члана 162. Закона о основама система образовања и васпитања ( Сл. гласник РС, бр. 88/2017) и одредаба Закона о раду ( Сл. гласник РС, бр. 24/2005, 61/2005, 54/2009,

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН Зрењанин, Др Емила Гаврила бр. 15 П Р А В И Л Н И К О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА КОД ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊА

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН Зрењанин, Др Емила Гаврила бр. 15 П Р А В И Л Н И К О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА КОД ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊА ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН Зрењанин, Др Емила Гаврила бр. 15 П Р А В И Л Н И К О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА КОД ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН децембар 2015. На основу члана 16. став 1. Закона

Више

Microsoft Word - 10 Odluka o nadzoru - bez korekcija.docx

Microsoft Word - 10 Odluka o nadzoru - bez korekcija.docx Службени гласник РС, бр. 60/2011 На основу члана 15. став 1. и члана 64. став 2. Закона о Народној банци Србије ( Службени гласник РС, бр. 72/2003, 55/2004 и 44/2010), члана 69. став 3. и члана 70а. став

Више

BOSNA I HERCEGOVINA

BOSNA I HERCEGOVINA BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON KANTONALNO TUŽILAŠTVO ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA Broj: T04 0 KTK 0035766 18 Zenica, 24.07.2019. godine OPŠTINSKI SUD ZENICA Sudija

Више

Службени гласник РС бр. 27/2019 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ НИКОЛИЋ против СРБИЈЕ (Представка број 41392/15) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 19. март године Ова прес

Службени гласник РС бр. 27/2019 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ НИКОЛИЋ против СРБИЈЕ (Представка број 41392/15) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 19. март године Ова прес Службени гласник РС бр. 27/2019 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ НИКОЛИЋ против СРБИЈЕ (Представка број 41392/15) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 19. март 2019. године Ова пресуда је правоснажна, али може бити предмет редакцијске

Више

На основу члана 57. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС број: 72/2009, 52/2011 и 55/2013), члана 1

На основу члана 57. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС број: 72/2009, 52/2011 и 55/2013), члана 1 На основу члана 57. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС број: 72/2009, 52/2011 и 55/2013), члана 104-124. Закона о раду ( Службени гласник РС број: 24/2005,

Више

ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА

ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА На основу члана 16 Закона о заштити узбуњивача ( Сл. Гласник РС, бр. 128/2014) (даље: Закон) и Правилника о начину унутрашњег узбуњивања, начину одређивања овлашћеног лица код послодавца, као и другим

Више

Etički kodeks

Etički kodeks Etički kodeks Na temelju odredbe članka 11. Statuta, Skupština Hrvatske komore poreznih savjetnika održana dana 16.12. 2016. godine usvojila je ETIČKI KODEKS POREZNIH SAVJETNIKA. OPĆA NAČELA 1. Etički

Више

BOSNA I HERCEGOVINA

BOSNA I HERCEGOVINA BOSNA I HERCEGOVINA REPUBLIKA SRPSKA VRHOVNI SUD REPUBLIKE SRPSKE BROJ: 72 0 Rs 033930 16 Rev Banjaluka, 01.02.2018. godine Vrhovni sud Republike Srpske u vijeću sastavljenom od sudija, Gorjane Popadić

Више

ПРАВИЛНИК О ПОНАШАЊУ ЗАПОСЛЕНИХ Јавног предузећа Национални парк Ђердап Доњи Милановац април године

ПРАВИЛНИК О ПОНАШАЊУ ЗАПОСЛЕНИХ Јавног предузећа Национални парк Ђердап Доњи Милановац април године ПРАВИЛНИК О ПОНАШАЊУ ЗАПОСЛЕНИХ Јавног предузећа Национални парк Ђердап Доњи Милановац април 2015. године На основу члана 14. Статута Јавног предузећа Национални парк Ђердап Надзорни одбор Јавног предузећа

Више

(Kz Prevara _umiıljaj i odluka o imovinskopravnom zahtjevu_)

(Kz Prevara _umiıljaj i odluka o imovinskopravnom zahtjevu_) APELACIONI SUD BRČKO DISTRIKTA BOSNE I HERCEGOVINE Broj: Kž-16/05 Brčko, 22.03.2005. godine U IME BRČKO DISTRIKTA BOSNE I HERCEGOVINE! Apelacioni sud Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine u vijeću sastavljenom

Више

????????? ? ????????????? ? ???????????? ???????????? ?????????? ? ?? „?????????“

????????? ? ????????????? ? ???????????? ???????????? ?????????? ? ?? „?????????“ На основу члана 119. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ("Службени гласник РС", бр. 88/2017 у даљем тексту: Закон) а у вези члана 1.став 2. и члана 3. став 2. Закона о раду

Више

Dr. sc. Miodrag Mićović: Povreda sportskih pravila i odgovornost sportista za štetu Zbornik radova Pravnog fakulteta u Splitu, god. 52, 4/2015., str.

Dr. sc. Miodrag Mićović: Povreda sportskih pravila i odgovornost sportista za štetu Zbornik radova Pravnog fakulteta u Splitu, god. 52, 4/2015., str. Prof. dr. sc. Miodrag Mićović, redovni profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Kragujevcu POVREDA SPORTSKIH PRAVILA I ODGOVORNOST SPORTISTA ZA ŠTETU UDK: UDK 796/799 (497.11) Pregledni rad Primljeno:

Више

Закључен између: УГОВОР О ОПШТИМ УСЛОВИМА КОРИШЋЕЊА АМРЕС УСЛУГА ИНФОРМАЦИОНО КОМУНИКАЦИОНЕ УСТАНОВЕ ''АКАДЕМСКА МРЕЖА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ АМРЕС'', са се

Закључен између: УГОВОР О ОПШТИМ УСЛОВИМА КОРИШЋЕЊА АМРЕС УСЛУГА ИНФОРМАЦИОНО КОМУНИКАЦИОНЕ УСТАНОВЕ ''АКАДЕМСКА МРЕЖА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ АМРЕС'', са се Закључен између: УГОВОР О ОПШТИМ УСЛОВИМА КОРИШЋЕЊА АМРЕС УСЛУГА ИНФОРМАЦИОНО КОМУНИКАЦИОНЕ УСТАНОВЕ ''АКАДЕМСКА МРЕЖА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ АМРЕС'', са седиштем у Београду, ул. Булевар краља Александра број

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ДРЖАВНА РЕВИЗОРСКА ИНСТИТУЦИЈА ПОСЛЕРЕВИЗИОНИ ИЗВЕШТАЈ О МЕРАМА ИСПРАВЉАЊА ЈАВНОГ КОМУНАЛНО - СТАМБЕНОГ ПРЕДУЗЕЋА ЗАЈЕЧАР ЗАЈЕЧАР Бро

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ДРЖАВНА РЕВИЗОРСКА ИНСТИТУЦИЈА ПОСЛЕРЕВИЗИОНИ ИЗВЕШТАЈ О МЕРАМА ИСПРАВЉАЊА ЈАВНОГ КОМУНАЛНО - СТАМБЕНОГ ПРЕДУЗЕЋА ЗАЈЕЧАР ЗАЈЕЧАР Бро РЕПУБЛИКА СРБИЈА ДРЖАВНА РЕВИЗОРСКА ИНСТИТУЦИЈА ПОСЛЕРЕВИЗИОНИ ИЗВЕШТАЈ О МЕРАМА ИСПРАВЉАЊА ЈАВНОГ КОМУНАЛНО - СТАМБЕНОГ ПРЕДУЗЕЋА ЗАЈЕЧАР ЗАЈЕЧАР Број: 400-3127/2018-06/11 Београд, 08. март 2019. године

Више

КЛИНИКА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЈУ

КЛИНИКА ЗА РЕХАБИЛИТАЦИЈУ АТЛЕТСКИ САВЕЗ СРБИЈЕ Београд, Страхињића Бана 73а ПРАВИЛНИК О ОРГАНИЗАЦИЈИ РАДА И СИСТЕМАТИЗАЦИЈИ ПОСЛОВА Децембар, 2013. године 1 На основу члана 24 Закона о раду (Сл. гласник 24/2005, 61/2005, 54/2009

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Рев 786/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија:

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Рев 786/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 11.07.2019. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Бисерке Живановић, председника већа, Споменке Зарић и Зоране Делибашић,

Више

ПРЕДЛОГ

ПРЕДЛОГ Z A K O N PREDLOG O DAVANJU GARANCIJE REPUBLIKE SRBIJE U KORIST OTP BANKA SRBIJA A.D. NOVI SAD, VOLKSBANK A.D. BEOGRAD, VOJVOĐANSKE BANKE A.D. NOVI SAD, SOCIETE GENERALE BANKA SRBIJA A.D. BEOGRAD, UNICREDIT

Више

Zakon o radu u institucijama Bosne i Hercegovine

Zakon o radu u institucijama Bosne i Hercegovine ZAKON O RADU U INSTITUCIJAMA BOSNE I HERCEGOVINE ("Službeni glasnik BiH", br. 26/2004, 7/2005, 48/2005, 50/2008 - dr. zakon, 60/2010, 32/2013 i 93/2017) I - OSNOVNE ODREDBE Član 1 1. Ovim zakonom reguliše

Више

Ugovor o transportu_Konacno

Ugovor o transportu_Konacno ПРИЛОГ Јавно предузеће Србијагас Нови Сад, ул. Народног фронта бр. 12, кога заступа генерални директор матични бр., ПИБ као оператор транспортног система (у даљем тексту: ОТС ), и, ул. кога заступа матични

Више

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА РЕПУБЛИКА СРПСКА ВРХОВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ БАЊА ЛУКА Број: 78 0 П 012884 18 Рев 2 Бања Лука, 07.06.2018. године Врховни суд Републике Српске у вијећу састављеном од судија Биљане

Више

Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/ Дана: год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Служ

Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/ Дана: год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Служ Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/2452-15 Дана: 01.12.2015. год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Службени гласник РС бр. 107/05, 72 /09, 88/10, 99/10, 57/11,

Више

OSNOVNA ŠKOLA SILVIJA STRAHIMIRA KRANJCEVICA

OSNOVNA ŠKOLA SILVIJA STRAHIMIRA KRANJCEVICA OSNOVNA ŠKOLA SILVIJA STRAHIMIRA KRANJČEVIĆA ZAGREB, BOGIŠIĆEVA 13 PRAVILNIK O POSTUPKU I MJERAMA ZA ZAŠTITU DOSTOJANSTVA RADNIKA OSNOVNE ŠKOLE SILVIJA STRAHIMIRA KRANJČEVIĆA Zagreb, travanj 2015. Temeljem

Више

Imotska 1, Beograd Telefon: Telefon: OPŠTINA NOVI KNEŽEVAC KRALJA PETRA I KARAĐOR

Imotska 1, Beograd Telefon: Telefon: OPŠTINA NOVI KNEŽEVAC KRALJA PETRA I KARAĐOR Imotska 1, 11040 Beograd Telefon: 381 11 30 98 198 Telefon: 381 11 30 98 199 E-mail: office@finodit.co.rs OPŠTINA NOVI KNEŽEVAC KRALJA PETRA I KARAĐORĐEVIĆA 1 NOVI KNEŽEVAC Skupštini opštine Novi Kneževac

Више

Број: I-РП-1-58/14 Дана: Нови Сад Покрајински заштитник грађана - омбудсман у складу са чланом 42. став 2. Покрајинске скупштинске одлуке

Број: I-РП-1-58/14 Дана: Нови Сад Покрајински заштитник грађана - омбудсман у складу са чланом 42. став 2. Покрајинске скупштинске одлуке Број: I-РП-1-58/14 Дана: 21.02.2015. Нови Сад Покрајински заштитник грађана - омбудсман у складу са чланом 42. став 2. Покрајинске скупштинске одлуке о Покрајинском заштитнику грађана - омбудсману ( Службени

Више

Opći uvjeti poslovanja i uvjeti korištenja UVJETI KORIŠTENJA CROATIAEXKLUSIV NEKRETNINE OBRT Politika zaštite osobnih podataka OPĆA NAČELA CROATIAEXKL

Opći uvjeti poslovanja i uvjeti korištenja UVJETI KORIŠTENJA CROATIAEXKLUSIV NEKRETNINE OBRT Politika zaštite osobnih podataka OPĆA NAČELA CROATIAEXKL Opći uvjeti poslovanja i uvjeti korištenja UVJETI KORIŠTENJA CROATIAEXKLUSIV NEKRETNINE OBRT Politika zaštite osobnih podataka OPĆA NAČELA CROATIAEXKLUSIV NEKRETNINE OBRT je uskladilo poslovanje sa Općom

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА Дана: 18. јула године Државно правобранилаштво Министарство правде Број: ДП 590/2018 Број: / Високи савет судс

РЕПУБЛИКА СРБИЈА Дана: 18. јула године Државно правобранилаштво Министарство правде Број: ДП 590/2018 Број: / Високи савет судс РЕПУБЛИКА СРБИЈА Дана: 18. јула 2018. године Државно правобранилаштво Министарство правде Број: ДП 590/2018 Број: 7-00-00233/2018-01 Високи савет судства Врховни касациони суд Број: 021-05-065/2018-01

Више

"Službeni glasnik RS", br. 62/2006, 63/2006 Ustava Republike Srbije, donosim U K A Z o proglašenju Zakona o platama državnih službenika i nameštenika

Službeni glasnik RS, br. 62/2006, 63/2006 Ustava Republike Srbije, donosim U K A Z o proglašenju Zakona o platama državnih službenika i nameštenika "Službeni glasnik RS", br. 62/2006, 63/2006 Ustava Republike Srbije, donosim U K A Z o proglašenju Zakona o platama državnih službenika i nameštenika Proglašava se Zakon o platama državnih službenika i

Више

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka KRIVIČNI ZAKONIK REPUBLIKE SRPSKE ("Sl. glasnik RS", br. 64/2017 i 104/2018 - odluka US) OPŠTI DIO GLAVA I OSNOVNE ODREDBE Osnov i funkcija krivičnog zakonodavstva Republike Srpske Član 1 (1) Krivičnopravne

Више

BOSNA I HERCEGOVINA REPUBLIKA SRPSKA VRHOVNI SUD REPUBLIKE SRPSKE Broj: 71 0 P Rev Banjaluka, godine Vrhovni sud Republike Srpsk

BOSNA I HERCEGOVINA REPUBLIKA SRPSKA VRHOVNI SUD REPUBLIKE SRPSKE Broj: 71 0 P Rev Banjaluka, godine Vrhovni sud Republike Srpsk BOSNA I HERCEGOVINA REPUBLIKA SRPSKA VRHOVNI SUD REPUBLIKE SRPSKE Broj: 71 0 P 182680 17 Rev Banjaluka, 06.03.2018. godine Vrhovni sud Republike Srpske u vijeću koje sačinjavaju sudije ovog suda i to,

Више

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka ZAKON O PRAVOSUDNOM ISPITU U REPUBLICI SRPSKOJ ("Sl. glasnik RS", br. 58/2016) Član 1 Ovim zakonom uređuju se uslovi i način polaganja pravosudnog ispita u Republici Srpskoj. Član 2 Na pravosudnom ispitu

Више

Pravilnik o uvjetima i načinu povrata plaćene trošarine na dizelsko gorivo za pogon strojeva za pripremu površina u razminiranju NN 1/20

Pravilnik o uvjetima i načinu povrata plaćene trošarine na dizelsko gorivo za pogon strojeva za pripremu površina u razminiranju NN 1/20 NN 1/2019 (2.1.2019.), Pravilnik o uvjetima i načinu povrata plaćene trošarine na dizelsko gorivo za pogon strojeva za pripremu površina u razminiranju MINISTARSTVO FINANCIJA Na temelju članka 106. stavka

Више

Na temelju članka 10/1 i 12/1, a u svezi čl

Na temelju   članka 10/1 i 12/1, a u svezi čl Na temelju članka 9. stavak 1. i 2., a u svezi članaka 10. - 19. Zakona o igrama na sreću (Narodne novine br. 87/09), Uprava Hrvatske Lutrije d.o.o., Zagreb, Ulica grada Vukovara 72, dana 25.02.2019. godine,

Више

ГОДИНА XXXVIII БРОЈ мај ЖЕЛЕЗНИЦЕ СРБИЈЕ АКЦИОНАРСКО ДРУШТВО На основу члана 247. Закона о раду ( Службени гласник РС, бр. 24/05, 61/05,

ГОДИНА XXXVIII БРОЈ мај ЖЕЛЕЗНИЦЕ СРБИЈЕ АКЦИОНАРСКО ДРУШТВО На основу члана 247. Закона о раду ( Службени гласник РС, бр. 24/05, 61/05, ГОДИНА XXXVIII БРОЈ 26 24. мај 2018. ЖЕЛЕЗНИЦЕ СРБИЈЕ АКЦИОНАРСКО ДРУШТВО На основу члана 247. Закона о раду ( Службени гласник РС, бр. 24/05, 61/05, 54/09, 32/13, 75/14, 13/17 - УС и 113/17), Влада, Синдикат

Више

Уговор о тајм-шерингу (уговор о временски подељеном коришћењу туристичког објекта)

Уговор о тајм-шерингу (уговор о временски подељеном коришћењу туристичког објекта) Уговор о тајм-шерингу (уговор о временски подељеном коришћењу туристичког објекта) закључен године између: Привредног друштва за унапређење туризма из, улица и број, мат. број, ПИБ, рачун број код банке,

Више

Верзија за штампу

Верзија за штампу Закон о платама службеника и намештеника у органима аутономне покрајине и јединице локалне самоуправе Закон је објављен у "Службеном гласнику РС", бр. 113/2017 и 95/2018. I. УВОДНЕ ОДРЕДБЕ Предмет закона

Више

Microsoft Word - Glasnik 133.doc

Microsoft Word - Glasnik 133.doc Година XLV, број 133, 19. март 2007. 3 С А Д Р Ж А Ј ПРАВИЛНИК О ДИСЦИПЛИНСКОЈ ОДГОВОРНОСТИ СТУДЕНАТА ОПШТЕ ОДРЕДБЕ Предмет Правилника...5 Појам студента...5 Обавезе студента...6 Однос дисциплинске повреде,

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation ЗАСТУПНИК И БРОКЕР У ОСИГУРАЊУ (правни оквир у Републици Српској) ЈАГОДА ШУШНИЦА Агенција за осигурање Републике Српске 1 САДРЖАЈ Прописи Републике Српске примјењиви у обављању послова и дјелатности заступања

Више

Sluzbeni akt Izborne komisije BiH Novi

Sluzbeni akt Izborne komisije BiH Novi PRAVILNIK o administrativnim procedurama pregleda, kontrole i revizije finansijskih izvještaja političkih stranaka Sarajevo, novembar 2008. godine Na osnovu člana 15.2 stav (1) Izbornog zakona Bosne i

Више

ZAKON O RADU - Prečišćeni tekst (Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 55 od 27. juna 2007.) I - OSNOVNE ODREDBE Član 1. Ovim zakonom uređuju se način i

ZAKON O RADU - Prečišćeni tekst (Objavljen u Sl. glasniku RS, br. 55 od 27. juna 2007.) I - OSNOVNE ODREDBE Član 1. Ovim zakonom uređuju se način i ZAKON O RADU - Prečišćeni tekst (Objavljen u "Sl. glasniku RS", br. 55 od 27. juna 2007.) I - OSNOVNE ODREDBE Član 1. Ovim zakonom uređuju se način i postupak zaključivanja ugovora o radu između radnika

Више

SADRŽAJ UVODNE NAPOMENE UGOVOR O RADU... 5 a) Zaključivanje ugovora o radu i zasnivanje radnog odnosa... 5 b) Vrste ugovora o radu RAD

SADRŽAJ UVODNE NAPOMENE UGOVOR O RADU... 5 a) Zaključivanje ugovora o radu i zasnivanje radnog odnosa... 5 b) Vrste ugovora o radu RAD SADRŽAJ UVODNE NAPOMENE... 4 1. UGOVOR O RADU... 5 a) Zaključivanje ugovora o radu i zasnivanje radnog odnosa... 5 b) Vrste ugovora o radu... 7 2. RADNO VRIJEME, ODSUSTVA I ODMORI... 11 a) Puno i nepuno

Више

Pravilnik o sadržaju poreskog bilansa i drugim pitanjima od značaja za način utvrđivanja poreza na dohodak građana na prihode od samostalne delatnosti

Pravilnik o sadržaju poreskog bilansa i drugim pitanjima od značaja za način utvrđivanja poreza na dohodak građana na prihode od samostalne delatnosti Pravilnik o sadržaju poreskog bilansa i drugim pitanjima od značaja za način utvrđivanja poreza na dohodak građana na prihode od samostalne delatnosti Pravilnik je objavljen u "Službenom glasniku RS",

Више

ИЗВОД ИЗ ЗАКОНА О ОСНОВАМА СИСТЕМА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА 5. ПРАВА ДЕТЕТА И УЧЕНИКА, ОБАВЕЗЕ И ОДГОВОРНОСТИ УЧЕНИКА Обавезе ученика - Члан 80. У оства

ИЗВОД ИЗ ЗАКОНА О ОСНОВАМА СИСТЕМА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА 5. ПРАВА ДЕТЕТА И УЧЕНИКА, ОБАВЕЗЕ И ОДГОВОРНОСТИ УЧЕНИКА Обавезе ученика - Члан 80. У оства ИЗВОД ИЗ ЗАКОНА О ОСНОВАМА СИСТЕМА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА 5. ПРАВА ДЕТЕТА И УЧЕНИКА, ОБАВЕЗЕ И ОДГОВОРНОСТИ УЧЕНИКА Обавезе ученика - Члан 80. У остваривању својих права ученик не сме да угрожава друге

Више

opće informacije_krediti građana

opće informacije_krediti građana OPĆE INFORMACIJE O NENAMJENSKOM GOTOVINSKOM KREDITU ZA GRAĐANE 1. INFORMACIJE O KREDITNOJ INSTITUCIJI SAMOBORSKA BANKA D.D. 10430 SAMOBOR, Trg kralja Tomislava 8 OIB: 13806526186 IBAN: HR3624030091011111116

Више

З А К О Н

З А К О Н ZAKON O PLATAMA ZAPOSLENIH U ORGANIMA UPRAVE REPUBLIKE SRPSKE Član 1. Ovim zakonom uređuje se način utvrđivanja plata državnih službenika i ostalih zaposlenih (u daljem tekstu: zaposleni) u ministarstvima,

Више

Број: 10/17-18 Директор ДРЛС ''Север'' Марко Менићанин, поступајући као првостепени дисциплински орган у смислу одредбе члана 75. став 2. Дисциплинско

Број: 10/17-18 Директор ДРЛС ''Север'' Марко Менићанин, поступајући као првостепени дисциплински орган у смислу одредбе члана 75. став 2. Дисциплинско Број: 10/17-18 Директор ДРЛС ''Север'' Марко Менићанин, поступајући као првостепени дисциплински орган у смислу одредбе члана 75. став 2. Дисциплинског правилника РСС, поводом дисциплинске пријаве рукометног

Више

Microsoft Word - ______ ________ ________.DOC

Microsoft Word - ______ ________ ________.DOC 1. Granice spornog odnosa i odlučivanja u postupku pred sudom udruženog rada (stručno informativni časopis Sudska praksa broj 9/85 str.79-88); 2. Promena uslova vraćanja zajma kod ugovora o zajmu koji

Више

ПОСЛАНИЦИМА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ

ПОСЛАНИЦИМА НАРОДНЕ СКУПШТИНЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ Vlada Republike Srbije Ministarstvo finansija Kneza Miloša 20 11000 Beograd -Radna grupa za izradu Nacrta Zakona o javnim nabavkama PREDMET: Sugestije u vezi izrade Nacrta Zakona o javnim nabavkama Poštovani,

Више

Microsoft Word - RSC doc

Microsoft Word - RSC doc UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au Kosovo УНМИК/РЕГ/2001/21 21. август 2001. године УРЕДБА

Више

Proba

Proba Kabinet Zaštitnika 020/241-642 Savjetnici 020/225-395 Centrala 020/225-395 Fax: 020/241-642 E-mail: ombudsman@t-com.me www.ombudsman.co.me Br. 12/16-4 Podgorica, 23.03. 2016. godine Na osnovu člana 41.

Више

СУБЈЕКТИВНЕ ГРАНИЦЕ АРБИТРАЖНОГ СПОРАЗУМА

СУБЈЕКТИВНЕ ГРАНИЦЕ АРБИТРАЖНОГ СПОРАЗУМА АРБИТРАБИЛНОСТ И ПОВРЕДА ПРАВИЛА О АРБИТРАБИЛНОСТИ Слобода уговарања арбитражног решавања спорова није неограничена. Допуштеност уговарања арбитраже се ограничава на одређене врсте спорова и уговараче

Више

Creative Dept

Creative Dept STATUT STUDENTSKOG ZBORA EDWARD BERNAYS VISOKE ŠKOLE ZA KOMUNIKACIJSKI MENADŽMENT Zagreb, 26. studenoga 2015. Na temelju odredbe čl. 7. Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama (NN

Више

Закон о изменама и допунама Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање Члан 1. У Закону о доприносима за обавезно социјално осигурање ( Служ

Закон о изменама и допунама Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање Члан 1. У Закону о доприносима за обавезно социјално осигурање ( Служ Закон о изменама и допунама Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање Члан 1. У Закону о доприносима за обавезно социјално осигурање ( Службени гласник РС, бр. 84/04, 61/05, 62/06, 5/09, 52/11,

Више