KAKO DJECU EKOLOŠKI OSVIJESTITI UZ ZABAVNE AKTIVNOSTI. Dob djeteta 5 i 6 godina

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "KAKO DJECU EKOLOŠKI OSVIJESTITI UZ ZABAVNE AKTIVNOSTI. Dob djeteta 5 i 6 godina"

Транскрипт

1 KAKO DJECU EKOLOŠKI OSVIJESTITI UZ ZABAVNE AKTIVNOSTI Dob djeteta 5 i 6 godina

2 EKO IGROKAZ Cilj aktivnosti:poticanje djetetove mašte i kreativnosti u likovnom i u govornom izražavanju, osvijestiti djetetu važnost očuvanja čistoće prirode. Napravite igrokaz s djecom i izradite lutke s članovima obitelji. Kazalište može biti kuhinjski stol, naslon fotelje ili kauča. Materijal koji je potreban za izradu likova iz eko igrokaza ( svaki lik djeca sama nacrtaju i izrežu): papir, flomasteri ili drvene bojice, štapići za ražnjiće, samoljepljiva traka (selotejp )

3 Eko igrokaz: Sastao se skup životinjskog svijet pa vijeća o sudbini čitavog planeta. MEDO: Iz dana u dan, postaje sve teže. Iz naše šume životinje bježe! KRTICA: Moj podzemni stan, nek' jasno bude svima, preplavljen je raznim otrovima. VJEVERICA: Otrovi u zemlji, smog u zraku... promijenili su okus svakom lješnjaku! KOS: Sve više sijeku stabla! Baš sam neki dan, u krošnji izgubio svoj mali stan. ŽABA: U potočiću mome ima puno smeća, mogla bi se napuniti sto i jedna vreća! ZEC: I mrkvica moja više nije slasna, ova nam je poruka svima posve jasna! VJEVERICA: Ne možemo spasiti čitav ovaj svijet, očistiti ne možemo cijeli naš planet. Al' bilo bi već lako, kad bi svoje dvorište pospremio svatko! MEDO: I male stvari promjene čine! Očistimo šumu našu od svake prljavštine! Nek' zablista opet naš šumski dom, od svih najljepši na svijetu tom!

4 DJEČJI VRT Cilj aktivnosti: poticanje praktičnih aktivnosti kod djece Koje zadatke mogu djeca obavljati u vrtu? Djeca vam mogu pomoći u sadnji biljaka. Možete ih naučiti kako iskopati jednake rupice u zemlji, ravnomjerno ubaciti sjeme ili rasadu te kako sve zajedno zatrpati tanjim slojem zemlje. Roditelji mogu odvojiti malu parcelu koja je posebno rezervirana za dječji vrt, a djetetu daje osjećaj da ima nešto svoje o čemu se treba brinuti i čije će plodove slasno kasnije pojesti. Nabavite djeci njihov vlastiti pribor za vrt koji mora sadržavati malu kanticu za zalijevanje s kojom će vam pomoći zalijevati biljke. Otpatke i staro korijenje možete bacati na jednu hrpicu i potom zamoliti dijete da vam pomogne to odložiti na kompost ili u kantu za smeće. Najvažnije je da djeca vide kako nešto raste. Osim što će osjećati ponos da nešto što su sama zasadila pokazuje prve listiće ili cvjetiće, djeca u igri i zabavi uče ponešto i o procesima rasta.

5

6 OD STAROG PAPIRA NAPRAVIMO NOVI Cilj aktivnosti: Stjecanje znanja i iskustva o gospodarenju otpadom s ciljem očuvanja prirode te usvajanja vještina korištenja otpada u nove svrhe. U ovom slučaju od starog papira radimo novi. Prije nego što počnete s djecom ovu aktivnost postavite mu ova pitanja i zajedno na njih odgovorite kako bi proširili njegova znanja o recikliranju i očuvanju prirode: 1. ŠTO JE RECIKLIRANJE? Recikliranje je pretvaranje starog papira u novi. 2. JE LI PAPIR JEDINO ŠTO SE MOŽE RECIKLIRATI? Ne, možemo reciklirati staklo, plastiku, karton, stiropor i razne kutije. 3. KOJE SU BOJE KUTIJE U KOJE ODLAŽEMO PAPIR? Kutije su plave boje. 4. NA KOJI NAČIN ČOVJEK UNIŠTAVA ŠUME? Čovjek ih uništava krčenjem radi dobivanja papira i ogrjeva, paljenjem, bacanjem smeća. 5. KAKO MOŽEMO OČUVATI ŠUME? Šume možemo očuvati sadnjom novog drveća i njihovim zalijevanjem, recikliranjem staroga papira, a ne sječom.

7 Materijal koji je potreban i postupak rada: STARI PAPIR dajte djeci da ga raskomadaju na komadiće. Hrpicu stavite u posudu i prekrijte ju vodom. Blenderom ili štapnim mikserom to usitnite u jednoličnu gustu smjesu. Tu ćete smjesu kasnije prebaciti u veću posudu s vodom. OKVIR I SITO dobivenu smjesu uspite u sito na okviru i ravnomjerno razvaljajte u što tanjem sloju POSUDA za uranjanje sita mora biti ispunjena vodom i smjesom samljevenog papira. Mora biti dovoljno velika da uspijete uroniti sito i držati ga objema rukama. Sito preklopljeno okvirom uroni se u posudu i zatim se lagano diže iznad površine. Neka višak vode prođe kroz sito, a zatim prebacite na ručnik. RUČNIK postavite pored posude za uranjanje kako biste na njega odložili mokri okvir i sito na kojem će se sušiti papir. Može se sušiti danima s obzirom na veliku količinu vode. SUŠILO ZA KOSU ako ste nestrpljivi nekoliko minuta sušenja i papir će se lagano odvojiti od sita. Za što preciznije odvajanje koristite nožić KNJIGE debele, teške knjige kao preša za suhi papir.

8

9 Edukativni zabavni eko filmovi ure=youtu.be