Uputstvo za upotrebu

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Uputstvo za upotrebu"

Транскрипт

1 Mini mikroskop za samotestiranje Prirodna metoda za određivanje plodnih i neplodnih dana Uputstvo za upotrebu Potpuno prirodno jednostavno višekratna upotreba preciznost 96-98%

2 ŠTA JE READY FOR BABY? Ready for Baby je prirodna, jednostavna i precizna metoda za utvrđivanje plodnih i neplodnih dana. Kao individualno dijagnostičko medicinsko sredstvo može ga koristiti svaka žena, bilo kada i bilo gde, iz meseca u mesec, neograničen broj puta. Svakodnevnom upotrebom, koristeći pljuvačku kao uzorak, žena može sama, u kućnim uslovima, pratiti svoj mesečni ciklus i određivati dan ovulacije kao i dane u kojima seksualni odnos može dovesti do začeća. MENSTRUALNI CIKLUS I ZAČEĆE Menstrualni ciklus obuhvata vreme od početka jedne (prvog dana menstrualnog krvarenja) do početka sledeće menstruacije. U sredini ciklusa javlja se ovulacija- sazrevanje ženske jajne ćelije. U to vreme sazreva i sluzokoža materice koja je u stanju da primi oplođeno jajašce. Do začeća može doći posle oslobađanja jajne ćelije - ovulacije. Ženska jajna ćelija je sposobna za oplodnju najviše 48 sati posle ovulacije, a spermatozoidi zadržavaju oplodnu moć i do četiri dana posle ejakulacije. Do začeća može doći 3-4 dana pre, na sam dan, i 2-3 dana posle ovulacije. To je period plodnih dana i procenjuje se na 7 dana sredine ciklusa. Svakodnevnom upotrebom READY FOR BABY pouzdano se određuje 7 plodnih dana tokom ciklusa. ODREĐIVANJE PLODNIH I NEPLODNIH DANA POMOĆU READY FOR BAYBE MINI MIKROSKOPA Nivo hormona estrogena varira tokom faza menstrualnog ciklusa. Povećan nivo estrogena tokom plodnih dana utiče na povećan sadržaj soli u

3 pljuvački. Tokom plodnih dana, u osušenom uzorku pljuvačke mikroskopom se mogu videti kristali soli zbog kojih slika dobija izgled lišća paprati, te kažemo da plodne dane karakteriše paprasta struktura. Na dan ovulacije nivo estrogena je najveći, samim tim i nivo soli u pljuvački, pa je paprasta struktura najgušća. Tokom ostalih plodnih dana zapaža se mešovita struktura- grančice paprati se pojavljuju na pojedinim delovima slike. U vreme neplodnih dana u pljuvački nema izražene koncentracije soli pa slika ima tačkastu strukturu (nema paprati). READY FOR BABY SE MOŽE KORISTI ZA: -Određivanje najpovoljnijeg vremena za mogućnost začetka trudnoće. -Kao pomoć pri izbegavanju neželjene trudnoće (Ready for Baby nije kontraceptivno sredstvo, ali vam može ukazati na stepen rizika od neželjene trudnoće).

4 -Utvrđivanje plodnih dana kod sekundarnog steriliteta. -Praćenje hormonskog statusa i funkcije jajnika kod žena svih dobi. -Dijagnostifikovanje poremećaja menstrualnog ciklusa u menopauzi. -Kao pokazatelj uticaja količine estrogena na pol deteta (kod pojave prvih znakova paprati biva začeto više devojčica, a kod pojave najgušće paprati više dečaka). Kome je namenjen READY FOR BABY? Ženama koje planiraju trudnoću. Ženama koje ne planiraju trudnoću. Ženama koje planiraju trudnoću ali imaju problema i potrebno je da znaju kada je mogućnost začeća najverovatnija. Ženama koje žele da povećaju verovatnoću rađanja deteta željenog pola. Ženama koje žele da prate mesečni ciklus i funkciju jajnika i blagovremeno otkriju i spreče moguće poremećaje. Mladim devojkama koje stupaju u period polne zrelosti. Ženama sa neredovnim ciklusom. Ženama u menopauzi. Ženama koje žele da svedu na minimum upotrebu štetnih kontraceptivnih sredstava. Ženama koje žele da imaju intiman život bez stresa. NAJČEŠĆA PITANJA: Da li ima neželjenih efekata? Apsolutno ne. Ready for Baby je kompletno prirodna metoda za utvrđivanje plodnih i neplodnih dana. Da li se koristi i kod neredovnog ciklusa?

5 Naravno. Ready for Baby vam omogućava da precizno odredite period ovulacije bez obzira na dužinu i redovnost ciklusa. Koliko je Ready for Baby pouzdan? Kada se koristi prema uputsvu i rezultati pravilno tumače- Ready for Baby je veoma pouzdan u određivanju dana ovulacije, čak 96-98%. Slična tehnika se koristi i u medicinskim laboratorijama. Šta se događa ukoliko je osoba već u drugom stanju? U preko 96% slučajeva slika ima tačkastu strukturu. To što se ponekad pojavljuje i paprat najčešće ukazuje na blizinu porođaja. Zašto slika nije jasna? Naneto je previše pljuvačke koja se nije potpuno osušila Ostaviti da se osuši. Nije izvršeno izoštravanje slike Izoštriti sliku. Prilikom nanošenja pljuvačke prstom prejako je pritisnuto staklo pa je pljuvačka istisnuta Ponovo, nežno, naneti pljuvačku na staklo okulara. VAŽNE NAPOMENE - Za precizne rezultate koristite Ready for Baby prema uputstvu! - Najbolje je koristiti rano ujutru, pre pranja zuba! - Na analizu pljuvačke i preciznost rezultata mogu da utiču akutne infekcije, upale usne duplje, korišćenje medikamenata, alkohol, pušenje i ostaci hrane. - Preporučuje se individualna upotreba uređaja Ready for Baby. - Mini mikroskop Ready for Baby ne uranjati u vodu i zaštititi ga od vlage, prašine i visoke temperature! - Uzorak pljuvačke treba biti ravnomerno nanet, bez pritiska na okularno staklo, i potpuno osušen pre

6 mikroskopskog posmatranja! UPUTSTVO ZA UPOTREBU KORISTITI UJUTRU, PRE PRANJA ZUBA, ILI U TOKU DANA NAJMANJE TRI SATA POSLE OBROKA, PIĆA ILI PUŠENJA! Slika 1: Skinuti zaštitni poklopac. Zamena baterija: Skinuti poklopac. Okrenuti kućište osvetljenja ulevo i izvući ga iz kućišta mikroskopa. Istisnuti i zameniti dve baterije SR 44 sa pozitivnim polom okrenutim na gore. Vratiti kućište osvetljenja u kućište mikroskopa i okrenuti udesno. Slika 2: Pažljivo izvući okular iz kućišta mikroskopa.

7 Slika 3: Suvom krpom očistiti staklo okulara. Nikada ne nanositi vodu direktno na staklo okulara. Slika 4: Prstom nanenti kap pljuvačke na celu površinu stakla okulara. Prilikom razmazivanja pljuvačke istisnuti mehuriće. Ostaviti okular na horizontalnoj površinu minuta kako bi se osušio na vazduhu. Struktura pljuvačke je vidljiva samo kada je uzorak potpuno suv. Vratiti okular u kućište mikroskopa. Slika 5: Vratiti okular u kućište mikroskopa. Prineti Ready for Baby oku, pritisnuti taster za svetlo sa donje strane mikroskopa i istovremeno izoštravati sliku okretanjem obrtnog dela okulara (levo- desno). Uporediti sliku strukture pljuvačke sa prikazanim u uputstvu i na osnovu poklapanja pročitati (odrediti) fazu menstrualnog ciklusa. Očistiti krpom pljuvačku sa stakla okulara i vratiti zaštitni poklopac.

8 MINI MIKROSKOPOM READY FOR BABY MOŽE SE UOČITI JEDNA OD TRI PRIKAZANE SLIKE: Od početka menstruacije do 3-4 dana pre ovulacije, kao i od 2-3 dana posle ovulacije do početka sledeće menstruacije, osušeni uzorak pljuvačke dobija TAČKASTU STRUKTURU (nema paprati) bez posebnog oblika. To je period NEPLODNIH DANA u kome žena, ako ima polni odnos, ne može da ostane u drugom stanju. Na 3-4 dana pre ovulacije u osušenom uzorku pljuvačke, uz tačkice, počinju da se pojavljuju i grančice paprati - MEŠOVITA STRUKTURA Približavanjem ovulacije gustina paprati se povećava. Na dan ovulacije, PAPRATASTA STRUKTURA je najgušća. naredna 2-3 dana javlja se ponovo MEŠOVITA STRUKTURA. Ceo ovaj period je period PLODNIH DANA u kojem zena, ako ima polni odnos, može ostati u drugom stanju. REZULTAT SE ODNOSI NA PERIOD OD 24 SATA Slike služe kao ilustracija i mogu da variraju u odnosu na vaš rezultat.

9 READY FOR BABY MINI MIKROSKOP- DELOVI: 1. ZAŠTITNI POKLOPAC 2. OKULAR OBRTNI DEO OKULARA 2.2. PREDMETNO STAKLO OKULARA 3. KUĆIŠTE MIKROSKOPA 4. KUĆIŠTE OSVETLJENJA TASTER OSVETLJENJA BATERIJE

10 Tehničke karakteristike Uvećanje: 52x Dimenzije: 21 x 73 mm Baterije: SR44 1.5V ; 2 kom. Diop. podešenost: +/- 5 Dioptrija Osvetljenje: LED dioda Sadržaj pakovanja: 1. Ready for Baby mini mikroskop 2. Uputstvo za upotrebu Proizvođač daje garanciju od 24 meseca ako se uređaj koristi prema uputstvu Za pogrešnu upotrebu uređaja i tumačenje rezultata proizvođač ne snosi odgovornost.

11 1 2

12 Proizvođač: OPTIX d.o.o.beograd PREDUZEĆE ZA PROIZVODNJU PROMET I SERVISIRANJE OPTIČKIH I OPTOELEKTRONSKIH UREĐAJA