PLANINARSKO DRUŠTVO JOSIF PANČIĆ BEOGRAD,

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "PLANINARSKO DRUŠTVO JOSIF PANČIĆ BEOGRAD,"

Транскрипт

1 PLANINARSKO DRUŠTVO JOSIF PANČIĆ BEOGRAD, organizuje planinarsku akciju BIOČ (Veliki Vitao 2397mnv), VOLUJAK (Velika Vlasulja 2337mnv) I KUK (1813 mnv) dana godine (četvrtak-nedelja) BIOČ i VOLUJAK su planine u graničnom području Bosne i Hercegovine i Crne Gore. Omedjene su kanjonima reka Drine, Pive i Pivskog jezera na istoku, Sutjeske i Suhe na zapadu, kao i Vrbnice na jugu. Bioč je prostrani plato sa kojeg se uzdižu stenoviti uski i izduženi grebeni, a njegov najviši vrh je Veliki Vitao (2397 mnv).

2 Planina Bioč spada u one planininske masive koje nisu lako dostupne, jer je pretežno gola i krševita sa klekovinom u nižim delovima te sa brojnim uvalama, gde se sneg zna zadržavati i tokom leta. Bioč, zbog svoje nepristupačnosti i udaljenosti od prilaznih puteva, za one koji uspeju da se domognu njegovog vrha, predstavlja pravu nagradu za upornost. Volujak spada u najviše vrhove BiH, (posle Maglića i Ljubišnje), prostire se od Sutjeske i Zelengore ka istoku do platoa masiva Bioča. Zbog lepote prirode i niza vrhova preko 2000m rado ga pohode brojni planinari, jer njegove staze predstavljaju uživanje za svakog kondiciono spremnijeg planinara.

3 PLAN AKCIJE: Četvrtak g. 23:00 sati - Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske ulice (parkić kod Gazele) preko graničnog prelaza na Mokroj gori. Dalje putovanje preko Višegrada, do nacionalnog parka Sutjeska. Petak g. Dolazak u nacionalni park Sutjeska u jutarnjim satima. Predah za jutarnju kaficu i obilazak nacionalnog parka Sutjeska. 10:00 sati Prevoz do mesta Čemerno. U zavisnosti od stanja prilaznog puta do planinarskog doma Volujak u Papinom Dolu, dalji prevoz do planinarskog doma našim vozilom, ili pešačenje 8km do doma, oko 2,5 sata sa dnevnim rančevima, dok će nam domaćin prevesti velike rančeve svojim prevozom. Dolazak do planinarskog doma Papin Do u popodnevnim satima, smeštaj i upoznavanje sa okolinom. U zavisnosti od sastava grupe i raspoloživog vremena, možemo organizovati pešačenje do izvore Sutjeske ili Jagodinog jeyera i nazad do Papinog dola.

4 Subota g. Ekipa A 05:30 sati Početak pešačenja prema najvišem vrhu planine Bioč Veliki Vitao. 11:30 sati Dolazak na vrh Veliki Vitao, pauza za odmor, slikanje i užinu. Povratak istom stazom do Papinog Dola. 18:30 sati - Dolazak u dom. Vreme pešačenja: 12 sati, dužina staze 24km, visinska razlika 1500m u usponu i isto toliko u silasku. Ekipa B 05:30 sati Početak pešačenja prema najvišem vrhu planine Volujak Velika Vlasulja. 10:00 sati Dolazak na vrh Veliki Vlasulja, pauza za odmor, slikanje i užinu.povratak istom stazom. Ako bude bilo vremena, u zavisnosti od sastava grupe, možemo se popeti i na Trnovači Durmitor, 2246mnv, 18:30 sati - Dolazak na početnu tačku pešačenja. Vreme pešačenja: 9 sati, dužina staze 14 km, visinska razlika oko 1000m u usponu i isto toliko u silasku. Nedelja :30 sati Početak pešačenja prema Kuku. 09:30 sati Dolazak do Kuka, pauza za odmor, slikanje i pauza za užinu. 12:30 sati Povratak u dom i pakovanje za povratak. Prevoz ili pešačenje do prevoja Čemerno. 14:45 sati -Povratak za Beograd. Usputne pauze po potrebi. Očekivano vreme dolaska u Beograd je oko 22:30 sati. Vreme pešačenja: 6 sati, dužina staze 12km, visinska razlika350m u usponu i isto toliko u silasku.

5 CENA AKCIJE: 6600 dinara za 30 i više učesnika. Doplata je do 1000 din. za manji broj učesnika. Cena obuhvata prevoz, smeštaj i organizacione troškove. HRANA I VODA: Iz ranca. U domu ima mogućnosti kupovine pica. OPREMA: Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu. Obavezne su planinarske cipele. Svaki učesnik je dužan da ponese ličnu kartu, zdravstvenu i planinarsku karticu sa plaćenom članarinom za godinu. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.) ROK ZA PRIJAVU: Do popune mesta, sa uplatom od 5000 din. Možete se prijaviti Snežani Dimitrijević, -om, sms porukom, viber-om ili telefonom. U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac ne može biti vraćen. VOĐA AKCIJE:

6 Za Bioč Andrija Bogićević, MB 134( UIAA), tel.065/ POMOĆNIK VOĐE AKCIJE: Marija Popović br.tel.069/ Za Volujak VOĐA AKCIJE: Tadija Dimitrijević br.leg.pss 451(UIAA), br.tel.064/ POMOĆNIK VOĐE AKCIJE: Snežana Dimitrijević br.leg.pss 592(UIAA), br.tel.064/ NAPOMENA: Br.tel. Gorske službe spašavanja Foča / Na akciju mogu da idu samo planinari koji nemaju simptome koji ukazuju na covid 19, sa testovima ili potvrdom o ceplenju vakcinom validnom, poštovanje propisanih preventivnih mera koje sprovodi prevoznik prema propisima koji važe na dan obavljanja usluga ( u prevozu je obavezno koristit masku) Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan. Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti. Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti. Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE