PLANINARSKO DRUŠTVO JOSIF PANČIĆ

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "PLANINARSKO DRUŠTVO JOSIF PANČIĆ"

Транскрипт

1 PLANINARSKO DRUŠTVO JOSIF PANČIĆ Beograd, organizuje planinarsku akciju PROKLETIJE: KARANFILI SEVERNI VRH 2460mnv, VELIKI VRH 2490mv, OČNJAK 2185mnv, VOLUŠNICA 1879mnv, POPADIJA 2030mnv, TALIJANKA 2030mnv od 19. do godine ( četvrtak-nedelja) PET VRHOVA PREKO 2000m. Prokletije, poznate kao zabranjene planine svojim vertikalnim liticama veličanstvenih obrisa, dubokim kanjonima, spletom planinskih potoka koji se survavaju sa krševitih grebena, lavirintom svojih masiva izazivale su od pamtiveka divljenje i strahopoštovanje svih posetilaca kao i stanovnika ovih nebeskih predela. Na ovoj akciji popećemo se na 5 vrhova preko 2000m. Prokletije prestavljaju riznicu lepote flore i faune, tamnih šuma, bokora mirisnog cveća i izazivaju poštovanje

2 zbog surovih vremenskih uslova koji na njima mogu da vladaju, naroćito u zimskim periodima.

3 PLAN AKCIJE 19.avgust (četvrtak) 21:00 sati - Polazak sa ugla Sarajevske i Drinske ulice (parkić kod Gazele ), autoputem Miloš Veliki, preko Novog Pazara i Berana do Gusinja. U Gusinje stižemo u ranim jutarnjim satima, gde pravimo pauzu za kaficu i doručak. Od Gusinja nastavljamo prevoz do doline Grebaje, odnosno planinarskog doma Branko Kotlajić (1158mnv),gde se smeštamo u višekrevetne sobe, sa upotrebom kupatila ili u vlastite šatore.

4 20.avgust (petak) 08:00 sati Očekivano vreme polaska na uspon, od planinarskog doma, markiranom stazom ka katunima Volušnice, pastirskom stazom kroz bukovu šumu, do izlaska na livadski plato. Staza dalje vodi grebenu Volušnice sa čijeg se vrha (1879mnv) vide veličanstveni vrhovi Karanfila, i vrhovi u Albaniji, Maja Bojs, Maja Jezerce, kao i mnogi drugi, ali i dolina Grebaje.

5 Grebenom nastavljamo do vrhova Popadija (2030mnv) i Talijanke (2057mnv), sa kojih se vraćamo u dolinu Volušnice, do planinarskog doma. Dolazak u dom u kasnim popodnevnim satima, predah i druženje. Staza je dužine oko 9 km sa ukupnim usponom oko 950 m i isto tolikim silaskom. 21. avgust (subota), uspon na Karanfile Severni vrh, 2460mnv, Veliki vrh 2490mnv 06:30 sati Početak pešačenja od planinarskog doma, markiranom stazom, do treće grebajske livade, serpetinama pored Maje Hekurit (1999mnv), odakle se izlazi u lednički cirk Krošnje. Strmim usponom, u kome i u avgustu može biti snežnih delova se izlazi na prevoj Krošnjina vrata (2165mnv). Dalje kretanje zahteva veliki oprez, jer je potrebna veština za prolazak kroz vrata, te za dalje kretanje južnom, strmom zatravljenom stranom ka samom vrhu i nije preporučljiv za početnike kao i one manje spretrne. Izlazak na Karanfile - Severni vrh (2460mnv) a potom i Veliki vrh (2490mnv).Predah i uživanje na vrhovima u spektakularnim pogledima na okolinu od koje zastaje dah. Povratak je istom stazom. Dolazak u dom u popodnevnim satima. Predah i uživanje u božanstvenom ambijentu Prokletija.

6 Vreme pešačenja je oko 8 sati, staza je dužine 11 km, sa ukupnim usponom oko 1350m i isto tolikim silazaskom. 22. avgust (nedelja), uspon na Očnjak (2185mnv) 04:30 sati - Početak uspona od planinarskog doma, na Očnjak, 2185mnv. Za ovaj uspon potrebna je kaciga, pojas i set za osiguranje, jer je završni uspon na osiguranoj stazi. U stazu se ulazi pored česme i staza najpre vodi kroz bukovu šumu, na delu puta za Ljuljaševića karanfile, do ispod Očnjaka, odakle vodi do vrha osiguranom stazom. Staza je dužine 7 km, visinska razlika 1000m i očekivano vreme potrebno za savladjivanje staze i povratak je 6 sati. Oni koji iz bilo kojih razloga se ne penju na Očnjak, mogu uživati u okolini ili posetiti Alipašine izvore, još jednu prirodnu atrakciju u Gusinju. 12:00 sati - Polazak za Beograd 22:00 sata - Očekivano vreme dolaska na ugao Sarajevske i Drinske ulice. Oprema: Planinarska oprema, primerena godišnjem dobu za letnje visokogorske uspone. (Obavezne planinarske cipele, jakna, kapa, rukavice,štapovi ). Svaki učesnik je dužan da ponese važeći PASOŠ, overenu zdravstvenu i planinarsku karticu, sa plaćenom članarinom za godinu i obezbedi medjunarodno putno i zdravstveno osiguranje sa povećanim sportskim rizikom. Preporuka je da svako kod sebe ima baterijsku lampu i prvu pomoć za ličnu upotrebu (flasteri, jod, zavoj, gaza, lekovi, vitamini i dr.) Od tehničke opreme za one koji se penju na Očnjak potrebno je poneti : kacigu, pojas, set za osiguranje ili dva prusika). Hrana i voda: na stazi iz ranca. KOTIZACIJA: dinara i obuhvata troškove prevoza, putarine, troškove prevoznika, poreze i doprinose i doprinos Društvu). Ostali obavezni troškovi, koji se plaćaju na licu mesta su : 10 evra (prenoćište dve noći u planinarskom domu u višekrevetnim sobama sa upotrebom kupatila.) ROK ZA PRIJAVU: do popune mesta, sa uplatom kotizacije od dinara. Možete se prijaviti vodiču, ili zameniku vodiča akcije, -om, sms porukom, viber-om ili telefonom. Još uvek nije moguće prijavljivanje na sastancima Društva, utorkom, u 18:00 sati, u OŠ Jelena Ćetković, Vranjska 26, Zvezdara - Lion. U slučaju otkazivanja, nakon prijavljivanja i uplate, potrebno je obezbediti zamenu, u protivnom, novac se ne vraća.

7 VOĐA AKCIJE: Andrija Bogićević br.leg.pss 134(UIAA), br.tel.065/ POMOĆNIK VOĐE AKCIJE: Tadija Dimitrijević br.leg.pss 451(UIAA), br.tel.064/ Vođa akcije zadržava pravo, da u slučaju nepredviđenih okolnosti izmeni plan. Učesnici akcije dužni su da se pridržavaju odredaba Pravilnika o bezbednosti i odgovornosti u izvođenju planinarskih aktivnosti. Svaki učesnik akcije, na akciji učestvuje na sopstvenu odgovornost i dužan je da potpiše Izjavu o rizicima i preuzimanju odgovornosti. Formular prijave za akciju i izjave o preuzimanju odgovornosti možete preuzeti OVDE