ГРАД СМЕДЕРЕВО ГРАДСКА УПРАВА

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "ГРАД СМЕДЕРЕВО ГРАДСКА УПРАВА"

Транскрипт

1 ГРАД СМЕДЕРЕВО ГРАДСКА УПРАВА Упутство за регистрацију привредних субјеката

2 Оснивање предузетничке радње Једношалтерски систем регистрације За регистрацију оснивања привредног субјекта (предузетника), потребно је приложити: јединствену регистрациону пријаву (ЈРППС), прописану документацију (у оригиналу, овереном препису или овереној фотокопији) и доказ о уплати накнаде за оснивање прописане Одлуком о накнадама за послове регистрације и друге услуге које пружа Агенција за привредне регистре. Уколико се пријава подноси у Канцеларији за пријем документације у Смедереву, неопходно је уплатити и градску таксу у износу од 120,00 динара на рачун број , модел 97 позив на број , Прималац град Смедерево, Сврха уплате Градска административна такса. Поступак оснивања привредних субјеката (предузетника) се спроводи преко једношалтерског система регистрације који омогућава да привредни субјекти који се региструју у АПР-у, са одлуком о оснивању, истовремено добију: регистарски/матични број који додељује Републички завод за статистику, порески идентификациони број (ПИБ) који додељује Пореска управа Централа, пријаву на паушално опорезивање или на исплату личне зараде или на ПДВ, потврду о извршеној пријави (тзв. Образац М-А), коју додељује Централни регистар обавезног социјалног осигурања ЦРОСО, број осигураника здравственог осигурања који издаје РЗЗО. Размена података са Централним регистром обавезног социјалног осигурања и Пореском управом, приликом оснивања привредног субјекта је једнократан поступак, у току кога су подаци у потпуности унети у информациони систем ЦРОСО односно ПУ, те је једини начин накнадне измене података директно обраћање странке ЦРОСО или Централи ПУ. Накнада за оснивање Висина накнаде за оснивање прописана је Одлуком о накнадама за послове регистрације и друге услуге које пружа Агенција за привредне регистре.

3 Накнада за регистрацију оснивања предузетника износи 1.500,00 динара, Накнада за подношење електронске пријаве оснивања предузетника износи 1.000,00 динара.. Рачун за уплату накнаде Број рачуна за уплату накнаде за оснивање у Регистру привредних субјеката предузетника која се плаћа Агенцији за привредне регистре: , модел 97, позив на број (добијени позив на број обавезно унесите у уплатницу). ерегистрација оснивања предузетника Од 1. јануара године у Агенцији за привредне регистре је омогућено оснивање предузетника електронским путем. За ерегистрацију оснивања предузетника потребно је да пунолетно физичко лице поседује: квалификовани електронски сертификат (електронски потпис) издат од сертификационог тела у Републици Србији, инсталиран читач електронских картица, Visa, MasterCard или DinaCard платне картице за плаћање накнада. За више информација погледајте одељак ерегистрација оснивања предузетника. Поступак уписа у Регистар Поступак уписа у Регистар започиње подношењем регистрационе пријаве са прописаном документацијом и доказом о уплати прописаних накнада и то непосредно у седишту АПР у Београду, у некој од организационих јединица, у општинама са којим Агенција има закључен споразум или поштом. Када се пријава подноси поштом, као датум и време подношења пријаве узимају се датум и време пријема пријаве у Агенцији. Регистрациону пријаву за оснивање подноси предузетник или лице овлашћено од стране предузетника, у ком случају је потребно приложити и пуномоћје. Више о овлашћеном подносиоцу можете прочитати у одељку

4 Општа упутства. Документација потребна за регистрацију предузетника: јединствена регистрациона пријава оснивања правних лица и других субјеката и уписа у јединствени регистар пореских обвезника, доказ о идентитету предузетника (за домаће физичко лице - фотокопија личне карте, а за странца фотокопија пасоша/стране личне карте, односно фотокопија личне карте, ако је издата странцу), доказ о уплати накнаде за регистрацију предузетника (висина накнаде), дозвола, сагласност или други акт надлежног органа, ако је то посебним законом прописано као услов за регистрацију. Прокура ако се при оснивању региструје прокуриста, попуњава се одговрајућа страница јединственe регистрационe пријавe оснивања правних лица и других субјеката и уписа у јединствени регистар пореских обвезника (страна 6), писано овлашћење којим предузетник издаје прокуру. Прокура је пословно пуномоћје којим предузетник овлашћује једно или више физичких лица да у његово име и за његов рачун закључује правне послове и предузима друге правне радње. Прокура је непреносива, може се опозвати, може бити појединачна или заједничка. Предузетник издаје прокуру лично и не може пренети овлашћење за издавање прокуре на друго лице. Ограничења прокуре су прописана законом тако да прокуриста не може без посебног овлашћења да закључује правне послове у вези са стицањем, отуђењем или оптерећењем непокретности, да преузима меничне обавезе и обавезе јемства, закључује уговоре о зајму и кредиту, заступа предузетника у судским поступцима или пред арбитражом. Накнаде Број рачуна, модел и позив на број Уплате накнада за услуге које пружа Агенција у оквиру Регистра приведних субјеката-предузетници, врше се на рачун: , модел 97, позив на број (добијени позив на број обавезно унесите у уплатницу).

5 Уколико се пријава подноси у Канцеларији за пријем документације у Смедереву, неопходно је уплатити и градску таксу у износу од 120,00 динара на рачун број , модел 97 позив на број , Прималац град Смедерево, Сврха уплате Градска административна такса. Накнада за оснивање предузетника Висина накнаде за регистрацију оснивања предузетника износи 1.500,00 динара, Висина накнаде за подношење електронске пријаве оснивања предузетника износи 1.000,00 динара. Накнаде за промене података о предузетнику Висина накнаде за регистрацију промене података о предузетнику износи 750,00 динара. Ако се регистрационом пријавом захтева више промена, накнада од 750,00 динара увећава се за 400,00 динара по промени. Накнада за брисање предузетника Висина накнаде за брисање предузетника износи 1.200,00 динара. Накнаде за издавање извода, копија и потврда Висине накнада за издавање извода, копија и потврда износе: за издавање извода о регистрованим подацима о предузетнику 900,00 динара, за издавање преписа одлука регистратора 900,00 динара, за издавање копије документа на основу кога је извршена регистрација, 30,00 динара по страни документа, за издавање потврде да предузетник није регистрован у Регистру или да Регистар не садржи тражени податак који је, у складу са законом, предмет регистрације 500,00 динара, за издавање потврде о правном следбеништву 800,00 динара по предузетнику, за издавање потврде о подацима садржаним у документацији на основу које је извршена регистрација и историјски регистрованим подацима 500,00 динара по податку. Остале накнаде Накнаде за регистрацију других података о предузетнику износе:

6 за резервацију назива 1.000,00 динара, за регистрацију података о адреси за пријем електронске поште, контакт телефонима и интернет адреси предузетника 750,00 динара, за регистрацију издвојеног места обављања делатности 750,00 динара по издвојеном месту, за регистрацију забележбе података од значаја за правни промет и других података који се у складу са законом региструју 750,00 динара. Доказ о уплати Подносилац захтева уз регистрациону пријаву АПР-у, доставља један од следећих доказа: 1. Први примерак налога за уплату оверен од стране пружаоца платних услуга, који садржи: све обавезне елементе о извршеној уплати накнаде (назив платиоца, назив примаоца плаћања, број рачуна АПР-а, износ накнаде, сврху уплате, шифру плаћања, потпис односно сагласност платиоца и датум извршења), генерисан од стране Агенције, по моделу Налог за пренос оверен од стране пружаоца платних услуга, који садржи: све обавезне елементе о извршеном преносу средстава (назив платиоца, назив примаоца плаћања, број текућег рачуна платиоца, број рачуна АПР-а, износ накнаде, сврху уплате, шифру плаћања, потпис односно сагласност платиоца и датум извршења), генерисан од стране Агенције, по моделу 97, клаузулу да је уплата накнаде реализована и датум када је реализована. 3. Извод пословног рачуна платиоца оверен од стране платиоца или пружаоца платних услуга, који садржи: све обавезне елементе извода банкарског рачуна (назив платиоца, број рачуна платиоца и примаоца, број извода, датум извода, датум уплате накнаде, износ уплаћене накнаде, сврху уплате и укупан промет рачуна), генерисан од стране Агенције, по моделу 97

7 4. Потврду о извршеној уплати накнаде оверену од стране пружаоца платних услуга, која садржи: све обавезне елементе о извршеној уплати накнаде (да је налог за уплату накнаде односно налог за пренос средстава реализован, датум извршења налога, износ накнаде, број рачуна АПР-а, сврху уплате, назив платиоца, назив примаоца), генерисан од стране Агенције, по моделу 97.