PD ALMA MONS ADVENTURES NOVI SAD ŠAR PLANINA Titov vrv, Skoplje

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "PD ALMA MONS ADVENTURES NOVI SAD ŠAR PLANINA Titov vrv, Skoplje"

Транскрипт

1 PD ALMA MONS ADVENTURES NOVI SAD ŠAR PLANINA Titov vrv, Skoplje Šar planina, da li je samo to dovoljno reći? Surova i teška, a opet, ko ne bi poželeo u svom planinakom CV-ju i nju? Titov Vrh sa svojih 2747 metara najviši je vrh masiva Šar planine, a ujedno i drugi najveći vrh u Severnoj Makedoniji. Nalazi se nekih 20 km severozapadno od Tetova, na granici sa Kosovom. Nazvan po bivšem predsedniku jedne velike države :) Originalan naziv je Golem Turčin. Smenjuju se travnati delovi, sa kamenitim predelima.

2 Uspon na vrh nije tehnički zahtevan, obiluje kako strmim, tako i lepim i pitomim terenima, ali zahteva i veoma dobru fizičku pripremljenost, tj kondiciono zahtevna tura. Penjacemo redom nekoliko vrhova: CERIPAŠINA (2.525 m), ANTENA (2.531 m), SINI VRV (2.550 m), KARABUNAR (2.600 m), BAKARDAN (2.704 m), TITOV VRV (2.747 m), i možda MALI TURČIN (2.702 m) Početak staze kao i mesto našeg prvog noćenja će biti u Popovoj šapki. Odatle idemo redom na navedene vrhove, a spust cemo uraditi lakšom tzv letnjom stazom. Petak krećemo u popodnevnim časovima, vožnja do Popove Šapke gde stižemo u noćnim časovima, smestaj u sobe i noćenje. Subota ustajanje, doručak, i krećemo na uspon. Nakon završenog uspona, sedamo u prevoz i krećemo za Skoplje, smeštaj i slobodno veče Nedelja prepodne slobodne aktivnosti po Skoplju, ili nesto po dogovoru, i u popodnevnim časovima pokret za Novi Sad Smeštaj na Popovoj Šapki, hotel Konak Smeštaj u Skolju, neki hostel koji odabaremo u zavisnosti od broj učesnika. Smeštaj Konak je potrebno unapred rezervisati, tako da su potrebne rane prijave! Postoji mogućnost da I drugu noć noćimo u Popovoj Šapki, pa ujutru da idemo za Skolje, ali to moramo organizovati sa prevoznikom.

3

4 Polazak: Povratak: Prevoz: Opis staze Neophodna oprema: Hrana: Petak u ranim popodnevnim časova. Tačna satnica će biti nakndadno objavljena Ispred Lokomotive, Zeleznička stanica Novi Sad u vecernjim časovima Minibus, ili kombi u zavisnosti od broj prijavljenih učesnika Vožnja autoputem: Beograd, Niš, Leskovac, Vranje, Kumanovo, Skoplje, Tetovo, Popova Šapka, pauze po potrebi Dolazak u večernjim časovima, smeštaj i noćenje Ukupna dužina staze km i m uspona i silaska. Staza kondicino zahtevna, ali bez tehnickih detalja. Planinarske cipele, čeona lampa, jakna otporna na vetar i kišu, štapovi. Poneti odeću kako bi se presvukli posle akcije. Tokom akcije, iz ranca. Nakon završenog uspona po dogovoru.

5 Kotizacija: za prevoz i organizacione troškove (procenjeno, podložno je promeni): 6500 din za 20 ucesnika 5800 din za 23 učesnika 4000 din za 9 učesnika Smestaj u Konaku: 15 e sa doručkom, (13 e bez doručka), hotelske sobe sa sopstvenim kupatilom 9 e sa doručkom, (7 e bez doručka), planinarske sobe sa zajedničkim kupatilom Smeštaj u hostelu u Skoplju oko e Informacije prijave: Napomena: U slučaju nedovoljnog broja prijavljenih akcija se otkazuje i uplata se vraća. Deo troškova će učesnici sami platiti iz sopstvenih sredstava. Kod vodiča, Predrag Grujić MB 706 Phone, Viber: 063/ mail: gpedja@gmail.com Vodič zadržava pravo izmene staze, ili čak i odustajanje od uspona, u skladu sa situacijom na terenu. Na akciju mogu ići samo članovi društva članica PSS koji imaju markicu za 2021.tu. Važna napomena: Akcija se sprovodi uz poštovanje propisanih preventivnih mera koje sprovodi prevoznik (obavezno poneti maske i rukavice koje ćemo nositi u prevoznom sredstvu), kao i mere i uputstva za kretanje planinara na otvorenom koja važe na dan održavanja akcije. U slučaju pojačanih mera u cilju suzbijanja trenutne pandemije, moguće je da akcija bude otkazana, u tom slučaju uplate se vraćaju u celosti. Poneti lična dokumenta, zdravstvenu knjižicu Svako nastupa na svoju odgovornostu u skladu sa Pravilnikom o ponašanju planinara

6 ORGANIZATOR SPORTSKE MANIFESTACIJE: Planinarsko društvo Alma Mons Advenutres Novi Sad