NABAVKA KONSULTANTSKIH USLUGA: DEFINISANJE SPECIFIČNIH SCENARIJA ZA ČETIRI ODABRANE LOKALNE SAMOUPRAVE U SRBIJI I BIH

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "NABAVKA KONSULTANTSKIH USLUGA: DEFINISANJE SPECIFIČNIH SCENARIJA ZA ČETIRI ODABRANE LOKALNE SAMOUPRAVE U SRBIJI I BIH"

Транскрипт

1 NABAVKA KONSULTANTSKIH USLUGA: DEFINISANJE SPECIFIČNIH SCENARIJA ZA ČETIRI ODABRANE LOKALNE SAMOUPRAVE U SRBIJI I BIH u sklpu prjekta Unapređenje pštinskih usluga u Srbiji i BiH uvđenjem Četbt aplikacije 1. INFORMACIJE O PROJEKTU Prjekat Unapređenje pštinskih usluga u Srbiji i BiH uvđenjem Chatbt aplikacije je pdržan d strane develppp.de prgrama Nemačkg savezng ministarstva za eknmsku saradnju i razvj (BMZ), a sprvde ga Otvreni reginalni fnd za Jugistčnu Evrpu - Mdernizacija kmunalnih usluga (GIZ ORF MMS), Mreža za pvljn pslvn kruženje u jugistčnj Evrpi (BFC SEE) i kmpanija SAGA. Prjektm je planiran piltiranje ptpun funkcinalng ChatBt-a u 4 jedinice lkalne samuprave u Srbiji i BiH kje su nsici BFC SEE certifikata (Smbr, Šabac, Bijeljina, Laktaši) sa ciljem da pštinske usluge budu dstupnije i efikasnije zasnvane na uptrebi digitalng ChatBt-a. Jedan d glavnih izazva lkalne samuprave i njene administracije je pružanje transparentnih infrmacija i efikasnih usluga građanima i privredi kji imaju velika čekivanja d pružalaca javnih usluga u smislu lakšang pristupa i unapređenja kvaliteta pružene usluge. Jedn d rešenja za v jeste mdernizacija prcedura u svakdnevnm radu lkalnih samuprava krz prmenu ustaljenih brazaca upravljanja i krišćenje invativnih digitalnih rešenja i sftvera baziranih na veštačkj inteligenciji kakav je uprav ChatBt. Prjekat ima za cilj da pkaže aktivnu i funkcinalnu primenu ChatBt-a na lkalu, gde c e najvis e ljudi prfitirati d pbljs anih, pristupac nijih i pjednstavljenih prcedura u pgledu pruž anja ps tinskih infrmacija i usluga. Kris c enje ChatBt-a ža ps tinske usluge jasn c e pkazati njegve prednsti u pgledu dstupnsti usluga i infrmacija, interakcije sa klijentima i njihvg žadvljstva. Ov ne sam da c e ddatn dkažati univeržalni ptencijal aplikacije ChatBt, vec c e tvriti i mguc nst za peer-t-peer učenje i širenje rezultata na mng širem nivu. Ujedn, prjekat c e pkazati prednsti prcesa digitalizacije za sve uključene javne i privatne aktere u celm reginu i prmvisati digitalnu kulturu na širem planu. Ovm digitalnm platfrmm za kmunikaciju lkalna uprava će jačati svju ulgu kmpetentne, pristupačne i efikasne administracije za psluživanje građana. Chatbt mgućava digitalizaciju dabranih servisnih pstupaka i stavlja ih na rasplaganje svim građanima 24 sata, sedam dana u nedelji. Stga će primena ChatBt-a za pštinske usluge i pružanje infrmacija mgućiti lkalnj upravi da bradi znatn veći brj zahteva klijenata u kraćem rku. U pripremnj fazi prjekta radiće se prcena i dabir lkalnih samuprava. Nakn tga, u izabranim pštinama sprvešće se faza pripreme kja pdrazumeva evaluaciju pštinskih usluga i IT sistema. U sledećem kraku, planiran je razvj digitalng rešenja za svaku pštinu psebn, a buhvata kreiranje i testiranje scenarija za ChatBt.

2 U fazi implementacije radiće se testiranje nvg sistema i bučavanje gradskih i pštinskih službenika za krišćenje ChatBt-a u njihvm radu ka i pdrška u prmvisanju njihvih ChatBt-va. U pslednjj fazi prjekta, fkus će se staviti na prens znanja i iskustava u druge lkalne samuprave putem diseminacije rezultata i pslvnih mdela ChatBt servisa. CILJ PROJEKTA Opštinske usluge u Srbiji i BiH su dstupnije i efikasnije zasnvane na uptrebi digitalng ChatBta. OČEKIVANI REZULTATI PROJEKTA Rezultat 1: Pvećana transparentnst javne uprave stavljanjem na rasplaganje pštinskih infrmacija i usluga 24/7 krž chatbt sistem sa žnatn pvec anim mguc nstima brade zahteva Rezultat 2: Pvećana svest javnih i privatnih subjekata kristima i prednstima digitalng pružanja pštinskih usluga Rezultat 3: Pbljšana interakcija institucija sa njihvim građanima i privredm i prijem pvratnih infrmacija putem nvg kanala kmunikacije AKTERI PROJEKTA Ključni akteri: Deutsche Gesellschaft für Internatinale Zusammenarbeit - GIZ (Prgram develppp.de), SAGA d.. Begrad, SAGA NFG d.. Banja Luka i BFC SEE mreža (NALED i Privredna kmra Republike Srpske). Ostali akteri: BFC SEE lkalne samuprave iz Srbije i BiH. Ciljna grupa: a) građani i privreda kji prfitiraju d dstupnijih i efikasnijih pštinskih usluga, b) pštine kje unapređuju kvalitet pružanja usluga i infrmacija. TERITORIJALNA POKRIVENOST BFC SEE certifikvane pštine iz Srbije i BiH. 2. OPŠTI PODACI O NARUČIOCU NACIONALNA ALIJANSA ZA LOKALNI EKONOMSKI RAZVOJ Adresa: Makednska br. 30/7, Begrad Matični brj: PIB: Kntakt sba: Vuk Bžić (v.bzic@naled.rs) Nabavka se sprvdi radi žaključenja ugvra pružanju usluga.

3 3. PREDMET NABAVKE SPECIFIKACIJA USLUGE (ZADATKA) Kntekst zadatka Prjekat,,Unapređenje pštinskih usluga u Srbiji i BiH uvđenjem Chatbt aplikacije se trenutn nalazi u svjj drugj fazi (engl. Design Phase: municipal use cases). U tku prethdng perida u svakj lkalnj samupravi dabrana su p 4 prcesa za kja će biti implementiran Chatbt rešenje. Za identifikvane i dabrane prcese urađena je High-level specifikacija, a primenm dgvarajuće metdlgije upravljanja pslvnim prcesima (engl. Business Prcess Management) analizirana su a zatim i definisana ptencijalna unapređenja pslvnih prcesa za kje je mguće integrisati ChatBt rešenje. Takđe, urađen je mdelvanje 4 izabrana pslvna prcesa kji su pisani prek dijagrama pslvnih prcesa (engl. Business Prcess Diagram) kristeći standard: BPMN (engl. Business Prcess Mdelling Ntatin). Razvj Chatbt rešenja sprvdi kmpanija Saga d.. Begrad i SAGA NFG Banja Luka (u daljem tekstu Ispručilac rešenja) u narednj fazi prjekta (Develpment Phase: setting up municipal ChatBts). Kak bi se stvarili preduslvi za razvj Chatbt rešenja, nephdn je angažvati eksperta kji će na snvu utputa iz prethdne faze (dkument analize prcesa u 4 dabrane lkalne samuprave) definisati Chatbt scenarija i uraditi detaljnu specifikaciju dijalga građana i Chatbta. Aktivnsti definisanja scenarija i razvja rešenja su međusbn uslvljeni, pa se d eksperta čekuje da bavljanje vg zadatka sprvdi u saradnji sa Ispručicem. Specifične ptrebe i ciljevi zadatka Cilj zadatka je kreiranje dkumenta kji će d strane Chatbt dmenskih eksperata, analitičara sistema i prgramera biti iskrišćen za razvj Chatbt scenarija na Weaver platfrmi. Specifični zadaci za knsultanta U saradnji i prema uputstvima d strane prjektng tima kji čine NALED, GIZ i SAGA, knsultant treba da definiše specifična Chatbt scenarija za četiri dabrane lkalne samuprave iz Srbije (Grad Smbr i Grad Šabac) i BiH (Grad Bijeljina i Opština Laktaši). Pred tga, knsultant treba da pruži pdršku prjektnm timu u utvrđivanju prsečng vremena ptrebng zapslenima u jedinicama lkalne samuprave za pružanje usluge/infrmacije građanima pre uvđenja Chatbta u kviru prethdn dabranih prcesa (4 p lkalnj samupravi). Knkretni zadaci kje knsultant treba da bavi su sledeći: Analiza prjektne dkumentacije i specifikacije pštinskih usluga (ulazna dkumentacija biće dstavljena knsultantu na pčetku angažvanja). Na snvu prjektne dkumentacije i predlžene metdlgije iz ulazne dkumentacije, a u saradnji sa NALED pštinskim ekspertm i dmenskim ekspertima iz pština, nephdn je specificirati četbt scenarija infrmisansti za 4 dabrana prcesa za svaku lkalnu samupravu. Ptrebn je precizn specificirati sva mguća pitanja, finalne dgvre i mguće tkve knverzacije za izabrane scenarije. Održavanje radinica sa dgvrnim licima u jedinicama lkalne samuprave u slučaju ptrebe prikupljanja ddatnih pdataka za specificiranje izabranih scenarija. Kreiranje finalng dkumenta sa tačn definisanim scenarijima, pitanjima i dgvrima kji će se implementirati.

4 Pdrška u kreiranju upitnika/instrukcije za zapslene u LS i prikupljanju pdataka u cilju utvrđivanja prsečn utršeng vremena za pružanje usluge/infrmacije pre uvđenja Chatbta. Analiza upitnika/instrukcija prsečn utršenm vremenu, p ptrebi državanje ddatnih knsultacija sa zapslenima u jedinicama lkalne samuprave i kreiranje dkumenta prsečn utršenm vremenu zapslenih u jedinicama lkalne samuprave za svaki d dabranih prcesa pre uvđenja Chatbta. Kmunikacija i krdinacija sa stalim prjektnim partnerima i NALED ekspertm za pštinske usluge. Knsultativna pdrška partnerima i ispručicu rešenja u fazi trening setva, testiranja i implementacije scenarija. Detaljan spisak zadataka za angažvang knsultanta nalazi se u matrici u nastavku. Naziv aktivnsti Expert Saga Naled/PKRS Izrada plana rada - dinamike aktivnsti C R A Priprema radinica R C A Vđenje radinica R C A Izrada zapisnika sa radinica C C A,R Odabir scenarija za 4 prcesa p pštini R A C Verifikacija scenarija za 4 prcesa p pštini C A,R C Definisanje mgućih pitanja p pjediničnm scenariju R A C Verifikacija definisanih pitanja u kviru scenarija C A,R C Definisanje mgućih dgvra p pjediničnm scenariju R A C Verifikacija definisanih dgvra u kviru scenarija C A,R C Kreiranje trening setva za chatbta I A,R I Kreiranje finalng dkumenta sa bjedinjenim nalazima analize scenarija za pštine R A C

5 Interne sesije za knsultacije sa partnerima tkm implementacije R A,R I Implementacija definisanih scenarija C A,R I Jediničn testiranje C A,R C Legenda: A (engl. Accuntable) - Odgvran za krajnji rezultat aktivnsti R (engl. Respnsible) - Odgvran za realizaciju aktivnsti tj. naj k realizuje zadatak i daje utput C (engl. Cnsulted) Knsultvan za mišljenje prilikm realizacije aktivnsti I (engl. Infrmed) - Infrmisan tku i realizaciji aktivnsti Očekivani učinak (utput) U vezi sa ižvršenjem zadatka, d knsultanta se čekuje da ispruči sledeće rezultate: Finalni dkument sa definisanim scenarijima, pitanjima i dgvrima kji će se implementirati. Održane radinice sa predstavnicima jedinica lkalne samuprave tkm prcesa definisanja scenarija. Pruženi saveti i stručna pmć prilikm implementacije razvja Chatbta krz sastanke i elektrnsku kmunikaciju. Dkument sa nalazima prsečn utršenm vremenu zapslenih u jedinicama lkalne samuprave za svaki d dabranih prcesa pre uvđenja Chatbta za te prcese. Finalni ižveštaj. Izveštavanje Knsultant će dstaviti finalni ižveštaj na srpskm jeziku, najkasnije d gdine. Finalni ižveštaj treba da sadrži pis ižvršeng zadatka, sa ižrađenim dkumentima i materijalima (u skladu sa tačkm Očekivani učinak ) prilženim u vidu aneksa. Osim finalng, knsultant je dužan da na svaka 2 meseca dstavlja Ižveštaje napretku (eng. Prgress Reprt) sa detaljnim pism d tada urađeng. Strukturu finalng i ižveštaja napretku dbrava naručilac psla. Planirani perid za realizaciju psla je d d gdine. Plaćanje će se vršiti krz tranše a prema dstavljenm i d strane prjektng tima dbrenm Ižveštaju napretku i ppunjenm radnm listu (eng. Time sheet). Knsultant sam snsi trškve kji mgu nastati tkm bavljanja zadataka (prevz, smeštaj, i sličn).

6 4. USLOVI ZA UČEŠĆE U POSTUPKU Prav na dstavljanje pnuda imaju sva zainteresvana pravna lica i preduzetnici kja ispunjavaju bavezne uslve za učešće u pstupku. Pnuđači su u bavezi da uz pnudu dstave dgvarajuće dkaze ispunjensti uslva, na način kji je utvrđen u knkursnj dkumentaciji. Uslvi za učešće u pstupku su sledeći: 1. Pslvni kapacitet Da je u pslednjih pet gdina realizva minimum 2 prjekta. Pnuđači su u bavezi da dstave listu prjekata. 2. Kadrvski kapacitet Da ima na rasplaganju dva eksperta d kjih jedan mra da bude ključni ekspert. Ključni ekspert mra biti angažvan najmanje plvinu d predviđeng ukupng vremena za realizaciju usluge kja je predmet nabavke. Ključni ekspert mra da ispunjava sledeće uslve: Pseduje najmanje VII stepen stručne spreme. Pseduje iskustva u digitalnj i prcesnj transfrmaciji u blasti knverzacinih Artificial Intelligence sistema u pslednje tri gdine. Ima dkazan znanje radu sa virtuelnim asistentima baziranim na Natural Language Prcessing-u i Natural Language Understanding-u. Ima iskustv u kreiranju Chatbt scenarija (najmanje jedan prjekat). Pseduje analitičke veštine, spsbnsti dlučivanja i rešavanja prblema. Ima dlične kmunikacine i prezentacine veštine. Odlikuje se naprednim pznavanjem alata, tehnika i principa kji se kriste u kviru IT razvja. Ima iskustv u savetvanju rganizacija u vezi sa unapređenjem pslvnih infrmacinih sistema i IT infrastrukture. Pseduje sertifikate,,business Analyst fr Weaver AI platfrm i,,weaver AI platfrm stry develper ili IBM's Applied AI Prfessinal Certificate. Drugi ekspert (kji nije ključni) mra da ispunjava sledeće uslve: Pseduje najmanje VII stepen stručne spreme. Pseduje iskustva u digitalnj i prcesnj transfrmaciji u blasti knverzacinih Artificial Intelligence sistema u pslednje tri gdine. Odlikuje se naprednim pznavanjem alata, tehnika i principa kji se kriste u kviru IT razvja. Pseduje sertifikate,,business Analyst fr Weaver AI platfrm i,,weaver AI platfrm stry develper ili IBM's Applied AI Prfessinal Certificate. Pnuđač je u bavezi da za eksperte dstavi:

7 - Ptpisane bigrafije za ba eksperta; - Reference ptpisane d strane klijenta/krisnika za Ključng eksperta; - Sertifikate,,Business Analyst fr Weaver AI platfrm i,,weaver AI platfrm stry develper ili IBM's Applied AI Prfessinal Certificate za ba eksperta; - Izjavu rasplživsti ba eksperta. 5. KRITERIJUM ZA OCENU PONUDA Ocena dstavljenih pnuda biće ižvršena primenm sledećih kriterijuma: I. Kadrvski kapacitet: 50 bdva; II. Tehnička pnuda: 30 bdva III. Pnuđena cena: 20 bdva. I. Kadrvski kapacitet Rekapitulacija načina vrednvanja (cenjivanja) pjedinih elemenata u kviru kadrvskg kapaciteta pnude data je u sledećj tabeli: Opis elementa kriterijuma Brj bdva Ključni ekspert (uvidm u CV i dstavljene reference) 1. Psedvanje iskustva u digitalnj i prcesnj transfrmaciji u blasti knverzacinih Artificial Intelligence sistema u pslednje tri gdine (prverljivst: Reference) max 15 dstavljanje 1 reference 5 dstavljanje 2 reference 10 dstavljanje 3 ili više referenci Dkazan znanje radu sa virtuelnim asistentima baziranim na Natural Language Prcessing-u i Natural Language Understanding-u (prverljivst: Bigrafija) max 10 iskustv d 2 gdine 5 iskustv više d 2 gdine Iskustv u kreiranju Chatbt scenarija (prverljivst: Bigrafija, p ptrebi reference) max 15 1 prjekat 5 2 prjekta 10 3 ili više prjekta 15

8 4. Napredn pznavanje alata, tehnika i principa kji se kriste u kviru IT razvja (prverljivst: Bigrafija) 5. Iskustv u savetvanju rganizacija u vezi sa unapređenjem pslvnih infrmacinih sistema i IT infrastructure (prverljivst: Bigrafija, p ptrebi referenca) 5 max 5 iskustv d 2 gdine 3 iskustv više d 2 gdine 5 UKUPNO: 50 II. Tehnička pnuda Tehnička pnuda treba da sadrži pristup bavljanju zadatka, metdlgiju rada i predlg indikativng time table-a (Napmena: tkm implementacije zadatka vršiće se adaptacije time table-a u saradnji sa lkalnim samupravama i prjektnim partnerima). Tehnička pnuda se dstavlja u slbdnj frmi, na ne više d 10 stranica. Rekapitulacija načina vrednvanja (cenjivanja) pjedinih elemenata u kviru tehničke pnude data je u sledećj tabeli: Opis elementa kriterijuma Brj bdva 1. Pristup bavljanju zadatka i metdlgija rada max Indikativni time table max 10 UKUPNO: 30 III. Pnuđena cena Pnuda sa najniže pnuđenm cenm biće cenjena maksimalnim brjem bdva (20). Pnude stalih pnuđača biće cenjene primenm sledeće frmule: IV. Ukupna cena Najnižepnuđenacena Pnuđenacena 20(bdva) Ukupan brj bdva dbija se sabiranjem brja bdva dbijenih primenm kriterijuma za cenu kadrvskg kapaciteta, kriterijuma za cenu tehničke pnude i kriterijuma za cenu pnuđene cene. Rezervni kriterijum cene pnuda: u slučaju da dva ili više pnuđača imaju isti brj bdva, pnuđač kji je da duži rk važenja pnude biće cenjen ka pvljniji.

9 Kmisija za izbr najpvljnijeg pnuđača žadržava prav da pzve na sastanak jedng ili više pnuđača (uključujući i eksperte), radi pribavljanja pjašnjenja ili ddatnih infrmacija kje su nephdne za praviln sprvđenje pstupka cene pnuda. Kmisija za izbr najpvljnijeg pnuđača nema prav da p isteku rka za dstavljanje pnuda menja bil kji d uslva kji su utvrđeni u knkursnj dkumentaciji, niti bil kji d elemenata kriterijuma za cenu pnuda. Kmisija za izbr najpvljnijeg pnuđača žadržava prav da sa najblje cenjenim pnuđačem pregvara ceni. 6. PREUZIMANJE UPUTSTVA ZA SAČINJAVANJE PONUDA Svi zainteresvani pnuđači mgu preuzeti Uputstv za sačinjavanje pnuda sa žvanične internet stranice NALED-a, psredstvm sledećeg linka: 7. JEZIK PONUDE Pnude mraju biti date na srpskm jeziku. 8. NAČIN DOSTAVLJANJA PONUDA Pnude se dstavljaju elektrnskim putem. Pnuda treba da sadrži sledeće: - Ppunjen i ptpisan Obrazac 1 Pdaci pnuđaču; - Ppunjen i ptpisan Obrazac 2 Kmercijalni uslvi pnude; - Ppunjen i ptpisan Obrazac 3 - Izjava ekskluzivnsti i rasplživsti; - Lista prjekata pnuđača u pslednjih 5 gdina; - Ptpisane bigrafije za Ključng eksperta i drugg eksperta (kji nije ključni); - Reference ptpisane d strane klijenta/krisnika za Ključng eksperta; - Tehničku pnudu, u slbdnj frmi; - Sertifikate,,Business Analyst fr Weaver AI platfrm i,,weaver AI platfrm stry develper ili IBM's Applied AI Prfessinal Certificate za Ključng eksperta i drugg eksperta (kji nije ključni); Ptrebn je da dstavljena pnuda bude u frmi elektrnskg dkumenta, u pdf frmatu, ptpisana kvalifikvanim elektrnskim ptpism vlašćeng zastupnika pnuđača. Pnude se dstavljaju na adresu elektrnske pšte: naled@naled.rs. 9. ROK ZA DOSTAVLJANJE PONUDA Pnude mraju biti dstavljene najkasnije d gdine d 12:00 h. 10. MESTO, VREME I NAČIN EVIDENTIRANJA SADRŽINE PONUDA

10 Javn evidentiranje sadržine dstavljenih pnuda biće bavljen u prstrijama NALED-a, Ulica Makednska brj 30, Begrad, nepsredn nakn isteka rka za dstavljanje pnuda, gdine u 13:00 h. 11. UČEŠĆE U POSTUPKU JAVNOG EVIDENTIRANJA SADRŽINE PONUDA Pnuđači imaju prav da učestvuju u pstupku javng evidentiranja sadržine pnuda psredstvm svjih vlašćenih predstavnika. Predstavnici pnuđača su u bavezi da kmisiji za izbr najpvljnijeg pnuđača predaju dgvarajuće vlašćenje za učešće u pstupku javng evidentiranja sadržine pnuda. 12. ROK ZA DONOŠENJE ODLUKE O IZBORU NAJPOVOLJNIJEG PONUĐAČA Odluka izbru najpvljnijeg pnuđača biće dneta u kvirnm rku d 15 (petnaest) dana d dana isteka rka za dstavljanje pnuda i biće dstavljena svim pnuđačima kji dstave pnude. 13. KONTAKT OSOBA ZA PRUŽANJE DODATNIH INFORMACIJA I POJAŠNJENJA Zainteresvani pnuđači mgu zahtevati ddatne infrmacije ili pjašnjenja u cilju pripreme pnude, najkasnije 2 (dva) dana pre isteka rka za dstavljanje pnuda. Kntakt sba je Vuk Bžić, v.bzic@naled.rs. Odgvri na zahteve za ddatne infrmacije ili pjašnjenja biće javn dstupni, psredstvm sledećeg linka: ROK VAŽENJA PONUDE Pnuda mra važiti najmanje 60 dana d dana javng tvaranja pnuda. 15. CENA Pnuđena cena mra biti iskazana u evrima, bez uračunatg PDV-a i t na brascu kji čini sastavni de knkursne dkumentacije. Plaćanje p ugvru će se vršiti u dinarskj prtivvrednsti, p žvaničnm srednjem kursu Nardne banke Srbije na dan plaćanja. U slučaju da dabrani pnuđač nema sedište u Republici Srbiji plaćanje će biti ižvršen u evrima. U pnuđenu cenu uključeni su svi trškvi kje pnuđač mže imati u vezi sa realizacijm predmetne nabavke, uključujući ali ne graničavajući se na putne trškve i trškve smeštaja.

11 OBRAZAC 1 PODACI O PONUĐAČU 1 1 Pslvn ime: 2 Sedište: 3 Kntakt sba: Telefn: 6 Preski identifikacini brj (PIB): 7 Matični brj: 8 Brj računa: 9 10 Ovlašćeni zastupnik (ime, prezime i funkcija): Rk važenja pnude (minimum 60 dana) Datum: Ptpis: 1 U slučaju zajedničke pnude, ptrebn je dstaviti ppunjen brazac za svakg d članva grupe pnuđača (knzrcijuma), ka i naznačiti k je nsilac knzrcijuma

12 OBRAZAC 2 KOMERCIJALNI USLOVI PONUDE Rekapitulacija pnuđene cene: Kmpnenta Cena/ p danu angažvanja svakg d eksperata Predviđeni brj dana za angažvanje eksperata Ukupna cena p ekspertu 1 Ključni ekspert EUR bez PDV-a dana EUR bez PDV-a 2 Ekspert (kji nije ključni) EUR bez PDV-a dana EUR bez PDV-a UKUPNO: Ukupn dana Ukupn EUR bez PDV-a Rk važenja pnude: dana d dana javng tvaranja pnuda (minimum 60) Datum: Ptpis:

13 OBRAZAC 3 - IZJAVA O EKSKLUZIVNOSTI I RASPOLOŽIVOSTI 2 Ja, dle ptpisani/a, vim ptvrđujem da prihvatam učešće u realizaciji ugvra pružanju usluga <NAVESTI IME PONUĐAČA, ODNOSNO GRUPE PONUĐAČA>. Istvremen izjavljujem da sam na rasplaganju za bavljanje nih pslva za čiju realizaciju je predviđen mje angažvanje, i t: Od D Rasplživst < NAVESTI POČETAK PERIODA > < NAVESTI KRAJ PERIODA > < NAVESTI BROJ DANA> < NAVESTI POČETAK PERIODA > < NAVESTI KRAJ PERIODA > < NAVESTI BROJ DANA> < itd > Ptvrđujem da neću biti angažvan/a ka ekspert drugg pnuđača niti grupe pnuđača u vj nabavci, ka ni p bil km drugm snvu zbg kga mgu dći u sukb interesa ili kji mže graničiti mju spsbnst za angažvanje na realizaciji napred navedeng ugvra. Istvremen, uklik va pnuda bude cenjena ka najpvljnija, prihvatam činjenicu da će u slučaju mje sprečensti za angažvanje na realizaciji ugvra u navedenm peridu, iz bil kg razlga sim blesti ili više sile, NALED dbiti vu pnudu ka neprihvatljivu i izabrati pnudu drugg pnuđača, dnsn raskinuti žaključeni ugvr. Ptvrđujem da u trenutku pdnšenja ve pnude nisam u sukbu interesa p bil km snvu i bavezujem se da bavestim NALED u slučaju bil kakve prmene klnsti u vezi sa tim. Ime i prezime Ptpis Datum 2 Ptrebn je ppuniti za svakg d eksperata

14 UGOVOR O PRUŽANJU USLUGA Zaključen gdine, ižmeđu: 1. NACIONALNE ALIJANSE ZA LOKALNI EKONOMSKI RAZVOJ (u daljem tekstu: Naručilac) sa sedištem u Begradu, ul. Makednska 30/VII, matični brj: , PIB: kju zastupa Vileta Jvanvić, vlašćen lice za zastupanje, i 2. (u daljem tekstu: Izvršilac). Član 1. Ižvršilac se bavezuje da za ptrebe Naručica u kviru realizacije prjekta Unapređenje pštinskih usluga u Srbiji i BiH uvđenjem ChatBt aplikacije ižvrši uslugu definisanja specifičnih scenarija u četiri dabrane jedinice lkalne samuprave u Srbiji i BiH u svemu u skladu sa specifikacijm usluga u knkursnj dkumentaciji i pnudm Ižvršica kje čine sastavni de vg Ugvra. Član 2. Ugvrne strane su saglasne da danm izrade i predaje Naručicu bil kakvg autrskg dela Ižvršica nastalg ka rezultat pružanja Usluga p vm Ugvru, Naručilac stiče isključiva imvinska prava na predmetnm autrskm delu, ka i prav na bjavljivanje dela, njegvu izmenu i puštanje u prmet primeraka istg. Naručilac je vlašćen da iskrišćava ustupljena autrska prava bez vremenskih i prstrnih graničenja. Ižvršilac je saglasan da sarađuje sa Naručicem za sve vreme, ka i p knčanju vg Ugvra, na žaštiti prava intelektualne svjine kja su preneta na Naručica u pstupku realizacije vg Ugvra, te se bavezuje da mu bezbedi svu ptrebnu dkumentaciju, pdršku i druge ptrebne usluge u eventualnim pstupcima žaštite tih prava. Član 3. Za ižvršeni psa iz člana 1. vg ugvra, Ižvršilac stiče prav na naknadu/hnrar u maksimalnm iznsu (brut) d bez PDV-a. Naknada iz stava 1. vg člana ugvra će se vršiti krz tranše a prema dstavljenm i d strane prjektng tima dbrenm Ižveštaju napretku i ppunjenm radnm listu (eng. Time sheet). Naknadm je buhvaćena nagrada za rad Ižvršica i svi ddatni trškvi kje Ižvršilac mže imati u vezi sa ižvršenjem ugvrne baveze. Ižvršilac nema prava na bil kakve ddatne trškve i zahteve p snvu vg Ugvra. U slučaju da ižvršeni psa ne bude žadvljavajućeg kvaliteta, Naručilac ima prav na srazmern umanjenje Naknade.

15 Član 4. Tkm svg angažvanja, Ižvršilac će sarađivati sa Naručicem psla, lkalnim samupravama i drugim prjektnim partnerima. Ižvršilac će blisk sarađivati i krdinirati prjektne aktivnsti i dinamiku rada sa Naručicem. Tkm ižvršavanja zadataka, Ižvršilac će slati ižrađene ižveštaje, analize i druge materijale Naručicu na dbravanje. Sam nakn dbravanja njihve sadržine, Ižvršilac će nastaviti sa sprvđenjem pvezanih prjektnih aktivnsti. Ižvršilac će blisk sarađivati i krdinirati prjektne aktivnsti i dinamiku rada sa Naručicem. Ižvršilac će dstaviti Finalni ižveštaj najkasnije 15 dana p bavljenm pslu, u frmatu kji bude bi dstavljen d strane Naručica. Sva dkumenta, analize i stali materijali prizvedeni ka rezultat prjektnih aktivnsti, biće prilženi ka sastavni de finalng ižveštaja. Sva krespndencija, uključujući i ižveštavanje, bavljaće se na srpskm jeziku. Član 5. Sve infrmacije kje Ižvršilac u tku trajanja vg ugvra ili u vezi sa njegvim ižvršenjem dbije d Naručica, drugih knsultanata, smatraće se pverljivim i Ižvršilac je dužan da ih čuva ka pslvnu tajnu, za vreme važenja Ugvra ka i nakn prestanka važenja Ugvra, bez vremenskg graničenja. Infrmacije kje su u trenutku sticanja d strane Ižvršica dstupne u javnim knjigama i javnim registrima neće se smatrati pverljivim. Za vreme važenja Ugvra i nakn tga, Ižvršilac neće ni jednu pverljivu infrmaciju ili njen de dstaviti, predati ili učiniti dstupnm javnsti ili bil km trećem licu, izuzev p zahtevu nadležng suda, bez prethdne saglasnsti Naručica. U suprtnm, Izvršilac je u bavezi da Naručicu naknadi svaku štetu, uključujući i izgubljenu dbit, kju bi Naručilac usled tga mga pretrpeti. Član 6. Ižvršilac će ižbeći knflikt interesa u pgledu angažmana na drugim pslvima i t: - Ižvršilac se bavezuje da u tku trajanja vg Ugvra, neće učestvvati u dnšenju dluka izbru pnuđača dbara, radva i-ili usluga kje su direktn ili indirektn pvezane sa vim Prjektm u fazi pripreme i implementacije. - Ižvršilac se neće angažvati, direktn ili indirektn, u bil kjim pslvnim aktivnstima kje bi bile knflikt interesa u pgledu aktivnsti kje Ižvršilac bavlja na vm Prjektu. - Ižvršilac ima bavezu da infrmiše Naručica bil kakvj situaciji kja predstavlja stvarni ili ptencijalni knflikt interesa kji utiče na njihvu spsbnst da psa bave na najblji mgući način i u interesu Naručica. Uklik Ižvršilac ne infrmiše Naručica vakvj situaciji, nastupa autmatski raskid ugvra. Član 7. Ugvr stupa na snagu danm žaključenja, a primenjuje se d gdine i traje d ižvršenja ugvrnih baveza.

16 Rk za ižvršenje svih baveza Ižvršica preuzetih p snvu vg Ugvra je gdine. Naručilac mže jednstran raskinuti Ugvr, usled neuredng ižvršenja ili neižvršenja baveze Ižvršica u prpisanm rku. U slučaju nemgućnsti ižvršenja baveze Ižvršica izazvanih klnstima na kje ugvrne strane ne mgu uticati (vanredna situacija u zemlji), Naručilac žadržava prav da inicira izmenu dredaba Ugvra ili ga tkaže, u km slučaju će Ižvršicu nadknaditi d tada nastale trškve. Eventualne sprve ugvrne strane rešiće sprazumn, a uklik t nije mguće nadležan je Privredni sud u Begradu. Član 8. Ugvr je sačinjen u tri (3) primerka, d kjih jedan (1) pripada Ižvršicu, a dva (2) Naručicu. Ižvršilac: Naručilac: