EW9H378S. SR Машина за сушење рубља Упутство за употребу 2 SL Sušilni stroj Navodila za uporabo 30

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "EW9H378S. SR Машина за сушење рубља Упутство за употребу 2 SL Sušilni stroj Navodila za uporabo 30"

Транскрипт

1 EW9H378S SR Машина за сушење рубља Упутство за употребу 2 SL Sušilni stroj Navodila za uporabo 30

2 2 САДРЖАЈ 1. ИНФОРМАЦИЈЕ О БЕЗБЕДНОСТИ БЕЗБЕДНОСНА УПУТСТВА ОПИС ПРОИЗВОДА КОМАНДНА ТАБЛА ТАБЕЛА ПРОГРАМА ОПЦИЈЕ ПОДЕШАВАЊА ПРЕ ПРВЕ УПОТРЕБЕ СВАКОДНЕВНА УПОТРЕБА КОРИСНИ САВЕТИ НЕГА И ЧИШЋЕЊЕ РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМА ТЕХНИЧКИ ПОДАЦИ ВОДИЧ ЗА БРЗИ ПОЧЕТАК ЛИСТ СА ИНФОРМАЦИЈАМА О ПРОИЗВОДУ У ВЕЗИ СА РЕГУЛАТИВОМ E.U МИ МИСЛИМО НА ВАС Хвала вам што сте купили Electrolux уређај. Одабрали сте производ који са собом носи више деценија професионалног искуства и иновација. Генијалан и модеран, дизајниран је имајући у виду вас. Према томе, сваки пут када га користите можете бити сигурни да ћете добити одличне резултате. Добродошли у Electrolux. Посетите наш веб сајт да бисте: Добили савете у вези са коришћењем, брошуре, решења за проблеме, информације о сервисирању и поправкама: Региструјте свој производ ради боље услуге: Купите додатни прибор, потрошни материјал и оригиналне резервне делове за свој уређај: БРИГА О КОРИСНИКУ И СЕРВИСИРАЊЕ Увек користите оригиналне резервне делове. Када се обраћате овлашћеном сервисном центру, увек при руци имајте следеће податке: Модел, број производа (PNC), серијски број. Ове информације се налазе на плочици са техничким карактеристикама. Упозорењеопрез - Информације о безбедности. Опште информације и савети Информације у вези са заштитом животне средине Задржано право измена.

3 1. ИНФОРМАЦИЈЕ О БЕЗБЕДНОСТИ Пре него што започнете са инсталацијом и коришћењем овог уређаја, пажљиво прочитајте приложено упутство. Произвођач није одговоран за било какве повреде или штету које су резултат неисправне инсталације или употребе. Чувајте упутство за употребу на безбедном и приступачном месту за будуће коришћење. - Прочитајте приложена упутства. 1.1 Безбедност деце и осетљивих особа УПОЗОРЕЊЕ! Постоји ризик од гушења, повређивања или трајног инвалидитета. СРПСКИ 3 Овај уређај могу да користе деца старија од 8 година и особе са смањеним физичким, чулним или менталним способностима, кao особе којима недостају искуство и знање, уколико им се обезбеди надзор или им се дају упутства у вези са употребом уређаја на безбедан начин и уколико схватају могуће опасности. Децу узраста између 3 и 8 година старости, као и особе са веома тешким и сложеним инвалидитетом, треба држати даље од уређаја, осим ако су под сталним надзором. Децу млађу од 3 године треба удаљити од уређаја уколико нису под непрекидним надзором. Немојте да дозволите деци да се играју уређајем. Држите сву амбалажу даље од деце и одлажите је на одговарајући начин. Детерџенте држите ван домашаја деце. Децу и кућне љубимце држите подаље од уређаја док су његова врата отворена. Ако овај апарат има уређај за безбедност деце, исти би требало да буде активиран.

4 4 Деца не смеју да обављају чишћење и корисничко одржавање уређаја без надзора. 1.2 Опште мере безбедности Немојте да мењате спецификацију овог уређаја. Ако поврх машине за прање веша стављате машину за сушење веша, у ту сврху користите комплет за слагање. Комплет за слагање, која се може наћи код овлашћеног продавца, може се користити само са уређајем наведеним у упутству приложеном уз овај прибор. Пажљиво га прочитајте пре монтирања (погледајте брошуру за Инсталирање). Уређај може да се инсталира самостално или испод кухињсих елемената са одговарајућим простором (погледајте брошуру за Инсталирање). Немојте инсталирати уређај иза врата која се закључавају, клизних врата нити врата са шарком на супротној страни, која би онемогућила да се врата уређаја отворе до краја. Отвори за вентилацију у постољу не смеју бити заклоњени тепихом, простирком или било каквом подном облогом. ОПРЕЗ: Уређај не сме да се напаја путем екстерног уређаја за укључивање као што је тајмер нити да буде повезан на коло које се редовно укључује и искључује путем струје. Прикључите главни кабл за напајање на зидну утичницу тек на крају поступка инсталације. Уверите се да је после постављања уређаја струјни утикач доступан. Уколико је кабл за напајање оштећен, њега мора да замени произвођач, одговарајући Овлашћени сервисни центар или лица сличне квалификације, како би се избегла опасност од електрицитета. Не прекорачујте максималну количину веша од 8,0 kg (погледајте у одељку Табела програма ).

5 СРПСКИ 5 Немојте користити уређај ако су предмети запрљани индустријским хемикалијама. Очистите отпала влакна или труње од амбалаже које се накупило око уређаја. Уређај немојте пуштати у рад без филтера. Филтер за отпала влакна очистите пре или после сваког коришћења. Немојте да сушите неопране ствари у машини за сушење веша. Ствари које су запрљане супстанцама као што су уље за кување, ацетон, алкохол, бензин, керозин, средства за уклањање флека, терпентин, восак и средства за уклањање воска требало би да се оперу у топлој води са додатном количином детерџента пре сушења у машини. Ствари као што су сунђераста гума (пена од латекса), капе за туширање, водоотпорни материјали, комади и одећа који су постављени гумом или јастуци пуњени ватом од сунђерасте гуме не смеју да се суше у машини за сушење веша. Фабрички омекшивачи или слични производи морају се користити искључиво како је наведено у упутству произвођача. Уклоните све ствари из предмета који би могли бити извор пожара, као што су упаљачи или шибице. УПОЗОРЕЊЕ: Никада не заустављајте машину за сушење веша пре краја циклуса сушења; у случају да то урадите, брзо уклоните све ствари и распоредите их тако да се топлота распореди. Пре било каквог поступка одржавања уређаја, искључите га и извадите утикач кабла за напајање из зидне утичнице.

6 БЕЗБЕДНОСНА УПУТСТВА 2.1 Инсталирање Уклоните комплетну амбалажу. Немојте да инсталирате или користите оштећен уређај. Придржавајте се упутстава за монтирање које сте добили уз уређај. Увек водите рачуна приликом померања уређаја зато што је тежак. Увек користите заштитне рукавице и затворену обућу. Немојте да инсталирате или користите уређај тамо где температура може да буде нижа од 5 C или виша од 35 C. Област пода на којој ће уређај бити монтиран мора бити равна, стабилна, отпорна на топлоту и чиста. Уверите се да постоји циркулација ваздуха између уређаја и пода. Приликом премештања, уређај увек мора да стоји вертикално. Задњи део уређаја мора да буде ослоњен на зид. Када се уређај постави у стални положај, уз помоћ либеле проверите да ли је правилно нивелисан. Ако није, подесите ногице док се не изневелише. 2.2 Прикључење на електричну мрежу УПОЗОРЕЊЕ! Ризик од пожара и струјног удара. Прикључите главни кабл за напајање на зидну утичницу тек на крају инсталације. Водите рачуна да постоји приступ мрежном утикачу након инсталације. Уређај мора да буде уземљен. Уверите се да су параметри на плочици са техничким карактеристикама компатибилни са одговарајућим параметрима електричне мреже за напајање. Увек користите прописно уграђену утичницу са заштитом од струјног удара. Немојте да користите адаптере са више утичница и продужне каблове. Не вуците кабл за напајање како бисте искључили уређај. Кабл искључите тако што ћете извући утикач из утичнице. Немојте додиривати кабл за напајање нити мрежни утикач влажним рукама. 2.3 Употреба УПОЗОРЕЊЕ! Постоји ризик од струјног удара, пожара, опекотина или оштећења уређаја. Уређај је само за кућну употребу. Немојте да сушите оштећене (подеране, излизане) предмете које садрже поставу или испуне. Ако веш је опран средством за уклањање мрља, покрените додатни циклус испирања пре него што започнете циклус сушења. Сушите искључиво тканине који су погодне за сушење у овом уређају. Пратите инструкције за чишћење на етикети на вешу. Кондензовану водудестиловану воду из уређаја немојте пити, нити од ње припремати храну. Може да изазове здравствене проблеме код људи и кућних љубимаца. Немојте седати нити стајати на отворена врата уређаја. У уређају немојте сушити мокар веш из ког капље вода. 2.4 Унутрашње осветљење УПОЗОРЕЊЕ! Ризик од повреде. Светлећа диода зрачи видљиву светлост; немојте гледати директно у зрак светлости. LED сијалица намењена је за осветљивање бубња. Ова сијалица не може се користити у друге сврхе. Да бисте заменили унутрашње осветљење, контактирајте овлашћени сервисни центар.

7 2.5 Нега и чишћење УПОЗОРЕЊЕ! Ризик од повреде или оштећења уређаја. Немојте користити млаз воде или пару за чишћење уређаја. Уређај чистите влажном меком крпом. Користите искључиво неутралне детерџенте. Немојте користити абразивне производе, абразивне јастучиће за чишћење, раствараче или металне предмете. Будите опрезни када чистите уређај како не бисте оштетили расхладни систем. 2.6 Компресор УПОЗОРЕЊЕ! Постоји ризик од оштећења уређаја. Компресор и систем компресора у машини за сушење веша пуне се посебним средством које не садржи флуоро-хлороугљоводонике. Овај систем мора да буде чврст. 3. ОПИС ПРОИЗВОДА Оштећење система може изазвати цурење. 2.7 Услуга Ради оправке уређаја обратите се овлашћеном сервисном центру.. Користите само оригиналне резервне делове. 2.8 Одлагање УПОЗОРЕЊЕ! Ризик од повреде или гушења. СРПСКИ 7 Искључијте уређај из електричног напајања и са довода за воду. Исеците мрежни електрични кабл на месту које је близу уређаја и одложите га. Уклоните ручицу од врата да бисте спречили да се деца или кућни љубимци заглаве у бубњу. Одложите апарат у складу са важећим прописима за одлагање отпада од електричних и електронских уређаја (WEEE). 1 Резервоар за воду 2 Командна табла 3 Унутрашње светло 4 Врата уређаја 5 Филтер 6 Плочица са техничким карактеристикама 7 Прорези за ваздух 8 Лампица измењивача топлоте 9 Поклопац измењивача топлоте 10 Подесиве ногице Ради лакшег убацивања веша или једноставније инсталације, врата су реверзибилна. (погледајте посебан летак).

8 КОМАНДНА ТАБЛА Дугме за избор програма и прекидач RESET (РЕСЕТОВАЊЕ) 2 Extra Anticrease (против гужвања) сензорско дугме 3 Dryness Level (осушеност) сензорско дугме 4 Екран 5 Time Dry (време) сензорско дугме 6 StartPause (стартпауза) сензорско дугме 7 Delay Start (одлагање) сензорско дугме 8 End Alert (зујалица) сензорско дугме 9 Reverse Plus (инверзно плус) сензорско дугме 10 Extra Silent (изузетно тихо) сензорско дугме 11 Дугме за укључивање искључивање Сензорску дугмад додирујте прстом у подручју на којем је приказан симбол или назив опције. Немојте носити рукавице док рукујете командном таблом. Постарајте се да командна табла увек буде чиста и сува. 4.1 Приказ Симбол на дисплеју Опис симбола опција за осушеност веша: iron (пегла), cupboard (орман), extra (екстра суво)

9 СРПСКИ 9 Симбол на дисплеју Опис симбола опција Time Drying (време сушења) је укључена укључена опција Delay Start (одлагање) индикатор: проверите измењивач топлоте индикатор: очистите филтер индикатор: испразните резервоар са водом функција за безбедност деце је укључена погрешан избор или је командно дугме на положају Ресетовање индикатор: фаза сушења индикатор: фаза хлађења индикатор: фаза против гужвања трајање програма,,, продужење подразумеване фазе Дуго против гужвања: +30мин, +60мин, +90мин, +2ч) - избор времена сушења (10 мин - 2 ч) - избор одложеног старта (1 ч - 20 ч) 5. ТАБЕЛА ПРОГРАМА Програм 3) Cottons (Памук) Eco Cottons (Памук) Synthetics (синтетика) Delicate (осетљиво) Количина 1) Својства тип материјала 2) 8,0 кг 8,0 кг 3,5 кг 4 кг Циклус који треба користити за сушење памука са нивоом осушености Суво за орман, уз максималну уштеду енергије. Циклус дефинисан за сушење свих врста памука спремних за складиштење (суво за орман). Синтетика или тканине мешовитог састава. Осетљиве тканине као што су вискоза, вештачка свила, акрил и њихове мешавине.

10 10 Програм Duvet (јорган) Refresh (освежавање) Silk (свила) Количина 1) Својства тип материјала 2) 3 кг 1 кг 1 кг Јоргани за једну или две особе и јастуци (са перјем, паперјем или синтетичким пуњењем). Освежавање веша који је дуго стајао у орману. Благо сушење свилене одеће која се пере ручно. Вунена одећа. Благо сушење вунене одеће која се пере ручно. Уклоните одећу из машине одмах по завршетку програма. Wool (вуна) 1 кг Циклус сушења вуне у овој машини одобрила је компанија Woolmark за сушење одевних предмета од вуне означених етикетом ручно прање уколико се одевни предмети суше према упутствима које је издао произвођач ове машине. Пратите начин одржавања на етикети веша за остала упутства за веш. M1641 Симбол Woolmark је ознака сертификата у многим земљама. Outdoor 2 кг Одећа коју носимо када изалазимо напоље, радна и спортска одела, водоотпорне јакне и јакне које пропуштају ваздух, као и јакне са поставом од вуне која може да се извади или са унутрашњом поставом. Погодно за сушење у машини за сушење веша. Denim (џинс) 4 кг Одећа за сваки дан, као што је тексас, дуксеви различите дебљине (нпр. око врата, манжетне и шавови).

11 СРПСКИ 11 Програм Bedlinen (Kреветнина) XL Mixed (брзо мешовито) XL Количина 1) Својства тип материјала 2) 4,5 кг 6 кг Највише до три комплета постељине, с тим да једна постељина може бити величине за две особе. Мешана гардероба од памука, мешавине памука и синтетике и синтетичких тканина. 1) Максимална тежина се односи на сув веш. 2) За значење ознаке материјала погледајте одељак НАПОМЕНЕ И САВЕТИ: Припрема веша. 3) Програм Cottons (Памук) Cupboard (орман) ECO је Стандардни програм за памук у складу са директивом Комисије ЕУ Погодан је за сушење обичног мокрог памучног веша и то је најефикаснији програм за сушење мокрог памучног вешау смислу потрошње енергије. 6. ОПЦИЈЕ 6.1 Extra Anticrease (против гужвања) Продужава фазу против гужвања за 30, 60, 90 минуза или 2 сата на крају циклуса сушења. Ова функција умањује гужвање. Веш може да се извади током фазе против гужвања. 6.2 Dryness Level (осушеност) Ова функција помаже да се повећа осушеност веша. Постоје 3 опције: Extra (екстра суво) Cupboard (орман) Iron (пегла) 6.3 Time Dry (време) Можете да подешавате време трајања програма, од минимално 10 минута до максимално 2 сата. Потребно трајање програма зависиће од количине веша у уређају. Препоручујемо да подесите кратко време трајања за мале количине, или за само један комад веша. 6.4 Time Dry (време) укључено за програм Wool (вуна) Опција погодна за програм Wool (вуна) како би се подесио ниво коначне осушености. 6.5 End Alert (зујалица) Звучни сигнал се чује за: крај циклуса почетак и крај фазе против гужвања прекид циклуса Функција аларма је подразумевано увек укључена. Ову функцију можете да користите за активацију или деактивацију звука. Можете да активирате опцију End Alert (зујалица) са свим програмима. 6.6 Reverse Plus (инверзно плус) Повећајте учесталост окретања бубња у супротном смеру како би се смањило уплитање и увртање предмета. То ће повећати уједначеност резултата сушења и помоћи да се смање набори.

12 12 Препоручује се за велике или дуге предмете (на пример чаршаве, панталоне, дуге хаљине) 6.7 Extra Silent (изузетно тихо) Уређај ради са мањим нивоом буке, без утицаја на квалитет сушења. 6.8 Табела опција Уређај ради полако са дужим трајањем циклуса. Програми 1) Dryness Level (осушеност) Extra Anticrease (против гужвања) Extra Silent (изузетно тихо) Reverse Plus (инверзно плус) Time Dry (време) Cottons (Памук) Eco Cottons (Памук) Synthetics (синтетика) Delicate (осетљиво) Duvet (јорган) Refresh (освежавање) Silk (свила) Wool (вуна) 2) Outdoor Denim (џинс) Bedlinen (Kреветнина) XL Mixed (брзо мешовито) XL 1) Заједно са програмом можете да подесите једну или више опција. Да бисте их активирали или деактивирали, притисните одговарајуће сензорско дугме. 2) Погледајте одељак ОПЦИЈЕ: Time Drying (Време сушења) за програм Wool (Вуна)

13 7. ПОДЕШАВАЊА H G F E D A B C A. Time Dry (време) сензорско дугме B. StartPause (стартпауза) сензорско дугме C. Delay Start (одлагање) сензорско дугме D. End Alert (зујалица) сензорско дугме E. Reverse Plus (инверзно плус) сензорско дугме F. Extra Silent (изузетно тихо) сензорско дугме G. Extra Anticrease (против гужвања) сензорско дугме H. Dryness Level (осушеност) сензорско дугме 7.1 Функција за безбедност деце Ова опција онемогућава деци да се играју са уређајем док је у току извршавање неког програма. Сензорска дугмад су закључана. Откључано је само дугме за укључивањеискључивање. Активирање опције блокада за безбедност деце: 1. Притисните дугме за укључивање искључивање да бисте активирали уређај. 2. Притисните и задржите сензорско дугме (D) на неколико секунди. Укључује се индикатор блокаде за безбедност деце. Опцију за безбедност деце могуће је деактивирати док је неки програм у току. Притисните и задржите исто ово сензорско дугме све док се индикатор функције за безбедност деце не искључи. Функција Блокада за безбедност деце није доступна 8 сек. након укључивања уређаја. 7.2 Прилагођавање степена преостале влажности Сваки пут када уђете у режим Подешавање степена преостале влажности веша, претходно подешен степен влажности ће се променити у наредну вредност (нпр. претходно подешено промениће се у ). Да бисте променили подразумевани степен преостале влажности: 1. Притисните дугме за укључивање искључивање да бисте активирали уређај. 2. Користите дугме за избор програма да бисте подесили неки програм. 3. Сачекајте приближно 8 секунди. 4. Притисните и држите дугмад (F) и (E) истовремено. Укључује се један од ових индикатора: максимална осушеност сувљи веш СРПСКИ 13 стандардно сув веш 5. Притисните и задржите дугмад (F) и (E) више пута све док се не укључи индикатор одговарајућег нивоа.

14 14 Ако се дисплеј врати у нормалан режим (приказаће се време одабраног програма из корака 2.), док се подешава степен преостале влаге, притисните и задржите дугмад (F) и (E) још једном да бисте ушли у режим Подешавање степена преостале влажности веша (претходно подешен степен влажности ће се променити у наредну вредност). 6. За прихватање изабраног степена преостале влажности, сачекајте 5 секунди и дисплеј ће се вратити у нормалан режим. Dryness Level (осушеност) Симбол на дисплеју максимална осушеност веш сувљи стандардно сув веш укључено. Он се укључује када се програм заврши или када је неопходно испразнити резервоар за воду. Уколико је инсталиран комплет за пражњење (додатни прибор), уређај ће аутоматски празнити воду из резервоара. У овом случају препоручујемо да деактивирате индикатор резервоара за воду. Деактивирање индикатора резервоара за воду: 1. Притисните дугме за укључивање искључивање да бисте активирали уређај. 2. Сачекајте приближно 8 секунди. 3. Притисните и држите сензорску дугмад (H) и (G) истовремено. Дисплеј приказује једну од ове две комбинације: Дисплеј приказује Искљ.. Након 5 секунди дисплеј се враћа у нормалан режим. Дисплеј приказује Укљ.. Након 5 секунди дисплеј се враћа у нормалан режим. 7.3 Индикатор резервоара за воду Подразумевано подешавање индикатора резервоара за воду је 8. ПРЕ ПРВЕ УПОТРЕБЕ Браве са задње стране бубња аутоматски се уклањају када се машина за сушење активира по први пут. Том приликом може се чути бука. За откључавање брава са задње стране бубња: 1. Укључите уређај. 2. Подесите било који програм. 3. Притисните дугме СтартПауза. Бубањ почиње да се окреће. Браве са задње стране бубња се аутоматски деактивирају. Пре употребе уређаја за сушење предмета: Бубањ машине за сушење веша очистите влажном крпом.

15 СРПСКИ 15 Покрените програм који траје 1 сат са влажним вешом. На почетку циклуса сушења (првих 3-5 min.) ниво звука може бити нешто виши. Ово се дешава услед активирања компресора. Ово је уобичајено код уређаја које покреће компресор, попут фрижидера и замрзивача. 8.1 Необичан мирис Уређај је чврсто запакован. Након распакивања производа можете осетити необичан мирис. То је нормално код потпуно нових производа. Уређај је направљен од више различитих врста материјала који сви заједно могу да стварају необичан мирис. Током извесног периода коришћења, након неколико циклуса сушења, необичан мирис постепено нестаје. 8.2 Звуци Током циклуса сушења могу се чути различити звуци. То су сасвим нормални звуци који се чују током рада. Ротирајући бубањ. Радни вентилатори. Радна пумпа и пренос кондензата у резервоар. Радни компресор. Brrrr

16 СВАКОДНЕВНА УПОТРЕБА 9.1 Покретање програма без одложеног старта 1. Припремите веш и убаците га у машину. Старт неког програма може се одложити од минимално 1 часа до максимално 20 часова. 3. Притисните сензорско дугме Start Pause (стартпауза). На дисплеју се приказује одбројавање до одложеног старта. Када се одбројавање заврши, програм се покреће. ОПРЕЗ Водите рачуна да, када затворите врата, делови веша не остану заглављени између врата и гумене заптивке на вратима. 2. Притисните дугме за укључивање искључивање да бисте активирали уређај. 3. Подесите одговарајући програм и опције за тај тип веша. Дисплеј показује трајање програма. Стварно време сушења зависиће од врсте пуњења (количине и састава), температуре просторије и влажности веша након фазе сушења центрифугом. 4. Притисните сензорско дугме Start Pause (стартпауза). Програм се покреће. 9.2 Покретање програма са одложеним стартом 1. Подесите одговарајући програм и опције за тај тип веша. 2. Притискајте дугме за одлагање старта све док се на дисплеју не појави време одлагања које желите да подесите. 9.3 Промена програма 1. Притисните дугме за укључено искључено да бисте деактивирали уређај 2. Притисните дугме за укључено искључено да бисте укључили уређај. 3. Подесите програм. Алтернативно: 1. Ротирајте дугме за избор програма на положај Ресетовање. 2. Сачекајте једну секунду. Дисплеј приказује. 3. Подесите програм. 9.4 На крају програма Када је програм завршен: Чује се испрекидан звучни сигнал. Дисплеј приказује Индикатор је укључен. Индикатори Филтер и Резервоар могу да се укључе. Индикатор StartPause (стартпауза) је укључен. Уређај наставља да ради, обављајући фазу против гужвања у трајању од око 30 минута или дуже ако је опција Extra Anticrease (против гужвања) била подешена (погледајте одељак Опција - Extra Anticrease (против гужвања)). Фаза против гужвања умањује гужвање. Веш можете извадити из машине и пре завршетка фазе против гужвања.

17 СРПСКИ 17 Ради постизања најбољих резултата препоручујемо да веш вадите непосредно пре завршетка ове фазе. Када је фаза против гужвања завршена: Дисплеј и даље приказује Индикатор се искључује. Индикатори Филтер и Резервоар остају укључени. Индикатор StartPause (стартпауза) се гаси. 1. Притисните дугме за укључивање искључивање да бисте деактивирали уређај. 2. Отворите врата уређаја. 3. Извадите веш. 4. Затворите врата уређаја. Могући разлози за незадовољавајуће резултате сушења: Неодговарајуће подешавање подразумеваног нивоа осушености. Погледајте одељак Подешавање подразумеваног нивоа осушености Температура просторије је прениска или превисока. Оптимална температура просторије је између 19 C и 24 C. Сваки пут након завршетка програма очистите филтер и испразните резервоар за воду. 9.5 Функција приправности Да би се редуковала потрошња електричне енергије, ова функција аутоматски деактивира уређај: Након 5 минута, уколико не покренете програм. Пет минута након завршетка програма. Време је скраћено на 30 секунди ако дугме за избор програма показује на положај Ресетовање. 10. КОРИСНИ САВЕТИ 10.1 Припрема веша Веома често је одећа после циклуса прања слепљена и потпуно увезана. Сушење слепљене и увезане одеће је неефикасно. Да би се осигурао правилан проток ваздуха и равномерно сушење, препоручује се да протресете и ставите један по један комад одеће у сушилицу. Да би се осигурао одговарајући процес сушења: Затворите патент затвараче. Закопчајте дугмад на јорганским прекривачима. Не сушите одрешене кравате и траке (нпр. траке од кецеље). Вежите их пре но што покренете неки програм. Уклоните све предмете из џепова. Изврните на поставу предмете са унутрашњим слојем направљеним од памука. Памучни слој мора увек да буде окренут ка споља. Увек подесите програм који одговара врсти веша који се суши. Не стављајте заједно светле и тамне боје. Користите програм који је погодан за памучни веш, жерсеј и плетену одећу, како бисте умањили скупљање веша. Не прекорачујте максималну количину веша која је наведена у одељку о програмима или приказана на дисплеју. Сушите искључиво веш који је погодан за сушење у машини за сушење. У ту сврху, погледајте етикету на вешу. Не сушите истовремено мале и велике предмете. Мали предмети

18 18 могу да се заглаве унутар великих и да остану влажни. Протресите велике комаде одеће, тканине, пре него што их ставите у машину за сушење. То је зато да би Ознака на ети кети се избегло да унутар тканине након циклуса сушења остану влажна места. Опис Веш је предвиђен за сушење у машини за сушење. Веш је предвиђен за сушење у машини за сушење на већим температурама. Веш је предвиђен за сушење у машини за сушење само на ниским температурама. Веш није предвиђен за сушење у машини за сушење. 11. НЕГА И ЧИШЋЕЊЕ 11.1 Чишћење филтера Да бисте постигли најбољи учинак сушења, редовно чистите филтер, јер зачепљени филтер продужава трајање циклуса и повећава потрошњу енергије. Филтер чистите руком и, ако је неопходно, усисивачем. ОПРЕЗ Избегавајте употребу воде за чишћење филтера. Уместо тога баците влакна у канту за смеће (избегавајте расипање пластичних влакана у водену средину)

19 СРПСКИ ) ) Ако је неопходно, очистите длачице из лежишта и заптивке филтера. Можете да користите усисивач Пражњење резервоара за воду Воду из резервоара можете користити као замену за дестиловану воду (нпр. у пеглама на пару). Пре коришћења, помоћу филтера уклоните заосталу прљавштину из воде.

20 Чишћење измењивача топлоте

21 СРПСКИ 21 ОПРЕЗ Не додирујте металне површине голим рукама. Ризик од повреде. Носите заштитне рукавице. Чистите пажљиво како не бисте оштетили металну површину Чишћење сензора влажности ОПРЕЗ Ризик од оштећења сензора влажности. Немојте да користите абразивне материјале или челичну вуну за чишћење сензора. Да би се осигурали најбољи резултати сушења уређај је опремљен металним сензором влажности. Он је постављен на унутрашњој страни врата. Током времена површина сензора се може да се запрља што смањује учинак сушења. Препоручујемо да очистите сензор најмање 3 или 4 пута или ако приметите да је дошло до опадања учинка сушења. За чишћење можете да користите тврду страну сунђера за прање посуђа и мало сирћета или течности за прање посуђа. Да бисте очистили сензор: 1. Отворите врата за пуњење. 2. Очистите површине сензора влажности тако што ћете обрисати металну површину неколико пута Чишћење бубња УПОЗОРЕЊЕ! Искључите кабл уређаја из мрежне утичнице пре него што га очистите. Користите стандардни неутрални сапун да бисте очистили унутрашњост бубња и подизаче бубња. Осушите очишћене површине меканом крпом. ОПРЕЗ Немојте да користите абразивне материјале или челичну вуну за чишћење бубња Чишћење командне табле и кућишта Користите стандардни неутрални сапун да бисте очистили командну таблу и кућиште. Користите влажну крпу за чишћење. Осушите очишћене површине меканом крпом. ОПРЕЗ Немојте да користите средства за чишћење намештаја или средства за чишћење која могу за изазову корозију Чишћење прореза за ваздух Помоћу усисивача уклоните паперје са прореза за ваздух.

22 РЕШАВАЊЕ ПРОБЛЕМА Проблем Не можете да укључите уређај. Програм се не покреће. Врата уређаја се не затврају. Уређај се зауставља у току рада. Циклус траје предуго или су резултати сушења незадовољавајући. 1) Дисплеј приказује. Могуће решење Проверите да ли утикач прикључен на зидну утичницу. Проверите осигурач у кутији са осигурачима (кућна инсталација). Притисните StartPause (стартпауза). Проверите да ли су врата уређаја затворена. Проверите да ли је филтер правилно монтиран. Водите рачуна да веш није заглављен између врата уређаја и гумене заптивке на вратима. Уверите се да је резервоар за воду празан. Притисните StartPause (старт пауза) да бисте покренули програм поново. Количина веша је премала, повећајте количину или користите програм Time Drying (време сушења). Водите рачуна да тежина веша буде примерена времену трајања програма. Проверите да ли је филтер чист. Веш је исувише мокар. Веш поново пустите кроз центрифугу у машини за прање веша. Постарајте се да температура у просторији буде изнад +5 C и испод +35 C. Оптимална температура просторије је од 18 C дo 25 C. Подесите Time Drying (време сушења) или Extra (екстра суво) програм. 2) Ако желите да подесите неки нов програм, деактивирајте и поново активирајте уређај. Уверите се да одабране опције одговарају том конкретном програму.

23 СРПСКИ 23 Проблем На дисплеју се приказује шифра грешке (нпр. E51). Могуће решење Дективирајте и активирајте уређај. Покрените нов програм. Уколико се проблем поново јави, обратите се сервисном центру. 1) Након максимално 5 сати, програм се аутоматски завршава. 2) Приликом сушења великих предмета може се десити да неки делови остану влажни (нпр. прекривачи за кревете) Ако резултати сушења нису задовољавајући Подешен је неодговарајући програм. Филтер је запушен. Измењивач топлоте је запушен. Стављено је превише веша у бубањ уређаја. Бубањ је прљав. Неодговарајуће подешавање сензора за проводљивост 13. ТЕХНИЧКИ ПОДАЦИ (Погледајте поглавље Подешавања - Кориговање степена преостале влажности веша да бисте пронашли боље подешавање). Запушени су прорези за проток ваздуха. Температура просторије је сувише ниска или сувише висока (оптимална температура просторије је од 18 C дo 25 C ) Висина x ширина x дубина 850 x 596 x 638 мм (максимално 662 мм) Макс. дубина код отворених врата уређаја Макс. ширина код отворених врата уређаја Прилагодљива висина Запремина бубња Максимална количина веша Напон Фреквенција Ниво јачине звука Укупна снага Класа енергетске ефикасности Потрошња енергије за стандардни програм памука са максималном количином веша. 1) 1107 мм 958 мм 850 мм (+ 15 мм - регулисање ногица) 118 л 8,0 кг 230 V 50 Hz 65 db 700 W A+++ 1,47 kwh

24 24 Потрошња енергије за стандардни програм памука са количином веша мањом од максималне. 2) Годишња потрошња електричне енергије 3) Лево-укључен режим апсорпције снаге 4) Искључен режим апсорпције снаге 4) 0,83 kwh 176,50 kwh 0,05 W 0,05 W Тип коришћења Домаћинство Дозвољена температура просторије + 5 C дo + 35 C Ниво заштите од продирања чврстих честица и влаге пружа заштитни омотач, изузев места на којима опрема под ниским напоном нема заштиту од влаге IPX4 Овај производ садржи херметички затворен гас са флуором, који утиче на ефекат стаклене баште. Ознака гаса Тежина Потенцијал глобалног загревања (GWP) R134a 0,28 кг ) У сагласности са директивом EN ,0 kg памука се центрифугира на 1000 o min. 2) У сагласности са директивом EN ,0 kg памука се центрифугира на 1000 o min. 3) Годишња потрошња електричне енергије у kwh, на основу 160 циклуса сушења стандардног програма за сушење памучног веша при пуном или делимичном пуњењу, као и потрошња у режимима ниске потрошње. Стварна потрошња електричне енергије по циклусу зависиће од тога како се уређај користи (РЕГУЛАТИВА (ЕУ) бр ). 4) У сагласности са директивом EN Информације у горњем графикону су у складу са одредбом за примену директиве EC Комисије ЕУ.

25 13.1 Подаци о потрошњи СРПСКИ 25 Програм Обртање на преостала влажност Време сушења 1) Потрошња електричне енергије 2) Cottons (Памук) Eco 8,0 kg Cupboard (орман) 1400 omin 50% 156 min. 1,31 kwh 1000 omin 60% 173 min. 1,47 kwh Cottons (Памук) 8,0 kg Iron (пегла) 1400 omin 50% 120 min. 0,94 kwh 1000 omin 60% 137 min. 1,12 kwh Cottons (Памук) Eco 4,0 kg Cupboard (орман) 1400 omin 50% 93 min. 0,72 kwh 1000 omin 60% 105 min. 0,83 kwh Synthetics (синтетика) 3,5 kg Cupboard (орман) 1200 omin 40% 65 min. 0,47 kwh 800 omin 50% 80 min. 0,60 kwh 1) За делимична пуњења, трајање циклуса је краће и уређај користи мање енергије. 2) Неодговарајућа температура простпорије иили лоше центрифугиран веш могу да продуже трајање циклуса и повећају потрошњу енергије.

26 ВОДИЧ ЗА БРЗИ ПОЧЕТАК 14.1 Свакодневна употреба Притисните дугме OnOff (УкљученоИскључено) да бисте укључили уређај. 2. Користите бирач програма да бисте подесили програм. 3. Заједно са програмом можете да подесите једну или више специјалних опција. Да бисте активирали или деактивирали опцију, притисните одговарајуће дугме. 4. Да бисте стартовали програм, додирните дугме StartPause (стартпауза). 5. Уређај почиње да ради Чишћење филтера 1 2 На крају сваког циклуса, на дисплеју се појављује симбол филтера морате да очистите фитер. и 3

27 14.3 Табела програма СРПСКИ 27 Eco Програм 2) Cottons (Памук) Cottons (Памук) Synthetics (синтетика) Delicate (осетљиво) Duvet (јорган) Refresh (освежавање) Silk (свила) Wool (вуна) Outdoor Denim (џинс) Bedlinen (Kреветнина) XL Количина 1) 8,0 кг 8,0 кг 3,5 кг 4 кг 3 кг 1 кг 1 кг 1 кг 2 кг 4 кг 4,5 кг Својства тип материјала Циклус који треба користити за сушење памука са нивоом осушености Суво за орман, уз максималну уштеду енергије. Циклус дефинисан за сушење свих врста памука спремних за складиштење (суво за орман). Синтетика или тканине мешовитог састава. Осетљиве тканине као што су вискоза, вештачка свила, акрил и њихове мешавине. Јоргани за једну или две особе и јастуци (са перјем, паперјем или синтетичким пуњењем). Освежавање веша који је дуго стајао у орману. Благо сушење свилене одеће која се пере ручно. Вунена одећа. Благо сушење вунене одеће која се пере ручно. Уклоните одећу из машине одмах по завршетку програма. Одећа коју носимо када изалазимо напоље, радна и спортска одела, водоотпорне јакне и јакне које пропуштају ваздух, као и јакне са поставом од вуне која може да се извади или са унутрашњом поставом. Погодно за сушење у машини за сушење веша. Одећа за сваки дан, као што је тексас, дуксеви различите дебљине (нпр. око врата, манжетне и шавови). Највише до три комплета постељине, с тим да једна постељина може бити величине за две особе.

28 28 Програм Mixed (брзо мешовито) XL Количина 1) 6 кг Својства тип материјала Мешана гардероба од памука, мешавине памука и синтетике и синтетичких тканина. 1) Максимална тежина се односи на сув веш. 2) Програм Cottons (Памук) Cupboard (орман) ECO је Стандардни програм за памук у складу са директивом Комисије ЕУ Погодан је за сушење обичног мокрог памучног веша и то је најефикаснији програм за сушење мокрог памучног вешау смислу потрошње енергије. 15. ЛИСТ СА ИНФОРМАЦИЈАМА О ПРОИЗВОДУ У ВЕЗИ СА РЕГУЛАТИВОМ E.U Заштитни знак Moдел Лист са информацијама о производу Номинални капацитет у кг 8,0 Машина за сушење са ваздушном вентилацијом или са кондензатором Класа енергетске ефикасности Потрошња електричне енергије у kwh, на основу 160 циклуса стандардног програма за сушење памучног веша са машином која је пуна или делимично пуна, као и потрошња у режимима ниске потрошње. Стварна потрошња електричне енергије по циклусу зависиће од начина на који се уређај користи. Аутоматска машина за сушење веша или неаутоматска машина за сушење веша Потрошња електричне енергије у kwh за стандардни програм за памук када је машина пуна Потрошња електричне енергије у kwh за стандардни програм за памук када је машина делимично пуна Electrolux EW9H378S PNC Kондензатор A ,50 Аутоматски 1,47 0,83 Потрошња струје у ватима (W) када је уређај искључен 0,05 Потрошња струје у ватима (W) када уређај остане укључен Трајање у минутима када уређај остане укључен 10 0,05

29 СРПСКИ 29 Стандардни програм за памук који се користи када је машина пуна или делимично пуна је стандардни програм за сушење на који се односе подаци на етикети и на сажетку производа; овај програми је погодан за сушење нормално мокрог памучног веша и најефикаснији је програм за памук са аспекта потрошње електричне енергије. Пондерисано трајање програма у минутима за стандардни програм за памук када је машина пуна или делимично пуна Трајање програма у минутима за стандардни програм за памук када је машина пуна Трајање програма у минутима за стандардни програм за памук када је машина делимично пуна Класа ефикасности кондензације на скали од G (најмање ефикасна) до A (најефикаснија) Просечна ефикасност кондензације у процентима, за стандардни програм памука када је машина пуна B 86 Просечна ефикасност кондензације у процентима, за стандардни програм памука када је машина делимично пуна 86 Пондерисана ефикасност кондезације за стандардни програм за памук када је машина пуна или делимично пуна 86 Ниво јачине звука у db 65 Уграђени уређај ДаНе Не Информације у горњем графикону су у складу са одредбом за примену директиве EC Комисије ЕУ. 16. ЕКОЛОШКА ПИТАЊА Рециклирајте материјале са симболом. Паковање одложите у одговарајуће контејнере ради рециклирања. Помозите у заштити животне средине и људског здравља као и у рециклирању отпадног материјала од електронских и електричних уређаја. Уређаје обележене симболом немојте бацати заједно са смећем. Производ вратите у локални центар за рециклирање или се обратите општинској канцеларији.

30 30 KAZALO 1. VARNOSTNI NAVODILA VARNOSTNA NAVODILA OPIS IZDELKA UPRAVLJALNA PLOŠČA RAZPREDELNICA PROGRAMOV FUNKCIJE NASTAVITVE PRED PRVO UPORABO VSAKODNEVNA UPORABA NAMIGI IN NASVETI VZDRŽEVANJE IN ČIŠČENJE ODPRAVLJANJE TEŽAV TEHNIČNI PODATKI HITRI VODNIK INFORMACIJSKI LIST O IZDELKU SE NANAŠA NA UREDBO EU MISLIMO NA VAS Zahvaljujemo se vam za nakup Electroluxove naprave. Izbrali ste izdelek, ki vključuje desetletja profesionalnih izkušenj in izboljšav. Inovativen in eleganten je bil zasnovan z mislijo na vas. Kadarkoli ga boste uporabili, ste lahko prepričani v zagotovitev odličnih rezultatov. Dobrodošli pri Electroluxu. Obiščite naše spletno mesto za: Pridobitev nasvetov glede uporabe, brošure, odpravljanje težav, servisne informacije in informacije glede popravil: Registracijo svojega izdelka za boljšo storitev: Nakup dodatkov, potrošnega materiala in originalnih nadomestnih delov za vašo napravo: POMOČ STRANKAM IN SERVIS Priporočamo uporabo originalnih nadomestnih delov. Ko kličete servis, imejte pri roki naslednje podatke: model, številko izdelka, serijsko številko. Podatke najdete na ploščici za tehnične navedbe. OpozoriloPozor - Varnostne informacije Splošne informacije in nasveti Okoljske informacije. Pridržujemo si pravico do sprememb.

31 1. VARNOSTNI NAVODILA Pred začetkom nameščanja in uporabo naprave natančno preberite priložena navodila. Proizvajalec ni odgovoren za poškodbe ali škodo, nastalo zaradi nepravilne namestitve ali uporabe. Navodila vedno shranite na varnem in dostopnem mestu za poznejšo uporabo. - Preberite priložena navodila. 1.1 Varnost otrok in ranljivih oseb OPOZORILO! Nevarnost zadušitve, poškodbe ali trajne telesne okvare. SLOVENŠČINA 31 To napravo lahko uporabljajo otroci od osmega leta naprej ter osebe z zmanjšanimi telesnimi, čutnimi ali razumskimi sposobnostmi ali s pomanjkanjem izkušenj ter znanja le pod nadzorom ali če so dobile ustrezna navodila glede varne uporabe naprave in če se zavedajo nevarnosti, ki obstajajo. Otroci med tretjim in osmim letom starosti ter invalidi se ne smejo približevati napravi, če niso pod nenehnim nadzorom. Otroci, mlajši od treh let, se ne smejo približevati napravi, če niso pod nenehnim nadzorom. Preprečite, da bi se otroci igrali z napravo. Vso embalažo hranite zunaj dosega otrok in jo ustrezno zavrzite. Pralna sredstva hranite zunaj dosega otrok. Ko so vrata naprave odprta, poskrbite, da bodo otroci in hišni ljubljenčki dovolj oddaljeni od naprave. Če ima naprava varovalo za otroke, ga je treba vklopiti. Čiščenja naprave in uporabniškega vzdrževanja na njej ne smejo izvajati otroci brez nadzora.

32 Splošna varnostna navodila Ne spreminjajte specifikacij te naprave. Če sušilni stroj postavite na pralni stroj, pri tem uporabite komplet za namestitev na pralni stroj. Komplet za namestitev na pralni stroj, ki je na voljo pri pooblaščenem prodajalcu, lahko uporabite le z napravami, navedenimi v navodilih, priloženih dodatni opremi. Pred nameščanjem jih pozorno preberite (oglejte si list z navodili za nameščanje). Napravo lahko postavite kot prostostoječo enoto ali pod kuhinjski pult s pravim razmikom (oglejte si list z navodili za nameščanje). Naprave ne nameščajte za vrati (običajnimi ali drsnimi) s tečaji na nasprotni strani, kjer je onemogočeno popolno odpiranje vrat naprave. Prezračevalnih odprtin na dnu ne sme ovirati preproga, predpražnik ali katera koli druga talna obloga. POZOR: Naprava se ne sme napajati preko zunanje preklopne naprave, kot je programska ura, in ne sme biti priključena na tokokrog, kjer si redno sledijo vklopi in izklopi. Vtič vtaknite v vtičnico šele ob koncu postopka nameščanja. Poskrbite, da bo vtič dosegljiv tudi po namestitvi. Če je napajalni kabel poškodovan, ga mora zamenjati predstavnik proizvajalca, pooblaščenega servisnega centra ali druga strokovno usposobljena oseba, da se izognete nevarnosti električnega udara. Ne prekoračite največje količine perila 8,0 kg (oglejte si poglavje»razpredelnica programov«). Naprave ne uporabljajte, če je perilo umazano od industrijskih kemikalij. Obrišite vlakna ali ostanke embalaže, ki so se nabrali okoli naprave. Naprava naj ne deluje brez filtra. Filter za vlakna očistite pred ali po vsaki uporabi.

33 V sušilnem stroju ne sušite neopranega perila. Izdelke, ki so bili prepojeni z jedilnim oljem, acetonom, alkoholom, bencinom, kerozinom, odstranjevalci madežev, terpentinom, voski in odstranjevalci voskov ipd., pred sušenjem v sušilnem stroju najprej dobro operite v vroči vodi z večjo količino pralnega sredstva. V sušilnem stroju ni dovoljeno sušiti izdelkov iz penaste gume (lateks), kap za tuširanje, impregniranih tkanin, gumiranih izdelkov in oblačil ali blazin, napolnjenih s penasto gumo. Mehčalce ali podobne izdelke morate uporabiti samo v skladu z navodili proizvajalca. Iz oblačil odstranite vse predmete, ki so lahko vir ognja, kot so vžigalniki ali vžigalice. OPOZORILO: Sušilnega stroja ne zaustavljajte pred zaključkom postopka sušenja, razen če vse kose perila hitro vzamete iz stroja in jih razprostrete, da se vročina porazgubi. Pred vzdrževanjem izklopite napravo in iztaknite vtič iz vtičnice. 2. VARNOSTNA NAVODILA 2.1 Namestitev Odstranite vso embalažo. Ne nameščajte ali uporabljajte poškodovane naprave. Upoštevajte navodila za namestitev, priložena napravi. Pri premikanju naprave bodite pazljivi, ker je težka. Vedno uporabljajte zaščitne rokavice in priloženo obutev. Naprave ne nameščajte ali uporabljajte na mestu, kjer lahko temperatura pade pod 5 C ali naraste nad 35 C. Tla, kjer bo stala naprava, morajo biti ravna, stabilna, odporna na toploto in čista. Poskrbite za kroženje zraka med napravo in tlemi. Pri premikanju naj bo naprava v pokončnem položaju. Naprava mora biti s hrbtno stranjo postavljena ob steno. Ko je naprava na mestu, kjer bo trajno delovala, z vodno tehtnico preverite, ali je pravilno poravnana. V nasprotnem primeru ustrezno nastavite noge. 2.2 Električna povezava OPOZORILO! Nevarnost požara in električnega udara. SLOVENŠČINA 33 Vtič vtaknite v vtičnico šele ob koncu nameščanja. Poskrbite, da bo vtič dosegljiv tudi po namestitvi. Naprava mora biti ozemljena. Preverite, ali so parametri s ploščice za tehnične navedbe združljivi z električno napetostjo omrežja. Vedno uporabite pravilno nameščeno varnostno vtičnico. Ne uporabljajte razdelilnikov in podaljškov.

34 34 Ne vlecite za električni priključni kabel, če želite izključiti napravo. Vedno povlecite za vtič. Priključnega kabla ali vtiča se ne dotikajte z mokrimi rokami. 2.3 Uporaba OPOZORILO! Nevarnost telesnih poškodb, električnega udara, požara, opeklin ali poškodb naprave. Naprava je namenjena samo za uporabo v gospodinjstvu. Ne sušite poškodovanega (strganega, obrabljenega) perila, ki vsebuje polnilo. Če ste perilo prali s sredstvom za odstranjevanje madežev, pred sušenjem zaženite dodatno izpiranje. Sušite le perilo, ki je primerno za sušenje v napravi. Upoštevajte navodila z etiket za nego perila. Ne pijte ali pripravljajte hrane s kondenziranodestilirano vodo. Lahko povzroči zdravstvene težave ljudi in živali. Ne sedajte ali stopajte na odprta vrata naprave. V napravi ne sušite oblačil, ki so tako mokra, da od njih še kaplja. 2.4 Notranja osvetlitev OPOZORILO! Nevarnost poškodbe. Vidno LED-sevanje, ne glejte neposredno v žarek. LED-žarnica je namenjena osvetlitvi bobna. Te žarnice ne morete ponovno uporabiti za druge vrste osvetlitve. Za menjavo notranje žarnice se obrnite na pooblaščeni servisni center. 2.5 Vzdrževanje in čiščenje OPOZORILO! Nevarnost telesnih poškodb ali poškodb naprave. Za čiščenje naprave ne uporabljajte vodnega pršca in pare. Napravo očistite z vlažno mehko krpo. Uporabljajte samo nevtralna čistilna sredstva. Za čiščenje ne uporabljajte abrazivnih čistil, grobih gobic, topil ali kovinskih predmetov. Če želite preprečiti poškodbe hladilnega sistema, bodite pri čiščenju naprave previdni. 2.6 Kompresor OPOZORILO! Obstaja nevarnost škode na napravi. Kompresor in njegov sistem v sušilnem stroju sta napolnjena s posebnim sredstvom, ki ne vsebuje fluorokloroogljikovodikov. Ta sistem mora tesniti. Zaradi poškodb sistema, lahko pride do iztekanja. 2.7 Servis Za popravilo naprave se obrnite na pooblaščeni servisni center. Uporabljajte samo originalne nadomestne dele. 2.8 Odstranjevanje OPOZORILO! Nevarnost poškodbe ali zadušitve. Napravo izključite iz napajanja in vodovodnega sistema. Odrežite električni priključni kabel tik ob napravi in napravo zavrzite. Odstranite zapah in na ta način preprečite, da bi se otroci ali živali zaprli v boben. Napravo odstranite v skladu s krajevnimi zahtevami za odstranjevanje odpadne električne in elektronske opreme (OEEO).

35 3. OPIS IZDELKA SLOVENŠČINA 35 1 Posoda za vodo 2 Upravljalna plošča 3 Notranja lučka 4 Vrata naprave 5 Filter 6 Ploščica za tehnične navedbe 7 Reže za pretok zraka 8 Pokrov kondenzatorja 9 Pokrov kondenzatorja 10 Nastavljivi nogi Za preprosto vstavljanje perila v stroj ali preprosto namestitev se vrata lahko namestijo na obe strani. (oglejte si dodaten priložen list). 4. UPRAVLJALNA PLOŠČA Gumb za izbiro programa in stikalo RESET (PONASTAVITEV) 2 Tipka Extra Anticrease (Brez mečkanja) 3 Tipka Dryness Level (Stopnja sušenja) 4 Prikazovalnik 5 Tipka Time Dry (Čas) 6 Tipka StartPause (Začetek Prekinitev) 7 Tipka Delay Start (Zamik vklopa) 8 Tipka End Alert (Zvočni signal) 9 Tipka Reverse Plus (Dodatno obračanje bobna) 10 Tipka Extra Silent (Zelo tiho)

36 Tipka za vklopizklop Pritisnite tipke na predelu s simbolom ali imenom funkcije. Pri upravljanju upravljalne plošče ne nosite rokavic. Upravljalna plošča mora biti vedno čista in suha. 4.1 Prikazovalnik Simbol na prikazovalniku,,, Opis simbolov funkcija suhosti perila: suho za likanje, suho za v omaro, zelo suho funkcija časovnega sušenja je vklopljena funkcija zamika vklopa je vklopljena indikator: preverite kondenzator indikator: očistite filter indikator: izpraznite posodo za vodo varovalo za otroke je vklopljeno napačna izbira ali pa je gumb v položaju»reset«(ponastavitev) indikator: faza sušenja indikator: faza hlajenja indikator: faza za zaščito proti mečkanju perila trajanje programa podaljšanje privzete faze proti mečkanju: +30 min., +60 min., +90 min., +2 uri) - izbor časovnega sušenja (10 min. - 2 uri) - izbor zamika vklopa (1 ura - 20 ur)

37 5. RAZPREDELNICA PROGRAMOV SLOVENŠČINA 37 Program Količina 1) LastnostiVrsta perila 2) 3) Cottons (Bombaž) Eco 8,0 kg Program za sušenje bombažnega perila s stopnjo sušenja»za v omaro«z največjim prihrankom energije. Cottons (Bombaž) 8,0 kg Program za sušenje vseh vrst bombažnega perila, pripravljenega, da ga pospravite (za v omaro). Synthetic (Sintetika) 3,5 kg Sintetično in mešano perilo. Delicates (Občutljivo) 4 kg Občutljivo perilo, kot je perilo iz viskoze, umetne svile, akrila in mešanic vseh. Duvet (Prešita Odeja) 3 kg Enojne ali dvojne prešite odeje in blazine (s perjem, puhom ali sintetičnim polnilom). Refresh (Osvežitev) 1 kg Osveževanje shranjenega perila. Silk (Svila) 1 kg Nežno sušenje svilenega perila, primernega za ročno pranje. Volnena oblačila. Nežno sušenje volnenih oblačil, primernih za ročno pranje. Perilo odstranite takoj, ko se program zaključi. Wool (Volna) 1 kg Postopek sušenja volne tega stroja so odobrili pri podjetju Woolmark za sušenje oblačil, ki vsebujejo volno in imajo oznako za»ročno pranje«, pod pogojem, da so oblačila posušena v skladu z navodili, ki jih je izdal proizvajalec tega stroja. Druga navodila za nego perila najdete na etiketi. M1641 Woolmarkov simbol je certifikacijska znamka v številnih državah.

38 38 Program Količina 1) LastnostiVrsta perila 2) Outdoor 2 kg Oblačila, ki jih nosite zunaj, tehnična, športna oblačila, vodoodporne in zrakoprepustne jakne, jakne z odstranljivim flisom ali notranjo podlogo. Primerno za sušenje v sušilnem stroju. Denim (Denim) 4 kg Oblačila za prosti čas, kot so kavbojke, jopice različne debeline (npr. pri ovratnikih, manšetah in šivih). Bedlinen (Posteljnina) XL Mixed (Hitro-mešano) XL 4,5 kg 6 kg Do trije kompleti posteljnine, ena je lahko dvojna. Mešanica oblačil iz bombaža, bombažno-sintetičnih ter sintetičnih oblačil. 1) Največja teža velja za suho perilo. 2) Za pomen oznak perila si oglejte poglavje NAMIGI IN NASVETI: Priprava perila. 3) Program Cottons (Bombaž) Cupboard Dry (Suho za v omaro) ECO je»standardni program za bombaž«v skladu z uredbo Evropske komisije št Je primeren za sušenje običajno mokrega bombažnega perila in je najučinkovitejši program glede porabe energije za sušenje mokrega bombažnega perila. 6. FUNKCIJE 6.1 Extra Anticrease (Brez mečkanja) Ob koncu sušenja podaljša fazo za zaščito proti mečkanju perila za 30, 60, 90 minut ali dve uri. Ta funkcija zmanjša pomečkanost perila. Perilo lahko vzamete iz stroja med fazo za zaščito proti mečkanju perila. 6.2 Dryness Level (Stopnja sušenja) Ta funkcija pomaga povečati suhost perila. Na voljo so tri funkcije: Extra Dry (Zelo suho) Cupboard Dry (Suho za v omaro) Iron Dry (Lažje likanje) 6.3 Time Dry (Čas) Trajanje programa lahko nastavite od najmanj 10 minut do največ dve uri. Potrebno trajanje je povezano s količino perila v napravi. Priporočamo, da nastavite kratko trajanje za majhne količine perila ali le za en kos. 6.4 Time Dry (Čas) pri programu Wool (Volna) Funkcija je primerna za program Wool (Volna) za nastavitev končne stopnje suhosti. 6.5 End Alert (Zvočni signal) Zvočni signal se oglasi: ob koncu programa, na začetku in koncu faze za zaščito proti mečkanju perila, ob prekinitvi programa. Funkcija zvočnega signala je tovarniško (privzeta nastavitev) vedno vklopljena.