MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA I PRIRODE 2059 Na temelju članka 104. stavka 1. točke 3. alineje 3. Zakona o otpadu (»Narodne novine«, br. 178/04, 111/06

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA I PRIRODE 2059 Na temelju članka 104. stavka 1. točke 3. alineje 3. Zakona o otpadu (»Narodne novine«, br. 178/04, 111/06"

Транскрипт

1 MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA I PRIRODE 2059 Na temelju članka 104. stavka 1. točke 3. alineje 3. Zakona o otpadu (»Narodne novine«, br. 178/04, 111/06, 60/08 i 87/09), ministar zaštite okoliša i prirode donosi PRAVILNIK O IZMJENI I DOPUNI PRAVILNIKA O GOSPODARENJU OTPADNIM VOZILIMA Članak 1. U Pravilniku o gospodarenju otpadnim vozilima (»Narodne novine«, br. 136/06, 31/09, 156/09, 53/12 i 86/13) u članku 1.a stavku 1. iza točke 2. dodaje se točka 3. koja glasi:»3. Direktiva Komisije 2013/28/EU od 17. svibnja o izmjenama i dopunama Priloga II. Direktive 2000/53/EZ Europskoga parlamenta i Vijeća o otpadnim vozilima (Tekst značajan za EGP) (SLL 135, ).«. Članak 2. Prilog 1. Pravilnika zamjenjuje se Prilogom 1. ovoga Pravilnika koji je tiskan uz ovaj Pravilnik i njegov je sastavni dio. Članak 3. Ovaj Pravilnik stupa na snagu prvoga dana od dana objave u»narodnim novinama«. Klasa: /13-04/52 Urbroj: Zagreb, 15. srpnja 2013.

2 Ministar Mihael Zmajlović, v. r. PRILOG 1. Olovo kao element u legurama 1. (a). Čelik za strojnu namjenu i galvanizirani čelik koji sadrži do 0,35% masenog udjela olova 1. (b) Trajno galvanizirane čelične konstrukcije/ploče koje sadrže do 0,35% masenog udjela olova 2. (a) Aluminij za strojnu namjenu s masenim udjelom olova do 2% 2. (b) Aluminij s masenim udjelom olova do 1,5% Tipovi odobreni prije 1. siječnja i stavljena na tržište prije 1. srpnja stavljena na tržište prije 1. srpnja (c) Aluminij s masenim udjelom olova do 0,4% (1) 3. Legure bakra koje sadrže do 4% masenog udjela olova (1) 4. (a) Obloge i kućišta ležajeva stavljena na tržište prije 1. srpnja (b) Obloge i kućišta ležajeva u motorima, sustavima prijenosa i 1. srpnja i poslije

3 klimatizacijskim kompresorima toga datuma kao zamjenski dijelovi za stavljena na tržište prije 1. srpnja Olovo i spojevi olova u sastavnim dijelovima 5. Akumulatori (1) 6. Amortizeri 1. siječnja i 7. (a) Vulkanizacijska sredstva i stabilizatori elastomera u cijevima kočionih sustava, cijevima za gorivo, cijevima za ventilaciju zraka, elastomernim/metalnim dijelovima na šasiji i nosaču motora 7. (b) Vulkanizacijska sredstva i stabilizatori elastomera u cijevima kočionih sustava, cijevima za gorivo, cijevima za ventilaciju zraka, elastomernim/metalnim dijelovima šasije i nosača motora s masenim udjelom olova do 0,5% 7. (c) Vezivna sredstva za elastomere u pogonskom sustavu koja sadrže 0,5% masenog udjela olova 8. (a) Olovo u lemu kojim se električne i elektroničke komponente pričvršćuju na elektroničke tiskane ploče i olovo u završnim premazima priključaka komponenti osim elektrolitskih aluminijskih kondenzatora, na iglicama komponenata i elektronskim tiskanim pločama. stavljena na tržište prije 1. srpnja stavljena na tržište prije 1. srpnja stavljena na tržište prije 1. srpnja siječnja i 8. (b) Olovo u lemu u električnim primjenama osim lemova na (2) (2)

4 elektroničkim tiskanim pločama ili na staklu 8. (c) Olovo u završnim premazima priključaka elektrolitskih aluminijskih kondenzatora 8. (d) Olovo u lemu na staklu u osjetnicima masenog protoka zraka 1. siječnja i 1. siječnja i 1. siječnja i 8. (e) Olovo u lemu otpornom na visoke temperature (npr. legure na bazi olova s najmanje 85% masenog udjela olova) (3) (2) 8. (f) Olovo koje se koristi u sustavima pin konektora (3) (2) 8. (g) Olovo u lemu koji omogućuje održivi električni spoj između poluvodiča i nosača unutar»flip chip«paketa integriranih krugova (3) (2) 8. (h) Olovo u lemovima kojima se rashladni elementi spajaju na toplinski ponor u energetskim sklopovima poluvodiča s čipom veličine najmanje 1 cm2 projekcijske površine i nominalne gustoće toka najmanje 1 A/mm2 površine silikonskog čipa (3) (2) 8. (i) Olovo u lemovima za električne primjene na staklu osim lemljenja na laminiranom staklu 1. siječnja i 8. (j) Olovo u lemu za lemljenje na laminiranom staklu (3) (2) 9. Ležišta ventila (2) (2) (2)

5 10. (a) Električni i elektronički dijelovi koji sadrže olovo u staklu ili keramici, u staklenim ili keramičkim dijelovima matrica, u staklenokeramičkim materijalima, ili stakleno keramičkim matričnim spojevima. Ovo izuzeće ne obuhvaća uporabu olova u: staklu u žaruljama i keramičkom kućištu svjećica dielektrične keramičke materijale dijelova stavljena na tržište prije 1. srpnja (4) (za sve dijelove osim piezo elemenata u motorima) navedenih pod 10 (b), 10 (c) i 10 (d) 10. (b) Olovo u PZT keramičkim materijalima kondenzatora koji su dijelovi integriranih krugova ili odvojenih poluvodiča 10. (c) Olovo u dielektričnim keramičkim materijalima kondenzatora sa određenim naponom manjim od 125 V izmjenične ili 250 V istosmjerne struje. 10. (d) Olovo u dielektričnim keramičkim materijalima kondenzatora koji kompenziraju temperaturna odstupanja senzora u ultrasoničnim akustičnim sustavima. 11. Pirotehnički upaljači (ili prijevod: pirotehnički inicijatori) Vozila homologirana prije 1. siječnja i. (3) 1. srpnja 2006 i zamjenski dijelovi za ta.

6 12. Termoelektrični materijali koji sadrže olovo u automobilskim električnim aplikacijama koji služe za smanjivanje emisije CO2 oporabom ispušne topline Šesterovalentni krom 13. (a) Antikorozivni zaštitni sloj (ili antikorozivni premazi) 13. (b) Antikorozivni zaštitni slojevi za komplete vijaka i matica za sastavne dijelove (ili antikorozivni premazi za komplete svornjaka i matica na šasijama) 14. Kao antikorozivno sredstvo za rashladne uređaje od ugljičnog čelika u apsorpcijskim hladnjacima za kampiranje težine do 0,75-% u rashladnim otopinama osim tamo gdje je moguća upotreba drugih rashladnih tehnologija (npr. raspoloživa na tržištu za primjenu u vozilima za kampiranje) i nema negativnih utjecaja po okoliš, zdravlje i/ili sigurnost potrošača. Živa 15. (a) Izbojne svjetiljke za prednja svijetla 15. (b) Fluorescentne cijevi u zaslonima na instrument ploči Kadmij 1. siječnja i. stavljena na tržište prije 1. srpnja stavljena na tržište prije 1. srpnja srpnja i zamjenski dijelovi za ta 1. srpnja i zamjenski dijelovi za ta

7 16. Akumulatori za na električni pogon stavljena na tržište prije 31. prosinca Ovo izuzeće preispituje se godine 2 Rastavljanje je obvezno ako se vezano uz točku 10.(a) prekorači srednja granična vrijednost od 60 grama po vozilu. Ova odredba se ne odnosi na elektroničke naprave koje nisu originalno ugrađene u vozilo. 3 Ovo izuzeće preispituje se godine. 4 Rastavljanje je obvezno ako se vezano za stavke 8.(a) do 8.(j) prekorači srednja granična vrijednost od 60 grama po vozilu. Ova odredba se ne odnosi na elektroničke naprave koje nisu originalno ugrađene u vozilo. Napomene: Dopuštena je maksimalna vrijednost koncentracije do 0,1% masenog udjela po homogenom materijalu za olovo, šesterovalentni krom i živu te do 0,01% masenog udjela po homogenom materijalu za kadmij. Ponovna uporaba dijelova koja su na dan prestanka važenja izuzeća već bila prisutna na tržištu dozvoljava se bez ograničenja, budući da nije obuhvaćena člankom 5. Zamjenski dijelovi stavljeni na tržište nakon 1. srpnja koji se upotrebljavaju za stavljena na tržište prije 1. srpnja izuzeti su od odredaba članka 5. * (*) Ova odredba ne primjenjuje se na protuutege kotača, grafitne četkice za elektromotore i kočione obloge.