796. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O EKSPLOZIVNIM MATERIJAMA Proglašavam

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "796. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O EKSPLOZIVNIM MATERIJAMA Proglašavam"

Транскрипт

1 796. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O EKSPLOZIVNIM MATERIJAMA Proglašavam Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o eksplozivnim materijama, koji je donijela Skupština Crne Gore 25. saziva, na osmoj sjednici prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u godini, dana 16. jula godine. Broj: /2 Podgorica, 22. jula godine Predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović, s.r. Na osnovu člana 82 tačka 2 Ustava Crne Gore i Amandmana IV stav 1 na Ustav Crne Gore, Skupština Crne Gore 25. saziva, na osmoj śednici prvog redovnog (proljećnjeg) zasijedanja u godini, dana 16. jula godine, donijela je ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O EKSPLOZIVNIM MATERIJAMA Član 1 U Zakonu o eksplozivnim materijama ( Službeni list CG, broj 49/08) u članu 3 stav 3 mijenja se i glasi: Privredni eksplozivi su eksplozivne materije koje se koriste za lomljenje, rastresanje i usitnjavanje mineralnih sirovina i drugih materijala, rušenje građevinskih i drugih objekata, prilikom geofizičkih ispitivanja terena, kao i oblikovanje predmeta i materijala energijom oslobođenom hemijskom reakcijom eksplozivnog razlaganja. Član 2 Poslije člana 4 dodaje se novi član koji glasi: Upotreba rodno osjetljivog jezika Član 4a Izrazi koji se u ovom zakonu koriste za fizička lica u muškom rodu podrazumijevaju iste izraze u ženskom rodu. Član 3 U članu 5 stav 1 tačka 1 riječ (deelaboracija) briše se. Poslije tačke 1 dodaje se nova tačka koja glasi: 1a) delaboracija obuhvata radnje rastavljanja pojedinih vrsta municije (metaka, bombi, mina) na sastavne elemente i odstranjivanje baruta, eksploziva i drugih materija iz elemenata i djelova municije;. Tačka 11 mijenja se i glasi:

2 11) priručno skladište je posebna prostorija u okviru prodajnog objekta oružja i municije ili prodajnog objekta pirotehničkih sredstava i služi za smještaj municije, lovačkog baruta, kapisla za lovačku municiju i pirotehničkih sredstava, čija ukupna količina baruta, uključujući i barut u municiji, ne može biti veća od 20 kg baruta ili 150 kg bruto pirotehničkih sredstava;. Tačka 12 mijenja se i glasi: 12) kontejner za skladištenje je tipsko prenosno skladište izrađeno za skladištenje eksplozivnih materija;. Poslije tačke 12 dodaje se nova tačka koja glasi: 13) UN broj je četvorocifreni identifikacioni broj opasne materije utvrđen Pravilnikom koji je prilog četrnaestog izmijenjenog izdanja Preporuka o prevozu opasnih materija, koje su objavile Ujedinjene nacije (ST/SG/AC.10/1/Rev.14). Član 4 U članu 6 stav 1 i članu 7 poslije riječi reciklaža, u različitom padežu, stavlja se zarez, a riječ (deelaboracija), u različitom padežu, zamjenjuje se riječju delaboracija, u odgovarajućem padežu. U članu 11 stav 2 briše se. Član 5 Član 6 U članu 12 stav 6 i članu 15 stav 2 riječi: ekonomskog razvoja zamjenjuju se riječju ekonomije. Član 7 U članu 22 stav 1 mijenja se i glasi: Proizvodnjom eksplozivnih materija mogu se baviti privredna društva koja su registrovana za obavljanje te djelatnosti i koja imaju dozvolu za proizvodnju eksplozivnih materija (u daljem tekstu: proizvođač). Član 8 U članu 23 stav 2 riječi: visoku stručnu spremu zamjenjuju se riječima: sedmi nivo nacionalnog okvira kvalifikacija, podnivo jedan (VII-1). Član 9 U članu 24 stav 1 alineja 1, članu 34 stav 1 alineja 1 i članu 48 stav 1 alineja 1 riječi: Centralni registar Privrednog suda zamjenjuju se riječima: Centralni registar privrednih subjekata. Član 25 mijenja se i glasi: Član 10 Reciklaža, delaboracija i neutralizacija Član 25 Proizvođač može da vrši reciklažu, delaboraciju i neutralizaciju eksplozivnih materija. Član 11 Član 27 mijenja se i glasi: Proizvođač je dužan da eksplozivne materije smješta u skladišne objekte. Član 12 Poslije člana 30 dodaje se novo potpoglavlje i osam novih članova koji glase:

3 3a. Proizvodnja na mjestu upotrebe Dozvola za proizvodnju na mjestu upotrebe Član 30a Proizvodnjom eksplozivnih materija na mjestu upotrebe može da se bavi privredno društvo koje je registrovano za obavljanje te djelatnosti i koje ima dozvolu za proizvodnju eksplozivnih materija na mjestu upotrebe. Dozvolu iz stava 1 ovog člana izdaje Ministarstvo. Dozvola iz stava 1 ovog člana izdaje se na vrijeme od dvije godine. Uslovi za proizvodnju na mjestu upotrebe Član 30b Privredno društvo iz člana 30a ovog zakona mora imati: - odgovorno lice; - lica koja će rukovati eksplozivnim materijama prilikom proizvodnje; - specijalizovanu opremu za trenutnu i neposrednu proizvodnju eksplozivnih materija na mjestu upotrebe; - atest proizvodjača da sirovina za proizvodnju nije eksplozivna, u skladu sa UN brojem. Odgovorno lice iz stava 1 alineja 1 ovog člana mora da ima sedmi nivo nacionalno g okvira kvalifikacija, podnivo jedan (VII-1) odgovarajućeg smjera i da ispunjava uslove za rukovanje iz člana 19 ovog zakona. Lica iz stava 1 alineja 2 ovog člana moraju da imaju najmanje treći nivo nacionalnog okvira kvalifikacija (III) i da ispunjavaju uslove za rukovanje iz člana 19 ovog zakona. Zahtjev za izdavanje dozvole za proizvodnju na mjestu upotrebe Član 30c Privredno društvo iz člana 30a ovog zakona, uz zahtjev za izdavanje dozvole za proizvodnju eksplozivnih materija na mjestu upotrebe, pored dokaza o ispunjavanju uslova iz čl. 6 i 7 i člana 24 stav 1 al. 1, 2, 3, 7 i 8 ovog zakona, prilaže: - podatke o mjestu upotrebe na kojem će se vršiti proizvodnja; - podatke o vremenu u kojem će se vršiti proizvodnja; - obrazloženje o opravdanosti proizvodnje na mjestu upotrebe. Eksplozivne materije koje se proizvode na mjestu upotrebe Član 30d Privredno društvo iz člana 30a ovog zakona može da proizvodi na mjestu upotrebe sljedeće eksplozivne materije: - amonijum nitrat trenutno i neposredno pomiješan sa uljima na bazi naftnih derivata, prirodnim rafinisanim uljima ili sintetičkim uljima; - amonijum nitrat trenutno i neposredno pomiješan sa drugim materijama u cilju proizvodnje eksplozivnih materija, a koji nije osjetljiv na detonatorsku kapislu; - eksplozivne materije koje nastaju trenutnim i neposrednim miješanjem materija na bazi amonijum nitrata i drugih materija, a koje same po sebi nijesu eksplozivne.

4 Zabrana pakovanja i skladištenja Član 30e Privredno društvo iz člana 30a ovog zakona dužno je da proizvedenu eksplozivnu materiju na mjestu upotrebe trenutno i neposredno upotrijebi sipanjem u unaprijed pripremljene minske bušotine na mjestu upotrebe. Privredno društvo iz stava 1 ovog člana ne može da pakuje i skladišti proizvedenu eksplozivnu materiju. Mjesto upotrebe Član 30f Mjesto upotrebe na kojem se vrši proizvodnja eksplozivnih materija mora biti unutar gradilišta, odnosno istražno-eksplatacionog prostora i na bezbjednoj udaljenosti od naseljenih mjesta, javnih puteva, podzemnih i nadzemnih instalacija, u skladu sa projektnom dokumentacijom. Stalna fizička zaštita Član 30g Mjesto upotrebe na kojem se vrši proizvodnja eksplozivnih materija mora biti pod stalnom fizičkom zaštitom, u skladu sa propisima kojima se uređuje zaštita imovine i lica. Prestanak važenja dozvole Član 30h Dozvola za proizvodnju eksplozivnih materija na mjestu upotrebe prestaje da važi na zahtjev privrednog društva iz člana 30a ovog zakona, ako to privredno društvo prestane da ispunjava uslove iz člana 30b ovog zakona ili istekom vremena za koje je dozvola izdata. Privredno društvo iz stava 1 ovog člana dužno je da Ministarstvu dostavi evidencije koje je vodilo u skladu sa ovim zakonom, u roku od osam dana od dana konačnosti rješenja o prestanku važenja dozvole za proizvodnju eksplozivnih materija na mjestu upotrebe. Član 13 U članu 31 stav 2 mijenja se i glasi: Prometom eksplozivnih materija, u smislu ovog zakona, ne smatra se prodaja na malo pirotehničkih sredstva razreda I, municije, baruta i inicijalnih kapisli za municiju u prodajnim objektima privrednih društava, drugih pravnih lica i preduzetnika kojima je izdata dozvola za promet, u skladu sa posebnim propisima. Član 14 U članu 33 stav 2 riječi: visoku stručnu spremu odgovarajućeg smjera zamjenjuju se riječima: sedmi nivo nacionalnog okvira kvalifikacija, podnivo jedan (VII-1) rudarskog i drugog odgovarajućeg tehničkog fakulteta. Član 15 U članu 37 stav 1 poslije riječi: fizičkog lica stavlja se tačka, a riječi: koje ima dozvolu za upotrebu eksplozivnih materija brišu se. Član 16 U članu 38 stav 5 mijenja se i glasi: Fizičko lice koje nabavlja pirotehnička sredstva razreda I za sopstvenu upotrebu ne mora imati dozvolu za nabavku.

5 Član 17 Član 42 mijenja se i glasi: Privredno društvo, drugo pravno lice i preduzetnik dužno je da neupotrijebljene eksplozivne materije smjesti u kontejner za skladištenje. Izuzetno od stava 1 ovog člana, u slučaju jednokratne upotrebe, neutrošene količine eksplozivnih materija moraju da se unište na gradilištu. Maksimalna količina eksplozivnih materija koja može da se skladišti u kontejnerima za skladištenje je kg privrednog eksploziva i komada sredstava za paljenje. Član 18 U članu 43 stav 1 riječi: ili upotrebu brišu se. Član 19 Član 45 mijenja se i glasi: Pirotehnička sredstva su: 1) pirotehnička sredstva za vatromete, koja predstavljaju pirotehnička sredstva namijenjena za zabavu, i to: - pirotehnička sredstva razreda I, koja predstavljaju malu opasnost, stvaraju zanemarljivu buku i koja su namijenjena za spoljašnju upotrebu, uključujući i pirotehnička sredstva namijenjena za upotrebu u prostorijama, - pirotehnička sredstva razreda II, koja predstavljaju malu opasnost, stvaraju malu buku i koja su namijenjena za spoljašnju upotrebu, - pirotehnička sredstva razreda III, koja predstavljaju srednju opasnost, a namijenjena su za spoljašnju upotrebu na velikim otvorenim prostorima, čiji nivo buke nije štetan za ljudsko zdravlje i koja mogu da koriste samo stručno osposobljena lica iz člana 19 ovog zakona, - pirotehnička sredstva razreda IV, koja predstavljaju veliku opasnost, čiji nivo buke nije štetan za ljudsko zdravlje i koja mogu da koriste samo stručno osposobljena lica iz člana 19 ovog zakona; 2) pirotehnička sredstva za upotrebu u pozorištu, koja se upotrebljavaju na unutrašnjoj ili spoljašnjoj pozornici, uključujući filmsku i televizijsku produkciju, i to: - pirotehnička sredstva razreda T1, koja predstavljaju malu opasnost, - pirotehnička sredstva razreda T2, koja mogu da koriste samo stručno osposobljena lica iz člana 19 ovog zakona; 3) ostala pirotehnička sredstva, i to: - pirotehnička sredstva razreda P1, koja predstavljaju malu opasnost, a u koja spadaju i pirotehnička sredstva koja su sastavni dio opreme brodova za potrebe spašavanja na moru, - pirotehnička sredstva razreda P2, koja predstavljaju veliku opasnost, a u koja spadaju i protivgradne rakete i koja mogu da koriste samo stručno osposobljena lica iz člana 19 ovog zakona. Kategorizaciju pirotehničkih sredstava, prema načinu upotrebe i namjeni, stepenu opasnosti i jačini buke, vrši proizvođač. Bezbjednosne uslove koje moraju da ispunjavaju pirotehnička sredstva prema svojim karakteristikama i označavanje pirotehničkih sredstava propisuje Ministarstvo. Član 20 Poslije člana 45 dodaju se četiri nova člana koji glase:

6 Uslovi za prodaju pirotehničkih sredstava Član 45a Privredno društvo, drugo pravno lice ili preduzetnik iz člana 32 ovog zakona, za prodaju pirotehničkih sredstava razreda II i P1, pored uslova propisanih u članu 33 ovog zakona, mora imati: - prodajnu prostoriju i - najmanje jedno zaposleno stručno osposobljeno lice iz člana 19 ovog zakona. Prostorija za prodaju pirotehničkih sredstava Član 45b Prodajna prostorija iz člana 45a ovog zakona, pored minimalno tehničkih i drugih uslova utvrđenih propisima kojim se uređuje unutrašnja trgovina, mora da ispunjava i posebne bezbjednosne uslove. Posebne bezbjednosne uslove iz stava 1 ovog člana, propisuje Ministarstvo, uz saglasnost organa državne uprave nadležnog za poslove unutrašnje trgovine. Prodaja pirotehničkih sredstava Član 45c Pirotehnička sredstva razreda I mogu biti u prodaji tokom godine i mogu se prodavati samo licima starijim od 16 godina, pri čemu je dozvoljeno u prodajnim objektima iz člana 31 stav 2 ovog zakona držati do 100 kg bruto pirotehničkih sredstava razreda I. Pirotehnička sredstava razreda P1 mogu biti u prodaji tokom godine i mogu se prodavati samo pravnim i fizičkim licima koja imaju registrovane plovne objekte (čamac, jahta, brod i sl.) i za koja je propisima kojima se uređuje sigurnost pomorske plovidbe utvrđeno da moraju biti opremljena pirotehničkim sredstvima za spašavanje na moru. Pirotehnička sredstva razreda II mogu biti u prodaji u periodu od 20. decembra do 15. januara i mogu se prodavati samo licima starijim od 18 godina. Ministarstvo može, radi zaštite života, zdravlja i bezbjednosti ljudi, životne sredine i imovine, narediti da se skrati vrijeme prodaje pirotehničkih sredstava iz stava 3 ovog člana, kao i da ograniči prodaju i upotrebu pojedinih pirotehničkih sredstva razreda II. Ministarstvo je dužno da naredbu iz stava 4 ovog člana objavi u sredstvima javnog informisanja, najkasnije do 1. novembra tekuće godine. Zabrane Član 45d Upotreba pirotehničkih sredstava razreda II zabranjena je: - u toku godine, od 16. januara do 19. decembra; - u zatvorenim prostorijama; - na prostoru gdje se okuplja veći broj ljudi. Član 21 U članu 47 stav 2 riječi: višu ili visoku stručnu spremu zamjenjuju se riječima: najmanje peti nivo nacionalnog okvira kvalifikacija (V). Stav 3 briše se. Član 22 U članu 50 stav 3 riječi: razreda I, II, III i IV zamjenjuju se riječima: razreda I, II, III, IV, T1 i T2.

7 Član 23 U članu 51 stav 2 mijenja se i glasi: Dozvolom za izvođenje javnog vatrometa određuje se vrsta i razred pirotehničkih sredstava za tu namjenu, mjesto i vrijeme izvođenja javnog vatrometa, kao i odgovorno lice i lice koje izvodi javni vatromet. Poslije stava 2 dodaju se dva nova stava koji glase: Uz zahtjev iz stava 1 ovog člana prilaže se: - plan o izvođenju javnog vatrometa; - saglasnost vlasnika ili korisnika zemljišta, odnosno objekta sa kojeg se planira izvođenje javnog vatrometa; - pisani dokaz da je prilikom izvođenja javnog vatrometa obezbijeđeno prisustvo službe jedinice lokalne samouprave nadležne za zaštitu i spašavanje. Bliže uslove i bezbjednosne mjere za izvođenje javnog vatrometa, kao i sadržaj plana o izvođenju javnog vatrometa propisuje Ministarstvo. Član 24 U članu 54 stav 2 riječi: višu ili visoku stručnu spremu odgovarajućeg smjera zamjenjuju se riječima: najmanje peti nivo nacionalnog okvira kvalifikacija (V) rudarskog i drugog odgovarajućeg tehničkog fakulteta. Član 25 U članu 55 stav 1 riječ poslova zamjenjuje se riječju djelatnosti, a u alineji 1 riječi: Centralni registar Privrednog suda zamjenjuju se riječima: Centralni registar privrednih subjekata. Član 26 U članu 57 stav 2 riječi: visoku stručnu spremu zamjenjuju se riječima: sedmi nivo nacionalnog okvira kvalifikacija, podnivo jedan (VII-1). Član 27 U članu 58 stav 3 alineja 1 riječi: srednju, višu ili visoku stručnu spremu zamjenjuju se riječima: najmanje četvrti nivo nacionalnog okvira kvalifikacija (IV). U alineji 3 riječi: srednju stručnu spremu zamjenjuju se riječima: četvrti nivo nacionalnog okvira kvalifikacija (IV), a riječi: višu ili visoku stručnu spremu riječima: najmanje peti nivo nacionalnog okvira kvalifikacija (V). Član 28 U članu 59 stav 3 alineja 1 riječi: višu ili visoku stručnu spremu zamjenjuju se riječima: najmanje peti nivo nacionalnog okvira kvalifikacija (V). U alineji 3 riječi: višu stručnu spremu zamjenjuju se riječima: peti nivo nacionalnog okvira kvalifikacija (V), a riječi: visoku stručnu spremu riječima: sedmi nivo nacionalnog okvira kvalifikacija, podnivo jedan (VII-1). Član 29 U članu 61 stav 3 alineja 1 riječi: srednju, višu ili visoku stručnu spremu zamjenjuju se riječima: najmanje četvrti nivo nacionalnog okvira kvalifikacija (IV). U alineji 3 riječi: srednju stručnu spremu zamjenjuju se riječima: četvrti nivo nacionalnog okvira kvalifikacija (IV), a riječi: višu ili visoku stručnu spremu riječima: najmanje peti nivo nacionalnog okvira kvalifikacija. Član 30 U članu 63 stav 1 alineja 2 riječi: srednju stručnu spremu zamjenjuju se riječima: četvrti nivo nacionalnog okvira kvalifikacija (IV).

8 Član 31 U članu 75 poslije riječi rastojanja dodaju se riječi: i granice zona opasnosti. Član 32 Član 76 mijenja se i glasi: Ministarstvo vodi evidencije o: - pravnim i fizičkim licima ovlašćenim odnosno imenovanim za ocjenjivanje usaglašenosti eksplozivnih materija; - eksplozivnim materijama za koje je izdata dozvola za stavljanje u promet; - izdatim dozvolama za proizvodnju, promet, nabavku eksplozivnih materija, vršenje djelatnosti javnih vatrometa, izvođenje javnog vatrometa, vršenje djelatnosti miniranja i odobrenja za vršenje poslova miniranja; - izdatim dozvolama za proizvodnju eksplozivnih materija na mjestu upotrebe; - izdatim rješenjima o prestanku važenja dozvole za proizvodnju, promet eksplozivnih materija, vršenje djelatnosti javnih vatrometa i vršenje djelatnosti miniranja; - izdatim rješenjima o prestanku važenja dozvole za proizvodnju eksplozivnih materija na mjestu upotrebe; - oduzetim uzorcima eksplozivnih materija. Privredno društvo koje proizvodi eksplozivne materije vodi evidencije o vrsti i količini proizvedenih, prodatih, upotrijebljenih, uništenih, vraćenih, nestalih ili otuđenih eksplozivnih materija. Privredno društvo koje proizvodi eksplozivne materije na mjestu upotrebe vodi evidencije o vrsti i količini proizvedenih, upotrijebljenih i uništenih eksplozivnih materija. Privredno društvo, drugo pravno lice i preduzetnik koji vrše promet, nabavku i/ili upotrebljavaju eksplozivne materije vode evidencije o količini i vrsti nabavljene, prodate, upotrijebljene, uništene, vraćene, nestale ili otuđene eksplozivne materije. Evidencije iz st. 1 i 2 ovog člana čuvaju se 10 godina, a evidencije iz st. 3 i 4 ovog člana pet godina. Sadržaj i način vođenja evidencija iz st. 1, 2, 3 i 4 ovog člana propisuje Ministarstvo. Član 33 U članu 79 stav 1 poslije alineje 7 dodaju se dvije nove alineje koje glase: - zabrani proizvodnju eksplozivnih materija na mjestu upotrebe zbog nepravilnosti učinjenih prilikom preduzimanja pojedinih mjera koje mogu ugroziti život i zdravlje ljudi ili životnu sredinu; - zabrani izvođenje javnog vatrometa, ukoliko na licu mjesta utvrdi da nijesu ispunjeni uslovi za njegovo izvođenje;. Član 34 Član 80 mijenja se i glasi: Novčanom kaznom od eura do eura kazniće se za prekršaj pravno lice, ako: 1) ne donese opšti akt za sprovođenje mjera iz člana 6 stav 1 ovog zakona (član 6 stav 2); 2) ne obezbijedi stalnu fizičku i tehničku zaštitu objekata u kojima se vrši proizvodnja ili skladištenje eksplozivnih materija (član 8); 3) ne organizuje i kontroliše sprovođenje propisanih mjera zaštite (član 9); 4) o gubitku ili krađi eksplozivnih materija odmah, a najkasnije u roku od jednog sata po saznanju, ne obavijesti Ministarstvo i organ uprave nadležan za poslove policije (član 10); 5) stavlja u promet i upotrebljava eksplozivne materije za koje nije izdata dozvola za stavljanje u promet (član 12 stav 1); 6) vrši poslove iz člana 13 ovog zakona bez ovlašćenja (član 14); 7) dozvoli da eksplozivnom materijom rukuje lice koje ne ispunjava uslove za rukovanje eksplozivnim materijama (član 19 stav 1);

9 8) započne proizvodnju eksplozivnih materija bez dozvole Ministarstva ili nastavi da obavlja proizvodnju kad prestane da ispunjava uslove iz člana 23 ovog zakona (član 22 stav 2 i član 23); 9) istražuje nove vrste eksplozivnih materija bez dozvole za istraživanje koju izdaje Ministarstvo (član 28 st. 2 i 3); 10) proizvodi eksplozivne materije na mjestu upotrebe bez dozvole za proizvodnju eksplozivnih materija na mjestu upotrebe, koju izdaje Ministarstvo (član 30a st. 1 i 2); 11) ne upotrijebi eksplozivnu materiju proizvedenu na mjestu upotrebe trenutno i neposredno sipanjem u unaprijed pripremljene minske bušotine (član 30e stav 1); 12) pakuje i skladišti eksplozivnu materiju proizvedenu na mjestu upotrebe (član 30e stav 2); 13) za mjesto upotrebe na kojem se vrši proizvodnja eksplozivnih materija ne obezbijedi stalnu fizičku zaštitu (član 30g); 14) vrši promet eksplozivnih materija bez dozvole za promet eksplozivnih materija koju izdaje Ministarstvo (član 32 st. 1 i 2); 15) prodaje eksplozivne materije privrednom društvu, drugom pravnom licu, preduzetniku ili fizičkom licu koje nema dozvolu za nabavku eksplozivnih materija i suprotno količinama navedenim u dozvoli za nabavku eksplozivnih materija (član 35); 16) nabavi eksplozivne materije bez dozvole Ministarstva (član 37 stav 1); 17) prodaje pirotehnička sredstva razreda I licima mlađim od 16 godina, odnosno u prodajnim objektima iz člana 31 stav 2 ovog zakona drži više od 100 kg pirotehničkih sredstava razreda I (član 45c stav 1); 18) prodaje pirotehnička sredstva razreda P1 pravnim i fizičkim licima koja nemaju registrovane plovne objekte (čamac, jahta, brod i sl.) (član 45c stav 2); 19) vrši prodaju pirotehničkih sredstava razreda II u periodu kad je prodaja zabranjena, odnosno prodaje pirotehnička sredstva razreda II licima mlađim od 18 godina (član 45c stav 3); 20) javne vatromete bez dozvole za vršenje djelatnosti javnog vatrometa i dozvole za izvođenje javnog vatrometa koje izdaje Ministarstvo (član 46 ); 21) poslove miniranja bez dozvole Ministarstva (član 53); 22) prilikom miniranja ne preduzme bezbjednosne mjere za zaštitu života, zdravlja i bezbjednosti ljudi, životinja i biljaka, životne sredine i imovine (član 57 stav 1); 23) nepropisnim i nestručnim uništavanjem eksplozivnih materija ugrožava živote, zdravlje i bezbjednost ljudi, životinja i biljaka, životnu sredinu i imovinu (član 64 st. 1 i 2); 24) proizvodne i skladišne objekte za eksplozivne materije ne izgradi i opremi tako da je obezbijeđena zaštita života, zdravlja i bezbjednosti ljudi, životinja i biljaka, životne sredine i imovine (član 65); 25) proizvodne i skladišne objekte za eksplozivne materije izgradi bez pribavljanja mišljenja o lokaciji i saglasnosti na projektnu i investiciono-tehničku dokumentaciju (član 66); 26) proizvodne i skladišne objekte upotrebljava bez odobrenja Ministarstva (član 74). Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 300 eura do 1500 eura. Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 750 eura do eura. Član 35 Član 81 mijenja se i glasi: Novčanom kaznom od eura do eura kazniće se za prekršaj pravno lice, ako:

10 1) eksplozivnim materijama rukuje lice koje nije stručno osposobljeno, a nije pod nadzorom lica koje je stručno osposobljeno za rukovanje eksplozivnim materijama i ako prethodno nije upoznato sa načinom rada, opasnostima i mjerama zaštite na radu (član 20 stav 1); 2) u roku od osam dana od konačnosti rješenja o prestanku važenja dozvole za proizvodnju eksplozivnih materija ne dostavi Ministarstvu evidencije koje je vodilo prema ovom zakonu (član 26 stav 2); 3) u roku od osam dana ne obavijesti Ministarstvo o početku, promjeni ili prestanku obavljanja djelatnosti (član 30); 4) u roku od osam dana od dana konačnosti rješenja o prestanku dozvole za promet eksplozivnih materija ne dostavi Ministarstvu evidencije koje je vodilo u skladu sa ovim zakonom (član 36 stav 2); 5) nabavlja eksplozivne materije potrebne za obavljanje poslova miniranja i pirotehnička sredstva za izvođenje javnog vatrometa u količinama koje ne može skladištiti (član 40); 6) proda eksplozivne materije, a ne zadrži jedan primjerak dozvole za nabavku eksplozivnih materija a drugi ne uruči licu koje vrši nabavku ili u toj dozvoli ne naznači vrstu i količinu prodate eksplozivne materije (član 41 stav 2); 7) neupotrijebljene eksplozivne materije ne smjesti u kontejner za skladištenje (član 42 stav 1); 8) neutrošene količine eksplozivnih materija za jednokratnu upotrebu ne uništi na gradilištu (član 42 stav 2); 9) u kontejnerima skladišti veće količine privrednog eksploziva i sredstava za paljenje od propisanih količina (član 42 stav 3); 10) upotrijebi eksplozivne materije na mjestima na kojima je nadležni organ odredio zabranu obavljanja radova čije izvođenje zahtijeva upotrebu tih materija (član 44 stav 2); 11) u roku od osam dana od konačnosti rješenja o prestanku važenja dozvole za djelatnost izvođenja javnog vatrometa ne dostavi Ministarstvu propisane evidencije (član 49 stav 2); 12) izvodi javni vatromet bez dozvole ili ako izvodi javni vatromet na mjestu, u vrijeme, vrstom i razredom pirotehničkog sredstva suprotno dozvoli za izvođenje javnog vatrometa (član 51 stav 2); 13) u roku od osam dana od konačnosti rješenja o prestanku važenja dozvole za vršenje poslova miniranja ne dostavi Ministarstvu propisane evidencije (član 56 stav 2); 14) ne izradi plan miniranja ili ne izvede miniranje prema planu miniranja (član 57 stav 1); 15) vrši poslove miniranja u naseljenom mjestu ili u blizini naseljenog mjesta, a najkasnije 24 sata prije vršenja miniranja ne obavijesti Ministarstvo, organ uprave nadležan za poslove policije, javnost putem sredstava javnog informisanja i tri dana prije vršenja miniranja u pisanoj formi ne obavijesti privredna društva i druga pravna lica koja upravljaju putevima, željeznicom, vodovodom, električnim ili telefonskim vodovima ili sličnim objektima (član 57 stav 3); 16) poslove nadzemnog miniranja, specijalnog miniranja, podzemnog miniranja ili miniranja pri razminiranju izvode lica koja nemaju odobrenja za vršenje poslova miniranja ili za vršenje pojedinih vrsta miniranja (čl. 58, 59, 60 i 61); 17) poslove pripreme miniranja ili pomoćne poslove na pripremi miniranja vrši fizičko lice koje ne ispunjava uslove iz člana 63 ovog zakona; 18) u proizvodnom i skladišnom objektu, priručnim skladištima i kontejnerima u kojima se čuva više vrsta eksplozivnih materija ne smjesti te materije u odvojene prostore ili u posebne za to izgrađene pregrade ili sredstva za paljenje drži zajedno sa eksplozivnim materijama (član 68);

11 19) ne vodi i ne čuva propisane evidencije o vrsti i količini proizvedenih, prodatih, upotrijebljenih, uništenih, vraćenih, nestalih ili otuđenih eksplozivnih materija (član 76 st. 2 i 5); 20) ne vodi i ne čuva propisane evidencije o vrsti i količini proizvedenih, upotrijebljenih i uništenih eksplozivnih materija koje su proizvedene na mjestu upotrebe (član 76 st. 3 i 5); 21) ne vodi i ne čuva propisane evidencije o količini i vrsti nabavljene, prodate, upotrijebljene, uništene, vraćene, nestale ili otuđene eksplozivne materije (član 76 st. 4 i 5). Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 300 eura do eura. Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 750 eura do eura. Član 36 Član 82 mijenja se i glasi: Novčanom kaznom od 200 eura do 550 eura kazniće se za prekršaj fizičko lice, ako: 1) nakon upotrebe preostale količine eksplozivnih materija ne vrati privrednom društvu, drugom pravnom licu ili preduzetniku kod kojeg ih je nabavilo ili ako ih ne uništi stručno osposobljeno lice i o tome ne obavijesti Ministarstvo i organ uprave nadležan za poslove policije (član 38 stav 4); 2) upotrebljava pirotehnička sredstva razreda II izvan dozvoljenog perioda (član 45d stav 1 alineja 1); 3) pirotehnička sredstva upotrebljava u dozvoljenom periodu u zatvorenim prostorijama (član 45d stav 1 alineja 2); 4) vrši poslove nadzemnog miniranja, specijalnog i/ili podzemnog miniranja i/ili miniranja pri razminiranju, a nema odobrenje za vršenje tih poslova (član 58 stav 1, član 59 stav 1, član 60 stav 1 i član 61 stav 1); 5) izvodi poslove pripreme miniranja, a ne ispunjava uslove iz člana 63 stav 1 ovog zakona. Član 37 Poslije člana 83 dodaje se novi član koji glasi: Rok za donošenje podzakonskih akata Član 83a Podzakonski akti iz člana 45b stav 2 i člana 51 stav 4 ovog zakona donijeće se u roku od šest mjeseci od dana stupanja na snagu ovog zakona. Član 38 Poslije člana 87 dodaje se novi član koji glasi: Prestanak važenja Član 87a Danom stupanja na snagu ovog zakona prestaje da važi član 14 Zakona o izmjenama i dopunama zakona kojima su propisane novčane kazne za prekršaje ( Službeni list CG, broj 40/11).

12 Član 39 Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Službenom listu Crne Gore. Broj 01-1/14-2/4 EPA 406 XXV Podgorica, 16. jula godine Skupština Crne Gore 25. saziva Predśednik, Ranko Krivokapić, s.r.

451. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SREDSTVIMA ZA ZAŠTITU BILJA Proglaš

451. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SREDSTVIMA ZA ZAŠTITU BILJA Proglaš 451. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SREDSTVIMA ZA ZAŠTITU BILJA Proglašavam Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sredstvima

Више

930. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O ZARADAMA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA ("Sl. list Crne Gore"

930. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O ZARADAMA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA (Sl. list Crne Gore 930. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O ZARADAMA DRŽAVNIH SLUŽBENIKA I NAMJEŠTENIKA ("Sl. list Crne Gore", br. 86/09 od 25.12.2009, 39/11 od 04.08.2011, 59/11

Више

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore Prečišćeni tekst Zakona o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu ("Službeni list Republike Crne Gore", br.

Више

ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovo

ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE (Sl. list Grada Novog Sada, br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovo ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovom odlukom uređuju se uslovi i način organizovanja poslova

Више

Document10

Document10 Na osnovu člana 112. stav 1. tačka 2. Ustava Republike Srbije, donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O ZAŠTITI OD NEJONIZUJUĆIH ZRAČENJA Proglašava se Zakon o zaštiti od nejonizujućih zračenja, koji je donela

Више

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore 592. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O ZABRANI ZLOSTAVLJANJA NA RADU ("Službeni list Crne Gore", br. 030/12 od 08.06.2012) Proglašavam Zakon o zabrani zlostavljanja

Више

CEKOS IN Ekspert

CEKOS IN Ekspert Na osnovu člana 112. stav 1. tačka 2. Ustava Republike Srbije, donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O ROKOVIMA IZMIRENJA NOVČANIH OBAVEZA U KOMERCIJALNIM TRANSAKCIJAMA Proglašava se Zakon o rokovima izmirenja

Више

1056

1056 1156. На основу члана 95 тачка 3 Устава Црне Горе доносим УКАЗ О ПРОГЛАШЕЊУ ЗАКОНА О ТЕХНИЧКИМ ЗАХТЈЕВИМА ЗА ПРОИЗВОДЕ И ОЦЈЕЊИВАЊУ УСАГЛАШЕНОСТИ Проглашавам Закон о техничким захтјевима за производе и

Више

Page 1 of 6 SEDMI DEO Prvi deo Prethodni deo IZMENE Odluka Ustavnog suda Republike Crne Gore kojom se utvrđuje da odredba člana 187 stav 4 Zakona o parničnom postupku ("Službeni list Republike Crne Gore",

Више



 42. Na osnovu člana 95 tačke 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O OBJAVLJIVANJU PROPISA I DRUGIH AKATA ("Službeni list Crne Gore", br. 005/08 od 23.01.2008) Proglašavam Zakon o objavljivanju

Више

cti^' "x. ^ CRNA GORA PREDSJEDNIK Na osnovu clana 95 tacka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLASENJU ZAKONA O IZMJENAMA IDOPUNAMA ZAKONA O PREKRSA

cti^' x. ^ CRNA GORA PREDSJEDNIK Na osnovu clana 95 tacka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLASENJU ZAKONA O IZMJENAMA IDOPUNAMA ZAKONA O PREKRSA cti^' "x. ^ CRNA GORA PREDSJEDNIK Na osnovu clana 95 tacka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLASENJU ZAKONA O IZMJENAMA IDOPUNAMA ZAKONA O PREKRSAJIMA Proglasavam Zakon o iznijenama i dopiinama Zakona

Више

ODLUKA O POSTAVLJANJU SISTEMA JAVNIH BICIKALA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA ("Sl. list grada Beograda", br. 103/2018 i 118/2018) I OSNOVNE ODREDBE Član

ODLUKA O POSTAVLJANJU SISTEMA JAVNIH BICIKALA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA (Sl. list grada Beograda, br. 103/2018 i 118/2018) I OSNOVNE ODREDBE Član ODLUKA O POSTAVLJANJU SISTEMA JAVNIH BICIKALA NA TERITORIJI GRADA BEOGRADA ("Sl. list grada Beograda", br. 103/2018 i 118/2018) I OSNOVNE ODREDBE Član 1 Ovom odlukom propisuju se uslovi i način postavljanja

Више

749. Na osnovu člana 88 tačke 2 Ustava Republike Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O PROCJENI UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU Proglašavam Zakon o

749. Na osnovu člana 88 tačke 2 Ustava Republike Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O PROCJENI UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU Proglašavam Zakon o 749. Na osnovu člana 88 tačke 2 Ustava Republike Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O PROCJENI UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU Proglašavam Zakon o procjeni uticaja na životnu sredinu, koji je donijela

Више

Службени гласник РС, број 59/2019, објављен године Преузето са На основу члана 73. став 2. и члан

Службени гласник РС, број 59/2019, објављен године Преузето са На основу члана 73. став 2. и члан Службени гласник РС, број 59/2019, објављен 23. 08. 2019. године Преузето са www.pravno-informacioni-sistem.rs 3281 На основу члана 73. став 2. и члана 74. став 2. Закона о ветеринарству ( Службени гласник

Више

ПРЕДЛОГ

ПРЕДЛОГ З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О АУТОРСКОМ И СРОДНИМ ПРАВИМА Члан 1. У Закону о ауторском и сродним правима ( Службени гласник РС, бр. 104/09 и 99/11), у члану 39. став 6. на крају тачке 3) тачка

Више

Закон о изменама и допунама Закона о превозу терета у друмском саобраћају Члан 1. У Закону о превозу терета у друмском саобраћају ( Службени гласник Р

Закон о изменама и допунама Закона о превозу терета у друмском саобраћају Члан 1. У Закону о превозу терета у друмском саобраћају ( Службени гласник Р Закон о изменама и допунама Закона о превозу терета у друмском саобраћају Члан 1. У Закону о превозу терета у друмском саобраћају ( Службени гласник РС, број 68/15) у члану 1. став 3. тачка 2) мења се

Више

______________________ sudu u ___________________

______________________ sudu u ___________________ На основу члана 14. став 1. Закона о безбедности и здрављу на раду (даље: Закон), Школски одбор наседници одржаној дана 30.03.2018. години доноси ПРАВИЛНИК О БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉУ НА РАДУ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ

Више

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Младена Маглова 2, Брчко дистрикт БиХ, телефон и факс: 049/ БОСНА И

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Младена Маглова 2, Брчко дистрикт БиХ, телефон и факс: 049/ БОСНА И БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Младена Маглова 2, 76100 Брчко дистрикт БиХ, телефон и факс: 049/215-516 БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА

Више

CEKOS IN Ekspert

CEKOS IN Ekspert Cekos In Ekspert NAPOMENA EKSPERT-a: Odredbe Zakona o izmenama i dopuni Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama ("Sl. glasnik RS", br. 68/15), primenjuju se na ugovore

Више

ZAKON O ZAŠTITI OD NEJONIZUJUĆIH ZRAČENJA ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009) I OSNOVNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom ureċuju se uslovi i mere zaštite zdrav

ZAKON O ZAŠTITI OD NEJONIZUJUĆIH ZRAČENJA (Sl. glasnik RS, br. 36/2009) I OSNOVNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom ureċuju se uslovi i mere zaštite zdrav ZAKON O ZAŠTITI OD NEJONIZUJUĆIH ZRAČENJA ("Sl. glasnik RS", br. 36/2009) I OSNOVNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom ureċuju se uslovi i mere zaštite zdravlja ljudi i zaštite ţivotne sredine od štetnog dejstva

Више

236. Na osnovu člana 32d stav 2, člana 32đ stav 5, člana 32i stav 2 i člana 32j stav 4 Zakona o nevladinim organizacijama ( Službeni list CG, br. 39/1

236. Na osnovu člana 32d stav 2, člana 32đ stav 5, člana 32i stav 2 i člana 32j stav 4 Zakona o nevladinim organizacijama ( Službeni list CG, br. 39/1 236. Na osnovu člana 32d stav 2, člana 32đ stav 5, člana 32i stav 2 i člana 32j stav 4 Zakona o nevladinim organizacijama ( Službeni list CG, br. 39/11 i 37/17), Vlada Crne Gore, na sjednici od 1. februara

Више

0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i "Sl. glasnik RS", br. 101/ dr. zak

0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU (Sl. list SRJ, br. 24/98 i Sl. glasnik RS, br. 101/ dr. zak 0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon i 36/2009 - dr. zakon) Član 1 Ovim zakonom uređuju

Више

Zakon o transportu opasnog tereta

Zakon o transportu opasnog tereta AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno ZAKON O TRANSPORTU OPASNOG TERETA - prečišćeni

Више

Уредба о условима, начину и поступку ослобођења од царинских и других дажбина на увоз опреме У Сл. гласнику РС број: 95 од године, објављ

Уредба о условима, начину и поступку ослобођења од царинских и других дажбина на увоз опреме У Сл. гласнику РС број: 95 од године, објављ Уредба о условима, начину и поступку ослобођења од царинских и других дажбина на увоз опреме У Сл. гласнику РС број: 95 од 08.12. 2018. године, објављен је Закон о улагањима (у даљем тексту: Закон) који

Више

Zakon o evidencijama u oblasti rada

Zakon o evidencijama u oblasti rada Zakon o evidencijama u oblasti rada Zakon je objavljen u "Službenom listu SRJ", br. 46/96. Vidi: čl. 64. Ustavne povelje - SL SCG, 1/2003-1. Vidi: čl. 81. Zakona - RS, 101/2005-28. Vidi: čl. 110. Zakona

Више

narrative report

narrative report Gundulićev venac 48, 11000 Beograd Tel: 011 3287 226; 011 3287 334 office@bezbednost.org www.bezbednost.org RESURSI www.bezbednost.org/resursi ZAKON O BEZBEDNOSNO- INFORMATIVNOJ AGENCIJI ( Sl. glasnik

Више

ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА

ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА На основу члана 16 Закона о заштити узбуњивача ( Сл. Гласник РС, бр. 128/2014) (даље: Закон) и Правилника о начину унутрашњег узбуњивања, начину одређивања овлашћеног лица код послодавца, као и другим

Више

1623. Na osnovu člana 62 stav 9 Zakona o bezbjednosti hrane ( Službeni list CG, broj 57/15), Vlada Crne Gore, na sjednici od 2. decembra godine,

1623. Na osnovu člana 62 stav 9 Zakona o bezbjednosti hrane ( Službeni list CG, broj 57/15), Vlada Crne Gore, na sjednici od 2. decembra godine, 1623. Na osnovu člana 62 stav 9 Zakona o bezbjednosti hrane ( Službeni list CG, broj 57/15), Vlada Crne Gore, na sjednici od 2. decembra 2016. godine, donijela je UREDBU O PREDMETIMA I MATERIJALIMA KOJI

Више

OBAVEŠTENJE ZAKON O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU objavljen je u Službenom glasniku RS br. 104 od godine i stupio na snagu godine.. ZA

OBAVEŠTENJE ZAKON O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU objavljen je u Službenom glasniku RS br. 104 od godine i stupio na snagu godine.. ZA OBAVEŠTENJE ZAKON O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU objavljen je u Službenom glasniku RS br. 104 od 27.11.2013. godine i stupio na snagu 05.12.2014. godine.. ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU

Више

Zakon o pecatima organa i institucija RS

Zakon o pecatima organa i institucija RS ZAKON O PEČATIMA ORGANA I INSTITUCIJA REPUBLIKE SRPSKE 1 ( Službeni glasnik RS, br. 54/19) Član 1. Ovim zakonom uređuju se namjena, sadržaj, oblik, čuvanje, upotreba i izrada pečata koje u vršenju poslova

Више

ZAKON O INOVATIVNOJ DJELATNOSTI I. OSNOVNE ODREDBE Predmet ( Službeni list CG, broj 42/16) Član 1 Ovim zakonom uređuje se organizacija, uslovi i način

ZAKON O INOVATIVNOJ DJELATNOSTI I. OSNOVNE ODREDBE Predmet ( Službeni list CG, broj 42/16) Član 1 Ovim zakonom uređuje se organizacija, uslovi i način ZAKON O INOVATIVNOJ DJELATNOSTI I. OSNOVNE ODREDBE Predmet ( Službeni list CG, broj 42/16) Član 1 Ovim zakonom uređuje se organizacija, uslovi i način finansiranja inovativne djelatnosti, kao i druga pitanja

Више

На основу чл

На основу чл На основу члана 7. став 2. алинеја 7, члана 9. став 1. алинеја 2, члана 19. став 1, алинеје 2. и 3. Закона о друштвима за осигурање ( Службени гласник Републике Српске, број: 17/05, 01/06, 64/06, 74/10

Више

N A C R T ZAKON O KRITIČNOJ INFRASTRUKTURI I. OSNOVNE ODREDBE Predmet zakona Član 1 Ovim zakonom uređuje se identifikacija, određivanje i zaštita krit

N A C R T ZAKON O KRITIČNOJ INFRASTRUKTURI I. OSNOVNE ODREDBE Predmet zakona Član 1 Ovim zakonom uređuje se identifikacija, određivanje i zaštita krit N A C R T ZAKON O KRITIČNOJ INFRASTRUKTURI I. OSNOVNE ODREDBE Predmet zakona Član 1 Ovim zakonom uređuje se identifikacija, određivanje i zaštita kritične infrastrukture Crne Gore (u daljem tekstu: kritična

Више

Na osnovu člana 34. stav 3. Zakona o energetici ( "Službeni glasnik RS", broj 145/14), Ministar rudarstva i energetike donosi Pravilnik o energetskoj

Na osnovu člana 34. stav 3. Zakona o energetici ( Službeni glasnik RS, broj 145/14), Ministar rudarstva i energetike donosi Pravilnik o energetskoj Na osnovu člana 34. stav 3. Zakona o energetici ( "Službeni glasnik RS", broj 145/14), Ministar rudarstva i energetike donosi Pravilnik o energetskoj dozvoli Pravilnik je objavljen u "Službenom glasniku

Више

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela ( Službeni glasnik RS, broj 32/13), u članu 2.

Више

На основу члана 30.став 2. Закона о угоститељству ( Службени гласник Републике Српске. број: 15/10), члана 30. Закона о локалној самоуправи ( Службени

На основу члана 30.став 2. Закона о угоститељству ( Службени гласник Републике Српске. број: 15/10), члана 30. Закона о локалној самоуправи ( Службени На основу члана 30.став 2. Закона о угоститељству ( Службени гласник Републике Српске. број: 15/10), члана 30. Закона о локалној самоуправи ( Службени гласник Републике Српске, број: 101/04, 32/05, 42/05

Више

Број 11 СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ОПШТИНЕ ДОЊИ ЖАБАР Петак,29. март Гласник Доњи Жабар СЛУЖБЕНИ година XX број 11 петак, 29. март године бесплатан

Број 11 СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ОПШТИНЕ ДОЊИ ЖАБАР Петак,29. март Гласник Доњи Жабар СЛУЖБЕНИ година XX број 11 петак, 29. март године бесплатан Гласник СЛУЖБЕНИ година XX број 11 петак, 29. март 2013. године бесплатан примјерак 65 На основу чл. 43. и 87. став 2. Закона о локалној самоуправи ("Службени гласник Републике Српске", бр. 101/04, 42/05

Више

Microsoft Word - FL-nadzor doc

Microsoft Word - FL-nadzor doc Службени гласник РС, бр. 85/2011 На основу члана 13ж. став 8. Закона о финансијском лизингу ( Службени гласник РС, бр. 55/2003, 61/2005 и 31/2011) и члана 15. став 1. Закона о Народној банци Србије ( Службени

Више

Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex izvor: ZAKON O USLOVIMA ZA ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA SA STRANIM DRŽAVLJANIMA ("Sl. lis

Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex izvor:   ZAKON O USLOVIMA ZA ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA SA STRANIM DRŽAVLJANIMA (Sl. lis Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex izvor: www.paragraf.rs ZAKON O USLOVIMA ZA ZASNIVANJE RADNOG ODNOSA SA STRANIM DRŽAVLJANIMA ("Sl. list SFRJ", br. 11/78 i 64/89, "Sl. list SRJ", br. 42/92,

Више

Microsoft Word - ZAKON o akcijskom fondu.doc

Microsoft Word - ZAKON o akcijskom fondu.doc ZAKON O AKCIJSKOM FONDU ("Sl. glasnik RS", br. 38/2001 i 45/2005) Osnivanje Član 1 Osniva se Akcijski fond Republike Srbije (u daljem tekstu: Akcijski fond). Druga pravna lica ne mogu koristiti naziv akcijski

Више

Zakon o radio amaterizmu u RS

Zakon o radio amaterizmu u RS ZAKON O RADIO-AMATERIZMU U REPUBLICI SRPSKOJ 1 ( Službeni glasnik RS, br. 36/19) Član 1. Ovim zakonom uređuje se: status radio-amaterizma u Republici Srpskoj, obaveze, dužnosti i ovlašćenja Saveza radio-amatera

Више

ШИФРА:IV-34 РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ГРАД НОВИ САД ГРАДСКА УПРАВА ЗА САОБРАЋАЈ И ПУТЕВЕ ЗАХТЕВ ЗА OДОБРЕЊЕ ЗА ОБАВЉАЊЕ ТАКСИ ПРЕ

ШИФРА:IV-34 РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ГРАД НОВИ САД ГРАДСКА УПРАВА ЗА САОБРАЋАЈ И ПУТЕВЕ ЗАХТЕВ ЗА OДОБРЕЊЕ ЗА ОБАВЉАЊЕ ТАКСИ ПРЕ ШИФРА:IV-34 РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ГРАД НОВИ САД ГРАДСКА УПРАВА ЗА САОБРАЋАЈ И ПУТЕВЕ ЗАХТЕВ ЗА OДОБРЕЊЕ ЗА ОБАВЉАЊЕ ТАКСИ ПРЕВОЗА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА НОВОГ САДА, ДОДЕЛУ БРОЈА КРОВНЕ

Више

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BiH, br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0 Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i člana 20a. stav (3) Zakona o radu ("Službene novine

Више

На основу Амандмана XL тачка 2. на Устав Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске, број 28/94), доносим У К А З О ПРОГЛАШЕЊУ ЗАКОНА О ИЗМЈ

На основу Амандмана XL тачка 2. на Устав Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске, број 28/94), доносим У К А З О ПРОГЛАШЕЊУ ЗАКОНА О ИЗМЈ На основу Амандмана XL тачка 2. на Устав Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске, број 28/94), доносим У К А З О ПРОГЛАШЕЊУ ЗАКОНА О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ДРУШТВИМА ЗА ОСИГУРАЊЕ Проглашавам

Више



 Prečišćeni tekst Zakona o volonterskom radu obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o volonterskom radu ("Službeni list Crne Gore", br. 026/10 od 07.05.2010), 2. Ispravka Zakona o volonterskom radu ("Službeni

Више

Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA

Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA POSLOVE ZAŠTITE NA RADU (NN 112/14 i 84/15) I. OPĆE

Више

BOSNA I HERCEGOVINA БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Brčko distrikt BiH Брчко дистрикт БиХ SKUPŠTINA СКУПШТИНА BRČKO DISTRIKTA BiH БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Magl

BOSNA I HERCEGOVINA БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Brčko distrikt BiH Брчко дистрикт БиХ SKUPŠTINA СКУПШТИНА BRČKO DISTRIKTA BiH БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Magl BOSNA I HERCEGOVINA БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Brčko distrikt BiH Брчко дистрикт БиХ SKUPŠTINA СКУПШТИНА BRČKO DISTRIKTA BiH БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Maglova 2, 76100 Brčko distrikt BiH, telefon i faks: 049/215-516

Више

Закон о изменама и допунама Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање Члан 1. У Закону о доприносима за обавезно социјално осигурање ( Служ

Закон о изменама и допунама Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање Члан 1. У Закону о доприносима за обавезно социјално осигурање ( Служ Закон о изменама и допунама Закона о доприносима за обавезно социјално осигурање Члан 1. У Закону о доприносима за обавезно социјално осигурање ( Службени гласник РС, бр. 84/04, 61/05, 62/06, 5/09, 52/11,

Више

ЗАКОН

ЗАКОН ЗАКОН О ДРЖАВНИМ СТАНОВИМА НА КОЈИМА НЕ ПОСТОЈИ СТАНАРСКО ПРАВО I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. (1) Овим законом утвђују се услови и поступак враћања станова у државној својини на којима не постоји станарско

Више

Microsoft Word Izmjene i dopune Zakona o zapošljavanju i radu stranaca.doc

Microsoft Word Izmjene i dopune Zakona o zapošljavanju i radu stranaca.doc Članu Predmet: Izmjene i dopune Zakona o zapošljavanju i radu stranaca Sa danom 9.07.2011.g. stupio je na snagu Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o zapošljavanju i radu stranaca ( Sl.list CG, BR. 32/11).

Више

Na osnovu člana 24 Zakona o lokalnoj samoupravi ("Sl. list RCG", broj 42/03) i člana 9. Statuta Opštine Herceg- Novi ("Sl. list RCG - opštinski propis

Na osnovu člana 24 Zakona o lokalnoj samoupravi (Sl. list RCG, broj 42/03) i člana 9. Statuta Opštine Herceg- Novi (Sl. list RCG - opštinski propis Na osnovu člana 24 Zakona o lokalnoj samoupravi ("Sl. list RCG", broj 42/03) i člana 9. Statuta Opštine Herceg- Novi ("Sl. list RCG - opštinski propisi", broj 15/04), Skupština opštine Herceg- Novi, na

Више

Microsoft Word - RSC doc

Microsoft Word - RSC doc UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au Kosovo УНМИК/РЕГ/2001/23 29. септембар 2001. године

Више

Microsoft Word - Zakon_o_studentskom_standardu

Microsoft Word - Zakon_o_studentskom_standardu З А К О Н О СТУДЕНТСКОМ СТАНДАРДУ I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Студентски стандард у смислу овог закона је дјелатност од општег интереса којом се стварају материјални и други услови за стицање високог образовања,

Више

Zakon o mineralnim đubrivima Bosne i Hercegovine

Zakon o mineralnim đubrivima Bosne i Hercegovine ZAKON O MINERALNIM ĐUBRIVIMA ( 1 Neslužbeni prečišćeni tekst) I - OPĆE ODREDBE Član 1. Predmet 1. Ovim zakonom uređuju se uslovi za sastav, kvalitet i označavanje mineralnih đubriva koja se stavljaju u

Више



 Prečišćeni tekst Zakona o mladima obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o mladima ("Službeni list Crne Gore", br. 042/16 od 11.07.2016), 2. Zakon o dopuni Zakona o mladima ("Službeni list Crne Gore", br.

Више

Faktura

Faktura EDUKATIVNI CENTAR DISCIPULUS 22441 Deč, Braće Savić 30, Tel/fax: 022/436-288 Mob: 069/102-37-03 PIB: 104660174, Mat.br.: 60400075, Tekući računi: 330-52000652-32 OBAVEŠTENJE U Službenom glasniku RS br.

Више

Na osnovu člana 17 (stav 1 tačka 2), a u vezi člana 30 Zakona o Centralnoj banci Crne Gore ("Službeni list Republike Crne Gore" br

Na osnovu člana 17 (stav 1 tačka 2), a u vezi člana 30 Zakona o Centralnoj banci Crne Gore (Službeni list Republike Crne Gore br Na osnovu člana 44 stav 2 tačka 3, a u vezi sa članom 18 Zakona o Centralnoj banci Crne Gore ( Službeni list Crne Gore, br. 40/10, 46/10 i 06/13), Savjet Centralne banke Crne Gore, na sjednici održanoj

Више

2. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O REVIZIJI Proglašavam Zakon o reviziji, koji je donijela Skupština C

2. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O REVIZIJI Proglašavam Zakon o reviziji, koji je donijela Skupština C 2. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O REVIZIJI Proglašavam Zakon o reviziji, koji je donijela Skupština Crne Gore 26. saziva, na četvrtoj sjednici drugog redovnog

Више

На основу члана 32. став 1. тачка 13. Закона о локалној самоуправи ("Службени гласник РС", број 129/07), члана 87. Закона о заштити животне средине ("

На основу члана 32. став 1. тачка 13. Закона о локалној самоуправи (Службени гласник РС, број 129/07), члана 87. Закона о заштити животне средине ( На основу члана 32. став 1. тачка 13. Закона о локалној самоуправи ("Службени гласник РС", број 129/07), члана 87. Закона о заштити животне средине ("Службени гласник РС", бр. 135/2004, 36/2009, 36/2009

Више

Microsoft Word - Pravilnik o Bezbednosti Ucenika.docx

Microsoft Word - Pravilnik o Bezbednosti Ucenika.docx На основу чл. 41, 47. и 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. 72/09, 52/11 и 55/13), ) и члана 39. Статута Горан Ковачић школски одбор Основне

Више

ПРЕДЛОГ

ПРЕДЛОГ З А К О Н О ГЕНЕТИЧКИ МОДИФИКОВАНИМ ОРГАНИЗМИМА I. ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Предмет уређивања Члан 1. Овим законом уређује се поступак за издавање одобрења за употребу у затвореним системима и за намерно увођење

Више

Na osnovu člana 66 stav 2 Zakona o bezbjednosti hrane ("Službeni list CG", broj 14/07) i člana 18 stav 7 Zakona o zdravstvenoj zaštiti bilja ("Služben

Na osnovu člana 66 stav 2 Zakona o bezbjednosti hrane (Službeni list CG, broj 14/07) i člana 18 stav 7 Zakona o zdravstvenoj zaštiti bilja (Služben Na osnovu člana 66 stav 2 Zakona o bezbjednosti hrane ("Službeni list CG", broj 14/07) i člana 18 stav 7 Zakona o zdravstvenoj zaštiti bilja ("Službeni list RCG", broj 28/06), Ministarstvo poljoprivrede,

Више

BOSNA I HERCEGOVINA Brčko distrikt BiH SKUPŠTINA BRČKO DISTRIKTA BiH БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Magl

BOSNA I HERCEGOVINA Brčko distrikt BiH SKUPŠTINA BRČKO DISTRIKTA BiH БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Magl BOSNA I HERCEGOVINA Brčko distrikt BiH SKUPŠTINA BRČKO DISTRIKTA BiH БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Maglova 2, 76100 Brčko distrikt BiH, telefon i faks: 049/215-516

Више

NACRT ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O INSPEKCIJSKOM NADZORU Član 1 U Zakonu o inspekcijskom nadzoru ( Službeni list RCG, broj 39/03 i Službeni l

NACRT ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O INSPEKCIJSKOM NADZORU Član 1 U Zakonu o inspekcijskom nadzoru ( Službeni list RCG, broj 39/03 i Službeni l NACRT ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O INSPEKCIJSKOM NADZORU Član 1 U Zakonu o inspekcijskom nadzoru ( Službeni list RCG, broj 39/03 i Službeni list CG, br. 76/09, 57/11, 18/14, 11/15 i 52/16), u

Више



 Prečišćeni tekst Zakona o integrisanom sprječavanju i kontroli zagađivanja životne sredine obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o integrisanom sprječavanju i kontroli zagađivanja životne sredine ("Službeni

Више

СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК БРОЈ VI ОПШТИНЕ БАТОЧИНА ГОДИНА СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ОПШТИНЕ БАТОЧИНА БАТОЧИНА године На основу члана 76. и 77. а у вез

СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК БРОЈ VI ОПШТИНЕ БАТОЧИНА ГОДИНА СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК ОПШТИНЕ БАТОЧИНА БАТОЧИНА године На основу члана 76. и 77. а у вез ОПШТИНЕ 30.03.2018. На основу члана 76. и 77. а у вези са чланом 64. Закона о јавној својини ( Службени гласник РС бр.72/2011, 88/2013, 105/2014, 104/2016 - др.закон и 108/2016), члана 71. став 1. тачка

Више

ZAKON

ZAKON ZAKON O EVIDENCIJAMA U OBLASTI RADA ("Sl. list SRJ", br. 46/96 i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon i 36/2009 - dr. zakon) I OSNOVNE ODREDBE Ĉlan 1 Ovim zakonom ureċuju se vrste, sadrţaj i naĉin

Више

CRNA GORA Komisija za tržište kapitala Komisija za tržište kapitala (u daljem tekstu: Komisija) na osnovu člana 30 stav 1, a u vezi sa članom 26 stav

CRNA GORA Komisija za tržište kapitala Komisija za tržište kapitala (u daljem tekstu: Komisija) na osnovu člana 30 stav 1, a u vezi sa članom 26 stav CRNA GORA Komisija za tržište kapitala Komisija za tržište kapitala (u daljem tekstu: Komisija) na osnovu člana 30 stav 1, a u vezi sa članom 26 stav 1 tačka 5) Zakona o tržištu kapitala ("Sl. list CG",

Више

МИНИСТАРСТВО РУДАРСТВА И ЕНЕРГЕТИКЕ

МИНИСТАРСТВО РУДАРСТВА И ЕНЕРГЕТИКЕ На основу члана 123. тачка 3. Устава Републике Србије, а у вези са Законoм о енергетици ( Службени гласник РС, број 84/04), Влада доноси УРЕДБУ О МЕРАМА ПОДСТИЦАЈА ЗА ПРОИЗВОДЊУ ЕЛЕКТРИЧНЕ ЕНЕРГИЈЕ КОРИШЋЕЊЕМ

Више

Pravilnik o dozvolama za rad

Pravilnik o dozvolama za rad AKTIVA sistem doo Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno PRAVILNIK o dozvolama za rad ( Službeni glasnik RS,

Више

Microsoft Word - NASLOVNA.doc

Microsoft Word - NASLOVNA.doc СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ТИТЕЛ ГОДИНА XLV ТИТЕЛ, 25. ЈАНУАР 2013. ГОДИНЕ БРОЈ 1. 1 На основу члана 11. Закона о условном отпису камата и мировању пореског дуга («Сл. гласник РС»бр.119/2012), члан 60. а у

Више

Правилник о изменама и допунама Правилника o условима и начину вођења рачуна за уплату јавних прихода и распоред средстава са тих рачуна Члан 1. У Пра

Правилник о изменама и допунама Правилника o условима и начину вођења рачуна за уплату јавних прихода и распоред средстава са тих рачуна Члан 1. У Пра Правилник о изменама и допунама Правилника o условима и начину вођења рачуна за уплату јавних прихода и распоред средстава са тих рачуна Члан 1. У Правилнику о условима и начину вођења рачуна за уплату

Више

Microsoft Word - PRIJEDLOG Zakona

Microsoft Word - PRIJEDLOG Zakona PRIJEDLOG Na osnovu člana 24. stav 1. tačka c) Ustava Tuzlanskog kantona ( Službene novine Tuzlansko podrinjskog kantona, br. 7/97 i 3/99 i Službene novine Tuzlanskog kantona, br. 13/99, 10/00, 14/02,

Више

ПРЕДЛОГ

ПРЕДЛОГ З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПРЕДШКОЛСКОМ ВАСПИТАЊУ И ОБРАЗОВАЊУ Члан 1. У Закону о предшколском васпитању и образовању ( Службени гласник РС, број 18/10), члан 5. мења се и гласи: Члан 5.

Више

Na osnovu člana 43 stav 4 tačka 2 Zakona o energetici (''Službeni list CG'', broj 5/16 i 51/17) i člana 12 stav 1 tačka 1 Statuta Regulatorne agencije

Na osnovu člana 43 stav 4 tačka 2 Zakona o energetici (''Službeni list CG'', broj 5/16 i 51/17) i člana 12 stav 1 tačka 1 Statuta Regulatorne agencije Na osnovu člana 43 stav 4 tačka 2 Zakona o energetici (''Službeni list CG'', broj 5/16 i 51/17) i člana 12 stav 1 tačka 1 Statuta Regulatorne agencije za energetiku (''Službeni list CG'', broj 36/17),

Више

TARIFA ZA LOKALNE ADMINISTRATIVNE TAKSE

TARIFA  ZA  LOKALNE  ADMINISTRATIVNE  TAKSE Na osnovu člana 1 stav 3 Zakona o administrativnim taksama ( Službeni list RCG, br. 55/03, 46/04, 81/05, 02/06 i Službeni list CG, br. 22/08, 77/08, 03/09, 40/10, 73/10, 20/11 i 26/11), člana 5 stav 1

Више

Zakon o zvanjima koja se stiču završetkom visokog obrazovanja

Zakon o zvanjima koja se stiču završetkom visokog obrazovanja ЗАКОН О ЗВАЊИМА KOJA СЕ СТИЧУ ЗАВРШЕТКОМ ВИСОКОГ ОБРАЗОВАЊА Члан 1. Овим законом уређују се звања која се стичу завршетком студија на лиценцираним студијским програмима који се изводе на лиценцираним високошколским

Више

P R E D L O G Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O JAVNOM OKUPLJANJU Član 1. U Zakonu o javnom okupljanju ( Sl. Glasnik RS broj 6/16), u članu 3.

P R E D L O G Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O JAVNOM OKUPLJANJU Član 1. U Zakonu o javnom okupljanju ( Sl. Glasnik RS broj 6/16), u članu 3. P R E D L O G Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O JAVNOM OKUPLJANJU Član 1. U Zakonu o javnom okupljanju ( Sl. Glasnik RS broj 6/16), u članu 3. u stavu 1. reči: socijalnih i brišu se. U stavu 2.

Више

Microsoft Word - 10 STUDENTI doc

Microsoft Word - 10 STUDENTI doc [Закон о стипендирању и кредитирању студената и ученика, од 5. јануара 1968. године] На основу члана 197. став 2. Устава Социјалистичке Републике Србије издајем У К А З О ПРОГЛАШЕЊУ ЗАКОНА О СТИПЕНДИРАЊУ

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ АРХИВ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ УПУТСТВО О САДРЖАЈУ И НАЧИНУ ВОЂЕЊА ЕВИДЕНЦИЈЕ ДОКУМЕНТАРНЕ ГРАЂЕ У ПРИВАТНОМ

РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ АРХИВ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ УПУТСТВО О САДРЖАЈУ И НАЧИНУ ВОЂЕЊА ЕВИДЕНЦИЈЕ ДОКУМЕНТАРНЕ ГРАЂЕ У ПРИВАТНОМ РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ПРОСВЈЕТЕ И КУЛТУРЕ АРХИВ РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ УПУТСТВО О САДРЖАЈУ И НАЧИНУ ВОЂЕЊА ЕВИДЕНЦИЈЕ ДОКУМЕНТАРНЕ ГРАЂЕ У ПРИВАТНОМ ВЛАСНИШТВУ На основу члана 50. став 3. Закона о архивској

Више

Microsoft Word - Javni oglas petak

Microsoft Word - Javni oglas petak Na osnovu člana 22 Uredbe o podsticanju direktnih investicija ( Službeni list Crne Gore, broj 80/15) VLADA CRNE GORE SEKRETARIJAT ZA RAZVOJNE PROJEKTE objavljuje JAVNI OGLAS za učešće u postupku dodjele

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА

РЕПУБЛИКА СРПСКА РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ЗА ПРОСТОРНО УРЕЂЕЊЕ, ГРАЂЕВИНАРСТВО И ЕКОЛОГИЈУ ПРАВИЛНИК О УПИСУ У РЕГИСТАР ЗАЈЕДНИЦА ЗГРАДА СА ОБРАСЦИМА АКАТА ЗА ЈЕДИНСТВЕНУ ПРИМЈЕНУ ЗАКОНА О ОДРЖАВАЊУ ЗГРАДА Бања Лука,

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН Зрењанин, Др Емила Гаврила бр. 15 П Р А В И Л Н И К О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА КОД ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊА

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН Зрењанин, Др Емила Гаврила бр. 15 П Р А В И Л Н И К О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА КОД ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊА ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН Зрењанин, Др Емила Гаврила бр. 15 П Р А В И Л Н И К О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА КОД ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН децембар 2015. На основу члана 16. став 1. Закона

Више

Microsoft Word - Zakon o LEGALIZACIJI_2013.doc

Microsoft Word - Zakon o LEGALIZACIJI_2013.doc ZAKON O LEGALIZACIJI OBJEKATA ("Sl. glasnik RS", br. 95/2013) оd 31.10.2013. I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom uređuju se uslovi, postupak i način legalizacije objekata, odnosno delova objekta izgrađenih

Више

Zakon o podsticajima u privredi RS

Zakon o podsticajima u privredi RS ZAKON O PODSTICAJIMA U PRIVREDI REPUBLIKE SRPSKE 1 ( Službeni glasnik RS, br. 52/19) Član 1. Ovim zakonom uređuju se uslovi, korisnici i postupak za ostvarivanje prava na podsticaje za povećanje plata

Више

76.1.1

76.1.1 4 СЛУЖБЕНИ ГЛАСНИК РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ - Број 76 14.8.2017. V Задужује се Министарство за избјеглице и расељена лица Републике Српске да са корисницима ових станова закључи уговор о закупу у складу са Законом

Више

Katalog propisa 2019

Katalog propisa 2019 462. Na osnovu člana 44 stav 10 Zakona o upravljanju otpadom ("Službeni list CG", br. 64/11 i 39/16), Ministarstvo održivog razvoja i turizma donijelo je PRAVILNIK O METODOLOGIJI ZA UTVRĐIVANJE SASTAVA

Више

На основу члана 84. став 6. и члана 91а став 3. Закона о ветеринарству ( Службени гласник РС, бр. 91/05 и 30/10), Министар пољопривреде, шумарства и в

На основу члана 84. став 6. и члана 91а став 3. Закона о ветеринарству ( Службени гласник РС, бр. 91/05 и 30/10), Министар пољопривреде, шумарства и в На основу члана 84. став 6. и члана 91а став 3. Закона о ветеринарству ( Службени гласник РС, бр. 91/05 и 30/10), Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде доноси П Р А В И Л Н И К О НАЧИНУ ОБЕЛЕЖАВАЊА

Више

Skupština Crne Gore REVIDIRANI PLAN ZAKONODAVNOG RADA SKUPŠTINE CRNE GORE ZA DRUGO REDOVNO (JESENJE) ZASIJEDANJE U GODINI Podgorica, oktobar 201

Skupština Crne Gore REVIDIRANI PLAN ZAKONODAVNOG RADA SKUPŠTINE CRNE GORE ZA DRUGO REDOVNO (JESENJE) ZASIJEDANJE U GODINI Podgorica, oktobar 201 Skupština Crne Gore REVIDIRANI PLAN ZAKONODAVNOG RADA SKUPŠTINE CRNE GORE ZA DRUGO REDOVNO (JESENJE) ZASIJEDANJE U 2013. GODINI Podgorica, oktobar 2013. godine Uvod Plan zakonodavnog rada sadrži pregled

Више

AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno Obrasci b

AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno   Obrasci b AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno ZAKON o izmenama i dopunama Zakona o Narodnoj

Више

ПРАВИЛНИК

ПРАВИЛНИК На основу члана 112. став 1. тачка 2. Устава Републике Србије, доносим Указ о проглашењу Закона о изменама и допунама Закона о основама система образовања и васпитања Проглашава се Закон о изменама и допунама

Више

Na osnovu člana 33 stav 9 Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja ( Službeni list CG, broj 35/13) Ministarstvo održivog razvoja i turizma, donijelo

Na osnovu člana 33 stav 9 Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja ( Službeni list CG, broj 35/13) Ministarstvo održivog razvoja i turizma, donijelo Na osnovu člana 33 stav 9 Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja ( Službeni list CG, broj 35/13) Ministarstvo održivog razvoja i turizma, donijelo je PRAVILNIK O BLIŽEM SADRŽAJU AKCIONOG PROGRAMA O

Више

JAVNO PRIVATNO PARTNERSTVO/KONCESIJA ODELJENJE ZA STRATEŠKO PLANIRANJE, RAZVOJ I ANALIZE

JAVNO PRIVATNO PARTNERSTVO/KONCESIJA ODELJENJE ZA STRATEŠKO PLANIRANJE, RAZVOJ I ANALIZE JAVNO PRIVATNO PARTNERSTVO/KONCESIJA ODELJENJE ZA STRATEŠKO PLANIRANJE, RAZVOJ I ANALIZE investicije@pks.rs 2 MAPA KORAKA JPP/KONCESIJA 3 1. POJAM JAVNO-PRIVATNO PARTNERSTVO (JPP) Javno-privatno partnerstvo

Више

Zakon o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga

Zakon o uslovnom otpisu kamata i mirovanju poreskog duga AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji, Računovodstvena agencija, Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno ZAKON O USLOVNOM OTPISU KAMATA I MIROVANJU

Више

Microsoft Word _Lat.DOC

Microsoft Word _Lat.DOC Z A K O N O INTEGRISANOM SPREČAVANJU I KONTROLI ZAGAĐIVANJA ŽIVOTNE SREDINE I. OSNOVNE ODREDBE Predmet Član 1. Ovim zakonom uređuju se uslovi i postupak izdavanja integrisane dozvole za postrojenja i aktivnosti

Више

Poziv za javnu nabavku etender Portal - UJN CG 1 of 5 4/24/2015 1:45 PM CRNA G

Poziv za javnu nabavku etender Portal - UJN CG   1 of 5 4/24/2015 1:45 PM CRNA G 1 of 5 4/24/2015 1:45 PM CRNA GORA Ministarstvo finansija Uprava za javne nabavke Obrazac 3 Član 63 Zakona o javnim nabavkama Naručilac "Čistoća" d.o.o., Podgorica, Broj 18/15 Mjesto i datum Podgorica

Више

??????????????????

?????????????????? На основу члана 112. став 1. тачка 2. Устава Републике Србиjе, доносим Указ о проглашењу Закона о дуалном образовању Проглашава се Закон о дуалном образовању, коjи jе донела Народна скупштина Републике

Више