ЗАШТИТА ПОДАТАКА

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "ЗАШТИТА ПОДАТАКА"

Транскрипт

1 ЗАШТИТА ПОДАТАКА Заштита електронске поште Pretty Good Privacy (PGP)

2 Преглед Биће објашњено: Заштита електронске поште PGP историјат нотација операциони опис аутентикација тајност компресија компатибилност сегментација криптографски кључеви и прстенови кључева генерисање кључа сесије идентификација кључа прстенови кључева управљање јавним кључем приступи управљању јавним кључем коришћење поверења повлачење јавних кључева

3 Заштита електронске поште Електронска пошта представља једну од најкоришћенијих дистрибуираних апликација. Постоји повећана потреба за пружањем аутентикације и тајности као сервиса у склопу електронске поште. У оквиру курса обрадићемо два приступа који ће највероватније доминирати у електронској пошти у блиској будућности. Pretty Good Privacy (PGP) је широко коришћена шема која не зависи нити од једне организације или институције, те је због тога прикладна како за личну употребу, тако и за комерцијалну. Secure/Multipurpose Internet Mail Extension (S/MIME) је развијено да буде интернет стандард.

4 PGP историјат PGP је изузетан феномен. Заслугом једног човека, Phil Zimmermann - а, PGP пружа тајност и аутентикацију као сервисе који се могу користити за електронску пошту. У суштини, Zimmermann је урадио следеће: 1. Изабрао најбоље расположиве криптографске алгоритме као саставне делове 2. Интегрисао ове алгоритме у једну апликацију опште намене, која је независна у односу на оперативни систем и процесор и која се заснива на малом скупу команди које су лаке за коришћење 3. Обезбедио је да пакети и њихова документација, укључујући и изворни код, буду бесплатно доступни путем интернета 4. Направио споразум са компанијом (Viacrypt, данас Network Associates) да обезбеди потпуно компатибилну, ниско буџетну комерцијалну верзију PGP-а

5 PGP историјат(2) PGP је доживео експлозивни раст и данас је у широкој употреби. Може се навести неколико разлога за такав раст: 1. Доступан је бесплатно у верзијама које раде на различитим пчатформама, укључујући Windows, UNIX, Macintosh, и многе друге. Поред тога, комерцијална верзија задовољава кориснике који желе производ са подршком произвођача. 2. Базиран је на алгоритмима који су преживели исцрпљујуће јавне расправе и сматрају се изузетно сигурнима. Конкретно, пакет укључује RSA, DSS, и Diffie-Hellman за шифровање помоћу јавног кључа; CAST- 128, IDEA, и 3DES за симетрично шифровање; и SHA-1 за хеш шифровање. 3. Има широк спектар употребљивости, од корпорација које желе да изаберу и спроведу стандардизовану шему за шифровање фајлова и порука, до појединачних корисника који желе да комуницирају безбедно са другима широм света, путем интернета и осталих мрежа. 4. Није развијен, нити контролисан, од стране било које организације. 5. PGP је на путу да постане интернет стандард (RFC 3156).

6 PGP нотација Већина нотације која ће се користити у наставку, већ је раније коришћена, али има и новина. Најбоље је зато на почетку да сумирамо све што ће бити коришћено: Ks=кључ сесије коришћен у симетричним алгоритмима PRa=приватни кључ корисника A, коришћен за шиф. јавним кључем PUa=јавни кључ корисника A, коришћен за шиф. јавним кључем EP= шифровање јавним кључем DP= дешифровање јавним кључем EC= шифровање симетричним алгоритмом DC= дешифровање симетричним алгоритмом H= хеш функција = конкатенација Z= компресија ZIP алгоритмом R64= конверзија у radix 64 ASCII формат У PGP документацији често се користи израз тајни кључ који се односи на кључ који се упарује са јавним кључем код алгоритама за шифровање помоћу јавног кључа. Битно је да не дође до забуне са тајним кључем који се користи у симетричним алгоритмима шифровања. Због тога се може користити термин приватни кључ.

7 PGP операциони опис PGP се састоји од пет сервиса: аутентикације, тајности, компресије, компатибилности и сегментације.

8 PGP операциони опис(2) Функција Алгоритми Опис коришћења Дигитални потпис Шифровање поруке DSS/SHA или RSA/SHA CAST или IDEA или 3DES са 3 кључа са Diffie- Hellman или RSA Хеш код поруке се креира коришћењем SHA-1. Тако добијена вредност се шифрира помоћу DSS или RSA са приватним кључем пошиљаоца и укључује се у поруку. Порука се шифрује коришћењем CAST-128 или IDEA или 3DES са one-time кључем сесије који је генерисао пошиљалац. Кључ сесије се шифрира коришћењем Diffie-Hellman или RSA са јавним кључем примаоца и укључује се у поруку. Компресија ZIP Порука може бити компресована, за складиштење или пренос, помоћу ZIP-а. е-mail компатибилност Сегментација Radix 64 conversion Да би се обезбедила транспарентност за апликације, шифрована порука може се конвертовати у ASCII стринг коришћењем radix 64 конверзије. Да би избегао ограничења максималне величине поруке, PGP спроводи сегментацију и састављање сегмената.

9 PGP аутентикација Секвенца је следећа: 1. Пошиљалац креира поруку. 2. SHA-1 се користи да се генерише160-битни хеш код поруке. 3. Хеш код се шифрује помоћу RSA коришћењем приватног кључа пошиљаоца и резултат се додаје на поруку. 4. Примаоц користи RSA са јавним кључем пошиљаоца да дешифрује хеш код. 5. Примаоц генерише нови хеш код за поруку и упоређује га са дешифрованим хеш кодом. Уколико се слажу, порука се прихвата као аутентична.

10 PGP аутентикација(2)

11 PGP аутентикација(3) Комбинација SHA-1 и RSA обезбеђује ефикасну шему дигиталног потписа. Због јачине RSA, примаоц је сигуран да је једино онај ко поседује упарени приватни кључ могао да генерише потпис. Због јачине SHA-1, примаоц је сигуран да нико други није могао да генерише нову поруку која има исти хеш код, а самим тим, и потпис оригиналне поруке. Као алтернатива, потписи могу бити генерисани коришћењем DSS/SHA-1. Занимљивост: иако су потписи нормално повезани са поруком или фајлом који потписују, ово не мора увек бити случај. Подржани су и неповезани потписи. Неповезани потпис може се чувати и преносити независно од поруке коју потписује. Ово се користи у неколико случајева: Корисник може хтети да има посебан лог потписа свих послатих или примљених порука. Неповезани потпис извршног програма може да детектује вирус. Користи се када више страна треба да потпише документ, нпр. правни уговор. У супротном, потписи би били угнеждени, тј. потпис другог корисника би био примењен и на документ и на потпис првог заједно, итд.

12 PGP тајност PGP обезбеђује тајност шифровањем порука за слање или складиштење. У оба случаја се користи један од симетричних алгоритама заштите CAST-128, IDEA или 3DES. Користи се 64-битни cipher feedback (CFB) мод функционисања. Као и обично, мора се размотрити питање дистрибуције кључева. У PGP, сваки кључ симетричних алгоритама се користи само једном. Односно, нови кључ се генерише као случајни128-битни број за сваку поруку. У документацији се овај кључ назива кључ сесије, иако заправо представља one-time кључ. С обзиром да се употребљава само једанпут, кључ сесије се везује за поруку и преноси заједно са њом. Да би се заштитио, кључ сесије се шифрује помоћу јавног кључа примаоца.

13 PGP тајност(2) Секвенца је следећа: 1. Пошиљалац генерише поруку и случајни128-битни број, који ће се користити као кључ сесије, само за ову поруку. 2. Порука се шифрује коришћењем CAST-128 / IDEA/3DES са кључем сесије. 3. Кључ сесије се шифрује помоћу RSA са јавним кључем примаоца и затим се додаје поруци. 4. Примаоц користи RSA са својим приватним кључем да дешифрује и добије кључ сесије. 5. Кључ сесије се користи за дешифровање поруке.

14 PGP тајност(3)

15 PGP тајност(4) Као алтернативу коришћењу RSA за шифровање кључа, PGP пружа могућност избора опције коришћења Diffie-Hellman алгоритма за размену кључева. Неколико запажања везаних за PGP тајност: да би се смањило време шифровања користи се комбинација симетричних алгоритама и алгоритама за шифровање помоћу јавног кључа, уместо да се само користи RSA или ElGamal (верзија Diffie-Hellman-а која омогућава шифровање) за директно шифровање поруке. Симетрични алгоритми су знатно бржи од алгоритама са јавним кључем. коришћење алгоритама са јавним кључем решава проблем дистрибуције кључа, јер само примаоц може доћи до кључа сесије, који дешифрује поруку. употреба one-time кључа појачава већ јаке симетричне алгоритме заштите. То значи да ако је шифровање помоћу јавног кључа безбедно, читава шема је безбедна. У ову сврху, PGP пружа корисницима опсег величина кључа од 768 до 3072 бита (DSS кључ за потписе је ограничен на 1024

16 PGP тајност и аутентикација На исту поруку могу се применити обадва сервиса. прво се генерише потпис за поруку и дода на поруку, затим се порука и потпис шифрирају коришћењем CAST-128 (or IDEA or 3DES), а кључ сесије се шифрира коришћењем RSA (or ElGamal). Оваква секвенца је боља од обрнуте (шифровање, па онда потпис). Практично је згодније чувати потпис заједно са оригиналном поруком. У случају верификације помоћу треће стране, ако је прво примењен потпис, трећа страна не мора да се замара са кључем за симетрични алгоритам да би обавила верификацију. У суштини, када се користе обадва сервиса, пошиљалац најпре потпише поруку помоћу свог приватног кључа, затим шифрира поруку помоћу кључа сесије и на крају шифрира кључ сесије помоћу јавног кључа примаоца.

17 PGP тајност и аутентикација(2)

18 PGP компресија По default-у, PGP компресује поруке након што се примени потпис, али пре шифровања. На овај начин се врши уштеда простора и за електронску пошту и за чување података у фајлу. Позиција алгоритма компресије, означаваног са Z за компресију и Z -1 за декомпресију, је критична: 1. Потпис се генерише пре компресије из два разлога: a. Пожељно је да се потпише некомпресована порука, како би се могла чувати само некомпресована порука и потпис за будућу верификацију. Ако се потпише компресована порука, онда мора да се чува компресована порука за верификацију или да се порука рекомпресује када се захтева верификација.

19 PGP компресија(2) a. Чак иако бисмо били вољни да динамички генеришемо рекомпресовану верзију поруке у тренутку верификације, PGP-ов алгоритам компресије представља потешкоћу. Алгоритам није детерминистички. Различите имплементације алгоритма постижу различите односе брзине компримовања и процента компресије, што као резултат даје различите компримоване форме. Међутим, ти различити алгоритми компресије су компатибилни, тј. свака верзија алгоритма може коректно да декомпресује излаз било које од осталих верзија алгоритма. Примена хеш алгоритма и потписа након компресије би ограничила све PGP имплементације на исту верзију алгоритма компресије. 1. Шифровање поруке се примењује након компресије да се појача криптографска сигурност. Компресована порука има мање редудантности неко оригинална, па је криптоанализа тежа. Алгоритам компресије који се користи је ZIP.

20 PGP компатибилност Када се користи PGP барем део блока за пренос је шифрован. Зато се део или сви резултујући блокови састоје од тока од 8-битних октета. Међутим, многи системи електронске поште дозвољавају коришћење само блокова који се састоје од ASCII текста. Да би се задовољила ова рестриктивност, PGP обезбеђује сервис који конвертује сирови 8-битни бинарни ток у ток ASCII карактера. Шема која се користи за ову конверзију је radix-64 конверзија. Свака група од три октета бинарних података се мапира у четири ASCII characters. Овај формат такође додаје и CRC за детекцију грешака у преносу.

21 PGP компатибилност(2) Употреба radix 64 проширује поруку за 33%. На срећу, кључ сесије и потпис су релативно компактни, а сама порука је компресована. Ако игноришемо кључ сесије и потпис који заузимају релативно мали део поруке, типичан општи ефекат компресије и експанзије фајла величине X био би 1.33 x 0.5 x X = x X. Дакле, и даље постоји укупна компресија од отприлике једне трећине. Карактеристика radix-64 алгоритма је и то да све што добије на улазу преводи у radix-64 формат, без обзира на садржај улаза, чак и ако је то ASCII текст. Тако да, ако је порука потписана, а није шифрована и затим је примењена конверзија на цео блок, излаз неће бити читљив обичном посматрачу, што пружа додатни ниво тајности. PGP има могућност да се конфигурише тако да се конверзија примењује само на потпис поруке. Ово омогућава кориснике да читају поруку нормално, али је и даље потребан PGP за верификацију.

22 PGP дијаграм тока за слање

23 PGP дијаграм тока за пријем

24 PGP сегментација Код електронске поште често постоји ограничење максималне дужине поруке. Често је дужина поруке огранићена од стране апликација за електронску пошту на октета. Свака дужа порука од те мора се разбити на сегменте који се шаљу независно. Да би задовољио ово ограничење, PGP аутоматски дели поруку која је превише велика у сегменте који су довољно мали за слање путем електронске поште. Ова сегментација се извршава након што се заврше сви остали процеси са поруком, укључујући и radix-64 конверзију. Самим тим, кључ сесије и потпис се појављују само једанпут на почетку првог сегмента. На примајућој страни, PGP мора да скине сва заглавља електронске поште и састави цео оригинални блок пре него што почне са стандардним корацима дијаграма тока за пријем.

25 PGP кључеви и прстенови кључева PGP користи четири типа кључева: one-time кључеви сесије за симетричне алгоритме, јавни кључеви, приватни кључеви, и passphrase-based кључеви за симетричне алгоритме. Три посебна захтева могу се формулисати узимајући у обзир ове кључеве: 1. Потребан је начин генерисања непредвидивих кључева сесије. 2. Желели бисмо да омогућимо кориснику да има неколико парова јавних и приватних кључева. Један разлог је да би могао да мења пар повремено.када се то догоди све поруке које су чекале на слање су послате коришћењем старог кључа. Такође, корисници који примају поруку, користе стари кључ, све док не добију нови. Други разлог би био тај да корисник жели да комуницира са више група других корисника и за сваку да користи посебан пар кључева. Дакле, не постоји коресподенција један на један између корисника и њихових јавних кључева. Ово значи да је потребан неки начин за идентификовање кључева. 3. Сваки PGP ентитет мора одржавати фајл са својим паровима јавних и приватних кључева, као и фајл са јавним кључевима његових кореспондената.

26 PGP генерисање кључа сесије Сваки кључ сесије се повезује са само једном поруком и користи се за шифровање и дешифровање само те поруке. Претпоставимо да користимо CAST-128 алгоритам. Случајне 128-битне бројеве генерише сам CAST-128. Улаз генератора случајних бројева састоји се од 128-битног кључа и два 64-битна блока која представљају поруку за шифровање. Коришћењем cipher feedback мода, CAST-128 шифровањем производи два 64-битна шифрована блока, који се контатенирају и формирају 128-битни кључ сесије. Улаз обичне поруке генератора случајних бројева, који се састоји од два 64-битна блока, се изводи од тока 128-битних случајних бројева. Ови бројеви засновани су на притиску дирки на тастатури од стране корисника. Овај случајни улаз се комбинује са претходним кључем сесије који је био излаз CAST- 128 и формира улазни кључ генератора. Резултат је да се производи секвенца кључева сесије која је ефективно непредвидива.

27 PGP идентификација кључа Ако постоји један пар приватни/јавни кључ - нема проблема. Ако постоји више парова приватни/јавни кључ - проблем, који кључ употребити за дешифровање - потребна идентификација кључева. Једно решење - послати јавни кључ коришћен за шифровање заједно са поруком - непотребно губљење простора - RSA јавни кључ може бити јако велик. Друго решење би било да се додели идентификатор сваком јавном кључу и да буде јединствен, барем на нивоу једног корисника. Тако би комбинација корисничког ID-а и ID-а кључа била довољна да употпуности идентификује кључ. Тада би било потребно преносити само ID кључа који је много краћи од самог кључа. Проблем: менаџмент - ID кључа мора бити такав да и пошиљалац и примаоц могу да га мапирају у јавни кључ (табеле мапирања).

28 PGP идентификација кључа(2) Решење које се користи у PGP-у је да се додели ID кључа сваком јавном кључу који је, са великом вероватноћом, јединствен у оквиру корисниковог IDа. ID кључа повезаног са сваким јавним кључем се састоји од његових најмање значајних 64 бита. Односно, ID кључа јавног кључа PUа је (PUa mod 2 64 ). ID кључа је такође неопходан за PGP дигитални потпис. Пошиљалац може да користи један од много приватних кључева за шифровање, а прималац мора да зна са којим јавним кључем да дешифрује. Тако да и дигитални потпис има 64-битни ID кључа.

29 PGP структура поруке

30 PGP структура поруке(2) Порука се састоји од три компоненте: компонента поруке, која обухвата: податке, име фајла и време креирања, потпис (опциони), који обухвата: време настајања потписа, 160-битну SHA-1 вредност, израчунату на основу података и времена настајања потписа (због replay напада), шифровану помоћу приватног кључа пошиљаоца, водећа два октета претходне вредности, да би се омогућило примаоцу да провери да ли је искористио прави јавни кључ за дешифровање, упоређујући ову вредност са прва два октета дешифроване, али и за проверу исправности преноса, ID кључа јавног кључа пошиљаоца, компонента кључа сесије (опционо), која обухвата: кључ сесије и ID кључа јавног кључа примаоца. Компонента поруке и опциони потпис могу бити компресовани и шифровани кључем сесије. Цео блок се обично конвертује помоћу radix-64 конверзије.

31 PGP прстенови кључева ID кључева је критично за операције PGP-а. Два ID-а кључа су укључена у сваку PGP поруку која обезбеђује тајност и аутентикацију. Ови кључеви морају бити смештени и организовани на систематичан начин који је ефикасан за коришћење од свих страна. Шема која се користи у PGP-у је да се обезбеди пар структура података за сваког корисника, у једној би се чували парови јавних/приватних кључева који су у власништву тог корисника, а у другој би се чували јавни кључеви свих осталих корисника за које тај корисник зна. Ове структуре података се називају прстен приватних кључева и прстен јавних кључева, респективно.

32 PGP прстен приватних кључева

33 PGP прстен приватних кључева(2) Timestamp: датум/време када је пар кључева генерисан. Key ID: најмање значајних 64 бита јавног кључа за тај улаз. Public key: јавни кључ из пара. Private key: приватни кључ из пара; ово поље је шифровано. User ID: Типично, адреса корисника

34 PGP прстен приватних кључева(3) Прстен приватних кључева може бити индексиран помоћу ID-а корисника или ID-а кључа. Иако би овај прстен требало да се налази само на машини корисника, има смисла додатно заштитити приватни кључ, па се на њега примењује CAST-128 (или IDEA или 3DES). Процедура је следећа: 1. Корисник изабере лозинку којом ће се шифровати приватни кључеви. 2. Када систем генерише нови пар кључева, пита корисника за лозинку. Користећи SHA-1, израчунава се160-битни хеш код од лозинке. 3. Систем шифрира приватни кључ користећи CAST-128 са 128 битним хеш кодом као кључем. Када корисник приступа прстену приватних кључева да дохвати приватни кључ, мора да достави лозинку. PGP дохвата шифровани приватни кључ, генерише хеш код за лозинку, и дешифрује шифровани приватни кључ користећи CAST-128 са хеш кодом. Ово је јако компактна и ефикасна шема. Безбедна је онолико колико је безбедна лозинка. Корисник би требао да има лозинку која се тешко погађа, али лако памти.

35 PGP прстен јавних кључева

36 PGP прстен јавних кључева(2) Timestamp: датум/време када је овај улаз генерисан. Key ID: најмање значајних 64 бита јавног кључа за овај улаз. Public Key: јавни кључ за овај улаз. User ID: идентификује власника овог кључа.

37 PGP генерисање поруке (без компресије и конверзије) PGP ентитет који шаље поруку ради следеће: 1. Потписивање поруке a. PGP дохвата приватни кључ пошиљаоца из прстена приватних кључева користећи кориснички ID као индекс. Ако кориснички ID није дат у команди, дохвата се први приватни кључ из прстена. b. PGP тражи од корисника лозинку да израчуна дешифровани приватни кључ. c. Компонента потписа поруке је конструисана. 2. Шифровање поруке a. PGP генерише кључ сесије и шифрује поруку. b. PGP дохвата јавни кључ примаоца из прстена јавних кључева користећи кориснички ID као индекс. c. Компонента кључа сесије је конструисана.

38 PGP генерисање поруке(2)

39 PGP пријем поруке (без компресије и конверзије) PGP ентитет који прима поруку ради следеће: 1. Дешифровање поруке a. PGP дохвата приватни кључ примаоца из прстена приватних кључева, користећи ID кључа као индекс. b. PGP тражи од корисника лозинку да би добио дешифровани приватни кључ. c. PGP затим дохвата кључ сесије и дешифрује поруку. 2. Аутентикација поруке a. PGP дохвата јавни кључ пошиљаоца из прстена јавних кључева, користећи ID кључа као индекс. b. PGP открива хеш код вредност примљене поруке. c. PGP израчунава хеш код за примљену поруку и упоређује га са примљеним хеш кодом ради аутентикације.

40 PGP пријем поруке(2)

41 PGP управљање кључем Као што смо видели, PGP пружа ефективну тајност и аутентикацију. Да би систем био потпун, потребно је размотрити и управљање јавним кључевима. PGP пружа структуру за решавање овог проблема, са неколико предложених опција које се могу користити. Пошто је PGP намењен за коришћење у различитим формалним и неформалним окружењима није дефинисана строга шема управљања кључевима.

42 PGP приступи управљању јавним кључевима Проблем: A мора да има прстен јавних кључева свих PGP-ова који размењују поруке са њим. man in the middle напад Неки приступи за сигурну размену кључева Физички преузети кључ од B. Верификовати кључ путем телефона Дохвати B-ов јавни кључ од узајамно поверљивог D. Дохвати B-ов јавни кључ од сертификујућег ауторитета од поверења За случајеве 3 и 4, A би морао да има копију јавног кључа треће особе и морао би да буде сигуран да је тај кључ валидан.

43 PGP коришћење поверења Основна структура је следећа. Сваки улаз у прстену јавних кључева је сертификат. Повезано са сваким таквим улазом је поље легитимитета кључа, које индикује колико PGP верује да је ово валидан јавни кључ за тог корисника. Што је већи ниво поверења, то је јача веза између корисничког ID-а за тај кључ. Сваки потпис је повезан са пољем поверења потписа које индикује колико PGP корисник верује потписивачу да сертификује јавне кључеве. Коначно, сваки улаз дефинише јавни кључ повезан са власником, и поље поверења власника је укључено и индикује степен до кога се овом јавном кључу верује да потписује друге јавне сертификате. Овај ниво поверења одређује корисник.

44 PGP коришћење поверења(2) Процесирање поверења: 1. Када A убаци нови јавни кључ у прстен јавних кључева, PGP мора да додели вредност флегу поверења који је повезан са власником овог јавног кључа. Ако је власник A, тада се вредност потпуног поверења додељује овом пољу аутоматски. У супротном, PGP пита A за његову процену поверења које се треба доделити власнику овог кључа, и A мора да унесе жељени ниво. Корисник може да специфицира да је тај власник непознат, неповерљив, делимично поверљив и потпуно поверљив. 2. Када се нови јавни кључ унесе, један или више потписа могу бити закачени за њега. Касније се може додати још потписа. Када се потпис убаци у улаз, PGP претражује прстен јавних кључева да види да ли је аутор потписа међу познатим власницима јавних кључева. Ако јесте, тада OWNERTRUST вредност за овог власника се поставља у SIGTRUST поље за тај потпис.у супротном се поставља вредност непознатог корисника.

45 PGP коришћење поверења(3) 1. Вредност поља легитимитета кључа се рачуна на основу поља поверења потписа присутних у овом улазу. Уколико барем један потпис има поверење потписа на вредности потпуно, тада се поље легитимитета кључа поставља на комплетно. У супротном, PGP срачунава ову вредност на основу тежинских сума. Тежина 1/X се даје потписима који су увек поверљиви, а 1/Y потписима који су углавном поверљиви, где су X и Y конфигурабилни параметри. Када уккупна тежина достигне 1, повезаност се сматра веродостојном, и вредност поља легитимитета кључа се поставља на комплетну. Тако да у одсуству потпуног поверења имамо барем X потписа којима увек верујемо или Y потписа којима углавном верујемо или нека комбинација та два.

46 PGP коришћење поверења(4)

47 PGP коришћење поверења(4) "You" улаз у прстену јавних кључева коресподентан са овим корисником. Кључ - легитиман, OWNERTRUST вредност је ултимативно (потпуно) поверење. Сваки други чвор има OWNERTRUST недефинисано, осим ако није нешто дефинисано од стране корисника. У примеру увек верује следећим корисницима да потписују друге кључеве: D, E, F, L. Делимично верује корисницима A и B да потписују друге кључеве. Шта је све илустровано у примеру: 1. Сви кључеви чији су власници потпуно или делимично од поверења су потписани од овог корисника, осим чвора L. Обично се тако ради. Чак и E који је потписан од стране потпуно поверљивог F, је потписан од стране овог корисника. 2. Претпостављамо да су два делимично од поверења корисника довољна да сертификују кључ. Отуд је кључ H легитиман за PGP јер га потписују A и B, који су оба делимично од поверења. 3. Кључ може бити легитиман јер га потписује потпуно поверљив корисник или два делимично поверљива корисника, али његов корисник може да не буде од поверења да потписује друге кључеве. На пример, N. 4. Приказан је неповезан чвор S, са два непозната потписа. Такав кључ може бити добијен од сервера кључева. PGP не може да претпостави да је овај куч легитиман само зато што је дошао са сервера. Корисник мора да потврди легитимитет кључа, тако што ће да га потпише или тако што ће рећи PGP-у да је спреман да у потпуности верује једном од потписивача кључа.

48 PGP повлачење јавних кључева Корисник може пожелети да повуче свој јавни кључ (компромитован је, жели да га замени,...). Конвенција за повлачење јавног кључа је да власник изда сертификат повлачења кључа потписан од стране власника. Сертификат има исту форму као нормални сертификат потписа, али укључује индикатор који говори да је намена сертификата да се повуче јавни кључ. Власник би затим требало да покуша да рашири овај сертификат на што више места и што је брже могуће да би омогућио коресподентима да ажурирају своје јавне кључеве.

06 Poverljivost simetricnih algoritama1

06 Poverljivost simetricnih algoritama1 ЗАШТИТА ПОДАТАКА Симетрични алгоритми заштите поверљивост симетричних алгоритама Преглед биће објашњено: коришћење симетричних алгоритама заштите како би се заштитила поверљивост потреба за добрим системом

Више

08 RSA1

08 RSA1 Преглед ЗАШТИТА ПОДАТАКА Шифровање јавним кључем и хеш функције RSA алгоритам Биће објашњено: RSA алгоритам алгоритам прорачунски аспекти ефикасност коришћењем јавног кључа генерисање кључа сигурност проблем

Више

ЗАШТИТА ПОДАТАКА

ЗАШТИТА ПОДАТАКА ЗАШТИТА ПОДАТАКА Заштита електронске поште Secure/Multipurpose Internet Mail Extensions (S/MIME) Преглед Биће објашњено: S/MIME RFC 822 MIME преглед поља заглавља типови садржаја шифровање порука за пренос

Више

Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге

Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге Copyright 205 АМРЕС Историја верзија документа Верзија Датум Иницијали аутора Опис промене.0 Јул 205 НИ Прва верзија овог документа Садржај Садржај УВОД...

Више

Dijagrami sekvenci

Dijagrami sekvenci Dijagrami sekvenci Izrada dijagrama sekvenci Dijagram sekvenci koristi se za specifikaciju vremenskih zahteva u opisu složenih scenarija opis toka poruka između objekata kojima se realizuje odgovarajuća

Више

Повезивање са интернетом

Повезивање са интернетом Драгана Стопић Интернет Интернет је најпознатија и највећа светска мрежа која повезује рачунаре и рачунарске мреже у једну мрежу, у циљу сарадње и преноса информација употребом заједничких стандарда. INTERnational

Више

POSLOVNI INFORMACIONI SISTEMI I RA^UNARSKE

POSLOVNI INFORMACIONI SISTEMI  I RA^UNARSKE ZNAČAJ RAČUNARSKIH KOMUNIKACIJA U BANKARSKOM POSLOVANJU RAČUNARSKE MREŽE Računarske mreže su nastale kombinacijom računara i telekomunikacija dve tehnologije sa veoma različitom tradicijom i istorijom.

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation УВОД Дa би рaчунaри нa мрежи могли међусобно да кoмуницирaју и рaзмeњују пoдaткe, пoтрeбнo je: дa сe увeду ПРOТOКOЛИ (утврђeна прaвилa и процедуре за комуникацију) да постоје АДРEСE кoje су jeдинствeнe

Више

KORISNIČKE UPUTE APLIKACIJA ZA POTPIS DATOTEKA

KORISNIČKE UPUTE APLIKACIJA ZA POTPIS DATOTEKA KORISNIČKE UPUTE APLIKACIJA ZA POTPIS DATOTEKA SADRŽAJ 1. UVOD... 3 1.1. Cilj i svrha... 3 1.2. Područje primjene... 3 2. POJMOVI I SKRAĆENICE... 4 3. PREDUVJETI KORIŠTENJA... 5 4. PREGLED APLIKACIJE...

Више

Sveučilište u Zagrebu

Sveučilište u Zagrebu SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET ELEKTROTEHNIKE I RAČUNARSTVA RAČUNALNA FORENZIKA SEMINAR VoIP enkripcija Ivan Laznibat Zagreb, siječanj, 2017. Sadržaj 1. Uvod... 1 2. VoIP enkripcija... 3 2.1 PKI (eng.

Више

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU FAKULTET ELEKTROTEHNIKE, RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA DIPLOMSKI STUDIJ METODE ZA ENKRIPCIJ

SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU FAKULTET ELEKTROTEHNIKE, RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA DIPLOMSKI STUDIJ METODE ZA ENKRIPCIJ SVEUČILIŠTE JOSIPA JURJA STROSSMAYERA U OSIJEKU FAKULTET ELEKTROTEHNIKE, RAČUNARSTVA I INFORMACIJSKIH TEHNOLOGIJA DIPLOMSKI STUDIJ METODE ZA ENKRIPCIJU ELEKTRONIČKE POŠTE Diplomski rad Bernard Galić Osijek,

Више

Контрола ризика на радном месту – успостављањем система менаџмента у складу са захтевима спецификације ИСО 18001/2007

Контрола ризика на радном месту – успостављањем система менаџмента у складу са захтевима спецификације ИСО 18001/2007 Profesor: dr Biljana Gemović Rizik je termin usko povezan sa svim poslovnim i proizvodnim aktivnostima i njegovo postojanje kao takvo mora biti prepoznato i prihvaćeno. Standard OHSAS 18001:2007 rizik

Више

e-bank pristup najnovija mart 2011.xls

e-bank pristup najnovija mart 2011.xls UGOVOR O PRUŽANJU USLUGA ELEKTRONSKOG BANKARSTVA Zaključen između VOLKSBANK a.d. Beograd,, matični broj 07792247, PIB 100000354, koju zastupaju Axel Hummel, predsednik Izvršnog odbora i Gordana Matić,

Више

LAB PRAKTIKUM OR1 _ETR_

LAB PRAKTIKUM OR1 _ETR_ UNIVERZITET CRNE GORE ELEKTROTEHNIČKI FAKULTET STUDIJSKI PROGRAM: ELEKTRONIKA, TELEKOMUNIKACIJE I RAČUNARI PREDMET: OSNOVE RAČUNARSTVA 1 FOND ČASOVA: 2+1+1 LABORATORIJSKA VJEŽBA BROJ 1 NAZIV: REALIZACIJA

Више

Studijski primer - Dijagrami toka podataka Softverski inženjering 1

Studijski primer - Dijagrami toka podataka Softverski inženjering 1 - Dijagrami toka podataka Softverski inženjering 1 Kada projektujemo sistem za obradu podataka sa brzim odzivom, možemo uočiti dve ključne grupe funkcija koje se opisuju dijagramima toka podataka: Funkcije

Више

COMARC/A Format

COMARC/A Format COMARC/A 856 856 ELEKTRONSKA LOKACIJA I PRISTUP Polje možemo da koristimo u normativnim zapisima za obezbeđivanje dodatnih (elektronskih) informacija o entitetu za koji je zapis kreiran. Polje sadrži podatke

Више

Uputstvo za korišćenje Mastercard Identity Check usluge Uputstvo za korišćenje Mastercard Identity Check usluga sigurnijeg plaćanja na internetu

Uputstvo za korišćenje Mastercard Identity Check usluge Uputstvo za korišćenje Mastercard Identity Check usluga sigurnijeg plaćanja na internetu Uputstvo za korišćenje Mastercard Identity Check usluge Uputstvo za korišćenje Mastercard Identity Check usluga sigurnijeg plaćanja na internetu Uputstvo za korišćenje Mastercard Identity Check usluge

Више

QFD METODA – PRIMER

QFD METODA – PRIMER QFD METODA - PRIMER PROBLEM: U kompaniji X koja se bavi izradom kompjuterskih softvera uočen je pad prodaje konkretnog softvera - Softver za vođenje knjigovodstva. Kompanija X je raspolagala sa jednom

Више

Slide 1

Slide 1 Kako jednostavnije preći na višu verziju Formsa Ivan Lovrić, Vedran Latin 14.10.2009. Sadržaj prezentacije Predmet migracije Razlozi za migraciju Infrastruktura potrebna za migraciju Pilot migracija Migracija

Више

KATALOG ZNANJA IZ INFORMATIKE

KATALOG ZNANJA IZ INFORMATIKE KATALOG ZNANJA IZ INFORMATIKE Nacionalni savjet za obrazovanje je na 27. sjednici održanoj 17. marta 2014. godine utvrdio izmjene predmetnoga programa INFORMATIKA za I razred gimnazije. Na zahtijev Pedagoško-psihološke

Више

Microsoft PowerPoint - vezbe 4. Merenja u telekomunikacionim mrežama

Microsoft PowerPoint - vezbe 4. Merenja u telekomunikacionim mrežama Merenja u telekomunikacionim mrežama Merenja telefonskog saobraćaja Primer 1 - TCBH Na osnovu najviših vrednosti intenziteta saobraćaja datih za 20 mernih dana (tabela), pomoću metode TCBH, pronaći čas

Више

WordPress & CSP Polisa Sigurnosti Sadržaja za WordPress Milan Petrović WordCamp Niš

WordPress & CSP Polisa Sigurnosti Sadržaja za WordPress Milan Petrović WordCamp Niš WordPress & CSP Polisa Sigurnosti Sadržaja za WordPress Milan Petrović 18.5.2019. WordCamp Niš Predavanje, Google Docs: https://d4p.me/wordcampnis HTTP Zaglavlja Svaki HTTP odgovor počinje zaglavljima

Више

ZIS

ZIS DIGITALNA FORENZIKA prof. dr Saša Adamović sadamovic@singidunum.ac.rs Forenzička istraga operativnih sistema Operativni sistem Pruža softversku platformu za pokretanje drugih programa. OS je odgovoran

Више

Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1

Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1 Korisničko uputstvo mobilne aplikacije Digitalni Kiosk 1 Sadržaj Opis mobilne aplikacije Digitalni Kiosk... 3 Pokretanje aplikacije... 3 Registracija/Kreiranje novog korisničkog naloga... 3 Dodavanje platne

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Metode i tehnike utvrđivanja korišćenja proizvodnih kapaciteta Metode i tehnike utvrđivanja korišćenja proizvodnih kapaciteta Sa stanovišta pristupa problemu korišćenja kapaciteta, razlikuju se metode

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation TRANSPORTNI SLOJ Predmet: Aktivni mrežni uređaji Predavač: dr Dušan Stefanović ENKAPSULACIJA DATA SEGMENT S.P / D.P. / S.N. / Ack # / DATA IPv / HLEN / Flag / S. IP / D. IP / PACKET DATA (SEGMENT) Frame

Више

Classroom Expectations

Classroom Expectations АТ-8: Терминирање производно-технолошких ентитета Проф. др Зоран Миљковић Садржај Пројектовање флексибилних ; Математички модел за оптимизацију флексибилних ; Генетички алгоритми у оптимизацији флексибилних

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Prof. dr Pere Tumbas Prof. dr Predrag Matkovid Identifikacija i izbor projekata Održavanje sistema Inicijalizacija projekata i planiranje Implementacija sistema Dizajn sistema Analiza sistema Faze životnog

Више

Microsoft Word - CAD sistemi

Microsoft Word - CAD sistemi U opštem slučaju, se mogu podeliti na 2D i 3D. 2D Prvo pojavljivanje 2D CAD sistema se dogodilo pre više od 30 godina. Do tada su inženjeri koristili table za crtanje (kulman), a zajednički jezik komuniciranja

Више

Opći uvjeti korištenja servisa e-Račun za državu povezivanjem_obveznici javne nabave_052019_konačna verzija

Opći uvjeti korištenja servisa e-Račun za državu povezivanjem_obveznici javne nabave_052019_konačna verzija Opći uvjeti korištenja servisa e-račun za državu povezivanjem web servisom za obveznike javne nabave 1. Uvod i značenje pojmova 1.1. Ovim Općim uvjetima korištenja servisa e-račun za državu (u daljnjem

Више

1 Bezbednost elektronskog poslovanja Bezbednost poslovanja na internetu

1 Bezbednost elektronskog poslovanja Bezbednost poslovanja na internetu 1 Bezbednost elektronskog poslovanja Bezbednost poslovanja na internetu Bezbednost poslovanja na Internetu 2 Bezbednosno okruženje elektronskog poslovanja Mere fizičke bezbednosti u elektronskom poslovanju

Више

Препоруке безбедности мрежних сервиса Copyright 2015 АМРЕС

Препоруке безбедности мрежних сервиса Copyright 2015 АМРЕС Copyright 2015 АМРЕС Историја верзија документа Верзија Датум Иницијали аутора Опис промене 1.0 2009. год Душан Пајин (РЦУБ), Ратко Бучић (ЈУНИС), Владимир Илић (АРМУНС) Прва верзија документа у оквиру

Више

NAPOMENA: Studenti na ispit donose kod urađenog zadatka

NAPOMENA: Studenti na ispit donose kod urađenog zadatka Пројекат из предмета Интернет програмирање за августовски и септембарски испитни рок школске 2018/19. године Коришћењем PHP технологије, технологије AJAX и MySQL базе података, реализовати следећу веб

Више

Microsoft Word - AIDA2kolokvijumRsmerResenja.doc

Microsoft Word - AIDA2kolokvijumRsmerResenja.doc Konstrukcija i analiza algoritama 2 (prvi kolokvijum, smer R) 1. a) Konstruisati AVL stablo od brojeva 100, 132, 134, 170, 180, 112, 188, 184, 181, 165 (2 poena) b) Konkatenacija je operacija nad dva skupa

Више

Повезивање са интернетом

Повезивање са интернетом Драгана Стопић Сваки рачунар на интернету има своју адресу која је јединствена у свету. Ове адресе се називају IP адресе јер их користи IP протокол (интернет ниво) из фамилије TCP/IP. IP адресе представљају

Више

Inženjering informacionih sistema

Inženjering informacionih sistema Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad Inženjering informacionih sistema Dr Ivan Luković Dr Slavica Kordić Nikola Obrenović Milanka Bjelica Dr Jelena Borocki Dr Milan Delić UML UML (Unified Modeling Language)

Више

Kombinatorno testiranje

Kombinatorno testiranje Kombinatorno testiranje Uvod Na ponašanje aplikacije utiče puno faktora, npr. ulazne vrednosti, konfiguracije okruženja. Tehnike kao što je podela na klase ekvivalencije ili analiza graničnih vrednosti

Више

Dodatni opis XML formata za razmjenu podataka između Fonda Zdravstvenog Osiguranja RS i zdravstvenih ustanova Za razmjenu podataka definisana je XML š

Dodatni opis XML formata za razmjenu podataka između Fonda Zdravstvenog Osiguranja RS i zdravstvenih ustanova Za razmjenu podataka definisana je XML š Dodatni opis XML formata za razmjenu podataka između Fonda Zdravstveg Osiguranja RS i zdravstvenih ustava Za razmjenu podataka definisana je XML šema koja se nalazi na adresi http://www.zdravstvo-srpske.org/rp/xmlsheme/fakture-zdravstva.xsd.

Више

KORISNIČKO UPUTSTVO Online ekspozitura - krediti 05/19 C-EBKWU-02

KORISNIČKO UPUTSTVO Online ekspozitura - krediti 05/19 C-EBKWU-02 KORISNIČKO UPUTSTVO Online ekspozitura - krediti 05/19 C-EBKWU-02 A2 3 Online ekspozitura Online ekspozitura je servis u okviru e-bankinga koji vam pruža mogućnost da bez odlaska u Banku podnesete zahtev

Више

Microsoft Word - Postupak za upravljanje korektivnim merama.doc

Microsoft Word - Postupak za upravljanje  korektivnim merama.doc Поступак за управљање корективним мерама Садржај: 1. ПРЕДМЕТ И ПОДРУЧЈЕ ПРИМЕНЕ 2. ВЕЗЕ СА ДРУГИМ ДОКУМЕНТИМА 3. ТЕРМИНИ И ДЕФИНИЦИЈЕ 4. ПОСТУПАК РАДА 5. ОДГОВОРНОСТ И ОВЛАШЋЕЊА 6. ПРИЛОЗИ 4 Детаљан садржај:

Више

Microsoft PowerPoint - 03-Slozenost [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - 03-Slozenost [Compatibility Mode] Сложеност алгоритама (Програмирање 2, глава 3, глава 4-4.3) Проблем: класа задатака истог типа Велики број различитих (коректних) алгоритама Величина (димензија) проблема нпр. количина података које треба

Више

Орт колоквијум

Орт колоквијум Испит из Основа рачунарске технике - / (6.6.. Р е ш е њ е Задатак Комбинациона мрежа има пет улаза, по два за број освојених сетова тенисера и један сигнал који одлучује ко је бољи уколико је резултат

Више

Cerificate Policy

Cerificate Policy ГЕНЕРАЛШТАБ ВОЈСКЕ СРБИЈЕ УПРАВА ЗА ТЕЛЕКОМУНИКАЦИЈЕ И ИНФОРМАТИКУ (Ј-6) ЦЕНТАР ЗА ПРИМЕЊЕНУ МАТЕМАТИКУ И ЕЛЕКТРОНИКУ Сертификационо тело Министарства одбране и Војске Србије ПОЛИТИКА СЕРТИФИКАЦИЈЕ СЕРТИФИКАЦИОНОГ

Више

RA

RA ELEKTRONSKI SISTEMI PLAĆАNJA NА INTERNЕTU ELEKTRONSKI SISTEMI PLAĆАNJA NА INTERNЕTU U zavisnosti od novčanog iznosa koji je predmet plaćanja, ona se generalno mogu podeliti u dve kategorije: makroplаćаnjа

Више

UputstvoElektronskiPotpis - osg1

UputstvoElektronskiPotpis - osg1 У П У Т С Т В О О БЛИЖИМ ТЕХНИЧКИМ УСЛОВИМА И НАЧИНУ ЕЛЕКТРОНСКОГ ПОТПИСА XML ДОКУМЕНАТА КОЈИ СЕ ДОСТАВЉАЈУ НБС ВЕРЗИЈА 0.5. Мај 2014. године Садржај: 1 ЕЛЕКТРОНСКИ ПОТПИС... 4 1.1 Увод... 6 1.2 Општа

Више

Pages from 5527 lite guick guide from PDF - prevod_IO_FC - Serbian.doc

Pages from 5527 lite guick guide from PDF - prevod_IO_FC - Serbian.doc Pregled LCD ekran 1. Poklopac baterije 2. Taster za blokiranje 3. Poklopac USB konektora 4. USB konektor 5. Uključivanje/isključivanje i Reprodukcija/pauziranje 6. Jačina zvuka 7. MENI 8. Fn A B 9. REC

Више

Kvantna enkripcija

Kvantna enkripcija 19. studenog 2018. QKD = Quantum Key Distribution Protokoli enkriptirane komunikacije koji koriste tzv. tajni ključ zahtijevaju da on bude poznat isključivo dvjema strankama (pošiljatelju i primatelju

Више

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software For evaluation only. Operativni sistem U računarstvu, operativni sistem (OS

Generated by Foxit PDF Creator Foxit Software   For evaluation only. Operativni sistem U računarstvu, operativni sistem (OS Operativni sistem U računarstvu, operativni sistem (OS) je kompleksan programski sistem koji kontroliše i upravlja uređajima i računarskim komponentama i obavljanje osnovne sistemske radnje. Operativni

Више

USLOVI DIREKTNIH KANALA ZA PRAVNA LICA I PREDUZETNIKE poslovanja uslovi) je internet stranica: ni broj ,

USLOVI DIREKTNIH KANALA ZA PRAVNA LICA I PREDUZETNIKE poslovanja uslovi) je internet stranica:   ni broj , USLOVI DIREKTNIH KANALA ZA PRAVNA LICA I PREDUZETNIKE poslovanja uslovi) je internet stranica: https://www.voban.rs. ni broj 08074313, email: info@voban.rs, Novi Sad. www.voban.rs (u daljem tekstu: Banka).

Више

Microsoft PowerPoint - 6. CMS [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - 6. CMS [Compatibility Mode] Visoka škola strukovnih studija za informacione i komunikacione tehnologije Beograd WEB TEHNOLOGIJE Drupal CMS(Content Managment System) Školska 2012/13. Marko M. Spasojević, spec. inž. Dr Nenad Kojić,

Више

P9.1 Dodela resursa, Bojenje grafa

P9.1 Dodela resursa, Bojenje grafa Фаза доделе ресурса Ова фаза се у литератури назива и фазом доделе регистара, при чему се под регистрима подразумева скуп ресурса истог типа. Додела регистара променљивама из графа сметњи се обавља тзв.

Више

Principi softverskog inženjerstva O predmetu

Principi softverskog inženjerstva  O predmetu Vežbe - IV nedelja Modeli baze podataka Dražen Drašković, asistent Elektrotehnički fakultet Univerziteta u Beogradu Potrebno je da: Razumete koncepte modela i njegovu svrhu Naučite kako se odnosi između

Више

Računarske mreže Čas 2 Ivana Tanasijević Matematički fakultet, Beograd 1

Računarske mreže Čas 2 Ivana Tanasijević   Matematički fakultet, Beograd 1 Računarske mreže Čas 2 Ivana Tanasijević e-mail: ivana@matf.bg.ac.rs Matematički fakultet, Beograd 1 Utvrđivanje gradiva sa prethodnog časa: popunjavanje adresne strukture, kreiranje soketa, privezivanje

Више

P11.3 Analiza zivotnog veka, Graf smetnji

P11.3 Analiza zivotnog veka, Graf smetnji Поједностављени поглед на задњи део компајлера Међурепрезентација (Међујезик IR) Избор инструкција Додела ресурса Распоређивање инструкција Инструкције циљне архитектуре 1 Поједностављени поглед на задњи

Више

Орт колоквијум

Орт колоквијум II колоквијум из Основа рачунарске технике I - 27/28 (.6.28.) Р е ш е њ е Задатак На улазе x, x 2, x 3, x 4 комбинационе мреже, са излазом z, долази четворобитни BCD број. Ако број са улаза при дељењу

Више

Model podataka

Model podataka Fakultet organizacionih nauka Uvod u informacione sisteme Doc. Dr Ognjen Pantelić Modeliranje podataka definisanje strategije snimanje postojećeg stanja projektovanje aplikativno modeliranje implementacija

Више

СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12

СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12 СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12 РЕГИСТРАЦИЈА НА СТАРТ-СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ За коришћење СТАРТ-СТОП ПАРКИНГ система, корисник (физичко или правно лице) попуњава упитник у просторијама

Више

Slide 1

Slide 1 predmet Inženjerska informatika Operativni sistem dr Anica Milošević Koji operativni sistemi postoje? Microsoft Windows Linux Suse Red Hat Ubuntu Unix 26.1.2018. 2 Šta je Windows operativni sistem? Operativni

Више

OVO JE ZVANIČAN RCUB TEMPLATE: Normal

OVO JE ZVANIČAN RCUB TEMPLATE: Normal Korisničko uputstvo za instalaciju i podešavanje securew2 programa za pristup eduroam servisu Termin supplicant se koristi u IEEE 802.1X standardu. U širem značenju, ovaj termin predstavlja entitet (korisnik

Више

Увод у организацију и архитектуру рачунара 1

Увод у организацију и архитектуру рачунара 1 Увод у организацију и архитектуру рачунара 2 Александар Картељ kartelj@matf.bg.ac.rs Напомена: садржај ових слајдова је преузет од проф. Саше Малкова Увод у организацију и архитектуру рачунара 2 1 Секвенцијалне

Више

DIGITALNA OBRADA SLIKE

DIGITALNA OBRADA SLIKE PRAKTIKUM IZ RAČUNARA - OSNOVI MREŽNE KOMUNIKACIJE - Transportni sloj Transportni sloj je zadužen da omogući prenos podataka između dva korisnička procesa koji se nalaze na udaljenim računarima. Zbog toga

Више

Algoritmi i arhitekture DSP I

Algoritmi i arhitekture DSP I Univerzitet u Novom Sadu Fakultet Tehničkih Nauka Katedra za računarsku tehniku i međuračunarske komunikacije Algoritmi i arhitekture DSP I INTERNA ORGANIACIJA DIGITALNOG PROCESORA A OBRADU SIGNALA INTERNA

Више

UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE EON MENIJA 1

UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE EON MENIJA 1 1 Dobrodošli u EON svet! SADRŽAJ: 1. Podešavanja u EON meniju...3 1.1 Korisnička podešavanja...4 1.2 Sistemska podešavanja...7 2. Savjeti za otklanjanje poteškoća koje mogu nastati u radu...10 2 1. PODEŠAVANJA

Више

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: Након

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese:   Након УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: http://www.srpskiarhiv.rs/ Након тога се на екрану појављује форма за пријаву на часопис

Више

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : , e - m a i l : p r o d a j p s i t. r s, w w w. p s i t. r s

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : , e - m a i l : p r o d a j p s i t. r s, w w w. p s i t. r s R u z v e l t o v a 5 5, 1 1 0 0 0 B e o g r a d, t e l : + 3 8 1 0 1 1 7 8 5 0 3 6 1, e - m a i l : p r o d a j a @ p s i t. r s, w w w. p s i t. r s Instalacija izmena i dopuna programa MPP2 Izmene i

Више

Često postavljana pitanja Smart keš kredit 1. Kako mogu da apliciram za Smart keš kredit? Apliciranje za Smart keš je omogućeno postojećim klijentima

Često postavljana pitanja Smart keš kredit 1. Kako mogu da apliciram za Smart keš kredit? Apliciranje za Smart keš je omogućeno postojećim klijentima Često postavljana pitanja Smart keš kredit 1. Kako mogu da apliciram za Smart keš kredit? Apliciranje za Smart keš je omogućeno postojećim klijentima putem Sberbank Online, kanala digitalnog bankarstva,

Више

U Opšti uslovi učestvovanja u JUB Profi Club bonitetnom programu i opšti uslovi rada JUB Profi Club mobilne aplikacije 1. Učestvovanje u JUB Profi Clu

U Opšti uslovi učestvovanja u JUB Profi Club bonitetnom programu i opšti uslovi rada JUB Profi Club mobilne aplikacije 1. Učestvovanje u JUB Profi Clu Opšti uslovi učestvovanja u JB Profi Club bonitetnom programu i opšti uslovi rada JB Profi Club mobilne aplikacije 1. čestvovanje u JB Profi Club bonitetnom programu JB Profi Club je bonitetni program,

Више

Memorandum NT_2013

Memorandum NT_2013 ЈКП Новосадска топлана" Нови Сад, Владимира Николића 1 Тел: (+381 21) 4881-101; Факс: 4881-253; Матични број: 08038210; ПИБ: 100726741; www.nstoplana.rs; toplana@nstoplana.rs Novi Sad, 02.03.2017. Broj:

Више

Р273 Пројектовање база података Примери питања за колоквијум 1. Навести најважније моделе података кроз историју рачунарства до данас. 2. Објаснити ос

Р273 Пројектовање база података Примери питања за колоквијум 1. Навести најважније моделе података кроз историју рачунарства до данас. 2. Објаснити ос Р273 Пројектовање база података Примери питања за колоквијум 1. Навести најважније моделе података кроз историју рачунарства до данас. 2. Објаснити основне концепте мрежног модела 3. Објаснити основне

Више

VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (npis I ejs)

VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (npis I ejs) VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (NPIS I EJS) POREZNA UPRAVA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Sektor za informacione tehnologije Sarajevo,

Више

UNION Banka DD Sarajevo Tel.: Dubrovačka br Sarajevo, Bosna i Hercegovina Fax:

UNION Banka DD Sarajevo Tel.: Dubrovačka br Sarajevo, Bosna i Hercegovina Fax: UNION Banka DD Sarajevo Tel.: +387 33 561 074 Dubrovačka br.6 +387 33 561 062 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina Fax: +387 33 219 201 www.unionbank.ba E-mail: unionnet@unionbank.ba UPUTSTVO ZA KORIŠTENJE

Више

ЖИРОКЛИРИНГ И БРУТО ПОРАВНАЊЕ У РЕАЛНОМ ВРЕМЕНУ (БПРВ) ОПИС РАДА СИСТЕМА На основу Закона о Централној банци БиХ у којем стоји: Основни задаци Централ

ЖИРОКЛИРИНГ И БРУТО ПОРАВНАЊЕ У РЕАЛНОМ ВРЕМЕНУ (БПРВ) ОПИС РАДА СИСТЕМА На основу Закона о Централној банци БиХ у којем стоји: Основни задаци Централ ЖИРОКЛИРИНГ И БРУТО ПОРАВНАЊЕ У РЕАЛНОМ ВРЕМЕНУ (БПРВ) ОПИС РАДА СИСТЕМА На основу Закона о Централној банци БиХ у којем стоји: Основни задаци Централне банке који се извршавају под надлежношћу њеног Управног

Више

Biz web hosting

Biz web hosting BIZ WEB HOSTING KORISNIČKO UPUTSTVO WWW.OBLACI.RS SADRŽAJ PRISTUP KORISNIČKOM PORTALU... 2 KUPOVINA BIZ WEB HOSTING SERVISA... 4 PRISTUP PLESK WEB KONTROLNOM PANELU... 14 PORTALI I DOMENI... 14 FAJL MENADŽER...

Више

DRAFT

DRAFT OBAVEŠTENJE O UGOVORU SNABDEVANJE Na osnovu člana 41 Zakona br. 04/L-042 o javnim nabavkama Republike Kosova, izmenjen i dopunjen Zakonom br. 04/L-237, Zakonom br. 05/L-068 i Zakonom br. 05/L-092 tum pripreme

Више

ЈСФФ2019 (Јапанско српски фестивал филма) Апликациони формулар САДРЖАЈ: Апликациони формулар О фестивалу Правила и процедура

ЈСФФ2019 (Јапанско српски фестивал филма) Апликациони формулар САДРЖАЈ: Апликациони формулар О фестивалу Правила и процедура ЈСФФ2019 (Јапанско српски фестивал филма) Апликациони формулар САДРЖАЈ: Апликациони формулар О фестивалу Правила и процедура АПЛИКАНТ Име: Имејл: Телефон: Вебсајт: Кратка биографија (до 150 речи): Информације

Више

Uputstvo za upotrebu studentskih servisa - gef

Uputstvo za upotrebu studentskih servisa - gef Упутство за пријаву на студентске сервисе и пријаву испита Адреса на којој се налазе студенски сервиси је https://student.gef.bg.ac.rs У питању је интернет страница заштићена SSL 3.0 протоколом који изискује

Више

Document ID / Revision : 0419/1.1 ID Issuer Sustav (sustav izdavatelja identifikacijskih oznaka) Upute za registraciju gospodarskih subjekata

Document ID / Revision : 0419/1.1 ID Issuer Sustav (sustav izdavatelja identifikacijskih oznaka) Upute za registraciju gospodarskih subjekata ID Issuer Sustav (sustav izdavatelja identifikacijskih oznaka) Upute za registraciju gospodarskih subjekata Gospodarski subjekti Definicija: U skladu s Direktivom 2014/40/EU gospodarski subjekt svaka

Више

1 NOVO U MNG CENTRU!!! OVLADAJTE TEHNOLOGIJOM IZRADE JAVA EE APLIKACIJA KORIŠ C ENJEM ORACLE ADF-A O - Otkrijte brzinu razvoja aplikacija sa ADF-om -

1 NOVO U MNG CENTRU!!! OVLADAJTE TEHNOLOGIJOM IZRADE JAVA EE APLIKACIJA KORIŠ C ENJEM ORACLE ADF-A O - Otkrijte brzinu razvoja aplikacija sa ADF-om - 1 NOVO U MNG CENTRU!!! OVLADAJTE TEHNOLOGIJOM IZRADE JAVA EE APLIKACIJA KORIŠ C ENJEM ORACLE ADF-A O - Otkrijte brzinu razvoja aplikacija sa ADF-om - Minimizujte pisanje programskog koda - Smanjite obim

Више

Техничко решење: Софтвер за симулацију стохастичког ортогоналног мерила сигнала, његовог интеграла и диференцијала Руководилац пројекта: Владимир Вуји

Техничко решење: Софтвер за симулацију стохастичког ортогоналног мерила сигнала, његовог интеграла и диференцијала Руководилац пројекта: Владимир Вуји Техничко решење: Софтвер за симулацију стохастичког ортогоналног мерила сигнала, његовог интеграла и диференцијала Руководилац пројекта: Владимир Вујичић Одговорно лице: Владимир Вујичић Аутори: Велибор

Више

UputstvoZaElektronskoDostavljanjeRID1.1

UputstvoZaElektronskoDostavljanjeRID1.1 НАРОДНА БАНКА СРБИЈЕ У П У Т С Т В О О ЕЛЕКТРОНСКОМ ДОСТАВЉАЊУ ПОДАТАКА САГЛАСНО ОДЛУЦИ О ПОДАЦИМА О ДЕВИЗНИМ РАЧУНИМА РЕЗИДЕНАТА КОЈЕ БАНКЕ ДОСТАВЉАЈУ НАРОДНОЈ БАНЦИ СРБИЈЕ Верзија 1.1 август 2012.године

Више

Microsoft Word - ????????? ? ??????????? ????????????-?????????????? ??????? ??????????? ????????? ? ?????.docx

Microsoft Word - ????????? ? ??????????? ????????????-?????????????? ??????? ??????????? ????????? ? ?????.docx На основу члана 8. Закона о информационој безбедности ( Службени гласник РС, број 6/16), и чл. 2. Уредбе о ближем садржају акта о безбедности информационо-комуникационих система од посебног значаја, начину

Више

DIGITALNA OBRADA SLIKE

DIGITALNA OBRADA SLIKE PRAKTIKUM IZ RAČUNARA - OSNOVI MREŽNE KOMUNIKACIJE - Organizacija kursa Predavanja: sreda 10-12, sala 1 Lola neparnim nedeljama Lab: sreda 10-12, sala 70 parnim nedeljama 4 lab vežbe Sajt: tnt.etf.rs/~oe4pir

Више

Microsoft PowerPoint - OOPpredavanja05 [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - OOPpredavanja05 [Compatibility Mode] OBJEKTNO ORIJENTISANO PROGRAMIRANJE PREDAVANJE 5 OBJEKTI U INTERAKCIJI Miloš Kovačević Đorđe Nedeljković 1 /25 OSNOVNI KONCEPTI - Abstrakcija - Modularizacija - Objektne reference - Klasni dijagram - Objektni

Више

Microsoft Word - Novi proizvod - Sistem za komunikaciju 720 v1.doc

Microsoft Word - Novi proizvod - Sistem za komunikaciju 720 v1.doc ТЕХНИЧКО РЕШЕЊЕ Нови производ: Једносмерна дистрибуција напона као оптимално решење коришћења енергије алтернативних извора Руководилац пројекта: Живанов Љиљана Одговорно лице: Лазић Мирослав Аутори: Лазић

Више

Internet

Internet Internet Internet je globalna računarska mreža. Pre svega, pojam internet znači mreža unutar mreže, ili internakonekcija između više računara. Strukturno postoje male mreže koje se međusobno vezuju, i

Више

Microsoft Word - privitak prijedloga odluke

Microsoft Word - privitak prijedloga odluke Informatički sustav za prikupljanje, simulaciju i prikaz podataka o cijenama javnih komunikacijskih usluga (dalje: Sustav e-tarife) Zagreb, HRVATSKA AGENCIJA ZA POŠTU I ELEKTRONIČKE KOMUNIKACIJE Roberta

Више

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s UPUTSTVO ZA BRZO UMREŽAVANJE PROGRAMA MPP2 Da bi program MPP2 radio u mrežnom okruženju po sistemu klijent-server, potrebno je da se na računarima koji su mrežno povezani instalira: serverska verzija programa

Више

MV Merchandise visibility sistem

MV Merchandise visibility sistem MV Merchandise visibility sistem Pomoć maloprodajnim lancima u smanjenju troškova usled nedostatka robe u prodajnom prostoru, smanjenju troškova i vremena za popis robe i povećanje prodaje Maloprodaje

Више

eredar Sustav upravljanja prijavama odjelu komunalnog gospodarstva 1 UPUTE ZA KORIŠTENJE SUSTAVA 1. O eredar sustavu eredar je sustav upravljanja prij

eredar Sustav upravljanja prijavama odjelu komunalnog gospodarstva 1 UPUTE ZA KORIŠTENJE SUSTAVA 1. O eredar sustavu eredar je sustav upravljanja prij eredar Sustav upravljanja prijavama odjelu komunalnog gospodarstva 1 UPUTE ZA KORIŠTENJE SUSTAVA 1. O eredar sustavu eredar je sustav upravljanja prijavama koje građani mogu slati Upravnom odjelu za komunalno

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 1 Customer Relationship Management 2 Net Faktor O nama O nama 3 Net Faktor doo je mlada kompanija sa velikim iskustvom. Naš tim ima zajedno preko 30 godina iskustva u oblasti CRM-a i manipulacije podataka.

Више

Microsoft Word - Plan raspodjele radio-frekvencija iz opsega MHz_predlog.docx

Microsoft Word - Plan raspodjele radio-frekvencija iz opsega MHz_predlog.docx CRNA GORA AGENCIJA ZA ELEKTRONSKE KOMUNIKACIJE I POŠTANSKU DJELATNOST Na osnovu člana 8, 9 i 19, a u vezi člana 64 Zakona o elektronskim komunikacijama (''Sl. list Crne Gore'', br. 50/08, 53/09-14 čl.

Више

Microsoft PowerPoint - 06 Uvod u racunarske mreze.ppt

Microsoft PowerPoint - 06 Uvod u racunarske mreze.ppt Uvod u računarske mreže v.as.mr. Samir Lemeš slemes@mf.unze.ba Univerzitet u Zenici - 2008 Uvod u računarske mreže Terminologija Primjer povezivanja dva računara Pojam protokola OSI referentni model Protokoli

Више

1

1 Podsetnik: Statističke relacije Matematičko očekivanje (srednja vrednost): E X x p x p x p - Diskretna sl promenljiva 1 1 k k xf ( x) dx E X - Kontinualna sl promenljiva Varijansa: Var X X E X E X 1 N

Више

Посебни услови пружања TOTAL GROUP услуге

Посебни услови пружања TOTAL GROUP услуге Posebne uslove pružanja usluge Dopuna (1) Posebnim uslovima za pružanje usluge Dopuna (u daljem tekstu: Posebni uslovi) uređuju se međusobni odnosi u vezi sa pružanjem i korišćenjem usluge Dopuna između,,mtel

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation VMware Horizon 7 What s New Bojan Andrejić i Stefan Đoković COMING Computer Engineering Uvod u VMware Horizon 7 Obezbeđuje unapređeno i bezbedno upravljanje i isporučivanje Windows ili Linux desktopova,

Више

Uputstvo za upotrebu studentskih servisa - gef

Uputstvo za upotrebu studentskih servisa - gef Упутство за пријаву на студентске сервисе и пријаву испита Адреса на којој се налазе студенски сервиси је https://student.gef.bg.ac.rs У питању је интернет страница заштићена SSL 3.0 протоколом који изискује

Више

Postavka 2: Osnovni graf algoritmi 1 DISTRIBUIRANI ALGORITMI I SISTEMI Iz kursa CSCE 668 Proleće 2014 Autor izvorne prezentacije: Prof. Jennifer Welch

Postavka 2: Osnovni graf algoritmi 1 DISTRIBUIRANI ALGORITMI I SISTEMI Iz kursa CSCE 668 Proleće 2014 Autor izvorne prezentacije: Prof. Jennifer Welch Postavka 2: Osnovni graf algoritmi 1 DISTRIBUIRANI ALGORITMI I SISTEMI Iz kursa CSCE 668 Proleće 2014 Autor izvorne prezentacije: Prof. Jennifer Welch A1 Slanje svima preko fiksiranog razapinjućeg stabla

Више

P R E D L O G Z A K O N O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE RUMUNIJE O SARADNJI U OBLASTI ODBRANE Član 1. Potvrđuje se Spor

P R E D L O G Z A K O N O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE RUMUNIJE O SARADNJI U OBLASTI ODBRANE Član 1. Potvrđuje se Spor P R E D L O G Z A K O N O POTVRĐIVANJU SPORAZUMA IZMEĐU VLADE REPUBLIKE SRBIJE I VLADE RUMUNIJE O SARADNJI U OBLASTI ODBRANE Član 1. Potvrđuje se Sporazum između Vlade Republike Srbije i Vlade Rumunije

Више

Microsoft PowerPoint - Programski_Jezik_C_Organizacija_Izvornog_Programa_I_Greske [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - Programski_Jezik_C_Organizacija_Izvornog_Programa_I_Greske [Compatibility Mode] Programski jezik C organizacija izvornog programa Prevođenje Pisanje programa izvorni program Prevođenje programa izvršni program Izvršavanje programa rezultat Faze prevođenja Pretprocesiranje Kompilacija

Више