Oduzimanje imovinske koristi pribavljene KD mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene KD uvedena je u jugoslovensko krivično zakonodavstvo

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Oduzimanje imovinske koristi pribavljene KD mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene KD uvedena je u jugoslovensko krivično zakonodavstvo"

Транскрипт

1 Oduzimanje imovinske koristi pribavljene KD mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene KD uvedena je u jugoslovensko krivično zakonodavstvo kao jedna od propisanih mjera bezbjednosti, a tokom kasnijih izmjena zakonodavstva regulisana je kao posebna krivičnopravna mjera. danas, oduzimanje imovinske koristi pribavljene KD, odn. prekršajem jeste krivičnopravna, odn. prekršajnopravna mjera sui generis pravne prirode.

2 Na kojem principu se zasniva oduzimanje imovinske koristi? primjena mjere oduzimanja imovinske koristi zasniva se na etičkom principu da niko ne može zadržati imovinsku korist pribavljenu činjenjem KD, odn. prekršaja - nullum commodum capere potest de sua propria iniuria niko ne može da ima koristi od sopstvenog zlodjela.

3 Na kojem principu se zasniva oduzimanje imovinske koristi? primjenom ove mjere sprečava se protivpravno bogaćenje učinioca KD, odn. prekršaja. razlozi pravičnosti nameću potrebu da se učiniocu oduzme ono što je stekao izvršenjem KD, odn. prekršaja, te da se primjenom ove mjere uspostavi imovinsko stanje koje je postojalo prije izvršenja KD, odn. prekršaja.

4 U kojim je sve zakonodavstvima predviđena ova mjera? kao samostalna krivičnopravna mjera ona je predviđena u čl Kazenskog zakonika Republike Slovenije; članu 82. Kaznenog zakona Republike Hrvatske; čl Krivičnog zakonika Republike Makedonije; čl KZ BiH; čl KZ F BiH; čl KZ BD BiH. Glava V čl Krivičnog zakonika RS.

5 U kojim je sve zakonodavstvima predviđena ova mjera? kao posebna vrsta kazne pod nazivom zapljena predviđena je u članu 20. odn. pod nazivom neosnovano bogaćenje u članu 21. u Krivičnom zakoniku Austrije, a Krivični zakonik Njemačke u dijelu pod nazivom Pravne posljedice krivičnog djela pored krivičnih sankcija u čl a. govori o oduzimanju imovinske koristi i oduzimanju predmeta.

6 Nužnost postojanja oduzimanjem protivpravno ostvarene imovinske koristi postiže se ono što se ne može ostvariti primjenom drugih kazni i mjera: novčanom kaznom ili MB, odn. ZM oduzimanja predmeta. novčanom kaznom ne bi se mogla oduzeti ona imovinska korist koja prelazi propisani zakonski maksimum te kazne, dok MB ili ZM oduzimanja predmeta nisu dovoljne u situaciji kada je oduzeta stvar bila vraćena, ali je učinilac zadržao višak protivpravno ostvarene koristi.

7 Iz čega se sastoji imovinska korist? imovinska korist pribavljena KD može se sastojati iz novca, predmeta od vrijednosti, kao i svake druge imovinske koristi pribavljene KD (svaka imovinska dobit koja ide u korist učinioca, npr. protivpravno ostvarene uštede, korišćenje predmeta bez naknade, obavljene usluge u njegovu korist i slično).

8 Pojam imovinske koristi definiciju pojmova imovinska korist pribavljena KD i imovina nalazimo u članu 1. a) i b) Konvencije o pranju, traganju, privremenom oduzimanju i oduzimanju prihoda stečenog KD. imovinska korist pribavljena KD može se sastojati od bilo koje vrste imovine, odn. može se sastojati u stvarima ili u pravima, može biti pokretna ili nepokretna, ili se sastojati u pravnim aktima ili dokumentima koji dokazuju osnov ili pravo na toj imovini.

9 Konvencija Konvencija o pranju novca, pronalaženju, zamrzavanju i konfiskaciji sredstava proisteklih iz KD predstavlja jednu od prvih međunarodnih konvencija koje govore o oduzimanju imovine stečene KD; usvojena je od strane Savjeta Evrope u Strazburu , a stupila je na snagu BiH je Konvenciju potpisala

10 Čime se korist oduzima i šta ako oduzimanje nije moguće? ova korist se oduzima sudskom odlukom kojom je utvrđeno izvršenje KD od učinioca bez naknade. ako oduzimanje koristi nije moguće (npr. zbog toga što je predmet uništen, izgubljen ili prodat nepoznatom licu), učinilac će se obavezati na isplatu novčanog iznosa srazmjernog pribavljenoj imovinskoj koristi.

11 Od koga se oduzima pribavljena korist? protivpravno ostvarena imovinska korist se, po pravilu, oduzima neposredno od učinioca krivičnog djela, odn. prekršaja. pod tim pojmom se podrazumijeva ne samo izvršilac, odn. saizvršilac krivičnog djela, nego i pomagač i podstrekač.

12 Šta ako je na drugo lice prenesena imovinska korist? dešava se da je učinilac na druga lica potpuno ili djelimično prenio imovinsku korist kako bi onemogućio izvršenje mjere. u toj situaciji, imovinska korist se može oduzeti i od drugih lica na koja je prenesena (uslov - da je imovinska korist pribavljena KD prenesena na drugo lice bez naknade ili uz naknadu koja ne odgovara stvarnoj vrijednosti).

13 Subjektivni uslov oduzimanja imovinske koristi drugi uslov (subjektivnog karaktera) jeste da su ta lica na koja je imovinska korist prenesena znala ili mogla znati da je imovinska korist pribavljena KD. bliski srodnici učinioca su pri tome stavljeni u još teži položaj, oni treba da dokažu da su kao naknadu dali punu vrijednost imovinske koristi koju je učinilac na njih prenio.

14 Oduzimanje imovinske koristi od pravnog lica ako učinilac nije KD, odn. prekršajem ostvario korist za sebe, niti za bliska lica, nego u korist pravnog lica, i tako pribavljena imovinska korist će se oduzeti od tog pravnog lica. imovinska korist se oduzima u korist države.

15 Oduzimanje imovinske koristi stečene KD od pravnog lica KZ Republike Srpske, u čl. 119 predviđeno je i oduzimanje imovinske koristi pribavljene KD od pravnog lica kao specifična krivičnopravna mjera (sui generis mjera koja ne spada u krivične sankcije). naime, ako pravno lice pribavi imovinsku korist učinjenim KD, takva imovinska korist će se oduzeti od pravnog lica.

16 Oduzimanje imovinske koristi kad nije moguće vođenje KP odluku o oduzimanju imovinske koristi sud će donijeti u zakonom propisanom postupku i kada iz pravnih ili faktičkih razloga nije moguće vođenje krivičnog postupka prema učiniocu KD. oduzeta imovinska korist neće se umanjiti za iznos sredstava uloženih u kriminalnu djelatnost.

17 Oduzimanje imovinske koriste u drugim kaznenim zakonima pravilo da niko ne može zadržati imovinsku korist pribavljenu izvršenjem KD, odn. prekršaja predviđeno je i nizom zakona u Republici Srpskoj: KZ RS, ZKP RS, ZOP RS... prema ovim zakonima, sudovi koji vode krivične i prekršajne postupke obavezni su da po službenoj dužnosti utvrde i oduzmu imovinsku korist pribavljenu izvršenjem kaznenih delikata.

18 Potreba za formiranjem Agencije međutim, kako utvrđivanje imovinske koristi pribavljene izvršenjem navedenih delikata, kao i upravljanje ovom imovinom nije primaran zadatak sudova u ovim postupcima, već je to svakako utvrđivanje krivične, odn. prekršajne odgovornosti učinilaca ovakvih djela, ukazala se potreba za formiranjem posebnog državnog organa koji će upravljati oduzetom imovinom.

19 Donošenje posebnog Zakona inače, ovakvi organi postoje u mnogim zemljama EU i u dosadašnjem radu su pokazali vrlo dobre rezultate čime su opravdani razlozi za njihovo osnivanje. s ciljem realizacije ovih zadataka donesen je Zakon o oduzimanju imovine stečene izvršenjem krivičnog djela u Republici Srpskoj.

20 Razlozi donošenja Zakona i osnivanje Agencije donošenjem zakona stimulišu se sudovi da donose odluke o oduzimanju imovinske koristi, ali istovremeno i oslobađaju komplikovanog postupka pronalaženja i utvrđivanja ovakve imovine, kao i njenog upravljanja. oduzetom imovinom radi očuvanja njene vrijednosti upravlja specijalizovani državni organ Agencija za upravljanje oduzetom imovinom.

21 Razlozi donošenja Zakona i osnivanje Agencije tu je i zahtjev EU prema kojem se, radi pridruživanja EU, kao kratkoročni prioritet predviđa unapređivanje zakonodavstva i jačanje kapaciteta za oduzimanje imovine koristi pribavljene kažnjivim djelima. i niz međunarodnih dokumenata podstiče ili obavezuje države članice da kreiraju posebne zakonske mehanizme identifikacije, zapljene i oduzimanja imovinske koristi koja potiče iz kriminalne aktivnosti.

22 Na koja krivična djela se primjenjuju odredbe Zakona? član 2. taksativno predviđa KD propisana KZ RS na koja se primjenjuju odredbe ovog zakona s tim da se odredbe ovog zakona primjenjuju i za druga KD propisana KZ RS ako imovinska korist, odn. vrijednost predmeta koji su upotrijebljeni ili su bili namijenjeni za izvršenje ili su nastali izvršenjem KD prelazi iznos od KM.

23 Pojam imovine član 3 imovina je skup imovinskih prava i obaveza vlasnika imovine na nepokretnim i pokretnim stvarima. imovinom se smatra i prihod ili druga korist ostvarena neposredno ili posredno iz krivičnog djela, kao i dobro u koje je ona pretvorena ili sa kojim je pomiješana.

24 Pojam imovine član 3 imovinom stečenom izvršenjem KD smatra se imovina učinioca KD, vlasnika imovine, stečena prije pokretanja postupka za KD koja je u očiglednoj nesrazmjeri sa njegovim zakonitim prihodima. zakoniti prihodi su raspoloživa finansijska sredstva vlasnika imovine za koja je moguće utvrditi zakonitost sticanja.

25 Organi nadležni za postupanje Zakonom su predviđeni i organi nadležni za otkrivanje, oduzimanje i upravljanje imovinom stečenom izvršenjem KD. to su: tužilaštvo, sud, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS i Agencija za upravljanje oduzetom imovinom.

26 Posebna organizaciona jedinica MUP RS posebno važna - posebna organizaciona jedinica MUP RS koja se bavi otkrivanjem imovine stečene izvršenjem KD i vrši druge poslove u skladu s zakonom. formiranje ove jedinice predstavlja ključni momenat u razotkrivanju ekonomske moći pojedinaca i kriminalnih grupa koje se bave KD s namjerom da steknu imovinu koju će usmjeriti u finansiranje kriminalnih aktivnosti ili u legalne poslove.

27 Finansijska istraga i oduzimanje imovine u Poglavlju III propisan je postupak finansijske istrage, te privremenog, odn. trajnog oduzimanja imovine. značajno je svakako istaći član 15 prema kome se finansijska istraga pokreće protiv vlasnika imovine - osumnjičenog (iz člana 3 stav 1 tačka 6) kada postoje osnovi sumnje da on ima imovinu stečenu izvršenjem KD.

28 Šta se prikuplja tokom finansijske istrage? prikupljaju se dokazi o imovini i zakonitim prihodima koje je vlasnik imovine stekao, odn. ostvario prije pokretanja krivičnog postupka, zatim dokazi o imovini koju je naslijedio pravni sljedbenik, kao i dokazi o imovini i naknadi za koju je imovina prenijeta na treće lice. to su fizički predmeti, opservacije istražitelja, svjedočenja očevidaca i osumnjičenih, dokumenta, naučne analize...

29 Zahtjev za privremeno oduzimanje imovine kada postoji opasnost da bi kasnije oduzimanje imovine stečene izvršenjem KD bilo otežano ili onemogućeno, tužilac može sudu podnijeti zahtjev za privremeno oduzimanje imovine. zahtjev sadrži podatke o vlasniku imovine, opis i zakonski naziv KD, označenje imovine koju treba oduzeti, dokaze o imovini, okolnosti iz kojih proizlazi osnovana sumnja da je imovina stečena izvršenjem KD, kao i razloge koji opravdavaju potrebu za privremenim oduzimanjem imovine.

30 Ko odlučuje o zahtjevu za privremeno oduzimanje imovine? o zahtjevu, u zavisnosti od faze krivičnog postupka, odlučuje nadležni sud. interesantna jeste odredba člana 24 stav 2 koja govori o dokazivanju, odn. teretu dokazivanja u ovom postupku.

31 Teret dokazivanja u ovom postupku ovom odredbom propisano je da na ročištu tužilac iznosi dokaze o imovini koju vlasnik posjeduje, okolnosti o osnovanoj sumnji da je imovina stečena izvršenjem KD i okolnosti koje ukazuju na opasnost da bi njeno kasnije oduzimanje bilo otežano ili onemogućeno. vlasnik i njegov branilac, odn. punomoćnik, iznose dokaze o neosnovanosti navoda tužioca ili o zakonitom porijeklu imovine.

32 Trajanje mjere privremenog oduzimanja imovine mjera privremenog oduzimanja imovine može da traje najduže do isteka roka predviđenog za okončanje postupka po zahtjevu za trajno oduzimanje imovine (uz obavezu suda da svaka tri mjeseca ispituje da li je opravdano dalje produženje privremenog oduzimanja imovine). ako u ovom roku ne bude donesena odluka o zahtjevu za trajno oduzimanje imovine, sud će po službenoj dužnosti ukinuti rješenje o privremenom oduzimanju imovine.

33 Zahtjev za trajno oduzimanje imovine stečene izvršenjem KD tužilac može podnijeti nakon potvrđivanja optužnice, a najkasnije u roku od godinu dana po pravnosnažnom okončanju KP i on sadrži: podatke o okrivljenom, opis i zakonski naziv KD, označenje imovine koju treba oduzeti, dokaze o imovini koju okrivljeni posjeduje i zakonitim prihodima, dokaze da je imovinu stekao prije pokretanja KP, okolnosti koje ukazuju na postojanje očigledne nesrazmjere između imovine i prihoda i razloge koji opravdavaju potrebu za trajnim oduzimanjem imovine.

34 Zahtjevi za oduzimanje imovine preme drugim licima zahtjev protiv pravnog sljedbenika sadrži dokaze da je naslijedio imovinu stečenu izvršenjem KD, a zahtjev protiv trećeg lica dokaze da je imovina stečena izvršenjem krivičnog djela prenesena bez naknade ili uz naknadu koja ne odgovara stvarnoj vrijednosti, u cilju osujećenja oduzimanja.

35 Podnošenje zahtjeva tokom prvostepenog postupka tužilac svoj zahtjev za trajno oduzimanje imovine stečene izvršenjem KD može podnijeti i tokom prvostepenog postupka, u kom slučaju će sud pozvati vlasnika da se na glavnom pretresu izjasni da li će osporavati zahtjev tužioca, a ako vlasnik ne dođe na glavni pretres ili se ne izjasni o zahtjevu, smatra se i da ne osporava zahtjev tužioca, u tom slučaju će odluka o zahtjevu biti donesena u presudi koja se može pobijati žalbom na presudu.

36 Dostavljanje podataka Poreskoj upravi RS posebno značajna je odredba prema kojoj će sud Poreskoj upravi Republike Srpske dostaviti podatke o imovini vlasnika na dalje postupanje (u svrhu oporezivanja te imovine prema poreskim zakonima Republike Srpske) ako optužba bude odbijena ili okrivljeni oslobođen od optužbe (član 29. zakona).

37 Rješenje o trajnom oduzimanju imovine rješenje o trajnom oduzimanju imovine sadrži: a) podatke o vlasniku, b) opis i zakonski naziv KD, c) podatke o imovini koja se oduzima, odn. vrijednost koja se oduzima od vlasnika ako je raspolagao imovinom stečenom izvršenjem KD u cilju osujećenja oduzimanja imovine i d) odluku o troškovima upravljanja privremeno oduzetom imovinom.

38 Dostavljanje rješenja o trajnom oduzimanju imovine sud rješenje dostavlja vlasniku, njegovom punomoćniku, tužiocu i Agenciji, uz obavezu Agencije da odmah po prijemu rješenja preduzme mjere za čuvanje i održavanje oduzete imovine (oduzetom imovinom Agencija upravlja do pravnosnažnog okončanja postupka za oduzimanje imovine).

39 Правне посљедице осуде КЗ РС, у Глави шестој (чл ) регулише институт правних посљедица осуде (слично је и са другим кривичним законима у БиХ, и то: у Глави XIII КЗ БиХ; у Глави XII КЗ Ф БиХ и у Глави XII КЗ БД БиХ). правне посљедице осуде не могу наступити кад је за КД учиниоцу изречена новчана казна, условна осуда или кад је учинилац ослобођен од казне.

40 Шта су то правне посљедице осуде? мјере које се могу одредити само законом, наступају по сили закона којим су прописане (ex lege) као посљедица извршеног КД, послије осуде за одређена КД или на одређене казне. њима се ограничавају одређена права осуђених лица или им се намећу поједине забране ради допунског дејства на осуђено лице и отклањања опасних ситуација у којима би оно могло да поново учини КД.

41 Репресивни карактер ових мјера због тога их сматрамо ограничавајућим или забрањујућим мјерама репресивног карактера, одн. мјерама ограничења које осуђеном лицу отежавају ресоцијализацију, али које могу да имају и превентивни карактер.

42 Појам правне посљедице осуде представљају мјере кривичноправног карактера које по одредбама закона погађају одређено лице губитком права које је до осуде имало или забраном стицања одређених права за одређени период послије осуде, због тога што је осуђено за одређено КД или на одређену казну.

43 Чиме се предвиђају? како у нашем, тако и у другим саврем. кривичним законодав. су многобројне, и предвиђене су великим бројем закона, а због свог специфичног, допунског дејства, често оне могу теже погодити неко осуђено лице него и саме кривичне санкције (нпр. могу довести до прекида радног односа или онемогућити запошљавање осуђеног послије извршене казне).

44 Шта су правне посљедице осуде? без обзира на њихова очигледна казнена (пунитивна) својства, ППО нису КС, одн. казне (јер нису предвиђене КЗ нити се изричу судском пресудом), а нису ни МБ иако имају, посебно са МБ, низ садржинских сличности које се односе прије свега на функцију превенције, али и отклањање опасних ситуација из којих може произаћи поновно вршење КД.

45 Двије категорије ППО члан 87 КЗ РС - осуде за одређена КД или на одређене казне могу имати за правну посљедицу: 1) престанак или губитак одређених права и 2) забрану стицања одређених права. двије категорије, и то: 1. ППО које се односе на престанак или губитак одређених права, 2. ППО које се састоје у забрани стицања одређених права.

46 Како се прописују? правне посљедице осуде могу бити предвиђене само законом и наст упају по сили закона којим су предвиђене (забрањено је прописивање правних посљедица осуде подзаконским актима). примјењују се одмах, чим дође до осуде, јер настају по самом закону.

47 На основу ког прописа наступају? ППО не могу наступити на основу Кривичног законика, већ само на основу посебног закона којим су предвиђене и уколико су испуњени услови предвиђени за њихово наступање. нпр. Закон о раду прописује да раднику престаје радни однос ако буде осуђен на безусловну казну затвора у трајању дужем од три мјесеца, са даном почетка извршења казне затвора.

48 Искључење наступања ППО како ППО додатно погађају учиниоца КД, највећи број крив. закона прописује да оне терете само учиниоце тешких КД. њихово наступање је искључено када је учинилац КД оглашен кривим, али је ослобођен казне, одн. када је учиниоцу КД изречена лакша кривична санкција, одн. НК или УО.

49 ППО које се односе на престанак или губитак одређених права у одредби члана 87 КЗ РС прописане су правне посљедиу ставу 1 члана 98 прописане су ППО које се односе на прест анак или губит ак одређених права, и то су: це осуде.

50 ППО које се односе на престанак или губитак одређених права у КЗ РС 1. престанак вршења одређених послова или функција у органима РС, државним органима, привредним друштвима и у другим правним лицима; 2. престанак радног односа или престанак вршења одређеног звања, позива или занимања;

51 ППО које се односе на престанак или губитак одређених права у КЗ РС 3) одузимање дозвола или одобрења која се издају одлуком надлежних органа РС или статуса који се признаје одлуком надлежних органа и 4) одузимање одликовања.

52 ППО које се састоје у забрани стицања одређених права у КЗ РС као ППО које се састоје у забрани ст ицања одређених права, према ставу 2 члана 87, могу бити одређене: 1. забрана вршења одређених послова или функција у органима РС, привредним друштвима и у другим правним лицима;

53 ППО које се састоје у забрани стицања одређених права у КЗ РС 2) забрана иступања у штампи, на радију, ТВ или јавним скуповима, забрана вршења издавачке дјелатности или забрана учествовања у оснивању удружења; 3) забрана стицања одређеног позива или унапређења у служби; 4) забрана стицања одређених дозвола или одобрења која се дају одлуком државних органа.

54 Када наступају и колико трају ППО? ППО наступају даном правноснажности пресуде (за њихово наступање није потребно доносити никакву одлуку, оне наступају по сили закона). ППО које се састоје у забрани стицања одређених права трају најдуже пет година од дана издржане, опроштене или застарјеле казне, ако за поједине правне посљедице није законом прописано краће трајање.

55 Трајање ППО у другим КЗ у БиХ остали кривични закони у БиХ одређују да ППО које се састоје у забрани стицања одређених права трају најдуже десет година од дана издржане, опроштене или застарјеле казне, ако за поједине правне посљедице није законом прописано краће трајање.

56 Краће трајање ППО законом којим је прописана одређена правна посљедица осуде може се предвидјети и њено краће трајање. истеком предвиђеног рока наступа законска рехабилитација, тј. брише се осуда и престају све правне посљедице осуде, а осуђени се сматра неосуђиваним.

57 Престанак ППО прије истека одређеног рока КЗ РС - ППО могу престати и прије истека одређеног рока, одн. у случају када суд по истеку три године од дана издржане, застарјеле или опроштене казне одреди да престају ППО које се односе на забрану стицања одређеног права (чл. 94 ст. 2). у овом случају ППО престаје на основу судске одлуке.

58 Укидање ППО амнестијом и помиловањем правне посљедице осуде, према чл. 100 и 101 КЗ РС, могу се укинути актом амнестије и помиловања, с тим што се актом помиловања може и скратити трајање правне посљедице осуде. брисањем осуде престају ППО.

59 Рехабилитација рехабилитацијом се, по престанку кривичне санкције, отклањају правне посљедице осуде по осуђено лице и враћају му права. рехабилитација је поступак успостављања ранијег статуса неосуђиваног грађанина који је осуђено лице имало прије примјене кривичне санкције.

60 Рехабилитација то је право осуђеног да, под одређеним условима, према њему буду укинуте правне посљедице осуде и да сама кривична осуда буде брисана из казнене евиденције како би се сматрао неосуђиваним лицем, изједначеним са осталим грађанима.

61 Рехабилитација рехабилитацијом се брише осуда и престају све њене правне посљедице, а осуђени се сматра неосуђиваним. значајна за постизање циљева ресоцијализације и поновне интеграције осуђеног лица у друштво.

62 Рехабилитација рехабилитовани се сматра неосуђиваним. свака употреба података о његовој осуђиваности сматра се забрањеном. осуђени може рећи да није осуђиван без икаквих правних посљедица. али, рехабилитацијом се не дира у права трећих лица која се заснивају на осуди (нпр. право накнаде штете).

63 Нема рехабилитације... осуда на казну дуготрајног затвора и осуда за КД учињено на штету полног интегритета дјетета не бришу се из казнене евиденције.

64 Двије врсте рехабилитације 1. законска настаје на основу самог закона протеком одређеног рока од осуде, у корист лица које раније није било осуђивано или које се по закону сматра неосуђиваним. 2. судска она која настаје на основу судске одлуке, а претходи јој молба осуђеног лица.

65 Законска рехабилитација настаје: 1. осуда којом је изречено ослобођење од казне брише се из КЕ послије истека једне године од правноснажности судске одлуке под условом да осуђени за то вријеме не учини ново КД; 2. УО брише се из КЕ после истека једне године од кад је протекло вријеме провјеравања под условом да осуђени за то вријеме не учини ново КД;

66 Законска рехабилитација настаје: 3) осуда на НК или затвор до једне године бришу се из КЕ кад протекну три године од дана извршене, издржане, опроштене или застарјеле казне под условом да осуђени за то вријеме не учини ново КД; 4) осуде на затвор преко једне до три године бришу се из КЕ кад протекне пет година од дана извршене, издржане, опроштене или застарјеле казне под условом да осуђени за то вријеме не учини ново КД.

67 Законска рехабилитација настаје: 5) осуде на затвор од три до пет год. бришу се из КЕ кад протекне десет година од дана извршене, издржане, опроштене или застарјеле казне под условом да осуђени за то вријеме не учини ново КД. 6) осуде на затвор преко пет до десет година бришу се из КЕ кад протекне петнаест година од дана издржане, опроштене или застарјеле казне под условом да осуђени за то вријеме не учини ново КД.

68 Када законска рехабилитација не може настати? законска рехабилитација не може настати ако споредна казна још није извршена, ако траје кривични поступак за ново КД, ако одузимање имовинске користи прибављене КД није у потпуности извршено или ако још траје примјена мјера безбједности које су осуђеном лицу изречене.

69 Судска рехабилитација судска рехабилитација је она која је остварена на основу судске одлуке, којој претходи одговарајућа молба осуђеног лица. судска рехабилитација је увијек факултативна.

70 Коме се може дати судска рехабилитација - услови? лицу које је осуђено на казну затвора преко десет година (лице које не подлијеже законској рехабилитацији), суд може на молбу осуђеног одредити да се из КЕ брише та осуда ако је протекло двадесет година од дана издржане, опроштене или застарјеле казне, а у том времену осуђени није извршио ново КД.

71 Када суд може дати рехабилитацију? ако нађе да је осуђени то заслужио својим владањем послије издржане казне и ако се може са основом очекивати да убудуће неће вршити КД. судска рехабилитација се не може дати ако траје кривични поступак за ново КД или одузимање имовинске користи прибављене КД није у потпуности извршено.

72 Казнена евиденција све правноснажне изречене пресуде се уписују у казнену евиденцију коју води надлежни орган, у складу са Правилником о вођењу казнене евиденције који доноси министар правде.

73 Посебан регистар у оквиру казнене евиденције води се посебан регистар лица која су правноснажно осуђена за КД учињена на штету полног интегритета дјетета. садржај и обим података, њихово чување, као и услови за давање податка из овог регистра уређује се посебним прописом.

74 Коме се могу дати подаци из казнене евиденције? суду, тужилаштвима и ОУП у вези са кривичним поступком који се води против лица које је раније било осуђено, надлежним органима за извршење кривичних санкција и надлежним органима који учествују у поступку давања амнестије, помиловања или брисања осуде.

75 Коме се још могу дати подаци из КЕ? на образложен захт јев могу се дати надлежним органима, привредним друштвима и другим правним лицима, ако још трају одређене правне посљедице осуде или мјере безбједности или ако за то постоји оправдан интерес заснован на закону.

76 Доказ о осуђиваности давање подат ака из посебног регист ра лица која су правноснажно осуђена за КД учињена на шт ет у полног инт егрит ет а дјет ет а уређује се посебним прописом. подаци о брисаној осуди не могу се дати никоме. нико нема права да тражи од грађана да поднесе доказе о својој осуђиваности или неосуђиваности.

77 Могу ли се давати подаци о (не)осуђиваности грађанима? грађанима се, на њихов захтјев, могу дават и подаци о њиховој осуђиваности или неосуђиваности само ако су им ови подаци потребни ради остваривања њихових права или интереса.

Zakon o odgovornosti pravnih lica za krivicna dela

Zakon o odgovornosti pravnih lica za krivicna dela ZAKON O ODGOVORNOSTI PRAVNIH LICA ZA KRIVIČNA DELA ("Sl. glasnik RS", br. 97/2008) Deo prvi I OSNOVNE ODREDBE Predmet zakona Član 1 Ovim zakonom uređuju se uslovi odgovornosti pravnih lica za krivična

Више

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela ( Službeni glasnik RS, broj 32/13), u članu 2.

Више

Zakon o odgovornosti pravnih lica za krivična djela Zakon je objavljen u "Službenom listu RCG", br. 2/2007, 13/2007 i 30/2012. I OSNOVNE ODREDBE Predm

Zakon o odgovornosti pravnih lica za krivična djela Zakon je objavljen u Službenom listu RCG, br. 2/2007, 13/2007 i 30/2012. I OSNOVNE ODREDBE Predm Zakon o odgovornosti pravnih lica za krivična djela Zakon je objavljen u "Službenom listu RCG", br. 2/2007, 13/2007 i 30/2012. I OSNOVNE ODREDBE Predmet zakona Član 1 Ovim zakonom se uređuju uslovi odgovornosti

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 1093/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 1093/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 26.01.2016. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Драгише Ђорђевића, председника већа, Зорана Таталовића, Радмиле

Више

Закон о заштити пословне тајне ("Службеном гласнику РС", бр. 72/2011)

Закон о заштити пословне тајне (Службеном гласнику РС, бр. 72/2011) На основу члана 112. став 1. тачка 2. Устава Републике Србије, доносим Указ о проглашењу Закона о заштити пословне тајне Проглашава се Закон о заштити пословне тајне, који је донела Народна скупштина Републике

Више

Закон о изменама и допунама Закона о превозу терета у друмском саобраћају Члан 1. У Закону о превозу терета у друмском саобраћају ( Службени гласник Р

Закон о изменама и допунама Закона о превозу терета у друмском саобраћају Члан 1. У Закону о превозу терета у друмском саобраћају ( Службени гласник Р Закон о изменама и допунама Закона о превозу терета у друмском саобраћају Члан 1. У Закону о превозу терета у друмском саобраћају ( Службени гласник РС, број 68/15) у члану 1. став 3. тачка 2) мења се

Више

Microsoft Word - 04 Pravilnik o postupku i uslovima izricanja mera i oduzimanju dozvole emiterima.doc

Microsoft Word - 04 Pravilnik o postupku i uslovima izricanja mera i oduzimanju dozvole emiterima.doc Савет Републичке радиодифузне агенције на основу члана 8 став 1 тачка 9, члана 18 став 8, члана 62 став 2 Закона о радиодифузији ( Службени гласник Републике Србије бр. 42/02, 97/04, 76/05, 79/05, 62/06

Више

Microsoft Word - Pravilnik o disc postupku.doc

Microsoft Word - Pravilnik o disc postupku.doc На основу члана 93. став 3. Закона о судијама (,,Службени гласник РС, бр. 116/08, 58/09 и 104/09) и члана 13. алинеја 10. Закона о Високом савету судства (,,Службени гласник РС, број 116/08), Високи савет

Више

Microsoft PowerPoint - Kompenzacija i naknada stete-Hajrija Hadziomerovic Muftic.ppt

Microsoft PowerPoint - Kompenzacija i naknada stete-Hajrija Hadziomerovic Muftic.ppt Kompenzacija/ naknada štete žrtvama Hajrija Hadžiomerović-Muftić Federalna tužiteljica Federalno tužilaštvo FBiH Međunarodni dokumenti UN Konvencija o transnacionalnom organizovanom kriminalu sa dodatnim

Више

Република Србија ВИСОКИ САВЕТ СУДСТВА ДИСЦИПЛИНСКИ ТУЖИЛАЦ Датум: године Б е о г р а д ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ДИСЦИПЛИНСКОГ ТУЖИОЦА ВИСОКОГ САВЕТ

Република Србија ВИСОКИ САВЕТ СУДСТВА ДИСЦИПЛИНСКИ ТУЖИЛАЦ Датум: године Б е о г р а д ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ДИСЦИПЛИНСКОГ ТУЖИОЦА ВИСОКОГ САВЕТ Република Србија ВИСОКИ САВЕТ СУДСТВА ДИСЦИПЛИНСКИ ТУЖИЛАЦ Датум: 26.02.2015. године Б е о г р а д ИЗВЕШТАЈ О РАДУ ДИСЦИПЛИНСКОГ ТУЖИОЦА ВИСОКОГ САВЕТА СУДСТВА за 2014. годину Дисциплинском тужиоцу Високог

Више

ШИФРА:IV-34 РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ГРАД НОВИ САД ГРАДСКА УПРАВА ЗА САОБРАЋАЈ И ПУТЕВЕ ЗАХТЕВ ЗА OДОБРЕЊЕ ЗА ОБАВЉАЊЕ ТАКСИ ПРЕ

ШИФРА:IV-34 РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ГРАД НОВИ САД ГРАДСКА УПРАВА ЗА САОБРАЋАЈ И ПУТЕВЕ ЗАХТЕВ ЗА OДОБРЕЊЕ ЗА ОБАВЉАЊЕ ТАКСИ ПРЕ ШИФРА:IV-34 РЕПУБЛИКА СРБИЈА АУТОНОМНА ПОКРАЈИНА ВОЈВОДИНА ГРАД НОВИ САД ГРАДСКА УПРАВА ЗА САОБРАЋАЈ И ПУТЕВЕ ЗАХТЕВ ЗА OДОБРЕЊЕ ЗА ОБАВЉАЊЕ ТАКСИ ПРЕВОЗА НА ТЕРИТОРИЈИ ГРАДА НОВОГ САДА, ДОДЕЛУ БРОЈА КРОВНЕ

Више

КРИВИЧНО ПРОЦЕСНО ПРАВО (школска ) ЛИТЕРАТУРА: Станко Бејатовић, Кривично процесно право, Службени гласник, Београд, 2014 (или новије издање)

КРИВИЧНО ПРОЦЕСНО ПРАВО (школска ) ЛИТЕРАТУРА: Станко Бејатовић, Кривично процесно право, Службени гласник, Београд, 2014 (или новије издање) КРИВИЧНО ПРОЦЕСНО ПРАВО (школска 2018-2019) ЛИТЕРАТУРА: Станко Бејатовић, Кривично процесно право, Службени гласник, Београд, 2014 (или новије издање) Законик о кривичном поступку, Службени гласник Републике

Више

Универзитет у Нишу Правни факултет КРИВИЧНО ПРОЦЕСНО ПРАВО - испитна питања 1. Појам кривичног процесног права као гране законодавства (стр. 3-4) 2. И

Универзитет у Нишу Правни факултет КРИВИЧНО ПРОЦЕСНО ПРАВО - испитна питања 1. Појам кривичног процесног права као гране законодавства (стр. 3-4) 2. И Универзитет у Нишу Правни факултет КРИВИЧНО ПРОЦЕСНО ПРАВО - испитна питања 1. Појам кривичног процесног права као гране законодавства (стр. 3-4) 2. Извори кривичног процесног права (5-8) 3. Тумачење кривичног

Више

Microsoft Word - Pravilnik o blizim uslovima za izdavanje i oduzimanje licence.doc

Microsoft Word - Pravilnik o blizim uslovima za izdavanje i oduzimanje licence.doc ПРАВИЛНИК О БЛИЖИМ УСЛОВИМА ЗА ИЗДАВАЊЕ, ОБНАВЉАЊЕ ИЛИ ОДУЗИМАЊЕ ЛИЦЕНЦЕ ЧЛАНОВИМА КОМОРА ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА ("Сл. гласник РС", бр. 119/2007 и 23/2009) I УВОДНА ОДРЕДБА Члан 1 Овим правилником утврђују

Више

("Сл. гласник РС", бр. 99/2011 и 83/2014) ЗАКОН о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Предмет закона Члан 1. Овим

(Сл. гласник РС, бр. 99/2011 и 83/2014) ЗАКОН о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Предмет закона Члан 1. Овим ("Сл. гласник РС", бр. 99/2011 и 83/2014) ЗАКОН о поступку регистрације у Агенцији за привредне регистре I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Предмет закона Члан 1. Овим законом уређује се поступак регистрације, евидентирања

Више

YUCOM, GSA - inicijativa - zlocin iz mrznje-2

YUCOM, GSA - inicijativa - zlocin iz mrznje-2 INICIJATIVA ZA DOPUNU ZAKONA O IZMENAMA I DOPUNAMA KRIVIČNOG ZAKONIKA Član 1. U Krivičnom zakoniku ( Službeni glasnik RS, br. 85/05, 88/05 ispravka, 107/05 ispravka, 72/09 i 111/09), u članu 54. posle

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 450/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија:

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 450/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 21.05.2014. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Невенке Важић, председника већа, Предрага Глигоријевића, Веска

Више

BOSNA I HERCEGOVINA

BOSNA I HERCEGOVINA BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON KANTONALNO TUŽILAŠTVO ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA Broj: T04 0 KTK 0035766 18 Zenica, 24.07.2019. godine OPŠTINSKI SUD ZENICA Sudija

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 786/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија:

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 786/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 26.01.2016. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Драгише Ђорђевића, председника већа, Зорана Таталовића, Радмиле

Више

ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА

ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА На основу члана 16 Закона о заштити узбуњивача ( Сл. Гласник РС, бр. 128/2014) (даље: Закон) и Правилника о начину унутрашњег узбуњивања, начину одређивања овлашћеног лица код послодавца, као и другим

Више

П РА В И Л Н И К

П РА В И Л Н И К Београд, 08.06.2017. год. 02-10 Број: 06-2179/3-17 На основу члана 7. Правилника о раду етичких комисија и Одбора за професионалну етику Универзитета у Београду (''Гласник Универзитета у Београду'', број

Више

ВРХОВНИ СУД

ВРХОВНИ СУД БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА РЕПУБЛИКА СРПСКА ВРХОВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Број: 12 0 К 005029 17 Кж 12 Бања Лука, 25.04.2017. године Врховни суд Републике Српске у вијећу састављеном од судија др Вељка Икановића,

Више

Dr Miloš Babić

Dr Miloš Babić KRIVIČNI ZAKONIK REPUBLIKE SRPSKE OPŠTI DIO GLAVA I OSNOVNE ODREDBE Osnov i funkcija krivičnog zakonodavstva Republike Srpske Član 1. (1) Krivičnopravne odredbe sadržane u ovom zakoniku zasnivaju se na

Више

PREDLOG ZAKON O IZMENI ZAKONA O JAVNOM REDU I MIRU Član 1. U Zakonu o javnom redu i miru ( Sl. Glasnik RS broj 6/16) naziv iznad člana i član 22. briš

PREDLOG ZAKON O IZMENI ZAKONA O JAVNOM REDU I MIRU Član 1. U Zakonu o javnom redu i miru ( Sl. Glasnik RS broj 6/16) naziv iznad člana i član 22. briš PREDLOG ZAKON O IZMENI ZAKONA O JAVNOM REDU I MIRU Član 1. U Zakonu o javnom redu i miru ( Sl. Glasnik RS broj 616) naziv iznad člana i član 22. brišu se. Član 2. Ovaj zakon stupa na snagu osmog dana od

Више

Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/ Дана: год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Служ

Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/ Дана: год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Служ Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/2452-15 Дана: 01.12.2015. год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Службени гласник РС бр. 107/05, 72 /09, 88/10, 99/10, 57/11,

Више

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka KRIVIČNI ZAKONIK REPUBLIKE SRPSKE ("Sl. glasnik RS", br. 64/2017 i 104/2018 - odluka US) OPŠTI DIO GLAVA I OSNOVNE ODREDBE Osnov i funkcija krivičnog zakonodavstva Republike Srpske Član 1 (1) Krivičnopravne

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 803/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија:

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 803/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 23.09.2015. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Невенке Важић, председника већа, Веска Крстајића, Биљане Синановић,

Више

(Kz Prevara _umiıljaj i odluka o imovinskopravnom zahtjevu_)

(Kz Prevara _umiıljaj i odluka o imovinskopravnom zahtjevu_) APELACIONI SUD BRČKO DISTRIKTA BOSNE I HERCEGOVINE Broj: Kž-16/05 Brčko, 22.03.2005. godine U IME BRČKO DISTRIKTA BOSNE I HERCEGOVINE! Apelacioni sud Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine u vijeću sastavljenom

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 112/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија:

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 112/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 11.02.2015. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Невенке Важић, председника већа, Веска Крстајића, Биљане Синановић,

Више

Todor Skakic

Todor Skakic РЕПУБЛИКA СРПСКA МИНИСТАРСТВО РАДА И БОРАЧКО-ИНВАЛИДСКЕ ЗАШТИТЕ ПРЕДНАЦРТ ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ПОСРЕДОВАЊУ У ЗАПОШЉАВАЊУ И ПРАВИМА ЗА ВРИЈЕМЕ НЕЗАПОСЛЕНОСТИ Бања Лука, март 2019. године

Више

На основу члана 55. став 7. Закона о високом образовању ( Службени гласник Републике Србије, бр. 76/2005, 100/2007, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013

На основу члана 55. став 7. Закона о високом образовању ( Службени гласник Републике Србије, бр. 76/2005, 100/2007, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013 На основу члана 55. став 7. Закона о високом образовању ( Службени гласник Републике Србије, бр. 76/2005, 100/2007, 97/2008, 44/2010, 93/2012, 89/2013, 90/2014, 45/15 и 68/2015 аутентично тумачење) и члана

Више

Šta je to KD?

Šta je to KD? Šta je to KD? prvi, osnovni, temeljni pojam krivičnog prava jeste krivično djelo. protivpravno djelo kojim se povređuju ili ugrožavaju zaštićene vrijednosti i koje je, zbog svoje opasnosti ili štetnosti

Више

Microsoft Word - disciplinska_odgovornost_tuzilaca.doc

Microsoft Word - disciplinska_odgovornost_tuzilaca.doc Мр Јасмина Киурски Љиљана Николић Милан Петровић Биљана Силађи ДИСЦИПЛИНСКА ОДГОВОРНОСТ ТУЖИЛАЦА Удружење јавних тужилаца и заменика јавних тужилаца Србије ПРАВИЛНИК ДРЖАВНОГ ВЕЋА ТУЖИЛАЦА О ДИСЦИПЛИНСКОЈ

Више

Број: 10/17-18 Директор ДРЛС ''Север'' Марко Менићанин, поступајући као првостепени дисциплински орган у смислу одредбе члана 75. став 2. Дисциплинско

Број: 10/17-18 Директор ДРЛС ''Север'' Марко Менићанин, поступајући као првостепени дисциплински орган у смислу одредбе члана 75. став 2. Дисциплинско Број: 10/17-18 Директор ДРЛС ''Север'' Марко Менићанин, поступајући као првостепени дисциплински орган у смислу одредбе члана 75. став 2. Дисциплинског правилника РСС, поводом дисциплинске пријаве рукометног

Више

ЗАКОН О ДРЖАВЉАНСТВУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ("Сл. гласник РС", бр. 135/2004 и 90/2007) I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1 Грађани Републике Србије имају држављанство

ЗАКОН О ДРЖАВЉАНСТВУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ (Сл. гласник РС, бр. 135/2004 и 90/2007) I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1 Грађани Републике Србије имају држављанство ЗАКОН О ДРЖАВЉАНСТВУ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ("Сл. гласник РС", бр. 135/2004 и 90/2007) I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1 Грађани Републике Србије имају држављанство Републике Србије. Члан 2 Држављанство Републике Србије

Више

З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ДЕВИЗНОМ ПОСЛОВАЊУ Члан 1. У Закону о девизном пословању ( Службени гласник РС, бр. 62/06, 31/11, 119/12 и 13

З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ДЕВИЗНОМ ПОСЛОВАЊУ Члан 1. У Закону о девизном пословању ( Службени гласник РС, бр. 62/06, 31/11, 119/12 и 13 З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ДЕВИЗНОМ ПОСЛОВАЊУ Члан 1. У Закону о девизном пословању ( Службени гласник РС, бр. 62/06, 31/11, 119/12 и 139/14), у члану 7. став 2. мења се и гласи: Пoслoви

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН Зрењанин, Др Емила Гаврила бр. 15 П Р А В И Л Н И К О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА КОД ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊА

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН Зрењанин, Др Емила Гаврила бр. 15 П Р А В И Л Н И К О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА КОД ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊА ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН Зрењанин, Др Емила Гаврила бр. 15 П Р А В И Л Н И К О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА КОД ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН децембар 2015. На основу члана 16. став 1. Закона

Више

Microsoft Word - Pravilnik o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti zaposlenih .rtf

Microsoft Word - Pravilnik o disciplinskoj i materijalnoj odgovornosti zaposlenih .rtf На основу члана 119. став 1. тачка 1. Закона о основама система образовања и васпитања («Сл. гласник РС» број 88/2017 и 27/2018-др. закони), Школски одбор Гимназије у Краљеву(даље: Школа) је, на својој

Више

На основу члана 7. став 2. тачка 7, члана 9. став 1. тачка 2. Закона о друштвима за осигурање ("Службени гласник Републике Српске", број: 17/05, 01/06

На основу члана 7. став 2. тачка 7, члана 9. став 1. тачка 2. Закона о друштвима за осигурање (Службени гласник Републике Српске, број: 17/05, 01/06 На основу члана 7. став 2. тачка 7, члана 9. став 1. тачка 2. Закона о друштвима за осигурање ("Службени гласник Републике Српске", број: 17/05, 01/06, 64/06, 74/10 и 47/17), члана 5. став 5, члана 8.

Више

Практични аспекти примене неких полицијских овлашћења и обављања послова Мр Саша МАРКОВИЋ Полицијска управа Ваљево, МУП РС UDK Прегледни научн

Практични аспекти примене неких полицијских овлашћења и обављања послова Мр Саша МАРКОВИЋ Полицијска управа Ваљево, МУП РС UDK Прегледни научн Практични аспекти примене неких полицијских овлашћења и обављања послова Мр Саша МАРКОВИЋ Полицијска управа Ваљево, МУП РС UDK 351.741 Прегледни научни рад Примљено: 12.10.2013. Практични аспекти примене

Више

Microsoft Word - Glasnik 133.doc

Microsoft Word - Glasnik 133.doc Година XLV, број 133, 19. март 2007. 3 С А Д Р Ж А Ј ПРАВИЛНИК О ДИСЦИПЛИНСКОЈ ОДГОВОРНОСТИ СТУДЕНАТА ОПШТЕ ОДРЕДБЕ Предмет Правилника...5 Појам студента...5 Обавезе студента...6 Однос дисциплинске повреде,

Више

Minuli rad

Minuli rad Odgovori Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave na pitanja postavljena u vezi sa novim zakonskim rešenjima u Zakonu o platama državnih službenika i nameštenika i Zakonu o platama u državnim organima

Више

Република Србија УПРАВНИ СУД 7 У 1753/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић,

Република Србија УПРАВНИ СУД 7 У 1753/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић, Република Србија УПРАВНИ СУД 03.04.2014. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Управни суд, у већу састављеном од судија: Душанке Марјановић, председника већа, Зорице Китановић и Руже Урошевић, чланова већа,

Више

Zakon o podsticajima u privredi RS

Zakon o podsticajima u privredi RS ZAKON O PODSTICAJIMA U PRIVREDI REPUBLIKE SRPSKE 1 ( Službeni glasnik RS, br. 52/19) Član 1. Ovim zakonom uređuju se uslovi, korisnici i postupak za ostvarivanje prava na podsticaje za povećanje plata

Више

Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex Ukoliko ovaj propis niste preuzeli sa Paragrafovog sajta ili niste sigurni da li je u

Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex Ukoliko ovaj propis niste preuzeli sa Paragrafovog sajta ili niste sigurni da li je u www.paragraf.rs Preuzeto iz elektronske pravne baze Paragraf Lex Ukoliko ovaj propis niste preuzeli sa Paragrafovog sajta ili niste sigurni da li je u pitanju važeća verzija propisa, poslednju verziju

Више

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BiH, br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0 Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i člana 20a. stav (3) Zakona o radu ("Službene novine

Више

/ Агенција за борбу против корупције, поступајући у поступку који се води по службеној дужности против Милана Вишњића, декана Медиц

/ Агенција за борбу против корупције, поступајући у поступку који се води по службеној дужности против Милана Вишњића, декана Медиц 020-00-00058/2011-11 Агенција за борбу против корупције, поступајући у поступку који се води по службеној дужности против Милана Вишњића, декана Медицинског факултета у Нишу, ради одлучивања о повреди

Више

Z A K O N O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI I. UVODNE ODREDBE Predmet Zakona Član 1. Ovim zakonom uređuje se sprečavanje nasilja u porodici i postupanj

Z A K O N O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI I. UVODNE ODREDBE Predmet Zakona Član 1. Ovim zakonom uređuje se sprečavanje nasilja u porodici i postupanj Z A K O N O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI I. UVODNE ODREDBE Predmet Zakona Član 1. Ovim zakonom uređuje se sprečavanje nasilja u porodici i postupanje državnih organa i ustanova u sprečavanju nasilja

Више

Proba

Proba Kabinet Zaštitnika 020/241-642 Savjetnici 020/225-395 Centrala 020/225-395 Fax: 020/241-642 E-mail: ombudsman@t-com.me www.ombudsman.co.me Br. 12/16-4 Podgorica, 23.03. 2016. godine Na osnovu člana 41.

Више

Republika Srbija VRHOVNI KASACIONI SUD Kzz OK 13/ godina Beograd U IME NARODA Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Ba

Republika Srbija VRHOVNI KASACIONI SUD Kzz OK 13/ godina Beograd U IME NARODA Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Ba Republika Srbija VRHOVNI KASACIONI SUD Kzz OK 13/2012 28.11.2012. godina Beograd U IME NARODA Vrhovni kasacioni sud, u veću sastavljenom od sudija: Bate Cvetkovića, predsednika veća, Nevenke Važić, Ljubice

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 20/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија:

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Кзз 20/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 20.01.2016. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд, у већу састављеном од судија: Невенке Важић, председника већа, Веска Крстајића, Биљане Синановић,

Више

САДРЖАЈ

САДРЖАЈ САДРЖАЈ Садржај 263 Део први: Основне одредбе... 5 Део други: Општа правила извршног поступка...25 Глава прва: Извршна и веродостојна исправа...26 1. Основи за доношење решења о извршењу...26 2. Извршна

Више

Microsoft Word - zakon_o_prekrsajima

Microsoft Word - zakon_o_prekrsajima Закон о прекршајима Закон је објављен у "Службеном гласнику РС", бр. 101/2005, 116/2008 и 111/2009. Види: чл. 12. и 15. Уставног закона - 98/2006-29. ДЕО ПРВИ МАТЕРИЈАЛНО-ПРАВНЕ ОДРЕДБЕ Глава I ОСНОВНЕ

Више

0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i "Sl. glasnik RS", br. 101/ dr. zak

0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU (Sl. list SRJ, br. 24/98 i Sl. glasnik RS, br. 101/ dr. zak 0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon i 36/2009 - dr. zakon) Član 1 Ovim zakonom uređuju

Више

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ НАЦРТА ПРЕДЛОГА ЗА ПРОМЕНУ УСТАВА 1) Уставни, односно правни основ за подношење Предлога Устав Републике Србије прописује да предлог за пр

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ НАЦРТА ПРЕДЛОГА ЗА ПРОМЕНУ УСТАВА 1) Уставни, односно правни основ за подношење Предлога Устав Републике Србије прописује да предлог за пр ОБРАЗЛОЖЕЊЕ НАЦРТА ПРЕДЛОГА ЗА ПРОМЕНУ УСТАВА 1) Уставни, односно правни основ за подношење Предлога Устав Републике Србије прописује да предлог за промену Устава може поднети најмање једна трећина од

Више

ZAKONIK O KRIVIČNOM POSTUPKU ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 101/2011, 121/2012, 32/2013, 45/2013 i 55/2014) Deo prvi OPŠTI DEO Glava I OSNOVNE ODREDB

ZAKONIK O KRIVIČNOM POSTUPKU (Sl. glasnik RS, br. 72/2011, 101/2011, 121/2012, 32/2013, 45/2013 i 55/2014) Deo prvi OPŠTI DEO Glava I OSNOVNE ODREDB ZAKONIK O KRIVIČNOM POSTUPKU ("Sl. glasnik RS", br. 72/2011, 101/2011, 121/2012, 32/2013, 45/2013 i 55/2014) Deo prvi OPŠTI DEO Glava I OSNOVNE ODREDBE Predmet zakonika Član 1 Ovaj zakonik utvrđuje pravila

Више

II Поступак унутрашњег узбуњивања Члан 3. Поступак унутрашњег узбуњивања започиње достављањем информације Овлашћеном лицу у вези са узбуњивањем, писме

II Поступак унутрашњег узбуњивања Члан 3. Поступак унутрашњег узбуњивања започиње достављањем информације Овлашћеном лицу у вези са узбуњивањем, писме II Поступак унутрашњег узбуњивања Члан 3. Поступак унутрашњег узбуњивања започиње достављањем информације Овлашћеном лицу у вези са узбуњивањем, писмено или усмено. Члан 4. Писмено достављање информације

Више

Zakon o evidencijama u oblasti rada

Zakon o evidencijama u oblasti rada Zakon o evidencijama u oblasti rada Zakon je objavljen u "Službenom listu SRJ", br. 46/96. Vidi: čl. 64. Ustavne povelje - SL SCG, 1/2003-1. Vidi: čl. 81. Zakona - RS, 101/2005-28. Vidi: čl. 110. Zakona

Више

З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНИКА О КРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Законику о кривичном поступку ( Службени гласник РС, бр. 72/11,

З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНИКА О КРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Законику о кривичном поступку ( Службени гласник РС, бр. 72/11, З А К О Н О ИЗМЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНИКА О КРИВИЧНОМ ПОСТУПКУ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Законику о кривичном поступку ( Службени гласник РС, бр. 72/11, 101/11, 121/12, 32/13, 45/13 и 55/14), у члану 21.

Више

Јавно комунално предузеће ''Чистоћа и зеленило'' Датум: године Зрењанин На основу члана 16 став 1 Закона о заштити узбуњивача ( у даљем тек

Јавно комунално предузеће ''Чистоћа и зеленило'' Датум: године Зрењанин На основу члана 16 став 1 Закона о заштити узбуњивача ( у даљем тек Јавно комунално предузеће ''Чистоћа и зеленило'' Датум: 02.12.2015.године Зрењанин На основу члана 16 став 1 Закона о заштити узбуњивача ( у даљем тексту: закон) Службени гласник Републике Србије број

Више

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka ZAKON O PRAVOSUDNOM ISPITU U REPUBLICI SRPSKOJ ("Sl. glasnik RS", br. 58/2016) Član 1 Ovim zakonom uređuju se uslovi i način polaganja pravosudnog ispita u Republici Srpskoj. Član 2 Na pravosudnom ispitu

Више

Служба за рачуноводство и финансије Служба за техничке прописе Број: службено Датум: Процедура за принудну наплату накнада Београд, мај 20

Служба за рачуноводство и финансије Служба за техничке прописе Број: службено Датум: Процедура за принудну наплату накнада Београд, мај 20 Служба за рачуноводство и финансије Служба за техничке прописе Број: службено Датум: 09.05.2011. Процедура за принудну наплату накнада Београд, мај 2011. године С А Д Р Ж А Ј 1. Увод... 3 2. Поступак наплате

Више

cti^' "x. ^ CRNA GORA PREDSJEDNIK Na osnovu clana 95 tacka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLASENJU ZAKONA O IZMJENAMA IDOPUNAMA ZAKONA O PREKRSA

cti^' x. ^ CRNA GORA PREDSJEDNIK Na osnovu clana 95 tacka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLASENJU ZAKONA O IZMJENAMA IDOPUNAMA ZAKONA O PREKRSA cti^' "x. ^ CRNA GORA PREDSJEDNIK Na osnovu clana 95 tacka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLASENJU ZAKONA O IZMJENAMA IDOPUNAMA ZAKONA O PREKRSAJIMA Proglasavam Zakon o iznijenama i dopiinama Zakona

Више

Верзија за штампу

Верзија за штампу Na osnovu člana 112. stav 1. tačka 2. Ustava Republike Srbije, donosim Ukaz o proglašenju Zakona o volontiranju Proglašava se Zakon o volontiranju, koji je donela Narodna skupština Republike Srbije na

Више

Microsoft Word - FL-nadzor doc

Microsoft Word - FL-nadzor doc Службени гласник РС, бр. 85/2011 На основу члана 13ж. став 8. Закона о финансијском лизингу ( Службени гласник РС, бр. 55/2003, 61/2005 и 31/2011) и члана 15. став 1. Закона о Народној банци Србије ( Службени

Више

Microsoft Word - zakon o izbeglicama.doc

Microsoft Word - zakon o izbeglicama.doc "Službeni glasnik RS", br. 18/92, "Službeni list SRJ", br. 42/2002, "Službeni glasnik RS", br. 45/2002, Z A K O N O IZBEGLICAMA Član 1. Srbima i građanima drugih nacionalnosti koji su usled pritiska hrvatske

Више

ZAKON O SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU ("Sl. glasnik RS", br. 125/2004) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom se ureďuju osnivanje, registracija, delokrug

ZAKON O SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU (Sl. glasnik RS, br. 125/2004) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom se ureďuju osnivanje, registracija, delokrug ZAKON O SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU ("Sl. glasnik RS", br. 125/2004) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom se ureďuju osnivanje, registracija, delokrug i način rada, finansiranje i druga pitanja značajna

Више

AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno Obrasci b

AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno   Obrasci b AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno ZAKON o izmenama i dopunama Zakona o Narodnoj

Више

Z A K O N O SUDSKIM VEŠTACIMA I. UVODNE ODREDBE lan 1. Ovim zakonom ure uju se uslovi za obavljanje vešta enja, postupak imenovanja i razrešenja sudsk

Z A K O N O SUDSKIM VEŠTACIMA I. UVODNE ODREDBE lan 1. Ovim zakonom ure uju se uslovi za obavljanje vešta enja, postupak imenovanja i razrešenja sudsk Z A K O N O SUDSKIM VEŠTACIMA I. UVODNE ODREDBE lan 1. Ovim zakonom ure uju se uslovi za obavljanje vešta enja, postupak imenovanja i razrešenja sudskih veštaka (u daljem tekstu: veštak), postupak upisa

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Рев 1306/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд у већу састављеном од судија:

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД Рев 1306/ године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд у већу састављеном од судија: Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД 21.12.2017. године Б е о г р а д У ИМЕ НАРОДА Врховни касациони суд у већу састављеном од судија: Љубице Милутиновић, председника већа, Биљане Драгојевић и Весне

Више

ODLUKA O USLOVIMA I POSTUPKU ZA IZDAVANJE I ODUZIMANJE SAGLASNOSTI LIZING DRUŠTVU (Neslužbeno prečišćeni tekst) ( Sl. novine FBiH, br. 46/09 i 46/11)

ODLUKA O USLOVIMA I POSTUPKU ZA IZDAVANJE I ODUZIMANJE SAGLASNOSTI LIZING DRUŠTVU (Neslužbeno prečišćeni tekst) ( Sl. novine FBiH, br. 46/09 i 46/11) ODLUKA O USLOVIMA I POSTUPKU ZA IZDAVANJE I ODUZIMANJE SAGLASNOSTI LIZING DRUŠTVU (Neslužbeno prečišćeni tekst) ( Sl. novine FBiH, br. 46/09 i 46/11) I. OPĆE ODREDBE Član 1. Ovom odlukom se propisuju opći

Више

ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovo

ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE (Sl. list Grada Novog Sada, br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovo ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovom odlukom uređuju se uslovi i način organizovanja poslova

Више

Број: I-РП-1-58/14 Дана: Нови Сад Покрајински заштитник грађана - омбудсман у складу са чланом 42. став 2. Покрајинске скупштинске одлуке

Број: I-РП-1-58/14 Дана: Нови Сад Покрајински заштитник грађана - омбудсман у складу са чланом 42. став 2. Покрајинске скупштинске одлуке Број: I-РП-1-58/14 Дана: 21.02.2015. Нови Сад Покрајински заштитник грађана - омбудсман у складу са чланом 42. став 2. Покрајинске скупштинске одлуке о Покрајинском заштитнику грађана - омбудсману ( Службени

Више

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore 592. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O ZABRANI ZLOSTAVLJANJA NA RADU ("Službeni list Crne Gore", br. 030/12 od 08.06.2012) Proglašavam Zakon o zabrani zlostavljanja

Више

ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РЕВИЗИЈИ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Члан 1. У Закону о ревизији јавног сектора Републике Српске ( Службени

ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РЕВИЗИЈИ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Члан 1. У Закону о ревизији јавног сектора Републике Српске ( Службени ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РЕВИЗИЈИ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Члан 1. У Закону о ревизији јавног сектора Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске, број 98/05), у члану 1. послије

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА СПРОВОЂЕЊЕ НАЦИОНАЛНЕ СТРАТЕГИЈЕ ЗА ОСТВАРИВАЊЕ ПРАВА ЖРТАВА И СВЕДОКА КРИВИЧНИХ ДЕЛА У РЕПУБЛИЦИ

РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА СПРОВОЂЕЊЕ НАЦИОНАЛНЕ СТРАТЕГИЈЕ ЗА ОСТВАРИВАЊЕ ПРАВА ЖРТАВА И СВЕДОКА КРИВИЧНИХ ДЕЛА У РЕПУБЛИЦИ РЕПУБЛИКА СРБИЈА МИНИСТАРСТВО ПРАВДЕ АКЦИОНИ ПЛАН ЗА СПРОВОЂЕЊЕ НАЦИОНАЛНЕ СТРАТЕГИЈЕ ЗА ОСТВАРИВАЊЕ ПРАВА ЖРТАВА И СВЕДОКА КРИВИЧНИХ ДЕЛА У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ЗА ПЕРИОД ОД 2019. ДО 2025. ГОДИНЕ којим се

Више

Microsoft Word - 10 Odluka o nadzoru - bez korekcija.docx

Microsoft Word - 10 Odluka o nadzoru - bez korekcija.docx Службени гласник РС, бр. 60/2011 На основу члана 15. став 1. и члана 64. став 2. Закона о Народној банци Србије ( Службени гласник РС, бр. 72/2003, 55/2004 и 44/2010), члана 69. став 3. и члана 70а. став

Више

Položaj ranjivih grupa na tržištu rada u Republici Srbiji

Položaj ranjivih grupa na tržištu rada u Republici Srbiji ZAKON O PUTNIM ISPRAVAMA ("Sl. glasnik RS", br. 90/2007, 116/2008, 104/2009, 76/2010 i 62/2014) I OSNOVNE ODREDBE Predmet zakona Član 1 Ovim zakonom uređuju se putne isprave za putovanje državljana Republike

Више

ЗАКОН

ЗАКОН ЗАКОН О ДРЖАВНИМ СТАНОВИМА НА КОЈИМА НЕ ПОСТОЈИ СТАНАРСКО ПРАВО I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. (1) Овим законом утвђују се услови и поступак враћања станова у државној својини на којима не постоји станарско

Више

Ukaz o proglašenju Zakonika o krivičnom postupku Proglašava se Zakonik o krivičnom postupku, koji je donela Narodna skupština Republike Srbije na sedn

Ukaz o proglašenju Zakonika o krivičnom postupku Proglašava se Zakonik o krivičnom postupku, koji je donela Narodna skupština Republike Srbije na sedn Ukaz o proglašenju Zakonika o krivičnom postupku Proglašava se Zakonik o krivičnom postupku, koji je donela Narodna skupština Republike Srbije na sednici Dvanaestog vanrednog zasedanja u 2011. godini,

Више

BULETINI I IGJK-së

BULETINI I IGJK-së BILTEN KIP Oktobar 2006 Ovaj bilten je objavljen radi potpune informisanosti pravosudje Kosova u vezi delatnsoti Kosovskog Instituta za Pravosudje (KIP).Bilten je podeljen svim sudijama i tuziocima Kosova.Mesecni

Више

ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA (2009) ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA "Službeni glasnik RS", br. 36/2009 od 15.maja godine I. OSNOVNE ODREDBE Predmet

ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA (2009) ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA Službeni glasnik RS, br. 36/2009 od 15.maja godine I. OSNOVNE ODREDBE Predmet ZAKON O POLITIČKIM STRANKAMA "Službeni glasnik RS", br. 36/2009 od 15.maja 2009. godine I. OSNOVNE ODREDBE Predmet zakona Član 1. Ovim zakonom uređuje se osnivanje i pravni položaj političkih stranaka,

Више

ЗАКОН О ИЗМЕНAMA ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПРАВА НА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о заштити права на суђење у разумном року ( Службени

ЗАКОН О ИЗМЕНAMA ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПРАВА НА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о заштити права на суђење у разумном року ( Службени ЗАКОН О ИЗМЕНAMA ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПРАВА НА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о заштити права на суђење у разумном року ( Службени гласник РС, бр. 40/15), у члану 7. став 2. мења се

Више

NACRT ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O INSPEKCIJSKOM NADZORU Član 1 U Zakonu o inspekcijskom nadzoru ( Službeni list RCG, broj 39/03 i Službeni l

NACRT ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O INSPEKCIJSKOM NADZORU Član 1 U Zakonu o inspekcijskom nadzoru ( Službeni list RCG, broj 39/03 i Službeni l NACRT ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O INSPEKCIJSKOM NADZORU Član 1 U Zakonu o inspekcijskom nadzoru ( Službeni list RCG, broj 39/03 i Službeni list CG, br. 76/09, 57/11, 18/14, 11/15 i 52/16), u

Више

CEKOS IN Ekspert

CEKOS IN Ekspert Cekos In Ekspert NAPOMENA EKSPERT-a: Odredbe Zakona o izmenama i dopuni Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama ("Sl. glasnik RS", br. 68/15), primenjuju se na ugovore

Више

Nasilje u porodici Pravni postupci zaštite sos telefon sos ženski centar novi sad

Nasilje u porodici Pravni postupci zaštite sos telefon sos ženski centar novi sad Nasilje u porodici Pravni postupci zaštite SOS ženski centar 021/422-740 0800101010 (besplatan broj za sve mreže) * Konsultacije putem telefona : svaki radni dan od 17h do 21h * Zakazivanje za psihološko

Више

OBAVEŠTENJE ZAKON O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU objavljen je u Službenom glasniku RS br. 104 od godine i stupio na snagu godine.. ZA

OBAVEŠTENJE ZAKON O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU objavljen je u Službenom glasniku RS br. 104 od godine i stupio na snagu godine.. ZA OBAVEŠTENJE ZAKON O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU objavljen je u Službenom glasniku RS br. 104 od 27.11.2013. godine i stupio na snagu 05.12.2014. godine.. ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU

Више

Zakon o drzavljanstvu FBiH

Zakon o drzavljanstvu FBiH ZAKON O DRŽAVLJANSTVU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE 1 ZAKON O DRŽAVLJANSTVU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE I. OSNOVNE ODREDBE Član 1. (Predmet Zakona) Ovim zakonom uređuju se uvjeti za sticanje i prestanak

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД I Су-1 265/ године Б е о г р а д ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА У ВРХОВНОМ КАСАЦИОН

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД I Су-1 265/ године Б е о г р а д ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА У ВРХОВНОМ КАСАЦИОН Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД I Су-1 265/15 01. 12. 2015. године Б е о г р а д ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ Децембар 2015. године 2 На основу члана 52.

Више

Zakon o radio amaterizmu u RS

Zakon o radio amaterizmu u RS ZAKON O RADIO-AMATERIZMU U REPUBLICI SRPSKOJ 1 ( Službeni glasnik RS, br. 36/19) Član 1. Ovim zakonom uređuje se: status radio-amaterizma u Republici Srpskoj, obaveze, dužnosti i ovlašćenja Saveza radio-amatera

Више

Microsoft Word - RSC doc

Microsoft Word - RSC doc UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au Kosovo УНМИК/РЕГ/2001/21 21. август 2001. године УРЕДБА

Више

PREDLOG Z A K O N O IZMENI ZAKONA O REPUBLIČKIM ADMINISTRATIVNIM TAKSAMA Član 1. U Zakonu o republičkim administrativnim taksama ( Službeni glasnik RS

PREDLOG Z A K O N O IZMENI ZAKONA O REPUBLIČKIM ADMINISTRATIVNIM TAKSAMA Član 1. U Zakonu o republičkim administrativnim taksama ( Službeni glasnik RS PREDLOG Z A K O N O IZMENI ZAKONA O REPUBLIČKIM ADMINISTRATIVNIM TAKSAMA Član 1. U Zakonu o republičkim administrativnim taksama ( Službeni glasnik RS, br. 43/03, 51/03-ispravka, 61/05, 101/05-dr. zakon,

Више

749. Na osnovu člana 88 tačke 2 Ustava Republike Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O PROCJENI UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU Proglašavam Zakon o

749. Na osnovu člana 88 tačke 2 Ustava Republike Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O PROCJENI UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU Proglašavam Zakon o 749. Na osnovu člana 88 tačke 2 Ustava Republike Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O PROCJENI UTICAJA NA ŽIVOTNU SREDINU Proglašavam Zakon o procjeni uticaja na životnu sredinu, koji je donijela

Више

Katalog propisa v3.05

Katalog propisa v3.05 Na osnovu člana 88 tačke 2 Ustava Republike Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O SLOBODNOM PRISTUPU INFORMACIJAMA ("Sl. list RCG", 68/05 od 15.11.2005 i "Sl. list Crne Gore", br. 73/10 od 10.12.2010,

Више

PRAVILNIK O NAČINU UTVRĐIVANJA I EVIDENTIRANJA KORISNIKA JAVNIH SREDSTAVA I O USLOVIMA I NAČINU ZA OTVARANJE I UKIDANJE PODRAČUNA KONSOLIDOVANOG RAČUN

PRAVILNIK O NAČINU UTVRĐIVANJA I EVIDENTIRANJA KORISNIKA JAVNIH SREDSTAVA I O USLOVIMA I NAČINU ZA OTVARANJE I UKIDANJE PODRAČUNA KONSOLIDOVANOG RAČUN PRAVILNIK O NAČINU UTVRĐIVANJA I EVIDENTIRANJA KORISNIKA JAVNIH SREDSTAVA I O USLOVIMA I NAČINU ZA OTVARANJE I UKIDANJE PODRAČUNA KONSOLIDOVANOG RAČUNA TREZORA KOD UPRAVE ZA TREZOR ("Sl. glasnik RS", br.

Више

AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno Obrasci b

AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno   Obrasci b AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno Ustavni sud u sastavu: predsednik Vesna Ilić

Више

Zakon o transportu opasnog tereta

Zakon o transportu opasnog tereta AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno ZAKON O TRANSPORTU OPASNOG TERETA - prečišćeni

Више

На основу члана 164. став 3. Закона о планирању и изградњи ("Службени гласник РС", бр. 72/09, 81/09 - исправка, 64/10 - УС и 24/11), Министар животне

На основу члана 164. став 3. Закона о планирању и изградњи (Службени гласник РС, бр. 72/09, 81/09 - исправка, 64/10 - УС и 24/11), Министар животне На основу члана 164. став 3. Закона о планирању и изградњи ("Службени гласник РС", бр. 72/09, 81/09 - исправка, 64/10 - УС и 24/11), Министар животне средине, рударства и просторног планирања доноси Правилник

Више

З А К О Н

З  А  К  О  Н РЕПУБЛИКА СРПСКА ВЛАДА НАЦРТ ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ЈАВНОМ РЕДУ И МИРУ Бања Лука, март 2019. године ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ЈАВНОМ РЕДУ И МИРУ Нацрт Члан 1. У Закону о јавном

Више