Z A K O N O SUDSKIM PRISTOJBAMA I OPĆE ODREDBE Članak 1. U postupku pred sudovima plaćaju se sudske pristojbe (u daljnjem tekstu: pristojbe) po odredb

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Z A K O N O SUDSKIM PRISTOJBAMA I OPĆE ODREDBE Članak 1. U postupku pred sudovima plaćaju se sudske pristojbe (u daljnjem tekstu: pristojbe) po odredb"

Транскрипт

1 Z A K O N O SUDSKIM PRISTOJBAMA I OPĆE ODREDBE Članak 1. U postupku pred sudovima plaćaju se sudske pristojbe (u daljnjem tekstu: pristojbe) po odredbama ovog Zakona i u visini utvrċenoj Tarifom sudskih pristojbi koja je sastavni dio ovog Zakona. Članak 2. Pristojbe se plaćaju: 1) u parniĉnom postupku, 2) u izvanparniĉnom postupku, 3) u izvršnom postupku, 4) u ostavinskom postupku, 5) u zemljišnoknjiţnom postupku, 6) u kaznenom postupku po privatnoj tuţbi, 7) u postupku u upravnim sporovima, 8) u postupku upisa u sudski registar, 9) u postupku prisilne nagodbe, steĉaja i likvidacije, 10) i u drugim sluĉajevima propisanim zakonom. Članak 3. Pristojbe propisane ovim Zakonom duţna je platiti osoba na ĉiji se zahtjev ili u ĉijem se interesu poduzimaju radnje propisane zakonom. Pristojbu za podneske ili zapisnike koji ih zamjenjuju duţna je platiti osoba koja ih podnosi ili osoba na ĉiji se zahtjev sastavlja zapisnik. Za odluke prvostupanjskog suda pristojbu je duţan platiti tuţitelj ili predlagatelj, a za sudsku nagodbu obje stranke, osim ako se drugaĉije ne dogovore. Kada su prema ovom Zakonu dvije ili više osoba obvezne zajedno platiti pristojbu, njihova je obveza solidarna. Članak 4. Obveza plaćanja pristojbe, ako ovim Zakonom nije drugaĉije propisano, nastaje: 1) za podneske (tuţbe, pravne lijekove, prijedloge za izvršenje i dr.), u trenutku kada se predaju, a za podneske dane na zapisnik, kada je zapisnik dovršen, 2) za sudske prijepise, kada se zatraţe, 3) za sudske odluke, kada se objave, a ako stranka nije nazoĉna objavljivanju ili ako odluka nije objavljena, kada se stranci ili njenom zastupniku dostavi prijepis odluke, 4) za sudske nagodbe, kada se zakljuĉe, 5) za rješenja o nasljeċivanju, kada postavu pravomoćna, 6) u postupku prisilne nagodbe, steĉaja i likvidacije, donošenjem odluke o glavnoj diobi ili donošenjem rješenja o odobrenju prisilne nagodbe, 7) za ostale radnje, kada se zatraţi njihovo poduzimanje ili kada su zapoĉne postupati. Pristojba se plaća kada nastane obveza, ako ovim Zakonom nije drugaĉije propisano. Članak 5. Pristojba za podneske i odluke suda u upravnom sporu plaća se u sluĉaju kada je tuţba odbijena ili odbaĉena.

2 Pristojbu iz stavka 1. ovog ĉlanka, pristojbeni obveznik duţan je platiti u roku 8 dana od dana primitka naloga za plaćanje pristojbe. Članak 6. Pristojbe propisane tarifom sudskih pristojbi plaćaju se u gotovu novcu. Iznosi pristojbi izraţavaju se u apsolutnom iznosu i u kunama i u postocima. Kod obraĉunavanja pristojbe propisane u postotku, pristojbena osnovica će se zaokruţiti na cijele stotine na naĉin da se iznos od 50,00 kuna zaokruţi na niţu stotinu, a iznos preko 50,00 kuna na višu stotinu. Članak 7. Pristojba u gotovom novcu se, u pravilu, uplaćuje u raĉunovodstvu suda koje će u roku od 5 dana od dana naplate sredstava uplatiti u proraĉunski prihod od sudskih pristojbi. Pristojba u gotovom novcu moţe se uplatiti i kod ovlaštene organizacije za obavljanje platnog prometa u korist raĉuna proraĉunskih prihoda od sudskih pristojbi. Potvrda o uplati pristojbe prilaţe se uz podnesak za koji je pristojba plaćena, a kada se podnosi potvrda o plaćenoj pristojbi za sudsku odluku, podnositelj treba naznaĉiti za koju odluku plaća pristojbu. Sud će na spisu utvrditi koliko je pristojbe plaćeno. Članak 8. Sud neće postupati u onim sudskim predmetima u kojima nisu plaćene propisane pristojbe na akt kojim se pokreće postupak. Iznimno od odredbe stavka 1. ovog ĉlanka, sud će postupati u onim sudskim predmetima u kojima nisu plaćene propisane pristojbe na akt kojim se pokreće postupak, ako je zakonom propisana hitnost rješavanja. Članak 9. Pravo na naplatu pristojbe zastarijeva za dvije godine po isteku godine u kojoj je trebalo platiti pristojbu. Pravo na prisilnu naplatu pristojbe, kaznene pristojbe i troškova izvršenja, zastarijeva za dvije godine nakon isteka godine u kojoj je doneseno rješenje iz ĉlanka 39. stavka 3. ovog Zakona. Tijek zastare prava na naplatu pristojbe prekida se svakom sluţbenom radnjom suda ili Porezne uprave Ministarstva financija, izvršene radi naplate pristojbe. U svakom sluĉaju, zastara nastupa po isteku pet godina od dana kada je prvi put poĉela teći. Članak 10. Prihodi od sudskih pristojbi su prihodi proraĉuna Ţupanije. II OSLOBAĐANJE OD PLAĆANJA PRISTOJBE Članak 11. OslobaĊanje od plaćanja pristojbe dano u parniĉnom, izvanparniĉnom i kaznenom postupku, kao i u postupku u upravnim sporovima, primjenuje se i u postupku izvršenja odluka donesenih u tim postupcima, ako se izvršenje zahtjeva ili predlaţe u roku od tri mjeseca od dana kada je odluka stekla svojstvo izvršnosti. OslobaĊanje od plaćanja pristojbe u izvanparniĉnom i izvršnom postupku vaţi i u parniĉnom postupku koji nastane tijekom i povodom tih postupaka.

3 Članak 12. Rješenje o oslobaċanju od plaćanja pristojbe djeluje od dana kada je sudu podnesen prijedlog za oslobaċanje i vaţi za sve podneske i radnje za koje je prema ĉlanku 4. i 5. ovog Zakona nastala obveza tog dana ili kasnije. Sud neće postupati u onim sudskim predmetima u kojima se podnesen prijedlog za oslobaċanje od plaćanja pristojbe, sve dok sud ne donese odluku povodom tog prijedloga. Protiv rješenja o oslobaċanju od plaćanja pristojbe nije dopuštena posebna ţalba. OslobaĊanje od plaćanja pristojbe u upravnom sporu obuhvaća i podneske prije prijedloga za oslobaċanje od plaćanja pristojbe, ako je prijedlog podnesen prije isteka roka odreċenog za plaćanje pristojbe. Članak 13. Stranka je duţna uz prijedlog za oslobaċanje od plaćanja pristojbe podnijeti i potvrdu o imovnom stanju koju izdaje Porezna uprava Ministarstva financija. Pobliţe odredbe o izdavanju potvrde o imovnom stanju, propisat će Ministarstvo financija. Članak 14. Sud će kao dokaz u postupku povodom prijedloga za osloboċenje od plaćanja pristojbe prihvatiti potvrdu o imovnom stanju, ako od izdavanja potvrde do podnošenja prijedloga za oslobaċanje nije proteklo više od 3 mjeseca. Uz potvrdu o imovnom stanju iz stavka 1. ovog ĉlanka stranka mora dati izjavu o svom imovnom stanju i o imovnom stanju svog supruţnika i to da nemaju nekretnina u vlasništvu i da nemaju u vlasništvu motorno vozilo koje nije starije od pet godina. Izjava se daje na sudski zapisnik. Ako se utvrdi da podaci iz izjave propisane stavkom 2. ovog ĉlanka ne odgovaraju stvarnom stanju, izjavitelji odgovaraju za davanje laţne izjave. Kada sudski postupak traje dulje od dvije godine, osoba osloboċena od plaćanja pristojbe treba nakon isteka dvije godine svaku iduću godinu podnijeti novu potvrdu o imovnom stanju ili izjavu oimovnom stanju. Članak 15. Od plaćanja pristojbi osloboċeni su: 1. Ţupanija i tijela drţavne vlasti, 2. osobe i tijela u obavljanju javnih ovlasti, 3. posloprimatelji u radnim sporovima, 4. invalidi domovinskog rata, na temelju odgovarajućih isprava kojima dokazuju svoj status, 5. supruţnici, djeca i roditelji branitelja poginulih, nestalih i zatoĉenih u domovinskom ratu, na temelju odgovarajućih isprava kojima dokazuju svoj status, 6. supruţnici, djeca i roditelji poginulih, nestalih i zatoĉenih u domovinskom ratu, na temelju odgovarajućih isprava kojima dokazuju svoj status, 7. humanitarne organizacije i organizacije koje se bave zaštitom invalida i obitelji poginulih, nestalih i zatoĉenih u obavljanju humanitarne organizacije. Strana drţava osloboċena je od plaćanja pristojbi, ako je to predvi/eno meċunarodnim ugovorom ili pod uvjetom uzajamnosti. U sluĉaju sumnje o postajanju uvjeta iz stavka 2. ovog ĉlanka, sud će zatraţiti objašnjenje od Ministarstva pravosuċa.

4 Odredbe stavka 1. toĉke 7. ovog ĉlanka odnosi se na one humanitarne organizacije za koje to odredi ministar rada i socijalne skrbi. Članak 16. Skrbnik osobe ĉije je prebivalište nepoznato, skrbnik imovine ĉiji je vlasnik nepoznat i privremeni zastupnik stranke kojeg je postavio sud tijekom postupka, nisu duţni plaćati pristojbe za osobu koju zastupaju. Ove pristojbe naplaćuju se iz imovine osobe koja je zastupana. Sud će neplaćene pristojbe unositi u popis pristojbi i nakon završetka postupka postupiti pod odrebama ĉlanka 39. do 42. ovog Zakona. Članak 17. Kada više osoba zajedniĉki predaju podnesak i poduzimaju radnje u postupku, a jedna ili više njih su osloboċene od plaćanja pristojbe, osoba koja nije osloboċena od plaćanja pristojbi treba platiti pristojbu kao da nema osloboċenih osoba, osim u sluĉaju suparniĉarstva kada su predmet spora zahtjevi ili obveze iste vrste koje se temelje na bitno istovrsnoj ĉinjeniĉnoj i pravnoj osnovi, te ako postoji stvarna i mjesna nadleţnost istog suda za svaki zahtjev i za svakog tuţenika. Članak 18. Kada stranka, osloboċena od plaćanja pristojbi, uspije u parniĉnom i izvršnom postupku ili u kaznenom postupku po privatnoj tuţbi, pristojbe koje bi trebala platiti, da nije bila osoloboċena, platit će stranka koja nije osloboċena od plaćanja pristojbi i to u omjeru u kojem je osloboċena stranka uspjela u postupku. Kada se nagode, stranka osloboċena od plaćanja pristojbi i stranka koja nije osloboċena od plaćanja pristojbi, pristojbu za nagodbu koju bi trebala platiti osloboċena stranka, platit će stranka koja nije osloboċena od plaćanja pristojbi, ako nije drugaĉije dogovoreno. Kada je pristojbu duţan platiti protivnik stranke koja je osloboċena plaćanja, a utvrdi se da on nije u stanju platiti tu pristojbu, sud moţe naknadno odrediti, da stranka koja je osloboċena od plaćanja pristojbi u cijelosti ili djelomiĉno plati pristojbu isplaćenu iz sredstava suda i to iz onog dijela koji joj je dosu/en, bez obzira na odredbu stavka 1. ovog ĉlanka. Članak 19. Sud mora voditi popis pristojbi što ih treba platiti osloboċena osoba, ako u postupku sudjeluje osoba osloboċena od plaćanja pristojbi i osoba koja nije osloboċena. Popis pristojbi zakljuĉuje se nakon završetka postupka. Kada se postupak završi na naĉin propisan ĉlankom 18. ovog Zakona, sud će prema ĉlanku 39. ovog Zakona izdati nalog za plaćanje pristojbe osobi koja je obvezna platiti pristojbu. III UTVRÐIVANJE VRIJEDNOSTI RADI NAPLATE PRISTOJBE 1. U parničnom postupku Članak 20. U parniĉnom postupku plaćaju se pristojbe prema vrijednosti predmeta spora. Vrijednost predmeta spora radi naplate pristojbe (u daljnjem tekstu: vrijednost predmeta spora) utvr/uje se prema vrijednosti koju ima predmet spora u vrijeme podnošenja tuţbe. Za utvrċivanje vrijednosti predmeta spora odgovarajuće se primjenjuju odredbe Zakona o parniĉnom postupku, ako ovim Zakonom nije drugaĉije propisano.

5 Članak 21. Kada je predmet spora pravo na uzdrţavanje ili potraţivanje pojedinih iznosa zakonskon uzdrţavanja, vrijednost predmeta spora utvrċuje se prema zbroju zatraţenih davanja za tri mjeseca, ako se uzdrţavanje ne traţi za kraće vrijeme. Članak 22. Vrijednost predmeta spora kada je jednom tuţbom obuhvaćeno više zahtjeva protiv istog tuţenika, bez obzira temelje li se svi zahtjevi na istoj ĉinjeniĉnoj i pravnoj osnovi ili ne, odreċuje se prema zboru vrijednosti svih zahtjeva. Vrijednost predmeta spora u sluĉaju suparniĉartsva kada su predmet spora zahtjevi ili obveze iste vrste koja se temelje na bitno istovrsnoj ĉinjeniĉnoj i pravnoj osnovi, te ako postoji stvarna i mjesna nadleţnost istog suda za svaki zahtjev i za svakog tuţenika, odreċuje se prema vrijednosti svakog pojedinog zahtjeva. Vrijednost predmeta spora odre/uje se prema zahtjevu ĉija je vrijednost veća, u sluĉaju da je jednom tuţbom obuhvaćeno dva ili više tuţbenih zahtjeva koji su u meċusobnoj svezi, tako da sud slijedeći od tih zahtjeva prihvati, ako naċe da je neosnovan onaj zahtjev koji je istaknut ispred njega, te u sluĉaju kada je jednom tuţbom obuhvaćeno dva ili više tuţenika prema kojima se istiĉe isti zahtjev ili se prema pojedinim od njih istiĉu razliĉiti zahtjevi koji su u meċusobnoj svezi, a isti sud je stvarno i mjesno nadleţan za svaki od tih zahtjeva i to tako da se prihvati zahtjev prema slijedećem tuţeniku, ako je pravomoćno odbijen prema onom koji je u tuţbi naveden prije njega. Članak 23. U parnicama za diobu imovine kao vrijednost predmeta spora uzima se vrijednost onog dijela imovine za koju tuţitelj traţi da se diobom izdvoji iz zajedniĉke imovine. Članak 24. Kada je predmet spora pravo na nasljeċivanje na cijeloj ostavini kao vrijednost predmeta spora uzima se vrijednost ĉiste ostavine, a ako je predmet spora dio ostavine ili odreċena stvar iz ostavine, kao vrijednost predmeta spora uzima se samo vrijednost toga dijela ostavine ili stvari. Članak 25. Vrijednost predmeta spora u vlasniĉkim spororima o nekretninama odreċuje se prema trţišnoj vrijednosti nekretnine koja je predmet spora izraţenoj u cijeni koja se za odreċenu nekretninu moţe postići na trţištu u mjestu gdje se nekretnina nalazi, ali ne smije biti manja: 1. za zemljište, od petorostrukog iznosa katastarskog prihoda s tog zemljišta, 2. za poslovne zgrade, gospodarske zgrade ili poslovne prostorije koje su u zakupu, od jednogodišnjeg iznosa zakupnine, 3. za stambene zgrade ili stanove kao posebne dijelove zgrade, od jednogodišnjeg iznosa stanarine. Članak 26. U parnicama u kojima je predmet spora izvršenje kakve radnje, trpljenja, neĉinjenja ili izjave volje ili utvrċivanje postojanja ili nepostojanja odreċenog prava ili pravnog odnosa ili utvrċivanja istinitosti ili neistinitosti neke isprave, kao vrijednost predmeta spora uzima se iznos koji je tuţitelj naznaĉio u tuţbi, ali ne manji od ,00 Kuna. Članak 27.

6 U parnicama za poništenje presude izabranog suda kao vrijednost predmeta spora uzima se iznos koji je stranci dosuċen, a ako se tuţbeni zahtjev ne odnosi na novĉani iznos, mjerodavna je vrijednost koju je tuţitelj naznaĉio u tuţbi, ali ne manja od ,00 Kuna. U parnicama za proglašenje prestanka vaţnosti ugovora o izabranom sudu, kao vrijednost predmeta spora uzima se iznos od ,00 Kuna. Članak 28. Kao vrijednost predmeta spora uzima se: 1. u sporovima o otkazu ugovora o najmu ili zakupu stvari, jednogodišnji iznos najamnine ili zakupnine, ali ne manji od ,00 Kuna. 2. u sporovima o otkazu ugovora o zakupu poslovnih prostorija ili po tuţbi za iseljenje ili o otkazu ugovora o korištenju stana, jednogodišnji iznos zakupnine ili stanarine, ali ne manji od ,00 Kuna, 3. u sporovima zbog smetanja posjeda, iznos od 5.000,00 Kuna, 4. u sporovima radi utvrċivanja ili osporavanja oĉinstva ili materinstva, iznos od ,00 Kuna, 5. u sporovima radi utvrċivanja postojanja ili nepostojanja braka, poništenja braka ili razvoda braka, iznos od 5.000,00 Kuna, 6. u sporovima o stvarnim i osobnim sluţnostima i o doţivotnom uzdrţavanju, iznos od ,00 Kuna, 7. u sporovima o utvrċivanju reda prvenstva potraţivanja u izvršnom postupku, visina potraţivanja, ali ne u iznosu većem od ,00 Kuna. Kada se zajedno s braĉnim sporom ili sporom radi utvrċivanja oĉinstva ili materinstva raspravlja i o zahtjevu za uzdrţavanje djeteta ili supruţnika, naplaćivat će se samo jedna pristojba za braĉni spor ili za spor o utvr/ivanju oĉinstva ili materinstva. Kada se traţi osiguranje dokaza prije pokretanja parnice, kao vrijednost mjerodavna za naplatu pristojbe uzima se iznos od 5.000,00 Kuna. Članak 29. Kada se prema odredbama ĉlanka 20. do 28. ovog Zakona ne moţe utvrditi vrijednost predmeta spora, pristojba će se naplaćivati na iznog od 5.000,00 Kuna. Članak 30. Sud će rješenjem odrediti vrijednost radi naplate pristojbe kada tuţenik prigovori previsoko naznaĉenoj vrijednosti predmeta spora u tuţbi. Tuţenik moţe podnijeti prigovor iz stavka 1. ovog ĉlanka najkasnije na pripremnom roĉištu ili ako pripremno roĉište nije odrţano, na prvom roĉištu za glavnu raspravu prije poĉetka raspravljanja o glavnoj stvari. Sud će i po sluţbenoj duţnosti najkasnije na pripremnom roĉištu ili ako pripremno roĉište nije odrţano, na prvom roĉištu za glavnu raspravu prije poĉetka raspravljanja o glavnoj stvari, na brz i prikladan naĉin ispitati pravilnost vrijednosti predmeta spora naznaĉene u tuţbi i ako posumnja da je stranka prenisko naznaĉila vrijednost predmeta spora zbog izbjegavanja plaćanja pravilne pristojbe, sud će rješenjem utvrditi pravu vrijednost predmeta spora. Protiv rješenja suda o odreċivanju vrijednosti predmeta spora radi naplate pristojbe nije dopuštena ţalba. 2. U izvršnom postupku Članak 31.

7 U izvršnom postupku plaća se pristojba prema vrijednosti zahtjeva kojeg treba izvršiti ili osigurati. Prilikom utvrċivanja vrijednosti zahtjeva primjenjuju se na odgovarajući naĉin odredbe koje vaţe za utvrċivanje vrijednosti spora u parniĉnom postupku. Parniĉni troškovi, odnosno troškovi postupka i sporedna potraţivanja, uzimaju se u obzir samo kada su ti troškovi i potraţivanja predmet zahtjeva kojeg treba izvršiti ili osigurati. Kada je izvršnom postupku prethodila parnica o istom zahtjevu, kao vrijednost zahtjeva u izvršnom postupku uzima se vrijednost predmeta spora utvrċena u parnici, ako se ne zahtjeva manji iznos. Članak 32. Kada vjerovnik nije naznaĉio vrijednost po kojoj se moţe odrediti visina pristojbe, niti se ona moţe utvrditi po odredbama ĉlanka 31. ovog Zakona, kao vrijednog uzima se iznos od 9.000,00 Kuna. 3. U postupku u upravnim sporovima Članak 33. U upravnim sporovima plaća se pristojba prema vrijednosti predmeta spora kada je predmet spora procjenjiva, ako ovim Zakonom i Tarifom sudskih pristojbi nije drugaĉije odreċeno. Procjenjiv je onaj upravni spor ĉija se vrijednost moţe nesumnjivo utvrditi. Sud odluĉuje prema slobodnoj ocjeni, je li vrijednost predmeta spora procjenjiva ili neprocjenjiva. Vrijednost procjenjivanog spora utvrċuje se po odredbama koje vaţe za utvr/ivanje vrijednosti predmeta spora u parniĉnom postupku. Protiv odluke o utvrċivanju vrijednosti predmeta spora radi naplate pristojbe nije dopuštena ţalba. 4. U ostalim postupcima Članak 34. Kada je za plaćanje pristojbe u ostavinskom postupku, zemljišnoknjiţnom postupku i drugom izvanparniĉnom postupku, te u steĉajnom postupku, mjerodavna vrijednost zahtjeva za utvrċivanje vrijednosti spora na odgovarajući naĉin primjenit će se odredbe koje vaţe za parniĉni postupak, ako Tarifom sudskih pristojbi nije drugaĉije propisano. 5. U postupku po pravnim lijekovima Članak 35. Pristojba za pravni lijek plaća se prema vrijednosti predmeta spora utvrċenoj u prvostupanjskom postupku, ako je za plaćanje pristojbe za pravni lijek mjerodavna vrijednost predmeta spora. Pristojbena osnovica za pravni lijek kojim se pobija odluka samo u jednom dijelu je vrijednost pobijanog dijela. Pristojba za pravni lijek kojeg podnose obje stranke, odreċuje se posebice za svaku stranku prema vrijednosti onog dijela odluke koji se pravnim lijekom pobija. Pristojba za pravni lijek koji se podnosi samo protiv odluke o troškovima postupka ili o sporednim potraţivanjima, plaća se prema iznosu troškova postupka ili sporednih potraţivanja. 6. Promjena vrijednosti tijekom postupka

8 Članak 36. Prvobitna vrijednost ostaje kao osnovica za plaćanje pristojbe, bez obzira na to što se ta vrijednosti promijenila tijekom postupka, ako ovim Zakonom nije drugaĉije odreċeno. Kada sud u skladu s odredbom ĉlanka 30. ovog Zakona utvrdi novu vrijednost, za pristojbenu osnovicu uzima se utvrċena nova vrijednost od trenutka kada to sud rješenjem priopći strankama. Kada se vrijednost promijeni zbog preinaĉenja zahtjeva ili djelomiĉnog rješenja zahtjeva, kao vrijednost za plaćanje pristojbe uzima se promijenjena vrijednost za sve podneske i radnje nakon takve promjene. Ako se vrijednost promijenila zbog izjave stranke u podnesku, za taj podnesak plaća se pristojba prema promijenjenoj vrijednosti. 7. Plaćanje sudskih pristojbi u posebnim slučajevima Članak 37. Sud će obvezati svaku stranku na plaćanje pristojbe u iznosu od 30 % pristojbe naplaćene na tuţbu, prijedlog ili drugi podnesak kojim je pokrenut postupak u sluĉaju kada stranke izvan pripremnog roĉišta ili prvog roĉišta za glavnu raspravu predloţi provo/enje novih dokaza zbog ĉega je potrebno odrediti novo roĉište. Kada provoċenje novih dokaza predlaţe više stranaka, pristojbu iz stavka 1. ovog ĉlanka duţna je platiti svaka stranka. Pristojbu iz stavka 1. i 2. ovog ĉlanka nije duţna platiti stranka, ako je nakon pripremnog roĉišta ili posljednjeg odrţanog roĉišta saznala za nove ĉinjenice ili stekla mogućnost uporabiti nove dokaze koje predlaţe tijekom postupka. Sud će neposredno ili na pogodan naĉin ispitati postojanje uvjeta iz stavka 3. ovog ĉlanka, te donijeti odluku po slobodnoj ocjeni. Sud će utvrditi obvezu plaćanja pristojbe istim rješenjem kojim odgaċa raspravu, odnosno roĉište. Stranka koja plati pristojbu iz stavka 1. ovog ĉlanka, nema pravo na nadoknadu od protivne stranke, neovisno o uspjehu u sporu. Protiv rješenja sud iz ovog ĉlanka nije dopuštena ţalba. IV POSTUPAK RADI NAPLATE NEPLAĆENE PRISTOJBE Članak 38. Sud će upozoriti stranku koja je nazoĉna sudskoj radnji za koju treba platiti pristojbu, a pristojbu nije odmah platila, da u roku od tri dana plati pristojbu. U upozorenju skrenut će pozornost stranci na posljedice neplaćanja pristojbe u tom roku (ĉlanak 39. ovog Zakona). Na sudskom spisu naznaĉit će se da je dano upozorenje. Sud će stranci koja nije bila nazoĉna sudskoj radnji za koju mora platiti pristojbu poslati nalog, da u roku od osam dana od dostave naloga plati duţnu pristojbu i upozoriti je na posljedice iz stavka 1. ovog ĉlanka. Sud će voditit popis neplaćenih sudskih pristojbi. Kada putem pošte primi podnesak za koji pristojba nije plaćena ili nije dostatno plaćena, sud će pozvati podnositelja podneska pisanom opomenom, da u toku od osam dana od dana dostave opomene plati pristojbu, te će ga upozoriti na posljedice iz stavka 1. ovog ĉlanka. Kada neplaćena pristojba u pojedinim predmetima ne prelazi iznos od 100,00 Kuna, neće se primjenjivati odredbe ovog ĉlanka. Uz opomenu za plaćanje pristojbe plaća se 50,00 Kuna.

9 Članak 39. Kada pristojbeni obveznik ne plati pristojbu u roku propisanom u ĉlanku 39. ovog Zakona, sud će u daljnjem roku od osam dana obavijestiti o neplaćenoj pristojbi ispostavu Podruĉnog ureda Porezne uprave Ministarstva financija na ĉijem je podruĉju prebivalište, odnosno sjedište pristojbenog obveznika, radi naplate pristojbe prisilnim putem i naznaĉiti u ĉiju korist i na koji raĉun treba uplatiti pristojbu. Sud će navedenu obavijest istodobno dostaviti i pristojbenom obvezniku. Kada pristojbeni obveznik nema prebivalište, odnosno sjedište u Ţupaniji, sud će obavijest iz stavka 1. ovog ĉlanka dostaviti ispostavi Podruĉnog ureda Porezna uprave Ministarstva financija na ĉijem se podruĉju nalazi sud ili imovina pristojbenog obveznika. Nakon što primi obavijest, nadleţna ispostava iz stavka 1. ovog ĉlanka donijet će rješenje kojim će pristojbenom obvezniku narediti da u roku osam dana od dana primitka rješenja plati duţnu pristojbu i 50 % od te pristojbe na ime kaznene pristojbe. Ako pristojbeni obveznik u ovom roku ne plati pristojbu, pristupit će se prisilnoj naplati duţne pristojbe i kaznene pristojbe. Pristojbe se prisilno naplaćuju po propisima o prisilnoj naplati poreza od graċana. Naplaćena redovna i kaznena pristojba uplaćuje se na raĉun prihoda proraĉuna Ţupanije, a o izvršenoj naplati obavijestit će sud. Kada ispostava Podruĉnog ureda Porezne uprave Ministarstva financija utvrdi da je pristojba bila plaćena u gotovom novcu, a pristojbeni obveznik nije, sudu ili ispostavi Podruĉnog ureda Porezna uprave Ministarstva financija, priloţio potvrdu o plaćanju, naplatit će se samo kaznena pristojba u visini 10 % od rednovne pristojbe, ali ne više od 50,00 Kuna. Članak 40. Odredbe ovog Zakona o prisilnoj naplati pristojbe neće se primjenjivati, ako neplaćena pristojba u pojedinim predmetima ne prelazi ukupni iznos od 100,00 Kuna. Članak 41. Prvostupanjski sud nadleţan je za poduzimanje radnji u postupku radi naplate neplaćene pristojbe. V VRAĆANJE PRISTOJBE Članak 42. Pravo na vraćanje pristojbe ima osoba koja je platila pristojbu koju uopće nije morala platiti ili je pristojbu platila u iznosu većem od propisanog, kao i osoba koja je platila pristojbu za odreċenu sudsku radnju, a ta radnja nije obavljena. Pravo na vraćanje pristojbe iz stavka 1. ovog ĉlanka ima osoba koja je platila pristojbu u iznosu većem od 100,00 Kuna. Osoba koja je platila pristojbu za sudsku radnju koja nije obavljena, ne moţe traţiti vraćanje pristojbe za podnesak kojim je zathjevala obavljanje radnje. Članak 43. Zahtjev za vraćanje pristojbe podnosi se prvostupanjskom sudu u roku od 90 dana od dana kada je pristojba pogrešno uplaćena ili od dana saznanja da radnja nije obavljena. Vraćanje pristojbe ne moţe se traţiti nakon proteka jedne godine od dana kada je plaćena pristojba. Članak 44.

10 Sud će zahtjev za vraćanje pristojbe s mišljenjem i potrebnim spisima dostaviti ispostavi Podruĉnog ureda Porezna uprave Ministarstva financija na ĉijem je podruĉju prebivalište, odnosno sjedište osobe koja zahtjeva vraćanje. Kada je pristojba bila uplaćena u gotovom novcu, sud će zahtjev za vraćanje pristojbe dostaviti ispostavi Podruĉnog ureda Porezne uprave Ministarstva financija na ĉijem je podruĉju sjedište suda. Rješenje o zahtjevu za vraćanje pristojbe donosi ispostava iz stavka 1. i 2. ovog ĉlanka i dostavlja ga sudu. Vraćanje pristojbe obavlja se na teret prihoda proraĉuna Ţupanije. Članak 45. U postupku radi vraćanja pristojbe ne plaća se pristojba. VI NADZOR NAD NAPLATOM PRISTOJBE Članak 46. Nadzor nad primjenom propisa o sudskim pristojbama i nadzor nad naplatom sudskih pristojbi obavlja neposredno viši sud, Ministarstvo pravosuċa i Ministarstvo financija. VII PRIJELAZNE I ZAVRŠNE ODREDBE Članak 47. Kada je pristojbena obveza za podneske, radnje i isprave nastala do dana stupanja na snagu ovog Zakona, pristojba se plaća po dosadašnjim propisima. Kada je do stupanja na snagu ovog Zakona plaćena pristojba za radnju koja će se izvršiti poslije stupanja na snagu ovog Zakona, neće se plaćati razlika izmeċu pristojbe propisane ovim Zakonom i pristojbe propisane dosadašnjim propisima, niti će se vraćati previše naplaćena pristojba. U sluĉaju da nakon stupanja na snagu ovog Zakona, viši sud ukine odluku niţeg suda koja je donesena prije nego što je ovaj Zakon stupio na snagu, neće se plaćati pristojba za novu odluku niţeg suda. Članak 48. Pristojbena obveza za paušalnu pristojbu iz Tarifnog broja 24. Tarife sudskih pristojbi koja je nastala do dana stupanja na snagu ovog Zakona, a nije naplaćena, utvrċuje se po odredbama ovog Zakona. Članak 49. Ministarstvo financija donijet će propis iz ĉlanka 13. stavka 2. ovog Zakona u roku od 30 dana od dana stupanja na snagu ovog Zakona. Članak 50. Za uporabu raĉunalnog sustava sudskog registra stranke su duţne platiti sudsku pristojbu kao naknadu troškova. Ministar pravosuċa, u roku od 6 mjeseci od stupanja na snagu ovog Zakona, donijet će pravilnik o visini pristojbe iz stavka 1. ovog ĉlanka. Članak 51. Na dan stupanja na snagu ovog Zakona, prestaje vaţiti Zakon o sudskim pristojbama ( Narodni list HR H-B, broj 7/94.)

11 Članak 52. Ovaj Zakon stupa na snagu osmog dana nakon objave u Narodnim novinama Ţupanije Posavske. Bosna i Hercegovina FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE ŢUPANIJA POSAVSKA - S K U P Š T I N A - Broj: 01-I-6/97 Orašje, 14. veljaĉe godine PREDSJEDNIK Mato Madţarević v.r. Z A K O N o izmjenama i dopunama Zakona o sudskim pristojbama Članak 1. U Zakonu o sudskim pristojbama ("Narodne novine Ţupanije Posavske", broj 1/97), u ĉlanku 2. u toĉci 9) rijeĉi "prisilne nagodbe" brišu se. Članak 2. Ĉlanak 4. toĉka 6) Zakona mijenja se i glasi: "6) u postupku steĉaja i likvidacije, donošenjem odluke o glavnoj diobi ili donošenjem rješenja o likvidaciji", Članak 3. Ĉlanak 6. Zakona mijenja se i glasi: "Pristojbe propisane tarifom sudskih pristojbi plaćaju se u gotovu novcu. Iznosi pristojbi izraţavaju se u apsolutnim iznosima u KM i u postocima. Kod obraĉunavanja pristojbe propisane u postotku, pristojbna osnovica će se zaokruţiti na cijele iznose na naĉin da se iznos od 50 konvertibilnih pfeninga zaokruţi na niţi iznos, a izno preko 50 konvertibilnih pfeninga na vii iznos". Članak 4. U ĉlanku 7. Zakona, stavak 1. mijenja se i glasi: "Pristojba u gotovom novcu u iznosu do 30,00 KM uplaćuje se u raĉunovodstvu suda, kao i pristojbe za ovjeru potpisa, rukopisa, prijepisa i ugovora, bez obzira na iznos pristojbe koju stranka treba platiti, a sud će svakih 15 dana, cjelokupan iznos naplaćenih pristojbi prenijeti u korist Proraĉuna Ţupanije Posavske". U istom ĉlanku Zakona, stavak 2. mijenja se i glasi: "Pristojba u gotovom novcu, izuzev u sluĉajevima iz stavka 1. ĉlanka, plaća se kod ovlaštene organizacije za obavljanje platnog prometa u koristi Proraĉuna Ţupanije Posavske". Članak 5. U ĉlanku 14. stavak 2. Zakona, iza rijeĉi "u vlasništvu i" dodaju sc rijcĉi "u posjedu i". Članak 6.

12 U ĉlanku 15. stavak 1. toĉka 1. Zakona, mijenja se i glasi: "l. Ţupanija Posavska, tijela ţupanijske vlasti, općine i tijela općinske vlasti sa podruĉja Ţupanije Posavske", U istom ĉlanku i stavku Zakona, poslije toĉke 7. dodaje se nova toĉka 8. koja glasi: "8. imatelji socijalnih iskaznica, na temelju odgovarajućih isprava kojima dokazuju svoj status i umirovljenici koji primaju zajamĉenu ili najniţu mirovinu". Članak 7. U ĉlanku 26. Zakona, broj i rijeĉ "10.000,00 kuna" mijenja se i glasi: 2.500,00 KM". Članak 8. U ĉlanku 27., u stavcima 1. i 2. Zakona, broj i rijeĉ "50.000,00 kuna" mijenja se i glasi: ,00 KM". Članak 9. Ĉlanak 28. Zakona, mijenja se i glasi: "Kao vrijednost predmeta spora uzima se: 1. u sporovima o otkazu ugovora o najmu ili zakupu stvari, jednogodišnji iznos najamnine ili zakupnine, ali ne manji od 2.500,00 KM, 2. u sporovima o otkazu ugovora o zakupu poslovnih prostorija ili po tuţbi za iseljenje ili o otkazu ugovora o korištenju stana, jednogodišnji iznos zakupnine ili stanarine, ali ne manji od 4.000,00 KM, 3. u sporovima zbog smetanja posjeda, iznos od 1.000,00 KM, 4. u sporovima radi utvrċivanja ili osporavanja oĉinstva ili materinstva, iznos od 2.500,00 KM, 5. u sporovima radi utvrċivanja postojanja ili nepostojanja braka, poništenja braka ili razvoda braka, iznos od 1.500,00 KM, 6. u sporovima o stvarnim i osobnim sluţnostima i o doţivotnom uzdrţavanju, iznos od 2.500,00 KM, 7. u sporovima o utvrċivanju reda prvenstva potraţivanja o ovršnom postupku, visina potraţivanja, ali ne u iznosu većem od 5.000,00 KM. Kada se zajedno s braĉnim sporom ili sporom radi utvr/ivanja oĉinstva ili materinstva raspravlja i o zahtjevu za uzdrţavanje djeteta ili supruţnika, naplaćivat će se samo jedna pristojba za braĉni spor ili za spor o utvrċivanju oĉinstva ili materinstva. Kada se traţi osiguranje dokaza prije pokretanja parnice, kao vrijednost mjerodavna za naplatu pristojbe uzima se iznos od 1.500,00 KM". Članak 10. U ĉlanku 29. Zakona, broj i rijeĉ "5.000,00 kuna" mijenja se i glasi "1.500,00 KM". Članak 11. U ĉlanku 32. Zakona, broj i rijeĉ "9.000,00 kuna" mijenja se i glasi "2.000,00 KM". KM". KM". Članak 12. U ĉlanku 38. stavak 5. Zakona, broj i rijeĉ "100,00 kuna" mijenja se i glasi "50,00 U istom ĉlanku, stavak 6. Zakona, broj i rijeĉ "50,00 kuna" mijenja se i glasi "15,00 Članak 13.

13 KM". U ĉlanku 39. Zakona, stavak 5, broj i rijeĉ "50,00 kuna", mijenja se i glasi: "15,00 Članak 14. U ĉlanku 40. Zakona, broj i rijeĉ "100,00 kuna", mijenja se i glasi "50,00 KM". KM". Članak 15. U ĉlanku 42. stavak 2. Zakona, broj i rijeĉ "100,00 kuna", mijcnja se i glasi: "50,00 Članak 16. Ĉlanak 46. Zakona, mijenja se i glasi: "Nadzor nad primjenom propisa o sudskim pristojbama i nadzor nad naplatom sudskih pristojbi obavlja ţupanijski sud za neposredno niţe sudove, a nadzor za sve sudove obavlja Ministarstvo pravosuċa Ţupanije Posavske i Ministarstvo financija Ţupanije Posavske". Članak 17. Novĉani iznosi sudskih pristojbi koje su u ovom Zakonu i Tarifi sudskih pristojbi izraţene u KM, mogu se uplaćivati u KM, te u KN i DEM, po srednjem teĉaju koji vrijedi na dan uplate sudske pristojbe, a kojeg ohjavljuje nadleţna financijska institucija. Članak 18. Ovaj Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objave u "Narodnim novinama Ţupanije Posavske". Bosna i Hercegovina FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE ŢUPANIJA POSAVSKA SKUPŠTINA Broj: /99 Domaljevac, 13. travnja godine PREDSJEDNIK Vitomir Ćošković v.r. ZAKON o izmjenama Zakona o sudskim pristojbama Ĉlanak 1. U Zakonu o sudskim pristojbama ( Narodne novine Ţupanije Posavske broj 2/09) u Tarifi sudskih pristojbi, u Tarifnom broju 14. stavak 2. toĉka e. broj ,00 zamjenjuje se brojem 500,00. Ĉlanak 2. Ovaj Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u Narodnim novinama Ţupanije Posavske. Bosna i Hercegovina Federacija Bosne i Hercegovine

14 ŢUPANIJA POSAVSKA Skupština Broj: /10 Domaljevac, godine Predsjednik Skupštine Zvonko Mišković, v.r.

ODLUKA O TROŠKOVIMA U POSTUPCIMA ARBITRAŽE * I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Ovom odlukom utvrđuju se pravila o troškovima u postupcima na koje se primjenju

ODLUKA O TROŠKOVIMA U POSTUPCIMA ARBITRAŽE * I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Ovom odlukom utvrđuju se pravila o troškovima u postupcima na koje se primjenju ODLUKA O TROŠKOVIMA U POSTUPCIMA ARBITRAŽE * I. OPĆE ODREDBE Članak 1. Ovom odlukom utvrđuju se pravila o troškovima u postupcima na koje se primjenjuje Pravilnik o arbitraži pred Stalnim arbitražnim sudištem

Више

petak, SLUŢBENE NOVINE ZENIĈKO-DOBOJSKOG KANTONA Broj 1 strana Na osnovu ĉlana 2. Zakona o dopuni Zakona o sudskim taksama ("Sluţb

petak, SLUŢBENE NOVINE ZENIĈKO-DOBOJSKOG KANTONA Broj 1 strana Na osnovu ĉlana 2. Zakona o dopuni Zakona o sudskim taksama (Sluţb petak, 29.01.2016.. SLUŢBENE NOVINE ZENIĈKO-DOBOJSKOG KANTONA Broj 1 strana 151 6. Na osnovu ĉlana 2. Zakona o dopuni Zakona o sudskim taksama ("Sluţbene novine Zeniĉko-dobojskog kantona", broj: 5/15)

Више

REPUBLIKA HRVATSKA KRAPINSKO - ZAGORSKA ŢUPANIJA GRAD ZLATAR GRADONAČELNIK KLASA:410-01/17-01/02 URBROJ: 2211/ Zlatar, GRADSKO V

REPUBLIKA HRVATSKA KRAPINSKO - ZAGORSKA ŢUPANIJA GRAD ZLATAR GRADONAČELNIK KLASA:410-01/17-01/02 URBROJ: 2211/ Zlatar, GRADSKO V REPUBLIKA HRVATSKA KRAPINSKO - ZAGORSKA ŢUPANIJA GRAD ZLATAR GRADONAČELNIK KLASA:410-01/17-01/02 URBROJ: 2211/01-02-17-2 Zlatar, 30.05.2017. GRADSKO VIJEĆE GRADA ZLATARA Predmet: Donošenje Odluke o porezima

Више

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE Broj: SuE-ZVjP-11/2017 Zagreb, 31. svibnja IZVOD IZ ZAPISNIKA 11. SJEDNICE PRVOG VIJEĆA ZA ODLUČIVANJE O USTAVNIM

USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE Broj: SuE-ZVjP-11/2017 Zagreb, 31. svibnja IZVOD IZ ZAPISNIKA 11. SJEDNICE PRVOG VIJEĆA ZA ODLUČIVANJE O USTAVNIM USTAVNI SUD REPUBLIKE HRVATSKE Broj: SuE-ZVjP-11/2017 Zagreb, 31. svibnja 2017. IZVOD IZ ZAPISNIKA 11. SJEDNICE PRVOG VIJEĆA ZA ODLUČIVANJE O USTAVNIM TUŽBAMA održane 31. svibnja 2017. PRISUTNI: Antun

Више

Na temelju članka 18. stavak 1. Odluke o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta i neizgrađenog građevinskog zemljišta za poljoprivrednu namjenu u v

Na temelju članka 18. stavak 1. Odluke o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta i neizgrađenog građevinskog zemljišta za poljoprivrednu namjenu u v Na temelju članka 18. stavak 1. Odluke o davanju u zakup poljoprivrednog zemljišta i neizgrađenog građevinskog zemljišta za poljoprivrednu namjenu u vlasništvu Grada Samobora (Službene vijesti Grada Samobor

Више

Служба за рачуноводство и финансије Служба за техничке прописе Број: службено Датум: Процедура за принудну наплату накнада Београд, мај 20

Служба за рачуноводство и финансије Служба за техничке прописе Број: службено Датум: Процедура за принудну наплату накнада Београд, мај 20 Служба за рачуноводство и финансије Служба за техничке прописе Број: службено Датум: 09.05.2011. Процедура за принудну наплату накнада Београд, мај 2011. године С А Д Р Ж А Ј 1. Увод... 3 2. Поступак наплате

Више

Pravilnik o uvjetima i načinu povrata plaćene trošarine na dizelsko gorivo za pogon strojeva za pripremu površina u razminiranju NN 1/20

Pravilnik o uvjetima i načinu povrata plaćene trošarine na dizelsko gorivo za pogon strojeva za pripremu površina u razminiranju NN 1/20 NN 1/2019 (2.1.2019.), Pravilnik o uvjetima i načinu povrata plaćene trošarine na dizelsko gorivo za pogon strojeva za pripremu površina u razminiranju MINISTARSTVO FINANCIJA Na temelju članka 106. stavka

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Propisi iz područja geodetske djelatnosti i upravnog postupanja prof. dr. sc. Dario Đerđa Pravni fakultet u Rijeci Hrvatska komora ovlaštenih inženjera geodezije Upravno postupanje javno pravo privatno

Више

PRIJEDLOG!!! Na temelju članka 35. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine«broj 33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08,

PRIJEDLOG!!! Na temelju članka 35. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine«broj 33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08, PRIJEDLOG!!! Na temelju članka 35. Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi (»Narodne novine«broj 33/01, 60/01, 129/05, 109/07, 125/08, 36/09, 150/11, 144/12, 19/13 proč. tekst i 137/15 ispr.),

Више

Program potpora za rješavanje stambenog pitanja mladih

Program potpora za rješavanje stambenog pitanja mladih Na temelju članka 29. Statuta Grada Opatije («Službene novine» PGŽ broj 25/09, 30/09-ispravak, 7/13, 17/13, 3/18 i 5/18-ispravak) Gradsko vijeće Grada Opatije, na sjednici održanoj dana 02.10.2018. godine

Више

ЗАКОН

ЗАКОН ЗАКОН О ДРЖАВНИМ СТАНОВИМА НА КОЈИМА НЕ ПОСТОЈИ СТАНАРСКО ПРАВО I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. (1) Овим законом утвђују се услови и поступак враћања станова у државној својини на којима не постоји станарско

Више

This watermark does not appear in the registered version - Na osnovi članka 22 Statuta Brčko distrikta Bosne i Hercegovi

This watermark does not appear in the registered version -   Na osnovi članka 22 Statuta Brčko distrikta Bosne i Hercegovi Na osnovi članka 22 Statuta Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, Skupština Brčko distrikta Bosne i Hercegovine na 53. redovitoj sjednici održanoj 18. srpnja 2007. godine, usvaja ZAKON O POREZU NA NEKRETNINE

Више

Sadržaj PREDGOVOR I DIO: TROŠKOVI PARNIČNOG POSTUPKA Osnovne karakteristike troškova parničnog postupka Pravna priroda zahtjev

Sadržaj PREDGOVOR I DIO: TROŠKOVI PARNIČNOG POSTUPKA Osnovne karakteristike troškova parničnog postupka Pravna priroda zahtjev Sadržaj PREDGOVOR... 11 I DIO: TROŠKOVI PARNIČNOG POSTUPKA...13 1. Osnovne karakteristike troškova parničnog postupka...15 1.1. Pravna priroda zahtjeva za nadoknadu troškova parničnog postupka...16 1.2.

Више

Zakon o porezu na promet nekretnina i prava KS - nesluzbeni precisceni tekst

Zakon o porezu na promet nekretnina i prava KS - nesluzbeni precisceni tekst ZAKON O POREZU NA PROMET NEPOKRETNOSTI I PRAVA NESLUŽBENI PREČIŠĆENI TEKST 1 ( Službene novine Kantona Sarajevo, broj: 23/05, 25/06, 41/08 i 15/18) 2 I - OPĆE ODREDBE Član 1. Ovim zakonom uređuje se porez

Више

OPIS POSLOVA I PODACI O PLAĆI MINISTARSTVO FINANCIJA, POREZNA UPRAVA, PODRUČNI URED ZAGREB - Poreznik III za utvrđivanje poreza i doprinosa na dobit O

OPIS POSLOVA I PODACI O PLAĆI MINISTARSTVO FINANCIJA, POREZNA UPRAVA, PODRUČNI URED ZAGREB - Poreznik III za utvrđivanje poreza i doprinosa na dobit O OPIS POSLOVA I MINISTARSTVO FINANCIJA, POREZNA UPRAVA, PODRUČNI URED ZAGREB - Poreznik III za utvrđivanje poreza i doprinosa na dobit Obavlja jednostavne upravne i druge stručne poslove za fizičke i pravne

Више

Odluka o administrativnim taksama

Odluka o administrativnim taksama Na osnovu člana 1. stav 3. Zakona o administrativnim taksama ("Sl. list RCG", br. 55/03 od 01.10.2003, 46/04 od 09.07.2004, 81/05 od 29.12.2005, 02/06 od 18.01.2006, "Sl.list Crne Gore", br. 22/08 od 02.04.2008,

Више

Microsoft Word - NPZ prijenosu vlasništva na domovima umirovljenika 6.7.docx

Microsoft Word - NPZ prijenosu vlasništva na domovima umirovljenika 6.7.docx KLUB ZASTUPNIKA SDP-a KLUB ZASTUPNIKA HSU-a, NEZAVISNE LISTE STIPE PETRINE I NEZAVISNIH ZASTUPNIKA PRIJEDLOG ZAKONA O PRIJENOSU VLASNIŠTVA NA DOMOVIMA UMIROVLJENIKA Zagreb, travanj 2016. 2 PRIJEDLOG ZAKONA

Више

Uredba o načinima raspolaganja nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske

Uredba o načinima raspolaganja nekretninama u vlasništvu Republike Hrvatske VLADA REPUBLIKE HRVATSKE Na temelju članka 55. Zakona o upravljanju i raspolaganju imovinom u vlasništvu Republike Hrvatske (»Narodne novine«, broj 94/2013), Vlada Republike Hrvatske je na sjednici održanoj

Више

ZAKON o OPĆEM UPRAVNOM POSTUPKU PRVI DIO TEMELJNE ODREDBE Glava L OPĆE ODREDBE Predmet Zakona - Članak Upravna stvar - Članak Primjena Z

ZAKON o OPĆEM UPRAVNOM POSTUPKU PRVI DIO TEMELJNE ODREDBE Glava L OPĆE ODREDBE Predmet Zakona - Članak Upravna stvar - Članak Primjena Z ZAKON o OPĆEM UPRAVNOM POSTUPKU PRVI DIO TEMELJNE ODREDBE Glava L OPĆE ODREDBE Predmet Zakona - Članak 1. 33 Upravna stvar - Članak 2... 34 Primjena Zakona - Članak 3 34 Strankau upravnom postupku - Članak

Више

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE Klasa: /18-01/201 Urbroj: / Zagreb, 30. svibnja PREDSJEDNIKU HRVATSKOGA SABORA Predmet: Konačni pr

VLADA REPUBLIKE HRVATSKE Klasa: /18-01/201 Urbroj: / Zagreb, 30. svibnja PREDSJEDNIKU HRVATSKOGA SABORA Predmet: Konačni pr VLADA REPUBLIKE HRVATSKE Klasa: 022-03/18-01/201 Urbroj: 50301-25/27-19-8 Zagreb, 30. svibnja 2019. PREDSJEDNIKU HRVATSKOGA SABORA Predmet: Konačni prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o parničnom

Више

KLASA: /14-04/843 URBROJ: Zagreb, Na temelju članka 27. Zakona o poljoprivrednom zemljištu (Narodne novine broj 39/13 i

KLASA: /14-04/843 URBROJ: Zagreb, Na temelju članka 27. Zakona o poljoprivrednom zemljištu (Narodne novine broj 39/13 i KLASA: 320-01/14-04/843 URBROJ: 370-04-15-7 Zagreb, 28.09.2015. Na temelju članka 27. Zakona o poljoprivrednom zemljištu (Narodne novine broj 39/13 i 48/15) te Odluke Agencije za poljoprivredno zemljište

Више

Page 1 of 6 SEDMI DEO Prvi deo Prethodni deo IZMENE Odluka Ustavnog suda Republike Crne Gore kojom se utvrđuje da odredba člana 187 stav 4 Zakona o parničnom postupku ("Službeni list Republike Crne Gore",

Више

Obrazloženje Nacrta prijedloga Odluke o komunalnoj naknadi Odluka o komunalnoj naknadi ( Službeni glasnik Grada Pakraca br. 7/09) donesena je na sjedn

Obrazloženje Nacrta prijedloga Odluke o komunalnoj naknadi Odluka o komunalnoj naknadi ( Službeni glasnik Grada Pakraca br. 7/09) donesena je na sjedn Obrazloženje Nacrta prijedloga Odluke o komunalnoj naknadi Odluka o komunalnoj naknadi ( Službeni glasnik Grada Pakraca br. 7/09) donesena je na sjednici Gradskog vijeća Grada Pakraca održanoj dana 16.

Више

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BiH, br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0 Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i člana 20a. stav (3) Zakona o radu ("Službene novine

Више

Na temelju članka 277. i 279. Zakona o trgovačkim društvima, Uprava društva Terra Firma d.d. za ulaganje u nekretnine, Pula, Mletačka 12 (nastavno: Dr

Na temelju članka 277. i 279. Zakona o trgovačkim društvima, Uprava društva Terra Firma d.d. za ulaganje u nekretnine, Pula, Mletačka 12 (nastavno: Dr Na temelju članka 277. i 279. Zakona o trgovačkim društvima, Uprava društva Terra Firma d.d. za ulaganje u nekretnine, Pula, Mletačka 12 (nastavno: Društvo), upućuje dioničarima POZIV ZA GLAVNU SKUPŠTINU

Више

Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA

Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA POSLOVE ZAŠTITE NA RADU (NN 112/14 i 84/15) I. OPĆE

Више

Na temelju članka 2,12 i 2

Na temelju članka  2,12 i 2 Na temelju članka 2,12 i 2.14 Izbornog zakona BiH ( Službene glasnik BiH broj: 23/01, 7/02, 9/02, 20/02, 25/02, 4/04, 20/04, 25/05, 52/05, 65/05, 77/05, 11/06, 24, 06, 32/07, 33/08, 37/08, 32/10, 18/13),

Више

srijeda, SLUŢBENE NOVINE ZENIĈKO-DOBOJSKOG KANTONA Broj 4 strana 369 O D L U K U O UTVRĐIVANJU VISINE I NAĈINA OSTVARIVANJA PRAVA NA DODAT

srijeda, SLUŢBENE NOVINE ZENIĈKO-DOBOJSKOG KANTONA Broj 4 strana 369 O D L U K U O UTVRĐIVANJU VISINE I NAĈINA OSTVARIVANJA PRAVA NA DODAT srijeda, 28.03.2018. SLUŢBENE NOVINE ZENIĈKO-DOBOJSKOG KANTONA Broj 4 strana 369 PLAĆU NOSIOCA IZVRŠNE FUNKCIJE, KANTONALNOG PRAVOBRANIOCA, ZAMJENIKA KANTONALNOG PRAVOBRANIOCA I SAVJETNIKA NOSIOCA IZVRŠNE

Више

PRIMJER KAMATA BUGARSKA Hrvatski porezni obveznik samostalno podnosi obrazac INO-DOH. On je na osnova ugovora o zajmu posudio sredstva bugarskom trgov

PRIMJER KAMATA BUGARSKA Hrvatski porezni obveznik samostalno podnosi obrazac INO-DOH. On je na osnova ugovora o zajmu posudio sredstva bugarskom trgov PRIMJER KAMATA BUGARSKA Hrvatski porezni obveznik samostalno podnosi obrazac INO-DOH. On je na osnova ugovora o zajmu posudio sredstva bugarskom trgovačkom društvu te je stvarni korisnik kamata koje mu

Више

TARIFA ZA LOKALNE ADMINISTRATIVNE TAKSE

TARIFA  ZA  LOKALNE  ADMINISTRATIVNE  TAKSE Na osnovu člana 1 stav 3 Zakona o administrativnim taksama ( Službeni list RCG, br. 55/03, 46/04, 81/05, 02/06 i Službeni list CG, br. 22/08, 77/08, 03/09, 40/10, 73/10, 20/11 i 26/11), člana 5 stav 1

Више

Ažurirano 01. jul godine TARIFA REPUBLIĈKIH ADMINISTRATIVNIH TAKSI Vrsta podneska Tar.br. Iznos u din. Zahtevi: Napomena Za zahtev za davanje tu

Ažurirano 01. jul godine TARIFA REPUBLIĈKIH ADMINISTRATIVNIH TAKSI Vrsta podneska Tar.br. Iznos u din. Zahtevi: Napomena Za zahtev za davanje tu Ažurirano 01. jul 2018. godine TARIFA REPUBLIĈKIH ADMINISTRATIVNIH TAKSI Vrsta podneska Tar.br. Iznos u din. Zahtevi: Napomena Za zahtev za davanje tumačenja, objašnjenja, odnosno mišljenja o primeni republičkih

Више

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić

ThoriumSoftware d.o.o. Izvrsni inženjeri koriste izvrstan alat! Mobile: +385 (0) Kontakt: Dario Ilija Rendulić PRAVILNIK O KONTROLI ENERGETSKOG CERTIFIKATA ZGRADE I IZVJEŠĆA O REDOVITOM PREGLEDU SUSTAVA GRIJANJA I SUSTAVA HLAĐENJA ILI KLIMATIZACIJE U ZGRADI (NN 73/15, 09.07.2015) 1/13 I. OPĆE ODREDBE... 4 Članak

Више

Microsoft Word - POTREBNI DOKUMENTI ZA PRIJAVE I ODJAVE.DOC

Microsoft Word - POTREBNI DOKUMENTI ZA PRIJAVE I ODJAVE.DOC PRIJAVA I ODJAVA RADNIKA I POSLODAVCA KOD PRAVNE OSOBE KOD FIZIČKE OSOBE STRANO PREDSTAVNIŠTVO VELEPOSLANSTVO VOLONTERI PRAVNA OSOBA VOLONTERI FIZIČKA OSOBA PRIJAVA RADNI ODNOS TISKANICA T-2 ispunjena

Више

Zakon o mirovanju i otpisu duga po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje

Zakon o mirovanju i otpisu duga po osnovu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji, Računovodstvena agencija, Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno ZAKON O MIROVANJU I OTPISU DUGA PO OSNOVU

Више

РЕПУБЛИКА СРПСКА

РЕПУБЛИКА СРПСКА РЕПУБЛИКА СРПСКА МИНИСТАРСТВО ЗА ПРОСТОРНО УРЕЂЕЊЕ, ГРАЂЕВИНАРСТВО И ЕКОЛОГИЈУ ПРАВИЛНИК О УПИСУ У РЕГИСТАР ЗАЈЕДНИЦА ЗГРАДА СА ОБРАСЦИМА АКАТА ЗА ЈЕДИНСТВЕНУ ПРИМЈЕНУ ЗАКОНА О ОДРЖАВАЊУ ЗГРАДА Бања Лука,

Више

Na temelju članka 95., a u svezi s člankom 130. Zakona o komunalnom gospodarstvu ( Narodne novine, br. 68/18 ) te članka 31. Statuta Općine Perušić (

Na temelju članka 95., a u svezi s člankom 130. Zakona o komunalnom gospodarstvu ( Narodne novine, br. 68/18 ) te članka 31. Statuta Općine Perušić ( Na temelju članka 95., a u svezi s člankom 130. Zakona o komunalnom gospodarstvu ( Narodne novine, br. 68/18 ) te članka 31. Statuta Općine Perušić ( Županijski glasnik Ličko-senjske županije, br. 7/13,

Више

ZAKON

ZAKON ZAKON O EVIDENCIJAMA U OBLASTI RADA ("Sl. list SRJ", br. 46/96 i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon i 36/2009 - dr. zakon) I OSNOVNE ODREDBE Ĉlan 1 Ovim zakonom ureċuju se vrste, sadrţaj i naĉin

Више

HRVATSKI SABOR

HRVATSKI SABOR HRVATSKI SABOR Na temelju članka 131. Ustava Republike Hrvatske, Hrvatski sabor na sjednici 15. ožujka 2002., donio je ODLUKU O PROGLAŠENJU USTAVNOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA USTAVNOG ZAKONA O USTAVNOM

Више

Page 1 of 5 NN 1/2019 (2.1.2019.), Pravilnik o dopuni Pravilnika o sadržaju i obliku obrazaca na kojima se podnose podnesci u izvansudskom postupku i postupku stečaja potrošača MINISTARSTVO PRAVOSUĐA 22

Више

P/ REPUBLIKA HRVATSKA HRVATSKA ENERGETSKA REGULATORNA AGENCIJA Ulica grada Vukovara Zagreb Ovo Rješenje postalo je pravomoćno dana U Za

P/ REPUBLIKA HRVATSKA HRVATSKA ENERGETSKA REGULATORNA AGENCIJA Ulica grada Vukovara Zagreb Ovo Rješenje postalo je pravomoćno dana U Za P/118745 REPUBLIKA HRVATSKA HRVATSKA ENERGETSKA REGULATORNA AGENCIJA Ulica grada Vukovara 14 10000 Zagreb Ovo Rješenje postalo je pravomoćno dana U Zagrebu, Potpis ovlaštene osobe KLASA: UP/I-034-02/18-15/24

Више

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela ( Službeni glasnik RS, broj 32/13), u članu 2.

Више

Zakon o upravnim sporovima Hrvatske ( ) ZAKON O UPRAVNIM SPOROVIMA Narodne novine br.: 20/ Narodne novine br.: 143/

Zakon o upravnim sporovima Hrvatske ( ) ZAKON O UPRAVNIM SPOROVIMA Narodne novine br.: 20/ Narodne novine br.: 143/ ZAKON O UPRAVNIM SPOROVIMA Narodne novine br.: 20/2010 12.02.2010. Narodne novine br.: 143/2012 20.12.2012. Prvi dio OPĆE ODREDBE Glava I. TEMELJNE ODREDBE Predmet Zakona Članak 1. Ovim se Zakonom uređuju

Више

dozvola_operator_oieiek_hr

dozvola_operator_oieiek_hr REGULATORNA KOMISIJA ZA ENERGIJU U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE - F E R K РЕГУЛАТОРНА КОМИСИЈА ЗА ЕНЕРГИЈУ У ФЕДЕРАЦИЈИ БОСНЕ И XЕРЦЕГОВИНЕ Ф Е Р К DOZVOLA ZA RAD OPERATORU ZA OIEiEK NAZIV IMATELJA DOZVOLE:

Више

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama

Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o pravu na pristup informacijama HRVATSKI SABOR 1631 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PRAVU NA PRISTUP INFORMACIJAMA Proglašavam Zakon o izmjenama i dopunama

Више

Sluzbeni glasnik Grada Poreca br

Sluzbeni glasnik  Grada Poreca br OPĆINA VRSAR I. Općinsko vijeće 20. Na temelju članka 34. Zakona o komunalnom gospodarstvu ("Narodne novine",broj 26/03) te članka 40. Statuta Općine Vrsar ("Službeni glasnik Grada Poreča", broj 02/04),

Више

REPUBLIKA HRVATSKA ZADARSKA ŽUPANIJA G R A D Z A D A R Gradonačelnik KLASA: /19-01/03 URBROJ: 2198/ Zadar, 17. siječnja PREDMET:

REPUBLIKA HRVATSKA ZADARSKA ŽUPANIJA G R A D Z A D A R Gradonačelnik KLASA: /19-01/03 URBROJ: 2198/ Zadar, 17. siječnja PREDMET: REPUBLIKA HRVATSKA ZADARSKA ŽUPANIJA G R A D Z A D A R Gradonačelnik KLASA: 944-01/19-01/03 URBROJ: 2198/01-2-19-6 Zadar, 17. siječnja 2019. PREDMET: NADLEŽNOST ZA DONOŠENJE: - GRADSKOM VIJEĆU GRADA ZADRA

Више

HRVATSKI SABOR 403 Na temelju ĉlanka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O PRAVU NA PRISTUP INFORMACIJAMA Proglašavam Z

HRVATSKI SABOR 403 Na temelju ĉlanka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O PRAVU NA PRISTUP INFORMACIJAMA Proglašavam Z HRVATSKI SABOR 403 Na temelju ĉlanka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O PRAVU NA PRISTUP INFORMACIJAMA Proglašavam Zakon o pravu na pristup informacijama, koji je Hrvatski

Више

Microsoft Word doc

Microsoft Word doc REPUBLIKA HRVATSKA ISTARSKA ŽUPANIJA Upravni odjel za lokalnu i područnu (regionalnu) samoupravu Klasa: 947-02/05-01/7 Ur. broj: 2163/1-09/1-06-22 Pula, 7. lipnja 2006. godine. ISTARSKA ŽUPANIJA ŽUPANIJSKO

Више

RADNA VERZIJA Skupština Hercegbosanske županije, temeljem članka 15. stavak 1) točka b), članka 26. stavak 1. točka f) Ustava Hercegbosanske županije

RADNA VERZIJA Skupština Hercegbosanske županije, temeljem članka 15. stavak 1) točka b), članka 26. stavak 1. točka f) Ustava Hercegbosanske županije RADNA VERZIJA Skupština Hercegbosanske županije, temeljem članka 15. stavak 1) točka b), članka 26. stavak 1. točka f) Ustava Hercegbosanske županije ("Narodne novine Hercegbosanske županije", broj: 3/96,

Више

Broj: SuE-DVjP-12/2019 Zagreb, 4. lipnja Predsjednik Prvog vijeća za odlučivanje o ustavnim tužbama, gospodin sudac dr. sc. Branko Brkić saziva

Broj: SuE-DVjP-12/2019 Zagreb, 4. lipnja Predsjednik Prvog vijeća za odlučivanje o ustavnim tužbama, gospodin sudac dr. sc. Branko Brkić saziva Broj: SuE-DVjP-12/2019 Zagreb, 4. lipnja 2019. Predsjednik Prvog vijeća za odlučivanje o ustavnim tužbama, gospodin sudac dr. sc. Branko Brkić saziva 12. sjednicu Vijeća za 17. lipnja 2019. (ponedjeljak)

Више

Microsoft Word - odluka o komunalnoj naknadi (Automatski spremljeno)

Microsoft Word - odluka o komunalnoj naknadi (Automatski spremljeno) REPUBLIKA HRVATSKA ZAGREBAČKA ŽUPANIJA OPĆINA PISAROVINA Općinsko vijeće Na temelju članka 95. Zakona o komunalnom gospodarstvu ( Narodne novine broj 68/18) i članka 17. Statuta Općine Pisarovina ( Službene

Више

Microsoft Word - HR Zakon o pravobranitelju za djecu_Ombudsman for children Act

Microsoft Word - HR Zakon o pravobranitelju za djecu_Ombudsman for children Act EU-projekt: Podrška Pravosudnoj akademiji: Razvoj sustava obuke za buduće suce i državne odvjetnike EU-project: Support to the Judicial Academy: Developing a training system for future judges and prosecutors

Више

BOSNA I HERCEGOVINA

BOSNA I HERCEGOVINA Босна и Херцеговина РЕПУБЛИКА СРПСКА ВРХОВНИ СУД Број: 11 0 У 016659 16 Увп Бања Лука, 24.5.2018. године Врховни суд Републике Српске, у вијећу састављеном од судија Смиљане Мрше предсједника вијећа, те

Више

REPUBLIKA HRVATSKA ŽUPANIJA PRIMORSKO-GORANSKA OPĆINA LOVRAN OPĆINSKI NAČELNIK OPĆINE LOVRAN KLASA: /16-01/8 UR.BROJ: 2156/ Lovran, 0

REPUBLIKA HRVATSKA ŽUPANIJA PRIMORSKO-GORANSKA OPĆINA LOVRAN OPĆINSKI NAČELNIK OPĆINE LOVRAN KLASA: /16-01/8 UR.BROJ: 2156/ Lovran, 0 REPUBLIKA HRVATSKA ŽUPANIJA PRIMORSKO-GORANSKA OPĆINA LOVRAN OPĆINSKI NAČELNIK OPĆINE LOVRAN KLASA: 402-08/16-01/8 UR.BROJ: 2156/02-02-17-02 Lovran, 03. studenog 2017. Na temelju članka 7., stavak 3.,

Више

S t r a n i c a 3 7 «SLUŽBENI GLASNIK» 2/2012 GRADA BIOGRADA NA MORU GOD. XX. 28. veljače godine BROJ 2 Na temelju članka 5. stavka 1. točke 6.

S t r a n i c a 3 7 «SLUŽBENI GLASNIK» 2/2012 GRADA BIOGRADA NA MORU GOD. XX. 28. veljače godine BROJ 2 Na temelju članka 5. stavka 1. točke 6. S t r a n i c a 3 7 «SLUŽBENI GLASNIK» 2/2012 GRADA BIOGRADA NA MORU GOD. XX. 28. veljače 2012. godine BROJ 2 Na temelju članka 5. stavka 1. točke 6. i stavka 11. Zakona o sigurnosti prometa na cestama

Више

Vezano uz izmjene i dopune Uredbe o načinu provedbe plaćanja doprinosa prema plaći, primicima uz plaću, odnosno mjesečnoj osnovici za obračun doprinos

Vezano uz izmjene i dopune Uredbe o načinu provedbe plaćanja doprinosa prema plaći, primicima uz plaću, odnosno mjesečnoj osnovici za obračun doprinos Vezano uz izmjene i dopune Uredbe o načinu provedbe plaćanja doprinosa prema plaći, primicima uz plaću, odnosno mjesečnoj osnovici za obračun doprinosa temeljem radnog odnosa u nastavku podsjećamo na odredbe

Више

S L U Ž B E N I G L A S N I K OPĆINE KANFANAR KANFANAR 19. studeni GODINA: XIX BROJ: 7 IZDAVAČ: OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE KANFANAR UREDNIŠTVO: TRG

S L U Ž B E N I G L A S N I K OPĆINE KANFANAR KANFANAR 19. studeni GODINA: XIX BROJ: 7 IZDAVAČ: OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE KANFANAR UREDNIŠTVO: TRG S L U Ž B E N I G L A S N I K OPĆINE KANFANAR KANFANAR 19. studeni 2013. GODINA: XIX BROJ: 7 IZDAVAČ: OPĆINSKO VIJEĆE OPĆINE KANFANAR UREDNIŠTVO: TRG MARKA ZELJKA 6 52352 KANFANAR, TEL.: (052) 825-003

Више

POJAŠNJENJE PRIMJENE ZAKONA O POREZNOM SAVJETNIŠTVU

POJAŠNJENJE PRIMJENE ZAKONA O POREZNOM SAVJETNIŠTVU POJAŠNJENJE PRIMJENE ZAKONA O POREZNOM SAVJETNIŠTVU Ovime se u nastavku pojašnjava primjena Zakona o poreznom savjetništvu ( Narodne novine, br.: 127/00, 76/13 i 115/16) kojeg su zadnje izmjene stupile

Више

BRKO- prodaja zemljišta odluka o raspisivanju natječaja

BRKO- prodaja zemljišta odluka o raspisivanju natječaja OBRAZLOŽENJE UZ PRIJEDLOG ODLUKE O PRODAJI NEKRETNINE U K.O. OPATIJA Grad Opatija je vlasnik nekretnina oznake k.č. 1522, šuma površine 412 m2, u zk.ul. 245 k.o. Opatija ( nove izmjere), a koja odgovara

Више

REPUBLIKA HRVATSKA

REPUBLIKA HRVATSKA ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVSTVO ISTARSKE ŽUPANIJE Nazorova 23 52100 PULA MB: 3203794 tel: (052) 529-000 DOKUMENTACIJA ZA NADMETANJE ZA OPSKRBU ELEKTRIČNOM ENERGIJOM Evidencijski broj nabave 01/2009 E-MV OTVORENI

Више

HRVATSKI SABOR 4144 Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O BORAVIŠNOJ PRISTOJBI Proglašavam Zakon o bo

HRVATSKI SABOR 4144 Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O BORAVIŠNOJ PRISTOJBI Proglašavam Zakon o bo HRVATSKI SABOR 4144 Na temelju članka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O BORAVIŠNOJ PRISTOJBI Proglašavam Zakon o boravišnoj pristojbi, kojega je Hrvatski sabor donio

Више

PriruĊnik za službenike za informiranje

PriruĊnik za službenike za informiranje ZAKON O PRAVU NA PRISTUP INFORMACIJAMA (pročišćeni tekst) I. OPĆE ODREDBE SADRŢAJ Ĉlanak 1. (1) Ovim se Zakonom ureċuje pravo na pristup informacijama koje posjeduju, kojima raspolaţu ili koje nadziru

Више

SUMMER DAYS KLASA: UP/I /19-01/381 URBROJ: Zagreb, 17. lipanj Na temelju članka 69. Zakona o igrama na sreću ("Narodne n

SUMMER DAYS KLASA: UP/I /19-01/381 URBROJ: Zagreb, 17. lipanj Na temelju članka 69. Zakona o igrama na sreću (Narodne n SUMMER DAYS KLASA: UP/I-460-02/19-01/381 URBROJ: 513-07-21-01-19-2 Zagreb, 17. lipanj 2019. Na temelju članka 69. Zakona o igrama na sreću ("Narodne novine" broj 87/09, 35/13, 158/13, 41/14, 143/14) i

Више

Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u

Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u Na temelju članka 54. stavak 1. Zakona o ustanovama ( Narodne novine broj 76/93., 27/97., 47/99. i 35/08.), članka 98. Zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi ( Narodne novine broj 87/08.,

Више

HRVATSKI ZAVOD ZA MIROVINSKO OSIGURANJE SEKTOR ZA EKONOMSKE POSLOVE IZVJEŠĆE O FINANCIJSKOM POSLOVANJU SREDSTVIMA DOPLATKA ZA DJECU ZA GODINU Za

HRVATSKI ZAVOD ZA MIROVINSKO OSIGURANJE SEKTOR ZA EKONOMSKE POSLOVE IZVJEŠĆE O FINANCIJSKOM POSLOVANJU SREDSTVIMA DOPLATKA ZA DJECU ZA GODINU Za HRVATSKI ZAVOD ZA MIROVINSKO OSIGURANJE SEKTOR ZA EKONOMSKE POSLOVE IZVJEŠĆE O FINANCIJSKOM POSLOVANJU SREDSTVIMA DOPLATKA ZA DJECU ZA 2018. GODINU Zagreb, travanj 2019. SADRŽAJ 1. UVOD... 1 2. OPĆI PODACI...

Више

Temeljem ĉlanka 41. Statuta općine Prozor-Rama-preĉišćeni tekst («Sl. glasnik Općine Prozor- Rama», br. 3/01), Odluke o poticanju proizvodnje ĉešnjaka

Temeljem ĉlanka 41. Statuta općine Prozor-Rama-preĉišćeni tekst («Sl. glasnik Općine Prozor- Rama», br. 3/01), Odluke o poticanju proizvodnje ĉešnjaka Temeljem ĉlanka 41. Statuta općine Prozor-Rama-preĉišćeni tekst («Sl. glasnik Općine Prozor- Rama», br. 3/01), Odluke o poticanju proizvodnje ĉešnjaka-bijelog luka i certifikacije ekološke poljoprivredne

Више

Odluka o davanju stanova u najam

Odluka o davanju stanova u najam REPUBLIKA HRVATSKA BJELOVARSKO-BILOGORSKA ŽUPANIJA GRAD BJELOVAR GRADONAČELNIK Na temelju članka 51. Zakona o najmu stanova ( Narodne novine broj 91/96, 48/98, 66/98 ispr., 22/06 i 67/07), članka 47.,

Више

HRVATSKA KOMORA

HRVATSKA KOMORA HRVATSKA KOMORA MEDICINSKIH SESTARA Na temelju članka 15. i 26. Zakona o sestrinstvu ("Narodne novine" br. 121/03., 117/08 i 57/11),i članka 19. Statuta Hrvatske komore medicinskih sestara Vijeće Komore

Више

REPUBLIKA HRVATSKA ZAGREBAČKA ŽUPANIJA OPĆINA BISTRA OPĆINSKO VIJEĆE KLASA: /17-01/58 URBROJ: 238/ Poljanica Bistranska, 20. rujna 20

REPUBLIKA HRVATSKA ZAGREBAČKA ŽUPANIJA OPĆINA BISTRA OPĆINSKO VIJEĆE KLASA: /17-01/58 URBROJ: 238/ Poljanica Bistranska, 20. rujna 20 REPUBLIKA HRVATSKA ZAGREBAČKA ŽUPANIJA OPĆINA BISTRA OPĆINSKO VIJEĆE KLASA: 021-01/17-01/58 URBROJ: 238/02-01-17-01 Poljanica Bistranska, 20. rujna 2017. god. Na temelju članka 32. Statuta Općine Bistra

Више

BOSNA I HERCEGOVINA Brčko distrikt BiH SKUPŠTINA BRČKO DISTRIKTA BiH БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Magl

BOSNA I HERCEGOVINA Brčko distrikt BiH SKUPŠTINA BRČKO DISTRIKTA BiH БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Magl BOSNA I HERCEGOVINA Brčko distrikt BiH SKUPŠTINA BRČKO DISTRIKTA BiH БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Maglova 2, 76100 Brčko distrikt BiH, telefon i faks: 049/215-516

Више

Book 1.indb

Book 1.indb Sadržaj 1. Predgovor str. 1 2. Nacionalni program reformi i porez na nekretnine str. 3 2.1. Oporezivanje nekretnina Nacionalnim programom reformi str. 3 2.2. Nacionalni program reformi 2014. str. 4 2.3.

Више

Klasa: UP/I /13-03/006 Urbroj: / Zagreb, 4. listopada Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju članka 30. točke

Klasa: UP/I /13-03/006 Urbroj: / Zagreb, 4. listopada Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju članka 30. točke Klasa: UP/I 034-03/13-03/006 Urbroj: 580-04/88-2013-008 Zagreb, 4. listopada 2013. Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja na temelju članka 30. točke 2., članka 31., članka 52. stavka 6. i članka 58.

Више

ЗА ГРАЂАНЕ И ПРИВРЕДУ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА ИЗДАВАЊЕ ПОРЕСКОГ УВЕРЕЊА Област: Локална пореска администрација- изворна надлежност Ко покреће

ЗА ГРАЂАНЕ И ПРИВРЕДУ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА ИЗДАВАЊЕ ПОРЕСКОГ УВЕРЕЊА Област: Локална пореска администрација- изворна надлежност Ко покреће ЗА ГРАЂАНЕ И ПРИВРЕДУ МОДЕЛ АДМИНИСТРАТИВНОГ ПОСТУПКА ИЗДАВАЊЕ ПОРЕСКОГ УВЕРЕЊА Област: Локална пореска администрација- изворна надлежност Ко покреће поступак и начин покретања поступка Порески обвезник,

Више

Microsoft Word - Rješenje Lupoglav

Microsoft Word - Rješenje Lupoglav Na temelju članka 12. stavka 1.. točke 11.,, članka 17. stavka 3. i članka 28. stavka 6. Zakona o elektroničkim komunikacijama (NN( br. 73/08, 90/11, 133/12, 80/13, 71/14, 72/17) i članka 96. Zakona o

Више

HRVATSKI SABOR Klasa: /09-01/03 Urbroj: Zagreb, 24. kolovoza ZASTUPNICAMA I ZASTUPNICIMA HRVATSKOGA SABORA PREDSJEDNICAMA I PREDS

HRVATSKI SABOR Klasa: /09-01/03 Urbroj: Zagreb, 24. kolovoza ZASTUPNICAMA I ZASTUPNICIMA HRVATSKOGA SABORA PREDSJEDNICAMA I PREDS HRVATSKI SABOR Klasa: 022-03/09-01/03 Urbroj: 65-08-02 Zagreb, 24. kolovoza 2009. ZASTUPNICAMA I ZASTUPNICIMA HRVATSKOGA SABORA PREDSJEDNICAMA I PREDSJEDNICIMA RADNIH TIJELA Na temelju članaka 137. i 153.

Више

REPUBLIKA HRVATSKA

REPUBLIKA HRVATSKA REPUBLIKA HRVATSKA OSJEČKO-BARANJSKA ŽUPANIJA GRAD OSIJEK GRADONAČELNIK PRIJEDLOG RJEŠENJA o sklapanju ugovora o pružanju platnih usluga OTP Banka d.d. Osijek, prosinac 2015. Materijal pripremio: Upravni

Више

DRŽAVNI ARHIV U BJELOVARU

DRŽAVNI ARHIV U BJELOVARU DRŽAVNI ARHIV U BJELOVARU PRAVILNIK O POSTUPAJIU U PREDMETIMA BAGATELNE NABAVE Bjelovar, 15. listopad 2014. Na temelju članka 18. stavka 3. Zakona o javnoj nabavi (Narodne novine br.90/11, 83/13, 143/13)

Више

Na temelju članka 9 stavak 1 i 2, a u svezi članaka Zakona o igrama na sreću (Narodne novine br

Na temelju članka 9 stavak 1 i 2, a u svezi članaka Zakona o igrama na sreću (Narodne novine br Na temelju članka 9 stavak 1 i 2, a u svezi članaka 10-19 Zakona o igrama na sreću (Narodne novine br. 87/09), Uprava Hrvatske Lutrije d.o.o., Zagreb, Ulica grada Vukovara 72, dana 26.08.2013. godine,

Више

Microsoft Word - Obrazac DOH.doc

Microsoft Word - Obrazac DOH.doc REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO FINANCIJA, POREZNA UPRAVA PODRUČNI URED ISPOSTAVA Obrazac DOH PRIJAVA POREZA NA ZA GODINU OPĆI PODACI IME I PREZIME / IME RODITELJA: ADRESA (mjesto, ulica i kućni broj):

Више

HRVATSKI SABOR Na temelju ĉlanka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim 2953 ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O ZAŠTITI PRAVA PACIJENATA Proglašavam Zakon

HRVATSKI SABOR Na temelju ĉlanka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim 2953 ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O ZAŠTITI PRAVA PACIJENATA Proglašavam Zakon HRVATSKI SABOR Na temelju ĉlanka 88. Ustava Republike Hrvatske, donosim 2953 ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O ZAŠTITI PRAVA PACIJENATA Proglašavam Zakon o zaštiti prava pacijenata, koji je donio Hrvatski

Више

KLUB ZASTUPNIKA MOSTA NEZAVISNIH LISTA Nacrt KONAČNI PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA OVRŠNOG ZAKONA Zagreb, listopad 2016.

KLUB ZASTUPNIKA MOSTA NEZAVISNIH LISTA Nacrt KONAČNI PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA OVRŠNOG ZAKONA Zagreb, listopad 2016. Nacrt KONAČNI PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA OVRŠNOG ZAKONA PRIJEDLOG ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA OVRŠNOG ZAKONA I. USTAVNA OSNOVA ZA DONOŠENJE ZAKONA Ustavna osnova za donošenje Zakona o izmjenama

Више

Microsoft Word - ODLUKA o komunalnom doprinosu _doc

Microsoft Word - ODLUKA o komunalnom doprinosu _doc REPUBLIKA HRVATSKA VARAŽDINSKA ŽUPANIJA OPĆINA LJUBEŠČICA OPĆINSKO VIJEĆE Klasa: 363-02/02-01/1 Ur.broj: 2186-025-01-02-1 Ljubeščica, 31.siječnja 2002. Na temelju članka 23. stavka 3. Zakona o komunalnom

Више

Financijska agencija

Financijska agencija Financijska Agencija REGIONALNI CENTAR SPLIT MAŽURANIĆEVO ŠETALIŠTE 24B 21000 SPLIT Klasa: O/110-10/18-01/1940 Ur.br.: 07-01-18-10 Split, 12.12.2018.godine Na temelju članka 45. Zakona o izmjenama i dopunama

Више

Na temelju članka 10/1 i 12/1, a u svezi čl

Na temelju   članka 10/1 i 12/1, a u svezi čl Na temelju članka 9. stavak 1. i 2., a u svezi članaka 10. - 19. Zakona o igrama na sreću (Narodne novine br. 87/09), Uprava Hrvatske Lutrije d.o.o., Zagreb, Ulica grada Vukovara 72, dana 25.02.2019. godine,

Више

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА РЕПУБЛИКА СРПСКА ВРХОВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Број: 15 0 У Увп Бања Лука, године Врховни суд Републике Српске

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА РЕПУБЛИКА СРПСКА ВРХОВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Број: 15 0 У Увп Бања Лука, године Врховни суд Републике Српске БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА РЕПУБЛИКА СРПСКА ВРХОВНИ СУД РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Број: 15 0 У 002591 16 Увп Бања Лука, 5.10.2018. године Врховни суд Републике Српске у вијећу састављеном од судија Смиљане Мрше, предсједника

Више

Sažetak odluke KLASA: /17-04/0019/02, URBROJ:

Sažetak odluke KLASA: /17-04/0019/02, URBROJ: SAŽETAK ODLUKE sastavila Hrvatska narodna banka REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO FINANCIJA FINANCIJSKI INSPEKTORAT Služba za prekršajni postupak KLASA: 440-08/17-04/0019/02 URBROJ: 513-08-01-04-18-21 Zagreb,

Више

ZASTUPNIK DAMJAN VUCELIĆ PRIJEDLOG OVRŠNOG ZAKONA Zagreb, srpanj 2019.

ZASTUPNIK DAMJAN VUCELIĆ PRIJEDLOG OVRŠNOG ZAKONA Zagreb, srpanj 2019. ZASTUPNIK DAMJAN VUCELIĆ PRIJEDLOG OVRŠNOG ZAKONA Zagreb, srpanj 2019. I. USTAVNA OSNOVA ZA DONOŠENJE ZAKONA Ustavna osnova za donošenje Ovršnog zakona sadržana je u članku 2. stavku 4. podstavku 1. Ustava

Више

Stečajni upravitelj Darko Radmilović Zagreb, Šenova 7 REPUBLIKA HRVATSKA VISOKI TRGOVAČKI SUD U ZAGREBU Predmet: Dostava Zaključka o prodaji nek

Stečajni upravitelj Darko Radmilović Zagreb, Šenova 7 REPUBLIKA HRVATSKA VISOKI TRGOVAČKI SUD U ZAGREBU Predmet: Dostava Zaključka o prodaji nek Stečajni upravitelj Darko Radmilović 10020 Zagreb, Šenova 7 REPUBLIKA HRVATSKA VISOKI TRGOVAČKI SUD U ZAGREBU Predmet: Dostava Zaključka o prodaji nekretnina u Stečajnom postupku pred Trgovačkim sudom

Више

(Microsoft Word - Poziv za dostavu ponude 2019.SREDSTVA ZA PRANJE I \310I\212\306ENJE.docx)

(Microsoft Word - Poziv za dostavu ponude 2019.SREDSTVA ZA PRANJE I \310I\212\306ENJE.docx) UČENIČKI DOM MARIJE JAMBRIŠAK Opatička 14, Zagreb e-mail adresa: ruzica.borosa@ma-ja.hr web adresa: http://www.ma-ja.hr tel. 01/4851-810, fax: 4851-809 KLASA: 333-06/18-01/05 URBROJ:251-488-01-18-3 EMV

Више

Temeljem odredbe članka 15. točka 3. i članka 8. stavak 1. Zakona o Hrvatskoj agenciji za nadzor financijskih usluga (Narodne novine br. 140/05) te članka 47. stavak 1. i članka 48. stavak 1. i stavak

Више

Financijska Agencija REGIONALNI CENTAR OSIJEK L. JÄGERA OSIJEK Klasa: O/110-10/18-01/647 Ur.br.: Osijek, Na temelju

Financijska Agencija REGIONALNI CENTAR OSIJEK L. JÄGERA OSIJEK Klasa: O/110-10/18-01/647 Ur.br.: Osijek, Na temelju Financijska Agencija REGIONALNI CENTAR OSIJEK L. JÄGERA 1-3 31000 OSIJEK Klasa: O/110-10/18-01/647 Ur.br.: 07-01-18-20 Osijek, 29.10.2018. Na temelju članka 45. Zakona o izmjenama i dopunama Ovršnog zakona

Више

NN indd

NN indd BROJ 137 STRANICA 9 STRANICA 10 BROJ 137 NARODNE NOVINE SRIJEDA, 23. PROSINCA 2015. BROJ 137 STRANICA 11 STRANICA 12 BROJ 137 NARODNE NOVINE SRIJEDA, 23. PROSINCA 2015. BROJ 137 STRANICA 13 STRANICA 14

Више

Microsoft Word - odluka o komunalnoj naknadi (Automatski spremljeno)

Microsoft Word - odluka o komunalnoj naknadi (Automatski spremljeno) Na temelju članka 95. Zakona o komunalnom gospodarstvu ( Narodne novine broj 68/18) i članka 17. Statuta Općine Pisarovina ( Službene novine Općine Pisarovina br. 3/18), Općinsko vijeće Općine Pisarovina

Више

Page 1 of 5 1927 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODGOJU I OBRAZOVANJU U OSNOVNOJ I SREDNJOJ ŠKOLI Proglašavam Zakon

Више

POSEBAN POSTUPAK UTVRĐIVANJA GODIŠNJEG POREZA NA DOHODAK NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI 1. PRAVILA O OBVEZNOM ILI DOBROVOLJNOM UTVRĐIVANJU GODIŠNJEG DOHO

POSEBAN POSTUPAK UTVRĐIVANJA GODIŠNJEG POREZA NA DOHODAK NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI 1. PRAVILA O OBVEZNOM ILI DOBROVOLJNOM UTVRĐIVANJU GODIŠNJEG DOHO POSEBAN POSTUPAK UTVRĐIVANJA GODIŠNJEG POREZA NA DOHODAK NAJČEŠĆA PITANJA I ODGOVORI 1. PRAVILA O OBVEZNOM ILI DOBROVOLJNOM UTVRĐIVANJU GODIŠNJEG DOHOTKA I GODIŠNJEG OBRAČUNA POREZA NA DOHODAK TE PRIREZA

Више

Zakon o izvlaštenju i određivanju naknade

Zakon o izvlaštenju i određivanju naknade Zakon o izvlaštenju i određivanju naknade Narodne novine, broj 74/14 ZAKON O IZVLAŠTENJU I ODREĐIVANJU NAKNADE GLAVA I. OSNOVNE ODREDBE Predmet Zakona Članak 1. Ovim se Zakonom uređuje sustav izvlaštenja,

Више

REPUBLIKA HRVATSKA REPUBBLICA DI CROAZIA ISTARSKA ŽUPANIJA REGIONE ISTRIANA GRAD ROVINJ-ROVIGNO CITTA' DI ROVINJ-ROVIGNO Gradonačelnik Il Sindaco Klas

REPUBLIKA HRVATSKA REPUBBLICA DI CROAZIA ISTARSKA ŽUPANIJA REGIONE ISTRIANA GRAD ROVINJ-ROVIGNO CITTA' DI ROVINJ-ROVIGNO Gradonačelnik Il Sindaco Klas REPUBLIKA HRVATSKA REPUBBLICA DI CROAZIA ISTARSKA ŽUPANIJA REGIONE ISTRIANA GRAD ROVINJ-ROVIGNO CITTA' DI ROVINJ-ROVIGNO Gradonačelnik Il Sindaco Klasa/Classe: 320-01/17-01/121 Urbroj/Numprot: 2171/01-07-13/3-2

Више

NACRT UGOVORA O STATUSNOJ PROMENI_pripajanje

NACRT UGOVORA O STATUSNOJ PROMENI_pripajanje На основу члана 486, 490. и 491. Закона о привредним друштвима ( Сл. гласник РС бр. 36/2011, 99/2011, 83/2014 др. закон и 5/2015) и члана 22. и 69. Закона о јавним предузећима ( Сл. гласник РС бр. 15/2016)

Више

Creative Dept

Creative Dept STATUT STUDENTSKOG ZBORA EDWARD BERNAYS VISOKE ŠKOLE ZA KOMUNIKACIJSKI MENADŽMENT Zagreb, 26. studenoga 2015. Na temelju odredbe čl. 7. Zakona o studentskom zboru i drugim studentskim organizacijama (NN

Више

Sluzbeni list

Sluzbeni list HRVATSKI SABOR 1914 Na temelju članka 89. Ustava Republike Hrvatske, donosim ODLUKU O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SOCIJALNOJ SKRBI Proglašavam Zakon o izmjenama i dopunama Zakona

Више