DABOGDA TE MAJKA RODILA

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "DABOGDA TE MAJKA RODILA"

Транскрипт

1 Vedrana Rudan DABOGDA TE MAJKA RODILA Dramatizacija romana Tatjana Mandić Rigonat Lica: Majka Ćerka Anđeo -Mala ( u vim je cenama) Rođena Otac Gopođa Glavna (u ružičatom,plavom, žutom, crvenom izdanju) Glaukom Depreija Želja Hor tarica Felićita i Zeka

2 Scena 1 U protoru u Anđeo, Ćerka I Majka. Anđeo je trudničkoj haljinu natpiom ZA ĆERKE I NJIHOVE MAME.U rukama Anđela u zvečke ili trijangl ili. Ćerka edi na drvenoj škrinji. U krilu joj je kavez a Zekom. Majka je u invalidkim kolicima.majka kruži oko Anđela i Ćerke. ANĐEO - Mama. Kaži Mama. ĆERKA -( ćuti ) ANĐEO - Mama. ĆERKA -( ćuti ) ANĐEO - Mama. Mamica. Majčica. Mamičica. ĆERKA - (ćuti )

3 ANĐEO - Madr, muter, matc, mer, madre. ĆERKA - (ćuti ) ANĐEO - Kaži bar ma - to je u korenu i matc, i madr, madre ĆERKA - (ćuti ) ANĐEO - (peva ) Mama, mamica, majčica, matc.mama, mama,mama, maminka, mamičica, ĆERKA -(place ) ANĐEO - Kad kažem mama, na šta prvo pomiliš? ĆERKA -(plače) ANĐEO - Moja mama, moja majka Mama mia... ĆERKA - Govno, pipi, popo, ranje, izdaja, greh, gadura, bezuba kurvetina, hiljadu petto eura.dom telefon izdaja..bol. MAJKA - Boli, boli boli! Kćeri moja, kćeri moja Gde je ona? ĆERKA - Ja e nje bojim. ANĐEO - To je amo oećaj krivice.

4 ĆERKA - Niam želela da majku trpam u dom. Mama, ja te nikad neću trpati u dom! Obećala am joj! MAJKA - Hoće, hoće. Hoće! Zato što me ne voliš. Dobro ja tebe znam. Ti i praktična. Kad onemoćam, kad ne budem ebi mogla da kuvam upu, trpaće me u dom. Bolje me ubij! Ubij me! Ubij! Ubij me, kćeri moja! ANĐEO - Dom je velika zgrada na brdu, okružena parkom. Lavanda, ruzmarin, lovor, šareno cveće. Pred glavnim ulazom parkiralište, koro uvek puno, jer deca četo dolaze da obiđu voje nemoćne roditelje. Džipovi, audiji, mercedei i neki kupi japanci. U zgradi e ne oeća mrad mokraće, poranih pelena, prljave tare kože, mrad trulih ljudkih bića koja glano gnjile. Zidovi u ružičati. FELIĆITA. Pravi naziv za privatni dom. U njemu u vi namejani. ĆERKA - Felićita. Mi koji plaćamo, već na ulazu vidimo da će naši tarci otići prerećni u mrt. Saznala am da u neki mojih godina. ANĐEO - U ovom gradu potoji i utanova u koju e trpaju ludaci, tarci, maloletne lezbijke i maloletni pederi, čiji roditelji mile da će njihovu decu boravak među ludacima i tarcima vratiti na pravi put.tamo je meštaj jeftin. ĆERKA Da, ali direktor me zna, pa mi je rekao: To možda ne bi bio izbor za vašu mamu. I ne bi. Na meto u državnim domovima čeka e godinama. Ja za moju mamu želim amo najbolje. Moja mama mora dobiti najbolje. Samo najbolje je

5 najbolje i dovoljno dobro za moju mamu. Felićita košta hiljadu petto evra. Platiću hiljadu petto evra. ANĐEO I ĆERKA- (zajedno) Nikad moja mama neće potati nešto što u optvenim govnima čeka Bog da ga uzme. Nikad!!! ANĐEO - Nikad!!!! Scena 2 Glavna u ružičatom. Anđeo gura Majku u kolicima. Kruže oko Glavne i Ćerke. GLAVNA - U kakvom je tanju gopođa mama? ĆERKA - U normalnom. GLAVNA - Gopođa je amotalna, pokretna? ĆERKA - Gopođa bi mogla biti pokretna, ali za ad odbija hodanje i hranjenje za tolom. Potrebna joj je profeionalna nega. Pažnja i danju i noću. GLAVNA - Dakle, nije u terminalnoj fazi? ĆERKA - Ne, daleko je ona od te faze, nadživeće ona i va i mene.

6 GLAVNA - Koliko ima godina? ĆERKA - Oamdeet. GLAVNA - Mi nimo irotište. Felićita je paradie now. Hotel a pet zvezdica. Kod na u tarci rećni.imaju kur plea, hor, od papira mogu da prave krane životinje.tako razvijaju motoriku. Imamo animatorku, frizerku, maere. ĆERKA- U polednje vreme majka je bila zla. Kukala je da je jezivo boli kičma. Odveli mo je u ambulantu za bol. Prepiali u joj morfijumke flatere. Lepili mo joj ih na leđa. Navukla e na morfijumke flatere. Pila je i trodon. Dobila je moždani udar. Odveli mo je u bolnicu, i tamo u, pole ilnih pretraga, otkrili da nju u tvari ništa ne boli. Da ima fantomke bolove. Razumete? Umišljene bolove. Skinuli u je a morfijuma i ad je potpuno čita. Ako bude plakala, trazila drogu GLAVNA - Dobili mo otpunu litu iz bolnice. Ne brinite, mi znamo njima. Svi u tarci iti. Stalno traže nešto za mirenje. Lepićemo joj lažne flatere na leđa. Mi ovde tarce ne omamljujemo. Nama u oni dragi budni. Mi ih volimo. Oni u kao deca. Ne brinite, mirićemo mi nju i bez lekova. Ovde živi i majka najbogatije Hrvatice. Juče je ovde bila najbogatija Hrvatica i rekla mi je: Kad otarim, evo i mene ovde! ĆERKA - Moja majka ne zna da ću je metiti u dom. Mili da tiže u utanovu za oporavak.

7 GLAVNA - Recite joj što pre. Starci niu glupi. Bolje je da to čuje od va nego od premačice. Poete u dozvoljene čitavog dana. Ako je poetite pri kraju dana, noć će joj biti kraća. Starci imaju na vojim noćnim ormarićima telefon a direktnom linijom. Scena 3 Starice plešu. Pleše i Ćerka a Zekom u kavezu. Ceo protor je zapleao.. Ipunjen je anđelima u raznim bojama. To je jedintven protor prodavnice anđela i taračkog doma. Dva kreveta. Dve natkane U jedan krevet će leći Gopođa na kraju plea. Drugi je za Majku. U protoru je i škrinja, puna tajni i upomena. Kavez a Zekom obično je na njoj. U protoru u i tolice i to i pult na kojem vetli natpi "Anđeli čuvari". Protor nam poručuje: Ovde mrt ne zalazi. Scena 4 ĆERKA - Hvala Anđelima. Da va nema, nikad voju zločetu mamu ne bih mogla da metitm u najbolji dom u državi, u Evropkoj uniji, u najbolji dom na planeti hiljadu petto evra za mir. Aleluja! Aleluja!Aleluja! ANĐEO - Šta je ljubav deteta prema majci? ĆERKA -Ne Znam. ANDJEO-Koliko dugo ona traje?

8 ĆERKA - Ne znam. Ne znam da li mo moja majka i ja zaita mama i dete, ili mo amo umorne žene koje bi obe morale imati pravo na mir? Scena 5 ( telefonka) Ćerka hrani Zeku. Anđeo laže u korpu pavačice, papuče MAJKA - Zašto nii bila ovde kad u me dovezli? (reži) ĆERKA - Rekli u mi da dođem kad e metiš, malo privikneš, doči ću kanije, treba li ti nešto? MAJKA - Kćeri moja, ja am jedva živa, da i me dočekala, znala bi u kakvom am tanju, tavili u mi pelenu... Napravila am popo u pelenu ĆERKA - Mama, probaj malo da živneš, nii više na intenzivnoj nezi. Može ama u toalet. I moraš da vežbaš, vakog jutra, moraš da šetaš. Setra je rekla: vaša mama mora da šeta i šeta.. Kad e potpuno oporaviš, doći ćeš kući... MAJKA - Donei mi ledeni čaj od brekve, maramice, alvete i dečju kremu. Mazaće mi telo vaki dan. Kad ćeš doći?

9 ĆERKA - Zeka je žalona bez tebe, talno grize rešetke kaveza, kupila am joj vežu hranu, malo am joj milovala leđa, baš e oeća kako joj nedotaješ, njuši zrak. MAJKA - Kad ćeš doći? ĆERKA - Odmori e. Doći ću utra. Anđeo Ćerki daje korpu. Scena 6 (dom) MAJKA - Milila am da me voze u zatvor, jer niam platila te-ve pretplatu. Oudili u me na zatvor ili tri dana rada za opšte dobro, ja am milila da... ĆERKA - Mama, divno je što i opet pri ebi. GOSPOĐA - Iue. Moja ćerka meni redovno plaća te-ve pretplatu. Zar je moguće da u ovoj zemlji ude tarim ljudima zbog te-ve pretplate? MAJKA - Nego šta! ĆERKA - Da. Zaita je bila ouđena, i to pravonažno, na trodnevni rad za opšte dobro. Neoprezno je otvorila vrata tana dvojici muškaraca, rekli u joj kako u rendgenom otkrili da ne plaća te-ve pretplatu, i kako je bolje da odmah prizna nego da je

10 uhape. Pa je priznala i potpiala. Preklinjala na je da e žalimo na preudu. Toliko e prepala da je i mene jedva puštala u tan GOSPOĐA - Iue. ĆERKA - Mama, baš lepo izgledaš. MAJKA - Gopođa mi je rekla gde am. ĆERKA - Mama, tebi je ad neophodna profeionalna nega dvadeet četiri čaa. Ovo je najbolji dom u zemlji. GOSPOĐA - I najkuplji. Kao hotel a pet zvezdica. ĆERKA- Tako je! GOSPOĐA- Oprotite, čime e vi bavite kad možete da priuštite majci ovaj raj? ĆERKA -Trgujem anđelima. Imam prodavnicu anđela. Hvala anđelima. Samo u jednom danu prodala am anđele za pet hiljada evra. Moja majka mrzi crkvu iz dna duše, a anđeli joj plaćaju dom. GOSPOĐA - Gopode! ĆERKA - Da njih nema, ja ne bih mogla da pružim majci najbolje MAJKA - Najbolje je kad kćer voli majku, najbolje je kad kćer hrani majku. Kad kćer pere majku. Zašto me ti ne paziš?

11 ĆERKA - Zato što ja ne znam kako e peru odrali ljudi. MAJKA - Gadim ti e. ĆERKA - Ne gadiš mi e, ali oprati čoveka može amo kvalifikovana ooba, kako te uhvatiti, držati, apunjati, izbeći da ne treneš... MAJKA -Gadim ti e. ĆERKA - Ne. Ne gadiš mi e. MAJKA - Najbolje je kad kćer luša šta joj majka govori. Sve me boli, kćeri moja. Donei mi trodon. ĆERKA- Doktor ti je zabranio trodon. Ti i zdrava žena. MAJKA - Ne budi bezoećajna. Boli me. Sve me boli. ĆERKA - Popij čaj od brekve evo MAJKA - Ne razumeš, moj bol je nepodnošljiv, donei mi kapi, doktor ne mora da zna. ĆERKA - Gotovo je a kapima! MAJKA - Ne budi škrta. U zatvoru bi mi dali trodon.

12 Scena 7 ĆERKA - Daću joj trodon. Ubiću majku. Da li je zločin ubiti majku kojoj e ne živi? Da li joj e uopšte ne živi, ili joj e bez trodona ne živi? Kakav život čeka moju majku ako je ukoro ne ubijem? Anđeo je luša. I jednom anđelu kači krila od čipke I perja. Scena 8 U prodavnicu anđela ulazi uplakana žena. Vuče kolica za pijacu. ĆERKA - Anđeli donoe reću, anđeli čuvaju kuću, vako od na ima anđela čuvara. Odaberite vašeg.zašto plačete? Nadam e da nemate viru? GLAUKOM - Nemam viru, imam glaukom. ĆERKA - Drago mi je da nemate viru.morate da pijete puno čaja i čuvate e, a za ovo vreme virua mi vam nudimo... GlAUKOM - Muž mi je rekao da previše izlazim, da am talno na ulici, da mi kurac iz očiju viri, imam troje unučadi, idem na pijacu po povrće, niam to zalužila... (Voda joj e iz noa cedi u papirnu maramicu.) ĆERKA - Naravno da nite.strašno, ako vam treba zaštita, mi ovde imamo širok izbor.(pokazuje joj zlatnog anđela) On štiti od muževa.

13 Anđeo Ćerki dodaje denver-plavog anđela. A ovaj od lošeg rapoloženja. GLAUKOM - Morate priznati da je totalno neprimereno tako nešto reči ženi koja ima velikih problema i a kičmom i a očima. Kurac ti iz očiju viri. Bila am kod oftalmologa... Prvo je milio da imam glaukom, zato u mi oči crvene, doduše, u levom oku povišen mi je očni pritiak, ali neznatno, pa mu e učinilo da je alergija, dao mi je neke kapi koje u mi trašno digle pritiak, pa am odutala od terapije, talno noim naočare foto-enzibilnim taklima, kinula am ih kad am ušla ovamo, onaj prvi oftalmolog milio je da imam glaukom, onda am otišla kod privatnog, on mi je rekao da zaita imam glaukom, zato tavljam kapi i pod talnom am kontrolom, tamo na oftalmologiji vam ukapaju tečnot za širenje zenica, pa vam kažu pričekajte dvadeet minuta. Gde da čekam? Na odelenju potoje amo dve tolice, izađete pred bolnicu pa tamo čekate dvadeet minuta, zimi bauljate po bolnici, mnogi va ljudi reću, vi u boleni, mnogi va pozdravljaju, ovo je mali grad, ne znaju da u vam zenice proširene i da te lepi kao šišmiš, pa e uvrede kad im ne uzvratite pozdrav. Kad u mi polednji put širili zenice jedva am na hodniku prepoznala rođenu etru, ali ona mene nije, jer u i njoj širili zenice, ovo očima to je genetika, i moj otac je Gopođa pokušava da dođe do daha. ĆERKA - Da li vam je i mama imala problema očima?

14 GLAUKOM - U oči kapljem uze, jer ljudi godinama gube voje uze, zato tarci ne plaču na pogrebima ni kad im dete tavljaju u grob. Neki tvrde da tarci ne plaču jer godine ubijaju emocije, potaješ ve ebičniji i uplašeniji. Plačeš amo nad amim obom, baš te briga za bližnje. Ne lažem e. Niu tarci zli. Kad bi tarci imali dobru decu koja bi im kupovala veštačke uze, bočica košta pet evra, tarci bi bili oećajniji, fizički bi pokazali da pate, pa bi ih i deca više volela. Htela am amo da vam kažem kako nije prijatno imati probleme očima, a onda ti muž kaže da ti kurac iz očiju viri. Ja mu niam rekla, bojim e da me ne trene, a mogla am da ga pitam kako bi e kurac oećao okupan veštačkim uzama, matan od hloramfenikola i mokar od kortikoteroida. Baš njega briga.rekao mi je da am kurva. Imam koro pedeet godina, vaki dan autobuom idem na pijacu, i niko me ne gleda. Mene ne gledaju ni prodavci blitve i krompira. ĆERKA- Gopođo, mirite e. On će vam pomoći - anđeo mladoti. Sto evra dana i nije neki novac. GLAUKOM- A koliko je onaj? ĆERKA-200 evra. GLAUKOM- A ovaj. ĆERKA- 50 evra. Andjeo na dlanu drži minijaturnog andjela.. GLAUKOM-A koliko je ovaj malecki? ĆERKA- 20 evra GLAUKOM- Njega mi dajte. Gopođa izlazi iz prodavnice mnogo mirenija.

15 ANĐEO- Ne možemo iromašne otaviti bez anđela čuvara. Njima u oni, dana, najpotrebniji. Scena 9 (telefon) MAJKA - Dana am napravila popo u ve-ceu. ĆERKA - Bravo! MAJKA - Vidiš da e trudim. I šetala am terapeutom, šetala, šetala. ĆERKA - Mama, ali dana je nedelja, terapeuti nedeljom ne rade. MAJKA - A ja am milila da je dana ponedeljak. Kad će doći? ĆERKA - Doći ću večera. MAJKA - Imaš auto? ĆERKA - Imam. MAJKA - Ne ulazi u auto, čuješ li! Ti ne znaš da voziš! Nikad ti to nije išlo. Neću da te noim na duši. ĆERKA - Dobro, doći ću takijem.

16 MAJKA - Uzmi za taki od moje penzije, meni ionako ništa ne treba. Boli, boli, boli, ćeri moja, kako boli. ANĐEO - Boli, kako boli? MAJKA-Boli, boli.boli! Anđeo pruža Ćerki korpu a tvarima za Majku. Voće, termo... Scena 10 (dom) Majka leži pokrivena ružičatim prekrivačem. GOSPOĐA - Celu je noć pavala kao leš. Preko dana je talno zivkala etre i tražila tablete protiv bolova, pa u joj iključili zvonce. Ja to ne razumem. Vidite mene. Vidite ove dve noge, pipnite ovde. Ali ja e trudim.vezbam, igram. Pevam. Ovo u moji. (Pokazuje fotografije.) Došli bi oni, ali ne tižu, mnogo rade. Muz mi je umro, ja am rekla vašoj mami: Vi te rećna žena, vama dolaze MAJKA - Šta gopođa govori, opet priča kako me ništa ne boli? ĆERKA - Probudila i e. MAJKA - Niam ni pavala, amo u mi oči bile zatvorene.

17 ĆERKA - Jei li dana vežbala? GOSPOĐA- Nije vežbala. ĆERKA- Mama, moraš mnogo da hodaš, vaki dan moraš da odeš do retorana, morala bi ama da jedeš i otaraiš e pelena MAJKA - Jedna gopođa me fotografiala. ĆERKA - Koja gopođa? MAJKA - Jedna koja ovde radi. Rekla je da am lepa tarica. I dobra tarica. ĆERKA - Ti jei lepa, ali bila bi još lepša da taviš naočare, da dozvoliš frizerki da ti ukovrdža kou.... MAJKA -Svaka kot u telu me boli, iključili u mi zvono. ĆERKA - To je zato što nii trpljiva. MAJKA - Da li i mi donijela čaj od brekve? ĆERKA -Zaboravila am, doneću ti utra. MAJKA - Popravi mi pokrivač, pokrij mi topala. ĆERKA - Idem, popij kafu dok je vruća.

18 MAJKA - Nemam lamku. ĆERKA - Evo pozajmiće ti gopođa. MAJKA - Hoću zelenu! Scena 11 U prodavnicu anđela ulazi žena cigaretom u utima: Armanijev ako ĆERKA Anđeli donoe reću, čuvaju kuću, vako od nai ma anđela čuvara Imate divnu frizuru. (Nudi joj pepeljaru.) ŽELJA - Hvala. Imate li anđela koji može da ubije vaku ekualnu želju u mom mužu, u braku mo petnaet godina? ĆERKA - Izvolite. Za reću u braku, šeto evra. ŽELJA - A ovaj ovde? Zašto nema boje? Izgleda kao debeli Pinokio bez noa. ĆERKA - To je naš najtariji anđeo. Iz naše prve faze, taj nije na prodaju. ŽELJA - Šteta, njega bih trebalo da kupim, oećam e kao debeli Pinokio. ĆERKA - Vi nite debeli.

19 ŽELJA - Metar šezdeet edam i pedeet oam kila, milite da niam debela? ĆERKA - Ni blizu, žene u trideet i nekoj moraju imati dva kilograma viška, izgledate jajno. ŽELJA - Zašto mi manjujete godine, nemam problem a vojim godinama, nego mužem. Gde je anđeo koji će u njemu ubiti vaku trat? (Pripaljuje drugu cigaretu.) ĆERKA - Draga moja, neke žene zlatom plaćaju anđele da u oženjenim muškarcima probude bilo kakvu trat. Pole toliko godina braka muž va još uvek voli I želi. Trebalo bi da budete rećni zbog toga. (Gopođa gai cigaretu. Pripaljuje treću cigaretu.) ĆERKA - Ovde je ve zapaljivo, ne mete ovde da pušite. ŽELJA - Ove nedelje mo e krenuli tri puta. Milite da je to normalno? Rekao mi je da ima pravo na životnu radot. Njemu je životna radot da širi moje noge, šta god ja milila o tome. Gde u moja ljudka prava? Ko am ja? Jeam li ja nešto poput ovog vašeg ružnog anđela? (Uzima anđela.) Šta am ja, komad drveta koji mora da širi noge kad gopodar zaželi? Gde u moja ljudka prava? Zašto e ne bih jebala jednom godišnje, ako mi to odgovara? Gde je moje pravo da urlam po ulici, momci, ne zanimate me više! Aleluja, aleluja!!!!! Zašto

20 mi udate žene moramo do mrti da e jebemo našim muževima?! ĆERKA - Ako vam je mužem uviše naporno, možete da e razvedete. ŽELJA - Zašto? Ja volim vog muža, on je kraan čovek. Upešan, čit, rublje menja vaki dan. Hranimo e po retoranima, ja ga volim. Ali šta me još ubija, vake večeri mi čita u krevetu, da nije njega nikad ne bih čula za Krležu.. ĆERKA - Volite Krležu? ŽELJA - Ne. ĆERKA - Pa zašto vam onda u krevetu čita Krležu? ŽELJA - O tome vam govorim! Radi šta god hoće, jebe me kad mu padne na pamet i čita Krležu na av gla. A ja am od Krleže zapamtila amo da je neki njegov junak u nekoj drami, eeju ili pemi rekao: Ruke treba prati prijee jela i nakon vakog ipražnjenja tijela. ĆERKA - Moj muž gleda hokej, ruku profeionalnu ligu. ŽELJA - Ne volim port, ali ne volim ni Krležu, ni ek ne volim. Ne volim. Ne volim! Ne volim! Ne volim ni Ambroza Bira ni njegov đavolji rečnik. Daj zakopaj ekiricu crvenokošče ludi, mir ti je blagodet, Belac ga kudi. Divljak e loži, pa zakopa tomahavk pravi, uz obrede važne u Belčevoj glavi.

21 ĆERKA -Imate dobro pamćenje. Ja ni za to godina ne bih mogla da napamet naučim tu pemicu. Znate li ko u Alek Ovečkin, Džerom Iginla, Marian Gaborik, blizanci Henrik i Daniel Sedin, Ilja Brjazgalov, Jaromir Jagr, Vjačelav Kozlov i Alekander Radulovič? ŽELJA - Nalućujem da bi to mogli da budu oni hokejaši. ĆERKA-Da. ŽELJA - Okar Vajld je rekao: Itorija žene je itorija najgore vrte tiranije: tiranije labih nad jakima. I to je jedina tiranija koja bi mogla da potraje. ĆERKA - Jete li čuli za nuker? ŽELJA- Nije mi to čitao. ĆERKA- To je vrta bilijara.moj muž navija za Ronija O Salivena zvanog Raketa. Dobri u i Đunhuej Ding, Džon Higin, Džad Tramp i Mark Alen. ŽELJA - A Predrag Lucić je rekao: Ja tvoj da budem kmet/ Slobodu i mi dala/ Kaj morem ti neg reč Od vega rca fala. ĆERKA - A gde je vaša mama? ŽELJA - Moja mama, kakve veze ima moja mama ovom pričom, kako vam je moja mama pala na pamet? Moja mama?

22 Umrla je. Njena je teza da moram a vim muškarcima da budem ljubazna, inače će me oni otaviti, pa ću umreti od tuge. Nikad me niko nije otavio, mama! Sve voje muškarce ja am otavila. Ali, dok u bili a mnom, bila am ljubazna prema njima. I to me ždere. Zašto mi ne možemo otvoreno da razgovaramo njima? Kao muškarac a muškarcem. Umorna am od glume, dota mi je vega. Znate, na neki te mi način pomogli. Anđeo bira anđela I daje ga Ćerki. ĆERKA - Sedamto evra. ŽELJA -Večera kad dođem kući, reći ću mu, neću vrištati, reći ću mu normalnim glaom: Mili, ne boli me glava. Mili, nije to od atenolola koji ubija vaku ekualnu želju, a kod muškaraca izaziva rak protate. Pijem ga deet godina, rećom, meni od njega ne opada koa. Mili, nije mi kočio pritiak.mili, jednotavno mi e tobom ne jebe. Ne hvati to lično, volim te, luda am za tobom, ali mi e ne jebe tobom, pička ti materina! Želja tree anđela i baca na pod. ĆERKA- Smirite e, gopođo! ŽELJA - Otavite to. Kupujem. ĆERKA - Keš ili kartica? ŽELJA- Keš

23 Želja ga ubaci u torbu, plati i ode. Scena 12 Ćerka tavlja komad papirne maramice u uta. Telefonira i broji evre. ĆERKA - Mama? (Mrmlja.) MAJKA - Ko je? ĆERKA - Ja am. MAJKA - Ko je? ĆERKA - Ja am. MAJKA - Šta ti je, zašto tako govoriš? ĆERKA - Operiala am zube, raekli u mi vilicu, doći ću predveče... MAJKA - Da li boli? ĆERKA - Boli. MAJKA - A mene trašno,trašno, trano boli, oka niam klopila. Čuvaj e kćeri moja.

24 Gla joj je tih, nemoćan i zabrinut. ĆERKA - Dobro, vidimo e utra. Scena 13 (Dom) Starice gledaju neku emiiju o američkim predednicima. Obama drži govor.) ĆERKA - Pogledaj, mama, šta am ti donela. Kupila am ti brdo odeće! Možeš vaki dan da e prevlačiš kao curica, ako hoćeš i pet puta. Potkošulje, pidžame, čarapice u vim bojama i dva lagana kućna ogrtača, žuti i crveni. MAJKA - Ne rugaj mi e. ĆERKA - Popij kafu. Ohladiće e. MAJKA - Popiću kafu kad odeš. Verujem amo njemu. (Pokaže na Obamu.) ĆERKA - Vidiš bez naočara? MAJKA - Njega vidim. ĆERKA - On je bivši. Obama je amo čokoladni lutak na vrpci belog kapitala.

25 MAJKA - Rugaš e i njemu. On ima Nobela. ĆERKA - Vidi, mama, maše ti Obama. MAJKA - I ja ću njemu. Crnci znaju šta je patnja. Da je on šef ovog rehabilitacionog centra on bi mi dao tramal. Da je tvoj otac živ i on bi e rugao Obami. ĆERKA - Tebi je bolje, mama, tebi je mnogo, mnogo bolje, ti i ona tara mama. Kad doživiš totu, piaćemo Obami da ti pošalje četitku. MAJKA - Neka mi pošalje trodon. Ita i otac.ita i on. Scena 14 ĆERKA - Hoću mrtvu mamu, hoću mrtvu mamu! Hoću te mrtvu, mrtvu, mrtvu! Mrtvu uz mrtvog oca! Pojavljuje e Otac, a tokom cene i Rođena, obučena kao devojčica. ĆERKA - Kad am imala petnaet, vim vojim rcem želela am da tojim na očevom grobu i plačem od reće. Tada mi e činilo: ako nešto nažno želiš deiće e. Ja am nažno i prenažno želela da mi oca ubije grom, da ga proguta morki

26 pa, da noću, dok lovi ribu, padne barke u mrklo more, da mu noću platični zubi zapnu u grlu, da ga prekolje kuja Nika. Samo mrtav otac je dobar otac! Samo mrtva majka je dobra majka! Želim va oboje u grobu! Mrtve! Dobre! ANĐEO - Trauma? Koliko traje trauma? ĆERKA- Ne znam! ANĐEO- Nelagoda? Žalot? Be? ĆERKA-Ne znam! ANĐEO-Oećaj bepomoćnoti? Tuga? Samoažaljenje? ĆERKA Ne znam! Da am proučavala literaturu, znala bih. Imala am dvanaet kada mi je otac voju veliku šapu tavio među moje tanke noge. Koliko je minuta, ati, otac držao šapu na međunožju? Ne znam. Nije me ilovao, amo je tamo držao voju šapu, tako čvrto da niam mogla da mrdnem. ANĐEO - Jei li to ipričala mami? ĆERKA - Ne. ANĐEO - Zašto nii? ĆERKA - Da am joj rekla, ne bi me čula ANĐEO - Zašto miliš da te ne bi čula?

27 ĆERKA - Uvek e pravila da ništa niti vidi niti čuje. ANĐEO - Kad ljudi odratu? ĆERKA - Kad bi morali da odratu? Idu mi na živce moji vršnjaci koji talno prizivaju roditelje i leševe optužuju za ve loše što im e u životu deilo. Davno am rekla, ama ću uzeti život u voje ruke, pijani majmun i pijana mater nikada mi neće biti alibi za neupeh. Stari leži među ruzmarinom i lavandom. Ovce mu bleje pokraj groba. Ruke u mu tanke koti. Nikad me više neće uhvatiti ni za vrat ni za kou, neće e trljati o mene niti mi tavljati ruku u krilo!! Otacje iza njenih leđa. Njegove šape u na njenim grudima,tomaku, ipod haljine.vuda. Scena 15 OTAC - Ni zadrhtala nii. Tebi vako može prići leđa i biti dobrodošao. Zašto e nii odbranila? ĆERKA - Od koga, od oca? Rodjena im prilazi. OTAC - Kako i znala da am tvoj otac? ĆERKA - Ti i jedini muškarac koji e trljao o mene.

28 I po miriu am znala ko je. Po mradu belog vina i češnjaka. Moj otac. Bedni baštovan, iroti ribar, najamni radnik, ljudko meće. Neobrazovani irotan rođen u Primorju, metu na kugli zemaljkoj gde u ve žene kurve oim nekih čanih etara. A baš u e njemu rodile dve kćeri. Nikad etru niam pitala šta je njoj radio. Jednom joj je rekao... OTAC - Predebela i. ĆERKA - Setra je u dvanaetoj godini pretala da jede, čitav je život imala težinu devojčice. Metar edamdeet, četrdeet četiri kilograma. Umeto hrane, gutala je cigarete. ROĐENA - Želela am da ga ugrizem za vrat. Želela am da mu ikopam jedno oko. Želela am da uđem u njegovu obu a kuhinjkim nožem u ruci. A onda am e udala. Otac čvrto drži Rođenu za ruku i odvodi je u mrak. ANĐEO - Može li e pobeći od oca? Može li e pobeći od mrtvog oca? Kad je mrtav otac mrtav? Scena 16 (telefon) MAJKA - Ja am e dana namejala. Kod mene je bio pihijatar i pitao me koji je dana dan. Rekla am petak. Začudio e. Oni mile da am luda. Kako moja Zeka?

29 ĆERKA - Mama, drago mi je da i dobre volje. Niko ne mili da i luda, Zeka je jako veela. MAJKA - Da li je češkaš među ušima? ĆERKA - Svaki dan. MAJKA - Da li joj kupuješ peršun? ĆERKA - Svaki dan. MAJKA - Koliko me četo lažeš? ĆERKA - Svaki dan. MAJKA - (Nameje e.) Scena 17 U prodavnicu anđea ulazi žena raščupana, uznemirena, unezverena. ĆERKA - Naša je ponuda fenomenalna. Za rođenje, za venčanje, beli, ružičati ili roze, za udovice crni, za DEPRESIJA - Moj muž i ja mnogo mo e voleli, imamo dve ćerke, a onda mi je rekao, to je bilo prošle godine, ja am mu

30 pripremila francuku alatu, ne, niam kupila mrznuto povrće, vojim am rukama eckala šargarepu. Rekao mi je, još mu je majonez bio oko uta, to zaita mrzim, kad govori punim utima i kad ne briše majonez, jebeni majonez, kao da je teško uta obriati alvetom? Rekao je: Ovo nema mila, ja... Prekinula am ga. Pre nego što mi kažeš šta nema mila, molim te kao boga, obriši taj jebeni majonez i ta jebena uta i progutaj tu jebenu francuku pre nego što mi kažeš šta nema mila. Da li je tako teško prvo progutati, pa onda govoriti? Čudim e tvojoj majci, žena nikad nije radila, pa ipak te nije naučila, ne govori e punim utima. On je rekao: Ovo nema mila, ja Slušaj, rekla am, ja te molim, molim te, amo te molim, učini to za mene, obriši ta uta, povratiću. Obriao je uta i onda mi je rekao: Ovo nema mila, odlazim. Odlaziš, kuda ti odlaziš, kuda? Rekao mi je: Nije bitno kuda, odlazim, milim da ovo više nema mila... u uta je tavio kašiku punu francuke, onu veliku kašiku kojom e meša alata, zagrabio je francuku direktno iz činije, iako zna da me to ubija, gledao me pravo u oči. I ja am gledala njega. A onda je iz ormara izvadio platičnu kutiju, onom kašikom zagrabio alatu, tavio je u kutiju, poklopio i izašao iz tana. Majka I Gopđa pavaju. Anđeo miluje Majku, češlja je.maže joj ruke kremom.i na lice unule Gopođe tavlja kremu. Anđeo otavlja nežne tragove vog priutva u domu. ĆERKA - A gde je tada bila vaša mama? DEPRESIJA - Moja mama? Moja mama o tome još ništa ne zna, ona obožava mog muža, ne znam kako ću joj to reći. Moja

31 mama je jako oetljiva, ne mem da je opterećujem vojim problemima. Ima manoće u krvi. ĆERKA - Ipak joj recite, biće vam lakše. DEPRESIJA - Neću, otaviću voju mamu na miru, bojim e da ne dobije moždani udar, mom je mužu uvek naručivala italijanki ir, ali ne Ređano nego Padano, ili obrnuto, moj muž je znao koji ir moja mama jede, ja nikako da zapamtim. Celu noć niam pavala. Ujutro am e ituširala, neki e ljudi tuširaju ujutro, neki uveče, ja e tuširam ujutro, uvijek ujutro. ĆERKA - Neki e ljudi uopšte ne tuširaju. DEPRESIJA - Sela am u auto i krenula prema Trtu.Ta livada e nalazi odmah pored granice, pored bivše granice, do livade vodi makadamki put, jedno tri kilometra, odvezla am e do onog patuljka. Patuljak je još tamo. ĆERKA - Želite li čaj ili kafu, jako te uznemireni... DEPRESIJA - Ne.Taj patuljak, to vam je duga priča, ja ću vam je ipak ipričati, ve mo mi žene etre, vi ćete me razumeti, bolje da ve itreem nekom nepoznatom nego prijateljici, Katarina e zove, žena je ženi muškarac, nju bi radovala moja nereća. Odvezla am e do onog patuljka. On gleda mene, ja gledam njega. Plakala am. Pre dvadeet godina bili mo u trgovačkom centru blizu Palmanove, tamo e prodaje ve za vrt, i ja am ugledala tog patuljka, tvarno je imao nešto u izrazu lica. Nije delovao ni tupo ni veelo, obično tako deluju patuljci, tupo i veelo, vi e keze i vi imaju crvenu kapicu na glavi,

32 ovaj ne. Gleda on mene, gledam ja njega, mužu am rekla, to je to. Kupio mi je tog patuljka, ja čak niam dozvolila da ga tavi u prtljažnik, toliko je to tvorenje imalo nešto ljudko, edeo je na zadnjem edištu, baš me obradovalo što mi je muž kupio patuljka, iako am znala što on mili o našoj Snežani koja još toji u vrtu ipred kuće. I tajaće tamo. Boriću e za voj deo kuće do polednjeg daha! Uzeću advokata! (Gopođa urla.) ĆERKA - Smirite e, hoćete li nešto za mirenje DEPRESIJA - (Ubacuje u uta dve tabletice.) Muž je krenuo prema onoj livadi, ja am odmah hvatila šta hoće, ali, ja, znate, ne verujem filmovima u kojima e on i ona kidaju u hodniku, u žurbi, napaljeni e penju do tana, pa a ebe pobacaju odeću, pa e krenu tucati, verujete li vi takvim filmovima? (Gopođa e nervozno meje.) Ja vam ne volim ek ako e pre toga dobro ne operem. Svukli mo e, ja am ipak rekla: amo malo, pa am iz jedne kee izvukla Bi-Facil, non oily intant cleaner enitive eye, za kidanje šminke očiju, to je Lankom, najbolje redtvo za kidanje šminke očiju, tamnoplava tečnot, pa am e malo dolje plaknula, malo, koliko je to bilo moguće u tim ulovima. A baš i niam htela da potrošim previše tečnoti, mala bočica, koro pedeet evra. Moj muž je kanije rekao: Ti nii normalna. Pokušao je da iz uta ipljune onaj Lankom, ja am iz auta izvukla flašu koka-kole. Zašto e nii u koka-koli oprala, ti i luda. Nikad niam volela da mi govori da am luda, ali tamo je bio taj patuljak, pa am prešla preko toga. Onda je rekao: Ja te volim, ja te zaita volim, ti i moja mišica, ajde da obeležimo teren, ajde da ovde gde mo vodili ljubav

33 otavimo patuljka, neka zauvek bude pomenik naše ljubavi. Ja am rekla: Nema šane, Snežana ga čeka, to je prvi... Muž je izvukao patuljka i tavio ga pod veliko drvo. Ja am mu mahnula iz auta. I ad, kad am otišla tamo da vidim da li on još uvek toji pod onim drvetom ĆERKA - (Pruža joj maramicu.) DEPRESIJA - Hvala, gopođo. On je tajao tamo, gleda on mene, gledam ja njega, plakala am... Gledam ja njega, gleda on mene, ja am morala, niam mogla da izdržim, putila am gaćice i popišala e pred patuljkom, popišala am e na našu ljubav, ja... (Žena je van ebe.) ĆERKA - Zašto ne bite ve ovo ipričali vojoj mami, ipak te vi njeno dete, vaka majka... DEPRESIJA - Pre bih crkla nego nju uvlačila u ovo, moja mama je u domu, to bi je trašno pogodilo. ĆERKA - U kom je domu vaša mama? DEPRESIJA - Tu u blizini, u privatnom. Najkupljem!Pokušali mo da nađemo meto u državnom domu, preko nekih popova, oni u tražili da e mama odrekne voje kuće u korit crkve. Čujte, rekla am popu, kuća ima dveta kvadrata, a moja mama oamdeet oam godina, gde je tu logika? Ali to nije ve. ĆERKA - Kako to milite?

34 DEPRESIJA - Vratio mi e, pre šet meeci, ukazao e na kućnim vratima i rekao: Šta je bilo - bilo je, za mene potojiš amo ti. ĆERKA - To je lepo, zašto plačete, to je baš divno. DEPRESIJA - Jutro am rela Katarinu, moju najbolju prijateljica. Malopre am ti videla Joška kako u parku čeka da e pa iza grma poere. Niam znala da imate pa, ništa mi nii rekla. ĆERKA - Zašto va je to tako pogodilo? DEPRESIJA - Mi nemamo pa! Ta njegova ima pa! Opet u zajedno! Anđeo bira anđela za Depreiju. Ćerka- Strašno.Ovo je Vaš anđeo, 400 evra. On će vam pomoći. Scena 18 (telefonka) ĆERKA - Šta e deilo? Mama mi e ne javlja!

35 GLAVNA - Previše brinete. Dana je kupanje, možda e umorila pa pava. ĆERKA - Preplašila am e, bojim e da joj e nešto ne dogodi. GLAVNA - Šta? ĆERKA - Da ne umre. GLAVNA - Vaša mama je zdrava žena, malo depreivna ali zdrava, lekar joj je prepiao Prozak, trebaće mu malo vremena, Prozak ne deluje odmah, a onda će vaša mama potati ono što je bila, veela žena puna života. ĆERKA- Hvala. ČERKA - Meni niko ne daje prozak da bi me razveelio. ANĐEO- I noću I danju miliš na nju. ĆERKA-Majka mi je i doručak, ručak i večera. Scena 19 (dom)

36 MAJKA - Boli me, boli!! GLAVNA - Ajmo, nona, ne biti razmažena, izdržite još malo, morate biti dobri, jer ćete inače dobiti rane, a šta ćemo onda vama... MAJKA - Zašto ne mogu da umrem? ĆERKA - Zato što i ti potpuno zdrava. Tvoji u bolovi fantomki. MAJKA - Ti mi ne veruješ. GLAVNA - Ajmo, ajmo, nona, ne vikati na kćer, da u ve kćeri kao vaša, ne bi bilo nerećnih mama. MAJKA Kad me boli. GLAVNA - Sve na boli, i kćer vam boli, je l' tako, gopođo... ĆERKA - Tako je. GLAVNA - Nona, ajmo, ne biti žalona, nema mrti preko reda. ĆERKA - Tako je, nema mrti preko reda. ĆERKA - Kad će da kineš pelene?

37 GLAVNA - Kćer je ad zločeta, amo vi kakajte u pelene do mile volje. Nona, hoćemo li ad malo papati, ili kad goti odu? Majka ječi.glavna joj tavlja portiklu oko vrata i hrani je velikom kašikom. Majka guta, guta. GLAVNA - Zamilite ovaj protor za tarce, kao protor u kojem u bebe, pokakane bebe, i ve će izgledati drugačije. Čudno je kako ljudima govno taraca mrdi, a bebinoj kakici, kad e ukaže na pelenama, tapšu, naravno ako nije proliv. U čemu je razlika? Svi kakamo i vi piškimo i vi mrdimo. GLAVNA - Bravo! Bravo, nona, vidite da možete kad hoćete. MAJKA - Ukoro ću umreti. ĆERKA - Za ime boga, pretani tim umiranjem! MAJKA - Znaš šta am noća anjala? ĆERKA - Ne znam. MAJKA - Da am u vojoj obi, pokrivena vojim ćebetom, da mi je na noćnom ormariću lončić crne kafe, da mi je na krevet kočila Zeka, a onda am e probudila. ĆERKA Lep an.

38 Scena 20 (muzika, an) Anđeo pokriva Majku ćebetom. Anđeo Majci donoi lončić kafom.anđeo I Ćerki daje šoljicu kafe.anđeo uzima Zeku iz kaveza I noi je da ja Majka pomiluje.ćerka I Maka piju kafu koju nikad u životu zajedno niu popile. ĆERKA - Zaboravila am njen miri. ANĐEO-Da joj menjaš pelene i pereš je, znala bi kako ad miriše tvoja majka. ĆERKA- Kako je miriala moja mama kad am ja imala tatu? Slatkati mrad? Kielkat mrad? Gadan mrad? Da li mame mrde? Mame ne mrde. One nit mrde nit mirišu. Anđeo a Zekom u naručju je pored Majke. MAJKA - Da te niam rodila, da te niam dojila, da me majka nije priilila na udaju, da me muž, tvoj otac nije priilio da dam otkaz, ja bih dana bila ljudko biće. Sve te mi životne okove iiali, ti, tvoja etra, tvoj otac, moja majka i moj brat. Pojeli te me.

39 ĆERKA - Dok bi mi to govorila, gledala bi me pravo u oči, mršava, drhtava, raščupana, nervozna, polupopušenom cigaretom u ruci. Nikad joj niam rekla:»jebi e, tara! Niam ja od tebe tražila da me rodiš, zašto me nii abortirala, nije abortu otkriće dvadeet prvog veka. Da i htela, da i amo htela, mogla i odjebati i moju nonu i mog oca i moju etru i mene. Ko ti je branio?zašto i me dojila, mogla i da mi daješ kravlje mleko, kravo drhtava! ANĐEO - Zašto krava? Krave deluju malo tupo, ali nikada niam videla nervoznu kravu. Krupne u, opuštene, oim kad im muva uđe u oko. Pogled na velika, puna vimena uvek me miri. ĆERKA - Moja majka zaita nikad nije bila krava. Nije me opuštala ni mirivala. Kad bih je pogledala, ukočila bih e od nelagode. A onda bih e oetila krivom. Zašto ja, zašto ja jedina na vetu ne volim voju mamu? Svoju am majku mogla da poljubim amo za rođendan i Novu godinu. Ja njoj uvi poljubac, ona meni poljubac u zrak pored mog obraza. A ja uopšte niam bezoećajna. Potoje dve gopođe koje u trebale da budu moje mame.gopođa Ana me zove zlato moje a gopođa Marica živi u Beogradu I uvek veelo cvrkuće u lušalicu kad čuje moj gla. Zašto mi one niu mame? Njih ljubim čim ih vidim. Uz njih am opuštena I veela.one mile da am mlada I da je preda mnom još mnogo lepih godina.moj muž je moja mama. On je najnežnije tvorenje na vetu. Sve u mame pomenici, patnice, one u na rodile, one u na dojile, četo dojenje pominju i one koje nikad iu niu

40 izvukle, ja am te rodila, ja am te dojila, ja am te odgojila, ila, ila, o rimi e radi. Ko u naše majke? Scena 21 Starice pevaju šlager iz edamdeetih. Gopođa im diriguje. Kad je unce na zapadu palo Kad u želje ugaile dan Moje rce još tad nije znalo, Da će tobom podeliti an. Kad je noć, duga noć, krila zvezde, Kada grad tihim nom nemo pi, Tad am ja rela dve tople ruke Tad am znala da i pored mene ti. Pričaj mi o ljubavi, gla tvoj neka bude tih Nežne reči pričaj mi, kao drage peme tih. Anđeo ljubi Ćerku. Ćerka utaje a škrinje na kojoj je edela.andjeo otvara škrinju. Iz nje vadi taru cicanu haljinu. Oblači Majku. Iz škrinje vadi i kee za đubre, napunjenu tvarima I jednu taru tašnicu. ĆERKA - Majka me pre petnaetak godina nazvala. MAJKA - Dođi po mene! ĆERKA - Šta je u kei? Đubre? MAJKA - Jatuk i lekovi.

41 ĆERKA - Koliko miliš da otaneš? MAJKA - Nikad e više neću vratiti tvom ocu. ĆERKA - Ti ćeš pavati na kauču, ja ću mužem i Malom na podu. MAJKA - Nabijaš mi oećaj krivice, mogu ja na pod, mada me trašno boli kičma. ĆERKA - Mama, ako zaita miliš da odeš od njega, moraš da znaš to košta petto maraka meečno. Zašto odlaziš od njega? MAJKA - Ne mogu više, kćeri moja. ĆERKA - Kćeri moja! Patetično. MAJKA - Dota mi je vega. Kad ti možeš da budeš rećna, mogu i ja. ĆERKA - Tvoja loboda meečno košta petto maraka. Prodaj kuću, kuću i dobila od voje majke. On živi u tvojoj kući, a ne ti u njegovoj. MAJKA - Kako i došla do te vote, petto maraka je brdo novca, ja am kromna, ne treba mi mnogo, odeću imam, malo jedem, jedem kao ptica, neću još dugo... ĆERKA - Ne kažem da ćeš još dugo, ali možeš ti još dvadeet godina...

42 MAJKA - O čemu govoriš, dvadeet godina? Kćeri moja, nii normalna. ĆERKA - Koštaš petto maraka. Sto pedeet maraka tan, otalo režije, hrana, lekovi. Stara moja, loboda nije jeftina. Ja da imam, možda bih platila tvoju lobodu. ANĐEO - Majka je imala pravo na lobodu. ĆERKA - Ali zašto am joj ja morala da rešavam tehničke detalje? Koji ja to dug mami vraćam? S druge trane, ona jete bila laba ženica, koja nikad nije mogla da uzme voj život u voje ruke. ANĐEO - Imaju li mame, labe ženice, pravo da od vojih kćeri traže pomoć? ĆERKA - Ja am! OTAC - Šta hoćeš? ĆERKA - Ona je kod mene, za život joj treba petto maraka meečno. To ti ona poručuje, ne ja. Imaš dve penzije, daj njoj hrvatku ili će prodati kuću u kojoj živiš. Ja nemam ništa tim, ja am amo glanik. Razmili, dobro razmili. OTAC - Pičko, ni ti ni ona kurva nećete mene ucenjivati. Ne dam joj ni pare. Seti e kakva ti je mater bila kad i bila dete. Ja am čitav život radio. A ona pila. Kopao am, lovio ribu, adio cveće, cepao drva, ve da bi e ti školovala, a ona mogla da

43 pava do deet. Da nije bilo tvoje none, ti ne bi dočekala prvi rođendan. Umrla bi od gladi. Ako joj niam bio dobar, zašto nije pre otišla? Ako tebi niam bio dobar, zašto e nii bunila? Nikad nii rekla ne. Ja te niam ni na šta priiljavao. Nikad te niam trenuo otkako i odrala. I tebi i njoj je godinama ve odgovaralo, a onda i prvo otišla ti, ad i ona. Zašto i otišla? Odjednom. Preko noći. A ujutro ništa nii rekla. Jei li išta rekla, da li i e bunila, kurvo! ĆERKA - Jebi e! Ti znaš, ti dobro znaš, ti vrlo dobro znaš da kuća u kojoj živiš nije tvoja, ti dobro, dobro znaš da je kuća u kojoj živiš njena, ti znaš, ti vrlo dobro znaš da am ja krv tvoje krvi i meo tvoga mea. Ja ću prodati kuću i tebe u njoj. Prodala am kuću i njega u njoj. ANĐEO - Baš i bila hrabra I odlučna pre ptnaet godina!a onda? ĆERKA - A onda... Drhtavi gla u lušalici. Molećiv, bolećiv, tar, nemoćan. OTAC Jei li to ti? ĆERKA - Ja am. Plakao je. Jecao. Cvilio. Pre petnaet godina. Čitav am život čekala taj trenutak. On će plakati, cviliti, gmizati, puzati, moliti, preklinjati, drhtati, a ja ču ga čizmom trenuti u lice, petom mu razmrkati glavu, ikopati vrhom cipele oko, šutnuti ga u jaja, nahuškati na njega pe

44 OTAC - Daću penziju, davaću petto maraka meečno, daću unapred za godinu dana, ja am iroti tarac, gde ću, kako ću, kuda ću? Kćeri moja, kćeri moja? ĆERKA - Ti mene očigledno ne poznaješ, ne znaš ko am, kad am rekla da ću prodati kuću želela am da ti kažem da ću prodati kuću, ništa više ni manje od toga. Ako želiš da još neko vreme, neko kratko vreme provedeš u toj kući, nazovi vog novog gopodara. Odjebi, tari, ko te jebe! Prodala am kuću! Marš napolje!...a odjebi i ti, majčice! Izađi iz pelena, ili ću te itreti kod prvog kontejnera! Pretani da glumiš kako te ve boli, kad u mi doktori rekli da te ništa ne boli. Scena 22 (telefon) MAJKA - Opet am anjala iti an. ĆERKA - Šta i anjala, mama? MAJKA - Sanjala am da mi mama čupa kou. Cele noći mi je mama čupala kou, a ja am plakala. ĆERKA - Mora da je dobar oećaj probuditi e iz takvog trašnog na, pa videti da mame više nema.

45 Scena 23 ĆERKA - Moja me majka nikad nije udarila. Nikad. Pa ipak, retko bih joj prilazila, jer am tu ženu gledala kao da je tuđa majka... Kako razgovarati majkom koju ne voliš? Ona je bila žrtva. Ko am ja? Šta am ja? Scena 24 U prodavnicu anđela ulazi žena glave pokrivene šarenom vilenom maramom. Tamne naočare, mršavo lice, tanke une, tamnocrveni ruž.. ROĐENA - Nii me očekivala? ĆERKA Ne. ROĐENA - Rekli u da ću hemoterapiju primiti popodne, lobodna am nekoliko ati. Niam znala kuda bih, nije mi e otajalo u bolničkom kafiću ni rapravljalo a kolegama koliko kome još preotaje. ĆERKA - Ne preteruj. Nitko od na pojma nema koliko nam je otalo. Hoće kafu, čaj? ROĐENA - Nemoj, hvala. (Vadi cigarete iz zelene torbice.)

46 ĆERKA - Nii normalna, ti tvarno nii normalna. ROĐENA - Šta želiš da mi kažeš, ako budem pušila dobiću rak? ĆERKA - Zašto ne pretaneš, pušenje ti igurno ne pomaže. Ovde e ne puši, mogli bi nam izgoreti anđeli. ROĐENA - Nema šane, kako može da izgori protor toliko ipunjen rećonocima. ĆERKA - Biraj, uzmi anđela koga hoćeš, ovaj noi reću u ljubavi. Da verujem u anđele njega bih odnela kući. ROĐENA - Juče popodne pokušavala am nekako da zapim, zalepila am morfijum na leđa, ništa drugo ne pomaže, a on je baš kad am tonula u an krenuo maljem da lupa po komadu lima. Rekao mi je da e pole podne ne pava. ĆERKA - Puti ga, kad ozdraviš ve će biti drugačije, amo ćeš trenuti vratima i otići. ROĐENA - Kuda? ĆERKA- Možeš da radiš kod mene, unajmiš mali tan, kirije u niže, ova kriza ima i voju dobru tranu. ROĐENA - Ima, vi traže anđele. ( Smeje e.) ĆERKA - Drago mi je da ti je bolje.

47 ROĐENA - Juče am mu premila pržene škarpine, one iz leda. (Zakašlje e.) ĆERKA - Ovde nećeš pušiti. ROĐENA - Podećaš me na njega. ĆERKA - Na njega, na koga njega? Na njega muža, ili na njega oca? ROĐENA - Na muža. Jednom me trideet dana držao zaključanu u podrumu, bez cigareta. Smela am amo na pišanje i kakanje. Ubijaš e, rekao je. ĆERKA - Ko mu je kuvao? ROĐENA - Ne znam. On i ja pre deet meeci reli mo e ipred bara. ĆERKA - Ko on? On otac ili on muž? ROĐENA - On otac. Čuo je da am bolena, rekao mi je: U moj grob leći nećeš. ĆERKA - To ti je rekao? On tvarno nije normalan! ROĐENA - Dobro jutro, Margareta.

48 ĆERKA - Šta i mu odgovorila? ROĐENA - Rekla am mu: više ti nikad, nikad, nikad neću premiti njoke a šljivama. Baš me razljutio. ĆERKA - Ima Boga, ad on tamo leži pod debelom pločom, a vidi na. ROĐENA - Da, a vidi na..sećaš li e njegovog miria? ĆERKA - Ne. Sve am zaboravila. ROĐENA - Kako je ona? ĆERKA - Predobro, ali talno zapomaže. Boli, boli, boli. (MAJKA - Boli,boli, boli ) ĆERKA Bole je laktovi. ROĐENA - Laktovi? ĆERKA - Laktovi. ROĐENA - Glumica. ĆERKA - Glumica. ROĐENA Ja milim da am u ovoj našoj porodičnoj podeli ipak bolje prošla.

49 Rođena u torbicu tavlja upaljač, cigarete,utaje. Ćerka joj pruža anđela a crvenim krilima. ROĐENA-Ljubav? Dve etre dugo e gledaju.obe itovremeno prilone dlanove na une a zatim e dodirnu rukama I čvrto iprepletu prte. Poljubac pozrav iz detinjtva. Scena 25 (dom) ĆERKA - Videla am ti kćer. (Zlobno) MAJKA - Kako je ona? ĆERKA - Umire. MAJKA - Baš umire? ĆERKA - Baš umire. MAJKA - Samo ti nemoj previše da e uzrujavaš, ako e tebi nešto dogodi...

50 ĆERKA - Ako e meni nešto dogodi MAJKA - Pojela am zeleno i šetala oko utanove. GOSPOĐA - Nije, laže, ceo dan u krevetu ječi: boli, boli, boli...a mogla bi da kakuće ko veverica. ĆERKA - Ako je vidim, da li ću je pozdraviti? MAJKA - Ti odluči. ĆERKA - Ona umire! MAJKA - Tvoja etra je i u vreći bila lepotica.ti nikad nii imala ukua. Kad ćeš e pomiriti godinama, ve me boli, zašto mrt ne dođe po mene? ĆERKA-Ćerka ti umire! MAJKA-Sanjala am da je umrla Zeka. Zeka mi je rekla da je umrla, jer joj ti nii davla peršun. Boli.Boli.Boli. Scena 26 (dom) ĆERKA - Stalno kuka boli, boli, boli

51 GLAVNA - Gopođo, mi je pomatramo 24 čaa. Sve obe u pokrivene kamerama i mikrofonima. Njeno lice je potpuno opušteno, a čim joj neko priđe ona krene da jauče. Njeno telo nije u grču. Ne naedajte, tarci u ponekad izvrni glumci. Gopođa e odlično oporavlja, malo je depreivna, initira na mlevenoj hrani, ne jede amotalno, jede pet puta dnevno. Ne izlazi iz kreveta jer to ne želi, naše e negovateljice trude. Ovo je dodatni racun : edamdeet eura za pelene, popodne je hodala trideet eura, telefon... veukupno.. MAJKA - Šta u ti rekli, kako mi je? ĆERKA - Rekli u mi da i zdrava, da ti pelene ne trebaju, da u retoran možeš ama, u kupatilo možeš ama. MAJKA - Kako i zločeta, kako i zločeta, kćeri moja. Da am životinja, trenuli bite me maljem po glavi ili utrijelili. Zato niam životinja? Okreni me na bok. Ćerka pokušava da okrene Majku, nerado je i nevešto dodiruje. MAJKA - Ne dodiruj me! (urla) Ako ovo plaćaš onoliko koliko govore, zašto mi ne daju ništa za mirenje? ĆERKA - Daju ti Prozak, treba mu nekoliko nedelja da... MAJKA - Mene boli dana, vakog dana, vakog čaa, zašto i tako bezoećajna, vetiš mi e, prepuštena am ti na milot i nemilot, zašto mi nikad nii oprotila, valjda am okajala voj greh nakon toliko godina?

52 ĆERKA O čemu pričaš? MAJKA - Znaš ti o čemu pričam. Moze li da mi oprotiš, kćeri moja? Oproti mi. Oproti mi. Oproti! Pojavljuje e Otac. Scena 27 ĆERKA - Mogu li da joj oprotim? ANĐEO - Nii ti jedina ćerka na vetu koju je tata previše voleo. ĆERKA - Imala am dvanaet godina kad me je pomilovao po iicama, pa putio. ANĐEO - Zato ga nikad nii odgurnula, šutnula, ugrizla za ruku, vrinula? Zašto nii rekla Ne! Jei li rekla etri? Zašto i ćutala? Zašto nii ve ipričala mami?! Scena 28

53 Hor tarica peva- Rodila na majka Odakle nam oči? Rodila ih majka. Odakle nam uši? Rodila ih majka. Odakle nam ruke? Rodila ih majka. Sve na vetu rodila je majka. Leti pemo oko veta Lepa, lepša nego bajka. Nema deteta ni cveta, Nema dok ne rodi majka. U vom životu ja am rela Mnoge, mnoge dobre žene, Al je amo jedna majka Htela da rodi baš mene. Moja mama, lepa mama, Samo jedna, jedna mama Blago vama blago nama Dok traje pema Anđeo otvara škrinju. Iz nje vadi cicanu haljinu. Majka utaje iz kreveta. Anđeo joj pomaže da kine pavaćicu i obuče haljinu. Zatim joj daje tiganj I viljušku. Rođena potavlja to. Za tolom je otac. Na tolu u beli luk, francuki hleb, belo vino, maline.u cenama koje lede u tarice koje pletu, heklaju, vezu i pomatraju.. Scena 29

54 ANĐEO Ovog čaa u vakom delu kugle zemaljke na totine hiljada očeva iluje voje kćeri, ili ih bar drapa. Gde u, gde u, širom veta, majke, dok očevi iluju kćeri u vom i bračnom krevetu? Majke kuvaju ručak, peru veš, brišu prašinu u dnevnom boravku, piju, čite klozet, prave fil za kolače. Ćute, jer e boje? Čega e boje? Da ih muž i otac njihove kćeri i ilovatelj njihove kćeri ne ubije? Ko je ženama tih muževa i majkama tih kćeri rekao da je njihova mrt gora od onoga što e njihovim kćerima dešava? Gde u naše majke, zašto ćute.tate jebači, tate ilovatelji, tate nailnici, zločinci u ratu, ubice majki i ćerki u miru, tate, tate, tate! A mame! Anđeo razmešta krevet u kojem je do ove like ležala Majka.Otac leže u njega. MAJKA - On je u obi, odnei mu novine. ĆERKA - Zašto mu ih ti ne odneeš? MAJKA - Imam prljave ruke. ĆERKA - Uzela am novine i ušla u obu. Ležao je na krevetu. Ja oamnaet, on četrdeet oam. Povukao me nežno i legao na mene vom težinom. Koliko je trajalo dahtanje? Drhtanje. Hroptanje. Pa hropac. Tri minuta? Trideet minuta? Trita minuta? Ništa niam čula oim cvrčanja riba na tiganju. Kad am izašla iz obe videla am majčina leđa.

55 Stajala je za štednjakom... Niam povraćala, niam e trela, niam plakala. U predvečerje am otišla od kuće. Setra je otala. Rođena škripi nožem po praznom tanjuru. ANĐEO - U vakom dokumentarcu o životinjama, o mačkama govorim, mama mačka kriva mlade mačiće pred tatom koji ih želi ili pojeti ili udaviti da bi mamu mogao opušteno jebati. U vakom dokumentarcu o velikim i malim mačkama mama mačka eli voje mačiče, čuva ih, zna da je tata neprijatelj. A zna li to naša mama? ĆERKA - Ona bi morala znati. Pa ipak, nije na zgrabila zubima za vrat, ni etru ni mene, nije na akrila. Zašto naše mame niu mačke kad naše tate jeu mačci? MAJKA - Moja majka više je volela vog ina nego mene. On je u školi bio loš, ali ga je polala na školovanje u Italiju. Uvek me je tukla. Papučom, štapom, šibom, čupala mi je kou, ipiala me iz škole pole petog razreda. Boli me glava, rekla je tvoja nona mojoj učiteljici, neko mora da brine o meni kad me zaboli glava. Imala am pet godina kad am išla od kuće do kuće i gopođama u vilama noila mleko i jaja. Imala am petnaet godina kad am otišla u partizane. Imala a devetnaet kad am natavila školovanje i potala direktorka vrtića. Da me majka nije priilila na udaju, da me tvoj otac nije priilio da dam otkaz nakon drugog porođaja, da va niam rodila, da va niam dojila, dojila, vet bi bio moj.

56 Mene nikad niu zanimali muškarci. Zapamti, nikad, nikad, nikad niam volela tvog oca, nikad i nikad. ĆERKA - Super, tara. Nikad te niu zanimali muškarci, nikad i nikad. Pa ipak i e najmanje dva puta u životu tucnula. Zašto? Da ugodiš vojoj majci? Da ugodiš ljudima? Da, jebući e protiv voje volje, potaneš normalna? A šta je a mnom i a etrom? MAJKA -Nikad niam volela tvog oca. ĆERKA - Čudno! Nite razgovarali, dnevno bite razmenili dve-tri reči, pa ipak on ti je godinama vako jutro kupovao francuza. MAJKA - Volela am amo taj hleb. ĆERKA - Od mog oca koga i mrzela ipak i tražila ulugu. ĆERKA - A ti koji o mojoj majci preda mnom nikad nii rekao ni jednu lepu reč! Ko te vi? Ko u ovi ljudi? ANĐEO - Tvoji otac i majka. ĆERKA - Kad i počela da piješ, mama?

57 MAJKA - Zločeta i. To je bolet kao i vaka druga. I moj je tata bio boletan. Izvukla am e bez lekova, doktorica mi je rekla: vi te pametna žena, vama to ne treba, nikad u životu niam videla tako pametnu ženu, vi amo morate ebi reći, Piću utra. I ja am ebi rekla, piću utra, i dana ebi govorim piću utra, ne pijem već to godina. Piću utra. ĆERKA-Pretala i kad je meni bilo dvadeet. MAJKA- Ti i zlopamtilo, alkoholizam je bolet, ne porok. Majka edi na škrinji, Ćerka joj prilazi I eda pored nje. ĆERKA- Sećam e, izašla i iz kuće, pijana, rekla i da e ideš obeiti! Nona me drži za ruku. Bura dere. Tražimo te po konobama. Otvaramo vrata konoba. Palimo veću. Gledamo u kuke na plafonu. Viiš? Ne viiš. Viiš? Ne viiš. Ne viiš Ti ležiš u kanalu pijana. Tanke ruke, tanke noge. Nona je ljuta i rećna što i živa.noimo te kući. Anđeo iznad Majke i Ćerke. Obe ih grli. Rođena ih pomatra. ANĐEO - Primorci u amozatajni ljudi. O njima e baš ništa ne zna. Slavonci vole kulen i tamburu, Dalmatinci blitvu i tužne peme o papi, didi, taroj materi i taroj curi koja godinama čeka vog kapetana. Ko u Primorci? Nikad niko nije itražio zašto Primorke piju, bacaju e u bunar ili truju tabletama, i zašto Primorci ne govore o vojim pijanim ženama ili onima koje u kočile u bunar. Primorci u ćutljivi.

58 ĆERKA - Da više govore ja bih dana možda znala ko je bio moj otac, ko je bila moja majka. ANĐEO - Tvoj otac i tvoja majka. ĆERKA - A kakva am ja majka? Kako mirišem vojoj ćerki? Anđeo miriše Ćerku i ljubi je. Scena 30 (dom) Gopođa ukrašava protor oko vog kreveta fotografijama najmilijih, voje dece i unučića. MAJKA - Sanjala am da i mrtva i da ti mrtvoj Zeka po trbuhu kače. Kako je Zeka? ĆERKA - Dobro je. MAJKA - Pokrij me. Pokrij mi topala. (Ćerka je pokriva.) MAJKA-Boli me pokrivač. Šta je tvoj muž našao u tebi? ĆERKA - Šta je moj muž našao u meni?