Erasmus+ otvara vrata. Preporuke organizacija za unapređenje omladinske komponente Erasmus + programa za Zapadni Balkan

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Erasmus+ otvara vrata. Preporuke organizacija za unapređenje omladinske komponente Erasmus + programa za Zapadni Balkan"

Транскрипт

1 Erasmus+ otvara vrata Preporuke organizacija za unapređenje omladinske komponente Erasmus + programa za Zapadni Balkan

2 O projektu Erasmus+ otvara vrata je trogodišnji projekat (2018/2020) koji koordinira udruženje Inženjeri zaštite životne sredine u okviru programa Novi Sad- Omladinska prestonica Evrope za godinu. Projekat ima za cilj uspostavljanje dijaloga između omladinskih organizacija/organizacija za mlade iz zemalja Zapadnog Balkana i kreatora omladinskih politika/predstavnika do nosi oca odluka u regionu Zapadnog Balkana i Evropskoj uniji. Fokus projekta je formulisanje zajedničkih preporuka omladinskih organizacija/orga niza cija za mlade za unapređenje podrške koju Erasmus+ programa komponenta za mlade pru ža organizacijama u zemljama Zapadnog Balkana. Projektne aktivnosti uključuju relevantne aktere u proces formulisanja preporuka i javno zagovaranje za njihovo usvajanje. Tokom godine održana je regionalna konferencija i sastanci sa organizacijama u Banja Luci, Gračanici i Podgorici, kao i niz individualnih sastanaka u celom region. Pored direkt nih sastanaka, svim zainteresovanima omogućeno je online uključivanje u formulisanje preporuke preko platforme Krovne organizacije mladih Srbije Svake godine, pored regionalne konferencije, nacionalnih i individualnih sastanaka or gani zovaće se online konsultacije, javno zagovaranje za usvajanje preporuka i promocija primera dobre prakse.

3 Preporuke Sve preporuke podeljene su prema ključnim aktivnostima Erasmus + programa i akterima, ali potrebno je da se preporuke sagledaju sa aspekta celokupnog Erasmus + programa na me njenog mladima na Zapadnom Balkanu. 1. Promocija programa KLJUČNA AKTIVNOST 1 MOBILNOST U OBLASTI OBRAZOVANJA I MLADIH Preporuke za nacionalne agencije, kontakt tačke i organizacije; - upotrebljavati jezik, izraze i pristup na način prijemčiv mladima, a takođe bi bilo dobro i razmotriti nove načine prezentacije programa; - uključivati osobe koje su uzori mladima u promociju programa u formalnim i ne formal nim okruženjima u kojima se nalaze mladi; - stvoriti mogućnost za predstavljanje programa od strane bivših korisnika, EVS učesnika i učesnica, učesnika omladinskih razmena itd. (vršnjačka prezentacija) - po de liti programe promocije namenjenih omladinskim radnicima prema njihovom iskustvu, kako bi: pružili više informacija onima koji su već uključeni u rad sa mladima i motivisali one koji su bili učesnici EVS-a, treninga i drugih programa da i dalje budu aktivni u omladinskim programima i podele iskustva koja su stekli kao učesnici; - sarađivati sa svim institucijama koje rade sa mladima - kancelarijama za mlade, školama itd., u cilju informisanja i motivisanja omladinskih radnika da se uključe i postanu korisnici Erasmus+ programa.

4 2. Priprema projektnih predloga Preporuke za nacionalne agencija i kontakt tačke: - pružiti više podrške omladinskim organizacijama i organizacijama za mlade kada su u pitanju osnovne informacije, procedure itd. - organizovati treninge za pripremu projektnih predloga namenjenih organizacijama po čet nicama, kao i nastaviti sa pružanjem podrške iskusnijim omladinskim radnicima i organizacijama; - veća dostupnost mreže za podršku. Preporuke za Izvršnu agenciju za programe u oblasti obrazovanja, kulture i medija (EACEA): - pojednostaviti proceduru za podnošenje projektnih predloga. Postojeća procedura može biti komplikovana organizacijama koje imaju malo, ili uopšte nemaju iskustva. 3. Implementacija projekata Preporuke za omladinske organizacija: - osigurati uključenost direktnih i indirektnih korisnika prilikom pripreme projektnih predloga; - pripremne aktivnosti omladinskih razmena trebalo bi da imaju više komponenti: učenje jezika, interkulturalne kompetence itd., kako bi se lakše prevazišle potencijalne ba ri jere i kako bi proces učenja bio adekvatniji.

5 KLJUČNA AKTIVNOST 2 INSTITUCIONALNA SARADNJA U OBLASTI OBRAZOVANJA, MLADIH I SPORTA I Izgradnja kapaciteta u oblasti mladih - Zapadni Balkan 1. Promocija programa Preporuke za SALTO Resurs centar za Jugoistočnu Evropu i Izvršnu agenciju (EACEA): - razmotriti novi pristup u promovisanju programa u cilju povećanja participacije držav nih organa i institucija u projektima izgradnje kapaciteta u oblasti mladih Preporuke za SALTO Resurs centar za Jugoistočnu Evropu: - razviti i implementirati inovativnije aktivnosti promocije programa i Balkanskog prozo ra za institucije i državne organe. - povećati i unaprediti promociju aktivnosti o dostupnim pozivima za izgradnju ka paci teta u oblasti mladih. 2. Priprema projektnih predloga Preporuke za Izvršnu agenciju (EACEA): - pojednostaviti aplikacionu formu: umesto postojanja različitih dokumenata (Word se koristi za opis projekta, PDF za prijavu projekta, dok se za budžet koristi Excel) koji su potrebni za podnošenje projektne prijave, predlaženo je da se pokuša sa ob je di njavanjem dokumentacije u jedan PDF dokument ili neki sličan tome. - osigurati funkcionalno online izveštavanje poštujući rokove.

6 3. Implementacija projekata Preporuke za Izvršnu agenciju (EACEA): - nastaviti praksu u istom obliku, ne menjajući ulogu Izvršne agencije - koordinacija i moni toring procesa podnošenja projektnih predloga, selekcija, implementacija i izveštavanje pro jekata zemalja Zapadnog Balkana u ovoj oblasti. II Strateška partnerstva u oblasti mladih Preporuke za Evropsku komisiju / Izvršnu agenciju (EACEA): - omogućiti jednak pristup organizacijama iz zemalja Zapadnog Balkana u oblasti Strateškog partnerstva, bez potrebe dokazivanja bitne dodatne vrednosti na projektu. Veru jemo da na osnovu svog iskustva i specifične ekspertize, kao i svaka druga organizacija u program skim zemljama, i organizacije sa Zapadnog Balkana takođe imaju odgovarajuću važnu vred nost i uticaj.

7 KLJUČNA AKTIVNOST 3 UNAPREĐENJE OBRAZOVNIH POLITIKA I POLITIKA ZA MLADE Preporuke za Evropsku komisiju: - pružiti veću podršku i mogućnosti neformalnim grupama mladih, naročito u odnosu na uključenost u KA3 projekte, a takođe, i u drugim projektima Programa; - istražiti mogućnosti i pružiti priliku partnerskim zemljama da se uključe u KA3 projek te kao direktni korisnici; - aktivno podsticati programske zemlje da prošire svoju saradnju sa partnerskim zemljama (bez dokazivanja dodatne vrednosti); - podržati (i inicirati) procese osnivanja nacionalnih agencija u zemljama Zapadnog Bal kana (Bosna i Hercegovina, Kosovo 1, Crna Gora i Albanija); - implementirati evaluaciju i monitoring projekata u partnerskim zemljama, sa spe cijal nom fokusiranošću na kvalitet sprovođenja projekta. Preporuke za Nacionalnu Agenciju (u ovom slučaju nacionalnu agenciju iz Srbije, Tempus Fondaciju): - aktivno promovisati mogućnosti prenošenja i razmenu ideje (kroz treninge, razmene, sastanke); - stimulisati uspostavljanje i unapređenje odnosa između organizacija civilnog sektora i državnih institucija; 1 U skladu sa rezolucijom UN 1244

8 - zagovarati među drugim nacionalnim agencijama za veći nivo uključenosti organizacija za mlade i organizacija mladih koji dolaze iz partnerskih zemalja na KA1 i KA2 projektima; - organizovati više treninga o pripremi predloga projekta, razvijanju projektnih ideja i iz veš tavanju u okviru Erasmus+ programa (ova preporuka se takođe odnosi i na kontakt tačke ); - povećati budžet za projekte u ovoj oblasti - podržati učešće omladinskih radnika i radnica iz Srbije na treninzima, forumima i osta lim aktivnostima za podizanje kapaciteta organizovanih od strane Nacionalnih agen cija, SALTO resursnih centara i ostalih relevantnih institucija. Preporuke za SALTO Resurs centar za Jugoistočnu Evropu: - veće prisustvo u promociji kroz direktnu uključenost i putem organizovanja događaja; - povećati finansijsku podršku kontak tačkama u partnerskim zemljama; - više uključivati državne institucije u aktivnosti i sastanke; - unaprediti vidjivost kontakt tačaka u partnerskim zemljama. Preporuke za donosioce odluka u zemljama Zapadnog Balkana: - da se aktivno uključe u strukturirani dijalog sa mladima; - povećati međusektorsku saradnju u omladinskim politikama; - uspostaviti budžetske stavke koje će biti namenjene sufinansiranju Erasmus+ i drugih međunarodnih programa za mlade; - uspostaviti budžetske stavke namenjene aktivnostima mobilnosti mladih;

9 - usvojiti Zakon o mladima koji će predvideti uspostavljanje Erasmus+ nacionalne agencije; - podržati procese uspostavljanja nacionalnih agencija u partnerskim zemljama; - koristiti postojeće mehanizme (implementirati zakone/strategije) u cilju uključivanja mladih u procese donošenja odluka tako što će biti uključeni u rad državnih radnih tela. Preporuke za organizacije za mlade i organizacije mladih: - motivisati i podsticati druge organizacije civilnog sektora da se akredituju za učes t vovanje u programu Evropske inicijative za solidarnost; - činiti dodatne napore ka uključivanju mladih iz ugroženih grupa u svoje aktivnosti; - glasnije zagovarati uključivanje mladih u procese donošenja odluka.

10 Erasmus+ program Erasmus+ je program Evropske unije koji obezbeđuje finansijsku podršku za projekte saradnje u oblastima obrazovanja, mladih i sporta. U fokusu Erasmus+ programa je jačanje potencijala mladih za aktivno učešće u gra đanskom društvu, razvoj liderskih veština, solidarnosti i razumevanja između kultura. Erasmus+ promoviše priznavanje i vrednovanje stečenih kvalifikacija u obrazovanju, otvoreni pristup obrazovnim materijalima, dokumentima i medijskim sadržajima koji nastaju u finansiranim projektima i šire, kao i međunarodnu dimenziju aktivnosti, višejezičnost, jednakopravnost i inkluzivni pristup obrazovanju. Erasmus+ program se realizuje od do godine, sa ukupnim budžetom od 14,7 milijardi evra. Erasmus+ otvoren je za organizacije koje se bave obrazovanjem, osposobljavanjem, omladinskim pitanjima i sportom, u svim sektorima celoživotnog učenja, uključujći školstvo, više i visoko obrazovanje, obrazovanje odraslih i omladinski sektor. Program teži da doprinese ostvarivanju ciljeva postavljenih u Strategiji Evropa 2020: strategija za pametni, održivi i inkluzivni rast, kao i ciljeve Evropske saradnje u području obra zovnih politika (ET2020), strateškog okvira Evropske unije za obrazovanje i ospo sobljavanja. Erasmus+ program, takođe, teži promovisanju održivog razvoja svojih partnera u oblasti visokog obrazovanja i doprinosi ostvarivanju ciljeva Strategije za mlade Evropske unije.

11 Specifična pitanja koja su obuhvaćena programom uključuju: smanjenje nezaposlenosti, naročito među mladima promociju učenja odraslih, naročito kada je u pitanju sticanje novih veština i veština koje su potrebne tržištu rada ohrabrivanje mladih da učestvuju u demokratskom životu Evrope podržavanje inovativnosti, saradnje i reforme smanjenje ranog napuštanja školovanja promovisanje saradnje i mobilnosti sa partnerskim zemljama Evropske unije Više informacija o Erasmus+ programu možete pronaći na:

12 Novi Sad- Omladinska prestonica Evrope za godinu Omladinska prestonica Evrope je titula koju je dobio Grad Novi Sad za godinu. Titu lu nosi grad, ali ona pripada svim njegovima stanovnicima, naročito mladima od 15 do 30 godina. OPENS- Omladinska prestonica Evrope Novi Sad je Savez udruženja koji sprovodi poseb no kreiran program za mlade. OPENS 2019 podstiče učešće mladih u društvu. Različitim mehanizmima koji su mu na raspolaganju, do kraja godine, obojiće grad OPENS bojama i otvarati vrata mladima. Cilj Novog Sada kao Omladinske prestonice Evrope godine je stvaranje mogućnosti za mlade ljude. Kako se mladi susreću sa mnogim izazovima svakodnevnog života, aktivnosti koje se spro vode imaju za cilj stvaranje prostora za proslavljanje energije mladih ljudi, povećevanje nji ho ve kreativnosti, razvoj ideja i dalje unapređivanje diskusije sa donosiocima odluka. Proje kat OPENS2019 podržao je kabinet premijerke Republike Srbije, proglašen je projektom od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju, kao i projektom od posebnog značaja za Grad Novi Sad.

13 O udruženju Inženjeri zaštite životne sredine Udruženje Inženjeri zaštite životne sredine (IZŽS) je nevladina i neprofitna organizacija osnovana godine sa ciljem da edukuje mlade o održivom razvoju i zaštiti životne sredine, koristeći neformalne metode učenja, sa specijalnim fokusom na međunarodnu saradnju i profesionalni pristup. Tokom 14 godina rada, Inženjeri zaštite životne sredine realizovali su projekte na lokal nom, nacionalnom, regionalnom i internacionalnom nivou i aktivno učestovali u programima Evropske unije namenjene mladima: Program Mladi, Program Mladi u akciji i Erasmus+ programu. Kao akreditovana organizacija za učešće u Evropskom volonterskom servisu (EVS), udruženje je, i kao hosting i kao sending organizacija, omogućilo je učešće za 15 volontera u ovom programu. Koordiniralo je preko 20 evropskih omladinskih projekata i bilo partner na više od 40 evropskih omladinskih projekata. Na lokalnom niovu, aktivno su učestvovali u razvoju omladisnkog sektora i omladinskih politika u Novom Sadu i AP Vojvodini. Koordinirali su procese pisanja Lokalnog akcionog plana politike za mlade Grada Novog Sada za period od godine i Akcionog plana politike za mlade u AP Vojvodine za period od godine. Oba procesa su uspešno završena i predložena dokumenta su usvojena od strane Skupštine Novog Sada i Skupštine AP Vojvodine. Jedan su od osnivača Omladinskog saveza udruženja Novi Sad omladinska prestonica Evrope- OPENS, koji je odgovoran za impleme naciju programa Omladinske prestonice Evrope - Novi Sad MISLI GLOBALNO, DELUJ LOKALNO!

14 Organizacije koje su učestvovale u definisanju preporuka u godini: Albanija: The Ambassadors of Peace Eden Center Bosna i Hercegovina: Youth Council of Federation of Bosnia and Herzegovina CEREBRA Banja Luka Youth Council of Republic of Srpska Nadbiskupijski centar za pastoral mladih Ivan Pavao II Foundation New Hope Youth center Ugljevik Pravni fakultet Univerziteta u Sarajevu Razvojan agencija Gradiška FPN Banja Luka Perpetuum mobile Studentska organizacija FPN-a OKT Nova generacija Centar za socio-ekološki razvoj-ceser Stratega Kosovo 2 : Center for Education and Training Prizren CREATE Foundation Organisation for Advancement of Alternative Programs The Ideas Partnership Union Studentor Fama SCI GAIA 2 U skladu sa rezolucijom UN 1244

15 Makedonija: Volunteers Center Skopje Council for Prevention of Juvenil Deliquency-SPPMD Youth can Crna Gora: CAZAS KUD Vesna Volonterski klub EF ADP-ZID Crnogorski omladinski forum NVO Green Home Unija srednjoškolaca Vijeće EF UCG NVO Ekvivalent Udruženje mladih sa hendikepom Crne Gore NVU Djeca Crne Gore BEST Podgorica SOS Podgorica Savez Studenata Ekonomskog Fakulteta NVO Prona NVO Centar za omladinsku edukaciju Srbija: People to people Serbia Udruženje Plus Academy of Arts, Novi Sad Eko klub Zeleni putokazi Razvojni centar- MREŽA City of Nis Basketball Association

16 Posebnu zahvalnost za podršku prilikom organizovanja aktivnosti u godini dugujemo Sonji Miter i SALTO Resurs centaru za Jugoistočnu Evropu, Srđanu Mitroviću i Fondaciji Tempus, Srđanu Đorđeviću i Krovnoj organizaciji mladih Srbije - KOMS, Centru za privredno tehnološki razvoj AP Vojvodine, CAZAS-u, Organizaciji CEREBRA, Domu kulture Gračanica, Danijeli Maljević, Danijeli Matorčević, Ani Pecarski i Ivani Milovac. Odricanje od odgovornosti: Stavovi izraženi u ovoj publikaciji isključiva su odgovornost au to ra i njihovih saradnika i ne predstavljaju nužno zvanični stav Omladinskog saveza udruže nja Novi Sad omladinska prestonica Evrope-OPENS.