PROPOZICIJE PSV ZAJEDNIČKE ODREDBE. Član 1.

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "PROPOZICIJE PSV ZAJEDNIČKE ODREDBE. Član 1."

Транскрипт

1 PROPOZICIJE PSV 1 ZAJEDNIČKE ODREDBE Član 1. Prvenstvo plivačkog saveza Vojvodine odrzava se prema propisima i pravilima za takmičenja u plivanju i prema odredbama ovih Propozicija. Član 2. Prvenstvo PSV se odvija u četiri dela: 2 u zimskom i 2 u letnjem ciklusu. 1. Pojedinačno i ekipno prvenstvo PSV za sve kategorije, I deo, u 25m bazenima; 2. Pojedinačno i ekipno prvenstvo PSV za sve kategorije, II deo, u 25m bazenima; 3. Pojedinačno i ekipno prvenstvo PSV za sve kategorije, III deo, u 50m bazenima; 4. Pojedinačno i ekipno prvenstvo PSV za sve kategorije, IV deo, u 50m bazenima. Član 3. Pravo nastupa na prvenstvu PSV imaju klubovi i takmičari koji su zadovoljili sledeće uslove: - Da su registrovani prema pravilima o registraciji PSS. - Da po godini rođenja zadovoljavaju odredbama ovih Propozicija; - Da su zadovoljili i izmirili sve obaveze prema PSV; - Da su zadovoljili sve uslove prema svim odredbama ovih Propozicija. Član 4. Svi takmičari koji učestvuju na prvenstvu PSV moraju biti podvrgnuti proveri zdravstvene sposobnosti u nadležnim medicinskim ustanovama. Provera zdravstvene sposobnosti ne može biti starija od 6 meseci od dana nastupa.klubovi su obavezni da garantuju zdravstvenu sposobnost svojih takmičara. Član 5. Prvenstvo Vojvodine za sve uzrasne kategorije je pojedinačno i ekipno. Prvenstvo Vojvodine je za sve kategorije zatvoreno osim za apsolutnu kategoriju. Član 6. Na svim delovima prvenstva PSV pobednik, odnosno takmičar koji je postigao najbolji rezultat u svakoj individualnij disciplini ili u štafetnim disciplinama, stiče naslov aktuelnog dela prvenstva Vojvodine za tekuću godinu za odgovarajuću kategoriju. Ekipa koja sakupi najviše bodova stiče naslov ekipnog prvaka aktuelnog dela prvenstva PSV u odgovarajućoj kategoriji takmičara. Zbir bodova svih kategorija daje ukupnog ekipnog prvaka aktuelnog dela prvenstva PSV. Bodovi iz svih delova prvenstva se sabiraju te se na osnovu ukupnog broja bodova određuje ukupni ekipni prvak PSV za dotičnu godinu u odgovarajućoj kategoriji. Zbir bodova svih kategorija svih delova prvenstva daje ukupnog ekipnog prvaka PSV za dotičnu godinu. PRIJAVE Član 7. Prijave takmičara za sve delove prvenstva PSV vrše se putem službenog obrasca (lenex-fajla, koji će dobiti od kancelarije PSV om najmanje 72 sasta pre takmičenja) organizatoru prvenstva najkasnije 48 sati pre početka odgovarajućeg dela prvenstva, a na adresu: aca.rosic@gmail.com U startnoj prijavi treba navesti sve podatke koje obrazac zahteva, a naročito:. naziv dela prvenstva PSV na koje se odnosi prijava,. naziv kluba,

2 . ime i prezime takmičara, pol, datum rođenja, u rubriku za upisivanje rezultata upisati najbolje isplivano vreme takmičara, čime će se označiti da takmičar nastupa u toj disciplini. U slučaju da prijavljeni takmičar nema isplivan rezultat u prijavljenoj disciplini upisuje se 99:99:99. 2 PRIJAVNE TAKSE Član 8. Klubovi prijavljeni za pojedinačni deo prvenstva PSV dužni su da, prema poimeničnom spisku takmičara uplate prijavnu taksu za svakog prijavljenog takmičara. Klubovi su oslobođeni od plaćanja takse za prijavljenog takmičara koji se otkazuje samo na osnovu lekarskog uverenja. Visinu takse za svaki pojedinačni deo prvenstva određuje Izvršni odbor PSV. Prijavna taksa se uplćuje sekretaru takmičenja na sastanku delegata pre početka takmičenja ili na žiro račun PSV br U slučaju da je startnina uplaćena na žiro račun PSV delegat ekipe je dužan da prikaže dokaz o uplati startnine. PRAVO NASTUPA Član 9. Za svaki deo prvenstva PSV svaki klub ima pravo da prijavi neograničen broj takmičara za svaku individualnu disciplinu programa i neograničen broj štafeta. Jedan takmičar ima pravo nastupa u dve individualne discipline i u jednoj štafeti u svakom delu prvenstva. Na prvenstvu PSV, mogu da učestvuju samo registrovani plivači. ODJAVE Član 10. Prijavljeni takmičar, može se odjaviti najkasnije 24 sata pre početka odgovarajućeg dela prvenstva. Odjavljeni takmičar nema pravo nastupa na tom delu prvenstva. Prijavljeni takmičar može se odjaviti i, 1 sat pre početka takmičenja, stim da za njega klub plaća prijavnu taksu. Prijavljeni takmičar se može odjaviti i u toku samog takmičenja u slučaju iznenada nastale povrede ili bolesti, što konstatuje lekar takmičenja. REDOSLED TAKMIČENJA PO GRUPAMA Član 11. Sastav grupa u svim individualnim i štafetnim disciplinama formira se na osnovu prijavljenih rezultata. Takmičari sa najboljim prijavljenim rezultatima startuju u poslednjoj grupi u toj disciplini programa. SATNICA DELOVA PRVENSTVA PSV I SASTANAK DELEGATA Član 12. Svi delovi prvenstva PSV počinju u 10 časova pre podne. Rasplivavanje počinje 1 sat pre početka takmičenja. Sastanak delegata održava se 1 sat pre početkatakmičenja, a može se održati i u tokusamog takmičenja, po potrebi na poziv organizatora. Sastanku delegata može prisustvovati akreditovan delegat ukoliko plivački klub nema licenciranog trenera, a čije je ime navedeno u prijavi. Sastanku delegata može prisustvovati samo jedan predstavnik plivačkog kluba (licencirani trener ili akreditovani delegat). Plivački klubovi su dužni da prijave akreditovane delegate (3-5 delegata) kancelariji PSV najkasnije 48 sati pre početka takmičenja. Satnica takmičenja se može menjati na predlog delegata klubova ili organizatora i to samo uz jednoglasnu saglasnost delegata klubova učesnica takmičenja.

3 NAGRADE Član Na svim delovima prvenstva PSV za mlađe pionire, pionire i KOA, takmičari koji su osvoili plasman za prvo, drugo i terće mesto svake individualne i štafetne discipline, nagradiće se medaljama. Na svim delovima prvenstva PSV koja se boduju za ekipni plasman, klubovi koji osvoje na osnovu sume bodova 1-3 mesta nagrađuju se peharom. BODOVANJE Član 14. Za utvrđivanje ekipnog plasmana bodovaće se plasman dva takmičara jednog kluba u svakoj individualnoj disciplini, kao i plasman 1 štafete svakog kluba, plasiranih od 1 do 20 mesta. Bodovanje plasmana ekipa za sve delove prvenstva PSV vrši se malim bodovima po ključu: bodova. Štafete se boduju dvostruko. REKORDI Član 15. Objavljivanje oborenog rekorda Vojvodine i Srbije, dozvoljeno je ako organizator poseduje zvaničnu listu rekorda. OTVARANJE I ZATVARANJE DELOVA PRVENSTVA PSV Član 16. Službeno otvaranje i zatvaranje svakog dela prvenstva obavlja predstavnik organizatora pozdravnim govorom. Na ceremoniji PSV nema defilea, dizanja zastave i intonacije himne. SUDIJE I SLUŽBENA LICA Član 17. Na svim delovima prvenstva PSV, odbor sudija PSV delegira vrhovnog sudiju, startera i glavnog kontrolora rezultata. Izvršni odbor PSV odbor određuje komesara takmičenja. Klubovi učesnici prvenstva mogu da dovedu na svoj trošak sudije iz svojih klubova. Vrhovni sudija je dužan da ove sudije uvrsti u sudiski žiri. Klubovi mogu da kontaktiraju sa rukovodstvom takmičenja samo preko delegata kluba, koji se smatra službenim licem i svoje obaveze izvršava početkom sastanka delegata, a završava završetkom takmičenja. POSEBNE ODREDBE Član 18. POJEDINAČNO I EKIPNO PRVENSTVO PSV ZA MLAðE PIONIRE, PIONIRE, KADETE, OMLADINCE I APSOLUTNO PRVENSTVO Mlađi pioniri: Na prvenstvu imaju pravo nastupa muški i ženski takmičari koji u godini održavanja prvenstva imaju godina. Pioniri: Na ovom prvenstvu imaju pravo nastupa muški i ženski takmičari koji u godini održavanja prvenstva imaju 13 i 14 godina. Kadeti: Na ovom prvenstvu imaju pravo nastupa muški i ženski takmičari, koji u godini održavanja prvenstva imaju godina. Omladinci: Na ovom prvenstvu imaju pravo nastupa muški i ženski takmičari, koji u godini održavanja prvenstva imaju godina. Na apsolutnom prvenstvu pravo nastupa imaju svi takmičari bez obzira na uzrasnu kategoriju-dob.

4 Član PROGRAM TAKMIČENJA 25 m BAZENI 50 m BAZENI I DEO II DEO III DEO IV DEO 1 50 KR mlp,p,k,o,a mlp,p,k,o,a KR mlp,p,k,o,a mlp,p,k,o,a KR mlp,p,k,o,a mlp,p,k,o,a KR mlp,p,k,o,a mlp,p,k,o,a KR p,k,o,a p,k,o,a KR p,k,o,a p,k,o,a 7 50 LE mlp,p,k,o,a mlp,p,k,o,a LE mlp,p,k,o,a mlp,p,k,o,a LE mlp,p,k,o,a mlp,p,k,o,a DEL mlp,p,k,o,a mlp,p,k,o,a DEL mlp,p,k,o,a mlp,p,k,o,a DEL p,k,o,a p,k,o,a PRS mlp,p,k,o,a mlp,p,k,o,a PRS mlp,p,k,o,a mlp,p,k,o,a PRS mlp,p,k,o,a mlp,p,k,o,a MEŠ mlp,p,k,o,a MEŠ mlp,p,k,o,a mlp,p,k,o,a MEŠ p,k,o,a p,k,o,a 19 4X100 KR mlp,p,k,o,a mlp,p,k,o,a 20 4X200 KR mlp,p,k,o,a mlp,p,k,o,a 21 4X50 MEŠ mlp,p,k,o,a mlp,p,k,o,a 4X MEŠ mlp,p,k,o,a mlp,p,k,o,a ZAVRŠNE ODREDBE Član 20. OBAVEZE PRIREðIVAČA SVIH DELOVA PRVENSTVA PSV - Priređivač prvenstva ima obavezu da obezbedi sve uslove za održavanje takmičenja, po pravilima PSS i FINE; - Da obezbedi elektronsko merenje vremena i obradu podataka; - Da obezbedi nagrade za prvoplasirane takmičare i ekipe; - Da snosi troškove delegiranih sudija i komesara; - Da dostavi svim klubovima učesnicima prvenstva startne liste, a najkasnije za 7 dana zapisnik sa takmičenja, u formi koju propisuje Pravilnik za plivačka takmičenja, - Da snosi troškove zakupa plivališta za prvenstvo, - Da snosi troškove razglasa.

5 5 Član 21. OBAVEZE ORGANIZATORA SVIH DELOVA PRVENSTVA PSV - Da obezbedi potrebne uslove na plivalištu po pravilima PSS; - Da obezbedi potreban broj pratećih lica; - Da obezbedi razglas, - Da obezbedi prostoriju za sastanak delegata, jedan sat pre početka svakog dela prvenstva, - Da obezbedi rezervaciju za smeštaj i ishranu sudija. Član 22. Sve što nije predviđeno ovim propozicijama važe odredbe opštih propozicija. Ove propozicije važe od Izvršni odbor PSV ima pravo tumačenja odredaba ovih Propozicija. KAZNENE ODREDBE Član 23. Novčanom kaznom kazniće se klub za sledeća nepoštovanja ovih propozicija: a/ neizlazak na start plivača koji nije odjavljen iznosom od 1000 dinara, a štafeta sa 2000; b/ Nesportsko ponašanje, vređanje ili omalovažavanje drugih takmičara, službenih lica ili publiku na takmičenju iznosom od 2000 dinara; c/ Lažno predstavljanje, nastup sa neispravnim takmičarskim ispravama, kazniće se iznosom od 3000 dinara; Novčanom kaznom kazniće se sudija, ili drugo službeno lice na takmičenju za sledeće prekršaje: a/ nesavesno obavljanje poslova na takmičenju koje se manifestuje višestrukim ponavljanjem grešaka u radu, iznosom od 1000 dinara; b/ neprimereno ponašanje, alkoholisano stanje, vređanje i omalovažavanje učesnika takmičenja, iznosom od 2000 dinara; c/ svesno materijalno uticanje na povredu rezultata takmičenja, iznosom od 3000 dinara. Udaljavanjem sa takmičenja kazniće se roditelj ili drugi navijač kluba, ili plivača, u slučaju nesportskog navijanja, vređanja ili omalovažavanja takmičara, službenih lica ili ostatka publike. ROK ZA IZMIRENJE SVIH NAVEDENIH NOVČANIH KAZNI JE 8 DANA. U SLUČAJU DA SE KAZNENA MERA NE PODMIRI U SKLADU SA PRETHODNIM STAVOM, DISCIPLINSKI SUDIJA PSV ĆE IZREĆI STROŽU KAZNENU MERU. Član 24. Za tumačenje i kontrolu primene ovih propozicija, kao i primenu odredaba člana 23. nadležan je isključivo KOMESAR PSV. Zrenjanin g. Plivački savez Vojvodine