4.3. Poveznice (linkovi) 4. Izrada web stranica

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "4.3. Poveznice (linkovi) 4. Izrada web stranica"

Транскрипт

1 4.3. Poveznice (linkovi) 4. Izrada web stranica

2 Link Web stranice međusobno se povezuju poveznicama (linkovima). Link je veza na neki sadržaj na web stranici koju gledamo ili na neku drugu web stranicu, ili na sadržaj na nekoj drugoj web stranici. Svaka web stranica jedinstven je dokument, te joj moramo dati naziv. Kad dajemo naziv web stranici moramo paziti da ne koristimo hrvatske znakove s kvačicama (č, ž, š, đ ), te da prilikom pisanja naziva ne bude razmaka.

3 Mapa Sjetimo se da smo kod izrade web stranice u Notepadu (ili u KompoZeru ako ste ga instalirali), na samom početku stvorili mapu u koju smo spremali web stranicu (HTML dokument). Kod izrade web stranica u tu istu mapu stavljamo slike, video, zvuk i dokumente koje želimo staviti u sadržaj web stranice. Važno je da nam se svi sadržaji nalaze u istoj mapi.

4 Web sjedište Više web stranica koje su povezane linkovima nazivamo zajedničkim nazivom web sjedište (web site). Početna i najvažnije web stranica web sjedišta, zove se index.html. Index.html možemo zamisliti kao papir na koji stavljamo linkove (samoljepljive papiriće) na druge web stranice.

5 Povezivanje dva HTML dokumenta linkovima Povezat ćemo stranice orange.html, yellow.html i green.html koje smo napravili prošli put. HTML tagovi za poveznicu (link) su <a> i </a>. Dokument indeks.html iz vaše mape otvaramo s Notepadom (desni klik na dokument->otvori programom->notepad) Upisat ćemo: <a href= yellow.html > Žuta </a>. Vrijednost atributa href naziv je web-stranice na koju se želimo povezati, a tekst između tagova <a> i </a> predstavlja link.

6 Na jednak način uvrstimo linkove na stranice orange.html i green.html Tipku Backspace koristimo za povratak na stranicu indeks.html.

7 FTP protokol Kada smo napravili svoje web sjedište moramo ga postaviti na Internet da bude vidljiv svima. To nam omogućava FTP (File Transfer Protocol). FTP je skraćenica od File Transfer Protokol, što znači protokol za prijenos datoteka, npr. slika, teksta, zvuka itd., preko Interneta. FTP protokol služi za brz i učinkovit prijenos podataka kroz mrežu.

8 Budući da FTP programi razmjenjuju podatke pomoću FTP protokola, upotrebljavamo ih tako da putem Interneta prenesemo datoteke i mape s našeg računala na drugo, obično poslužiteljsko, računalo (i obratno) Neki od tih programa koriste tekstualno, a neki grafičko sučelje. FTP protokol

9 Prostor za stranicu Da bismo objavili svoje stranice na Internetu moramo iznajmiti prostor na nekom web poslužitelju. Naš će nam pružatelj usluge (provider) dati podatke koji su nam potrebni za postavljanje stranica na Internet.

10 Postavljanje sadržaja na web Sadržaj za web možemo postaviti na server pomoću Upravljačke jedinice (Control Panela). Unutar Control panela odaberemo Network And Internet Connections, te My Network Places, odaberemo Add Network Place Kreiramo FTP pristup pomoću čarobnjaka Dodjeljivanje mrežnog mjesta web stranici Mrežno mjesto

11 Postavljanje sadržaja na web Upišemo adresu ftp protokola koju nam je dodijelio naš hosting provider Zatim treba upisati korisničko ime koje nam je dodijelio hosting provider I na kraju se stvori virtualna mapa u koju vršimo postavljanje sadržaja s našeg računala na web poslužitelj (server)

12 Objavljivanje (upload) Objavljivanje weba na internetu znači da sve datoteke i mape koje čine naš web treba prebaciti na poslužiteljsko računalo. Postupak prijenosa podataka s našeg računala na Internet zovemo objavljivanje (upload). KLIJENT (Naše računalo) Objavljiv anje (upload) POSLUŽIT ELJ

13 Važno! Važno je na samom početku web stranici dati naslov koje je vezan uz sadržaj koji prikazuje. To će nam pogotovo postati važno kad ćemo imati više web stranice. Na ovaj način olakšavamo navigaciju, prijelaz s jedne web stranice na drugu.

14 Sažetak Hosting provider pružatelj usluga smještaja web stranica na server Link - veza na neki sadržaj na web stranici koju gledamo ili na neku drugu web stranicu, ili na sadržaj na nekoj drugoj web stranici. <a> i </a> - Osnovni tag za poveznicu ili link.

15 1. Što je poveznica? 2. Što je FTP? 3. Što je indeksna stranica (index.html)? 4. Kako otvaramo novi HTML dokument?