Postavite pitanje Koristite pribor za automatsko pretraživanje kako biste pronašli odgovore na svoja pitanja

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Postavite pitanje Koristite pribor za automatsko pretraživanje kako biste pronašli odgovore na svoja pitanja"

Транскрипт

1 COVID-19 Centar za oporavak resursa Cross State Informacije o putovanju Proces za prijavu za grant za ekonomski oporavak Postavite pitanje Koristite pribor za automatsko pretraživanje kako biste pronašli odgovore na svoja pitanja Ostanite informisani Prijavite se da primate naš bilten o ekonomskim i društvenim odgovorima na COVID-19 Resursi za poslovanje Resursi za pojedince Resursi za zajednice BESPOVRATNA SREDSTVA (GRANTOVI) ZA HITNU EKONOMSKU OBNOVU VERMONT Često Postavljana Pitanja Trenutno finansiranje bespovratnih ekonomskih sredstava dolazi iz Zakona 115, koji će administrirati Agencija za trgovinu i razvoj zajednice i Služba/Odjel za poreze. Dodatno finansiranje za umjetničke i kulturne organizacije, preduzeća za rekreaciju i kompanije u ženskom i manjinskom vlasništvu je dostupno preko H.966. Ova preduzeća će koristiti ACCD-ovu aplikaciju za bespovratna sredstva za oporavak da bi se prijavila za ta sredstva. U planu su i dodatna sredstva za šumarstvo, zdravstvene radnike, predškolske ustanove, ljetne kampove, izvanskolske programe, lokalne uprave, stambene organizacije i vlasnike stambenih prostora za iznajmljivanje. Ove će programe administrirati odgovarajuće državne agencije i više informacija o tome kako se prijaviti će biti dostupno uskoro. ČESTO POSTAVLJENA PITANJA - Ko ima pravo na grant od ACCD-a?

2 - Kako se prijaviti za grant kod ACCD-a? - Mogu li dobiti pomoć pri prijavljivanju za grant? - Šta ako nemam sve informacije potrebne za prijavu? - Zaboravio/la sam lozinku. Kako mogu da je resetiram? - Mogu li djelomično ispuniti prijavu i vratiti joj se kasnije? - Postoji li maksimalni iznos granta? - Kako se izračunava visina granta? - Ako sam nedavno otvorio/la preduzeće i nemam podatke o mjesečnim prihodima od maja/svibnja do juna/lipnja da li još uvijek ispunjavam uslove? - Mogu li promijeniti svoju osnovu računovodstva? - Oporezivaju li se sredstva grantova? - Može li moj računovođa ispuniti prijavu za mene? - Postoji li papirna prijava? - Koji dio porezne prijave (tax return) treba upotrijebiti za prijavljivanje prihoda? - Za šta preduzeća mogu koristiti sredstva granta? - Mogu li se prijaviti za grant za ekonomski oporavak ako sam izgubio/la prihod od dugoročnog stanara, koji ne plaća najamninu na zakupljenoj nekretnini koju posjedujem? - Mogu li se prijaviti za grant za ekonomski oporavak ako imam gubitak prihoda od kratkoročnog ili sezonskog iznajmljivanja stana/sobe/prostora, a koje je uzrokovano prisilnim zatvaranjem, smanjenom potražnjom ili neplaćanjem najamnine zbog pandemije COVID-19? - Postoji li vremensko ograničenje kada mogu potrošiti grant? - Šta je NAICS kôd? Gdje mogu naći svoj? - Šta znači zahtjev zaposlenik koji nije vlasnik? - Da li samo-poduzetnici ispunjavaju uslove za apliciranje? - Šta znači zahtjev 75% ili veći pad ukupnog prihoda? - Šta znači biti u dobroj vezi sa Tax Department? - Šta znači biti u dobroj vezi sa državnim sekretarom? - Da li kompanije koje nisu iz Vermonta ispunjavaju uslove za dobivanje granta? - Šta će se dogoditi ako ACCD-u budu potrebne dalje informacije nakon što podnesem prijavu/zahtjev? - Trebam li još uvijek podnijeti zahtjev za grant kod ACCD-a ako sam primio PPP ili EIDL zajam ili neku drugu federalnu naknadu? - Šta se događa ako se prijavi više kvalifikovanih preduzeća nego što je raspoloživih sredstava za bespovratna sredstva? - Šta se događa nakon što podnesem prijavu?

3 - Nakon koliko vremena mogu očekivati da dobijem grant? - Hoće li se informacije o mojoj donaciji/grantu objaviti javno? - Postoje li druge donacije/grantovi vezane za COVID-19 od ostalih državnih agencija? - Gdje mogu pronaći dodatne resurse koji mogu biti dostupni za moje poslovanje, a kojim bih pomogao/la oporavku od ekonomskom pada uzrokovanog COVID-19 pandemijom? Ko ima pravo na grant od ACCD-a? Preduzeće koje ispunjava uslove će biti privatna organizacija koja: - Ima prebivalište ili ima svoje osnovno mjesto poslovanja u Vermontu - Ima jednog ili više zaposlenika koji nisu vlasnici u Vermontu, sa izuzetkom da preduzeća sa ženskim i manjinskim vlasništvom sa nula zaposlenih imaju pravo na grant preko ACCD-a. - Je bila otvorena i aktivna sa radom prije 15. februara/veljače godine - Je otvorena u trenutku prijave ili je zatvorena zbog ograničenja u vezi sa COVID-19, ali može potvrditi da se namjerava ponovo otvoriti nakon ukidanja ograničenja u vezi sa COVID-19 - Nije preduzeće ili organizacija, niti podružnica kompanije ili organizacije, niti je u vlasništvu preduzeća ili organizacije, koji su prijavili više od 20, USD ukupnog prihoda - Je doživjela 50% ili više pada ukupnog prihoda u bilo kojem jednomjesečnom periodu od 1-og marta/ožujka do 31-og avgusta/kolovoza 2020., u odnosu na isti mjesec u godini - Nije trenutno u bankrotu u odnosu na Poglavlje 7 - Je u dobrom stanju kod Vermont Department of Taxes - Je u dobroj vezi sa Vermont Secretary of State - Nije primila grant/besplatna sredstva za hitan ekonomski oporavak u Vermontu od druge agencije države Vermont - Ne naplaćuje porez na sobe i obroke i / ili porez na promet i upotrebu ILI izvještava Porezno Odjeljenje u Vermontu o ovim porezima samo na godišnjoj osnovi (obično zbog malih iznosa naplate) -Nema mojvtax račun

4 Kako se prijaviti za grant kod ACCD-a? Možete se prijaviti tako što ćete otvoriti link za prijavu na stranici aplikacije Economic Recovery Grants Mogu li dobiti pomoć pri prijavljivanju za grant? Ako vam je potrebna pomoć, možete nas kontaktirati koristeći naš "Economic Recovery Grants Live Chat" koji se nalazi na svakoj web stranici koja je povezana sa donacijama za ekonomski oporavak, ili pozivom na broj Molimo vas za strpljenje u vezi sa kašnjenjem u odgovorima ili čekanjem na telefonskoj vezi, uzrokovanim očekivanim porastom u broju zahtjeva i pitanja. Što ako nemam sve informacije potrebne za prijavu? Preporučujemo da prikupite sljedeće informacije prije nego što pokrenete zahtjev. Svi dokumenti moraju biti u PDF formatu: a-informacije o vašem W-9 (ako ga imate) b - Federalne i državne prijave poreza za godinu (ili Obrazac 990 za organizacije oslobođene poreza na dohodak) c-izvještaji o prihodima mjesec po mjesec za i godinu (YTD) d-vermontski identifikacijski broj poslovnog računa (koristi se u prijavi Odjeljenja za poreze). Ove informacije će biti tražene da se popune na zahtjevu, ali nisu obavezno polje za ispuniti. e- Federalni identifikacijski broj poslodavca (FEIN) f-kontakt informacije za osobu odgovornu za prijavu Prijava bi se trebala popuniti u roku od minuta ako imate sve svoje podatke spremne. Grantovi će se dodjeljivati na principu first come, first served tako da je vrlo važno imati sve što trebate za prijavu spremno kad aplikacija postane aktivna.

5 Važno je unijeti SVE potrebne podatke PRAVILNO tokom prijave. Sve prijave, koje su nepotpune će biti odstranjene iz reda čekanja i vraćene natrag. Osoblje agencije i pozivnog centra nisu u mogućnosti mijenjati BILO KOJA polja popunjena u aplikacijama. Ako su potrebne izmjene (adresa e-pošte, nepotpuni dokumenti, netačne informacije o poslovnom ID-u), vaša aplikacija će se odstraniti iz reda kako biste izvršili te potrebne izmjene i moraćete je ponovo poslati na kraj reda čekanja. Zaboravio/la sam lozinku. Kako mogu da je resetiram? Prilikom prijave potrebno je napraviti korisnički ID i lozinku. Veoma je važno da pravilno unesete svoju adresu. Ako trebate resetirati lozinku, kliknite na "Zaboravio/la sam lozinku." Na adresu koju ste naveli ćete primiti sa uputama o resetiranju lozinke. Ako pogrešno otkucate svoj adresu, nećete primiti i nećete moći resetirati lozinku. Mogu li djelomično ispuniti prijavu i vratiti joj se kasnije? Da. Prilikom prijave potrebno je napraviti korisnički ID i lozinku. Pomoću tih podataka možete pristupiti vašoj aplikaciji ako se budete trebali kasnije vratiti na istu. Aplikacija će ostati u statusu "nije predata" sve dok se ne ispuni i ne preda. Postoji li maksimalni iznos nepovratnih sredstava? Da. Maksimalni iznos granta je USD. Kako se izračunava visina granta? Ako se kvalifikujete za pomoć, vaš grant će biti 10% od vašeg ukupnog prihoda prema izvještajima o poreznim prijavama za kalendarsku godinu, umanjenom za svako osiguranje poslovnog prekida. Maksimalni grant iznosi USD. Preduzeća sa više

6 od 20, američkih dolara ukupnog prihoda u kalendarskoj godini nisu kvalifikovana za dodjelu granta. Ako sam nedavno otvorio/la preduzeće i nemam podatke o mjesečnim prihodima od maja/svibnja do juna/lipnja 2019 godine, da li još uvijek ispunjavam uvjete? Ne. Preduzeća koja podnose smanjenje prihode za bilo koji mjesec od maja do juna moraju imati mjesečne izvještaje o prihodu za isto razdoblje u godini za potrebe usporedbe i za izračunavanje dodjele nepovratnih sredstava. Preduzeća koja nisu imala prihode ili nisu bila otvorena za dato razdoblje u godini, nisu podobna za primanje granta. U planu su dodatna sredstva za neka preduzeća, koja su trenutno nepodobna. Mogu li promijeniti svoju osnovu računovodstva? Mjesečni finansijski izvještaji moraju biti u skladu. Novčana osnovica za jednu godinu i obračunska osnova za drugu neće se prihvaćati. Oporezivaju li se sredstva grantova? Da. Preduzećima koja dobiju grantove poslat će se 1099 porezni formular. Može li moj računovođa ispuniti prijavu za mene? Da. Treće lice, poput knjigovođe, može ispuniti prijavu u ime poslovnog klijenta ako to poslodavac ovlasti. Preduzeća moraju ovjeriti nekoliko potvrda u prijavi. Podnosioci zahtjeva također mogu upisati dodatne kontakte u prijavu (na primjer, vaš CFO ili generalni zastupnik ili advokat/odvjetnik/ca); ovi dodatni kontakti mogu pristupiti i dorađivati zahtjev.

7 Postoji li papirna prijava? Trenutno ne prihvaćamo papirne prijave. Podnosioci zahtjeva bez pristupa internetu ili računara mogu dobiti pomoć u popunjavanju aplikacije kontaktirajući svoju lokalnu korporaciju za regionalni razvoj. Koji dio porezne prijave (povratne takse) treba upotrijebiti za prijavljivanje prihoda? - Partnerstva: Obrazac Red1c - Samo-poduzetnici/ce: obrazac 1040, raspored C - redak 2 - C-korporacije: Obrazac Red 1c - S-korporacije: Obrazac 1020-S - Red 1c - Nekretnine i povjerenja: Raspored Cs koji je 1040 Raspored Cs - Samo-poduzetnici/ce sa prihodima od najma/rente: Obrazac 1040, Prilog E Za šta preduzeća mogu koristiti sredstva granta? The Vermont Economic Recovery Grants se izdaju kao pomoć u pružanju ekonomske podrške vašem poslovanju, na šta je uticalo smanjenje potrošačke potražnje prouzrokovano COVID-19 pandemijom. Sredstva se mogu koristiti kako za plaćanje potrebnih troškova koje vaša kompanija snosi, tako i za troškove koji su izravno povezani sa odgovorom vašeg preduzeća na COVID-19. Ova se sredstva ne smiju koristiti za troškove koji su pokriveni sredstvima primljenim iz drugih federalnih izvora. Ta se sredstva trebaju koristiti samo za troškove koji su nastali nakon tog razdoblja za koji su korištena federalna sredstva. Pregledajte dodatne upute u vezi sa dupliranjem beneficija.

8 Mogu li se prijaviti za Economic Recovery Grant ako sam izgubio/la prihod od dugoročnog stanara, koji ne plaća najamninu na zakupljenoj nekretnini koju posjedujem? Ne, posebni Rental Assistance Program će osigurati plaćanja vlasnicima nekretnina za propušteno plaćanje stanarina stanarima sa dugoročnim zakupom. Rental Assistance Programom upravljat će Vermont State Housing Authority, a očekuje se da će isti biti dostupan od 13. jula/srpnja. Mogu li se prijaviti za Economic Recovery Grant ako imam gubitak prihoda od kratkoročnog ili sezonskog iznajmljivanja stana/sobe/prostora, a koje je uzrokovano prisilnim zatvaranjem, smanjenom potražnjom ili neplaćanjem najamnine zbog pandemije COVID-19? Da. Postoji li vremensko ograničenje kada mogu potrošiti grant? Da. Preduzeća koja ispunjavaju uslove moraju potvrditi da će do 30. decembra/prosinca potrošiti grant sredstva. Šta je NAICS kôd? Gdje mogu naći svoj? The North American Industry Classification System (NAICS) koriste Sjedinjene Države, Kanada i Meksiko za klasifikaciju preduzeća po industriji/djelatnosti. Svako preduzeće određuje svoj šestocifreni broj NAICS-a na osnovu većine aktivnosti u poslu. Kada podnesete federalni porez na dohodak (federal income tax), dajete "poslovni kôd" koji se temelji na NAICS broju, a informacije za prijavu vašeg poslovnog poreza uključuju tabelu tih kodova. Neprofitne organizacije možda nemaju odgovarajuću šifru/kod NAICS i izuzete su iz ovog uslova.

9 Šta znači uslov zaposlenik koji nije vlasnik? Preduzeća moraju imati najmanje jednog zaposlenog da bi imala pravo na Economic Recovery Grant. Ovo znači da je prihvatljivo svako preduzeće koje je u bilo kojem trenutku imalo barem jednog zaposlenog na određeno ili puno radno vrijeme od 1. januara/sječnja do 31. marta/ožujka godine. Zaposlenik mora biti "W-2", što znači da mu vaše preduzeće izdaje W-2. Ne moraju da budu zaposleni sa punim radnim vremenom. Ako zaposlite poduzetnika po ugovoru i date im 1099 obrazac, oni se ne smatraju zaposlenicima. Da li se samo-poduzetnici kvalifikuju? Ukoliko ste samostalni poduzetnik/ca i sami radite u svom poslu, nećete imati pravo na grant. Međutim, ako je samostalno vlasništvo preduzeća 51% ili više u ženskom ili manjinskom vlasništvu, tada će biti prihvatljivo za finansiranje. Podnosioci prijava će se u prijavi pitati ako je njihovo poslovanje 51% ili više u ženskom ili manjinskom vlasništvu. Šta znači zahtjev 50% ili veći pad ukupnog prihoda? Economic Recovery Grants zahtijevaju od preduzeća da pokažu najmanje 50% gubitka u ukupnom prihodu u bilo kojem jednomjesečnom razdoblju od 1. marta/ožujka do 31. avgusta/kolovoza u odnosu na isti mjesec u 2019-toj. Preduzeća će morati dokumentovati taj gubitak do prenosa mjesečnih izvještaja o dohotku koji pokazuju gubitak za jedan od mjeseci: mart, april, maj ili juni. Šta znači biti u dobroj vezi sa Tax Department?

10 Dobro stanje vašeg poslovanja znači da su sve potrebne porezne prijave podnosene i da su svi porezi plaćeni, ILI ako dugujete neki dospjeli porez, imate plan plaćanja putem kojeg isti otplaćujete. Ako imate neplaćeni porez za vaše poslovanje, možete nazvati (802) da tražite plan plaćanja. Svi porezni obveznici koji nisu u dobrom stanju mogu se smatrati nepodobnim za bespovratna sredstva. Šta znači biti u dobroj vezi sa Secretary of State? To što se smatra dobrom reputacijom znači da kompanija može potvrditi da je u skladu sa svim zakonskim zahtjevima da zadrži isključivo pravo na svoje poslovno ime i ovlast za vođenje poslovanja pod svojim poslovnim imenom u državi Vermont. Za ispunjavanje prijave nije potreban Certificate of Good Standing. Da li kompanije koje nisu iz Vermonta ispunjavaju uvjete za grant? Zakon 115 nalaže da preduzeća koja ispunjavaju uslove imaju prebivalište ili primarno mjesto poslovanja u Vermontu. Generalno, ako vaš posao ima sjedište u Vermontu, bit ćete podobni, a ako vaš posao nije sa sjedištem u Vermontu, nećete imati pravo na grant. Ako niste sa sjedištem u Vermontu, ali vjerujete da vam je osnovno mjesto poslovanja Vermont, obratite nam se putem "Economic Recovery Grants Live Chat" koja se nalazi na svakoj web stranici koja je povezana Economic Recovery Grants, ili pozivom na broj Ako posao posluje u više država, za određivanje glavnog mjesta poslovanja uzima se u obzir nekoliko faktora, uključujući mjesto gdje se nalazi rukovodstvo, gdje se vode knjige i evidencije i gdje viši službenici vode glavne poslove. Šta će se dogoditi ako ACCD-u budu potrebne dalje informacije nakon što podnesem prijavu/zahtjev? Zahtjev će zatražiti telefonski i kontakt za vaše poslovanje u slučaju bilo kakvih pitanja koja ACCD može imati o vašoj prijavi. Važno je dati tačne informacije i

11 uspostaviti kontakt koji je lako dostupan, jer ćete željeti zadržati svoje mjesto u redu za čekanje. Trebam li još uvijek podnijeti zahtjev za bespovratna sredstva kod ACCD-a ako sam primio PPP ili EIDL zajam ili neku drugu federalnu naknadu? Da. ACCD i Department of Taxes osiguravaju Vermont Emergency Economic Recovery Grants kako bi pružili ekonomsku podršku onim preduzećima u Vermontu koja su pretrpjela troškove i / ili ekonomske gubitke uslijed COVID-19 pandemije. Postoji nekoliko drugih izvora podrške za preduzeća, uključujući (ali ne ograničavajući se na) Program zaštite plata (Paycheck Protection Program - PPP) i Zajam za ekonomske povrede od katastrofe (Economic Injury Disaster Loan - EIDL). Država priznaje da ovi drugi programi pokrivaju samo dio troškova i / ili izgubljenih prihoda sa kojima se preduzeća suočavaju kao rezultat COVID-19, i vjeruje da je program na odgovarajući način osmislila kako bi pružila podršku izvan ovih programa, a koja se odnosi na dio troškova / izgubljenih prihoda koji nisu pokriveni drugim izvorima finansiranja. Šta se događa ako se prijavi više podobnih preduzeća nego što je raspoloživih sredstava za bespovratna sredstva? ACCD će dodjeljivati bespovratna sredstva po principu first come, first served sve dok se ne iscrpe raspoloživa sredstva bespovratnih sredstava. Zahtjev možemo smatrati potpunim samo ako ima sve informacije potrebne za provjeru podobnosti. Iz tog razloga, presudno je osigurati da kada podnesete zahtjev imate sve potrebne podatke za unos, a informacije koje upišete u zahtjev su tačne. Ako se vaša prijava odgodi zbog netačnih informacija ili nepotpunog unosa podataka, nećete uspjeti rezervisati vaše mjesto u redu za sredstva. Šta se događa nakon što podnesem prijavu? Vaš će se zahtjev dodati u red i pregledati od strane ACCD-a redoslijedom kojim je primljena. Član osoblja ACCD-a će vam se obratiti kontaktnim podacima koje ste naveli

12 ako postoje pitanja u vezi sa vašom prijavom. O odluci ćete biti obaviješteni čim je to moguće. Nakon koliko vremena mogu očekivati da dobijem grant? Sva plaćanja se vrše u čekovnom obliku. Čekovi će se izdavati svake sedmice/tjedna. Sredstva će biti isplaćena u najkraćem mogućem roku. Ako niste dobili ček u roku od mjesec dana od odobrenja vaše prijave, kontaktirajte nas "Economic Recovery Grants Live Chat" opciju, koji se nalazi na svakoj web stranici koja je povezana sa Economic Recovery Grants ili pozivom na broj Hoće li se informacije o mom grantu objaviti u javnosti? Da. Zakon 115 zahtijeva da ACCD preda izvještaj koji uključuje odobrene iznose i imena pojedinačnih primatelja grantova Vermont Legislature do 15-tog ili prije 15-tog avgusta/kolovoza. Te će informacije biti javno dostupne. Porezne informacije koje podnesete kao podršku zahtjevu neće biti dostupne zakonodavstvu ili javnosti. Postoje li druge donacije/grantovi vezane za COVID-19 od ostalih državnih agencija? Da. Ako ste preduzeće koja prikuplja porez na sobe i obroke i / ili porez na promet i upotrebu i izvještava Odjeljenje za porez u Vermontu o ovim porezima na mjesečnoj ili tromjesečnoj osnovi, možda se možete kvalifikovati za grant koji administrira Department of Taxes. Ako ste poljoprivredno preduzeće ili ako je vaš posao od 1. marta/ožujka otpremio ili prerađivao mlijeko, možda ćete imati pravo na grant koji će administrirati Agency of Agriculture, Food and Markets.

13 U planu su i dodatna sredstva za šumarstvo, zdravstvene radnike, predškolske ustanove, ljetne kampove, izvanskolske programe, lokalne uprave, stambene organizacije i vlasnike stambenih prostora za iznajmljivanje. Ove će programe administrirati odgovarajuće državne agencije i više informacija o tome kako se prijaviti će biti dostupno uskoro. Preduzeća mogu dobiti samo jedan grant iz bilo kojeg od ovih izvora. Gdje mogu pronaći dodatne resurse koji mogu biti dostupni za moje poslovanje, a kojim bih pomogao/la oporavku od ekonomskom pada uzrokovanog COVID-19 pandemijom? Za najnovije informacije o svim dostupnim programima u cijeloj državi, preporučujemo često provjeravanje COVID-19 Recovery Resource Center.