ZAGREBAČKI KUGLAČKI SAVEZ REPUBLIKE HRVATSKE HRVATSKE KUGLAČKE LIGE I. I II. STUPANJ 2013./2014. GODINA

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "ZAGREBAČKI KUGLAČKI SAVEZ REPUBLIKE HRVATSKE HRVATSKE KUGLAČKE LIGE I. I II. STUPANJ 2013./2014. GODINA"

Транскрипт

1 ZAGREBAČKI KUGLAČKI SAVEZ EKIPNO PRVENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE HRVATSKE KUGLAČKE LIGE I. I II. STUPANJ 2013./2014. GODINA PROPOZICIJE SUDAČKI NAPUTAK MANDATNE KAZNE RASPORED UTAKMICA ADRESAR KLUBOVA ADRESAR KUGLANA ADRESAR SUDACA POPIS IGRAČA KALENDAR NATJECANJA 2013./2014. Zagreb, kolovoz godine

2 ZAGREBAČKI KUGLAČKI SAVEZ Izvršni odbor Na temelju članka 41. točke 13. Statuta Zagrebačkog kuglačkog saveza, Izvršni odbor Zagrebačkog kuglačkog saveza, na svojoj 10. sjednici održanoj dana godine donio je sljedeće: P R O P O Z I C I J E EKIPNOG PRVENSTVA REPUBLIKE HRVATSKE ZA 2013./2014. GODINU LIGE 1. i 2. STUPNJA 1. OPĆE ODREDBE 1.1. Propozicije ekipnog prvenstva Republike Hrvatske u kuglanju klasičnim načinom za 2013./2014. godinu (u daljnjem tekstu: Propozicije) odnose se na lige 1. i 2. stupnja, a prema Sustavu natjecanja Hrvatskog kuglačkog saveza: - Treća Hrvatska liga Centar muški (2. stupanj) - Regionalna liga Zagreb muški (1. stupanj) 1.2. Natjecanje će se odvijati po važećim pravilnicima i aktima HKS: - Pravilnik kuglanja na devet (9) čunjeva klasičan način - Sudački pravilnik Pravilnik o radu i organizaciji kuglačkih sudaca - Pravilnik o registraciji klubova i igrača - Pravilnik o materijalnoj i disciplinskoj odgovornosti Odredbe ostalih Pravilnika HKS-a i Odluke IO ZKS-a primjenjivat će se u slučajevima kada se odnose na ekipna natjecanja Natjecanje se regulira ovim Propozicijama u svim elementima kuglačke igre, kada su akti HKS-a nedorečeni ili svojim odredbama ne utvrđuju organizaciju i regularnost, a sa svrhom promicanja i napretka kuglanja Raspored utakmica s utvrđenim početcima utakmica, Sudački naputak, Adresar klubova s popisom odgovornih osaba, Popis igrača (samo informacija), Popis sudaca, Mandatne kazne te Kalendar natjecanja sastavni su dio ovih Propozicija.

3 2. ORGANIZACIJA NATJECANJA 2.1. Natjecanje priređuje Izvršni odbor Zagrebačkog kuglačkog saveza. Organizator natjecanja je Natjecateljska komisija ZKS. Operativni izvršitelj organizacije je voditelj lige. Izvršitelji organizacije pojedinih utakmica su klubovi domaćini, koji su obvezni ispunjavati sve dužnosti po članku 51. Pravila Suorganizator natjecanja su sudačke organizacije Zagrebačkog kuglačkog saveza, a prema svojim nadležnostima Suorganizator natjecanja je Disciplinska komisija Zagrebačkog kuglačkog saveza, a prema svojim nadležnostima Izradu rasporeda odigravanja, praćenje rezultata te davanje suglasnosti na eventualne odgode vrši voditelj lige, kojeg postavlja Izvršni odbor Zagrebačkog kuglačkog saveza Posebne nadležnosti voditelja lige su: - utvrđuje prijedlog članova klubova u ligama, - utvrđuje završni poredak ekipa, - rješava prigovore i žalbe u prvom stupnju, - imenuje glavnog suca ili delegata po svojoj prosudbi ili na traženje nekog od članova lige. - donosi rješenje o suspenzijama, kaznama i sankcijama po Propozicijama. Posebne zadaće i odgovornosti voditelja lige u natjecanju su: - izrada rasporeda utakmica - rješava traženje odgode ili pomaka utakmica - utvrđuje termin odgođenih ili pomaknutih utakmica - verificira i registrira postignute rezultate - utvrđuje poredak tijekom odigravanja natjecanja - po službenoj dužnosti pokreće disciplinski postupak. Voditelj lige je obvezan uredno i ažurno voditi evidenciju: - odigranih utakmica - postignutih rezultata ekipa i igrača - bodovni saldo, poene i setove za svaku ekipu - trenutni poredak 2.6. Delegiranje glavnih sudaca za utakmice vrši se s popisa liste glavnih sudaca, utvrđene po SK HKS, a prema popisu sudaca koji je sastavni dio ovih Propozicija. Delegiranje članova sudačke ekipe vrše domicilni Zborovi sudaca Županijskih kuglačkih Saveza (ŽKS) i Zagrebačkog kuglačkog saveza (ZKS) za svoje članove pojedinih liga. Sudačka ekipa se delegira najmanje pet (5) dana prije prvog u mjesecu za taj mjesec, a prije službenog početka utakmice. Pojedinu utakmicu sudi sudačka ekipa u sastavu: Glavni sudac i pomoćni sudac Na pojedine utakmice voditelj lige može imenovati delegata ili glavnog suca prema svojoj prosudbi ili na traženje jednog od članova lige. Zahtjev za imenovanje delegata ili glavnog suca treba dostaviti voditelju lige najmanje sedam (7) dana ranije od termina odigravanja utakmice. Za traženje Delegata i/ili Glavnog suca na pojedinoj utakmici utvrđuje se pristojba od 400,00 kuna po osobi, koju tražitelj mora uplatiti u momentu podnošenja zahtjeva na žiro račun Saveza.

4 2.8. Vodstvo utakmice (VU) čine po jedan predstavnik svakog kluba i glavni sudac. Obveze, prava i dužnosti VU identični su obvezama, pravima i dužnostima delegata, koji su izrijekom naznačeni u člancima od 105. do 112. Pravila. Imenovanje Delegata za neku utakmicu isključuje ustrojstvo vodstva utakmice Klubovi članovi lige izravno su odgovorni da se utakmice odigravaju u redu i regularno u smislu i duhu Pravilnika HKS, ovih Propozicija i sudačkog naputka. Klubovi domaćini utakmica, posebno su dužni: - osigurati ispravnost kuglačkih staza, automata, pribora i rekvizita - osigurati dežurnu stručnu osobu - osigurati redarsku službu - osigurati funkcionalne i uredne svlačionice i sanitarni čvor - zabraniti pušenje u kuglačkoj sali - osigurati slobodan ulaz i nesmetano praćenje utakmice gostujućoj ekipi do 10 (deset) osoba, te članovima IO HKS, IO ZKS, IO KSZŽ, IO KSKŽ, IO KSSMŽ, te natjecateljskoj komisiji ZKS i voditelju lige. - osigurati ulaznice do 15% gledališta, na zahtjev gostujuće ekipe. - osigurati osobu za nanošenje namjenskog sredstva (špricanje) za čunjeve prije početka utakmice. Neispunjavanje obveza iz gornjeg stava povlači disciplinsku i materijalnu odgovornost kluba i odgovorne osobe, te se kažnjava sa 100,00 kn po stazi na dotičnoj utakmici. Za špricanje čunjeva mogu se koristiti sva sredstva na bazi silikonskog ulja, koja pospješuju klizanje čunjeva na križištu Gostujuća ekipa je obvezna koristiti najoptimalniji prijevoz sa svrhom pravovremenog dolaska Gostujući klubovi posebno su dužni: - uputiti zamolbu za potreban broj ulaznica - podmiriti sve učinjene troškove u svezi svoje zamolbe, odmah po dolasku na utakmicu, odnosno prije početka utakmice Kašnjenje domaće ekipe glavni sudac će tolerirati do petnaest (15) minuta, a gostujuće ekipe do trideset (30) minuta. U slučaju većeg zastoja u prometu i slično, gostujuća ekipa je obavezna domaćinu javiti da kasne i razloge istog, a domaća i sudačka ekipa obavezna je čekati maksimalno dva (2) sata od vremena predviđenog za predaju prijave sastava ekipe za dotičnu utakmicu. U slučaju nedolaska ekipe, oba kluba su dužni dostaviti detaljno izvješće voditelju lige u roku od četrdesetosam (48) sati. 3. PRAVO SUDJELOVANJA I NASTUPA 3.1. Pravo sudjelovanja u ligama stekli su klubovi imenovani u Rasporedima utakmica pojedinih liga Pravo nastupa za ekipu imaju svi uredno registrirani igrači s ovjerenom liječničkom osposobljenošću od (6) šest mjeseci starosti. Nastup se ostvaruje na osnovi jedinstvene osobne kuglačke iskaznice HKS, s upisanim datumom prava nastupa i obavljenog liječničkog pregleda. Pravo nastupa za ekipu imaju igrači rođeni do i stariji. Iznimno mogu nastupiti i mlađi, ali ne mlađi rođeni godine.

5 3.3. Klubovi mogu sastavljati ekipu od prijavljenih igrača s POPISA IGRAČA, koji je pohranjen u tajništvu ZKS-a, kod voditelja lige Tijekom natjecanja klubovi mogu dopunjavati POPIS IGRAČA. Dopuna se mora dostaviti voditelju lige najmanje tri (3) dana prije nastupa dotičnog igrača Postignuti rezultati igrača izvan Popisa igrača će se brisati, a rezultat utakmice ponovno verificirati s novim proračunskim ishodom Na jednoj utakmici mogu za jednu ekipu nastupiti najviše dva igrača strana državljana. U slučaju zamjene igrača stranog državljana isto tako stranim državljaninom, nastup se računa kao jedan nastup stranog državljana (strani državljani mogu izvesti ukupno 240 hitaca) Na jednoj utakmici mogu za jednu ekipu nastupiti i dva igrača na dvojnoj registraciji. U slučaju zamjene igrača na dvojnoj registraciji isto tako dvojno registriranim igračem, nastup se računa kao jedan nastup dvojno registrirana igrača (dvojno registrirani igrači mogu izvesti ukupno 240 hitaca) U iznimnim slučajevima glavni sudac će dozvoliti nastup igraču-ici, odnosno cijeloj ekipi, bez iskaznica HKS. U gornjem slučaju predstavnik kluba čini prekršaj, glavni sudac će nastup omogućiti na temelju dobivenog osobnog dokumenta sa slikom igrača, te izjave igrača o ispravnosti registracije i posjedovanja valjanog liječničkog pregleda te preuzimanja nastupa na vlastitu odgovornost. U slučaju iz stava 1 ekipa je dužna postupiti po članku 59. Pravila kuglanja na devet čunjeva. 4. NAČIN NATJECANJA 4.1. Odigravanje natjecanja u 3. Hrvatskoj ligi organizira se ligaškim sustavom ("svaki sa svakim") po dvostrukom bod načinu. Regionalna liga organizira se ligaškim sustavom ("svaki sa svakim") po dvostrukom Bod načinu. Nakon završenog ligaškog sustava odigrava se razigravanje za plasman od prvog do četvrtog mjesta, te razigravanje od petog do sedmog mjesta također ligaškim sustavom ("svaki sa svakim") po dvostrukom bod načinu s time da se bodovi, poeni i setovi iz prvog dijela prenose u razigravanje Redoslijed utakmica utvrđen je rasporedom utakmica, po BERGER-ovim tablicama, poluizravnim ždrijebom, a usklađen s korištenjem objekata i početka utakmica Ekipu čini sastav od šest (6) igrača koji odigravaju stodvadeset (120) hitaca mješovito /6x4x(15+15)/ na četiri (4) staze ili na šest (6), ukupno 720 hitaca.

6 5. ODIGRAVANJE UTAKMICA 5.1. Natjecanje će se održati u mjestima i na objektima, stazama, priborom i rekvizitima, na dan i u vrijeme prema Rasporedu utakmica, a koje su sudionici istakli u svojim prijavama za sudjelovanje. Sve utakmice obavezno se moraju igrati na trbušastim čunjevima. Čunjevi se mogu koristiti sa ili bez opruge i kuglice. Ako klub na početku prvenstva počne koristiti čunjeve sa oprugama i kuglicama, tada se na svim stazama na kojima se igraju utakmice i to u tijeku cijelog prvenstva, moraju koristiti takvi čunjevi. Ako klub na početku prvenstva počme koristiti čunjeve bez opruga i kuglica, tada se na svim stazama na kojima se igraju utakmice i to u tijeku cijelog prvenstva, moraju koristiti takvi čunjevi. Svi čunjevi bez obzira na vrstu, moraju imati važeći atest od WNBA I NBC, predviđen za klasično kuglanje na 9. čunjeva. Čunjevi koji u svom donjem dijelu imaju ugrađenu kuglicu a kuglica ili opruga su neispravni isti nisu dozvoljeni za upotrebu. U slučaju negativnog nalaza o ispravnosti čunjeva Voditelj lige mora zahtjevati postavljanje ispravnih, a u protivnom zabraniti odigravanje utakmica na neispravnoj kuglani. Voditelj lige može odobriti izmjenu prijavljenih staza samo u slučaju novoizgrađenih ili preuređenih staza te zbog više sile Utakmice se odigravaju «igrač protiv igrača», i na «ukupno» srušene čunjeve Na svim utakmicama moraju se koristiti jedinstveni obrasci (izuzev kuglana koje su opremljene pisačima) koje je izdao organizator Trenutkom prijave sastava utakmica službeno počinje, a potpisom ekipnog zapisnika i sudačkog izvješća na kraju utakmice i službeno završava utakmica Prijava Sastava ekipe za svaku pojedinu utakmicu broji najviše do deset(10) igrača, uključujući i četiri (4) pričuvna od kojih su (ako su prijavljena četiri), dva predviđena za takozvanu (prevedeno iz međunarodnog Sportskog pravilnika) TAKTIČKU IZMJENU, a dva za redovitu izmjenu igrača. Kad je prijavljeno manje od četiri pričuvna igrača, isti se mogu koristiti za bilo koju vrstu izmjene ali opet ne više od dvije za pojedinu vrstu. U slučaju nepotpunog broja igrača u prijavi sastava ekipe obavezno na prazna mjesta upisati NEMA. Prijavljeni sastav ekipe ne može se mijenjati niti dopunjavati. Treći (3.) odnosno četvrti (4.) strani državljanin ili dvojno registrirani igrač može biti upisan u Prijavi sastava pod rednim brojem sedam, osam, devet ili deset (7,8, 9 ili 10). U prijavi sastava obavezno se moraju upisati predstavnik i kapetan ekipe, koji moraju biti različite osobe. Kapetan ekipe mora biti jedan od prijavljenih igrača Redoslijedom upisa igrača u Prijavi sastava pod rednim brojem 1. do 6. nije i redoslijed nastupa igrača. Svaki blok igrača ekipa je dužna prijaviti glavnom sucu najmanje dvanaest (12) minuta prije nastupa. Uz prijavu dostavljaju se i iskaznice igrača. Pričuvni igrači se upisuju od rednog broja sedam (7) do deset (10), i također mogu nastupiti izvan redoslijeda upisa.

7 Kod bilo koje vrste izmjene igrača, nema popunjavanja obrasca za izmjenu. Glavni sudac privremeno na papiru kod sebe evidentira koja je vrsta izmjene, (ako je redovita izmjena, tada i od kojeg hica), te postupa kako je navedeno za taktičku i redovitu izmjenu igrača. Preostala evidentiranja izmjene, GS obavlja u s kladu sa Propozicijama i Sudačkim naputkom. TAKTIČKA IZMJENA Predstavnik-trener svake pojedine ekipe i to SAMO prije početka izvođenja probnih hitaca od predviđenih pet minuta za pojedinog igrača u bilo kojem bloku, umjesto igrača koji trebaju igrati, može uvesti jednog a najviše dva pričuvna igrača (TAKTIČKA IZMJENA), što se ne računa kao redovita izmjena igrača. Ako igrač kojeg se želi mijenjati, izvede prvi hitac od za njega predviđenih pet minuta za izvođenje probnih hitaca, u slučaju isključenja bez obzira u kojoj funkciji-ulozi (CRVENI KARTON) ili ako netko od igrača iz bilo kojeg razloga nema pravo nastupa, takva izmjena više nije moguća nego samo redovita izmjena igrača. Način evidentiranja taktičke izmjene naveden je u točci 4.6. Sudačkog naputka i u ekipnom zapisniku. Predstavnik-trener, glavnom sucu SAMO usmeno najavljuje taktičku ili redovitu izmjenu. Ako pričuvni igrač uđe prije predstavljanja, tada se istog predstavlja zajedno sa ostalim igračima. Ako je pričuvni igrač ušao poslije predstavljanja igrača koji je redovito trebao igrati, u tom slučaju glavni sudac za vrijeme izvođenja probnih hitaca izviješćuje gledateljstvo koja ekipa je obavila i koju vrstu izmjene, tko je izašao a tko ušao u igru, što znači nema zaustavljanja vremena. REDOVITA IZMJENA Predstavnik-trener pojedine ekipe u trenutku kad želi obaviti izmjenu, zajedno sa pričuvnim igračem koji će nastaviti s igrom, dolazi kod glavnog suca i usmeno najavljuje kojeg igrača želi mijenjati. U tom trenutku također bez zaustavljanja vremena izlazi igrač kojeg se mijenja, a ulazi i s igrom nastavlja pričuvni igrač. Također, kod izmjene igrača nema na vrhu daske položnice odjave igrača koji izlazi niti predstavljanja pričuvnog igrača koji ulazi, nego glavni sudac odmah nakon izmjene, i to za vrijeme igre odjavljuje igrača koji je izašao i najavljuje pričuvnog igrača koji je nastavio s igrom. Kad se bilo koja vrsta izmjene najavi, više nema odustajanja od iste. Iz navedenog razloga se ista najavljuje isključivo u trenutku kad pričuvni igrač treba nastaviti sa igrom. Nastupom pričuvnog igrača, bilo da je taktička i/ili redovita izmjena, izmijenjeni igrač gubi pravo nastupa. Kod izmjene igrača koja se obavi za vrijeme trajanja prekida dužem od 15 minuta, pričuvni igrač ima pravo, zajedno sa ostalim igračima, izvesti pet hitaca u pune. Ako ekipa ima trećeg ili četvrtog stranog državljana, ili igrača na dvojnoj registraciji isti mogu biti upisani u prijavi Sastava ekipe, samo pod rednim brojem 7, 8, 9 i/ili 10 Pri izmjeni igrača, stranog državljanina, odnosno dvojno registriranog igrača, obvezno se mora voditi računa da navedeni igrači, na dotičnoj utakmici mogu ukupno odigrati-izvesti dvjesto četrdeset (240) hitaca mješovito što znači da u tom slučaju mogu mijenjati samo stranog državljana, ili dvojno registriranog igrača. Igrač koji je prijavljen u Sastavu ekipe a nije nastupio, to se ne smatra nastupom.

8 5.7. Na dan odigravanja utakmica, na višestaznim kuglanama, prijavljeni igrači i rezervni igrači za utakmicu ne mogu vršiti zagrijavanje na stazama na kojima se igra utakmica ili na slobodnim stazama i to za vrijeme trajanja utakmice odnosno unutar 20 (dvadeset) minuta prije početka. Igrači koji ne poštuju odredbe iz gornjeg stavka gube pravo nastupa na toj utakmici, te mu sudac neće dozvoliti nastup Predstavnici treneri ekipa obvezni su najkasnije 15 minuta prije početka utakmice istovremeno glavnom sucu predati popunjenu i potpisanu prijavu Sastava ekipe. Nakon pregleda ispravnosti prijava iste potpisuje glavni sudac, te istovremeno predstavnici klubova. Nakon izvršene obje prijave, glavni sudac provjerava sve podatke iz igračkih iskaznica. U slučaju nepravilnosti bitne za nastup igrača, isti gubi pravo nastupa Ekipa mora nastupiti sa šest (6) igrača na jednoj utakmici. Iznimno ekipa može nastupiti s ČETIRI (4) igrača-ica ČIME ČINI PREKRŠAJ. U slučaju prijave manje od četiri (4) igrača-ica, ekipa ne može nastupiti i gubi utakmicu bez borbe. U TOM SLUČAJU PROTIVNIČKA EKIPA NEMORA NASTUPITI Ekipe nastupaju u blok-startu i to na slijedeći način: kada se igra na četiri (4 staze) Broj bloka 1. staza 2. staza 3. staza 4 staza 1. Blok: domaćin 1. gost 1. domaćin 2. gost Blok: domaćin 3. gost 3. domaćin 4. gost Blok: domaćin 5. gost 5. domaćin 6. gost 6. kada se igra na šest (6 staze) Broj bloka 1. staza 2. staza 3. staza 4 staza 5. staza 6. staza_ 1. Blok: domaćin 1. gost 1. domaćin 2. gost 2. domaćin 3 gost Blok: domaćin 4. gost 4. domaćin 5. gost 5. domaćin 6 gost 6. Izmjena staza vrši se prema "par" sustavu: na četiri (4) staze: 1/2/4/3; 2/1/3/4; 3/4/2/1; 4/3/1/2; na šest (6) staza: 1/2/4/3; 2/1/3/4; 3/4/6/5; 4/3/5/6; 5/6/2/1; 6/5/1/2; Satnica nastupa pojedinog bloka igrača računa se na slijedeći način: 1. blok 2. blok 3. blok 120 hitaca 0,00 0,55 1, Vrijeme izvođenja seta od trideset (30) hitaca na jednoj stazi iznosi dvanaest (12) minuta čiste igre. Igrač ne može prekoračiti vrijeme čiste igre ni na jednoj stazi. Vrijeme igre mjeri se automatskim satovima ili šahovskim satovima za svaku pojedinu stazu. Suci nisu dužni upozoravati igraća i sekundanta da će doći do prekoračenja vremena od 12 minuta odnosno da je preostalo 4 ili manje minuta za više od 10 hitaca. Sekundant i treneri ili igrači su dužni sami pratiti tijek vremena svojih igrača.

9 5.13. Na utakmici Treće HKL-e i RLZ, u susretu "igrač protiv igrača" vrednuje se svaka staza sa jednim (1) setom (set = ). Bolji je igrač koji sruši više čunjeva u jednom setu. U slučaju izjednačenog rezultata u setu, svaki igrač osvaja po pola (0,5) seta Nakon odigrana 4 seta, mogući broj setova koje igrač-ica može osvojiti je četiri (4). U nastupu "igrač protiv igrača" susret može završiti (4:0; 3,5:0,5; 3:1 2,5:1,5; ili 2:2). Igrač-ica koji je osvojio više setova osvaja 1 poen za svoju ekipu. U slučaju izjednačenosti u setovima (2:2), bolji je igrač-ica koji je ukupno srušio više čunjeva. Ukoliko je to isto svaki igrač-ica osvaja pola (0,5) poena. Nakon odigranih svih igračkih susreta ekipa može osvojiti šest (6) poena. Susret ekipa može završiti (6:0; 5,5:0,5; 5:1; 4,5:1,5; 4:2; 3,5:2,5 ili 3:3) Ekipa koja ukupno sruši više čunjeva osvaja dva (2) poena. U slučaju izjednačenosti svaka ekipa osvaja jedan (1) poen Nakon odigrane utakmice ekipa može osvojiti osam (8) poena. Svaka utakmica može završiti (8:0; 7,5:0,5; 7:1; 6,5:1,5; 6:2; 5,5:2,5; 5:3; 4,5:3,5; 4:4) u poenima. Ekipa koja osvoji više POENA, na temelju točke i u jednoj utakmici osvaja dva (2) BODA. U slučaju da svaka ekipa osvoji po četiri (4) poena u jednoj utakmici, svaka ekipa dobiva po jedan (1) BOD U slučaju nedolaska jedne ekipe, prisutna ekipa ne mora nastupiti. Nazočna ekipa obavezna je popuniti obrazac prijave sastava ekipe i predati je glavnom sucu, koji će dostaviti svu dokumentaciju i izvješće voditelju lige. Rezultat utakmice će se utvrditi postupkom verifikacije, odnosno rješenjem voditelja lige na temelju dokumentacije i izvješća glavnog suca te izvješća oba kluba Za utakmicu dobivenu «bez borbe» odnos setova je 24:0, poena 8:0 i bodova 2: Trener igračima savjete može davati: kod izvođenja probnih hitaca, izmjene staza i kod prekida. Za vrijeme nastupa pojedinog igrača, trener može savjete davati samo ako sjedi u ulozi sekundanta, što znači da nije dozvoljeno šetati od igrača do igrača. Sekundant mora, ako želi kod nekog od igrača sekundirati, sjediti od početka pa do kraja dotičnog seta, a nakon toga može ići ako želi sekundirati kod drugog igrača Glavni sudac može sazvati VU prema svojoj prosudbi i potrebi, a obvezno na zahtjev jednog od predstavnika ekipe. Usmeno iznijeti zahtjev kao sporni moment VU rješava glasovanjem u kojem je glas glavnog suca odlučujući kada se predstavnici klubova razlikuju. U svim elementima kuglačke igre u svezi postignutog rezultata, učinka kugle i ispravnosti odigranog hica, odluka VU je konačna. Sve donesene odluke ne smiju biti u suprotnosti s aktima navedenim u točki Glavni sudac je dužan izvršavati i točno slijediti sudački naputak te onemogućiti bilo kakvu manipulaciju, posebice u svezi prijave sastava i blokova U slučaju, da se naknadno utvrdi da igrači koji su nastupili prema točci 3.8. nisu imali valjani liječnički pregled, postignuti rezultati tog igrača će se brisati, a rezultat utakmice ponovno verificirati s novim proračunskim ishodom.

10 6. ODGODA, POMAK TERMINA I PREKID 6.1. Utakmice se mogu odgoditi uz postignuti dogovor oba kluba, osim u zadnja dva (2) kola. Postignuti dogovor dužna su oba kluba dostaviti voditelju lige najmanje petnaest (15) dana prije predviđenog termina odigravanja, radi pravovremenog dobijanja suglasnosti. Klub domačin je obavezan izvjestiti svoj Zbor sudaca o postignutom dogovoru, najmanje deset (10) dana prije službenog početka utakmice Utakmicu može odgoditi Voditelj lige na zahtjev kluba: - kada jedan ili više igrača ima reprezentativne obveze - u slučaju smrti člana kluba (na dan pokopa). - u slučaju nepogoda proglašenih od mjerodavnih državnih institucija. Za stavku jedan klubovi su dužni zahtjev za odgodu uputiti voditelju lige najmanje pet (5) dana prije predviđenog termina odigravanja utakmice, s fotokopijom dokaznih dokumenata. Odgođene utakmice odigravaju se na prvi slobodni termin, prema dogovoru klubova Sve eventualno odgođene, pomaknute ili prekinute utakmice iz prvog dijela lige moraju se odigrati prije prvog kola drugog dijela lige, a sve eventualno odgođene, pomaknute ili prekinute utakmice iz drugog dijela prvenstva moraju prije zadnja dva kola drugog dijela lige U slučaju kvara na kuglačkim postrojenjima u vrijeme utakmice, o daljnjem nastavku i tijeku odlučuje vodstvo utakmice. U slučaju kvara jedne staze, utakmica se može nastaviti na dvije (2) odnosno četiri (4) staze ili na drugim stazama, na višestaznim kuglanama Kod prekida duljih od petnaest (15) minuta, a kada je prekid nastao tijekom igre u čišćenje, glavni sudac je dužan kovertirati situaciju na stazama i postolju čunjeva. U svim slučajevima prekida duljih od petnaest (15) minuta, pri nastavku odigravanja, igrači imaju pravo izvesti pet (5) hitaca u pune Zbog kvara jedne staze u posljednjih 30 hitaca pojedinog igrača, glavni sudac će nastaviti sa igrom ostalih igrača do kraja, a igraču kod kojeg je nastao kvar kao i njegovom protivniku dužan je kovertirati situacije na stazi i postolju čunjeva, te po završetku igre ostalih igrača iste prebaciti na susjedne staze, te nastaviti s njihovim nastupom do kraja. Nakon toga rukovodstvo utakmice odlučuje o nastavku utakmice prema točci 6.4. stav 2, ili na drugi termin U slučaju nastavka utakmice na drugi termin, igračima koji su odigrali cijeli svoj nastup rezultati se priznaju, a igračima koji su prekinuli sa igrom priznaju se samo potpuno odigrani setovi. U nastavku utakmice na drugi termin mora se ponovno izvršiti prijava sastava s potrebnim brojem igrača, koji ne moraju biti isti kao i prije prekida. Igrači koji su završili igru prije prekida, ne mogu nastupiti u nastavku prekinute utakmice. Voditelj lige odlučuje o nastavku utakmice ukoliko je zadnji blok igrača odigrao više od 75% nastupa prije prekida utakmice.

11 6.8. Ponovni dolazak ekipe na utakmicu koja nije odigrana ili dijela ekipe na nastavak prekinute utakmice za čiji je prekid odgovoran domaćin, na zahtjev gostujuće ekipe, sve troškove snosi domačin (put, suci, objekat i sl.). Sve troškove vezane za odigravanje utakmice na drugi termin, koja zbog nedolaska gostujuće ekipe nije odigrana u predviđenom terminu, na zahtjev domaće ekipe, snosi gostujuća ekipa U slučaju isključenja dva ili više igrača na jednoj utakmici, a redovni pričuvni igrači su već nastupili, glavni sudac će utakmicu prekinuti, te načiniti detaljno izvješće i dostaviti ga voditelju lige. 7. UTVRĐIVANJE POREDKA 7.1. Plasman ekipa u ligama određuje se na temelju osvojenih bodova Kada dva ili više klubova osvoje isti broj bodova, poredak će se utvrditi po slijedećem redoslijedu: - na osnovu većeg broja osvojenih ukupnih poena - na osnovu većeg broja osvojenih ukupnih setova - na osnovu većeg broja osvojenih bodova u međusobnim susretima - na osnovu većeg broja osvojenih poena u međusobnim susretima - na osnovu većeg broja osvojenih setova u međusobnim susretima - na osnovu većeg broja srušenih čunjeva u gostima ne računajući međusobne susrete - odigravanjem majstorice na neutralnoj kuglani po odluci voditelja lige Iz svake lige ispada onoliko klubova koliko je potrebno kako bi lige u sezoni 2014./2015. imale deset (10) članova U slučajevima odustajanja od natjecanja, primjeni disciplinske mjere ili Odluke nadležnih tijela, čime neka ekipa ne sudjeljuje u daljnjem natjecanju lige, a odigrala je jedno kolo manje od I. dijela, svi rezultati, setovi, poeni i bodovi će se brisati, ponovno verificirati utakmice i ispraviti trenutni poredak klubova na ljestvici poretka. U slučaju da ekipa odigra sve utakmice I. dijela i više, postignuti rezultati, poeni i bodovi se priznaju, dok se daljnje utakmice verificiraju «bez borbe». 8. POPUNA LIGE 8.1. Dva najbolje plasirana kluba s najviše bodova u 3. Hrvatskoj ligi Centar muški, stječe pravo sudjelovanja u 2. Hrvatskoj ligi Centar muški za sezonu 2014./2015. U slučaju da netko od dva prvoplasirna kluba iz 3. HKLC nema uvjete za 3. stupanj natjecanja (2. HKLC), igrat će se jedna kvalifikacijska utakmica na neutralnoj kuglani po odluci Natjecateljske komisije, i to između posljednjeplasiranog u 2. HKLC sa prvim narednim klubom iz 3. HKLC, a koji ima uvjete za natjecanje u 2. HKLC. Dva najbolje plasirana kluba s najviše bodova u Regionalnoj ligi Zagreb muški, stječe pravo sudjelovanja u 3. Hrvatskoj ligi Centar muški za sezonu 2014./ Popunjavanje Regionalna lige Zagreb vrši se sa novoosnovanim prijavljenim klubovima sa područja KS Zagrebačke županije i KS grada Zagreba.

12 8.3. U slučaju da se za regionalnu ligu prijavi više od 10 članova, tada se prvo 3. Hrvatska liga popunjava do 12 klubova. U slučaju da se zajedno za 3. Hrvatsku ligu i Regionalnu ligu prijavi manje od 15 članova, tada se formira samo 3. Hrvatska liga sa svim klubovima. 9. NAGRADE 9.1. Tri prvoplasirana kluba u svakoj ligi nagrađuju se pokalom te medaljama za sve igrače koji su nastupili Tri (3) najbolja igrača svake lige (prema kriterijima HKS-a o igraču 1. lige) osvojit će pokale. 10. TROŠKOVI Kotizacija za sve lige iznosi tisućučetristo (1.400,00) kuna po ekipi, koja se mora uplatiti po prijemu računa, a najkasnije do početka lige (15. rujna 2013.) na IBAN Zagrebačkog kuglačkog saveza broj: HR (Zagrebačka banka) Troškove sudaca snose klubovi domaćini. Prije početka utakmice domaćin je dužan predati glavnom sucu kopiju uplatnice o izvršenoj uplati za pojedinu utakmicu. U SLUČAJU DA KLUB DOMAĆIN NE POSJEDUJE KOPIJU UPLATNICE GLAVNI SUDAC ĆE TO EVIDENTIRATI U SUDAČKO IZVJEŠĆE, A KLUB JE DUŽAN DOSTAVITI KOPIJU UPLATNICE U ROKU OD 48 SATI U KANCELARIJU SAVEZA. U SLUČAJU NEIZVRŠAVANJA OVE OBVEZE, KLUB GUBI UTAKMICU, I ISTA SE VERIFICIRA 2:0 U KORIST GOSTUJUĆE EKIPE Troškove objekta i eventualne ostale troškove u svezi domaćinstva snosi ekipa domaćina Troškove puta i prehrane na putu snosi svaki klub za sebe Cijena ulaznica i njihova naplata na utakmicama u nadležnosti su klubova domaćina Žalbena pristojba iznosi 1.000,00 kuna, koja se uplaćuje na žiro račun saveza u roku četrdesetosam (48) sati od odigravanja, te se kopija dostavlja uz žalbu. Žalbe, za koje nije plaćena žalbena taksa neće se razmatrati Žalbena pristojba se plaća i na žalbu na drugom stupnju te iznosi 1.000,00 kuna Sve uplate propisanih pristojbi, kotizacije, donijetih novčanih Odluka HKS-a i ZKS-a izrečenih novčanih stegovnih mjera imaju propozicijsku snagu i podložne su daljnjim stegovnim mjerama. Vjerodostojan dokument o izvršenoj uplati smatra se preslik ovjerene uplatnice ili bankovnog izvadka na žiro račun ZKS-a, koja se mora dostaviti voditelju lige.

13 11. ŽALBENI POSTUPAK Žalba na pravo nastupa igrača može se uložiti najviše osam (8) dana po prvom nastupu igrača u ligi, a dostavlja se voditelju lige, koji ju je dužan proslijediti Komisiji za registraciju ZKS ili ŽKS. Za takove žalbe također se uplaćuje žalbena taksa Nezadovoljna strana odlukom VU, prema točki izuzev stavka drugog iste točke ovih Propozicija, može najaviti žalbu radi materijalnog kršenja Pravila kuglanja i ovih Propozicija, na samoj utakmici u momentu nastalog izglasavanja. Obrazloženje žalbe kao i dokaz uplaćene propisane pristojbe, žalitelj mora dostaviti voditelju lige najkasnije 48 sati nakon najave žalbe. U slučaju iz gornjeg stavka glavni sudac je obvezan u istom roku dostaviti voditelju lige svoju izjavu sa relevantnim podacima. 12. STEGOVNE ODREDBE Stegovna mjera izrečena igraču tijekom nastupa u obliku prvog i drugog prekršaja (žuti karton ili žuto-crveni karton) na temelju članka 37. i 38. Pravila ne prenosi se kao učinjeni prekršaj ukoliko igrač preuzima ulogu trenera i/ili sekundanta na odigravanoj utakmici Stegovna mjera izrečena igraču i ostalim osobama iz prijave ekipe tijekom nastupa u obliku isključenja (crveni karton) ujedno je i zabrana vršenja ostalih dužnosti na odigravanoj utakmici Igrač kažnjen na utakmici crvenim kartonom (isključenjem) na prvoj slijedećoj utakmici nema pravo nastupa za svoju ekupu, a konačnu odluku će donijeti voditelj lige. U slučaju ponovljenih ili težih prekršaja voditelj lige može izreći zabranu nastupa najviše do tri uzastupna nastupa. Protiv rješenja voditelja lige nije dopuštena žalba Kad su u funkciji trenera i/ili sekundanta, za sve osobe iz prijave Sastava ekipe, izriče se Stegovna mjera «UDALJENJE», koja se izriče za lakše disciplinske prekršaje. Stegovna mjera «Udaljenje» je zabrana obavljanja navedene funkcije na odigravanoj utakmici. Treneru i/ili sekundantu za prvi prekršaj izriče se stegovna mjera opomena (žuti karton), a nakon drugog prekršaja stegovna mjera «Udaljenje» (žuto-crveni karton) Udaljenog sekundanta može zamijeniti druga osoba iz prijave Sastava ekipe, ali tek nakon završenog seta u kojem je isti udaljen, što znači na početku izvođenja prvog hica slijedećeg seta. Za udaljenog trenera nema zamjene Stegovna mjera izrečena igraču u ulozi trenera i/ili sekundanta u obliku drugog prekršaja (žuto-crveni karton - udaljenje) mogu nastupiti kao igrači, što znači da se izrečena mjera ne prenosi.

14 12.7. Za osobe iz prijave Sastava ekipe u drugim ulogama, kod izricanja Stegovnih mjera postupa se u skladu sa Pravilima kuglanja Klubovi koji se ne pridržavaju odredbi članka 51. Pravila čine disciplinski prekršaj, te je protiv njih i njihovih odgovornih osoba voditelj lige obvezan pokrenuti disciplinski postupak Klub koji neopravdano ne nastupi na jednoj utakmici, gubi utakmicu «bez borbe», kažnjava se novčanom kaznom od tisuću (1.000,00) kuna, oduzimanjem dva (2) boda, a voditelj lige dužan je pokrenuti disciplinski postupak protiv odgovorne osobe kluba Klub koji ne nastupi na dvije (2) utakmice diskvalificira se iz daljnjeg natjecanja, ne može sudjelovati u natjecanju iste lige za sezonu 2014./2015. godinu i kažnjava se novčanom kaznom od tisućupetsto (1.500,00) kuna Klub koji ne nastupi u posljednjem kolu ispada iz lige, te ne može sudjelovati u natjecanju iste lige za sezonu 2014./2015. godinu, i kažnjava se novčanom kaznom od tisućupetsto (1.500,00) kuna Ekipa koja se prijavila za sudjelovanje u natjecanju treće HKL-a do 08. srpnja godine, a odustane prije početka odigravanja, ne može sudjelovati u natjecanju u sezoni 2014./2015. godini u trećoj HKL-i te je obvezna uplatiti propisanu kotizaciju za ligu Ekipa koja odustane od natjecanja tijekom odigravanja treće HKL, ne može sudjelovati na natjecanju u sezoni 2014./2015. godini u trećoj HKL Ekipa koja je učinila prekršaj iz točke 5.9. ovih Propozicija kažnjava se kaznom od petsto (500,00) kuna U slučaju neurednog kao i neplaćanja zadanih pristojbi po ovim Propozicijama, voditelj lige dužan je izreći stegovnu mjeru suspenzije. Po izricanju ove stegovne mjere ekipa nema pravo nastupa dok ne izvrši uplatu prispjelih obveza. Takva ekipa u vrijeme trajanja suspenzije gubi «bez borbe». U slučaju iz gornje točke, dokaz o podmirenju prispjele obveze ekipa može predat glavnom sucu pred sam nastup, preslikom ovjerenog virmana ili uplatnice Kada klub ne ispuni obvezu članka 59. Pravila postignuti rezultat igrača-ice će se brisati, što znači da protivnički igrač-ica osvaja 4 seta i 1 poen s kojim se ponovno verificira ishod utakmice. Kada se radi o nastupu jednog ili više igrača bez osobnih kuglačkih iskaznica, a preslik nije dostavljen u roku, primjenit će se odgovarajuće mandatne kazne.

15 13. ZAVRŠNE ODREDBE Ako se za vrijeme utakmice dogodi bilo koja pojava, a nije obuhvaćena Pravilnicima HKS i ovim Propozicijama za rješavanje nadležno je vodstvo utakmice. Kada se za vrijeme trajanja cjelokupnog natjecanja dogodi bilo koja pojava, a nije obuhvaćena Pravilnicima HKS i ovim Propozicijama, u smislu i duhu istih rješenje donosi voditelj lige, a konačno rješenje Natjecateljska komisija ZKS-a Za tumačenje ovih Propozicija nadležan je Izvršni odbor ZKS Ove propozicije primjenjuju se od dana zaključivanja prijava za sudjelovanje u ligama godine do službenog proglašenja poretka klubova po okončanju natjecanja 14. POSEBNOSTI Rezultati utakmica će se objavljivati na INTERNET STRANICI: Kontakt podaci ZKS-a: zg.kugl.sav@zg.t-com.hr fax: Voditeljica lige: Snježana Beluhan-Sklepić tel Glavni tajnik: Miroslav Semenski tel mob Urednik web stranica: Saša Petković tel mob: Natjecateljska komisija, predsjednik: Zdravko Ćosić mob: Sudačka komisija za delegiranje sudaca ZKS-a, predsjednica: Gordana Senta mob: Zagreb, Zagrebački kuglački savez Predsjednik Robertino Mileta

16 ZAGREBAČKI KUGLAČKI SAVEZ Izvršni odbor S U D A Č K I N A P U T A K ZA TREĆU HRVATSKU LIGU - CENTAR I REGIONALNU LIGU ZAGREB ZA 2014./2015. GODINU 1. OPĆE ODREDBE 1.1. Na temelju članka 48. Pravila kuglanja na 9 čunjeva (u daljnjem tekstu: Pravila), članka 2. Pravilnika za održavanje kuglačkih državnih prvenstava i točke 2.2. Propozicija ekipnog prvenstva republike Hrvatske za 2013./2014. godinu, Zbor sudaca Zagrebačkog kuglačkog saveza je suorganizator prvenstva za 3. Hrvatsku ligu Centar i Regionalne lige Zagreba Na temelju Pravila, Pravilnika o radu i organizaciji kuglačkih sudaca (u daljnjem tekstu: Sudački pravilnik), drugih Pravilnika i odluka Izvršnog odbora Zagrebačkog kuglačkog saveza, Propozicija natjecanja i ovog Naputka, izrađenog temeljem članka 44. Sudačkog pravilnika, utvrđuje se način rada sudaca na utakmicama Sva natjecanja moraju biti provedena na kvalitetan i ujednačen način, primjenjujući sve važeće Pravilnike HKS, Propozicije i Sudački naputak 1.4. Ispravan, kvalitetan i ujednačen rad sudaca (posebno glavnih sudaca) na natjecanjima, jedan je od preduvjeta za uredno, regularno i nepristrano provođenje ovog natjecanja. 2. KOMISIJE ZA DELEGIRANJE I SUCI 2.1. Na temelju točke 2.6. Propozicija, delegiranje sudaca vrši komisija za delegiranje sudaca Zbora sudaca Zagrebačkog kuglačkog saveza Na natjecanju u hrvatskim kuglačkim ligama na I. stupnju Sustava kuglačkih natjecanja u RH glavni suci obvezno moraju biti kategorije međunarodni, savezni ili regionalni sudac, raspoređeni na "A", "B", "C", "C-1" ili "D" listu sudaca s važećom licencom. Na natjecanju u hrvatskim kuglačkim ligama na II. stupnju Sustava kuglačkih natjecanja u RH glavni suci obvezno moraju biti kategorije međunarodni, savezni ili regionalni sudac, raspoređeni na "A", "B", "C" ili "C-1" listu sudaca s važećom licencom Sudac na stazi u hrvatskim kuglačkim ligama na I. stupnju Sustava kuglačkih natjecanja u RH moraju biti kategorije međunarodni, savezni, regionalni ili sudac, raspoređeni na "A", "B", "C", "C-1", "D" ili "E" listu sudaca s važećom licencom. Suci na stazama u hrvatskim kuglačkim ligama na II. stupnju Sustava kuglačkih natjecanja u RH moraju biti kategorije međunarodni, savezni, regionalni ili sudac, raspoređeni na "A", "B", "C", "C-1" ili "D" listu sudaca s važećom licencom.

17 2.4. Kuglački suci koji su članovi kluba izravnih takmaca ne mogu biti delegirani za susrete svoje momčadi Voditelj lige ne može suditi utakmice u ligama koje vodi Ukoliko komisija za delegiranje izvrši delegiranje sudaca neodgovarajućeg ranga ili liste, voditelj lige će pokrenuti disciplinski postupak protiv delegiranog suca i komisije U slučaju da Zbor sudaca za utakmicu I. i II. Stupnja natjecanja, nema dovoljno sudaca raspoređenih na "A", "B", "C", "C-1", "D" ili "E" listu s važećom licencom, isti je dužan o tome izvijestiti voditelja lige. Voditelj lige će u gornjem slučaju zamoliti jedan od drugih (bližih) organiziranih Zborova sudaca, da izvrši delegiranje sudaca U slučaju spriječenosti dolaska na utakmicu za koju su delegirani, suci su obvezni najmanje tri (3) dana prije odigravanje iste, osobi koja delegira suce najaviti svoj nedolazak, a nakon toga odredit će se drugi sudac U slučaju iznenadne spriječenosti dolaska delegiranog člana sudačke ekipe, postupa se prema članku 49. Sudačkog pravilnika. Ako prema navedenom članku nema odgovarajućeg suca, vodstvo utakmice može jednoglasnom odlukom odrediti nazočnog suca s važećom licencom Svi suci obvezni su se pridržavati članka 120. Pravila kuglanja - klasičan način kao i članka 50. Sudačkog pravilnika, glede ujednačenog odijevanja Glavni sudac obvezan je najmanje 20 minuta stazni najmanje 10 minuta prije početka utakmice doći na kuglanu. 3. RAD SUDACA 3.1. U pripremi za utakmice, svi suci, posebice glavni, obvezni su obnoviti znanje po svim važećim pravilnicima HKS-a, a posebno proučiti Pravila kuglanja na 9 čunjeva, Sudački pravilnik, Propozicije i ovaj Naputak, te ih u praksi ispravno primjenjivati Organizaciju rada sudačke ekipe kao i nadležnosti pojedinog suca dogovara glavni sudac, a regulirana su Pravilima kuglanja na 9 čunjeva, Pravilnikom o radu i organizaciji kuglačkih sudaca, Sudačkim naputkom i drugim važećim pravilnicima HKS-a Prije početka utakmice svi delegirani suci dužni su svoje sudačke iskaznice staviti na stol glavnog suca, čime se omogućuje predstavnicima klubova uvid u rang suca, pripadnost određenoj listi, te valjanost sudačke licence Odmah po dolasku na kuglanu, a prije početka utakmice, glavni sudac obavezan je provjeriti slijedeće: a) temperaturu zraka kod sudačkog i natjecateljskog prostora, koja ne smije biti ispod + 15 o C ili iznad + 35 o C; b) ispravnost rada automata i svih žaruljica na semaforu i totalizatoru, koje signaliziraju određene znakove. Ako su neispravni isti se isključuju iz upotrebe; c) ispravnost rada fotoćelija za prijestup i registraciju hitaca kao i njihovu visinu; d) regulaciju vremena za odgodu priznavanja čunjeva na četiri sekunde (4 ); e) ispravnost znakova za stranice staza (tamo gdje nema ugrađenih kanala sa strane staze);

18 f) marku i ispravnost čunjeva (koji moraju biti trbušasti). Ako se utakmica igra na čunjeve koji imaju oprugu i kuglicu, te utvrdi da su čunjevi, a posebno mehanizmi neispravni, isti se moraju zamijeniti drugim, pričuvnim, potpuno ispravnim čunjevima; to posebno vrijedi za čunjeve broj 1, 2, 3, 4 i 6. Ako nema drugih čunjeva (pričuvnih) tada se čunjevi pod naprijed navedenim brojevima moraju zamijeniti s čunjevima broj 9, 8, 7 i 5, kako su navedeni; g) ispravnost kugli: da li ima propisan broj ispravnih, pomoću logotipa; h) ispravnost digitalnih ili šahovskih pokazivača vremena i to za svaku stazu posebno; i) čistoću staza, rekvizita, pribora, svlačionica i sanitarnog čvora; j) da li postoje krpe za brisanje natjecateljskog prostora; k) valjanost i vlažnost spužvi koje se nalaze na držačima za kugle; l) da li postoji pribor za pisanje, čista i dovoljno velika ploča za upisivanje igrača i rezultata; m) da li ima dovoljan broj stolica za suce, sekundante, trenere, predstavnike ekipa, dužnosnike saveza i novinare; n) da li su staze, čunjevi, natjecateljski i sudački prostor dovoljno osvijetljeni; o) da li postoji služba za uspostavu reda na kuglani; p) da li je prisutno tehničko osoblje. U slučaju neispravnosti ili neispunjavanja navedenih stavki glavni sudac će primijeniti odluku Izvršnog odbora ZKS-a o mandatnim kaznama O svim navedenim provjerama glavni sudac vodi zabilješke i 15 minuta prije službenog početka utakmice, saziva vodstvo utakmice te ih izvješćuje o nalazu. U slučaju da postoje uvjeti za neodigravanje utakmice potrebno je da glavni sudac sastavi pismenu bilješku koju supotpisuju ostali članovi vodstva utakmice. Odluka o neodigravanju utakmice može se donijeti samo u slučaju znatnih odstupanja od važećih pravila i odluka nadležnih tijela, odnosno u slučaju kvara uređaja zbog kojih nije moguće u regularnim uvjetima provesti natjecanje Nakon toga upoznaje ih s načinom rada i vođenja utakmice, te im uručuje obrasce za Prijavu sastava ekipa Na temelju točke 5.5. i 5.8. Propozicija, predstavnici ili treneri momčadi obavezni su najkasnije 15 minuta prije početka utakmice istovremeno predati glavnom sucu popunjenu i potpisanu prijavu sastava ekipe). Uz prijavu sastava prijavljuje se i prvi blok igrača (prva dva igrača ukoliko se igra na četiri staze, odnosno prva tri igrača ukoliko se igra na šest staza) te njihove igračke iskaznice. Glavni sudac je dužan pregledati prijavu, te vidjeti da li su predane odgovarajuće iskaznice po prijavi. Ukoliko glavni sudac utvrdi da su prijave ispisane nepotpuno ili netočno prema predanim iskaznicama, sve vraća predstavniku kluba da izvrši dopunu ili ispravak. Ako su prijave ispravno ispisane i predane sve potrebne igračke iskaznice, iste tada potpisuje glavni sudac te daje na uvid i potpis predstavnicima momčadi. Glavni sudac posebno mora inzistirati na poštivanju točke 5.5. stav 1. Propozicija Trenutkom prijave sastava ekipe i službeno počinje, a potpisom ekipnog zapisnika i sudačkog izvješća na kraju utakmice i službeno završava odigravana utakmica. Prije i poslije tog trenutka nije moguća primjena onih odredaba Pravila kuglanja na 9 čunjeva, ostalih pravilnika HKS-a, Propozicija i ovog Sudačkog naputka, koji se odnose na samo odigravanje pojedine utakmice. Za eventualne propuste i prekršaje navedenih akata HKS-a učinjene prije ili poslije službenog trajanja utakmice, ili drugog natjecanja, postupa se prema nadležnostima, obvezama i pravima koja utvrđuju odredbe istih akata.

19 3.9. Po izvršenim i potpisanim prijavama sastava više se iste ne mogu mijenjati i dopunjavati, te glavni sudac vrši provjeru prijava i igračkih iskaznica, sa posebnom pažnjom na slijedeće: broj kuglačke iskaznice, pripadnost klubu, fotografiju igrača, koja mora biti ovjerena od nadležnog županijskog kuglačkog saveza, da li postoji potpis igrača na predviđenom mjestu, pravo nastupa, vrijeme važnosti i valjanosti liječničkog športskog pregleda, valjanost produljenja registracije za tekuću godinu, da li je netko od prijavljenih igrača strani državljanin (2 po ekipi), da li je netko od prijavljenih igrača ima dvojnu registraciju (2 po ekipi), ostale podatke koji se nalaze u igračkoj iskaznici HKS-a. Predstavnici-treneri ekipa (ako žele radi provjere podataka) imaju pravo uvida u igračke iskaznice. Nakon pregleda prijava Sastava ekipa, glavni sudac, obvezan je kod svakog igrača, crvenom olovkom, obilježiti da je pregledao IGRAČKE ISKAZNICE Nakon izvršenog pregleda igračkih iskaznica, eventualne nepravilnosti glavni sudac evidentira u Sudačkom izvješću i o tome izvješćuje predstavnike ekipa, a nakon toga iste odlaže na sudački stol gdje ostaju do završetka utakmice U slučaju kada igrač-ica, odnosno cijela ekipa, nema kuglačke iskaznice, glavni sudac će nastup omogućiti na temelju dobivenog osobnog dokumenta sa slikom igrača-ice, te izjave igrača-ice o ispravnosti registracije i posjedovanja valjanog liječničkog pregleda te preuzimanja nastupa na vlastitu odgovornost. U pojedinačni zapisnik glavni sudac na mjestu predviđenom za broj igračke iskaznice upisuje broj dostavljenog osobnog dokumenta Glavni sudac je obvezan biti nazočan prije početka pojedine utakmice, u trenutku nanošenja (špricanja) križišta za čunjeve. Osoba koja šprica križišta, mora krpom obrisati ista, tako da ne ostanu kapi ulja Prije početka utakmice, vrši se predstavljanje svih igrača iz prijave sastava ekipe. Na predstavljanju igrači moraju biti u športskoj odjeći kluba. Na predstavljanju mora biti najmanje šest (6) igrača, a za utakmice koje se ne igraju subotom i nedjeljom najmanje četiri (4) igrača. Za ekipu koja na predstavljanju nema najmanje šest odnosno četiri igrača, glavni sudac će postupiti po odluci o mandatnim kaznama. Pet (5) minuta prije početka službenog odigravanja utakmice, glavni sudac poziva igrače domaćina i gosta te ih raspoređuje kod natjecateljskog prostora. Potom glavni sudac, pozdravlja sve prisutne, a gledateljstvo izvješćuje o slijedećem: a) nazivu lige, b) broju kola koje se odigrava, c) nazivu ekipa i mjestu iz kojeg su ekipe dotičnog susreta, d) trenerima i igračima i to prvo kapetana gostujuće ekipe, a potom po rednim brojevima preostale gostujuće igrače, a potom na isti način domaću ekipu, e) delegatu ako je delegiran f) predstavnicima ekipa: prvo gostujuće, a potom domaće te GS-a, koji čine Vodstvo utakmice, g) preostalim sucima, h) gostima zaželjeti ugodan boravak, a svima dobre rezultate, i) gledateljstvo zamoliti za športsko i korektno navijanje.

20 Kod najave igrača, na pročitano ime i prezime igrača, igrači idu na dasku položnicu, gost na desnu stazu a domaćin na lijevu stazu u odnosu na sudački stol. Nakon završetka najave utakmice i igrača, kapetan domaće ekipe najavljuje: Pozdrav za ekipu (koja već bude). Nakon toga isto tako gost pozdravlja domaću ekipu. Nakon pozdrava, gosti prolaze pored domaće ekipe i rukuju se Nakon izvješća glavni sudac predstavlja igrače-ice prvog bloka, počevši od krajnje lijeve staze na kojima se igrači nalaze. Na pročitano ime igrača-ice i ekipe, igrač-ica obvezno istupi korak naprijed i blago se nakloni gledateljstvu. Po završetku predstavljanja svih igrača-ica isti se međusobno pozdravljaju kao i sa sucima. Igrači-ice moraju za predstavljanje biti u opremi u kojoj će nastupiti (bez gornjeg dijela trenirke ili nečeg drugog) Početak i završetak izvođenja probnih hitaca (zagrijavanja) glavni sudac označava zviždaljkom. Također zviždaljkom igračima daje znak da službeno igra može početi. Na svaki znak glavnog suca suci na stazama uključuju, odnosno isključuju mjerače vremena. Postupak predstavljanja igrača-ica, izvođenja probnih hitaca i početak službenog odigravanja se ponavlja kod svakog bloka igrača-ica Svi igrači pojedine ekipe moraju nositi ujednačenu športsku odjeću (majicu i gaćice) dok športska obuća može biti različita. U iznimnim slučajevima, radi hladnoće ili zdravstvenih tegoba nekog igrača, glavni sudac može dozvoliti nastup igrača u klupskoj trenirci (samo u donjem dijelu). Trener i sekundant mogu vršiti svoje dužnosti u istoj odjeći kao i igrači ili u trenirkama s oznakama kluba te u športskoj obući. Predstavnik ekipe ne mora nositi športsku odjeću ako isključivo vrši obveze člana Vodstva utakmice Ukoliko pojedini igrač jedne ekipe nema ujednačenu športsku odjeću (majicu i gaćice) glavni sudac ga je dužan prije predstavljanja uputiti na zamjenu opreme. Ukoliko je glavni sudac dopustio (namjerno ili previdom) nastup igraču u različitoj opremi naknadno u toku nastupa od istog više nema to pravo tražiti. Predstavnici ekipa svoje primjedba na ovakvu dozvolu suca dužni su istaknuti u napomeni sudačkog izvješća Za vrijeme odigravanja utakmice Glavni sudac prati ponašanje svih osoba navedenih u Prijavi sastava ekipe te u slučaju učinjenog prekršaja po bilo kojoj odredbi pravilnika HKS-a, i Propozicija iste kažnjava s predviđenim mjerama, zapisnički konstatira i podnosi izvješće. Prema potrebi, na temelju utvrđenih činjenica, glavni sudac traži i zahtjeva poduzimanje odgovarajućih mjera, uključujući i zahtjev za pokretanje stegovnog postupka. Istu obvezu imaju i osobe navedene u Prijavi sastava ekipe kao predstavnici kluba, u odnosu na ponašanje i učinjene prekršaje sudaca, dužnosnika i članova kuglačkih udruga ili drugih osoba nazočnih na odigravanoj utakmici Za vrijeme odigravanja utakmice Glavni sudac mora obratiti posebnu pažnju na rad trenera i sekundanata, te primjenjivati Pravilnik. Sekundanti mogu biti sve osobe navedene u prijavi ekipe za nastup Na zahtjev sekundanta, odnosno trenera za brisanjem staze u toku igre, glavni sudac mora provjeriti da li ima potrebe za brisanjem staza a potom, ako treba, dopustiti sekundantu brisanje istih. Igraču-ici kojem se briše staza vrijeme teče.

21 3.21. Mjerače vremena mogu zaustavljati samo suci na stazama i glavni sudac u slijedećim slučajevima: 1. Za dvije staze: kada se čunjevi zamrse (a raspetljavanje se vrši s komandnog pulta), kada kugle ne dolaze redovito (a čeka se da se kugle vrate bez intervencije), kada se neispravno spuštaju čunjevi ili sami padaju, kada se kugla vraća po stazi, kod ozljede igrača-ice, ako igrač-ica, koji igra do susjednog igrača-ice kojem se briše staza, to zatraži, kada glavni sudac prosudi da je potrebno. 2. Za sve staze: kada se čunjevi zamrse (a potrebno je otići u prostor za čunjeve), kada kugle ne dolaze redovito (a potrebno je otići u prostor za čunjeve), kada dođe do kvara na pojedinoj stazi, koji se može za kratko vrijeme otkloniti, kod ozljede igrača-ice, kod rješavanja prigovora, kada Vodstvo utakmice donese odluku o privremenom prekidu utakmice, kada glavni sudac prosudi da je potrebno U slučaju ozljede, ozlijeđeni ili zamjenski pričuvni igrač (ako isti već ranije nisu nastupili), mora nastaviti s igrom (najkasnije) u roku od 10 minuta. Glavni sudac u trenutku prijave o ozljedi, evidentira vrijeme i od tada teče vrijeme predviđeno za osposobljavanje igrača, koje maksimalno može trajati 10 minuta. U slučaju nove ozljede, sat se više ne zaustavlja. Nakon dvije redovite izmjene, daljnja izmjena više nije moguća, pa niti uslijed ozljede. Predstavnik ekipe-trener, glavnom sucu mora najaviti izmjenu kako je navedeno u čl Propozicija. Glavni sudac izmjenu obavezno evidentira na način kako je to i predviđeno Kod ozljede igrača-ice, ostali igrači-ice ukoliko žele mogu nastaviti s igrom ali samo u paru, što će im dozvoliti glavni sudac U slučaju kvara svjetlosnih ili zvučnih pokazatelja, koji nepravilno registriraju određene podatke, a kvarovi su učestali i ne mogu se otkloniti, isti se isključuju iz uporabe. Kada su pokazatelji isključeni, sudac na stazi je obvezan izvikivati broj srušenih čunjeva, tako da sekundant čuje koliki je učinak svake kugle, odnosno hica U slučaju kvarova iz točke sudac na stazi je obvezan nakon 10 i 15 hitaca u pune, izvijestiti igrača o zbroju čunjeva. Također je sudac dužan pet (5) hitaca prije kraja igre u čišćenje, igrača-icu izvijestiti da je preostalo još pet (5) hitaca do kraja seta. Nakon završetka seta izvijestiti o zbroju čunjeva i osvojenom setu. Prije početka odigravanja zadnjeg četvrtog (4) seta sudac je dužan igrača izvijestiti o trenutnom stanju ukupnog rezultata Ispravnost pokazatelja i broj srušenih čunjeva, utvrđuje sudac na stazi, a u slučaju prigovora konačnu odluku donosi Vodstvo utakmice.

22 3.27. Sudac na stazi uočenu grešku povremenog netočnog registriranja hitaca ili srušenih čunjeva mora odmah ispraviti, tako da pokazatelji u svakom trenutku budu točni i usklađeni s zapisnikom igrača-ice. Kod vršenja ispravke, ako je potrebno, sudac na stazi će zaustaviti vrijeme i igrača-icu. Ako se greška u pokazivanju učinka i rezultata ponavljaju, postupa se prema točki i Po završetku odigravanja pojedinog seta, igrači-ice moraju na početku natjecateljskog prostora mirno, ne smetajući ostale igrače-ice, čekati njihov završetak igre. Nakon završetka igre pojedinog seta svih igrača-ica (izuzev kod četvrtog) sudac na stazi dužan je igračima objaviti tko je osvojio set, a nakon završenog drugog i trećeg seta, stanje u setovima Izmjena staza vrši se samo na znak glavnog suca. Prilikom izmjene staza igračima nije dozvoljeno napuštanje ukupnog natjecateljskog prostora Nakon završetka svakog seta, glavni sudac je obvezan pregledati natjecateljske prostore i prema potrebi zatražiti da se obriše Po završetku igre svakog bloka igrača-ice te nakon provjere zapisnika glavni sudac dužan je provjeriti ispravnost ispisane ploće, te ukoliko utvrdi grešku dužan je tražiti od predstavnika domaćina da ispravi krivo upisane rezultate Rezultat pojedinog seta na jednoj stazi, za svakog igrača-ice, prenosi se na totalizator staze, na koju isti igrač-ica nastavlja s igrom, tako da rezultat teče kontinuirano, i to samo na totalizatorima gdje postoji takova mogućnost, da istovremeno pokazuje rezultat u dotičnom setu i ukupan rezultat igrača-ice. Na totalizatorima gdje nema takove mogućnosti, prikazuje se rezultat samo dotičnog seta Po završetku odigravanja pojedinog bloka, na poziv glavnog suca, igrači-ce su dužni izaći na liniju izbačaja (vrh daske položnice) i čekati proglašenje neslužbenih rezultata. Glavni sudac je dužan objaviti ime i prezime igrača-ice, naziv ekipe, postignuti rezultat u čunjevima, broj osvojenih setova i kome pripada osvojeni poen. Igrači-ce se blago naklone gledateljstvo i međusobno pozdrave Poslije svakog odigranog bloka, glavni sudac neslužbeno objavljuje ukupno stanje u poenima i razliku u čunjevima Drugi odnosno svaki slijedeći blok igrača predstavnici treneri ekipe dužni su prijaviti najmanje dvanaest (12) minuta prije nastupa. Uz prijavu dostavljaju se i igračke iskaznice za prijavljene igrače ukoliko već ranije nisu predane. Glavni sudac dužan je izvršiti sve postupke kao u točki 3.7, i Po završetku odigravanja zadnjeg bloka, glavni sudac objavljuje neslužbeni rezultat cijele utakmice o ukupno srušenim čunjevima, osvojenim poenima i bodovima Nakon provjere zapisnika igrača-ice, potpisanog ekipnog zapisnika i sudačkog izvješća, prema potrebi i ako ima promjena rezultata u odnosu na već objavljeni privremeni rezultat, glavni sudac će objaviti konačan rezultat utakmice.

23 4. PISANJE ZAPISNIKA 4.1. Svi zapisnici igrača pišu se u dva (2) primjerka, a ekipni zapisnik u tri (3) primjerka. Sva upisivanja u ekipnom i pojedinačnom zapisniku pišu se plavom ili crnom kemijskom olovkom, osim kaznenih kartona, zamjene igrača i ispravci izračuna rezultata po glavnom sucu, koje su označavaju crvenom kemijskom olovkom Na kuglanama s ugrađenim centralnim kompjuterom ili pisačima s trakama, kopirni primjerci zapisnika na formatu <A-4>, po jedan primjerak, moraju se uručiti gostu i domaćinu, a po jedan primjerak <A-4> ili pisače trake dostaviti u ZKS. U slučaju kvara na pisačima, suci nastavljaju upisivati učinak kugle u obrascu Zapisnika igrača Zapisnik igrača popunjava se i vodi kako je prikazano. Pojedinačni zapisnik se popunjava kako je navedeno pod 4.1., 4.2. i 4.3. izuzev kod TAKTIČKE IZMJENE koja se evidentira kao i u ekipnom zapisniku, a u napomenu se upisuje da je obavljena TI i tko je izašao.

24 4.4. Ekipni zapisnik popunjava i vodi se kako je prikazano.