Sadržaj. O vizualnom identitetu 5. Prošireni znak - akvarel. Znak & logotip 17. Boja 43. Tipokrafija 49. Pravila apliciranja 57.

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Sadržaj. O vizualnom identitetu 5. Prošireni znak - akvarel. Znak & logotip 17. Boja 43. Tipokrafija 49. Pravila apliciranja 57."

Транскрипт

1

2 Sadržaj O vizualnom identitetu 5 Prošireni znak - akvarel Znak & logotip 17 Boja 43 Tipokrafija 49 Pravila apliciranja 57 Aplikacije 67

3 Naturavita, Vizualni Identitet Naturavita, najveći projekt zaštite okoliša u kojem su nositelj Hrvatske šume d.o.o. i jedan od najvećih projekata zaštite okoliša u Hrvatskoj općenito. Projekt razminiranja, obnove i zaštite šuma i šumskog zemljišta u zaštićenim i Natura 2000 područjima u dunavsko-dravskoj regiji. Riječ je o strateškom projektu kojem je cilj razminiranje, obnova i zaštita šuma, šumskog zemljišta i vodnih resursa u projektnom području koje je zbog ratnih djelovanja i dalje onečišćen ili se sumnja na minsko eksplozivna sredstva te na neeksplodirana ubojita sredstva, a zbog čega nije moguće adekvatno upravljati šumama. Prijekt Naturavita geografski je vrlo precizno determiniran. Čitavi projekt izvodi se na području Parka prirode Kopački rit i u Regionalnom parku Mura Drava. Obzirom da je riječ o uglavnom močvarnim predjelima, te jednom od najbogatijih ornitoloških staništa Europe, za simbolički označitelj projekta logptipu Naturavita pridodan je znak čaplje. Čaplja je zasigurno jedan od najprepoznatljivijih stanovnika ovog područja, a time i logičan simbolički reprezent ovog projekta.

4 Naturavita Priručnik osnovnih grafičkih standarda Prošireni znak - akvarel Područje definirano vodom Područje na kojem se izvodi projekt definirano je u največoj mjeri rijekama koje ga omeđuju i velikim močvarnim površinama izuzetno bogatim biljnim i životinjskim svijetom.

5 8 Naturavita Priručnik osnovnih grafičkih standarda Prošireni znak - akvarel Akvarel kao impresija vodenih područja Ako bi vizualno željeli prikazati područje kojim dominira voda, tada je najboli način da ga prikažemo akvarelom. Ovaj vizualni element može se koristiti kao podloga, dekorativni element ili dupuna postojećem vizualu.

6 Prošireni znak - akvarel Osnovna zadaća projekta- razminiravanje Riječ je o strateškom projektu kojem je cilj razminiranje, obnova i zaštita šuma, šumskog zemljišta i vodnih resursa u projektnom području koje je zbog ratnih djelovanja i dalje onečišćen ili se sumnja na minsko eksplozivna sredstva te na neeksplodirana ubojita sredstva, a zbog čega nije moguće adekvatno upravljati šumama. Vizualno je prikazana impresija eksplozije kao direktne neželjene posljedice minskog onečišćenja.

7 12 Naturavita Priručnik osnovnih grafičkih standarda Prošireni znak - akvarel Proširena vrijednost osnovnog znaka Spajanjem dvaju vizuala, akvarela i impresije eksplozije dolazimo do grafičkog elementa kojeg možemo koristiti za likovno, ali i simboličko proširenje postojećeg vizuala.

8 14 Naturavita Priručnik osnovnih grafičkih standarda Prošireni znak - akvarel Prošireni znak-akvarel

9 Znak & logotip

10 18 Naturavita Priručnik osnovnih grafičkih standarda 1. Znak & logotip 1.1 Vertikalni odnos, monokromatski Radi kvalitete i preciznosti reprodukcije, znak i slogan nije dozvoljeno rekonstruirati (precrtavati, skenirati...) Vektorizirani znak i slogan u svim varijantama nalazi se na elektroničkom mediju koji je sastavni dio ovog Priručnika.

11 20 Naturavita Priručnik osnovnih grafičkih standarda 1. Znak & logotip Vertikalni odnos, boja Radi kvalitete i preciznosti reprodukcije, znak i slogan nije dozvoljeno rekonstruirati (precrtavati, skenirati...) Vektorizirani znak i slogan u svim varijantama nalazi se na elektroničkom mediju koji je sastavni dio ovog Priručnika.

12 22 Naturavita Priručnik osnovnih grafičkih standarda 1. Znak & logotip Vertikalni odnos, crno-bijelo Radi kvalitete i preciznosti reprodukcije, znak i slogan nije dozvoljeno rekonstruirati (precrtavati, skenirati...) Vektorizirani znak i slogan u svim varijantama nalazi se na elektroničkom mediju koji je sastavni dio ovog Priručnika.

13 24 Naturavita Priručnik osnovnih grafičkih standarda 1. Znak & logotip Vertikalni odnos, crno-bijelo, negativ Radi kvalitete i preciznosti reprodukcije, znak i slogan nije dozvoljeno rekonstruirati (precrtavati, skenirati...) Vektorizirani znak i slogan u svim varijantama nalazi se na elektroničkom mediju koji je sastavni dio ovog Priručnika.

14 26 Naturavita Priručnik osnovnih grafičkih standarda 1. Znak & logotip Vertikalni odnos, konstrukcija i minimalni prostor Znak i logotip imaju minimalan (zaštićeni) prostor oko sebe i potrebno ga je poštivati. Definiran je pomoću modula a. Nikakav vizualni element (fotografija, tekst, logotip, itd.) ne smije narušavati taj minimalni slobodni prostor. Osim u iznimnim situacijama, a u tom slučaju potrebno je konzultirati autore. Radi kvalitete i preciznosti reprodukcije, znak i slogan nije dozvoljeno rekonstruirati (precrtavati, skenirati...) Vektorizirani znak i slogan u svim varijantama nalazi se na elektroničkom mediju koji je sastavni dio ovog Priručnika. a a a a a

15 28 Naturavita Priručnik osnovnih grafičkih standarda 1. Znak & logotip 100% Vertikalni odnos, dozvoljena umanjenja Referentna veličina od 100% je ona koja se nalazi na elektroničkom mediju u prilogu ove knjige. Dopušteno umanjenje u boji je do 40% referentne veličine. Na umanjenjima većim od 40 % referentne veličine gube se sitni detalji na čaplji koji predstavljaju ušće dviju rijeka, pa se znak dalje aplicira u pojednostavljenoj verziji kako je prikazano. Najmanja dopuštena veličina je 20% od referentne veličine. 30% Radi kvalitete i preciznosti reprodukcije, znak i slogan nije dozvoljeno rekonstruirati (precrtavati, skenirati...) Vektorizirani znak i slogan u svim varijantama nalazi se na elektroničkom mediju koji je sastavni dio ovog Priručnika. 20%

16 30 Naturavita Priručnik osnovnih grafičkih standarda 1. Znak & logotip 1.2 Horizontalni odnos, monokromatski Radi što kvalitetnijg apliciranja znaka i logotipa, a ovisno o situaciji u kojoj se primjenjuju, uvodi se i sekundarni horizontalni odnos. Radi kvalitete i preciznosti reprodukcije, znak i slogan nije dozvoljeno rekonstruirati (precrtavati, skenirati...) Vektorizirani znak i slogan u svim varijantama nalazi se na elektroničkom mediju koji je sastavni dio ovog Priručnika.

17 32 Naturavita Priručnik osnovnih grafičkih standarda 1. Znak & logotip Horizontalni odnos, boja Radi kvalitete i preciznosti reprodukcije, znak i slogan nije dozvoljeno rekonstruirati (precrtavati, skenirati...) Vektorizirani znak i slogan u svim varijantama nalazi se na elektroničkom mediju koji je sastavni dio ovog Priručnika.

18 34 Naturavita Priručnik osnovnih grafičkih standarda 1. Znak & logotip Horizontalni odnos, crno-bijelo Radi kvalitete i preciznosti reprodukcije, znak i slogan nije dozvoljeno rekonstruirati (precrtavati, skenirati...) Vektorizirani znak i slogan u svim varijantama nalazi se na elektroničkom mediju koji je sastavni dio ovog Priručnika.

19 36 Naturavita Priručnik osnovnih grafičkih standarda 1. Znak & logotip Horizontalni odnos, crno-bijelo, negativ Radi kvalitete i preciznosti reprodukcije, znak i slogan nije dozvoljeno rekonstruirati (precrtavati, skenirati...) Vektorizirani znak i slogan u svim varijantama nalazi se na elektroničkom mediju koji je sastavni dio ovog Priručnika.

20 38 Naturavita Priručnik osnovnih grafičkih standarda 1. Znak & logotip Horizontalni odnos, konstrukcija i minimalni prostor Znak i logotip imaju minimalan (zaštićeni) prostor oko sebe i potrebno ga je poštivati. Definiran je pomoću modula a. Nikakav vizualni element (fotografija, tekst, logotip, itd.) ne smije narušavati taj minimalni slobodni prostor. Osim u iznimnim situacijama, a u tom slučaju potrebno je konzultirati autore. Radi kvalitete i preciznosti reprodukcije, znak i slogan nije dozvoljeno rekonstruirati (precrtavati, skenirati...) Vektorizirani znak i slogan u svim varijantama nalazi se na elektroničkom mediju koji je sastavni dio ovog Priručnika. a a a a

21 40 Naturavita Priručnik osnovnih grafičkih standarda 1. Znak & logotip 100% Horizontalni odnos, dozvoljena umanjenja Referentna veličina od 100% je ona koja se nalazi na elektroničkom mediju u prilogu ove knjige. Dopušteno umanjenje u boji je do 50% referentne veličine. Na umanjenjima većim od 50 % referentne veličine gube se sitni detalji na čaplji koji predstavljaju ušće dviju rijeka, pa se znak dalje aplicira u pojednostavljenoj verziji kako je prikazano. Najmanja dopuštena veličina je 20% od referentne veličine. 30% Radi kvalitete i preciznosti reprodukcije, znak i slogan nije dozvoljeno rekonstruirati (precrtavati, skenirati...) Vektorizirani znak i slogan u svim varijantama nalazi se na elektroničkom mediju koji je sastavni dio ovog Priručnika. 20%

22 Boja

23 2. Boja PANTONE 350 C C80%, M21%, Y79%, K64% R44, G82, B52 HTML # 2C Primarna boja Primarna boja je boja koja prevladava u monokromatskoj varijanti znaka i logotipa, te se naslanja na boju Hrvatskih šuma, nositelja ovog projekta. Preporuča se za korištenje podloge kod apliciranja znaka u negativu, kod naglašavanja dijelova teksta i sl. Iako se kod znakova u boji javljaju podloge u tehnici akvarela, te boje se ne definiraju, te ih je uz konzultacije sa autorima ovog vizualnog identiteta, moguće mijenjati u smislu njihovih boja i tonova obzirom na

24 2. Boja PANTONE 7716 C C83%, M0%, Y40%, K11% R0, G150, B143 HTML # 00968F 2.2 Sekundarna boja Sekundarna boja druga je, manje zastupljena boja u monokromatskom znaku. Također ju je moguće koristiti za podloge kod apliciranja znaka u negativu, označavanje dijelova teksta i sl.

25 Tipografija

26 50 Naturavita Priručnik osnovnih grafičkih standarda 3. Tipografija A B C D Đ DŽ E F G H I J K L LJ M N NJ O P R S Š T U V Z Ž a b c d đ dž e f g h i j k l lj m n nj o p r s š t u v z ž ( &%$#!?*) Kopački 3.1 Myriad Pro Myriad Pro sans serifna je tipografija humanističkog karaktere, niskog kontrasta i otvorenih slovnih znakova. Zahvaljujući svojim karakteristikama ovo se pismo odlično ponaša na svim veličinama i u svim medijima, od tradicionalnih tiskanih do suvremenih digitalnih. Osim toga opremljeno je svim potrebnim znakovima za korištenje u hrvatskom jeziku. Time će se značajno... Projekt se u potpunosti provodi na području Osječko-baranjske županije te Realizacijom ovoga projekta, od minsko-eksplozivnih i neeksplodiranih ubojnih sredstava bit će očišćeno 597 ha šuma i šumskog zemljišta na području Parka prirode Kopački rit i ha u Regionalnom parku Mura Drava. Time će se značajno pridonijeti poboljšanju protupožarne zaštite šuma. Uz to, bit će rekonstruirana šumska kuća Podravlje i uspostavljen Edukacijsko-posjetiteljski centar Podravlje sa 4 poučno-rekreativne staze i učionica u prirodi.

27 52 Naturavita Priručnik osnovnih grafičkih standarda 3. Tipografija A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L M N O P R S Š T U V Z Ž a b c č ć d đ e f g h i j k l m n o p r s š t u v z ž Myriad Pro, rezovi Myriad Pro Regular A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L M N O P R S Š T U V Z Ž a b c č ć d đ e f g h i j k l m n o p r s š t u v z ž Myriad Pro Italic A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L M N O P R S Š T U V Z Ž a b c č ć d đ e f g h i j k l m n o p r s š t u v z ž Myriad Pro Bold A B C Č Ć D Đ E F G H I J K L M N O P R S Š T U V Z Ž a b c č ć d đ e f g h i j k l m n o p r s š t u v z ž Myriad Pro Bold Italic

28 54 Naturavita Priručnik osnovnih grafičkih standarda 3. Tipografija 3.3 Myriad Pro, pregled znakova! " # $ % & ( ) * +, -. / : ; < = A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z [ \ ] ^ _ a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z { } ~ ƒ ' «fi fl» ` ˆ ˇ Æ ª Ł Ø Œ º æ ı ł ø œ ß ¹ µ Ð ½ ± Þ ¼ þ ¾ ² ð ³ Á Â Ä À Å Ã Ç É Ê Ë È Í Î Ï Ì Ñ Ó Ô Ö Ò Õ Š Ú Û Ü Ù Ý Ÿ Ž á â ä à å ã ç é ê ë è í î ï ì ñ ó ô ö ò õ š ú û ü ù ý ÿ ž Đ Ŋ Ħ Ŧ Ȝ đ ŋ ħ ĸ ʼn ŧ ȝ IJ ff ffi ffj ffl fi fj fl ij 0 Ǻ % $ ƒ # , $ - ( ) , $ - ( ) , $ - ( ) , $ - ( - { } [ ] ( ) Ω π ǻ Ă Ā Ą i Ć Č Ĉ Ċ Ď Ĕ Ě Ė Ē Ę Ğ Ĝ Ģ Ġ G Ĥ Ĭ İ Ī Į Ĩ Ĵ Ķ Ĺ Ľ Ļ Ŀ M Ń Ň N Ņ Ŏ Ő Ō Ǿ Ŕ Ř Ŗ Ś Ş Ŝ Ș Ť Ț Ŭ Ű Ū Ų Ů Ũ Ẃ Ŵ Ẅ Ẁ Ŷ Ỳ Ȳ Ź Ż Ǽ ă ā ą a ć č ĉ ċ ď ĕ ě ė ē ę ğ ĝ ģ ġ g ĥ ĭ ī į ĩ ĵ ķ ĺ ľ ļ ŀ m ń ň n ņ ŏ ő ō ǿ ŕ ř ŗ ś ş ŝ ș ť ț ŭ ű ū ų ů ũ ẃ ŵ ẅ ẁ ŷ ỳ ȳ ź ż ǽ ˇ ˆ ` Α Β Γ Δ Ε Ζ Η Θ Ι Κ Λ Μ Ν Ξ Ο Π Ρ Σ Τ Υ Φ Χ Ψ Ω Ά Έ Ή Ί Ϊ Ό Ύ Ϋ Ώ α β γ δ ε ζ η θ ι κ λ μ ν ξ ο ρ σ τ υ φ χ ψ ω ς ά έ ή ί ϊ ό ύ ϋ ώ ΐ ΰ ; o Ё Ђ Ѓ Є Ѕ І Ї Ј Љ Њ Ћ Ќ Ў Џ А Б В Г Д Е Ж З И Й К Л М Н О П Р С Т У Ф Х Ц Ч Ш Щ Ъ Ы Ь Э Ю Я а б в г д е ж з и й к л м н о п р с т у ф х ц ч ш щ ъ ы ь э ю я ё ђ ѓ є ѕ і ї ј љ њ ћ ќ ў џ Ґ ґ ˆ ˆ Ơ Ư ơ ư Ạ Ả Ấ Ầ Ẩ Ẫ Ậ Ắ Ằ Ẳ Ẵ Ặ Ẹ Ẻ Ẽ Ế Ề Ể Ễ Ệ Ỉ Ị Ọ Ỏ Ố Ồ Ổ Ỗ Ộ Ớ Ờ Ở Ỡ Ợ Ụ Ủ Ứ Ừ Ử Ữ Ự Ỵ Ỷ Ỹ ạ ả ấ ầ ẩ ẫ ậ ắ ằ ẳ ẵ ặ ẹ ẻ ẽ ế ề ể ễ ệ ỉ ị ọ ỏ ố ồ ổ ỗ ộ ớ ờ ở ỡ ợ ụ ủ ứ ừ ử ữ ự ỵ ỷ ỹ ˆ ˆ ˆ ˆ ˆ ˆ ˆ ˆ Ş ş Ţ ţ ˉ ә l / Pismo sadrži verzalne brojke (proporcionalne i tabelarne), kurentne brojke (proporcionalne i tabelarne), brojke uz male verzale, razlomke, eksponente i indekse te pokazne brojke. Podržani jezici: Afrikaans, Azeri (Latin), Basque, Bosnian, Breton, Catalan, Croatian, Czech, Danish, Dutch, English, Esperanto, Estonian, Faroese, Finnish, French, Friulian, German, Greenlandic, Hawaiian, Hungarian, Icelandic, Indonesian, Interlingua, Irish, Gaelic, Italian, Kurdish (Latin), Latvian, Lithuanian, Luxemburgish, Malay, Maltese, Māori, Norwegian, (Bokmål, Nynorsk), Polish, Portuguese, Rhaeto-Romanic, Romani, Romanian, Sámi (Inari, Lule, Northern, Southern), Serbian (Latin), Slovak, Slovene, Sorbian, Spanish, Swahili, Swedish, Turkish, Welsh.

29 Pravila apliciranja

30 58 Naturavita Priručnik osnovnih grafičkih standarda 4. Pravila apliciranja C0%, M0%, Y0%, 4.1 Aplikacija znaka na monokromatske podloge Cijeloviti znak u boji dozvoljeno je aplicirati samo na bijele podloge. Ako se aplicira na monokromatske podloge tada je znak u monokromatskoj varijanti sa dvije boje do 50% zasičenosti tona. Apliciranje znaka na podloge u boji dopušteno je isključivo u pozitivu i negativu, ovisno o tonu podloge, pazeći na vidljivost i čitljivost. C0%, M0%, Y0%, K50%

31 60 Naturavita Priručnik osnovnih grafičkih standarda 4. Pravila apliciranja C0%, M0%, Y0%, 4.2 Aplikacija znaka na monokromatske podloge Ako se aplicira na podloge tamnije od 60% zasičenosti tona, tada se znak aplicira u negativu, odnosno u bijeloj boji. Apliciranje znaka na podloge u boji dopušteno je isključivo u pozitivu i negativu, ovisno o tonu podloge, pazeći na vidljivost i čitljivost. C0%, M0%, Y0%, K100%

32 62 Naturavita Priručnik osnovnih grafičkih standarda 4. Pravila apliciranja C0%, M0%, Y0%, K0% 4.3 Aplikacija znaka na podloge u boji Apliciranje znaka na podloge u boji izvodi se u dvobojnoj monokromatskoj verziji ili u negativu pri čemu je potrebno paziti na vidljivost znaka. C82%, M42%, Y82%, K44% C84%, M16%, Y47%, K2%

33 4. Pravila apliciranja 4.4 Aplikacija znaka na fotografije i ilustrirane podloge Apliciranje znaka nafotografije ili ilustrirane podloge izvodi se u dvobojnoj monokromatskoj verziji, crnoj ili u negativu pri čemu je potrebno paziti na vidljivost znaka.

34 Aplikecije

35 68 Naturavita Priručnik osnovnih grafičkih standarda 1. Znak & logotip

36 70 Naturavita Priručnik osnovnih grafičkih standarda 1. Znak & logotip

37

38