Microsoft Word - Zapisnik.doc

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Microsoft Word - Zapisnik.doc"

Транскрипт

1 S A R A J E V O G A S a.d. T R A S P O R T I D I S T R I B U C I J A P R I R O D O G G A S A Nikole Tesle 55, Lukavica, I. Sarajevo, Republika Srpska, BiH Tel: 057 / , Tel/fax: 057 / , ssgas@teol.net Matični broj: Poreski broj: Registar Okružnog privrednog suda u I. Sarajevu MBS: Broj: /19 Datum, SKUPŠTINA AKCIONARA Z A P I S N I K sa XXIX (dvadesetdevete) redovne sjednice Skupštine akcionara Sarajevo-gas a.d. Istočno Sarajevo, održane dana god. sa početkom u časova Dvadesetdeveta redovna sjednica Skupštine akcionara zakazana je i održana god. sa početkom u časova. Redovnu godišnju sjednicu Skupštine akcionara je zakazao i prijedlog dnevog reda utvrdio Upravni odbor Društva, a poziv za sjednicu objavljen je u dva dnevna lista Glas srpske i Nezavisne novine dana i god. Poziv za sjednicu kao i prijedlozi Odluka objavljeni su na web sajtu Sarajevo-gas -a a.d. i Banjalučke berze. Sjednicu Skupštine je otvorio predsjednik Upravnog odbora Goran Klincov koji je pozdravio prisutne i upoznao akcionare da će se preći na izbor predsjednika Skupštine koji će nakon izbora nastaviti voditi sjednicu. Ad.1. Izbor predsjednika Skupštine akcionara Za predsjednika Skupštine akcionara izabran je Boris Srdić ispred PREF -a. Za ovaj prijedlog glasali su svi prisutni i predstavljeni akcionari sa ili 94,61% akcija/glasova. Boris Srdić se zahvalio na izboru i preuzeo voditi ovu sjednicu na početku konstatujući da je ova redovna sjednica sazvana u zakonom propisanoj proceduri. Ad.2. Imenovanje radnih tijela Skupštine U skladu sa članom 279. Zakona o privrednim društvima ( Službeni glasnik RS, broj 127/08, 58/09, 100/11 i 67/13) radna tijela Skupštine imenuje predsjednik Skupštine akcionara. U skladu sa tom odredbom Boris Srdić je predložio Komisiju za glasanje u sastavu: Rajko Krsmanović, Duško Šuka i Tijana Đukić, za zapisničara je predložena Tanja Čorlija, a za ovjerivača zapisnika Nataša Dubajić i Slavo Krajišnik. Nakon čitanja pisanih preporuka akcionara koji su glasali pisanim putem Kristal invest a.d., MS, koji upravlja Bors invest fondom i Akcijskog fonda i Fonda restitucije, koji su predložili da se tijela imenuju u skladu sa Zakonom, Skupština je jednoglasno donijela

2 O D L U K U o izboru radnih tijela Skupštine Komisiju za glasanje čine: 1. Rajko Krsmanović - predsjednik 2. Duško Šuka - član 3. Tijana Đukić - član Za zapisničara je izabrana Tanja Čorlija. I II III Za ovjerivače zapisnika biraju se: 1. Nataša Dubajić 2. Slavo Krajišnik Ad.3. Razmatranje i usvajanje Izvještaja Komisije za glasanje i utvrđivanje kvoruma Komisija za glasanje je na osnovu Izvještaja CRHOV-i sa stanjem na dan god. o vlasnicima, broju akcija sa procentualnim učešćem u kapitalu podnijela Izvještaj i konstatovala je da sjednici prisustvuju ili je predstavljeno ili 94,61% od ukupnog broja glasova ( ). Skupštini prisustvuju: 1. Boris Srdić - punomoćnik "Pref"-a po punomoći br. UP-20-7/19 od god. sa akcija/glasa. 2. Nataša Dubajić punomoćnik ZIF Prof-plus d.d. Sarajevo, po punomoći br /19 sa akcija/glasa. 3. Duško Šuka - punomoćnik DUIF "Polara invest" a.d. - OAIF Adriatic Balanced sa akcija/glasa ili 10,0% - OAIF Polara adriatic fond a.d. sa akcija/glasa ili 8,06% 4. Slavo Krajišnik lično sa 8992 akcija/glasa. Pismeno izjašnjavanje sa načinom glasanja po pojedinim tačkama dnevnog reda dostavili su sledeći akcionari. 5. Dragana Kalabić predstavnik Akcijskog fonda i fonda za restituciju sa ukupnim brojem glasova akcija/glasa ili 29,99% i akcija/glasova ili 5,00% prema preporuci Investiciono razvojne banke RS, a.d. broj 08/ /07 od god. 6. DUIF Kristal invest a.d. Banja Luka kao zastupnik Otvorenog akcijskog fonda Opportunity fond koji je vlasnik akcija i Otvorenog novčanog investicionog fonda, Cash fund koji je vlasnik akcija /glasa dostavio je pismeno izjašnjenje broj 197-1/19 od god. 8. DUIF MS u ime i račun OAIF Bors invest fond sa akcija/glasa ili 3,43% dostavili su pismeno izjašnjenje broj MS-2-165/19 od god.

3 Predsjednik Komisije za glasanje je podnio Izvještaj Skupštini da redovnoj sjednici prisustvuju akcionari ili punomoćnici ili su se pismeno izjasnili sa ukupno ili 94,61% prisutnih i predstavljenih akcionara (od ukupnog broja glasova/akcija ) tako da Skupština može punovažno raspravljati i odlučivati po svim tačkama dnevnog reda. Sjednici Skupštine prisustvuje i generalni direktor Slavo Krajišnik, Rajko Krsmanović izvršni direktor ze EFS i Tanja Čorlija izvršni direktor za PKO poslove. Na ovoj sjednici raspravljat će se i o s l e d e ć e m: D N E V N I R E D 1. Izbor Predsjednika skupštine 2. Imenovanju radnih tijela Skupštine 3. Razmatranje i usvajanje Izvještaja komisije za glasanje i utvrđivanje kvoruma 4. Razmatranje i usvajanje zapisnika sa XXVIII (dvadesetosme) redovne Skupštine akcionara održane godine. 5. Razmatranje prijedloga i donošenje odluke o usvajanju: 5.1. Izvještaja nezavisnog Revizora o finansijskom izvještaju za god Finansijskog izvještaja društva za god Izvještaja o poslovanju društva za god. 6. Razmatranje i usvajanje Izvještaja o radu Upravnog odbora društva za god. 7. Razmatranje i donošenje Odluke o raspodjeli dobiti iskazanoj po finansijskom izvještaju za god. 8. Razmatranje i usvajanje Izvještaja o radu internog revizora za god. 9. Donošenje Odluke o izboru nezavisnog revizora za reviziju finansijskih izvještaja za god. Ad. 4. Razmatranje i usvajanje Zapisnika sa XXVIII (dvadesetosme) sjednice Skupštine akcionara Zapisnik sa prethodne sjednice Skupštine akcionara je dostavljen većim akcionarima uz poziv i objavljen u materijalu za sjednicu pa nakon što je dat na glasanje, čitalo se pisano izjašnjenje onih akcionara koji su iskoristili zakonsko pravo i pismeno glasali. Predsjednik Skupštine je konstatovao da je Zapisnik usvojen većinom glasova prisutnih i predstavljenih akcionara jer je MS se izjasnio Uzdržan iz razloga što nisu prisustvovali sjednici Skupštine, a svi ostali akcionari su glasali Za usvajanje Zapisnika. Ad. 5. Razmatranje prijedloga i donošenje Odluke o usvajanju 5.1. Izvještaja nezavisnog revizora o finansijskom izvještaju za god. Reviziju finasnsijskih izvještaja za god. radila je revizorska kuća Kontal d.o.o. Banja Luka. Nakon izvršine revizije dostavljen je revizorski izvještaj u kome je dato pozitivno mišljenje bez rezerve niti skretanja pažnje, te je konstatovano da se može usvojiti ovaj revizorski izvještaj. Čitalo se i pisano izjašnjenje gdje su i ti akcionari dali pozitivno mišljenje i glasali su Za usvajanje istog. Predsjednik Skupštine je konstatovao da je revizorski izvještaj za god. usvojen jednoglasno od strane svih prisutnih ili predstavljenih akcionara.

4 5.2. Finansijski izvještaj društva za god. Fnansijski izvještaj urađen je u skladu sa zakonskim i računovodstvenim standardima i u zakonskom roku predat. Finansijski izvještaj daje realnu sliku poslovanja i rezultata tog poslovanja za god. Finansijski izvještaj je jednoglasno usvojen od svih prisutnih i predstavljenih akcionara Izvještaj o poslovanju Društva za god. Na početku rasprave po ovoj tački dat je kratak osvrt na poslovanje u god. Društvo je u god. ostvarilo ukupne prihode u iznosu od ,00 KM koji su za 1,83% veći u odnosu na prethodnu godinu ( ,00 KM). Ukupni rashodi iznose ,00 KM i za 1,85% su veći u odnosu na prethodnu godinu ( ,00 KM), te je ostvaren neto dobitak u iznosu od ,00 KM, prethodne godine je ostvaren neto dobitak u iznosu od ,00 KM. Poslovni prihodi iznose ,00 KM i za 1,53% su veći u odnosu na prethodnu godinu, a poslovni rashodi iznose ,00 KM i za 0,65% su manji u odnosu na prethodnu godinu, te je ostvaren poslovni dobitak u iznosu od ,00 KM (poslovni dobitak prethodne godine iznosio je ,00 KM). Ukupne obaveze Društva iznose ,00 KM i manje su za 78,72% u odnosu na prethodnu godinu ( ,00 KM). Koeficijent tekuće likvidnosti iznosi 6,46, a koeficijent ubrzane likvidnosti iznosi 5,84 iz čega se može zaključiti da je likvidnost Društva dobra. Za svega navedenog vidljivo je da je Društvo poslovnu godinu završilo pozitivno i održalo zadovoljavajući nivo likvidnosti. Izvještaj o poslovanju Društva usvojen je jednoglasno od strane svih prisutnih i predstavljenih akcionara. Ad. 6. Razmatranje i usvajanje Izvještaja o radu Upravnog odbora Društva za god. Izvještaj o radu Upravnog odbora dostavljen je u skupštinskom materijalu i iz istog je vidljivo da je Upravni odbor održao osam sjednica na kojima su donesene odluke, zaključci i dr. po pojedinim pitanjima od značaja za rad i poslovanje Društva. Skupština akcionara je jednoglasno usvojila Izvještaj o radu Upravnog odbora sa ili 94,61% glasa. Ad. 7. Razmatranje i donošenje Odluke o raspodjeli dobiti iskazanoj po finansijskom izvještaju za god. Prijedlogom Odluke je predviđeno da se ostvarena dobit u iznosu od ,25 KM raspodjeli za pokriće akumulisanih gubitaka, što je u skladu sa pozitivnim zakonskim propisima. Svi prisutni i predstavljeni akcionari su glasali Za usvajanje Odluke o raspodjeli dobiti pa je konstatovao da je Odluka sa glasova ili 94,61% usvojena. Ad. 8. Razmatranje i usvajanje Izvještaj o radu internog revizora za god. Na početku treba napomenuti da Društvo nema Odbor za reviziju pa Interni revizor Izvještaj podnosi na usvajanje Upravnom odboru i Skupštini akcionara. U Izvještaju o radu internog revizora navedene su aktivnosti internog revizora u god., koje su se odnosile na sačinjavanje pojedinačnih izvještaja o internoj reviziji različitih segmenata poslovanja Društva.

5 U svim dostavljenim Izvještajima nisu uočene nikakve nepravilnosti. Za Izvještaj su jednoglasno glasali Za svi prisutni i prisutni i predstavljeni akcionari. Ad. 9. Donošenje Odluke o izboru nezavisnog revizora za reviziju finansijskog izvještaja za god. Društvo je uputilo poziv za dostavljanje ponude prema pet revizorskih kuća. U ostavljenom roku prikupljene su dvije ponude i to do Aditon d.o.o. Banja Luka i Kontal d.o.o. Banja Luka. Razmotrivši ove dvije ponude Upravni odbor je uputio Skupštini prijedlog da se izabere revizorska kuća Kontal d.o.o. jer je i cijena revizije jeftinija a već je radio reviziju prošle godine i zadovoljno se sa radom ove revizorske kuće. Skupština akcionara je glasovima svih prisutnih i predstavljenih akcionara donijela Odluku o izboru Kontal d.o.o. za reviziju finansijskog izvještaja za god. sa ili 94,61% glasova Za usvajanje. Redovna godišnja sjednica Skupštine akcionara je završila rad u 12 h 45'. Zapisničar Tanja Čorlija Predsjednik Skupštine akcionara Boris Srdić Ovjerivači zapisnika: Nataša Dubajić Slavo Krajišnik