Microsoft Word - New Microsoft Word Document.doc

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Microsoft Word - New Microsoft Word Document.doc"

Транскрипт

1 ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZA[TITI ZRAKA ^lan 1. U Zakonu o za{titi zraka ("Slu`bene novine Federacije BiH", br. 33/03) u ~lanu 1. stav 2. alineja 1. rije~i: "najboljih raspolo`ivih tehnologija" zamjenjuju se rije~ima: "najboljih raspolo`ivih tehnika". U ~lanu 1. iza stava 2. dodaje se novi stav 3. koji glasi: "Za{titu i pobolj{anje kvaliteta zraka osiguravaju, u okviru svojih ovla{tenja, Federacija, kantoni, jedinice lokalne samouprave, privredni subjekti i druga pravna i fizi~ka lica". Dosada{nji stav 3. postaje stav 4. ^lan 2. U ~lanu 2. iza definicije "emisija" dodaje se nova definicija koja glasi: ""emisiona kvota zaga uju}e materije" - zna~i ukupna dozvoljena godi{nja koli~ina emisije (izra`ava se u jedinicama mase u odre enom vremenu) iz jednog ili vi{e izvora zajedno, odnosno sa odre enog podru~ja i/ili na teritoriji Federacije BiH." Dosada{nja definicija "kvalitet zraka" mijenja se i glasi: ""kvalitet zraka" - zna~i koncentraciju zaga uju}e supstance u zraku ili njeno talo`enje na povr{inu u toku odre enog perioda." Iza definicije "kvalitet zraka" dodaju se sljede}e definicije: ""monitoring kvaliteta zraka" - zna~i sistemsko mjerenje ili procjenjivanje kvaliteta zraka prema prostornom i vremenskom rasporedu;" "ocjenjivanje" - nadle`na metoda koja se koristi za mjerenje, izra~unavanje, predvi anje, ili procjenu kvaliteta zraka (nivo zaga uju}e supstance u zraku); "gornja granica ocjenjivanja" - zna~i propisani nivo kvaliteta zraka (zaga enost) ispod kojeg se ocjenjivanje mo`e vr{iti kombinacijom mjerenja i metoda procjene na osnovu standardizovanih metemati~kih modela i/ili drugih nadle`nih metoda procjene; "donja granica ocjenjivanja"- zna~i propisani nivo kvaliteta zraka (zaga enost) ispod kojeg se ocjenjivanje mo`e vr{iti samo pomo}u metoda procjene na osnovu standardizovanih matemati~kih modela i/ili drugih metoda procjene." Izraz "postrojenje sa sagorijevanjem" mijenja se u "postrojenje za sagorijevanje". Iza definicije "velika nesre}a/udes" dodaje se sljede}a definicija: ""manja promjena" - zna~i promjenu u radu postrojenja koja ne bi prouzrokovala porast emisija zaga uju}ih materija;". Izraz "ciljana vrijednost" mijenja se u "ciljna vrijednost". Iza definicije "prag upozorenja" dodaju se sljede}e definicije:

2 ""granica tolerancije" - zna~i procent dozvoljenog prekora~enja grani~ne vrijednosti pod propisanim uvjetima; "tolerantna vrijednost" - zna~i grani~nu vrijednost uve}anu za granicu tolerancije; "podru~je"-zna~i jedan od razgrani~enih dijelova teritorije Federacije BiH od ostalih takvih dijelova koji predstavlja funkcionalnu cjelinu, s obzirom na pra}enje, za{titu i pobolj{anje kvaliteta zraka, te upravljanje kvalitetom zraka; "naseljeno podru~je" - zna~i podru~je sa vi{e od stanovnika ili podru~je sa manje od stanovnika, ali je zbog gustine naseljenosti po kvadratnom kilometru opravdana potreba za ocjenjivanjem i upravljanjem kvalitetom zraka; "registar emisija" - zna~i skup podataka o vrsti, koli~ini, na~inu, prostornom razmje{taju, mjestu ispu{tanja i uno{enja zaga uju}ih materija u zrak." U ~lanu 3. stav 1. mijenja se i glasi: ^lan 3. "Organi Federacije, kantona i op}ine, operatori emisije, privredni subjekti i druga pravna i fizi~ka lica du`ni su me usobno sara ivati u cilju za{tite i pobolj{anja kvaliteta zraka." Iza stava 1. dodaje se novi stav 2. koji glasi: "Operatori izvora emisije obavezni su provoditi obaveze utvr ene zakonom i podzakonskim aktima donesenim na osnovu ovog Zakona." Dosada{nji stav 2. postaje stav 3. U ~lanu 4. iza stava 1. dodaje se novi stav 2. koji glasi: ^lan 4. "U cilju provedbe ispunjenja ugovornih obaveza preuzetih me unarodnim ugovorima i sporazumima iz podru~ja za{tite zraka, klime i ozonskog omota~a, Federalno ministarstvo okoli{a i turizma (u daljnjem tekstu: Federalno ministarstvo) u~estvuje u dono{enju nacionalnih akcionih planova, nacionalnih programa i nacionalnih izvje{taja." U dosada{njem stavu 2. iza rije~i: "kvaliteta zraka" dodaju se rije~i: "Pored mjera za o~uvanje kvaliteta zraka ova strategija obuhvata i problematiku klimatskih promjena". U dosada{njem stavu 4. u alineji b) rije~i: "u katastru" zamjenjuju se rije~ima: "u registru". U dosada{njem stavu 4. iza alineje c) dodaje se nova alineja koja glasi: "d) mjere za ubla`avanje klimatskih promjena i adaptacije klimatskim promjenama". Dosada{nji st. 2., 3., 4., 5. i 6. postaju st. 3., 4., 5., 7. i 8. Iza dosada{njeg stava 4., koji je postao stav 5., dodaje se novi stav 6. koji glasi: "Federalno ministarstvo u saradnji sa nadle`nim ministarstvom iz Republike Srpske utvr uje emisone kvote za i godinu za gasove ~ija je emisija regulirana me unarodnim sporazumima, konvencijama ili protokolima koji se odnose na prekograni~no zaga ivanja zraka." ^lan 5.

3 U ~lanu 5. u st. 4. i 5. rije~ "hodnika" zamjenjuje se rije~ju "koridora". ^lan 6. U ~lanu 6. u stavu 1. u alineji 1. rije~i: "najboljih raspolo`ivih tehnologija" zamjenjuju se rije~ima: "najboljih raspolo`ivih tehnika". U stavu 1. u alineji 1. rije~i: "otvaranja postrojenja i njegovog rada" zamjenjuju se rije~ima: "pu{tanja u rad i rada". U stavu 1. alineja 2. mijenja se i glasi: "da emisione kvote i grani~ne vrijednosti emisija ne budu prekora~ene". U stavu 2. rije~i: "Federalni ministar prostornog ure enja i okoli{a" zamjenjuju se rije~ima: "Federalni ministar okoli{a i turizma". U ~lanu 7. stav 2. mijenja se i glasi: ^lan 7. "Za nove izvore emisija za koje je potrebna okolinska dozvola, kao i u slu~ajevima kada se procijeni da mogu {tetno uticati na ljudsko zdravlje i/ili okoli{ u cjelini, na zahtjev nadle`nog federalnog ili kantonalnog ministarstva, podnosilac zahtjeva izra uje studiju o zraku u kojoj detaljno opisuje o~ekivane emisije u zrak i njihov uticaj na okoli{." U stavu 6. rije~i: "od dana tra`enja" zamjenjuju se rije~ima: "na zahtjev nadle`nog ministarstva". U ~lanu 10. stav 3. se bri{e. Dosada{nji st. 4. i 5. postaju st. 3. i 4. ^lan 8. U stavu 3. u alinejama 6., 8., 9., 10. i 11. rije~ "opis" zamjenjuje se rije~ju "ocjena". U stavu 3. u alineji 9. rije~i: "dodatnog zaga enja prouzrokovan projektom" zamjenjuju se rije~ima: "dodatne zaga enosti prouzrokovane projektom". Iza ~lana 13. dodaje se novi ~lan 13a. koji glasi: ^lan 9. "^lan 13a. Operator stacionarnog izvora zaga ivanja zraka du`an je: podatke o stacionarnom izvoru, operatoru i svakoj njegovoj promjeni dostaviti nadle`nom organu za za{titu okoli{a i nadle`nom inspektoru za{tite okoli{a; osigurati redovno pra}enje emisije i o tome voditi evidenciju; osigurati vr{enje mjerenja emisije zaga uju}ih materija iz stacionarnog izvora; voditi evidenciju o izvr{enim mjerenjima sa podacima o mjernim mjestima i rezultatima mjerenja, te u~estalosti mjerenja emisija; voditi evidenciju o upotrijebljenom gorivu i otpadu kod procesa suspaljivanja; voditi evidenciju o radu ure aja za smanjivanje emisija.".

4 ^lan 10. U ~lanu 15. u st. 1., 2. i 3. iza rije~i: "nadle`no ministarstvo" dodati rije~i: "i nadle`ni inspektor za{tite okoli{a". ^lan 11. U ~l. 17. i 22. rije~i: "Institut za standarde, mjeriteljstvo i intelektualno vlasni{tvo Bosne i Hercegovine" u odgovaraju}em pade`u zamjenjuju se rije~ima: "Institut za standarde Bosne i Hercegovine" u odgovaraju}em pade`u. ^lan 12. U ~lanu 18. u podnaslovu rije~i: "Postrojenja sa sagorijevanjem" mijenjaju se u: "Postrojenja za sagorijevanje". Stav 1. mijenja se i glasi: "Pitanja koja se odnose na emisiju iz postrojenja za sagorijevanje sa nominalnom termalnom snagom jednakom ili ve}om od 10 MW, kao i nominalnom termalnom snagom manjom od 10 MW ure uju se provedbenim propisom koji proizilazi iz ovog Zakona." Stav 3. se bri{e. Dosada{nji stav 4. postaje stav 3. ^lan 13. U ~lanu 23. u podnaslovu rije~i: " fosilnih goriva i benzina" zamjenjuju se rije~ima: "te~nih goriva". U stavu 1. iza rije~i "vozila" stavlja se zarez i dodaje rije~ "`eljeznicu". ^lan 14. U glavi V. naslov: "KATASTAR EMISIJA" mijenja se i glasi: "REGISTAR EMISIJA". ^lan 26. mijenja se i glasi: "U registru postrojenja i zaga ivanja okoli{a koji se uspostavlja na osnovu Zakona o za{titi okoli{a, vodi se i registar emisija u zrak u koji se upisuju podaci o izvorima emisija u zrak, njihovim pravnim licima i zaga uju}im materijama koje izvori ispu{taju u zrak. Sadr`aj podataka koji se vode u registru iz stava 1. ovog ~lana, na~in i rokove njihovog prikupljanja, dostavljanja i upisivanja u registar, metodologiju i na~in vo enja podataka u registru, kao i na~in upravljanja podacima upisanim u registar (davanje informacija, podno{enje izvje{taja i drugo) propisuje ministar. U registar emisija u zrak obavezno se unose sljede}e zaga uju}e materije: sumpordioksid, nitrooksid, ugljendioksid, ugljenmonoksid, amonijak, nitrozooksid, metan, nemetanski ugljenvodonik, benzen i PM10. Operatori, stru~ne institucije i nadle`ni kantonalni organi du`ni su Federalnom ministarstvu dostaviti sve podatke neophodne za procjenu emisija ili za njihovu kontrolu. Federalno ministarstvo priprema i redovno a`urira registar emisija koji obuhvata sve podatke o emisijama klju~nih izvora. Federalno ministarstvo u januaru svake godine objavljuje izvje{taj o emisijama zaga uju}ih materija u zrak za pretpro{lu godinu za Federaciju Bosne i Hercegovine.

5 Federalno ministarstvo osigurava pristup svim informacijama o emisijama putem javnog objavljivanja. Kantoni u aprilu svake godine objavljuju izvje{taje o emisijama zaga uju}ih materija u zrak (uklju~uju}i emisije iz prirodnih izvora) za pretpro{lu godinu za teritorij svog kantona. Me uentitetsko tijelo za okoli{ u aprilu svake godine objedinjuje izvje{taj o emisijama u zrak za pretpro{lu godinu, na osnovu informacija dostavljenih od entitetskih ministarstava. Objedinjeni izvje{taj dostavlja se Vije}u ministara Bosne i Hercegovine radi slanja nadle`nim tijelima me unarodnih sporazuma ~ija je Bosna i Hercegovina potpisnica. Izvje{taji moraju biti pripremljeni u skladu sa zahtjevima za davanje izvje{taja odre enih u me unarodnim sporazumima ~ija je Bosna i Hercegovina potpisnica." U ~lanu 27. stav 1. mijenja se i glasi: ^lan 15. "Zbog pra}enja kvaliteta zraka (utvr ivanje nivoa zaga enosti) i poduzimanja mjera u cilju spre~avanja i smanjenja zaga enosti, propisuju se grani~ne vrijednosti kvaliteta zraka za pojedine zaga uju}e materije u zraku i dugoro~ni ciljevi za ozon." Iza stava 1. dodaje se novi stav 2. koji glasi: "Gornja i donja granica ocjenjivanja kvaliteta zraka, privremene granice tolerancije, odnosno tolerantne vrijednosti, pragovi upozorenja i ciljne vrijednosti za odre ene zaga uju}e materije, kriteriji za uspostavljanje mjernih mjesta, metodologija mjerenja, mjerni postupci, na~in provjere kvaliteta mjerenja i ta~nosti podataka, na~in obrade i prikaz rezultata mjerenja i njihove uskla enosti sa propisanim normativima, sadr`aj izvje{taja o izvr{enim mjerenjima i rokovi dostavljanja podataka, na~in ocjenjivanja nivoa zaga enosti, kao i rokovi za postepeno smanjivanje granica tolerancije, odnosno tolerantne vrijednosti utvrdit }e se provedbenim propisom federalnog ministra u skladu sa ovim Zakonom." Dosada{nji st. 2. i 3. postaju st. 3. i 4. "Monitoring kvaliteta zraka ^lan 16. ^lan 28. mijenja se i glasi: U cilju efikasnog upravljanja kvalitetom zraka uspostavlja se jedinstveni funkcionalni sistem monitoringa kvaliteta zraka. Federalno ministarstvo osigurava redovan monitoring kvaliteta zraka. Monitoring kvaliteta zraka vr{i se: mjerenjem i/ili ocjenjivanjem nivoa zaga enosti zraka u nenaseljenim podru~jima; mjerenjem i/ili ocjenjivanjem nivoa zaga enosti zraka koje je posljedica padavina i regionalnog ili prekograni~nog prijenosa zaga uju}ih materija u zrak; mjerenjem nivoa kvaliteta (zaga enosti) zraka i padavina u naseljima i industrijskim podru~jima; mjerenjem nivoa kvaliteta (zaga enosti) u okolini odre enih stacionarnih izvora; mjerenjem meteorolo{kih parametara na lokacijama na kojima se mjeri kvalitet zraka; mjerenjem i opa`anjem promjena koje ukazuju na prisustvo zaga enog zraka, a manifestuje se na zemlji{tu, biljakama i uzrocima biolo{kog porijekla, gra evinama i sl. (posredni pokazatelji kvaliteta zraka).

6 U okviru monitoringa kvaliteta zraka uspostavlja se mre`a mjernih stanica za sistematsko mjerenje kvaliteta zraka i to: federalna, kantonalna, op}inska, izvor zaga ivanja i posebna podru~ja. Lokacije stanica u federalnoj mre`i, na prijedlog Federalnog ministarstva, utvr uje Vlada Federacije BiH. Stru~na institucija ovla{tena od Federalnog ministarstva i Federalnog ministarstva zdravstva uspostavlja i vr{i monitoring kvaliteta zraka u skladu sa provedbenim propisom. Bazu podataka o mjerenju kvaliteta zraka vodi stru~na institucija iz stava 6. ovog ~lana. Stru~na institucija iz stava 6. ovog ~lana priprema godi{nji izvje{taj o stanju kvaliteta zraka i dostavlja ga Federalnom ministarstvu i Federalnom ministarstvu zdravstva radi objavljivanja. Prekora~enje grani~nih vrijednosti kvaliteta zraka, pragova upozorenja, ciljnih vrijednosti i dugoro~nih ciljeva za za{titu zraka moraju biti dokumentovani u izvje{taju. Ministarstvo je du`no obavijestiti Vladu Federacije BiH o podru~jima na kojima se pojavljuju nivoi zaga enosti ve}i od tolerantne vrijednosti, o rezultatima mjerenja na tim podru~jima, te mjerama i rokovima za postizanje nivoa zaga enosti manjeg od tolerantnih vrijednosti." Iza ~lana 28. dodaju se novi ~l. 28a. i 28b. koji glase: ^lan 17. " ^lan 28a. U slu~ajevima kada postoji osnovana sumnja da je do{lo do zaga enosti zraka ~iji je kvalitet takav da mo`e naru{iti zdravlje ljudi, kvalitet `ivota i/ili {tetno uticati na bilo koji dio okoli{a, moraju se obaviti mjerenja posebne namjene ili obaviti ocjena nivoa zaga enosti. Nadle`no ministarstvo, odnosno nadle`ni organ lokalne samouprave utvr uje opravdanost osnovane sumnje iz stava 1. i donosi odluku o mjerenjima posebne namjene koja sadr`i na~in i rokove mjerenja. ^lan 28b. Ocjenjivanje i razvrstavanje podru~ja prema nivoima zaga enosti Kvalitet zraka (nivo zaga enosti) ocjenjuje se analizom postoje}eg stanja na osnovu: rezultata redovnih mjerenja u federalnoj i kantonalnoj mre`i tokom najmanje jedne godine; rezultata redovnih mjerenja u lokalnoj mre`i tokom najmanje jedne godine; rezultata mjerenja posebne namjene; primjenom standardizovanih matemati~kih modela; drugih metoda procjene u skladu sa op}eprihva}enom praksom u svijetu. Prema nivou zaga enosti, s obzirom na propisane grani~ne vrijednosti i tolerantne vrijednosti, utvr uju se sljede}e kategorije kvaliteta zraka: prva kategorija kvaliteta zraka - ~ist ili neznatno zaga en zrak: nisu prekora~ene grani~ne vrijednosti (GV) niti za jednu zaga uju}u materiju; druga kategorija kvaliteta zraka - umjereno zaga en zrak: prekora~ene su grani~ne vrijednosti (GV) za jednu ili vi{e zaga uju}ih materija, a nisu prekora~ene tolerantne vrijednosti (TV) niti za jednu zaga uju}u supstancu; tre}a kategorija kvaliteta zraka - prekomjerno zaga en zrak: prekora~ene su tolerantne vrijednosti (TV) za jednu ili vi{e zaga uju}ih materija." ^lan 18.

7 U ~lanu 30. podnaslov "Situacije izuzetnog zaga ivanja (SMOG)" zamjenjuje se podnaslovom "Situacije izuzetne zaga enosti (SMOG)". U stavu 3. iza rije~i "vozila" dodaju se rije~i: "i u odre enim vremenskim terminima". ^lan 19. U ~lanu 33. stav 2. mijenja se i glasi: " Poslove inspekcijskog nadzora vr{e federalni i kantonalni inspektori u okviru svoje nadle`nosti." ^lan 20. U stavu 1. ~lana 35. iza alineje 1. dodaje se nova alineja 2. koja glasi: "ne po{tuje odredbe ~lana 6. stav 1. ovog zakona". Dosada{nje alineje 2., 3. i 4. postaju alineje 3., 4. i 5. U ~lanu 35. dodaje se novi stav 3. koji glasi: "Nov~anom kaznom u iznosu do 1.500,00 KM bit }e ka`njeno fizi~ko lice za prekr{aj iz stava 1. ovog ~lana." ^lan 21. ^lan 36. mijenja se i glasi: "^lan 36. Nov~anom kaznom u iznosu od 500,00 KM do ,00 KM bit }e ka`njeno za prekr{aj svako pravno lice koje: ne podnese godi{nji izvje{taj u skladu sa ~lanom 13. ovog Zakona i ne obavijesti nadle`ni organ o prekora~enju grani~nih vrijednosti emisija (~lan 15. ovog Zakona). Nov~anom kaznom u iznosu od 500,00 KM do 2.000, 00 KM bit }e ka`njeno za prekr{aje iz stava 1. ovog ~lana odgovorno lice u pravnom licu. Nov~anom kaznom u iznosu do 1.500,00 KM bit }e ka`njeno fizi~ko lice za prekr{aje iz stava 1. ovog ~lana." ^lan 22. U ~lanu 37. u stavu 1. rije~i: "do 2008." zamjenjuju se rije~ima: "do " Iza stava 1. dodaju se novi st. 2. i 3. koji glase: "Izuzetno od odredbe stava 1., svi postoje}i objekti za koje se poka`e da ne postoje tehno-ekonomski uslovi du`ni su uskladiti svoje aktivnosti sa odredbama ovog zakona i ograni~enjima datim provedbenim propisima do godine. Odredbe stava 2. ovog ~lana ne primjenjuju se na postrojenja za koje postoje osnovane pritu`be da njihova emisija uti~e na zdravlje ljudi na datom podru~ju ili mi{ljenje da zna~ajno uti~e na ekosisteme ili kulturnohistorijske spomenike." Dosada{nji st. 2. i 3. postaju st. 4. i 5.

8 Dodaje se novi stav 6. koji glasi: "Sredstva za finansiranje za{tite i pobolj{anja kvaliteta zraka osiguravaju se u bud`etu Federacije BiH, bud`etu kantona, odnosno jedinice lokalne samouprave, kao i iz prihoda Fonda za za{titu okoli{a Federacije BiH i fondova za za{titu okoli{a kantona, odnosno jedinica lokalne samouprave u skladu sa Zakonom o fondu za za{titu okoli{a u Federaciji BiH, te iz drugih izvora prema odredbama ovog Zakona (sredstva zaga iva~a, donacije, sredstva me unarodne pomo}i itd.)." ^lan 23. Provedbeni propis iz ~l. 14. i 27. stav 2. ovog Zakona donijet }e federalni ministar u roku od jedne godine od dana stupanja na snagu ovog Zakona. Postoje}i provedbeni propis i op}i akti uskladit }e se sa odredbama ~lana 15. ovog Zakona u roku od {est mjeseci od dana stupanja na snagu ovog Zakona. ^lan 24. Ovla{}uje se Zakonodavno-pravna komisija Predstavni~kog doma Parlamenta Federacije BiH i Zakonodavnopravna komisija Doma naroda Parlamenta Federacije BiH da utvrde pre~i{}eni tekst Zakona o za{titi zraka. ^lan 25. Ovaj Zakon stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u "Slu`benim novinama Federacije BiH". Predsjedavaju}i Doma naroda Parlamenta Federacije BiH Stjepan Kre{i}, s. r. Predsjedavaju}i Predstavni~kog doma Parlamenta Federacije BiH Safet Softi}, s. r.

ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI ZRAKA Član 1. U Zakonu o zaštiti zraka ("Službene novine Federacije BiH", br. 33/03) u članu 1. stav 2.

ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI ZRAKA Član 1. U Zakonu o zaštiti zraka (Službene novine Federacije BiH, br. 33/03) u članu 1. stav 2. ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI ZRAKA Član 1. U Zakonu o zaštiti zraka ("Službene novine Federacije BiH", br. 33/03) u članu 1. stav 2. alineja 1. riječi: "najboljih raspoloživih tehnologija"

Више

UKAZ

UKAZ Sl.novine FBiH br.04/10. ZAKON O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ZAŠTITI ZRAKA Član 1. U Zakonu o zaštiti zraka ("Službene novine Federacije BiH", br. 33/03) u članu 1. stav 2. alineja 1. riječi: "najboljih

Више

Z A K O N

Z A K O N Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O BANKAMA I DRUGIM FINANSIJSKIM ORGANIZACIJAMA ^lan 1. U Zakonu o bankama i drugim finansijskim organizacijama - "Slu`beni list SRJ", br. 32/93, 61/95, 44/99, 36/2002

Више

Na osnovu ~lana 61

Na osnovu ~lana 61 Na osnovu ~lana 61. stav 6. Zakona o vodama ("Slu`bene novine Federacije BiH", broj 70/06), federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i {umarstva donosi PRAVILNIK O USLOVIMA I KRITERIJIMA KOJE MORA

Више

ZAKON O ZAŠTITI ZRAKA I OSNOVNE ODREDBE Član 1. Ovim zakonom uređuju se tehnički uvjeti mjere za sprečavanje ili smanjivanje emisija u zrak prouzrokov

ZAKON O ZAŠTITI ZRAKA I OSNOVNE ODREDBE Član 1. Ovim zakonom uređuju se tehnički uvjeti mjere za sprečavanje ili smanjivanje emisija u zrak prouzrokov ZAKON O ZAŠTITI ZRAKA I OSNOVNE ODREDBE Član 1. Ovim zakonom uređuju se tehnički uvjeti mjere za sprečavanje ili smanjivanje emisija u zrak prouzrokovanih ljudskim aktivnostima koje se moraju poštovati

Више

35-05

35-05 ZAKON O ORGANIZACIJI ORGANA UPRAVE U FEDERACIJI BOSNE I HERCEGOVINE I - TEMELJNE ODREDBE ^lanak 1. Ovim Zakonom se ure uje organizacija i na~in funkcioniranja organa dr`avne uprave u Federaciji Bosne i

Више

Na osnovu ~lana 73

Na osnovu ~lana 73 Na osnovu ~lana 73. stav 2. Zakona o vodama ("Slu`bene novine Federacije BiH", broj 70/06), federalni ministar okoli{a i turizma, uz saglasnost federalnog ministra za poljoprivredu, vodoprivredu i {umarstvo,

Више

Microsoft Word - Mjerila za utvrdjivanje prekomjerne upotrebe javne ceste SLFBiH doc

Microsoft Word - Mjerila za utvrdjivanje prekomjerne upotrebe javne ceste SLFBiH doc Godina IX Broj 52 Ponedjeljak, 28. listopada/oktobra 2002. godine S A R A J E V O Pretplata za II polugodi{te 2002. uklju~uju}i i pretplatu za "Slu`beni glasnik BiH": KM 100.- Na temelju ~lanka 63. stavak

Више

505

505 505. На основу члана 11 став 3 Закона о заштити ваздуха ( Службени лист ЦГ", број 25/10), Влада Црне Горе на сједници од 8.јула 2010. године, донијела је УРЕДБУ О УСПОСТАВЉАЊУ МРЕЖЕ МЈЕРНИХ МЈЕСТА ЗА ПРАЋЕЊЕ

Више

Broj21.vp

Broj21.vp Broj 21 Strana 20 KANTONA SARAJEVO ^etvrtak, 23. maja 2019. 23 05 5 Kantonalna javna ustanova - Dom za djecu bez roditeljskog staranja 23 06 6 Kantonalna javna ustanova - Odgojni centar Kantona 23 07 7

Више

broj 42

broj 42 Godina XVIII Broj 42 ^etvrtak, 31. oktobra 2013. godine SARAJEVO ISSN 1512-7052 Skup{tina Kantona Sarajevo Zakonodavno-pravna komisija Na osnovu ~lana 65. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o visokom

Више

Microsoft Word - Pravilnik o obliku i sadržaju obrasca dozvola za sportsko-rekreativni ribolov.doc

Microsoft Word - Pravilnik o obliku i sadržaju obrasca dozvola za sportsko-rekreativni ribolov.doc Na osnovu člana 25. Zakona o slatkovodnom ribarstvu ("Službene novine Federacije BiH", broj 64/04), federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva donosi PRAVILNIK O OBLIKU I SADRŽAJU OBRASCA

Више

GODINA 16 TUZLA, UTORAK 10. NOVEMBAR GODINE IZDANJE NA BOSANSKOM JEZIKU BROJ Na osnovu ~lana 24. stav 1. ta~ka c) Ustava Tuzlanskog kanto

GODINA 16 TUZLA, UTORAK 10. NOVEMBAR GODINE IZDANJE NA BOSANSKOM JEZIKU BROJ Na osnovu ~lana 24. stav 1. ta~ka c) Ustava Tuzlanskog kanto GODINA 16 TUZLA, UTORAK 10. NOVEMBAR 2009. GODINE IZDANJE NA BOSANSKOM JEZIKU BROJ 12 450 Na osnovu ~lana 24. stav 1. ta~ka c) Ustava Tuzlanskog kantona ( Slu`bene novine Tuzlansko-Podrinjskog kantona,

Више

Microsoft Word - Zakon BHANSA_bs.doc

Microsoft Word - Zakon BHANSA_bs.doc AGENCIJA ZA PRUŽANJE USLUGA U ZRAČNOJ PLOVIDBI BOSNE I HERCEGOVINE АГЕНЦИЈА ЗА ПРУЖАЊЕ УСЛУГА У БАЗДУШНОЈ ПЛОВИДБИ БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ BOSNIA AND HERZEGOVINA AIR NAVIGATION SERVICES AGENCY ZAKON O AGENCIJI

Више

broj 15

broj 15 Godina XVIII Broj 15 ^etvrtak, 18. aprila 2013. godine SARAJEVO ISSN 1512-7052 KANTON SARAJEVO Skup{tina Kantona Na osnovu ~l. 12. ta~ka b) i 18. stav (1) ta~ka b) Ustava Kantona Sarajevo ("Slu`bene novine

Више

kanton99-7

kanton99-7 SLU@BENE NOVINE TUZLANSKOG KANTONA Broj 7 - Strana 197 Godina 6 - Broj 7 TUZLA Izdanje na bosanskom i hrvatskom jeziku 83 Na osnovu poglavlja IV, odjeljak B, ~lana 33. stav 1. ta~ke e) Ustava Tuzlanskog

Више

Godina VIII Utorak, 9. studenoga/novembra godine Broj/Broj 50 Godina VIII Utorak, 9. novembra godine ZAKON POGLAVLJE I - OP]E ODREDBE O NE

Godina VIII Utorak, 9. studenoga/novembra godine Broj/Broj 50 Godina VIII Utorak, 9. novembra godine ZAKON POGLAVLJE I - OP]E ODREDBE O NE Godina VIII Utorak, 9. studenoga/novembra 2004. godine Broj/Broj 50 Godina VIII Utorak, 9. novembra 2004. godine ZAKON POGLAVLJE I - OP]E ODREDBE O NESTALIM OSOBAMA ^lan 1. (Predmet zakona) Ovim zakonom

Више

Oglasi031.vp

Oglasi031.vp Godina XXIV - Broj 31 Srijeda, 26. 4. 2017. godine SARAJEVO ISSN 1512-7079 SLU@BENE OBJAVE NATJE^AJI OGLASI KONKURSI AGENCIJA ZA DR@AVNU SLU@BU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Na temelju ~lanka 24. Zakona

Више

Utorak, S L B E N I G L A S N I K B i H Broj 8 - Stranica 559 stavak (3) rije~i: "devet mjeseci" zamjenjuju se rije~ima: "12 mjeseci".

Utorak, S L B E N I G L A S N I K B i H Broj 8 - Stranica 559 stavak (3) rije~i: devet mjeseci zamjenjuju se rije~ima: 12 mjeseci. Utorak, 7. 2. 2006. S L U @ B E N I G L A S N I K B i H Broj 8 - Stranica 559 stavak (3) rije~i: "devet mjeseci" zamjenjuju se rije~ima: "12 mjeseci". ^lanak 2. U ~lanku 49. stavak (3) rije~i: "devet mjeseci"

Више

Z A K O N O SUDSKIM VEŠTACIMA I. UVODNE ODREDBE lan 1. Ovim zakonom ure uju se uslovi za obavljanje vešta enja, postupak imenovanja i razrešenja sudsk

Z A K O N O SUDSKIM VEŠTACIMA I. UVODNE ODREDBE lan 1. Ovim zakonom ure uju se uslovi za obavljanje vešta enja, postupak imenovanja i razrešenja sudsk Z A K O N O SUDSKIM VEŠTACIMA I. UVODNE ODREDBE lan 1. Ovim zakonom ure uju se uslovi za obavljanje vešta enja, postupak imenovanja i razrešenja sudskih veštaka (u daljem tekstu: veštak), postupak upisa

Више

sluzbene vijesti qxp

sluzbene vijesti qxp SLU@BENI LIST GRADA SAMOBORA - BROJ 6 GOD. LVII - 29. 6. 2011. KAZALO AKTI GRADSKOG VIJE]A 1. ODLUKA o izmjenama i dopunama Odluke o dono{enju GUP-a Grada Samobora...........................................

Више

broj 46

broj 46 Godina XXI - Broj 46 Srijeda, 11. 6. 2014. godine SARAJEVO ISSN 1512-7079 SLU@BENE OBJAVE KONKURSI NATJE^AJI I AGENCIJA ZA DR@AVNU SLU@BU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Na osnovu ~lana 24., a u vezi sa

Више

Microsoft Word - Pravilnik o registrima postrojenja i zagadjivaca.doc

Microsoft Word - Pravilnik o registrima postrojenja i zagadjivaca.doc Na osnovu čl. 28. Zakona o zaštiti okoliša ("Službene novine Federacije BiH", br. 33/03), federalni ministar Federalnog ministarstva okoliša i turizma donosi I - OPĆE ODREDBE PRAVILNIK O REGISTRIMA POSTROJENJA

Више

broj 34

broj 34 Godina XXI - Broj 34 Srijeda, 7. 5. 2014. godine SARAJEVO ISSN 1512-7079 SLU@BENE OBJAVE MINISTARSTVO ZDRAVSTVA KANTONA SARAJEVO PROGLA[ENJE EPIDEMIJE MORBILLA NA PODRU^JU KANTONA SARAJEVO U skladu sa

Више

Microsoft Word lat.doc

Microsoft Word lat.doc Z A K O N O PENZIJSKOM I INVALIDSKOM OSIGURANJU I. UVODNE ODREDBE ^lan 1. Penzijsko i invalidsko osiguranje obuhvata obavezno i dobrovoljno penzijsko i invalidsko osiguranje. ^lan 2. osiguranje. Ovim zakonom

Више

Oglasi060.vp

Oglasi060.vp Godina XXIII - Broj 60 Srijeda, 3. 8. 2016. godine SARAJEVO ISSN 1512-7079 SLU@BENE OBJAVE NATJE^AJI OGLASI KONKURSI AGENCIJA ZA DR@AVNU SLU@BU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Na osnovu ~lana 24. Zakona

Више

Oglasi-101.vp

Oglasi-101.vp Godina XXII - Broj 101 Utorak, 29. 12. 2015. godine SARAJEVO ISSN 1512-7079 SLU@BENE OBJAVE KONKURSI NATJE^AJI I AGENCIJA ZA DR@AVNU SLU@BU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Na osnovu ~l. 24. i 74a. Zakona

Више

Zakon o zrakoplovstvu Bosne i Hercegovine

Zakon o zrakoplovstvu Bosne i Hercegovine Na osnovu ~lana IV. 4. a) Ustava Bosne i Hercegovine, Parlamentarna skup{tina Bosne i Hercegovine, na 48. sjednici Predstavni~kog doma, odr`anoj 18. marta 2009. godine, i na 28. sjednici Doma naroda, odr`anoj

Више

451. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SREDSTVIMA ZA ZAŠTITU BILJA Proglaš

451. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SREDSTVIMA ZA ZAŠTITU BILJA Proglaš 451. Na osnovu člana 95 tačka 3 Ustava Crne Gore donosim UKAZ O PROGLAŠENJU ZAKONA O IZMJENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O SREDSTVIMA ZA ZAŠTITU BILJA Proglašavam Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o sredstvima

Више

Microsoft Word - PRIJEDLOG Zakona

Microsoft Word - PRIJEDLOG Zakona PRIJEDLOG Na osnovu člana 24. stav 1. tačka c) Ustava Tuzlanskog kantona ( Službene novine Tuzlansko podrinjskog kantona, br. 7/97 i 3/99 i Službene novine Tuzlanskog kantona, br. 13/99, 10/00, 14/02,

Више

rspptbos.PDF

rspptbos.PDF ZAKON O PRESTANKU PRIMJENE ZAKONA O KORI[]ENJU NAPU[TENE IMOVINE ( Slu`beni glasnik Republike Srpske, br. 38/98, 12/99, 31/99, 65/01 i 39/03) I - OP[TE ODREDBE ^lan 1. Zakon o kori{tenju napu{tene imovine

Више

Sluzbeni glasnik Grada Poreca br

Sluzbeni glasnik  Grada Poreca br 18. Na temelju lanka 34. stavak 1. to ka 1. Zakona o komunalnom gospodarstvu ("Narodne novine" broj 36/95, 70/97, 128/99, 57/00, 129/00, 59/01, 26/03, 82/04, 110/04 i 178/04) te lanka 40. Statuta Grada

Више

Oglasi043.vp

Oglasi043.vp Godina XXVI - Broj 43 Petak, 21. 6. 2019. godine SARAJEVO ISSN 1512-7079 SLU@BENE OBJAVE NATJE^AJI OGLASI KONKURSI AGENCIJA ZA DR@AVNU SLU@BU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Na osnovu ~lana 24. stav 3.

Више

Ventura CHP

Ventura CHP Na temelju ~lanka 12. i 15. Zakona o turisti~kim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma (N.N., br. 152/08 ), Skup{tina Turisti~ke zajednice Grada Kor~ule je, uz prethodnu suglasnost Ministarstva turizma,

Више

Oglasi097.vp

Oglasi097.vp Godina XXIII - Broj 97 Petak, 9. 12. 2016. godine SARAJEVO ISSN 1512-7079 SLU@BENE OBJAVE JAVNI KONKURS OGLASI KONKURSI NATJE^AJI AGENCIJA ZA DR@AVNU SLU@BU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Na osnovu ~lana

Више

RADNA VERZIJA Na osnovu člana 15. i člana 16. stav 1. Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona prečišćeni tekst ( Službene novine Zeničko-dobojskog ka

RADNA VERZIJA Na osnovu člana 15. i člana 16. stav 1. Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona prečišćeni tekst ( Službene novine Zeničko-dobojskog ka RADNA VERZIJA Na osnovu člana 15. i člana 16. stav 1. Zakona o Vladi Zeničko-dobojskog kantona prečišćeni tekst ( Službene novine Zeničko-dobojskog kantona, broj: 7/10) i člana 36. stav (3) alineja prva

Више

UCUR vp

UCUR vp PREGLEDNI RAD SIGURNOST 49 (3) 243-261 (2007) M. \. U~ur* UDK 369.22(497.5) PRIMLJENO: 30.1.2007. PRIHVA]ENO: 2.7.2007. ZDRAVSTVENO OSIGURANJE ZA[TITE ZDRAVLJA NA RADU U PROJEKTU REFORME ZDRAVSTVA SA@ETAK:

Више

Ventura - KON110.CHP

Ventura - KON110.CHP NA^ELNIK 1. Odluka o imenovanju zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Op}ine Konavle... 2 2. Odluka o imenovanju zamjenika zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe Op}ine Konavle... TURISTI^KA ZAJEDNICA

Више

1. Закон о локалној самоуправи («Сл. гласник РС» бр. 129/2007 и 83/14-други Закон) 2. Закон о државној управи (79/2005, 101/2007, 95/2010 и 99/14) 3.

1. Закон о локалној самоуправи («Сл. гласник РС» бр. 129/2007 и 83/14-други Закон) 2. Закон о државној управи (79/2005, 101/2007, 95/2010 и 99/14) 3. 1. Закон о локалној самоуправи («Сл. гласник РС» бр. 129/2007 и 83/14-други Закон) 2. Закон о државној управи (79/2005, 101/2007, 95/2010 и 99/14) 3. Закон о општем управном поступку («Сл. лист СРЈ» бр.

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation 5.ЈУН СВЈЕТСКИ ДАН ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ МОНИТОРИНГ КВАЛИТЕТА ВАЗДУХА У РЕПУБЛИЦИ СРПСКОЈ Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Одјељење за заштиту животне средине Златко Ђајић 05.06.2019. године

Више

Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA

Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA Na temelju članka 82. stavka 7. Zakona o zaštiti na radu (»Narodne novine«, broj 71/2014) ministar nadležan za rad donosi PRAVILNIK O OVLAŠTENJIMA ZA POSLOVE ZAŠTITE NA RADU (NN 112/14 i 84/15) I. OPĆE

Више

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog

Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog Z A K O N O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O ODUZIMANJU IMOVINE PROISTEKLE IZ KRIVIČNOG DELA Član 1. U Zakonu o oduzimanju imovine proistekle iz krivičnog dela ( Službeni glasnik RS, broj 32/13), u članu 2.

Више

BOSNA I HERCEGOVINA Brčko distrikt BiH SKUPŠTINA BRČKO DISTRIKTA BiH БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Magl

BOSNA I HERCEGOVINA Brčko distrikt BiH SKUPŠTINA BRČKO DISTRIKTA BiH БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Magl BOSNA I HERCEGOVINA Brčko distrikt BiH SKUPŠTINA BRČKO DISTRIKTA BiH БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Maglova 2, 76100 Brčko distrikt BiH, telefon i faks: 049/215-516

Више

Ventura - GLAS208.CHP

Ventura - GLAS208.CHP @UPANIJSKA SKUP[TINA 24. Odluka o osnivanju javne ustanove "Zavod za prostorno ure enje Dubrova~koneretvanske upanije... 98 25. Odluka o izradi Izmjena i dopuna Prostornog plana Dubrova~ko-neretvanske

Више

Ponedjeljak, S L B E N I G L A S N I K B i H Broj 35 - Stranica 17 PRAVILNIK O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O PRIMJENI ZAKONA O POR

Ponedjeljak, S L B E N I G L A S N I K B i H Broj 35 - Stranica 17 PRAVILNIK O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O PRIMJENI ZAKONA O POR Ponedjeljak, 5. 5. 2008. S L U @ B E N I G L A S N I K B i H Broj 35 - Stranica 17 PRAVILNIK O IZMJENAMA I DOPUNAMA PRAVILNIKA O PRIMJENI ZAKONA O POREZU NA DODATU VRIJEDNOST ^lan 1. U Pravilniku o primjeni

Више

Oglasi022.vp

Oglasi022.vp Godina XXIV - Broj 22 Petak, 24. 3. 2017. godine SARAJEVO ISSN 1512-7079 SLU@BENE OBJAVE NATJE^AJI OGLASI KONKURSI AGENCIJA ZA DR@AVNU SLU@BU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Na osnovu ~lana 24., a u vezi

Више

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0

Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine (Službene novine Federacije BiH, br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/0 Na osnovu člana 19. stav (1) Zakona o Vladi Federacije Bosne i Hercegovine ("Službene novine Federacije BiH", br. 1/94, 8/95, 58/02, 19/03, 2/06 i 8/06) i člana 20a. stav (3) Zakona o radu ("Službene novine

Више

Z A K O N O METEOROLOŠKOJ I HIDROLOŠKOJ DELATNOSTI I. OSNOVNE ODREDBE Predmet ure ivanja lan 1. Ovim zakonom ure uje se meteorološka i hidrološka dela

Z A K O N O METEOROLOŠKOJ I HIDROLOŠKOJ DELATNOSTI I. OSNOVNE ODREDBE Predmet ure ivanja lan 1. Ovim zakonom ure uje se meteorološka i hidrološka dela Z A K O N O METEOROLOŠKOJ I HIDROLOŠKOJ DELATNOSTI I. OSNOVNE ODREDBE Predmet ure ivanja lan 1. Ovim zakonom ure uje se meteorološka i hidrološka delatnost, organizacija i na in obavljanja meteoroloških

Више

ODLUKA O USLOVIMA I POSTUPKU ZA IZDAVANJE I ODUZIMANJE SAGLASNOSTI LIZING DRUŠTVU (Neslužbeno prečišćeni tekst) ( Sl. novine FBiH, br. 46/09 i 46/11)

ODLUKA O USLOVIMA I POSTUPKU ZA IZDAVANJE I ODUZIMANJE SAGLASNOSTI LIZING DRUŠTVU (Neslužbeno prečišćeni tekst) ( Sl. novine FBiH, br. 46/09 i 46/11) ODLUKA O USLOVIMA I POSTUPKU ZA IZDAVANJE I ODUZIMANJE SAGLASNOSTI LIZING DRUŠTVU (Neslužbeno prečišćeni tekst) ( Sl. novine FBiH, br. 46/09 i 46/11) I. OPĆE ODREDBE Član 1. Ovom odlukom se propisuju opći

Више

Microsoft Word - van sj Zakon o privrednoj komori -B.doc

Microsoft Word - van sj  Zakon o privrednoj komori -B.doc ZAKON O PRIVREDNOJ KOMORI BR KO DISTRIKTA BiH Na osnovu lana 23 Statuta Br ko Distrikta Bosne i Hercegovine ( Slu beni glasnik Br ko Distrikta BiH broj 1/00) Skup tina Br ko Distrikta na vanrednoj sjednici

Више

broj 107

broj 107 Godina XIX - Broj 107 Srijeda, 12. 12. 2012. godine SARAJEVO ISSN 1512-7079 SLU@BENE OBJAVE SMANJENJE KAPITALA OBAVIJEST O SMANJENJU KAPITALA "ADELINA-F" Dru{tvo ograni~ene odgovornosti TRAVNIK sa sjedi{tem

Више

Broj-6

Broj-6 Srijeda, 9.2.2011. SLU@BENE NOVINE FEDERACIJE BiH Broj 6 Stranica 7 Dobne grupe Porodi~na medicina bez zdravstvene njege u zajednici Porodi~na medicina sa zdravstvenom njegom u zajednici 0-6 godina 56,00

Више

Microsoft Word - Zakon_o_studentskom_standardu

Microsoft Word - Zakon_o_studentskom_standardu З А К О Н О СТУДЕНТСКОМ СТАНДАРДУ I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Студентски стандард у смислу овог закона је дјелатност од општег интереса којом се стварају материјални и други услови за стицање високог образовања,

Више

Službeni Akt Sekretrijata IK BiH

Službeni Akt Sekretrijata IK BiH СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ФИНАНСИРАЊА ПОЛИТИЧКИХ СТРАНАКА На основу члана 10. став (1) Закона о финансирању политичких странака ( Службени гласник БиХ, број: 95/12 и 41/16), члана 25. Правилника о годишњим финансијским

Више

ZAKON O INOVATIVNOJ DJELATNOSTI I. OSNOVNE ODREDBE Predmet ( Službeni list CG, broj 42/16) Član 1 Ovim zakonom uređuje se organizacija, uslovi i način

ZAKON O INOVATIVNOJ DJELATNOSTI I. OSNOVNE ODREDBE Predmet ( Službeni list CG, broj 42/16) Član 1 Ovim zakonom uređuje se organizacija, uslovi i način ZAKON O INOVATIVNOJ DJELATNOSTI I. OSNOVNE ODREDBE Predmet ( Službeni list CG, broj 42/16) Član 1 Ovim zakonom uređuje se organizacija, uslovi i način finansiranja inovativne djelatnosti, kao i druga pitanja

Више

broj 111

broj 111 , 26.12.2012. 111-13 zaštitna mjera zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti, nadležna kantonalna služba e rješenjem staviti van snage važe u radnu dozvolu i u roku od tri dana dostaviti je poslodavcu

Више

Microsoft Word - PRAVILNIK O GV AK AM cir.doc

Microsoft Word - PRAVILNIK O GV AK AM cir.doc На основу чл. 38.став 1. и чл. 47.став 3. Закона о заштити ваздуха («Службени гласник Републике Српске», број: 53/02) И члана 58. Закона о министарствима («Сл. гласник Републике Српске», бр. 70/02) министар

Више

06_2010.indd

06_2010.indd ISSN 1847-6953 Broj: 6 Godina: VIII Sveta Nedelja 15. lipnja 2010. slu`beno glasilo SADR@AJ: AKTI TURISTI^KE ZAJEDNICE GRADA SVETE NEDELJE 1. Statut Turisti~ke zajednice grada Svete Nedelje................................................

Више

Sluzbeni glasnik 3/08.indd

Sluzbeni glasnik 3/08.indd Broj: 3 - GOD. VII. 2008. Krapina, 15. 05. 2008. List izlazi jedanput mjese no i po potrebi ISSN 1845-7711 S A D R Ž A J AKTI GRADSKOG VIJE A 1. Godišnji obra un Prora una Grada Krapine za 2007. god. 2.

Више

ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ВАЗДУХА Члан 1. У Закону о заштити ваздуха ( Службени гласник Републике Српске, број 124/11), у члану 3.

ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ВАЗДУХА Члан 1. У Закону о заштити ваздуха ( Службени гласник Републике Српске, број 124/11), у члану 3. ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ВАЗДУХА Члан 1. У Закону о заштити ваздуха ( Службени гласник Републике Српске, број 124/11), у члану 3. тачка аж) мијења се и гласи: аж) ʹзамјенске супстанцеʹ

Више

Oglasi091.vp

Oglasi091.vp Godina XXIV - Broj 91 Petak, 24. 11. 2017. godine SARAJEVO ISSN 1512-7079 SLU@BENE OBJAVE NATJE^AJI OGLASI KONKURSI AGENCIJA ZA DR@AVNU SLU@BU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Na osnovu ~lana 24., a u vezi

Више

bilten1.qxd

bilten1.qxd PROMOCIJA I EDUKACIJA za unapre enje zdravstvenog i socijalnog statusa `ena - rezultati istra`ivanja - Sarajevo, 2004. Bilten br. 1 Ure iva~ki kolegij: Jasmina Mujezinovi}, Irena Petrovi}, Nuna Zvizdi},

Више

Oglasi016.vp

Oglasi016.vp Godina XXVI - Broj 16 Petak, 15. 3. 2019. godine SARAJEVO ISSN 1512-7079 SLU@BENE OBJAVE NATJE^AJI I KONKURSI AGENCIJA ZA DR@AVNU SLU@BU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Na osnovu ~lana 24. stav (3) Zakona

Више

ZAKON O SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU ("Sl. glasnik RS", br. 125/2004) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom se ureďuju osnivanje, registracija, delokrug

ZAKON O SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU (Sl. glasnik RS, br. 125/2004) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom se ureďuju osnivanje, registracija, delokrug ZAKON O SOCIJALNO-EKONOMSKOM SAVETU ("Sl. glasnik RS", br. 125/2004) I UVODNE ODREDBE Član 1 Ovim zakonom se ureďuju osnivanje, registracija, delokrug i način rada, finansiranje i druga pitanja značajna

Више

Microsoft Word - Pravilnik o obrazovanju-sl. glasnik.doc

Microsoft Word - Pravilnik o obrazovanju-sl. glasnik.doc Godina XII Utorak, 19. augusta/kolovoza 2008. godine Broj/Broj 67 Godina XII Utorak, 19. avgusta 2008. godine Na osnovu člana 4. i 12, stav (1), tačka 10. Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave

Више

Oglasi066.vp

Oglasi066.vp Godina XXIV - Broj 66 Petak, 1. 9. 2017. godine SARAJEVO ISSN 1512-7079 SLU@BENE OBJAVE KONKURSI NATJE^AJI OGLASI FOND KANTONA SARAJEVO ZA IZGRADNJU I O^UVANJE GROBALJA [EHIDA I POGINULIH BORACA, MEMORIJALNIH

Више

Nacrt, Na osnovu člana 4.2, 4.3 i 7. Zakona o prijenosu, regulatoru i operatoru sistema električne energije u Bosni i Hercegovini ( Službe

Nacrt, Na osnovu člana 4.2, 4.3 i 7. Zakona o prijenosu, regulatoru i operatoru sistema električne energije u Bosni i Hercegovini ( Službe Na osnovu člana 4.2, 4.3 i 7. Zakona o prijenosu, regulatoru i operatoru sistema električne energije u Bosni i Hercegovini ( Službeni glasnik BiH, br. 7/02, 13/03, 76/09 i 1/11), člana 14. Statuta Državne

Више

Glasnik075.pdf

Glasnik075.pdf 1176 Temeljem lana 39. stav 1. Zakona o mjeriteljstvu Bosne i Hercegovine ("Službeni glasnik BiH", broj 19/01), i lana 9. stav Zakona o osnivanju Instituta za mjeriteljstvo Bosne i Hercegovine ("Službeni

Више

Katalog propisa 2018

Katalog propisa 2018 Prečišćeni tekst Uredbe o tarifnom sistemu za utvrđivanje podsticajne cijene električne energije iz obnovljivih izvora energije i visokoefikasne kogeneracije obuhvata sljedeće propise: 1. Uredba o tarifnom

Више

Ventura W.CHP

Ventura W.CHP OP]INSKI NA^ELNIK 1. Odluka o zapo~injanju postupka ocjene o potrebi strate{ke procjene utjecaja na okoli{ Ciljanih izmjena i dopuna prostornog plana ure enja Op}ine Konavle... 158 2. Odluka o uspostavi

Више

Službeni Akt Sekretrijata IK BiH

Službeni Akt Sekretrijata IK BiH СЛУЖБА ЗА РЕВИЗИЈУ ФИНАНСИРАЊА ПОЛИТИЧКИХ СТРАНАКА На основу члана 10. став (1) Закона о финансирању политичких странака («Службени гласник БиХ» број 95/12 и 41/16), члана 25. Правилника о годишњим финансијским

Више

Prirucnik za izradu pravnih propisa

Prirucnik za izradu pravnih propisa P R I R U ^ N I K Sarajevo, februar 2006. Bosna i Hercegovina Savjetodavni odbor za reformu zakonodavstva P R I R U ^ N I K (Tehni~ki uslovi i stil) Sarajevo, februar 2006. 2 P R I R U ^ N I K Pripremili:

Више

Katalog propisa 2019

Katalog propisa 2019 462. Na osnovu člana 44 stav 10 Zakona o upravljanju otpadom ("Službeni list CG", br. 64/11 i 39/16), Ministarstvo održivog razvoja i turizma donijelo je PRAVILNIK O METODOLOGIJI ZA UTVRĐIVANJE SASTAVA

Више

Microsoft Word - Zakon o volonterskom radu.doc

Microsoft Word - Zakon o volonterskom radu.doc Na osnovu lana 82 stav 1 taka 2 i lana 91 stav 1 Ustava Crne Gore, Skupština Crne Gore 24. saziva, na petoj ednici prvog redovnog zasijedanja u 2010. godini, dana 22. aprila 2010. godine, donijela je Z

Више

Broj 65 Strana 8 NOVINE FEDERACIJE BiH Ponedjeqak, Na osnovu ~lana 161. stav 1. Zakona o za{titi od po`ara i vatrogastva ("Slu`be

Broj 65 Strana 8 NOVINE FEDERACIJE BiH Ponedjeqak, Na osnovu ~lana 161. stav 1. Zakona o za{titi od po`ara i vatrogastva (Slu`be Broj 65 Strana 8 SLU@BENE NOVINE FEDERACIJE BiH Ponedjeqak, 11.10.2010. Na osnovu ~lana 161. stav 1. Zakona o za{titi od po`ara i vatrogastva ("Slu`bene novine Federacije BiH", br. 64/09), federalni ministar

Више

Службени гласник РС, број 59/2019, објављен године Преузето са На основу члана 73. став 2. и члан

Службени гласник РС, број 59/2019, објављен године Преузето са На основу члана 73. став 2. и члан Службени гласник РС, број 59/2019, објављен 23. 08. 2019. године Преузето са www.pravno-informacioni-sistem.rs 3281 На основу члана 73. став 2. и члана 74. став 2. Закона о ветеринарству ( Службени гласник

Више

IPPC zahtev[1] [Compatibility Mode]

IPPC zahtev[1] [Compatibility Mode] ПРИМЕНА IPPC ДИРЕКТИВЕ У СРБИЈИ ЗАХТЕВ ЗА ИЗДАВАЊЕ ИНТЕГРИСАНЕ ДОЗВОЛЕ qзакон о интегрисаном спречавању и контроли загађивања животне средине (Сл. Гласник РС, број 135/2004) Уређује услове и поступак издавања

Више

INSTITUT ZA MEDICINSKA ISTRAŽIVANJA I MEDICINU RADA

INSTITUT ZA MEDICINSKA ISTRAŽIVANJA I MEDICINU RADA INSTITUT ZA MEDICINSKA ISTRAŽIVANJA I MEDICINU RADA ZAGREB IZVJEŠTAJ O PRAĆENJU ONEĈIŠĆENJA ZRAKA PM 2,5 ĈESTICAMA NA PODRUĈJU GRADA ZAGREBA (za 2011. godinu) Zagreb, ožujak 2012. 2 JEDINICA ZA HIGIJENU

Више

BOSNA I HERCEGOVINA БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Brčko distrikt BiH Брчко дистрикт БиХ SKUPŠTINA СКУПШТИНА BRČKO DISTRIKTA BiH БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Magl

BOSNA I HERCEGOVINA БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Brčko distrikt BiH Брчко дистрикт БиХ SKUPŠTINA СКУПШТИНА BRČKO DISTRIKTA BiH БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Magl BOSNA I HERCEGOVINA БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Brčko distrikt BiH Брчко дистрикт БиХ SKUPŠTINA СКУПШТИНА BRČKO DISTRIKTA BiH БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Maglova 2, 76100 Brčko distrikt BiH, telefon i faks: 049/215-516

Више

Oglasi-23.vp

Oglasi-23.vp Godina XVIII - Broj 23 ^etvrtak, 5. 5. 2011. godine SARAJEVO ISSN 1512-7079 SLU@BENE OBJAVE OBAVJE[TENJA/OBAVIJESTI Na osnovu ~lanova 64. i 65. Zakona o dru{tvima za osiguranje u privatnom osiguranju ("Slu`bene

Више

132

132 132 Na osnovu člana V tačka 3. d) Ustava Bosne i Hercegovine, Predsjedništvo Bosne i Hercegovine, na 30. sjednici održanoj 19. novembra 2003. godine, donijelo je ODLUKU O RATIFIKACIJI SPORAZUMA IZMEĐU

Више

Oglasi044.vp

Oglasi044.vp Godina XXVI - Broj 44 Srijeda, 26. 6. 2019. godine SARAJEVO ISSN 1512-7079 SLU@BENE OBJAVE I KONKURSI NATJE^AJI AGENCIJA ZA DR@AVNU SLU@BU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Na osnovu ~lana 34. a u vezi sa

Више

Povelja stanara

Povelja stanara UDRU@ENJE STANARA BIHUSS SARAJEVO ASSOCIATION OF TENANTS BIHUSS SARAJEVO SARAJEVO - Musala 5/I Phone: 387 33 471 392 International Union of Tenants Povelja stanara Prva verzija, usvojena na sastanku Vije}a

Више

INSTITUT ZA MEDICINSKA ISTRAŽIVANJA I MEDICINU RADA ZAGREB IZVJEŠTAJ O PRAĆENJU ONEČIŠĆENJA ZRAKA PM 2,5 ČESTICAMA I BENZO(a)PIRENOM NA PODRUČJU GRADA

INSTITUT ZA MEDICINSKA ISTRAŽIVANJA I MEDICINU RADA ZAGREB IZVJEŠTAJ O PRAĆENJU ONEČIŠĆENJA ZRAKA PM 2,5 ČESTICAMA I BENZO(a)PIRENOM NA PODRUČJU GRADA INSTITUT ZA MEDICINSKA ISTRAŽIVANJA I MEDICINU RADA ZAGREB IZVJEŠTAJ O PRAĆENJU ONEČIŠĆENJA ZRAKA PM 2,5 ČESTICAMA I BENZO(a)PIRENOM NA PODRUČJU GRADA ZAGREBA (za 2015. godinu) Zagreb, ožujak 2016. Broj

Више

BOSNA I HERCEGOVINA Brčko distrikt BiH SKUPŠTINA BRČKO DISTRIKTA BiH БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Magl

BOSNA I HERCEGOVINA Brčko distrikt BiH SKUPŠTINA BRČKO DISTRIKTA BiH БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Magl BOSNA I HERCEGOVINA Brčko distrikt BiH SKUPŠTINA BRČKO DISTRIKTA BiH БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Mladena Maglova 2, 76100 Brčko distrikt BiH, telefon i faks: 049/215-516

Више

Sl-29.indd

Sl-29.indd SLU@BENI LIST GRADA NOVOG SADA Godina XXIX - Broj NOVI SAD, 5. jun 00. primerak 60,00 dinara ГРАД НОВИ САД Скупштина 0 На основу члана 4. став. Закона о буџетском систему ( Службени гласник РС, број 54/0)

Више

ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РЕВИЗИЈИ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Члан 1. У Закону о ревизији јавног сектора Републике Српске ( Службени

ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РЕВИЗИЈИ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Члан 1. У Закону о ревизији јавног сектора Републике Српске ( Службени ЗАКОН О ИЗМЈЕНАМА И ДОПУНАМА ЗАКОНА О РЕВИЗИЈИ ЈАВНОГ СЕКТОРА РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ Члан 1. У Закону о ревизији јавног сектора Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске, број 98/05), у члану 1. послије

Више

Microsoft Word - PRAVILNIK o vrednovanju kvaliteta rada ustanova

Microsoft Word - PRAVILNIK o vrednovanju kvaliteta rada ustanova PRAVILNIK O VREDNOVANJU KVALITETA RADA USTANOVA ("Sl. glasnik RS", br. 9/2012) Sadržina Pravilnika Član 1 Ovim pravilnikom uređuju se organi i tela ustanove, postupci praćenja ostvarivanja programa obrazovanja

Више

Zakon o drzavljanstvu FBiH

Zakon o drzavljanstvu FBiH ZAKON O DRŽAVLJANSTVU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE 1 ZAKON O DRŽAVLJANSTVU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE I. OSNOVNE ODREDBE Član 1. (Predmet Zakona) Ovim zakonom uređuju se uvjeti za sticanje i prestanak

Више

CEKOS IN Ekspert

CEKOS IN Ekspert Cekos In Ekspert NAPOMENA EKSPERT-a: Odredbe Zakona o izmenama i dopuni Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama ("Sl. glasnik RS", br. 68/15), primenjuju se na ugovore

Више

Oglasi051.vp

Oglasi051.vp Godina XXVI - Broj 51 Petak, 19. 7. 2019. godine SARAJEVO ISSN 1512-7079 SLU@BENE OBJAVE KONKURSI NATJE^AJI OGLASI AGENCIJA ZA DR@AVNU SLU@BU FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Na osnovu ~lana 34. a u vezi

Више

PHM bos 13_09.qxd

PHM bos 13_09.qxd je, prije svega, namijenjen parlamentu, konkretnije ~lanovima komisija, osoblju i drugim slu`benicima parlamenta. je, tako er, namijenjen i gra anskom dru{tvu, posebno organiziranim grupama, kao {to su

Више

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka

Advokatska kancelarija Blagojević, Banja Luka ZAKON O ROKOVIMA IZMIRENjA NOVČANIH OBAVEZA U POSLOVNIM TRANSAKCIJAMA ("Sl. glasnik RS", br. 31/2018) Član 1 Ovim zakonom uređuju se rokovi izmirenja novčanih obaveza u poslovnim transakcijama i pravne

Више

ПРЕДЛОГ

ПРЕДЛОГ Z A K O N O SOCIJALNOM STANOVANJU Član 1. Ovim zakonom uređuju se uslovi za održivi razvoj socijalnog stanovanja i način obezbeđivanja i korišćenja sredstava za razvoj socijalnog stanovanja, kao i druga

Више

Adresa: Maršala Tita 9a/I Telefon: (033) Faks: (033) Web: Datum i vrijeme slanj

Adresa: Maršala Tita 9a/I Telefon: (033) Faks: (033) Web:   Datum i vrijeme slanj Adresa: Maršala Tita 9a/I Telefon: (033) 251-590 Faks: (033) 251-595 E-mail: ejn@javnenabavke.gov.ba Web: https://www.ejn.gov.ba tum i vrijeme slanja obavještenja na objavu:27.6.2019. u 9:18 OBAVJEŠTENJE

Више

Reviconov registar propisa Finansijski propisi i vrijednosni papiri Na osnovu člana 25. stav 3. Zakona o deviznom poslovanju ( Službene novine Federac

Reviconov registar propisa Finansijski propisi i vrijednosni papiri Na osnovu člana 25. stav 3. Zakona o deviznom poslovanju ( Službene novine Federac Na osnovu člana 25. stav 3. Zakona o deviznom poslovanju ( Službene novine Federacije BiH, broj 47/10), federalni ministar finansija - federalni ministar financija donosi PRAVILNIK O NAČINU, ROKOVIMA I

Више

PRAVILNIK O NACIONALNIM ETALONIMA ("Sl. glasnik RS", br. 18/2018) Član 1 Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi i način utvrđivanja ispunjenosti u

PRAVILNIK O NACIONALNIM ETALONIMA (Sl. glasnik RS, br. 18/2018) Član 1 Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi i način utvrđivanja ispunjenosti u PRAVILNIK O NACIONALNIM ETALONIMA ("Sl. glasnik RS", br. 18/2018) Član 1 Ovim pravilnikom bliže se propisuju uslovi i način utvrđivanja ispunjenosti uslova za priznavanje etalona Republike Srbije (u daljem

Више

Adresa: Maršala Tita 9a/I Telefon: (033) Faks: (033) Web: Datum i vrijeme slanj

Adresa: Maršala Tita 9a/I Telefon: (033) Faks: (033) Web:   Datum i vrijeme slanj Adresa: Maršala Tita 9a/I Telefon: (033) 251-590 Faks: (033) 251-595 E-mail: ejn@javnenabavke.gov.ba Web: https://www.ejn.gov.ba Datum i vrijeme slanja obavještenja na objavu:8.8.2019. u 9:20 OBAVJEŠTENJE

Више

Na osnovu člana 33 stav 9 Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja ( Službeni list CG, broj 35/13) Ministarstvo održivog razvoja i turizma, donijelo

Na osnovu člana 33 stav 9 Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja ( Službeni list CG, broj 35/13) Ministarstvo održivog razvoja i turizma, donijelo Na osnovu člana 33 stav 9 Zakona o zaštiti od nejonizujućih zračenja ( Službeni list CG, broj 35/13) Ministarstvo održivog razvoja i turizma, donijelo je PRAVILNIK O BLIŽEM SADRŽAJU AKCIONOG PROGRAMA O

Више