Osnovne upute za korištenje administracije

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "Osnovne upute za korištenje administracije"

Транскрипт

1 demo.webstranica.net: brze upute za korištenje administracije Posebna napomena za korištenje administracije: Preporučujemo Vam da za administraciju koristite jedan od sljedećih internet preglednika: Mozilla Firefox Google Chrome Opera Internet Explorer 6 ne preporučujemo jer je taj preglednik tehnički zastario i ne može više kvalitetno odgovarati na potrebe modernog web softvera. Ako upotrebljavate Internet Explorer 6, može doći do nekompatibilnosti u korištenju administracije i neželjenih rezultata. kako se stvaraju jednostavne (flat) stranice? Klikom na "Dodaj+" kao što je prikazano na slici iznad, otvoriti će se obrazac za dodavanje nove stranice, kao što je prikazano na slici ispod:

2 1. Naziv: - U ovo polje unesite naziv Vaše nove stranice na Vašem webu 2. URL: - ovo se polje automatski ispunjuje prema Nazivu kojeg unesete, a BITNO je kasnije da taj naziv pridodamo u izbornik. 3. Jezik: - iz padajućeg izbornika odaberite na kojem jeziku će se Vaša stranica objaviti 4. Sadržaj: - U ovo polje unesite tekst i eventualno slike koje želite dodavati 5. SEO postavke: - prva dva polja "Html title tag:" i "Html h1 tag:" također se upisuju automatski prema Nazivu kojeg ste unijeli (korak 1), polja će se ispuniti kada kliknete na jednu od varijanti gumba Spremi koji je opisan u sljedećem koraku. 6. Postoje 3 načina spremanja, ovisno o tome što želite napraviti sljedeće: 1. Spremi i dodaj novi unos - klikom na ovaj gumb spremit ćete stranicu koju trenutno uređujete te će se otvoriti prazan obrazac za dodavanje još jedne (nove) stranice 2. Spremi i nastavi uređivati - klikom na ovaj gumb spremit ćete stranicu koju trenutno uređujete, te će se ona ponovno učitati, primjerice klikom na ovaj gumb primijetit ćete da su se polja "Html title tag:" i "Html h1 tag:" ispunila 3. Spremi - klikom na ovaj gumb spremit ćete stranicu i učitat će se pregled postojećih stranica

3 kako se stvorene stranice dodaju u izbornik? Sada kad smo kreirali stranicu i napunili je željenim sadržajem kao što je prikazano na slici ispod:...prikazat ćemo Vam kako tu stranicu dodati da se vidi na Vašem webu. Prvo što moramo napraviti je dodati stranicu "O nama" koju smo sada kreirali u izbornik. To ćemo napraviti na način da kopiramo cjelokupni sadržaj polja URL:. u ovom slučaju to je /o-nama/ Nakon toga otvoriti ćemo stavku modula cms izbornik i odabrati main izbornik kao što je prikazano na slici ispod

4 otvoriti će se obrazac kao što je prikazan dolje na slici:

5 1. ovdje postoje 3 polja kao što vidite, njih nije potrebno mijenjati: 1. Identifikator: - NEMOJTE MIJENJATI ovo polje - promjenom ovog polja možete uzrokovati da se izbornik prestane prikazivati na web stranici. 2. Naslov: - ovo polje možete mijenjati, ali se uneseni naslov prikazuje samo Vama u administraciji 3. Jezik: - ovo također nije potrebno mijenjati jer postoje 2 jezika, a svaki jezik ima svoj izbornik 2. Stavke izbornika 1. Kao što vidite u prvom stupcu "Naslov stavke", upišite kako će se zvati stavka izbornika na Vašoj internet stranici. Budući da smo kreirali stranicu "O nama", napisat ćemo u to polje O nama. 2. U polje URL: zalijepit ćemo ili upisati točan URL: koji smo prethodno kopirali iz naše stranice, u ovom slučaju to je url /o-nama/. VAŽNO: kada kreirate izbornik za strani jezik, svaka adresa *mora početi* sa šifrom tog jezika - /en/ za engleski jezik. Primjerice, za postavljanje stranice "About us", adresa koju biste trebali upisati glasi /en/about-us/. 3. Redoslijed - u ovo polje unijet ćemo redni broj koji želimo da ima stavka izbornika na stranici. Preporučujemo da počinjete s brojem 01 umjesto 1 i nastavite s 02, 03, pa sve do 10, 11, 12 i tako dalje. 4. Prikaži? - ako na ovom mjestu postoji kvačica onda se ta stavka izbornika prikazuje na Vašoj internet stranici, ako ne postoji kvačica na tom mjestu onda se ne prikazuje. 5. Izbriši? - preporučujemo Vam da umjesto ove funkcije uklonite kvačicu kod "Prikaži?". Na taj način nećete izgubiti stavke izbornika, a korisnicima Vaše internet stranice neće biti vidljivo ono što želite da se ne vidi. Po završetku rada na izborniku kliknite na Spremi, te možete pogledati izbornik na Vašoj stranici sa promjenama koje ste napravili:

6

7 kako se mijenja sadržaj u "kućicama sa strane" (uredivi element)? Kliknite na stavku "uredivi elementi" ili "Promijeni" kod uredivog elementa kao što je prikazano na slici: Nakon toga će se otvoriti popis uredivih elemenata koji postoje na stranici, odabrat ćemo uredivi element na hrvatskom jeziku, kao što je prikazano na slici ispod: Nakon toga će se prikazati obrazac kao što je prikazan dolje na slici

8 1. polja identifikator i jezik su fiksna i nemojte ih mijenjati! 1. Identifikator: - naziv koji jedinstveno označava uredivi element unutar sustava (administracije) 2. Jezik: - u ovom slučaju Hrvatski, označava na kojem jeziku će se element prikazati 2. Sadržaj - ovo polje za unos sadržaja tj. teksta i slika je potpuno jednako kao i kod unosa jednostavnih ("flat" stranica), koje smo prethodno opisali Po završetku kliknite na gumb spremi, te biste trebali vidjeti primjer sadržaja na stranici kao što je prikazano dolje na slici:

9

10 kako stvoriti stavku za novosti / članak? Novosti i članci imaju vrlo sličan obrazac za unos, stoga ćemo ponajprije objasniti dodavanje novosti, te nakon toga objasniti samo dodatne funkcije članaka. Novosti Da biste dodali novost na Vašu internet stranicu, kliknite "Dodaj" pokraj stavke Novosti, kao što je prikazano na slici ispod. Nakon toga će se otvoriti obrazac kao što je prikazan dolje na slici:

11 1. Osnovno 1. Naslov: - u ovo polje unesite naslov Vaše novosti 2. URL: - ovo polje se popunjava automatski, te nema potrebe za ručnim unošenjem 3. Jezik: - iz padajućeg izbornika odaberite za koji jezik je namjenjena novost 4. Status: - odaberite iz padajućeg izbornika jedan od statusa koji odgovara Vašoj novosti, sustav razlikuje 3 statusa novosti: 1. pisanje - znači da novost vidite samo Vi u administraciji, novost nije objavljena na internet stranicama, te ju trebate još doraditi

12 2. za pregled - znači da ste završili s unosom novosti i da trebate samo još pregledati prije nego što je objavite 3. objavljeno - kada iz padajućeg izbornika odaberete ovu stavku i kliknete na gumb Spremi na dnu stranice, onda će se novost automatski objaviti na Vašim internet stranicama 5. Datum: - u ovo polje možete upisati datum kad je novost objavljena (u obliku godina-mjesec-dan). Klikom na link "Danas" ispisat će se današnji datum, a pokraj se nalazi link koji će otvoriti mali kalendar te klikom možete odabrati datum 6. Vrijeme: - u ovo polje možete unijeti sat,minutu i sekundu kad je objavljena novost. Klikom na link "Sada" će se ispisati vrijeme u toj sekundi, a pokraj se nalazi link koji će Vam ponuditi izbor vremena sada, ponoć, 6 ujutro ili podne. 7. Slika: - klikom na gumb "Odaberi datoteku..." otvoriti će se novi prozor pomoću kojega možete odabrati sliku koja će se prikazivati uz novost 2. Kratki opis: - u ovo polje možete unijeti kratki uvod u vijest koju objavljujete, te će se to vidjeti kod pregleda svih novosti na samoj internet stranici, kao što je prikazano na primjeru ispod: 3. Sadržaj: - u ovo polje unosite sadržaj koji će se prikazivati kada korisnici kliknu na opširnije kod pojedine novosti. Nakon što se unijeli Vašu novost, potrebno je kliknuti na gumb "Spremi" kao i kod ostalih radnji u administraciji. Vašu novost vidite kao što je prikazano na slici ispod:

13

14 članci Odaberite "dodaj" pokraj naziva "članci", te će se otvoriti obrazac kao što je prikazan dolje na slici. Primijetite kako su na slici namjerno istaknute samo dvije funkcije, sve ostale funkcije su opisane kod dodavanja novosti. Izdvojeno? - ako je na ovome mjestu uključena kvačica, članak će se prikazivati na nekom izdvojenom mjestu na stranici, kao i u kategoriji. Kategorija: - iz padajućeg izbornika odaberite jednu kategoriju u kojoj želite objaviti članak. Ako ta kategorija ne postoji, kliknite na zeleni križić pokraj, te će se otvoriti novi prozor (kao što je prikazan dolje na slici) u kojemu možete dodati novu kategoriju. Članak MORA biti objavljen u kategoriji.

15 1. Identifikator: - služi Vama da znate kako će Vam se zvati kategorija u administraciji Redoslijed: - u ovo polje unesite željeni redoslijed koji će kategorija imati kod ispisa na stranici, to možete naknadno i promijeniti ako niste zadovoljni. Prikaži? - ako je uključena kvačica, kategorija će se prikazivati na stranici; ako je kvačica isključena, kategorija se neće prikazivati na stranici 2. Jezik: - iz padajućeg izbornika odaberite za koji jezik je namijenjen naslov koji ćete upisati pokraj Naslov:- u ovo polje unesite naslov Vaše kategorije kako želite da se prikazuje na internet stranici URL: - ovo polje se automatski popunjava kako upisujete Naslov Po završetku unosa kliknite gumb Spremi, te će se pojaviti Vaša kategorija kao odabrana kategorija za novi članak, kao što prikazuje slika ispod:

16 Kad ste unijeli sadržaj za Vaš članak, stavili "Status: Objavljeno" i spremili ga, članak kao i nova kategorija bit će vidljivi na samoj internet stranici kao što to prikazuje slika ispod:

17 Napomenimo još da Kategorije članaka možete uvijek mijenjati u administraciji pod modulom Articles (Početna Articles Kategorije).

18 Uređivanje samog sadržaja U ovom ćemo dijelu ukratko opisati kako urediti tekst samog sadržaja. Tekst koji se upisuje u sadržaj po standardnim je postavkama označen kao običan paragraf. Ako želimo neki dio teksta odvojiti kao naslov, to napravimo na način da označimo mišem dio teksta koji želimo naglasiti kao naslov ili podnaslov i sa desne strane odaberemo željenu veličinu, kao što to prikazuje slika ispod: kada kliknemo na primjerice "Heading 2" kao što prikazuje slika iznad, dobit ćete rezultat kao na slici ispod. Nemojte koristiti "Heading 1" jer se taj naslov već koristi na web stranici i može štetiti pozicijama tog sadržaja na tražilicama.

19 Isprobajte kombinacije s klasama ("Classes"): centar za centriranje paragrafa, ili jednostavno povećati ili smanjiti veličinu paragrafa (normalna slova, veća slova, još veća slova). Obavezno pročitati Optimiziranje za tražilice LogIT internet usluge nudi uslugu profesionalne optimizacije za tražilice (SEO). Optimiziranje po dolje napisanom tekstu radite na vlastitu odgovornost te Vam mi, niti bilo tko drugi, ne može garantirati bilo kakvu poziciju na Googleu. Da Vas ne bismo zbunili terminologijom, prije samog početka imajte samo jednu stvar u vidu: Kompletan sadržaj i cjelokupan Vaš rad na webu ne pišete za tražilice, već za Vaše sadašnje i buduće korisnike. To vrijedi za bilo koje ključne riječi i područje s kojim se bavite. Većina ljudi griješi u početnom razmišljanju tj. razmišlja na način "kako ću biti prvi na google-u?" i slično, dok Vam je uspjeh gotovo zagarantiran ako se fokusirate upravo na suprotno, a to je da pružate kvalitetne informacije i proizvode ciljanoj skupini korisnika. Na taj će način i Google prepoznati Vašu kvalitetu i uvrstiti Vas na vodeće pozicije za ključne riječi Vaše djelatnosti. universus CMS i poboljšanje pozicija na tražilicama universus CMS administracija osmišljena je na način da pruža sve tehničke i stručne preduvjete za odlične pozicije na tražilicama. universus CMS programirali smo vodeći

20 se Googleovim smjernicama za bolje pozicije na tražilicama (PDF dokument na hrvatskom jeziku). Postoje mnoge smjernice s kojima si sami možete pomoći da biste postali priželjkivani broj 1 na Googleu za Vaše ključne riječi. Opisat ćemo samo one smjernice koje najviše utječu na dobre pozicije, a za Vas ne predstavljaju velik napor niti dodatno stručno znanje. Općenito o ključnim riječima. Posjetitelji unose ključne riječi uglavnom u nominativu jednine ili množine. To znači da i Vi želite unositi ključne riječi u nominativu. Preoblikujte Vaše naslove, rečenice i riječi tamo gdje god možete, tako da umjesto ostalih padeža koristite što više nominativa. Na primjer, ključna riječ "nekretnine split" bolja je od pojavljivanja u tekstu "nekretninu split". Preporučeni broj znakova. Kad unosite ključne riječi putem universus CMS web aplikacije, vodite se ovim preporukama za dužinu znakova: Html title tag: manje od 200 karaktera (uključujući razmake) ovo polje se popunjava automatski dok u Vašoj administraciji unesete "Naslov" i spremite stranicu. Preporučuje se da ključne riječi po kojima želite biti "pronađeni" budu bliže početku rečenice NEMOJTE PRETJERIVATI s ključnim riječima, neka korisniku budu ugodno i zanimljivo za čitanje. Nemojte u naslovima ponavljati jednu te istu ključnu riječ više od 2 puta. Html h1 tag: manje od 200 karaktera (uključujući razmake) ovo polje također se ispunjava automatski dok u Vašoj administraciji unesete "Naslov" te spremite stranicu. Preporučuje se da ključne riječi budu bliže početku rečenice NEMOJTE PRETJERIVATI s ključnim riječima, neka korisniku budu ugodno i zanimljivo za čitanje. Nemojte u naslovima ponavljati jednu te istu ključnu riječ više od 2 puta. Html meta description: manje od 100 znakova, u ovo polje možete unijeti opis stranice, primjerice ako reklamirate neki proizvod protiv bolova u zglobu, onda možete napisati nešto slično ovome: "ovaj proizvod se koristi kako bi Vam olakšao i potpuno uklonio Vašu bol u zglobovima" Google.com ponekad prikazuje ovaj sadržaj u rezultatima pretraživanja. Html meta keyword: manje od 100 znakova u ovo polje unesite ključne riječi, za koje želite da Vas tražilica uvrsti (ključne riječi navedite jednu iza druge, odvojene zarezom, bez razmaka nakon zareza radi uštede slovnih mjesta: primjerice "hrvatska,croatia,croazia" a ne "hrvatska, croatia, croazia" Također i tu vrijedi pravilo: Nemojte previše pretjerivati sa istim ključnim riječima na svakoj stranici, jer bi to moglo imati kontra-produktivan efekt,

21 Ključne riječi pišite u namjeni za korisnike, ne za tražilice, tražilice će svoj dio posla svakako napraviti, na Vama je da zadovoljite korisnika. Savjet: u ovo polje možete unositi gramatički pogrešno napisane riječi za koje želite biti pronađeni, a ipak ih ne želite prikazivati u tekstu gdje ih korisnici mogu vidjeti. Na primjer, unesite gramatički neispravno ključnu riječ "cijenik" u polje "keywords", a u pravi tekst weba riječ "cjenik", "cijene", "cijena" i slično. Ovo je sadržaj koji ima najmanji ili gotovo nikakav efekt na pozicije na tražilicama. Najvažnije lokacije za ključne riječi Ne morate se opterećivati optimiziranjem baš svake riječi koju unesete u sadržaj. Koncentrirajte se na naslove stavki i opise fotografija. Glavno da sadržaj bude čist i korisniku čitljiv, Google i ostali pretraživači će to jako dobro prihvatiti i prepoznati. Ključne riječi u naslovima Kada stvarate stranice, kategorije i stavke, u polje "Naslov" unesite smislen tekst nabijen sa što više ključnih riječi. To se posebno odnosi na naslove stavki (npr. proizvoda). Umjesto da kao naslov proizvoda koristite samo šifru proizvoda (npr. "XYZ-123"), ispred šifre unesite ključnu riječ koja predstavlja proizvod, npr. "Biserna ogrlica XYZ-123". Opisi fotografija Kada unosite slike ili fotografije u sadržaj, uvijek ispunite polje Image description. U to polje unesite 5-10 riječi koje pobliže opisuju sliku koju ste unijeli, ali koje sadrže i ključne riječi. Bogatstvo sadržaja Na Vama je dakle da unosite puno korisnog sadržaja s puno ključnih riječi koji mogu biti u korelaciji sa Vašim ključnim riječima. Tražilice nagrađuju sadržajno bogate webove i za tražilicu svaka stavka koju stvorite u universus CMS administraciji predstavlja zasebnu stranicu (na primjer, svaka novost, svaki proizvod koji unesete jedna je individualna stranica). Što više stranica weba imate, to se boljim pozicijama na tražilicama možete nadati u budućnosti.

CARNET Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nadzor razrednih knjiga tel: fax: mail:

CARNET Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nadzor razrednih knjiga tel: fax: mail: Sadržaj... 1 1. Predgovor... 2 2. Prijava u sustav... 2 3. Postavke... 3 4. Kreiranje zahtjeva za nadzorom razrednih knjiga... 4 5. Pregled razredne knjige... 6 5.1 Dnevnik rada... 7 5.2 Imenik... 11 5.3

Више

Smjernice za korištenje sustava online prijava Ukoliko imate pristupno korisničko ime i lozinku ili ste navedeno dobili nakon zahtjeva za otvaranje no

Smjernice za korištenje sustava online prijava Ukoliko imate pristupno korisničko ime i lozinku ili ste navedeno dobili nakon zahtjeva za otvaranje no Smjernice za korištenje sustava online prijava Ukoliko imate pristupno korisničko ime i lozinku ili ste navedeno dobili nakon zahtjeva za otvaranje novog korisničkog računa (poslati zahtjev na javnipoziv.opp@havc.hr

Више

UPUTA za uvođenje JOPPD - prva faza

UPUTA za uvođenje JOPPD - prva faza UPUTA ZA UVOĐENJE OBRASCA JOPPD PRVA FAZA Prva faza uvođenja obrasca JOPPD uključuje slijedeće aktivnosti: 1. Instalacija nove verzije 2. Punjenje šifarnika potrebnih za JOPPD obrazac a. Oznake stjecatelja

Више

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za administratore tel: fax: mail: url:

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za administratore tel: fax: mail: url: Sadržaj... 1 1. Predgovor... 2 2. Sučelje administracije škole... 2 3. Korisnici... 3 3.1 Ovlasti... 3 3.2 Uređivanje postojećih i dodavanje novih... 3 3.3 Dodavanje i uklanjanje tokena... 5 4. Odabir

Више

Često postavljana pitanja u programu OBRT 1. Kako napraviti uplatu u knjizi tražbina i obveza? 2. Kako odabrati mapu/disk za pohranu podataka? 3. Kako

Često postavljana pitanja u programu OBRT 1. Kako napraviti uplatu u knjizi tražbina i obveza? 2. Kako odabrati mapu/disk za pohranu podataka? 3. Kako Često postavljana pitanja u programu OBRT 1. Kako napraviti uplatu u knjizi tražbina i obveza? 2. Kako odabrati mapu/disk za pohranu podataka? 3. Kako instalirati (novi) finin certifikat? 4. Kako ispisati

Више

Za formiranje JOPPD obrasca neophodno je točno popuniti šifre u osnovama primitaka. Svaka osnova primitka ima propisane šifre u prilozima JOPPD

Za formiranje JOPPD obrasca neophodno je točno popuniti šifre u osnovama primitaka. Svaka osnova primitka ima propisane šifre u prilozima JOPPD Za formiranje JOPPD obrasca neophodno je točno popuniti šifre u osnovama primitaka. Svaka osnova primitka ima propisane šifre u prilozima 2.- 4. JOPPD obrasca i za svaku kombinaciju šifri su propisana

Више

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za administratore tel: fax: mail: url:

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za administratore tel: fax: mail: url: Sadržaj... 1 1. Predgovor... 2 2. Sučelje administracije škole... 2 3. Korisnici... 3 3.1 Ovlasti... 3 3.2 Uređivanje postojećih i dodavanje novih... 3 3.3 Dodavanje i uklanjanje tokena... 5 4. Odabir

Више

Ministarstvo poljoprivrede Portal gospodarskog ribarstva Registracija prvih kupaca Uputa za korisnike

Ministarstvo poljoprivrede Portal gospodarskog ribarstva Registracija prvih kupaca Uputa za korisnike Ministarstvo poljoprivrede Portal gospodarskog ribarstva Registracija prvih kupaca Uputa za korisnike 1. Uvod Ova uputa namijenjena je korisnicima koji se žele registrirati kao prvi kupci na Portalu gospodarskog

Више

Smjernice za korištenje HAVC portala Modul AV djela 1

Smjernice za korištenje HAVC portala Modul AV djela 1 Smjernice za korištenje HAVC portala Modul AV djela 1 Sadržaj Često postavljena pitanja (ČPP)... 3 1. Pregled i unos AV djela... 4 2. Pravila za unos AV djela... 6 Produkcijska kuća (Glavni producent)...

Више

PROCES KUPNJE ULAZNICE NA PORTALU ULAZNICE.HR Početak kupovine... 2 Plaćanje Mastercard karticom... 5 Plaćanje Maestro karticom... 8 Plaćanje American

PROCES KUPNJE ULAZNICE NA PORTALU ULAZNICE.HR Početak kupovine... 2 Plaćanje Mastercard karticom... 5 Plaćanje Maestro karticom... 8 Plaćanje American PROCES KUPNJE ULAZNICE NA PORTALU ULAZNICE.HR Početak kupovine... 2 Plaćanje Mastercard karticom... 5 Plaćanje Maestro karticom... 8 Plaćanje American Express karticom... 11 Plaćanje Diners karticom...

Више

Upute - JOPPD kreiranje obrasca

Upute - JOPPD kreiranje obrasca Verzija uputa: 1.0 - JOPPD obrazac IPIS-PLAĆE, IPIS-UGOVORI O DJELU Ove upute će se još nadopunjavati, pa molim korisnike da redovito provjere da li imaju zadnje upute. Verzija uputa prikazana je na početku!

Више

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nastavnike tel: fax: mail: url: carn

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nastavnike tel: fax: mail: url: carn Sadržaj... 1 1. Predgovor... 2 2. Prijava u sustav... 2 3. Postavke... 4 4. Kombinirane grupe učenika... 6 5. Odabir razredne knjige... 6 6. Elementi ocjenjivanja... 7 7. Ocjenjivanje učenika... 8 7.1

Више

KAKO POHRANITI SVOJ RAD U REPOZITORIJ

KAKO POHRANITI SVOJ RAD U REPOZITORIJ KAKO POHRANITI SVOJ RAD U REPOZITORIJ? POHRANJIVANJE ZAVRŠNIH I DIPLOMSKIH RADOVA Upute za studente Ove su upute rezultat rada članova Radne skupine za edukaciju i podršku sustava Dabar u sastavu: Ivana

Више

8 2 upiti_izvjesca.indd

8 2 upiti_izvjesca.indd 1 2. Baze podataka Upiti i izvješća baze podataka Na početku cjeline o bazama podataka napravili ste plošnu bazu podataka o natjecanjima učenika. Sada ćete izraditi relacijsku bazu u Accessu o učenicima

Више

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nastavnike tel: fax: mail: url: carn

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nastavnike tel: fax: mail: url: carn Sadržaj... 1 1. Predgovor... 2 2. Prijava u sustav... 2 3. Postavke... 4 4. Kombinirane grupe učenika... 6 5. Odabir razredne knjige... 6 6. Elementi ocjenjivanja... 7 7. Ocjenjivanje učenika... 8 7.1

Више

CARNET Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nastavnike tel: fax: mail: url: carn

CARNET Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nastavnike tel: fax: mail: url: carn Sadržaj... 1 1. Predgovor... 2 2. Prijava u sustav... 2 3. Postavke... 4 3.1 Suglasnost za obradu podataka opcija za ravnatelje... 6 4. Kombinirane grupe učenika... 7 5. Odabir razredne knjige... 7 6.

Више

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: Након

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese:   Након УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: http://www.srpskiarhiv.rs/ Након тога се на екрану појављује форма за пријаву на часопис

Више

Upute za instaliranje WordPressa 1.KORAK Da biste instalirali Wordpress, najprije morate preuzeti najnoviju verziju programa s web stranice WordPressa

Upute za instaliranje WordPressa 1.KORAK Da biste instalirali Wordpress, najprije morate preuzeti najnoviju verziju programa s web stranice WordPressa 1.KORAK Da biste instalirali Wordpress, najprije morate preuzeti najnoviju verziju programa s web stranice WordPressa koju možete pronaći na sljedećem linku: http://wordpress.org/download/ Kliknite na

Више

KORISNIČKE UPUTE APLIKACIJA ZA POTPIS DATOTEKA

KORISNIČKE UPUTE APLIKACIJA ZA POTPIS DATOTEKA KORISNIČKE UPUTE APLIKACIJA ZA POTPIS DATOTEKA SADRŽAJ 1. UVOD... 3 1.1. Cilj i svrha... 3 1.2. Područje primjene... 3 2. POJMOVI I SKRAĆENICE... 4 3. PREDUVJETI KORIŠTENJA... 5 4. PREGLED APLIKACIJE...

Више

Metodolosko uputstvo Internet registra medicinske opreme

Metodolosko uputstvo Internet registra medicinske opreme Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" Centar za informatiku i biostatistiku METODOLOŠKO UPUTSTVO INTERNET REGISTRA MEDICINSKE OPREME SADRŽAJ SADRŽAJ... 1 UVOD... 2 NADLEŽNOSTI U

Више

Gdin Nikola Kovač

Gdin Nikola Kovač Intranet za izdavatelje Korisnički priručnik Uvod Intranet za izdavatelje je usluga Zagrebačke burze namjenjena unosu financijskih izvještaja i vijesti od strane izdavatelja vrijednosnih papira uvrštenih

Више

Korisničke upute za podnošenje zahtjeva za rješavanje spora (žalbe)

Korisničke upute za podnošenje zahtjeva za rješavanje spora (žalbe) Korisničke upute Verzija 2.0 HRVATSKA REGULATORNA AGENCIJA ZA MREŽNE DJELATNOSTI Roberta Frangeša Mihanovića 9, 10000 Zagreb / OIB: 87950783661 / Tel: (01) 7007 007, Fax: (01) 7007 070 / www.hakom.hr Sadržaj

Више

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nastavnike tel: fax: mail: url: carn

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za nastavnike tel: fax: mail: url: carn Sadržaj... 1 1. Predgovor... 2 2. Prijava u sustav... 2 3. Promjena PIN-a i odjava... 3 4. Kombinirane grupe učenika... 5 5. Odabir razredne knjige... 5 6. Elementi ocjenjivanja... 6 7. Ocjenjivanje učenika...

Више

Maxtv To Go/Pickbox upute

Maxtv To Go/Pickbox upute MAXTV TO GO UPUTE ZA KORIŠTENJE MAXTV TO GO UPUTE ZA KORIŠTENJE Detaljno objašnjenje funkcionalnosti..3 Upute za prijavu na aplikaciju...4 Što je to Preporučeno za vas....6 Preporučeno za vas..7 Dodavanje

Више

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: Након

УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese:   Након УПУТСТВО ЗА КОРИСНИКА Приступ локацији часописа Српски архив за целокупно лекарство добија се преко internet adrese: http://www.srpskiarhiv.rs/ Након тога се на екрану појављује форма за пријаву на часопис

Више

VMC_upute_MacOS

VMC_upute_MacOS Upute za instaliranje VODAFONE MOBILE CONNECT softvera na Apple Macintosh računalima Page 1 of 10 last saved on: 24.07.2007 ...3 Podržane podatkovne kartice...3 Upute za instaliranje Vodafone Mobile Connect

Више

RAD SA PROGRAMOM

RAD SA PROGRAMOM JOPPD obrazac Podešavanje programa Nakon prvog ulaska u program Obračun plaća 2014 potrebno je pokrenuti opciju Korekcije od 01.01.2014. godine. Program će pokušati ispravno povezati postojeće podatke

Више

Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у п

Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у п Упутство за пријављивање испита путем интернета Да би студент могао да пријави испит путем интернета мора прво да се пријави. Пријављивање се врши у посебном дијалог-прозору до кога се долази линком есервис

Више

Корисничко упутство апликације езапослени верзија Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду

Корисничко упутство апликације езапослени верзија Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду Корисничко упутство апликације езапослени 2011 Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду 1. Пријава на систем и сигурност података... 1 2. Корисник... 5 2.1. Обавештења... 5 2.2.

Више

DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE e-learning upute UPUTE ZA REGISTRACIJU ZA E-LEARNING TEČAJ Zagreb, 03. svibanj 2019.

DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE e-learning upute UPUTE ZA REGISTRACIJU ZA E-LEARNING TEČAJ Zagreb, 03. svibanj 2019. DRŽAVNO IZBORNO POVJERENSTVO REPUBLIKE HRVATSKE e-learning upute UPUTE ZA REGISTRACIJU ZA E-LEARNING TEČAJ Zagreb, 03. svibanj 2019. Sadržaj 1. UVOD... 1 2. POSTUPAK REGISTRACIJE... 2 2.1 POPUNJAVANJE

Више

eredar Sustav upravljanja prijavama odjelu komunalnog gospodarstva 1 UPUTE ZA KORIŠTENJE SUSTAVA 1. O eredar sustavu eredar je sustav upravljanja prij

eredar Sustav upravljanja prijavama odjelu komunalnog gospodarstva 1 UPUTE ZA KORIŠTENJE SUSTAVA 1. O eredar sustavu eredar je sustav upravljanja prij eredar Sustav upravljanja prijavama odjelu komunalnog gospodarstva 1 UPUTE ZA KORIŠTENJE SUSTAVA 1. O eredar sustavu eredar je sustav upravljanja prijavama koje građani mogu slati Upravnom odjelu za komunalno

Више

Microsoft Word - AddikoChatBanking - Uputa za koristenje_ _v0.3.docx

Microsoft Word - AddikoChatBanking - Uputa za koristenje_ _v0.3.docx Addiko Chat Banking Uputa za korištenje Addiko Chat Bankinga na Viberu rujan 2017. Sadržaj: Tehnički preduvjeti... 3 Funkcionalnosti Addiko Chat Bankinga... 3 Izbornik... 4 Aktivacija usluge... 9 Deaktivacija

Више

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s

R u z v e l t o v a 5 5, B e o g r a d, t e l : ( ) , m a i l : c o n t a c p s i t. r s, w w w. p s i t. r s UPUTSTVO ZA BRZO UMREŽAVANJE PROGRAMA MPP2 Da bi program MPP2 radio u mrežnom okruženju po sistemu klijent-server, potrebno je da se na računarima koji su mrežno povezani instalira: serverska verzija programa

Више

KONFIGURACIJA MODEMA THOMPSON SpeedTouch 500 Series (530/530i/510/510i)

KONFIGURACIJA MODEMA THOMPSON SpeedTouch 500 Series (530/530i/510/510i) KONFIGURACIJA MODEMA THOMPSON SpeedTouch 500 Series (530/530i/510/510i) Sadržaj Funkcionalnost lampica...3 Proces konfiguracije...5 Vraćanje modema na tvorničke postavke...5 Konfiguracija modema za routed

Више

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za razrednike i stručno osoblje tel: fax: mail:

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za razrednike i stručno osoblje tel: fax: mail: Sadržaj... 1 1 Predgovor... 3 2 Odabir razredne knjige... 3 3 Administracija učenika... 4 3.1 Povlačenje učenika iz e-matice... 4 3.2 Uređivanje podataka učenika... 5 3.2.1 Osobni podaci... 5 3.2.2 Fotografija...

Више

Slide 1

Slide 1 OSNOVNI POJMOVI Naredba je uputa računalu za obavljanje određene radnje. Program je niz naredbi razumljivih računalu koje rješavaju neki problem. Pisanje programa zovemo programiranje. Programski jezik

Више

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za razrednike i stručno osoblje tel: fax: mail:

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za razrednike i stručno osoblje tel: fax: mail: Sadržaj... 1 1 Predgovor... 3 2 Odabir razredne knjige... 3 3 Administracija učenika... 4 3.1 Povlačenje učenika iz e-matice... 4 3.2 Uređivanje podataka učenika... 5 3.2.1 Osobni podaci... 5 3.2.2 Fotografija...

Више

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za razrednike i stručno osoblje tel: fax: mail:

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za razrednike i stručno osoblje tel: fax: mail: Sadržaj... 1 1 Predgovor... 3 2 Odabir razredne knjige... 3 3 Administracija učenika... 4 3.1 Povlačenje učenika iz e-matice... 4 3.2 Uređivanje podataka učenika... 5 3.2.1 Osobni podaci... 5 3.2.2 Fotografija...

Више

Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге

Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге Упутство за коришћење АМРЕС FileSender услуге Copyright 205 АМРЕС Историја верзија документа Верзија Датум Иницијали аутора Опис промене.0 Јул 205 НИ Прва верзија овог документа Садржај Садржај УВОД...

Више

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za razrednike i stručno osoblje mail: fax: url: carnet.

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za razrednike i stručno osoblje mail: fax: url: carnet. Sadržaj... 1 1 Predgovor... 3 2 Odabir razredne knjige... 3 3 Administracija učenika... 4 3.1 Povlačenje učenika iz e-matice... 4 3.2 Uređivanje podataka učenika... 5 3.2.1 Osobni podaci... 5 3.2.2 Fotografija...

Више

Microsoft Word - Uputa_WEB_pristup_predmetima_ ver1.doc

Microsoft Word - Uputa_WEB_pristup_predmetima_ ver1.doc Sadržaj Pristup sudskim predmetima u 2 koraka... 2 Detaljno uputstvo za korištenje servisa Pristup sudskim predmetima... 3 Zašto koristiti servis za pristup predmetima putem Interneta?... 3 Ostvarivanje

Више

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO PRAVOSUĐA Korisničke upute e-građani aplikacije za elektronsko izdavanje posebnog uvjerenja iz kaznene evidencije Zagr

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO PRAVOSUĐA Korisničke upute e-građani aplikacije za elektronsko izdavanje posebnog uvjerenja iz kaznene evidencije Zagr REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO PRAVOSUĐA e-građani aplikacije za elektronsko izdavanje posebnog uvjerenja iz kaznene evidencije Zagreb, 10. travnja 2017. Sadržaj 1 UVOD... 3 2 PRIJAVA U SUSTAV E-GRAĐANI...

Више

VELEUČILIŠTE U BJELOVARU Upute za postavljanje Gmail računa Lipanj, 2018

VELEUČILIŠTE U BJELOVARU Upute za postavljanje Gmail računa Lipanj, 2018 VELEUČILIŠTE U BJELOVARU Upute za postavljanje Gmail računa Lipanj, 2018 Veleučilište u Bjelovaru seli svoje uredsko poslovanje na Google G Suite uslugu. Radi se o servisu u oblaku koji koji nudi mogućnosti

Више

NIAS Projekt e-građani KORISNIČKA UPUTA za aplikaciju NIAS Verzija 1.1 Zagreb, srpanj 2014.

NIAS Projekt e-građani KORISNIČKA UPUTA za aplikaciju NIAS Verzija 1.1 Zagreb, srpanj 2014. Projekt e-građani KORISNIČKA UPUTA za aplikaciju Verzija 1.1 Zagreb, srpanj 2014. Naslov: Opis: Korisnička uputa za aplikaciju Dokument sadrži upute korisnicima aplikacije u sustavu e-građani Ključne riječi:

Више

AKD KID Middleware Upute za Macintosh instalaciju V1.0

AKD KID Middleware Upute za Macintosh instalaciju V1.0 AKD KID Middleware Upute za Macintosh instalaciju V1.0 Izdanje Datum Opis izmjene 1.0 06.04.2018. Inicijalna verzija dokumenta Sadržaj Instalacija... 2 Uklanjanje instalacije... 7 2.1 Uklanjanje instalacije

Више

INTEGRIRANI KNJIŽNIČNI SUSTAV Sustav za podršku Upute za instalaciju: Aleph v22 ZAG

INTEGRIRANI KNJIŽNIČNI SUSTAV Sustav za podršku Upute za instalaciju: Aleph v22 ZAG INTEGRIRANI KNJIŽNIČNI SUSTAV Sustav za podršku Upute za instalaciju: Aleph v22 ZAG INTEGIRANI KNJIŽNIČNI SUSTAV Upute za instalaciju: Aleph v22 ZAG Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu Ul. Hrvatske

Више

Upute za korištenje EasyChair konferencijskog sustava HRO CIGRE 2019 Prijava referata Ako ste već koristili EasyChair na 13. Savjetovanju ili prije ta

Upute za korištenje EasyChair konferencijskog sustava HRO CIGRE 2019 Prijava referata Ako ste već koristili EasyChair na 13. Savjetovanju ili prije ta Upute za korištenje EasyChair konferencijskog sustava HRO CIGRE 2019 Prijava referata Ako ste već koristili EasyChair na 13. Savjetovanju ili prije tada ne trebate otvoriti račun. Za one koji se prvi put

Више

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za razrednike i stručno osoblje tel: fax: mail:

CARNet Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za razrednike i stručno osoblje tel: fax: mail: Sadržaj... 1 1 Predgovor... 3 2 Odabir razredne knjige... 3 3 Administracija učenika... 4 3.1 Povlačenje učenika iz e-matice... 4 3.2 Uređivanje podataka učenika... 5 3.2.1 Osobni podaci... 5 3.2.2 Fotografija...

Више

Božo Online upute

Božo Online upute Božo On-Line Upute za natjecanje Kako do zadataka, kako predati zadatke, kako pogledati rezultate Zagrebački računalni savez 2 Zagrebačka INFORMATIJADA Božo Težak Napomena Ovaj dokument sadrži neke slike

Више

Upute za korisnike web-a HPD Željezničar Zagreb PRAVILA KOJA VALJA POŠTIVATI... 2 WORDPRESS WEB... 3 Spajanje na sustav WordPressa... 3 Registracija..

Upute za korisnike web-a HPD Željezničar Zagreb PRAVILA KOJA VALJA POŠTIVATI... 2 WORDPRESS WEB... 3 Spajanje na sustav WordPressa... 3 Registracija.. Upute za korisnike web-a HPD Željezničar Zagreb PRAVILA KOJA VALJA POŠTIVATI... 2 WORDPRESS WEB... 3 Spajanje na sustav WordPressa... 3 Registracija... 4 Prijava svaki idući put... 5 Dijelovi wordpress

Више

PRIJAVNI FORMULAR Program stipendisanja novinara u oblasti izveštavanja o ljudskim pravima Ime i prezime podnosioca/aplikanta: Naziv projektnog

PRIJAVNI FORMULAR Program stipendisanja novinara u oblasti izveštavanja o ljudskim pravima Ime i prezime podnosioca/aplikanta: Naziv projektnog PRIJAVNI FORMULAR Program stipendisanja novinara u oblasti izveštavanja o ljudskim pravima 2019. Ime i prezime podnosioca/aplikanta: Naziv projektnog predloga: Format: (pisani članak, video-snimak, fotoreportaža

Више

Microsoft Word - Uputstvo za upotrebu studentskih servisa.doc

Microsoft Word - Uputstvo za upotrebu studentskih servisa.doc Упутство за пријаву на студентске сервисе и пријаву испита Адреса на којој се налазе студенски сервиси је https://student.vps.ns.ac.rs/ У питању је интернет страница заштићена SSL 3.0 протоколом који изискује

Више

Biz web hosting

Biz web hosting BIZ WEB HOSTING KORISNIČKO UPUTSTVO WWW.OBLACI.RS SADRŽAJ PRISTUP KORISNIČKOM PORTALU... 2 KUPOVINA BIZ WEB HOSTING SERVISA... 4 PRISTUP PLESK WEB KONTROLNOM PANELU... 14 PORTALI I DOMENI... 14 FAJL MENADŽER...

Више

broj 54 studeni Uvid u stanje nepovezanih uplata obveznog mirovinskog osiguranja II. stupa i obrazaca JOPPD (R-S/R-Sm/) Kroz Sustav elektronički

broj 54 studeni Uvid u stanje nepovezanih uplata obveznog mirovinskog osiguranja II. stupa i obrazaca JOPPD (R-S/R-Sm/) Kroz Sustav elektronički broj 54 studeni 2017. Uvid u stanje nepovezanih uplata obveznog mirovinskog osiguranja II. stupa i obrazaca JOPPD (R-S/R-Sm/) Kroz Sustav elektroničkih usluga ENA, REGOS svim poslodavcima, odnosno obveznicima

Више

OBAVIJEST PZZ KORISNICIMA Poštovani korisnici programskog rješenja Last2000. Za Vas smo pripremili sljedeće novosti u programu: NOVOSTI

OBAVIJEST PZZ KORISNICIMA Poštovani korisnici programskog rješenja Last2000. Za Vas smo pripremili sljedeće novosti u programu: NOVOSTI 28.12.2016. - OBAVIJEST PZZ KORISNICIMA Poštovani korisnici programskog rješenja Last2000. Za Vas smo pripremili sljedeće novosti u programu: NOVOSTI U VERZIJI 16.1.19.0. Dodatno zdravstveno osiguranje

Више

Document ID / Revision : 0419/1.1 ID Issuer Sustav (sustav izdavatelja identifikacijskih oznaka) Upute za registraciju gospodarskih subjekata

Document ID / Revision : 0419/1.1 ID Issuer Sustav (sustav izdavatelja identifikacijskih oznaka) Upute za registraciju gospodarskih subjekata ID Issuer Sustav (sustav izdavatelja identifikacijskih oznaka) Upute za registraciju gospodarskih subjekata Gospodarski subjekti Definicija: U skladu s Direktivom 2014/40/EU gospodarski subjekt svaka

Више

CARNET Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za razrednike i stručno osoblje tel: fax: mail:

CARNET Helpdesk - Podrška obrazovnom sustavu e-dnevnik upute za razrednike i stručno osoblje tel: fax: mail: Sadržaj... 1 1 Predgovor... 3 2 Odabir razredne knjige... 3 3 Administracija učenika... 4 Povlačenje učenika iz e-matice... 4 Uređivanje podataka učenika... 5 3.2.1 Osobni podaci... 6 3.2.2 Fotografija...

Више

Fra Serafina Schoena Rijeka MB: MBO: Žiro račun: kod RBA d.d. GSM:

Fra Serafina Schoena Rijeka MB: MBO: Žiro račun: kod RBA d.d. GSM: EKLIPS MINI CMS upute za korištenje v1.0 1. Sadržaj isporuke i opće informacije EKLIPS MINI CMS sustav napravljen je pomoću sljedećih open source tehnologija Java JDK 1.5 - http://java.sun.com/javase/downloads/index_jdk5.jsp

Више

Microsoft Word - KORISNIČKA UPUTA za pripremu računala za rad s Fina potpisnim modulom_RSV_ doc

Microsoft Word - KORISNIČKA UPUTA za pripremu računala za rad s Fina potpisnim modulom_RSV_ doc Uputa za pripremu računala za rad s Fininim potpisnim modulom Zagreb, lipanj 2019. Sadržaj: 1. UVOD... 3 2. POJMOVI I SKRAĆENICE... 3 3. TEHNIČKI PREDUVJETI KORIŠTENJA... 3 4. PODEŠAVANJE INTERNET PREGLEDNIKA

Више

PowerPoint Template

PowerPoint Template e-račun upute za slanje e-računa iz softwera dataline 1 S A D R Ž A J 1. UVOD 1.1. DATA BIRO d.o.o., Buzet 1.2. E-račun 2. PODEŠAVANJE PARAMETARA ZA RAD 2.1. Matični podaci poduzeća 2.2. Matični podaci

Више

Lorem ipsum dolor sit amet lorem ipsum dolor

Lorem ipsum dolor sit  amet lorem ipsum dolor Početna prezentacija za korisnike Ključna aktivnost 1: Mobilnost u svrhu učenja: Razmjene mladih i Mobilnost osoba koje rade s mladima Završno izvješće Mobility tool Projektni ciklus Završno izvješće 1.

Више

Упутствo за РАДНУ ГРУПУ за израду ПЛАНА ИНТЕГРИТЕТА на wеb апликацији Нацрти плана интегритета налазе се на линку integritet.acas.rs или на сајту Аген

Упутствo за РАДНУ ГРУПУ за израду ПЛАНА ИНТЕГРИТЕТА на wеb апликацији Нацрти плана интегритета налазе се на линку integritet.acas.rs или на сајту Аген Упутствo за РАДНУ ГРУПУ за израду ПЛАНА ИНТЕГРИТЕТА на wеb апликацији Нацрти плана интегритета налазе се на линку integritet.acas.rs или на сајту Агенције www.acas.rs у одељку - план интегритета -> нацрт

Више

Instalacija i konfiguracija DriveAngela na operativni sistem Android

Instalacija i konfiguracija DriveAngela na operativni sistem Android Instalacija i konfiguracija DriveAngela na operativni sistem Android www.driveangel.ba Primanje SMS poruke Početak instalacije DriveAngela na Vaš mobilni uređaj započinje primanjem SMS poruke u kojoj se

Више

Upute za rad

Upute za rad LOKALNI IZBORI 2017. Upute za rad Podsustav Pomoćna aplikacija za oblikovanje prijedloga kandidacijskih lista SADRŽAJ 1. INSTALACIJSKA UPUTA... 3 1.1 MINIMALNI ZAHTJEVI ZA INSTALACIJU NA RAČUNALO... 3

Више

CARNET Webmail Upute za korištenje

CARNET Webmail   Upute za korištenje CARNET Webmail https://webmail.carnet.hr Upute za korištenje Sadržaj O Webmailu... 2 Prijava u sustav... 3 Korisničko sučelje... 5 Nova poruka... 5 Pregled poštanskog sandučića... 8 Pregled sadržaja poruke...

Више

Opticum HD - Uputstvo za skeniranje kanala.docx

Opticum HD - Uputstvo za skeniranje kanala.docx SKENIRANJE KANALA Ukoliko već imate memorisane kanale, potrebno je da prije početka skeniranja izbrišete sve kanale, a to ćete uraditi na sljedeći način: Pritisnite dugme MENU na daljinskom upravljaču,

Више

Microsoft Word - IQ.doc

Microsoft Word - IQ.doc Središnji upravljački sustav IQ UPUTE ZA KORISNIKE OVLAŠTENI DISTRIBUTER: IN-AQUA d.o.o., CMP Savica-Šanci, Trgovačka 6, 10000 ZAGREB, tel.: +385 (0)1 2404 444 tel./fax.: +385 (0)1 2404 900 IQ Upute za

Више

ELFI: UPUTSTVO ZA KORIŠTENJE

ELFI: UPUTSTVO ZA KORIŠTENJE ELFI elearning sustav Uputstvo za instalaciju i korištenje Ivora škola informatike ELFI 2013 SADRŽAJ Sadržaj Poglavlje 1: Uvod... 2 1.1. ELFI... 2 1.2. Upute za instalaciju... 2 1.2.1. Sistemski zahtjevi

Више

Uputstvo za podešavanje za pristup eduroam servisu za Mac OS X Snow Leopard Copyright AMRES

Uputstvo za podešavanje za pristup eduroam servisu za Mac OS X Snow Leopard Copyright AMRES Uputstvo za podešavanje za pristup eduroam servisu za Mac OS X Snow Leopard Copyright AMRES Ovo uputstvo se odnosi na sve Mac računare sa Mac OS X Snow Leopard operativnim sistemom. Podešavanja na različitim

Више

Microsoft Word - Uputstvo za upotrebu studentskih servisa.doc

Microsoft Word - Uputstvo za upotrebu studentskih servisa.doc Упутство за пријаву на студентске сервисе и пријаву испита Адреса на којој се налазе студенски сервиси је https://student.unibl.org У питању је интернет страница заштићена SSL 3.0 протоколом који изискује

Више

VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (npis I ejs)

VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (npis I ejs) VALIDNOST CERTIFIKATA ZA PRISTUP INTERNET APLIKACIJAMA POREZNE UPRAVE FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE (NPIS I EJS) POREZNA UPRAVA FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Sektor za informacione tehnologije Sarajevo,

Више

Instalacija i konfiguracija DriveAngela na operativni sistem Apple ios

Instalacija i konfiguracija DriveAngela na operativni sistem Apple ios Instalacija i konfiguracija DriveAngela na operativni sistem Apple ios www.driveangel.ba Primanje SMS poruke Početak instalacije DriveAngela na Vaš mobilni uređaj započinje primanjem SMS poruke u kojoj

Више

Laboratorija za termičku obradu Inženjerstvo površina Kratko uputstvo za obradu i analizu profila u programskom paketu SPIP Programski paket SPIP preu

Laboratorija za termičku obradu Inženjerstvo površina Kratko uputstvo za obradu i analizu profila u programskom paketu SPIP Programski paket SPIP preu Kratko uputstvo za obradu i analizu profila u programskom paketu SPIP Programski paket SPIP preuzmite sa sledećeg linka https://www.imagemet.com/products/spip/download/downloadspip/. Instalirajte softver,

Више

СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12

СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12 СТАРТ - СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ КОРИСНИЧКО УПУТСТВО страна 1 од 12 РЕГИСТРАЦИЈА НА СТАРТ-СТОП ПАРКИНГ СИСТЕМ За коришћење СТАРТ-СТОП ПАРКИНГ система, корисник (физичко или правно лице) попуњава упитник у просторијама

Више

ČPP za Transformer TF201 Upravljanje datotekama... 2 Kako da pristupim podacima pohranjenim na microsd, SD kartici i USB uređaju?... 2 Kako da odabran

ČPP za Transformer TF201 Upravljanje datotekama... 2 Kako da pristupim podacima pohranjenim na microsd, SD kartici i USB uređaju?... 2 Kako da odabran ČPP za Transformer TF201 Upravljanje datotekama... 2 Kako da pristupim podacima pohranjenim na microsd, SD kartici i USB uređaju?... 2 Kako da odabranu datoteku premjestim u drugu mapu?... 2 Kako da kopiram

Више

Microsoft Word - InveoP_01.docx

Microsoft Word - InveoP_01.docx 0 INVEO-P Inveo-P je jedinstveno rješenje na tržištu razvijeno upravo za paušalne obrte i jedino koje paušalnim obrtima omogućava potpuni pregled poslovanja. Razvijen je kao integrirano poslovno rješenje

Више

Microsoft Word - Korisnički priručnik za liječnika.docx

Microsoft Word - Korisnički priručnik za liječnika.docx Korisnički priručnik za liječnika DijabetesTV Više uspješnih liječenja. Manje nepotrebnih pregleda. Manje gužvi. Datum: 26. Ožujka 2018. Korisnički priručnik za liječnika 1.0. Funkcionalnost DijabetesTV-a

Више

INDIKATOR SVJETLA FUNKCIJE TIPKI 1. Prikazuje se temperatura i parametri upravljanja 2. Crveno svjetlo svijetli kad grijalica grije 3. Indikator zelen

INDIKATOR SVJETLA FUNKCIJE TIPKI 1. Prikazuje se temperatura i parametri upravljanja 2. Crveno svjetlo svijetli kad grijalica grije 3. Indikator zelen INDIKATOR SVJETLA FUNKCIJE TIPKI 1. Prikazuje se temperatura i parametri upravljanja 2. Crveno svjetlo svijetli kad grijalica grije 3. Indikator zelenog svjetla koji prikazuje sniženu temperaturu. Uključuje

Више

Корисничко упутство апликације езапослени верзија Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду

Корисничко упутство апликације езапослени верзија Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду Корисничко упутство апликације езапослени 2012 Рачунски центар Електротехничког факултета, Универзитет у Београду 1. Предговор... 1 2. Приступ апликацији и пријава на систем... 2 3. Корисник... 6 3.1.

Више

Microsoft Word - Uputstvo za koristenje aplikacije GIPKO

Microsoft Word - Uputstvo za koristenje aplikacije GIPKO Aplikacija za elektronsko popunjavanje obrasca GIP-1022 i spašavanje podataka u datoteku u XML formatu GIPKO Verzija 1.2 Sadržaj Uvod... 3 Instalacija aplikacije... 4 Pokretanje aplikacije... 7 Meni aplikacije...

Више

Korisničko uputstvo za uslugu ClickPay u Internet bankarstvu KJKP Toplane Sarajevo 1. OPIS USLUGE Usluga ClickPay omogućava prijem unaprijed popunjeno

Korisničko uputstvo za uslugu ClickPay u Internet bankarstvu KJKP Toplane Sarajevo 1. OPIS USLUGE Usluga ClickPay omogućava prijem unaprijed popunjeno Korisničko uputstvo za uslugu u Internet bankarstvu KJKP Toplane Sarajevo 1. OPIS USLUGE Usluga omogućava prijem unaprijed popunjenog naloga za plaćanje mjesečnih računa za troškove KJKP Toplane-Sarajevo

Више

USRIC-816-SRB-QG.pdf

USRIC-816-SRB-QG.pdf ii www.logtagrecorders.com DODATCI 1. PODEŠAVANJE I KONFIGURACIJA Preuzmite i instalirajte LogTag Analyzer sa sajta proizvođača: www.logtagrecorders.com/software Povežite Logger na vaš kompijuter. Preporučujemo

Више

Ovo vazi samo za preglednik Mozilla Firefox Verovatno mnogi koriste Youtube stranicu za gledanje spotova,skidanje pesama,spotova...pokusacu da ukratko

Ovo vazi samo za preglednik Mozilla Firefox Verovatno mnogi koriste Youtube stranicu za gledanje spotova,skidanje pesama,spotova...pokusacu da ukratko Ovo vazi samo za preglednik Mozilla Firefox Verovatno mnogi koriste Youtube stranicu za gledanje spotova,skidanje pesama,spotova...pokusacu da ukratko objasnim kako da izvucemo maksimum sa Youtube sajta..

Више

eOI Middleware Upute za instalaciju

eOI Middleware Upute za instalaciju AKD eid Middleware Upute za Windows instalaciju V1.1 www.id.hr Izdanje Datum Opis izmjene 1.0 09.06.2017. Inicijalna verzija dokumenta. 1.1 30.08.2018. Izmjena vizualnog identiteta Sadržaj Instalacija...

Више

SDI Dopis 2014 v2.docx

SDI Dopis 2014 v2.docx OBAVIJEST SVIM KORISNICIMA (22.12.2016) PROMJENA POSLOVNE GODINE Poštovani korisnici programskog rješenja Last2000. Ovom obavijesti vam želimo pomoći da na jednostavan način učinite navedene izmjene i

Више

Универзитет у Београду Економски факултет Катедра за економску политику и развој Јавне финансије 2018/19 УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ НА Е-КУРС ИЗ ПРЕДМЕТ

Универзитет у Београду Економски факултет Катедра за економску политику и развој Јавне финансије 2018/19 УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ НА Е-КУРС ИЗ ПРЕДМЕТ УПУТСТВО ЗА ПРИЈАВЉИВАЊЕ НА Е-КУРС ИЗ ПРЕДМЕТА ЈАВНЕ ФИНАНСИЈЕ Да бисте били у могућности да активно учествујете на настави из предмета Јавне финансије и радите обавезне тестове као део предиспитне обавезе,

Више

5

5 5.4. Dio D Tehnička sposobnost Za svaku organizaciju koju unesete u dijelove A i B, u dijelu D automatski će se pojaviti odgovarajući dio koji ćete morati ispuniti. 5.5. Dio E Provedba projekta / Kriteriji

Више

UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE MOBILNIH UREĐAJA ZA MMS

UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE MOBILNIH UREĐAJA ZA MMS UPUTSTVO ZA PODEŠAVANJE MOBILNIH UREĐAJA ZA MMS Sadržaj AUTOMATSKO PODEŠAVANJE... 3 PODEŠAVANJE PUTEM MTS VODIČA... 3 PODEŠAVANJE PUTEM SMS PORUKE... 3 PODEŠAVANJE PUTEM USSD MENIJA... 3 MANUELNO PODEŠAVANJE

Више

X PLATOON Pravila igre (v ) 1. PREGLED IGRE Cilj je osvojiti dobitnu kombinaciju na liniji za klađenje preko više rola. Podaci o igri :

X PLATOON Pravila igre (v ) 1. PREGLED IGRE Cilj je osvojiti dobitnu kombinaciju na liniji za klađenje preko više rola. Podaci o igri : X PLATOON Pravila igre (v 1.8 10.2.2016.) 1. PREGLED IGRE Cilj je osvojiti dobitnu kombinaciju na liniji za klađenje preko više rola. Podaci o igri : Tip Videoautomat Broj rola 5 Broj redaka 3 Broj linija

Више

NACIONALNI REGISTAR IZVORA ZAGAĐIVANJA UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE INFORMACIONOG SISTEMA NACIONALNOG REGISTRA IZVORA ZAGAĐIVANJA Beograd, 2014.

NACIONALNI REGISTAR IZVORA ZAGAĐIVANJA UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE INFORMACIONOG SISTEMA NACIONALNOG REGISTRA IZVORA ZAGAĐIVANJA Beograd, 2014. NACIONALNI REGISTAR IZVORA ZAGAĐIVANJA UPUTSTVO ZA KORIŠĆENJE INFORMACIONOG SISTEMA NACIONALNOG REGISTRA IZVORA ZAGAĐIVANJA Beograd, 2014. Sadržaj Uvod... 2 Prvo pokretanje aplikacije... 3 Važne informacije

Више

Trimble Access Software Upute za korištenje V2.0 Geomatika-Smolčak d.o.o.

Trimble Access Software Upute za korištenje V2.0 Geomatika-Smolčak d.o.o. Trimble Access Software Upute za korištenje V2.0 Geomatika-Smolčak d.o.o. 1. Uvod Ove upute su pisane s ciljem da se kroz rad na konkretnom primjeru omogući brži početak korištenja Trimble Access Software-a.

Више

MultiBoot Korisnički priručnik

MultiBoot Korisnički priručnik MultiBoot Korisnički priručnik Autorsko pravo 2006., 2007. Hewlett- Packard Development Company, L.P. Informacije sadržane u ovom dokumentu podložne su promjenama bez najave. Jedina jamstva za HP-ove proizvode

Више

E-RAČUN ZA POSLOVNE SUBJEKTE ZAPRIMANJE I SLANJE E-RAČUNA JE LAKO, PROVJERITE U FINI KAKO...

E-RAČUN ZA POSLOVNE SUBJEKTE ZAPRIMANJE I SLANJE E-RAČUNA JE LAKO, PROVJERITE U FINI KAKO... ZA POSLOVNE SUBJEKTE ZAPRIMANJE I SLANJE A JE LAKO, PROVJERITE U FINI KAKO... 2 ZA POSLOVNE SUBJEKTE Servis e-račun je internetski servis za elektroničku razmjenu računa između poslovnih subjekata (dobavljača

Више

Kako postupiti u slučaju prekida internet veze i nemogućnosti fiskaliziranja računa? U slučaju da dođe do prekida internet veze fiskalizacija računa n

Kako postupiti u slučaju prekida internet veze i nemogućnosti fiskaliziranja računa? U slučaju da dođe do prekida internet veze fiskalizacija računa n Kako postupiti u slučaju prekida internet veze i nemogućnosti fiskaliziranja računa? U slučaju da dođe do prekida internet veze fiskalizacija računa neće biti moguća sve do ponovnog uspostavljanja internet

Више

KORISNIČKO UPUTSTVO Online ekspozitura - krediti 05/19 C-EBKWU-02

KORISNIČKO UPUTSTVO Online ekspozitura - krediti 05/19 C-EBKWU-02 KORISNIČKO UPUTSTVO Online ekspozitura - krediti 05/19 C-EBKWU-02 A2 3 Online ekspozitura Online ekspozitura je servis u okviru e-bankinga koji vam pruža mogućnost da bez odlaska u Banku podnesete zahtev

Више

Uputstvo za upotrebu studentskih servisa - gef

Uputstvo za upotrebu studentskih servisa - gef Упутство за пријаву на студентске сервисе и пријаву испита Адреса на којој се налазе студенски сервиси је https://student.gef.bg.ac.rs У питању је интернет страница заштићена SSL 3.0 протоколом који изискује

Више

Sadržaj Wi-Fi MESHtar...4 Upute za povezivanje osnovnog paketa od dva uređaja...6 Savjeti i napredne postavke A) Preporuke za optimalno postavljanje u

Sadržaj Wi-Fi MESHtar...4 Upute za povezivanje osnovnog paketa od dva uređaja...6 Savjeti i napredne postavke A) Preporuke za optimalno postavljanje u Sadržaj Wi-Fi MESHtar...4 Upute za povezivanje osnovnog paketa od dva uređaja...6 Savjeti i napredne postavke A) Preporuke za optimalno postavljanje uređaja...14 B) Promjena naziva i lozinke nove Wi-Fi

Више

PROGRAMIRANJE Program je niz naredbi razumljivih računalu koje rješavaju neki problem. Algoritam je postupak raščlanjivanja problema na jednostavnije

PROGRAMIRANJE Program je niz naredbi razumljivih računalu koje rješavaju neki problem. Algoritam je postupak raščlanjivanja problema na jednostavnije PROGRAMIRANJE Program je niz naredbi razumljivih računalu koje rješavaju neki problem. Algoritam je postupak raščlanjivanja problema na jednostavnije korake. Uz dobro razrađen algoritam neku radnju ćemo

Више