РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА 411 1/19 Б е о г р а д дел. бр датум: г. НАЦИОНАЛНИ МЕХАНИЗАМ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ТОРТУРЕ МОНИТОРИНГ У

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА 411 1/19 Б е о г р а д дел. бр датум: г. НАЦИОНАЛНИ МЕХАНИЗАМ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ТОРТУРЕ МОНИТОРИНГ У"

Транскрипт

1 РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА 411 1/19 Б е о г р а д дел. бр датум: г. НАЦИОНАЛНИ МЕХАНИЗАМ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ТОРТУРЕ МОНИТОРИНГ УСТАНОВА У КОЈИМА СЕ НАЛАЗЕ ЛИЦА ЛИШЕНА СЛОБОДЕ МОНИТОРИНГ ЗАВОДА ЗА ИЗВРШЕЊЕ КРИВИЧНИХ САНКЦИЈА ИЗВЕШТАЈ О ПОСЕТИ ОЗ КРАГУЈЕВАЦ Београд, март године

2 2 1. УВОД 1.1. МАНДАТ НПМ Законом о ратификацији Опционог протокола уз Конвенцију против тортуре и других сурових, нељудских или понижавајућих казни и поступака 1 прописано је да Национални механизам за превенцију тортуре (НПМ) обавља посете установама у којима се налазе или се могу налазити лица лишена слободе, у циљу одвраћања државних органа и службених лица од било каквог облика мучења или било ког другог облика злостављања, као и ради усмеравања државних органа ка стварању смештајних и осталих животних услова у установама у којима се смештају лица лишена слободе у складу са важећим прописима и стандардима. У члану 2а Закона одређено је да Заштитник грађана обавља послове НПМ и да у обављању тих послова сарађује са омбудсманима аутономних покрајина и удружењима чијим је статутом предвиђени циљ удруживања унапређење и заштита људских права и слобода, у складу са законом. У институцији Заштитника грађана формирана је посебна организациона јединица Одељење националног механизма за превенцију тортуре, која обавља стручне послове НПМ, чији је мандат одређен чланом 4. Опционог протокола за превенцију тортуре. Одељењем руководи начелник, који за рад Одељења и свој рад одговара Заштитнику. Заштитник грађана и Покрајински омбудсман АП Војводине су потписали Меморандум о сарадњи у обављању послова НПМ, 2 којим је предвиђено да ће Покрајински омбудсман активно учествовати у посетама мониторинг тима НПМ установама у којима су смештена лица лишена слободе, а које се налазе на територији АП Војводине. На основу спроведеног поступка по јавном позиву, 3 Заштитник грађана је изабрао удружења са којима ће остваривати сарадњу у обављању послова НПМ, и то: Београдски центар за људска права, Иницијативу за права особа са менталним инвалидитетом (МДРИ-С), Комитет правника за људска права (ЈУКОМ) и Међународну мрежу помоћи (ИАН) ПОДАЦИ О ПОСЕТИ ОПШТИ ПОДАЦИ О ПОСЕТИ УСТАНОВА ВРЕМЕ ВРСТА ЦИЉ НАЈАВА Окружни затвор у Крагујевцу 29. јануар године Контролна посета Праћење поступања по раније упућеним препорукама НПМ Посета је најављена телефонским путем 1 ''Сл. лист СЦГ - Међународни уговори'', бр. 16/05 и 2/06 и ''Сл. гласник РС - Међународни уговори'', бр. 7/11. 2 Потписан 12. децембра године. 3 Објављен у ''Сл. гласнику РС, бр. 25/18.

3 3 ПОСЕТУ ОБАВИО ТИМ Заштитник грађана, уз учешће представника удружења Комитет правника за људска права Вођа тима: Марко Анојчић, Заштитник грађана/одељење НПМ Чланови тима: Јелена Самарџић, Заштитник грађана/одељење НПМ Милена Васић, Комитет правника за људска права ТОК ПОСЕТЕ Посета тима НПМ започета је разговором са управником Завода и другим представницима руководства. Након тога, НПМ је разговарао са руководиоцима областима рада у Заводу - начелницима појединих служби и другим одговорним лицима и извршио увид и фотокопирање релевантне документације. Тим НПМ је потом обишао просторије Завода које су од претходне посете адаптиране и просторије на које је члановима тима указано да су лошег материјалног стања, као и спаваонице и заједничке просторије лица лишених слободе. Током обиласка чланови тима су разговарали са затекнутим лицима, а потом су са њима обављени ненадзирани интервјуи. НПМ је разговарао и са представницима синдиката и запосленима који су представили положај запослених, услове рада и активности синдиката. Посета је окончана разговором са управником и другим представницима руководства Установе начелницима појединих служби САРАДЊА ЗАВОДА СА НПМ Управа Завода и сва затечена службена лица остварила су пуну сарадњу са тимом НПМ, омогућивши му да несметано обави своју дужност ПОДАЦИ О ЗАВОДУ НАЗИВ Окружни затвор у Крагујевцу АДРЕСА Крагујевац, ул. Млавска бб КОНТАКТ Телефон и факс: 034/ и 034/ Електронска пошта: ozkg.upravnik@uiks.gov.rs УПРАВНИК др Милан Делибашић ВРСТА Окружни затвор ТИП Полуотворени

4 4 ОДЕЉЕЊА ПРЕДВИЂЕН КАПАЦИТЕТ Отворено Полуотворено Затворено За укупно 79 лица, од тога: - за 33 притвореника - за 42 осуђених - за 4 прекршајно кажњених 2. УТВРЂЕНО СТАЊЕ И ПРЕПОРУКЕ 2.1. ПОСТУПАЊЕ ПО РАНИЈЕ УПУЋЕНИМ ПРЕПОРУКАМА НПМ је претходни пут посетио Окружни затвор у Крагујевцу године. Ово је била редовна посета обављена у циљу системске контроле стања у Установи у погледу поштовања права лица лишених слободе. О посети је сачињен Извештај 4 са приказом утврђеног стања и препорукама за отклањање уочених недостатака. У наставку су изнете утврђене чињенице о поступању по овим препорукама, по областима и редоследу из Извештаја, као и нова запажања до којих је НПМ дошао током ове посете СМЕШТАЈ Препоруке година: У притворској јединици ОЗ Крагујевац обезбедиће се потребан простор за смештај притвореника, тако да на једног притвореника у просторији-спаваоници дође најмање осам кубних метара и четири квадратна метра простора. У ОЗ Крагујевац неће се користити троспратни кревети, односно избациће се из употребе трећи лежај кревета. У притворској јединици ОЗ Крагујевац избациће се из употребе постојећи дотрајали душеци и обезбедити одговарајући. 4. ОЗ Крагујевац ће спровести дезинсекцију притворске јединице ОЗ Крагујевац омогућиће у притворској јединици да све просторије буду осветљене на одговарајући начин, како природном тако и вештачком светлошћу, као и да у свим просторијама постоји одговарајући доток свежег ваздуха. ОЗ Крагујевац неће заједно у исту просторију-спаваоницу смештати пушаче и непушаче. 7. У ОЗ Крагујевац притвореници који нису раније осуђивани неће се смештати у исте просторије-спаваонице са притвореницима који су раније осуђивани, a 4 Бр. 71-3/13 од 13. јуна године.

5 5 поклониће се посебна пажња распоређивању притворених по просторијамаспаваоницама у зависности од врсте кривичног дела које им се ставља на терет У простору за време на свежем ваздуху (шетњу) ОЗ Крагујевац поставиће надстрешницу димензија подобних да се сва лица која су изведена у шетњу заклоне од атмосферских падавина. ОЗ Крагујевац ће без одлагања адаптирати заједничко купатило - простор за туширање осуђених тако да у потпуности испуњава важеће хигијенске и санитарне услове. ОЗ Крагујевац ће без одлагања адаптирати заједничко купатило - простор за туширање осуђених тако да у потпуности испуњава важеће хигијенске и санитарне услове. У ОЗ Крагујевац ће се прекршајно кажњена лица смештати у посебној јединици (одељењу), одвојено од осуђених лица. Обиласком Завода и на основу добијених података, утврђено је да је Завод пренасељен: узимајући у обзир законски одређени минимални простор који би морао бити обезбеђен сваком лицу лишеном слободе, капацитет за притвор је 33 места, за затворено одељење је 7 места, за полуотворено 29 места и за прекршај 4 места, а у дану посете у Заводу је било смештено 62 притвореника (1 се привремено налазио у Специјалној затворској болници), 5 23 осуђеника у затвореном одељењу, њих 36 у полуотвореном и 16 прекршајно кажњених. Према наводима васпитних радника, у ОЗ Крагујевац се премештају и осуђени из других завода, па је тако у току претходне године из КПЗ Ниш било премештено око 10 осуђених којима је до истека казни остало мање од 1 године. Ради решавања овог проблема, предлагали су премештаје осуђеника у друге Заводе, али предлози нису усвојени. Због недостатка простора и пораста броја лица лишених слободе, Завод је од априла године у појединим спаваоницама полуотвореног и одељења притвора на двоспратне кревете додавао и трећи лежај. Тако, и даље се у великом броју спаваоница налазе троспратни кревети или двоспратни кревети густо поређани један уз другог. 5 Руководство наводи да је капацитет притвора оволико премашен због велике полицијске акције која је недавно спроведена и да се ради о изузетним околностима.

6 6 спаваоница у полуотвореном одељењу спаваоница у затвореном одељењу Руководство Завода истиче да посебан проблем представља пренасељеност затвореног одељења, због чега су морали да за смештај осуђених разврстаних у В групе користе и спаваоницу опредељену за пријем нових осуђеника. У дану посете НПМ, у тој соби је било 9 осуђених лица, од тога њих 8 разврстаних у В групе и 1 лице које није било разврстано. Такође, услед проблема са пренасељеношћу, није могуће формирати Одељење за извршење казне за прекршај. У складу са могућностима, настоји се да сви прекршајно кажњени буду смештени у једну, за њих намењену спаваоницу у полуотвореном одељењу. Ипак, како то није увек могуће, а уз то врата спаваоница су откључана, прекршајно кажњени и осуђени су и даље у контакту. Овакви услови пренасељености имају више негативних последица: скучен и нехигијенски смештај, стални недостатак приватности, смањене активности ван спаваоница јер потребе превазилазе капацитете особља и доступних објеката, пренатрпана здравствена служба, повећана тензија, а тиме и више насиља. Европски комитет за спречавање мучења и нечовечног или понижавајућег поступања или кажњавања (ЦПТ) сматра да је питање минимума животног простора по затворенику непосредно повезано са посвећеношћу сваке државе чланице Савета Европе поштовању достојанства лица на издржавању затворске казне. 6 Због проблема пренасељености, у ОЗ Крагујевац приликом распоређивања затвореника у спаваонице није могуће водити рачуна о многим аспектима. Пушачи и непушачи су смештени заједно, у многим спаваоницама се осећа дувански дим, а стање додатно погоршава отежано проветравање спаваоница. Мање је могућности и да се 6 Животни простор по затворенику у затворским установама: Стандарди ЦПТ, ЦПТ/Инф(2015)44, пар. 5.

7 7 води рачуна о ранијој осуђиваности притвореника и врсти кривичних дела која су им стављена на терет. Тако је у једној спаваоници тим НПМ затекао осумњичене за убиство и кривична дела против имовине. Већина душека је и даље дотрајала и чланови тима су на неким креветима затицали сунђере обавијене чаршафима. Према службеним наводима, више пута је вршена дезинсекција свих просторија, 7 последњи пут у новембру године и у циљу истребљења инсеката су избачене дрвене поднице. Ипак, велики број лица лишених слободе се жалио на проблеме са инсектима, нарочито на буве и стенице у душецима. Од последње посете НПМ тима није рађено на бољем осветљењу ни проветравању притворских просторија. Прозори у спаваоницама због начина отварања и величине и даље не омогућавају довољан доток свежег ваздуха ни природног светла. Нека стакла на прозорима су замућена, па онемогућавају поглед кроз прозор, на који начин се потенцијално ствара опресивно окружење. прозори у спаваоници у одељењу притвора Новина у односу на посету из године је да је простор за шетњу преграђен, што омогућава истовремени боравак на свежем ваздуху две групе затвореника, односно дуже време боравка на отвореном простору. Такође, реновирано је мало спортско игралиште. Лица лишена слободе нису имала примедби на дужину боравка изван затворених просторија, а жалбе су се односиле на немогућност изласка недељом, када је време за посете осуђенима. У простору за боравак на свежем ваздуху и даље постоје мале надстрешнице, које су биле и приликом претходне посете НПМ, а које не покривају површину довољну да се испод њих смести више од неколико људи. 7 НПМ тиму је истакнуто да фумигација кошта Завод између 3 и 4 хиљаде евра.

8 8 надстрешнице у једном од простора за боравак на свежем ваздуху Уочено је да су вршене одређене поправке и адаптације у заједничком купатилу полуотвореног одељења. Направљен је један нов тоалет и простор за туширање на пољопривредном добру, који служи радно ангажованим затворенима и реновиран тоалет који користе запослени. Са друге стране, купатило у притвору је у јако лошем стању - плафон је зелене боје од буђи, у затвореном одељењу у једном од заједничких купатила 1 од 3 кабине је била ван функције, а у другом заједничком купатилу плафон је почео да се љушти од влаге. Осуђеници су се жалили на неисправност воде за пиће, међутим, ови наводи нису могли бити потврђени. заједничко купатило у полуотвореном одељењу фотографија лево је из ове посете, фотографија десно је из посете обављене године

9 9 заједничко купатило у одељењу притвора обе фотографије су из ове посете једно од заједничких купатила у затвореном дељењу

10 10 Поред горе наведених недостатака, уочено је и да Завод има проблем са прокишњавањем крова. последице прокишњавања крова у једној од спаваоница у одељењу притвора Као што се види, материјални услови у Заводу умногоме заостају за савременим стандардима и ситуација није много промењена од посете НПМ из године. Сходно Акционом плану, 8 изградња новог затворског комплекса у Крагујевцу за смештај 400 лица лишених слободе би требало да буде окончана до краја године. 9 Према наводима руководства, постојали су проблеми са земљиштем који су решени, у току је тендер за пројекат и очекује се да у мају ове године почне изградња. Површина земљишта на којем ће се градити је 13,5 хектара, а нови завод ће бити казнено-поправни завод затвореног типа. Током посете, НПМ је добио информацију да је идеја да се након изградње новог завода постојећи објекат и даље користи за одељење притвора. У том случају, потребно је уложити средства и обавити санације на овом објекту. Као најкритичнија питања, НПМ истиче проблем са инсектима, заједничким купатилом у притвору и прокишњавањем крова, која би требало решити што пре, невезано за изградњу новог објекта, како би лицима која бораве у постојећем објекту било омогућено колико толико хумано окружење. 1. НПМ би желео да од Управе за извршење кривичних санкција добије информације о плановима у вези са постојећим објектом ОЗ Крагујевац након 8 Акциони план за спровођење Стратегије за смањење преоптерећености смештајних капацитета у заводима за извршење кривичних санкција у Републици Србији до године ("Сл. гласник РС", бр. 43/17). 9 Област 5. мера 3. Акционог плана.

11 11 што се изгради и почне са радом нови завод у Крагујевцу: о његовој будућој намени и плану његове реконструкције. НПМ ПРЕПОРУЧУЈЕ Управи за извршење кривичних санкција и ОЗ Крагујевац да предузму мере из својих надлежности како би се решио проблем са присуством инсеката у спаваоницама, санирало заједничко купатило у одељењу притвора и извршиле поправке крова објекта ИСХРАНА Препорука година: 12. ОЗ Крагујевац ће приступити комплетном реновирању кухиње, тако да задовољи све хигијенске и техничке услове за припрему хране за предвиђени капацитет затвора. Кухиња није реновирана. заводска кухиња Осуђеници су се тиму НПМ жалили на квалитет хране и на недостатак тањира, односно, да у време ручка поједини затвореници морају да чекају док претходна група не заврши, како би се опрали тањири. Јеловник је истакнут у кухињи. Из јеловника се види да је исхрана разноврсна и да је поврће довољно заступљено (у недељи посете 4 пута је била предвиђена сезонска салата). Ипак, воће и млечни производи би требало да буду више укључени у јеловник (у недељи посете једном су биле предвиђене јабуке и једном јогурт).

12 12 2. ОЗ Крагујевац ће набавити довољно прибора за јело за сва лица лишена слободе. ОЗ Крагујевац ће у јеловник укључивати више воћа и млечних производа. ОЗ Крагујевац ће јеловник истаћи на видном месту у трпезарији и учинити га доступним и лицима која не користе трпезарију ПРАВНА ЗАШТИТА, БЕЗБЕДНОСТ И КОНТРОЛА Препоруке година: Служба за опште послове ОЗ Крагујевац ће лица лишена слободе упознати са правом да у Заводу могу да добију правну помоћ и водиће књигу Евиденција пружене правне помоћи. ОЗ Крагујевац ће обезбедити да у дисциплинским поступцима који се воде за лакше дисциплинске преступе правна помоћ буде омогућена и унутар Завода. ОЗ Крагујевац ће без одлагања предузети мере за бољу покривеност Затвора системом видео камера, уз обезбеђење текућег мониторинга и архивирања забележеног / снимљеног материјала у трајању не краћем од 30 дана. ОЗ Крагујевац ће у просторима који се снимају поставити уочљива обавештења да су просторије под видео надзором. ОЗ Крагујевац ће без одлагања предузети мере да се просторије за смештај лица лишених слободе опреме дугмадима аларма за узбуњивање са звучним сигналом позивање страже у случају инцидентних ситуација. Овлашћена службена лица ОЗ Крагујевац ће вршити издвајање осуђених лица у посебној просторији или у другој просторији у којој бораве осуђени са одговарајућим третманом. ОЗ Крагујевац ће без одлагања, у складу са важећим прописима и стандардима уредити постојеће просторије које су намењене извршењу посебне мере усамљења. ОЗ Крагујевац ће без одлагања, у складу са важећим прописима и стандардима уредити постојеће просторије у којима се извршава дисциплинска мера упућивања у самицу, поставити камере и адекватну дугмад за позивање страже. Завод не води посебну евиденцију (књигу) пружања правне помоћи. 10 На основу недељних извештаја о раду које Служба за опште послове доставља управнику Завода начелница Службе је утврдила да је у години једном пружена правна помоћ. НПМ тако није могао добити податак колико је пута правна помоћ пружена током године нити је тај податак наведен у претходном упитнику који је Завод накнадно доставио НПМ. 10 Закон о извршењу кривичних санкција ("Сл. гласник РС", бр. 55/14), чл. 10. ст. 2: Помоћне књиге су: евиденција пружања помоћи у заводу.

13 13 3. ОЗ Крагујевац ће успоставити и водити евиденцију пружања правне помоћи лицима лишеним слободе. У Заводу ради 5 дипломираних правника, од чега њих 3 ради у Служби за обезбеђење. Током разговора са лицима лишеним слободе, неколико њих је истакло да није знало да има право на правну помоћ у оквиру Завода у случају вођења дисциплинског поступка. Ипак, увидом у позив на расправу који су добили утврђено је да су у позиву поучавани о праву да ангажују браниоца ван Завода о свом трошку и да им је достављан списак дипломираних правника из Завода. Ово незнање је могуће последица формулације из позива на расправу, у којем стоји ''У смислу чл. 39. ст. 2. Правилника о дисциплинском поступку према осуђеним лицима, доставља се осуђеном списак дипломираних правника унутар завода, и то: ''. НПМ предлаже Заводу да промени цитирани почетак реченице, тако да не упућује на одговарајућу норму Правилника већ да јасно поучи осуђеног да му, ако нема свог пуномоћника, стручну правну помоћ у дисциплинском поступку може пружити дипломирани правник из завода (па након тога списак дипломираних правника). У Затвору је видео надзор проширен за још 6 камера у односу на претходну посету, па сада постоје 32 камере. Ипак, снимци се чувају углавном до 7 дана, а 2 камере чувају снимке по 30 дана. Постоје обавештења о видео надзору. Систем за позивање службеника је и даље само са светлосном сигнализацијом. Према наводима службених лица, иако се ретко раде издвајања, постоји тенденција да се врше у складу са групом у коју је лице разврстано, али ово није увек могуће због проблема са капацитетима. У току године извршено је свега једно издвајање. Актуелни проблем са издвајањем у посебној просторији су и лоши услови у просторији за изолацију. Просторија за самицу/усамљење и даље не испуњава услове, пре свега због недостатка грејања, па се користи само у топлијим годишњим добима. У дану посете НПМ, 7 осуђеника је чекало на извршење дисциплинске мере упућивања у самицу. Осуђеници су се пожалили да им оваква пракса спречава напредовање у третману. У току године само је једном лицу била одређена посебна мера усамљења у трајању од два месеца, од чега је било усамљено 17 дана јер му је мера била обустављена. Просторија је под видео надзором ТРЕТМАН И ПОЛОЖАЈ ЛИЦА ЛИШЕНИХ СЛОБОДЕ Препоруке година: У ОЗ Крагујевац је неопходно обезбедити одговарајући број запослених на пословима третмана, односно примити у радни однос још васпитног особља (3), како је и предвиђено Актом о систематизацији радних места и радити на успостављању Службе за третман, као посебне организационе јединице у оквиру ОЗ Крагујевац. У ОЗ Крагујевац је потребно у васпитно - корективни рад увести и остале облике васпитног деловања, пре свега групни васпитни рад и формирати васпитне групе уз поштовање одговарајућих критеријума.

14 ОЗ Крагујевац, у складу са својим обавезама и могућностима, већу пажњу посветиће активностима на плану социјалне подршке и помоћи осуђенима током њиховог боравка у затвору. ОЗ Крагујевац ће у складу са потребама осуђених приступити изради програма помоћи и подршке након отпуста. Ту се пре свега мисли на обавезу информисања спољних институција и позивања на сарадњу. ОЗ Крагујевац ће у свом будућем раду осуђенима радно ангажованим у Заводу исплаћивати накнаде за рад, и то најкасније до краја текућег месеца за претходни месец. У ОЗ Крагујевац обезбедиће се посебан простор, опремљен справама за вежбу, намењен за физичке активности осуђеника у затвореном простору (за вежбу када атмосферске прилике на отвореном то не дозвољавају). 24. ОЗ Крагујевац ће обезбедити и адекватно опремити посебне просторије за посете брачног друга, деце, или других блиских лица осуђеног. 25. У ОЗ Крагујевац ће се обезбедити просторије које ће бити прилагођене осуђенима са инвалидитетом, односно смештај примерен врсти и степену њихових посебних потреба. У Заводу није успостављена Служба за третман, а на пословима третмана и даље су ангажована 3 васпитна радника, колико их је било и приликом посете године. Тренутно раде специјални педагог, педагог и социјални радник. Новина у односу на посету из године јесте да је новом систематизацијом из године број извршилаца на пословима третмана са 4 смањен на 2. Настављена је пракса да два службеника третмана (социјални радник и педагог) обављају послове ванзаводских санкција и мера у Повереничкој канцеларији у Крагујевцу, 11 па се тако њихови и други капацитети Завода 12 и даље користе за потребе извршења ванзаводских санкција и мера. Службеници третмана и управник Завода наводе да би за потребе обављања васпитно корективних активности и пријемну процену осуђених и прекршајно кажњених лица у радни однос требало примити и психолога. Групни облици рада не одржавају се у континуитету. Према наводима васпитних радника, разлози за то су њихово ангажовање на пословима ван Завода и велики обим текућих послова. Такође, услед истека казни и незаинтересованости осуђених за групне облике рада долази и до осипања група. У претходном периоду реализовали су се поједини облици групног рада са осуђенима: о активном тражењу посла и усвајању социјално прихватљивог понашања, едукације на тему алкохолизма и наркоманије и драмска секција. У тренутку посете није било актуелних групних облика рада. Када се и организују, у њих се укључују само осуђени из Б и А група, с обзиром да су они мањег степена безбедносног ризика. Осуђени из групе В већину времена проводе у спаваоницама и осим 2 часа на свежем ваздуху за њих се не организују, нити постоје други облици сврсисходног коришћења слободног времена. Осуђени су навели да групних облика рада нема, а да су и индивидуални разговори са васпитним радницима реткост. 11 У Повереничкој канцеларији је стално запослен психолог. 12 Заводска возила, ангажовање припадника Службе за обезбеђење приликом постављања електронског надзора, као и административно-техничка подршка Завода у циљу обављања ових послова.

15 15 Према наводима васпитних радника, на извршењу казне налази се већи број повратника, од којих су више њих зависници од психоактивних супстанци и осуђени за кривично дело насиље у породици. Третмански рад са њима захтева специјализовани приступ, о чему васпитни радници нису прошли одговарајуће обуке, што знатно додатно отежава њихов рад са овом популацијом осуђених. 4. Управа за извршење кривичних санкција ће запослене на пословима третмана у ОЗ Крагујевац обучити о примени специјализованих програма рада са осуђенима. Управа за извршење кривичних санкција предузеће мере како би васпитни радници ОЗ Крагујевац били ослобођени послова на извршењу ванзаводских санкција и мера. Васпитни радници су навели да није било обраћања притворених лица у циљу пружања подршке током трајања притвора. Једина обраћања су била у вези доставе књига за читање. НПМ је добио информацију да је фонд заводске библиотеке обогаћен донацијом књига од градске библиотеке. Према наводима васпитних радника и управника Завода, у сарадњи се Српском православном црквом и Православним богословским факултетом организоваће се предавања верског карактера за осуђене. Једна спаваоница у полуотвореном одељењу је године претворена у просторију за обављање православног верског обреда. Завод је ово урадио уз подршку Српске православне цркве, чија су свештена лица присуствовала и обележавању почетка рада капеле. просторија за верске обреде

16 16 Према службеним наводима, сарадња са центрима за социјални рад је добра. Лица лишена слободе се обраћају васпитним радницима када је потребно остварити право на једнократну новчану помоћ или збринути малолетну децу o којима нема ко да брине. Приликом пријема осуђених, уколико постоји потреба, контактирају се надлежни центри за социјални рад ради допуне документације у вези социјалних прилика осуђених пре доласка на извршење казне. Уколико осуђени немају гардеробу контактира се локални Црвени крст. Од када је године на снагу ступио Закон о извршењу ванзаводских санкција и мера, 13 којим је успостављена Повереничка служба, она и даље није почела да ради у свом пуном капацитету, односно да спроводи све послове извршења који су прописани законом. Један од послова извршења који се и даље не спроводи у Повереничкој канцеларији у Крагујевцу је саветовање и пружање подршке и помоћи лицу после извршене казне затвора да избегну поновно чињење кривичних дела. 14 Поред тога, припрема за отпуст у Заводу је у пракси и даље остала оскудна. Према наводима васпитних радника, ради се по потреби у оквиру индивидуалног програма поступања и састоји се од информисања надлежних институција када се осуђени отпушта са извршења казне, али ништа више од тога. Васпитни радници наводе да, за спровођење мере саветовање и пружање подршке и помоћи лицу после извршене казне затвора недостају информације ко су носиоци активности програма поступања који се израђује за осуђеног након истека казне и шта су чија задужења у оквиру ових послова. Такође, сматрају да би требало организовати заједнички састанак свих институција које би биле укључене у активности помоћи и подршке осуђенима након истека казне и информисати их које су им дужности у остваривању програма. НПМ не увиђа препреке за организовање оваквог састанка и уопште интензивнију и непосреднију сарадњу органа и установа. Поступак и начин извршења мере пружања помоћи лицу после извршене казне затвора су уређени у Глави шестој Закона о извршењу ванзаводских санкција и мера и члановима Правилника о начину извршења ванзаводских санкција и мера и раду повереника. 15 Одредаба Закона је одређено да ће, ако служба за третман процени да постоји потреба за пружањем помоћи осуђеном или осуђени сам затражи помоћ, повереник најкасније у року од месец дана пре отпуста започети израду програма помоћи и да том приликом сарађује са службом за третман и осуђеним (чл. 56. Закона). Такође, уређено је шта представља и од чега се састоји програм помоћи (чл. 57. ст. 1. Закона) и да се израђује по узору на појединачни програм поступања (чл. 57. ст. 2. Закона). Правилником су, у члану 34, ближе одређени рокови за предузимање радњи у поступку пружања помоћи, садржина програма, праћење тока програма и друга питања. 5. Васпитни радници ОЗ Крагујевац ће процењивати да ли је осуђеном потребна помоћ после извршене казне затвора. Уколико васпитни радници ОЗ Крагујевац процене да је осуђеном потребна помоћ после извршене казне затвора или осуђени сам затражи помоћ, ОЗ 13 "Сл. гласник РС", бр. 55/14 и 87/ Чл. 5. т. 6. Закона 15 "Сл. гласник РС", бр. 30/15.

17 17 Крагујевац ће о томе обавестити Повереничку канцеларију у Крагујевцу, како би повереник благовремено започео израду програма помоћи. Васпитни радници ОЗ Крагујевац ће сарађивати са повереником приликом израде програма помоћи. Радно ангажовани осуђени добијају новчану накнаду за рад у зависности од прилива новчаних средстава од Управе за извршење кривичних санкција. Према подацима васпитних радника, у тренутку посете Заводу 18 лица лишених слободе је било радно ангажовано, и то: 2 у радионици, 2 у вешерници, 4 у котларници, 2 на економији, 4 у кухињи, 1 на пословима конобара, 2 на пословима одржавања хигијене просторија и 1 на прању заводских возила. Према подацима добијеним у претходном упитнику, број радно ангажованих на дан посете НПМ био је 24, и то 2 осуђена из отвореног и 22 из полуотвореног одељења. Ангажованих ван Завода нема, а осуђени из В група и притворена лица се не упошљавају. Према наводима васпитних радника, поједина осуђена лица која се повремено упошљавају на одржавању круга, на прању возила или другим физичким пословима не добијају новчану накнаду за рад. Кроз разговоре са осуђеним лицима НПМ је дошао до истих информација. Руководство установе, када им је ово предочено, је тврдило да сва лица која су радно ангажована добијају новчану надокнаду сходно броју сати проведених на раду, без обзира на врсту послова. Правилником о систематизацији и организацији радних места осуђених лица Окружног затвора у Крагујевцу 16 предвиђено је 11 радних места за 35 извршилаца, из чега произилази да је више радних места непопуњено. Ангажовање затвореника на сврсисходном раду је важно за добробит затвореника и службеника. Бити закључан у спаваоници током значајног периода дана може бити веома штетно за физичко и ментално здравље. Досада и неактивност такође могу повећати тензије и вероватноћу да ће затвореници бити недисциплиновани. Истовремено, накнаде за рад омогућавају лицима лишеним слободе да подмире неке од својих потреба. С тога би ОЗ Крагујевац требало да предузме мере ради повећања броја радно ангажованих лица лишених слободе, рачунајући ту, уколико је потребно, допуну/измену систематизације радних места. Нарочито је потребно уложити напоре да се радно ангажују и притвореници и осуђеници из затвореног одељења. Уколико постоје слободна радна места, требало би избегавати неплаћено ангажовање лица лишених слободе, без обзира што је на бази добровољности. Овакво ангажовање може бити предмет злоупотреба и у исто време генерисати незадовољство и осећај дискриминисаности. 6. ОЗ Крагујевац ће предузети мере ради плаћеног, сврсисходног радног ангажовања већег броја лица лишених слободе, посебно осуђених из затвореног одељења и притвореника. Завод и даље не располаже са посебном просторијом за боравак осуђених лица са брачним другом, децом или другим блиским лицима нити са просторијом која је прилагођена за смештај особа са инвалидитетом. 17 Завод је од последње посете НПМ од 16 Од 7. септембра год. 17 У дану посете није било лица лишених слободе са инвалидитетом.

18 18 сопствених средстава направио малу теретану у затвореном простору, са пар справа за вежбање. У њу се улази из шеталишта ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА улаз у и унутрашњост теретане Препоруке година: 26. Обезбедити да особље ангажовано на пословима здравствене заштите има законом прописане лиценце за рад издате од надлежне коморе здравствених радника. Надлежном органу доставити систематизацију радних места за послове у здравственој заштите у Заводу са предлогом за радно ангажовање довољног броја медицинских сестара (техничара) како би се обезбедило њихово присуство у Заводу на бази 24/7; алтернативно, сачинити са јасним роковима план периодичне обуке и провере знања и вештина за припаднике службе за обезбеђење за пружање прве помоћи. 27. У ОЗ Крагујевац управник ће без одлагања предузимати мере које му препоручи лекар. 28. ОЗ Крагујевац омогућиће адекватну просторију за издвајање и боравак оболелих, тако да она буде у складу са важећим законима и стандардима. 29. ОЗ Крагујевац ће радно ангажовати довољан број медицинских сестара (техничара) како би се обезбедило њихово присуство у Заводу током целог дана и ноћи.

19 ОЗ Крагујевац ће без одлагања обезбедити пуно поштовање медицинске поверљивости лекарских прегледа, тако што прегледу лица лишених слободе и другим медицинским радњама неће присуствовати немедицинско особље. Немедицинско особље лекарским прегледима и другим медицинским радњама може присуствовати само на захтев здравственог радника, а у том случају здравствени радник је дужан да у медицинској документацији констатује присуство немедицинског радника. У ОЗ Крагујевац први преглед лица лишених слободе укључиваће преглед свих телесних предела, односно преглед лица без одеће, а ради откривања евентуалних телесних повреда које могу бити у вези са насилним поступањем према лицу лишеном слободе. У вези са овим прегледом у медицинску документацију ће се унети одговарајуће констатације да је извршен целокупни телесни преглед којим нису установљене телесне повреде, односно, када се овакве повреде установе исте морају бити описане. Служба здравствену заштиту у ОЗ Крагујевац ће израдити план и приступити редовним (периодичним) прегледима лица лишених слободе у интервалу не дужем од три месеца. Ови прегледи морају минимално садржати елементе првог лекарског прегледа, а по потреби, у складу са здравственим стањем осуђеног лица, предузеће се и друге потребне мере. У вези са налазима установљеним при редовном (периодичном) прегледу у писаној форми ће се известити управник завода најмање једном годишње, а по потреби, уколико је дошло до побољшања или погоршања здравственог стања осуђеног, чешће, односно кад год се оваква промена констатује. Направити евиденцију заказаних специјалистичких прегледа и других медицинских интервенција које су заказане ван Завода како би се централизовали подаци о потреби планираних спровођења ван Завода ради остваривања здравствене заштите. Са потребама за спровођење морају бити благовремено упознати управа Окружног затвора и Служба за обезбеђење. Овако најављена спровођења морају имати приоритет у односу на сва остала спровођења. ОЗ Крагујевац обезбедиће обавезно спровођење лекарских прегледа најмање једном у току дана за сва лица током извршења дисциплинске мере упућивања у самицу. У ОЗ Крагујевац лекар ће у писмени извештај о обављеном прегледу, а у вези са применом средстава принуде, обавезно унети 1) наводе лица према коме је мера принуде примењена о начину настанка повреда и 2) мишљење о повезаности примењене мере и насталих повреда. 35. ОЗ Крагујевац ће, без одлагања, установити Евиденцију тестирања на заразне болести или психоактивне супстанце. 36. Лекар ће подносити управнику налазе и препоруке о побољшању хигијене у заводу и код осуђених, стању санитарних услова и уређаја, грејања, осветљења и проветравања у просторијама у којима бораве осуђени. У одговору Завода на претходни Извештај о посети је наведено да је након посете НПМ у радни однос примљен медицински техничар са лиценцом за рад издатом од стране

20 20 коморе здравствених радника и да је у току пријем у радни однос још једног медицинског техничара. Током ове посете је утврђено да су у Заводу од медицинског особља радно ангажовани 1 лекарка опште праксе и 3 медицинске техничарке (сестре), од којих је 1 техничарка на породиљском одсуству. Комплетно медицинско особље има лиценце за рад и чланице су одговарајућих комора здравствених радника, а заводска амбуланта је у процесу акредитације. Две техничарке и лекарка који тренутно раде су подељени по сменама тако да четири дана недељно у 2. смени и свим данима у 3. (ноћној) смени нема никога од медицинског особља. У сменама у којима нема медицинског особља терапију деле припадници Службе за обезбеђење, са изузетком супститутивне терапије метадоном, коју дели искључиво медицинско особље. За напуштање праксе да терапију дели немедицинско особље је пре свега потребно запослити довољно медицинског особља. 18 Како је тиму НПМ објашњено, пракса је да се у вези молби и предлога за прекиде извршења казни затвора из здравствених разлога осуђени/прекршајно кажњени упућују на медицинско испитивање у Специјалну затворску болницу у Београду, која потом даје мишљење о постојању разлога за прекид. Током ове и године није било прекида извршења казни, а током године једном осуђеном извршење је прекинуто на његову молбу. Овај осуђени је на издржавање казне донео извештаје о лечењу на слободи и био је упућен на испитивање у Специјалну затворску болницу. У одговору на претходни Извештај о посети је наведено да је Завод обезбедио спаваоницу број 11 за смештај оболелих лица. Током ове посете, утврђено је да је спаваоница број 11 сада капела, а да се у једну од спаваоница у полуотвореном одељењу смештају оболели (такозвана поштедна соба). Тим НПМ је обишао поштедну собу и утврдио да се она не разликује битно од других у том делу полуотвореног одељења. У одговору Завода на претходни Извештај о посети је наведено да је наредба управника о присуству немедицинског особља лекарским прегледима искључиво на захтев лекара истакнута на вратима амбуланте. Међутим, током посете је утврђено да те наредбе нема на вратима. Медицинско особље наводи да на захтев лекарке припадници Службе за обезбеђење врло често присуствују лекарским прегледима лица лишених слободе. Према наводима, пракса је да се при врху здравственог картона упише напомена о потреби за присуством службеника обезбеђења и ово важи за сваки преглед. Међутим, у неколико картона лица чијим прегледима, према наводима, иначе присуствује немедицинско особље, рачунајући затвореника чији је лекарски преглед обављен у присуству службеника обезбеђења током посете НПМ, није било ове напомене. Неколико лица са којима су обављени разговори су навела да здравственим прегледима, било да се они обављају у Заводу или у здравственим установама, присуствују и припадници Службе за обезбеђење. 7. У ОЗ Крагујевац присуство немедицинског особља здравственим прегледима лица лишених слободе ће се писмено констатовати у здравственој документацији. Новопридошли затвореници се у потпуности скидају пред припадником Службе за обезбеђење који обавља пријем, који у посебном документу евидентира евентуалне 18 Више о запосленима у поглављу 2.2. Запослени.

21 21 повреде и прибавља писмену изјаву лица да је повреду задобио пре пријема у Завод. Само у том случају затвореник се детаљно прегледа од стране лекара у амбуланти, где му се по потреби санирају повреде. О наводима о насилном поступању, уколико постоје, се не обавештавају надлежни органи. НПМ жели да овде укаже на Стандарде ЦПТ: Документација и пријављивање медицинских доказа о злостављању: 19 ''Још од раних фаза своје активности, ЦПТ наглашава значајан допринос који на местима лишења слободе службе здравствене заштите могу и треба да пружају у борби против злостављања лица лишених слободе методичним евидентирањем повреда и давањем информација надлежним властима. Тачно и благовремено документовање и пријављивање таквих медицинских доказа у значајној мери ће олакшати истрагу евентуалних случајева злостављања и утврђивање одговорности починилаца, што, пак, делује као снажно средство одвраћања од злостављања у будућности. ЦПТ посебну пажњу посвећује улози коју затворске службе здравствене заштите треба да играју у борби против злостављања. Природно је да та улога делом буде везана за могуће злостављање лица лишених слободе током трајања лишења слободе, било да га врши особље или други затвореници. Међутим, службе здравствене заштите у установама које представљају пунктове за улазак у затворски систем такође треба да дају кључни допринос у спречавању злостављања у периоду непосредно пре боравка у затвору, односно док су лица лишена слободе задржана од служби за спровођење закона (као што су нпр. полиција или жандармерија).'' 20 ''Битно је направити јасну разлику између горепоменутог медицинског скрининга и процедуре која се следи када се притворено лице ставља под надзор затвора. Ова друга процедура обухвата израду документације коју заједнички потписују дежурни затворски службеник и полицијска пратња, као и, можда, притворено лице. Све видљиве повреде које се на затворенику уоче у тренутку примопредаје надзора обично ће се забележити у тој документацији. Ова процедура је административне природе, чак и кад се као што је понекад случај одвија у присуству члана затворске службе здравствене заштите. Ни у ком случају не може служити као замена за већ описани поступак медицинског скрининга. Поред тога, с обзиром на присуство полицијске пратње као и узнемиреност која се често осећа приликом уласка у затвор, затворенике у овој почетној фази не треба испитивати о пореклу било каквих повреда које се на њима уоче. Без обзира на то, записник о уоченим видљивим повредама треба одмах проследити затворској служби здравствене заштите.'' 21 ''Међутим, начело поверљивости не сме постати препрека пријављивању медицинских доказа који указују на злостављање, а које здравствени радници прикупе у датом случају. Допуштање тога значи деловање супротно легитимним интересима лица лишених слободе уопште и друштва у целини. ЦПТ, сходно томе, подржава обавезу аутоматског пријављивања за здравствене раднике који раде у затворима и на другим местима лишења слободе када дођу до таквих информација. Заправо, таква обавеза већ постоји у законима многих држава које ЦПТ посећује, али се у пракси често не поштује у потпуности. У неколико недавних извештаја о посетама, ЦПТ је препоручио да се постојеће процедуре ревидирају, да се обезбеди да кад год здравствени радници евидентирају 19 ЦПТ/Инф (2013) Пар Пар. 75.

22 22 повреде које се поклапају са наводима лица лишеног слободе о злостављању, такве информације буду одмах и систематски предочене надлежним властима, без обзира на жеље дотичног лица. Ако се закључи да лице лишено слободе има повреде које јасно указују на злостављање (нпр. видљиве модрице на стопалима), али то лице одбије да открије њихов узрок или наводи разлоге невезане за злостављање, изјава таквог лица треба да се прецизно документује и поднесе датом органу, заједно са детаљним извештајем о објективним медицинским налазима.'' 22 Као што се види, здравствена служба у заводу за извршење кривичних санкција има важну улогу у борби против злостављања лица лишених слободе. Када су у питању лица која су тек примљена у Завод, заводски лекар је могуће прва особа за коју се лице осећа слободно да образложи настанак уочених повреда и да се евентуално пожали да је било изложено лошем поступању од стране органа за спровођење закона. Због свега овога, НПМ сматра да би сва новопродошла лица лишена слободе морала да буду прегледана од стране лекара без одеће и да би сви наводи о и сумње на злостављање лица пре пријема у Завод, заједно са релевантном медицинском документацијом и другим извештајима, требало да се аутоматски прослеђује тужилаштву. 8. У ОЗ Крагујевац први лекарски преглед лица лишених слободе укључиваће преглед свих телесних предела, односно преглед лица без одеће. У случају да лекар уочи повреде које указују на злостављање или лице лишено слободе наведе да је било злостављано, ОЗ Крагујевац ће о томе обавестити надлежно јавно тужилаштво. Тужилаштву ће се доставити и релевантна документација (писмена изјава, службене белешке, документација о повредама и друга). Утврђено је и да је у ОЗ Крагујевац пракса да се у случају да притвореник буде осуђен и остане у овом Заводу на издржавању казне, дакле не упути се у други завод, његов здравствени картон који је отворен и вођен док је био у статусу притвореника, са комплетном медицинском документацијом, архивира, а приликом првог прегледа у статусу осуђеника се отвара нови картон. Овим се отежава континуитет праћења здравственог стања. 9. У ОЗ Крагујевац здравственим картонима осуђених ће се придруживати медицинска документација формирана током њиховог боравка у притвору. Систематски прегледи лица лишених слободе се не обављају периодично. Лекарка наводи да су имали случајева да поједина лица уопште нису желела лекарске прегледе током боравка у Заводу, па их је убеђивала да их ипак обаве, а да тренутно не постоји лице које није прегледано у претходних неколико месеци. Према подацима добијеним од Завода, током године обављено је 750 спровођења лица лишених слободе на лекарске прегледе и друге интервенције ван Завода. Према 22 Пар. 77.

23 23 наводима медицинског особља, проблем са спровођењима на специјалистичке прегледе и дуге медицинске интервенције није изражен као приликом претходне посете. Ово је потврђено и увидом у документацију Службе за обезбеђење, из које се види да занемарљив број спровода није обављен. Лекар упућује лице на преглед један дан пре заказаног прегледа, а прегледи се заказују на начин на који заказују и остали пацијенти, односно лица лишена слободе немају приоритет. Увидом у књигу извршења мере самице, утврђено је да су последњих неколико лица која су издржавала ову дисциплинску меру свакодневно прегледана. Евиденција тестирања на психоактивне супстанце је успостављена, води је медицинско особље и у њу се уписују име тестираног, датум и резултат тестирања, односно да је лице одбило тестирање. Увидом у евиденцију, утврђено је да је током године обављено 9 тестирања на психоактивне супстанце, да су резултати у 7 случајева били позитивни, у 1 негативан и да је 1 лице одбило тестирање. Записник се чува у картону тестираног лица и увидом у насумично одабране записнике утврђено је да су потписани од стране лекара, службеника обезбеђења и тестираног лица. Два пута годишње лекарка обиђе део Завода за смештај затвореника и о утврђеном стању у погледу материјалних услова смештаја управнику подноси писмени извештај са препорукама. Лекарка сматра да се по препорукама поступа у складу са објективним могућностима Завода. Као пример наводи да је на њен предлог спаваоница број 11 престала да се користи за издвајање оболелих јер у њој нема прозора. Затвореници су се члановима тима највише жалили на терапију: на недостатак појединих лекова (аналгетика), да се у великој мери дају седативи, као и да лекар не одобрава да сами набављају поједине лекове, иако, како сматрају, они не могу бити злоупотребљени. НПМ је добио информације да се лекови набављају централизовано, тако што Специјална затворска болница у Београду закључи оквирни споразум на основу потреба које су заводи изразили, а потом сваки завод закључује појединачни уговор. У пракси се дешава да нестане одређени лек јер су потрошена средства за њега. Средстава има, само је потребно да се преусмере, што може да захтева одређени временски период. Лекарка наводи да су, на пример, средства за лек тритико 23 дан пре посете потрошена, па се чека анекс уговора како би овај лек могао и даље да се набавља. Такође, више жаби је примљено на дистрибуцију лекова од 20:30 до 21:00 часова се дели терапија, a провера и утврђивање бројног стања (тзв. бројање) је у 22:00 часова. Како велики број затвореника узима лекове од којих се спава због саме природе лекова, овакав распоред им представља велики проблем, јер морају бити будни и на ногама у току бројања. Нарочито је напорно старијим осуђеницима. 10. ОЗ Крагујевац ће размотрити промену у дневном режиму активности, како би лица лишена слободе која узимају одређену специфичну терапију била способна да присуствују утврђивању бројног стања. 23 Trittico retard, фармакотерапијска група: психоаналептици, остали антидепресиви.

24 ЗАПОСЛЕНИ У Заводу постоје 2 синдиката: ''Асоцијација слободних и независних синдиката'' и ''Независност''. У разговору са њиховим представницима, НПМ је указано да се са руководством установе организују периодични састанци и да уопштено гледано имају коректне односе, као и да су се Управи за извршење кривичних санкција, као органу у чијој је надлежности много тога везано за запослене у заводима, више пута писменим путем обраћали у вези различитих питања, али да у последње време ни не добијају одговоре. Од обука припадници Службе за обезбеђење имају редовна годишња тестирања, а васпитни радници и лекари су у протеклом периоду похађали семинаре о питањима из њихових послова. У ОЗ Крагујевац је недавно запослено 10 извршилаца у Служби за обезбеђење и сви недавно запослени желе да остану у Служби. 24 У овом Заводу иначе не постоји проблем са одласком кадрова. НПМ је добио и информације да 3 запослена нису из Крагујевца и да се њима уредно исплаћује накнада трошкова премештаја у друго место рада. НПМ је уочио проблеме у погледу статуса и броја запослених. Поједини радници су дуги низ година радно ангажовани на одређено време, 25 а за поједина радна места није предвиђен бенефицирани радни стаж, иако запослени на тим местима имају контакт са лицима лишеним слободе. 26 НПМ је представљено и да Заводу недостају психолог за обављање васпитно корективних активности и пријемну процену, домар, економиста, правник, архивар и још 10 извршилаца у Служби за обезбеђење. Због недостатка запослених често је прековремено радно ангажовање. Представници синдиката наводе да су неки припадници Службе за обезбеђење радили прековремено максималних 8 сати недељно, односно 32 сата месечно. Запосленима је омогућивано да користе слободне сате за остварене прековремене или им је исплаћиван додатак за прековремени рад. Изградњу новог завода би требало да прати доношење нове систематизације радних места, која би била усклађена са врстом и типом завода, као и структуром и бројем лица лишених слободе која ће се налазити у њему, што је прилика да се ова и друга питања статуса и броја запослених реше. 11. НПМ би желео да од Управе за извршење кривичних санкција добије информације о плановима у вези са систематизацијом радних места у новом заводу у Крагујевцу. НПМ препоручује Управи за извршење кривичних санкција да систематизацијом радних места у новом заводу створи услове за решавање проблема запослених на које је указано у тексту изнад. 24 Један запослени је тражио премештај у завод у другом граду. 25 На пример, специјални педагог је и даље запослена на одређено време, како је било и приликом претходне посете НПМ Заводу укупно око 10 година. 26 На пример, лекар.

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА /17 Б е о г р а д дел. бр датум: г. НАЦИОНАЛНИ МЕХАНИЗАМ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ТОРТУРЕ МОНИТОРИН

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА /17 Б е о г р а д дел. бр датум: г. НАЦИОНАЛНИ МЕХАНИЗАМ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ТОРТУРЕ МОНИТОРИН РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА 281-18/17 Б е о г р а д дел. бр. 12689 датум: 29. 03. 2017. г. НАЦИОНАЛНИ МЕХАНИЗАМ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ТОРТУРЕ МОНИТОРИНГ УСТАНОВА У КОЈИМА СЕ НАЛАЗЕ ЛИЦА ЛИШЕНА СЛОБОДЕ МОНИТОРИНГ

Више

ОСНОВНИ ПОДАЦИ

ОСНОВНИ ПОДАЦИ РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА 281 61/16 Б е о г р а д дел. бр. 31204 датум: 15. 08. 2015. НАЦИОНАЛНИ МЕХАНИЗАМ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ТОРТУРЕ ПРАЋЕЊЕ ПОСТУПАЊА ПО ПРЕПОРУКАМА Извештај о посети ПУ Пирот Београд,

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА 71 92/15 Б е о г р а д дел. бр датум: г. НАЦИОНАЛНИ МЕХАНИЗАМ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ТОРТУРЕ ПРАЋЕЊЕ ПОСТУП

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА 71 92/15 Б е о г р а д дел. бр датум: г. НАЦИОНАЛНИ МЕХАНИЗАМ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ТОРТУРЕ ПРАЋЕЊЕ ПОСТУП РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА 71 92/15 Б е о г р а д дел. бр.36896 датум: 07.10.2015.г. НАЦИОНАЛНИ МЕХАНИЗАМ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ТОРТУРЕ ПРАЋЕЊЕ ПОСТУПАЊА НАДЛЕЖНИХ ОРГАНА ПРЕМА ИЗБЕГЛИЦАМА И МИГРАНТИМА

Више

Заштитник грађана, обављајући послове Националног механизма за превенцију тортуре у сарадњи са удружењем Интернатионал Аид Нетwорк (ИАН), након обавље

Заштитник грађана, обављајући послове Националног механизма за превенцију тортуре у сарадњи са удружењем Интернатионал Аид Нетwорк (ИАН), након обавље РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА 71 20/ 15 Б е о г р а д дел.бр. 18482 датум: 13. 05. 2015. НАЦИОНАЛНИ МЕХАНИЗАМ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ТОРТУРЕ МОНИТОРИНГ УСТАНОВА У КОЈИМА СЕ НАЛАЗЕ ЛИЦА ЛИШЕНА СЛОБОДЕ Извештај

Више

Microsoft Word - Prihvatiliste za strance..docx

Microsoft Word - Prihvatiliste za strance..docx РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА 71 84/14 Б е о г р а д дел. бр. 35449 датум: 02. 12. 2014. НАЦИОНАЛНИ МЕХАНИЗАМ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ТОРТУРЕ ПРАЋЕЊЕ СПРОВОЂЕЊА ПРЕПОРУКА НПМ ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ ПОСТУПАЊА ПРЕМА НЕРЕГУЛАРНИМ

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА 281-7/17 Б е о г р а д дел. бр датум: г. НАЦИОНАЛНИ МЕХАНИЗАМ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ТОРТУРЕ ПРАЋЕЊЕ ПОС

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА 281-7/17 Б е о г р а д дел. бр датум: г. НАЦИОНАЛНИ МЕХАНИЗАМ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ТОРТУРЕ ПРАЋЕЊЕ ПОС РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА 281-7/17 Б е о г р а д дел. бр. 7203 датум: 24. 02. 2017. г. НАЦИОНАЛНИ МЕХАНИЗАМ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ТОРТУРЕ ПРАЋЕЊЕ ПОСТУПАЊА НАДЛЕЖНИХ ОРГАНА ПРЕМА МИГРАНТИМА И ТРАЖИОЦИМА

Више

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Младена Маглова 2, Брчко дистрикт БиХ, телефон и факс: 049/ БОСНА И

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Младена Маглова 2, Брчко дистрикт БиХ, телефон и факс: 049/ БОСНА И БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА БиХ Младена Маглова 2, 76100 Брчко дистрикт БиХ, телефон и факс: 049/215-516 БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА Брчко дистрикт БиХ СКУПШТИНА БРЧКО ДИСТРИКТА

Више

Microsoft Word - Pravilnik o Bezbednosti Ucenika.docx

Microsoft Word - Pravilnik o Bezbednosti Ucenika.docx На основу чл. 41, 47. и 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, бр. 72/09, 52/11 и 55/13), ) и члана 39. Статута Горан Ковачић школски одбор Основне

Више

ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА

ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА На основу члана 16 Закона о заштити узбуњивача ( Сл. Гласник РС, бр. 128/2014) (даље: Закон) и Правилника о начину унутрашњег узбуњивања, начину одређивања овлашћеног лица код послодавца, као и другим

Више

0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i "Sl. glasnik RS", br. 101/ dr. zak

0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU (Sl. list SRJ, br. 24/98 i Sl. glasnik RS, br. 101/ dr. zak 0BZAKON 1BO ZAŠTITI GRAĐANA SAVEZNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE NA RADU U INOSTRANSTVU ("Sl. list SRJ", br. 24/98 i "Sl. glasnik RS", br. 101/2005 - dr. zakon i 36/2009 - dr. zakon) Član 1 Ovim zakonom uređuju

Више

ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovo

ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE (Sl. list Grada Novog Sada, br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovo ODLUKA O RASKOPAVANJU POVRŠINA JAVNE NAMENE ("Sl. list Grada Novog Sada", br. 12/2011, 56/2012, 13/2014, 69/2014 i 74/2016) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovom odlukom uređuju se uslovi i način organizovanja poslova

Више

II Поступак унутрашњег узбуњивања Члан 3. Поступак унутрашњег узбуњивања започиње достављањем информације Овлашћеном лицу у вези са узбуњивањем, писме

II Поступак унутрашњег узбуњивања Члан 3. Поступак унутрашњег узбуњивања започиње достављањем информације Овлашћеном лицу у вези са узбуњивањем, писме II Поступак унутрашњег узбуњивања Члан 3. Поступак унутрашњег узбуњивања започиње достављањем информације Овлашћеном лицу у вези са узбуњивањем, писмено или усмено. Члан 4. Писмено достављање информације

Више

UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au K

UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au K UNITED NATIONS United Nations Interim Administration Mission in Kosovo UNMIK NATIONS UNIES Mission d Administration Intérimaire des Nations Unies au Kosovo УНМИК/УР/2008/18 26. март 2008. године УРЕДБА

Више

Centar za ljudska prava – Niš Branislav Ničić Milan Jovanović Lidija Vučković

Centar za ljudska prava – Niš Branislav Ničić Milan Jovanović Lidija Vučković Monitoring rada zdravstvenih službi u zatvorima Centar za ljudska prava Niš Branislav Ničić Milan Jovanović Lidija Vučković Cilj projekta Unapređenje kvaliteta života i medicinske zaštite osuđenika u skladu

Више

На основу чл

На основу чл Дел.број. 628/4 од 13.11.2013.године. На основу чл. 41, 42. и 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ( Службени гласник РС, број 72/09,52/11 и 55/13) и члана 113 Статута

Више

Faktura

Faktura EDUKATIVNI CENTAR DISCIPULUS 22441 Deč, Braće Savić 30, Tel/fax: 022/436-288 Mob: 069/102-37-03 PIB: 104660174, Mat.br.: 60400075, Tekući računi: 330-52000652-32 OBAVEŠTENJE U Službenom glasniku RS br.

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН Зрењанин, Др Емила Гаврила бр. 15 П Р А В И Л Н И К О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА КОД ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊА

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН Зрењанин, Др Емила Гаврила бр. 15 П Р А В И Л Н И К О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА КОД ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊА ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН Зрењанин, Др Емила Гаврила бр. 15 П Р А В И Л Н И К О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА КОД ЗАВОДА ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ЗРЕЊАНИН децембар 2015. На основу члана 16. став 1. Закона

Више

Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/ Дана: год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Служ

Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/ Дана: год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Служ Завод за хитну медицинску помоћ Крагујевац Број: 01/2452-15 Дана: 01.12.2015. год. Крагујевац На основу члaна 136. Закона о здравственој заштити (Службени гласник РС бр. 107/05, 72 /09, 88/10, 99/10, 57/11,

Више

OBAVEŠTENJE ZAKON O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU objavljen je u Službenom glasniku RS br. 104 od godine i stupio na snagu godine.. ZA

OBAVEŠTENJE ZAKON O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU objavljen je u Službenom glasniku RS br. 104 od godine i stupio na snagu godine.. ZA OBAVEŠTENJE ZAKON O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU objavljen je u Službenom glasniku RS br. 104 od 27.11.2013. godine i stupio na snagu 05.12.2014. godine.. ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O PRIVATNOM OBEZBEĐENJU

Више

U skladu sa članom 39. Statuta Saveza za sinhrono plivanje Srbije (u daljem tekstu: SSPS ), Upravni odbor SSPS (u daljem tekstu: UO SSPS ) usvojio je

U skladu sa članom 39. Statuta Saveza za sinhrono plivanje Srbije (u daljem tekstu: SSPS ), Upravni odbor SSPS (u daljem tekstu: UO SSPS ) usvojio je U skladu sa članom 39. Statuta Saveza za sinhrono plivanje Srbije (u daljem tekstu: SSPS ), Upravni odbor SSPS (u daljem tekstu: UO SSPS ) usvojio je dana 05/07.02.2017.: PRAVILNIK O MEDICINSKOJ ZAŠTITI

Више

Microsoft Word - zakon o izbeglicama.doc

Microsoft Word - zakon o izbeglicama.doc "Službeni glasnik RS", br. 18/92, "Službeni list SRJ", br. 42/2002, "Službeni glasnik RS", br. 45/2002, Z A K O N O IZBEGLICAMA Član 1. Srbima i građanima drugih nacionalnosti koji su usled pritiska hrvatske

Више

ОСТВАРИВАЊЕ ПРАВА НА ПРИСТУП ИНФОРМАЦИЈАМА ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА Остваривање права на слободан приступ информацијама од јавног значаја регулисано је Закон

ОСТВАРИВАЊЕ ПРАВА НА ПРИСТУП ИНФОРМАЦИЈАМА ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА Остваривање права на слободан приступ информацијама од јавног значаја регулисано је Закон ОСТВАРИВАЊЕ ПРАВА НА ПРИСТУП ИНФОРМАЦИЈАМА ОД ЈАВНОГ ЗНАЧАЈА Остваривање права на слободан приступ информацијама од јавног значаја регулисано је Законом о слободном приступу информацијама од јавног значаја

Више

Microsoft Word - Pravilnik o postupku unutrašnjeg uzbunjivanja Srednjoškolskog doma.doc

Microsoft Word - Pravilnik o postupku unutrašnjeg  uzbunjivanja Srednjoškolskog doma.doc Средњошколски дом у Новом Саду Дел.бр: 01-896 Датум: 03.12.2015. ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА У СРЕДЊОШКОЛСКОМ ДОМУ Нови Сад, децембар 2015. 1 На основу члана 16. став 1. Закона о заштити

Више

Република Србија АП Војводина ХЕМИЈСКО-ПРЕХРАМБЕНА СРЕДЊА ШКОЛА Ч о к а Ул. Моша Пијаде бр. 28. Тел./факс: 0230/ е-mail:

Република Србија АП Војводина ХЕМИЈСКО-ПРЕХРАМБЕНА СРЕДЊА ШКОЛА Ч о к а Ул. Моша Пијаде бр. 28. Тел./факс: 0230/ е-mail: Република Србија АП Војводина ХЕМИЈСКО-ПРЕХРАМБЕНА СРЕДЊА ШКОЛА 23320 Ч о к а Ул. Моша Пијаде бр. 28. Тел./факс: 0230/71-056 е-mail: info@hpscoka.edu.rs Деловодни број:114/2018 Датум: 23.03.2018. www.hpscoka.edu.rs

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА /17 Б е о г р а д дел. бр датум: 3. новембар НАЦИОНАЛНИ МЕХАНИЗАМ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ТОРТУРЕ ПРАЋЕЊЕ

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА /17 Б е о г р а д дел. бр датум: 3. новембар НАЦИОНАЛНИ МЕХАНИЗАМ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ТОРТУРЕ ПРАЋЕЊЕ РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА 281-87/17 Б е о г р а д дел. бр. 40425 датум: 3. новембар 2017. НАЦИОНАЛНИ МЕХАНИЗАМ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ТОРТУРЕ ПРАЋЕЊЕ ПОСТУПАЊА НАДЛЕЖНИХ ОРГАНА ПРЕМА МИГРАНТИМА И ТРАЖИОЦИМА

Више

ZAKON O EVIDENCIJAMA U OBLASTI ZDRAVSTVENE ZASTITE

ZAKON O EVIDENCIJAMA U OBLASTI ZDRAVSTVENE ZASTITE ZAKON O EVIDENCIJAMA U OBLASTI ZDRAVSTVENE ZAŠTITE ("Sl. glasnik SRS", br. 14/81, 24/85, 26/85, 6/89 i "Sl. glasnik RS", br. 44/91, 53/93, 67/93, 48/94 i 101/2005 - dr. zakon) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovim

Више

ПРАВИЛНИК О МЕРАМА, НАЧИНУ И ПОСТУПКУ ЗАШТИТЕ И БЕЗБЕДНОСТИ УЧЕНИКА ЗА ВРЕМЕ БОРАВКА У ШКОЛИ И СВИХ АКТИВНОСТИ КОЈЕ ОРГАНИЗУЈЕ ШКОЛА На основу члана 4

ПРАВИЛНИК О МЕРАМА, НАЧИНУ И ПОСТУПКУ ЗАШТИТЕ И БЕЗБЕДНОСТИ УЧЕНИКА ЗА ВРЕМЕ БОРАВКА У ШКОЛИ И СВИХ АКТИВНОСТИ КОЈЕ ОРГАНИЗУЈЕ ШКОЛА На основу члана 4 ПРАВИЛНИК О МЕРАМА, НАЧИНУ И ПОСТУПКУ ЗАШТИТЕ И БЕЗБЕДНОСТИ УЧЕНИКА ЗА ВРЕМЕ БОРАВКА У ШКОЛИ И СВИХ АКТИВНОСТИ КОЈЕ ОРГАНИЗУЈЕ ШКОЛА На основу члана 41. став 1. и члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама

Више

Број: 05/ /14 Сарајево, године И З В Ј Е Ш Т А Ј о раду Независног одбора Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине као

Број: 05/ /14 Сарајево, године И З В Ј Е Ш Т А Ј о раду Независног одбора Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине као Број: 05/1-50-13-312-3-4/14 Сарајево, 23. 04. 2014. године И З В Ј Е Ш Т А Ј о раду Независног одбора Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине као независног тијела полицијске структуре Босне и Херцеговине

Више

______________________ sudu u ___________________

______________________ sudu u ___________________ На основу члана 14. став 1. Закона о безбедности и здрављу на раду (даље: Закон), Школски одбор наседници одржаној дана 30.03.2018. години доноси ПРАВИЛНИК О БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉУ НА РАДУ ТЕХНИЧКЕ ШКОЛЕ

Више

Број: I-РП-1-58/14 Дана: Нови Сад Покрајински заштитник грађана - омбудсман у складу са чланом 42. став 2. Покрајинске скупштинске одлуке

Број: I-РП-1-58/14 Дана: Нови Сад Покрајински заштитник грађана - омбудсман у складу са чланом 42. став 2. Покрајинске скупштинске одлуке Број: I-РП-1-58/14 Дана: 21.02.2015. Нови Сад Покрајински заштитник грађана - омбудсман у складу са чланом 42. став 2. Покрајинске скупштинске одлуке о Покрајинском заштитнику грађана - омбудсману ( Службени

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ Ул. Стари шор 47, Сремска Митровица web: Тел:022/ Тел/Факс:

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ Ул. Стари шор 47, Сремска Митровица   web:   Тел:022/ Тел/Факс: ЗАДОВОЉСТВО КОРИСНИКА РАДОМ СЛУЖБИ У КОЈИМА РАДЕ ИЗАБРАНИ ЛЕКАРИ Истраживање је спроведено анонимним анкетирањем корисника у Служби за здравствену заштиту одраслих, Служби за здравствену заштиту деце и

Више

На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13

На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13 На основу члана 15. и члана 59. став 2. Закона о Агенцији за борбу против корупције ( Службени гласник РС, бр. 97/08, 53/10, 66/11 - одлука УС, 67/13 - одлука УС, 112/13 - аутентично тумачење и 8/15 -

Више

Правилник о садржини и начину вођења књиге инспекције, грађевинског дневника и грађевинске књиге I. ПРЕДМЕТ УРЕЂИВАЊА Члан 1. Овим правилником уређује

Правилник о садржини и начину вођења књиге инспекције, грађевинског дневника и грађевинске књиге I. ПРЕДМЕТ УРЕЂИВАЊА Члан 1. Овим правилником уређује Правилник о садржини и начину вођења књиге инспекције, грађевинског дневника и грађевинске књиге I. ПРЕДМЕТ УРЕЂИВАЊА Члан 1. Овим правилником уређује се садржина и начин вођења књиге инспекције, грађевинског

Више

XI КОМИСИЈА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА РАДА

XI КОМИСИЈА ЗА УНАПРЕЂЕЊЕ КВАЛИТЕТА РАДА ФИЛИЈАЛА РЗЗО: НОВИ САД ИНСТИТУТ ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ ВОЈВОДИНЕ, НОВИ САД ИНТЕГРИСАНИ ПЛАН СТАЛНОГ УНАПРЕЂЕЊА КВАЛИТЕТА РАДА ЗДРАВСТВЕНЕ УСТАНОВЕ ЗА 2018. ГОДИНУ Назив здравствене установе : ИНСТИТУТ ЗА ПЛУЋНЕ

Више

Na osnovu člana 56. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Crne Gore ("Službeni list CG", br. 79/08, 70/09 i 44/12) i člana 15. Statuta Agencije za zašt

Na osnovu člana 56. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Crne Gore (Službeni list CG, br. 79/08, 70/09 i 44/12) i člana 15. Statuta Agencije za zašt Na osnovu člana 56. Zakona o zaštiti podataka o ličnosti Crne Gore ("Službeni list CG", br. 79/08, 70/09 i 44/12) i člana 15. Statuta Agencije za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama,

Више

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore

Katalog propisa Registar i precisceni tekstovi propisa Crne Gore Prečišćeni tekst Zakona o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o zaštiti građana Crne Gore na radu u inostranstvu ("Službeni list Republike Crne Gore", br.

Више

Microsoft Word - ????????? ? ???????????? ?????????? ? ???????? ?????? ??????? ????????.docx

Microsoft Word - ????????? ? ???????????? ?????????? ? ???????? ?????? ??????? ????????.docx ЈАВНА УСТАНОВА СПОРТСКИ ЦЕНТАР БОРИК БАЊА ЛУКА ПРАВИЛНИК О УПОТРЕБИ СИСТЕМА ЕЛЕКТРОНСКЕ ЕВИДЕНЦИЈЕ И КОНТРОЛЕ РАДНОГ ВРЕМЕНА У ЈАВНОЈ УСТАНОВИ СПОРТСКИ ЦЕНТАР БОРИК БАЊА ЛУКА Септембар 2018. године На

Више

Microsoft Word - pravilnik o vrednovanju.doc

Microsoft Word - pravilnik o vrednovanju.doc На основу члана 15. став 3., члана 17. став 4. и члана 65. став 11. Закона о високом образовању («Сл. Гласник РС» бр. 76/05), и правилник о студентској евалуацији студија и педагошког рада наставника и

Више

Република Србија ГРАД ПОЖАРЕВАЦ ГРАДСКА УПРАВА На основу чл. 10 Закона о инспекцијском надзору ( Службени гласник РС, број 35/2015), Одељење за инспек

Република Србија ГРАД ПОЖАРЕВАЦ ГРАДСКА УПРАВА На основу чл. 10 Закона о инспекцијском надзору ( Службени гласник РС, број 35/2015), Одељење за инспек Република Србија ГРАД ПОЖАРЕВАЦ ГРАДСКА УПРАВА На основу чл. 10 Закона о инспекцијском надзору ( Службени гласник РС, број 35/2015), Одељење за инспекцијске послове Градске управе Града Пожаревца грађевинска

Више

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД I Су-1 265/ године Б е о г р а д ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА У ВРХОВНОМ КАСАЦИОН

Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД I Су-1 265/ године Б е о г р а д ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА У ВРХОВНОМ КАСАЦИОН Република Србија ВРХОВНИ КАСАЦИОНИ СУД I Су-1 265/15 01. 12. 2015. године Б е о г р а д ПРАВИЛНИК О ПОСТУПКУ УНУТРАШЊЕГ УЗБУЊИВАЊА У ВРХОВНОМ КАСАЦИОНОМ СУДУ Децембар 2015. године 2 На основу члана 52.

Више

narrative report

narrative report Gundulićev venac 48, 11000 Beograd Tel: 011 3287 226; 011 3287 334 office@bezbednost.org www.bezbednost.org RESURSI www.bezbednost.org/resursi ZAKON O BEZBEDNOSNO- INFORMATIVNOJ AGENCIJI ( Sl. glasnik

Више

poslovnik_o_radu_uo

poslovnik_o_radu_uo ИНСТИТУТ ЕКОНОМСКИХ НАУКА БЕОГРАД, Змај Јовина бр. 12 П О С Л О В Н И К О РАДУ УПРАВНОГ ОДБОРА Београд, децембар 2010. 2 На основу чл. 54. и 55. Закона о научноистраживачкој делатности, Управни одбор Института

Више

AKCIONI PLAN ZA SPROVOĐENjE STRATEGIJE ZA BORBU PRTOIV VISOKOTEHNOTLOŠKOG KRIMINALA ZA PERIOD GODINE OPŠTI CILj 1. CILj 1.1. Mer

AKCIONI PLAN ZA SPROVOĐENjE STRATEGIJE ZA BORBU PRTOIV VISOKOTEHNOTLOŠKOG KRIMINALA ZA PERIOD GODINE OPŠTI CILj 1. CILj 1.1. Mer AKCIONI PLAN 2019-2020. ZA SPROVOĐENjE STRATEGIJE ZA BORBU PRTOIV VISOKOTEHNOTLOŠKOG KRIMINALA ZA PERIOD 2019-2023. GODINE OPŠTI CILj 1. CILj 1.1. Mera Republika Srbija poseduje efikasan i održiv sistem

Више

ИНTEРНA РEВИЗИJA

ИНTEРНA РEВИЗИJA ИНTEРНA РEВИЗИJA Интeрнa рeвизиja пружa пoдршку корисницима јавних средстава у пoстизaњу њихoвих циљeвa. Интeрнa рeвизиja прeдстaвљa нeзaвисну aктивнoст кoja имa зa циљ дa прoцeни систeм финансијског управљања

Више

ОСНОВНИ ПОДАЦИ

ОСНОВНИ ПОДАЦИ РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА 281-24/16 Б е о г р а д дел. бр. 18085 датум: 17. 05. 2016. НАЦИОНАЛНИ МЕХАНИЗАМ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ТОРТУРЕ МОНИТОРИНГ ПОЛИЦИЈСКИХ УПРАВА И СТАНИЦА Извештај о посети ПУ Ниш

Више

На основу члана 41. став 1. и члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ("Сл. гласник РС", бр. 72/ даље: Закон

На основу члана 41. став 1. и члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања (Сл. гласник РС, бр. 72/ даље: Закон На основу члана 41. став 1. и члана 57. став 1. тачка 1) Закона о основама система образовања и васпитања ("Сл. гласник РС", бр. 72/2009 - даље: Закон) и члана 185 став 1, алинеја 9 Статута Средње техничке

Више

Zakon o evidencijama u oblasti rada

Zakon o evidencijama u oblasti rada Zakon o evidencijama u oblasti rada Zakon je objavljen u "Službenom listu SRJ", br. 46/96. Vidi: čl. 64. Ustavne povelje - SL SCG, 1/2003-1. Vidi: čl. 81. Zakona - RS, 101/2005-28. Vidi: čl. 110. Zakona

Више

Microsoft Word - pr.o j.n.-web MC-prav.doc

Microsoft Word - pr.o j.n.-web MC-prav.doc На основу члана 124. став 1. Закона о јавним набавкама («Службени гласник РС» бр. 39/02) и члана 20.1.Статута Машинског факултета Универзитета у Београду, декан Машинског факултета доноси ПРАВИЛНИК О ДOДЕЛИ

Више

1 РЕПУБЛИКА СРБИЈА ОСНОВНИ СУД У ЧАЧКУ Су.бр.I-1-7/18 Дана: године Ч А Ч А К ПРОГРАМ РЕШАВАЊА СТАРИХ ПРЕДМЕТА Чачак, јануар 2019.

1 РЕПУБЛИКА СРБИЈА ОСНОВНИ СУД У ЧАЧКУ Су.бр.I-1-7/18 Дана: године Ч А Ч А К ПРОГРАМ РЕШАВАЊА СТАРИХ ПРЕДМЕТА Чачак, јануар 2019. 1 РЕПУБЛИКА СРБИЈА ОСНОВНИ СУД У ЧАЧКУ Су.бр.I-1-7/18 Дана: 31.1.2019. ине Ч А Ч А К ПРОГРАМ РЕШАВАЊА СТАРИХ ПРЕДМЕТА Чачак, јануар 2019. 2 На основу Акционог плана за спровођење Националне стратегије

Више

Пословник о раду Одсека за

Пословник о раду Одсека за УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФИЛОЗOФСКИ ФАКУЛТЕТ Број: 02-685/1 Дана, 17.12.2018. године На основу члана 26 Статута Филозофског факултета, Савет Факултета je на седници одржаној дана 17.12.2018. године усвојио

Више

Јавно комунално предузеће ''Чистоћа и зеленило'' Датум: године Зрењанин На основу члана 16 став 1 Закона о заштити узбуњивача ( у даљем тек

Јавно комунално предузеће ''Чистоћа и зеленило'' Датум: године Зрењанин На основу члана 16 став 1 Закона о заштити узбуњивача ( у даљем тек Јавно комунално предузеће ''Чистоћа и зеленило'' Датум: 02.12.2015.године Зрењанин На основу члана 16 став 1 Закона о заштити узбуњивача ( у даљем тексту: закон) Службени гласник Републике Србије број

Више

Microsoft Word _jnv_poziv

Microsoft Word _jnv_poziv JAVNO KOMUNALNO PREDUZEĆE SUBOTIČKA TOPLANA SUBOTICA Segedinski put br. 22 24000 SUBOTICA www.toplanasubotica.co.rs POZIV za podnošenje ponude u otvorenom postupku javne nabavke - nabavka dobara - radi

Више

ОПШТИНА ПРИБОЈ ОПШТИНСКА УПРАВА ПРИБОЈ Одељење за урбанизам, грађевинарство, комунално стамбене и имовинско правне послове Предмет: ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ И

ОПШТИНА ПРИБОЈ ОПШТИНСКА УПРАВА ПРИБОЈ Одељење за урбанизам, грађевинарство, комунално стамбене и имовинско правне послове Предмет: ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ И ОПШТИНА ПРИБОЈ ОПШТИНСКА УПРАВА ПРИБОЈ Одељење за урбанизам, грађевинарство, комунално стамбене и имовинско правне послове Предмет: ГОДИШЊИ ИЗВЕШТАЈ ИНСПЕКТОРА ЗА ЗАШТИТУ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ ЗА 2017.ГОДИНУ

Више

(Microsoft Word - POSLOVNIK O RADU STRU\310NOG SAVETA - 2.doc)

(Microsoft Word - POSLOVNIK O RADU STRU\310NOG SAVETA - 2.doc) ОПШТА БОЛНИЦА Др Лаза К. Лазаревић ШАБАЦ ПОСЛОВНИК О РАДУ СТРУЧНОГ САВЕТА Шабац,, септембар 2012. године Р Е П У Б Л И К А С Р Б И Ј А ОПШТА БОЛНИЦА Др Лаза К. Лазаревић ШАБАЦ БРОЈ: Ш А Б А Ц : На основу

Више

Министарство унутрашњих послова Одељење за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Палата Србије Булевар Михајла Пупина Но

Министарство унутрашњих послова Одељење за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Палата Србије Булевар Михајла Пупина Но Министарство унутрашњих послова Одељење за информације од јавног значаја и заштиту података о личности Палата Србије Булевар Михајла Пупина 2 11070 Нови Београд З А Х Т Е В за приступ информацијама од

Више

BOSNA I HERCEGOVINA

BOSNA I HERCEGOVINA BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE ZENIČKO-DOBOJSKI KANTON KANTONALNO TUŽILAŠTVO ZENIČKO-DOBOJSKOG KANTONA Broj: T04 0 KTK 0035766 18 Zenica, 24.07.2019. godine OPŠTINSKI SUD ZENICA Sudija

Више

Акт је ступио на снагу године и објављен је у Службеном гласнику РС број 29/18 од године. На основу члана 499. став 4. и члана

Акт је ступио на снагу године и објављен је у Службеном гласнику РС број 29/18 од године. На основу члана 499. став 4. и члана Акт је ступио на снагу 15.03.2018. године и објављен је у Службеном гласнику РС број 29/18 од 13.04.2018. године. На основу члана 499. став 4. и члана 518. став 3. тачка 1) Закона о извршењу и обезбеђењу

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА /17 Б е о г р а д дел. бр датум: г. НАЦИОНАЛНИ МЕХАНИЗАМ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ТОРТУРЕ ПРАЋЕЊЕ П

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА /17 Б е о г р а д дел. бр датум: г. НАЦИОНАЛНИ МЕХАНИЗАМ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ТОРТУРЕ ПРАЋЕЊЕ П РЕПУБЛИКА СРБИЈА ЗАШТИТНИК ГРАЂАНА 281-36/17 Б е о г р а д дел. бр. 14928 датум: 12. 04. 2017. г. НАЦИОНАЛНИ МЕХАНИЗАМ ЗА ПРЕВЕНЦИЈУ ТОРТУРЕ ПРАЋЕЊЕ ПОСТУПАЊА НАДЛЕЖНИХ ОРГАНА ПРЕМА МИГРАНТИМА И ТРАЖИОЦИМА

Више

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ Ул. Стари шор 47, Сремска Митровица web: Тел:022/ Тел/Факс:

ЗАВОД ЗА ЈАВНО ЗДРАВЉЕ Ул. Стари шор 47, Сремска Митровица   web:   Тел:022/ Тел/Факс: ИСПИТИВАЊЕ ЗАДОВОЉСТВА КОРИСНИКА ЗДРАВСТВЕНОМ ЗАШТИТОМ У ЗДРАВСТВЕНИМ УСТАНОВАМА СРЕМСКОГ ОКРУГА 2011-2015. ГОДИНЕ У циљу унапређења квалитета рада здравствених установа спроводи се испитивање задовољства

Више

Година XLV, број 136, 11. октобар На основу члана 89. Закона о високом образовању ( Службени Гласник РС, број 76/05), чл. 95. и 96. Статута

Година XLV, број 136, 11. октобар На основу члана 89. Закона о високом образовању ( Службени Гласник РС, број 76/05), чл. 95. и 96. Статута Година XLV, број 136, 11. октобар 2007. 279 На основу члана 89. Закона о високом образовању ( Службени Гласник РС, број 76/05), чл. 95. и 96. Статута Универзитета у Београду ( Гласник Универзитета у Београду,

Више

ВИСОКА ЖЕЛЕЗНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА Б е о г р а д Ул. Здравка Челара бр. 14 На основу члана 25. Закона о високом образовању ( Службени гласник

ВИСОКА ЖЕЛЕЗНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА Б е о г р а д Ул. Здравка Челара бр. 14 На основу члана 25. Закона о високом образовању ( Службени гласник ВИСОКА ЖЕЛЕЗНИЧКА ШКОЛА СТРУКОВНИХ СТУДИЈА Б е о г р а д Ул. Здравка Челара бр. 14 На основу члана 25. Закона о високом образовању ( Службени гласник РС, број 88/2017, 27/2018 и 73/2018.), Правилника о

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О РАДУ ОДБОРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ЕТИКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Крагујевац, мај године

УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О РАДУ ОДБОРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ЕТИКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Крагујевац, мај године УНИВЕРЗИТЕТ У КРАГУЈЕВЦУ П Р А В И Л Н И К О РАДУ ОДБОРА ЗА ПРОФЕСИОНАЛНУ ЕТИКУ УНИВЕРЗИТЕТА У КРАГУЈЕВЦУ Крагујевац, мај 2017. године Сенат Универзитета у Крагујевцу, на основу члана 55. Закона о високом

Више

Microsoft Word - SALTERI IZVESTAJ docx

Microsoft Word - SALTERI IZVESTAJ docx ИЗВЕШТАЈ О РЕЗУЛТАТИМА ПРАЋЕЊА РАДА ШАЛТЕРСКИХ СЛУЖБИ РФЗО Период 1. октобар- 31. октобар 2015.године Увод Републички фонд за здравствено осигурање (у даљем тексту Републички фонд) у циљу сталног унапређења

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ОПШТИНА СОКОБАЊА Општинска управа Светог Саве 23 Комисија за Јавну набавку IV Број /2019 Дана: године СОКОБАЊА ПР

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ОПШТИНА СОКОБАЊА Општинска управа Светог Саве 23 Комисија за Јавну набавку IV Број /2019 Дана: године СОКОБАЊА ПР РЕПУБЛИКА СРБИЈА ОПШТИНА СОКОБАЊА Општинска управа Светог Саве 23 Комисија за Јавну набавку IV Број 404-18-7/2019 Дана: 21.01.2019. године СОКОБАЊА ПРЕДМЕТ: Измена Конкурсне документације за јавну набавку

Више

Република Србија

Република Србија Влада Републике Србије Министарство унутрашњих послова расписује КОНКУРС ЗА УПИС 600 ПОЛАЗНИКА У ЦЕНТАР ЗА ОСНОВНУ ПОЛИЦИЈСКУ ОБУКУ Министарство унутрашњих послова уписаће у Центар за основну полицијску

Више

Службени гласник РС, бр. 1/2017 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ ЈОВАНОВИЋ против СРБИЈЕ (Представке бр /13 и 21907/13) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 19. јул годи

Службени гласник РС, бр. 1/2017 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ ЈОВАНОВИЋ против СРБИЈЕ (Представке бр /13 и 21907/13) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 19. јул годи Службени гласник РС, бр. 1/2017 ТРЕЋЕ ОДЕЉЕЊЕ ПРЕДМЕТ ЈОВАНОВИЋ против СРБИЈЕ (Представке бр. 21497/13 и 21907/13) ПРЕСУДА СТРАЗБУР 19. јул 2016. године Ова пресуда је правоснажна, али може бити предмет

Више

(Microsoft Word - Pravilnik FUP-a g. Skup\232tina.doc)

(Microsoft Word - Pravilnik FUP-a g. Skup\232tina.doc) На основу члана 19. ст. 1 ал. 1 и члана 34. Закона о коморама здравствених радника (''Сл. гласник РС'' 107/2005) и члана 25. ст. 1., ал. 1. и члана 73. Статута Коморе медицинских сестара и здравствених

Више

KODEKS POLICIJSKE ETIKE

KODEKS POLICIJSKE ETIKE KODEKS POLICIJSKE ETIKE Izdavač: MINISTARSTVO UNUTRAŠNJIH POSLOVA Uprava policije Bulevar Svetog Petra Cetinjskog 22 81000 Podgorica Crna Gora www.mup.gov.me Tiraž: 2500 Štampa: XXXX Podgorica, 2014. Štampu

Више

Microsoft Word - Odluka o odrzavanju izbora u SSS Srbije 2

Microsoft Word - Odluka o odrzavanju izbora u SSS Srbije 2 ВЕЋЕ САВЕЗА САМОСТАЛНИХ СИНДИКАТА СРБИЈЕ Број: 01-362/1 Београд,29.јун 2009. године На основу члана 49. Статута Савеза самосталних синдиката Србије, Веће Савеза самосталних синдиката Србије, на седници

Више

Microsoft Word - Zakon_o_studentskom_standardu

Microsoft Word - Zakon_o_studentskom_standardu З А К О Н О СТУДЕНТСКОМ СТАНДАРДУ I ОСНОВНЕ ОДРЕДБЕ Члан 1. Студентски стандард у смислу овог закона је дјелатност од општег интереса којом се стварају материјални и други услови за стицање високог образовања,

Више

Microsoft Word - Pravilnik o reklamaciji Sport Vision.doc

Microsoft Word - Pravilnik o reklamaciji Sport Vision.doc PRAVILNIK O POSTUPANJU PO REKLAMACIJI POTROŠAČA ZA ROBU KUPLJENU PUTEM ON LINE PRODAVNICE Preduzeće Sport Vision d.o.o., Beograd-Novi Beograd, donosi ovaj Pravilnik i njime definiše postupak resavanja

Више

Filijala RZZO:

Filijala RZZO: Filijala RZZO: Valjevo Zavod/institut za javno zdravlje: Valjevo Naziv zdravstvene ustanove: Zdravstveni centar Valjevo DZ Valjevo IZVEŠTAJ KOMISIJE ZA UNAPREĐENJE KVALITETA RADA ZDRAVSTVENE USTANOVE ZA

Више

RADNI NACRT

RADNI NACRT 643. Na osnovu člana 60 stav 2 Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti ( Službeni list CG, broj 27/13) Ministarstvo rada i socijalnog staranja donijelo je P R AV I L N IK O BLIŽIM USLOVIMA ZA PRUŽANJE I

Више

Microsoft Word - FL-nadzor doc

Microsoft Word - FL-nadzor doc Службени гласник РС, бр. 85/2011 На основу члана 13ж. став 8. Закона о финансијском лизингу ( Службени гласник РС, бр. 55/2003, 61/2005 и 31/2011) и члана 15. став 1. Закона о Народној банци Србије ( Службени

Више

Microsoft Word - Pravilnik o blizim uslovima za izdavanje i oduzimanje licence.doc

Microsoft Word - Pravilnik o blizim uslovima za izdavanje i oduzimanje licence.doc ПРАВИЛНИК О БЛИЖИМ УСЛОВИМА ЗА ИЗДАВАЊЕ, ОБНАВЉАЊЕ ИЛИ ОДУЗИМАЊЕ ЛИЦЕНЦЕ ЧЛАНОВИМА КОМОРА ЗДРАВСТВЕНИХ РАДНИКА ("Сл. гласник РС", бр. 119/2007 и 23/2009) I УВОДНА ОДРЕДБА Члан 1 Овим правилником утврђују

Више

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ Број: /1 Дана, године На основу члана 16. Уредбе о буџетском рачуноводству ("Службени гла

УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ Број: /1 Дана, године На основу члана 16. Уредбе о буџетском рачуноводству (Службени гла УНИВЕРЗИТЕТ У НОВОМ САДУ ФИЛОЗОФСКИ ФАКУЛТЕТ Број: 04-254/1 Дана, 6.4.2016. године На основу члана 16. Уредбе о буџетском рачуноводству ("Службени гласник РС", број 125/03 и 12/06), а у вези са чланом

Више

Задовољство запослених у здравстеној заштити у СБО у години ЗАДОВОЉСТВО КОРИСНИКА ЗДРАВСТВЕНОМ ЗАШТИТОМ У СРЕДЊЕБАНАТСКОМ ОКРУГУ У ГОДИНИ

Задовољство запослених у здравстеној заштити у СБО у години ЗАДОВОЉСТВО КОРИСНИКА ЗДРАВСТВЕНОМ ЗАШТИТОМ У СРЕДЊЕБАНАТСКОМ ОКРУГУ У ГОДИНИ ЗАДОВОЉСТВО КОРИСНИКА ЗДРАВСТВЕНОМ ЗАШТИТОМ У СРЕДЊЕБАНАТСКОМ ОКРУГУ У 2011. ГОДИНИ ПРИМАРНА ЗДРАВСТВЕНА ЗАШТИТА Испитивање задовољства корисника у примарној здравственој заштити спроведено је 5. децембра

Више

НАЗИВ ЗАПИСА

НАЗИВ ЗАПИСА НАЗИВ ЗАПИСА ВРСТА : 0. Ознака: Интерни план за спречавање корупције у јавним набавкама МАТ.ДОК:: 9234 Датум: 02.11.2015. На основу члана 21. став 7. Закона о јавним набавкама ( Службени гласник РС, бр.

Више

Na osnovu člana 17, Statuta Udruženja graďana ''Nešto Više'', Skupština Udruženja graďana ''Nešto Više'' je na svojoj sjednici, održanoj g

Na osnovu člana 17, Statuta Udruženja graďana ''Nešto Više'', Skupština Udruženja graďana ''Nešto Više'' je na svojoj sjednici, održanoj g Na osnovu člana 17, Statuta Udruženja graďana ''Nešto Više'', Skupština Udruženja graďana ''Nešto Više'' je na svojoj sjednici, održanoj 05.07.2008. godine, usvojila POSLOVNIK O RADU Skupštine Udruženja

Више

На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тач

На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тач На основу члана 241. Закона о банкама Републике Српске ( Службени гласник Републике Српске број 4/17), члана 5. став 1. тачка б, члана 20. став 2. тачка б. и члана 37. Закона о Агенцији за банкарство Републике

Више

На основу члана 34. став 4, члана 39. став 7. и члана 118. став 7. Закона о високом образовању (''Сл. гласник РС'' бр. 88/2017, 27/ др. закон и

На основу члана 34. став 4, члана 39. став 7. и члана 118. став 7. Закона о високом образовању (''Сл. гласник РС'' бр. 88/2017, 27/ др. закон и На основу члана 34. став 4, члана 39. став 7. и члана 118. став 7. Закона о високом образовању (''Сл. гласник РС'' бр. 88/2017, 27/2018 - др. закон и 73/2018), члана 41. став 1. тачка 25) и члана 91. став

Више

Служба за рачуноводство и финансије Служба за техничке прописе Број: службено Датум: Процедура за принудну наплату накнада Београд, мај 20

Служба за рачуноводство и финансије Служба за техничке прописе Број: службено Датум: Процедура за принудну наплату накнада Београд, мај 20 Служба за рачуноводство и финансије Служба за техничке прописе Број: службено Датум: 09.05.2011. Процедура за принудну наплату накнада Београд, мај 2011. године С А Д Р Ж А Ј 1. Увод... 3 2. Поступак наплате

Више

На основу Статута Савеза организације подводних активности Србије, Управни одбор Савеза организацијe подводних активности Србије на седници одржаној 1

На основу Статута Савеза организације подводних активности Србије, Управни одбор Савеза организацијe подводних активности Србије на седници одржаној 1 На основу Статута Савеза организације подводних активности Србије, Управни одбор Савеза организацијe подводних активности Србије на седници одржаној 1.12.2016.године донео је ПОСЛОВНИК О РАДУ УПРАВНОГ

Више

ПРИЛОГ 1:

ПРИЛОГ 1: ПРИЛОГ 2: НАЗИВИ ПОСЛОВА, БРОЈ ИЗВРШИЛАЦА, УСЛОВИ ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛОВА, ОПИС ПОСЛОВА У СТРУЧНОЈ СЛУЖБИ ЛКС У РЕГИОНАЛНИМ ЛЕКАРСКИМ КОМОРАМА - Регонална лекарска комора Београда... 01 - Регонална лекарска

Више



 Prečišćeni tekst Zakona o mladima obuhvata sljedeće propise: 1. Zakon o mladima ("Službeni list Crne Gore", br. 042/16 od 11.07.2016), 2. Zakon o dopuni Zakona o mladima ("Službeni list Crne Gore", br.

Више

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВАРВАРИН ГОДИНА XXХV БРОЈ године В А Р В А Р И Н Лист излази према потреби Годишња претплата 300 дин. Цена овог бро

СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВАРВАРИН ГОДИНА XXХV БРОЈ године В А Р В А Р И Н Лист излази према потреби Годишња претплата 300 дин. Цена овог бро СЛУЖБЕНИ ЛИСТ ОПШТИНЕ ВАРВАРИН ГОДИНА XXХV БРОЈ 2 16.01.2018.године В А Р В А Р И Н Лист излази према потреби Годишња претплата 300 дин. Цена овог броја 30 дин. Рок за рекламацију 10 дана 1. На основу

Више

На основу члана 5. Пословника о изменама и допунама Пословника о раду Градског већа града Смедерева ( Службени лист града Смедерева, број 2/2012), Слу

На основу члана 5. Пословника о изменама и допунама Пословника о раду Градског већа града Смедерева ( Службени лист града Смедерева, број 2/2012), Слу На основу члана 5. Пословника о изменама и допунама Пословника о раду Градског већа града Смедерева ( Службени лист града Смедерева, број 2/2012), Служба за послове органа града утврдила је пречишћен текст

Више

Na osnovu tače 7

Na osnovu tače 7 BOSNA I HERCEGOVINA FEDERACIJA BOSNE I HERCEGOVINE FEDERALNI ZAVOD ZA STATISTIKU VODIČ ZA PRISTUP INFORMACIJAMA Decembar 2013.godine Na osnovu člana 20. Zakona o slobodi pristupa informacijama u Federaciji

Више

Zakon o transportu opasnog tereta

Zakon o transportu opasnog tereta AKTIVA sistem doo, Novi Sad Osnivanje preduzeća i radnji Računovodstvena agencija Poresko savetovanje Propisi besplatno www.aktivasistem.com Obrasci besplatno ZAKON O TRANSPORTU OPASNOG TERETA - prečišćeni

Више

ЗАКОН О ИЗМЕНAMA ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПРАВА НА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о заштити права на суђење у разумном року ( Службени

ЗАКОН О ИЗМЕНAMA ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПРАВА НА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о заштити права на суђење у разумном року ( Службени ЗАКОН О ИЗМЕНAMA ЗАКОНА О ЗАШТИТИ ПРАВА НА СУЂЕЊЕ У РАЗУМНОМ РОКУ Члан 1. П Р Е Д Л О Г У Закону о заштити права на суђење у разумном року ( Службени гласник РС, бр. 40/15), у члану 7. став 2. мења се

Више

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ДРЖАВНА РЕВИЗОРСКА ИНСТИТУЦИЈА ПОСЛЕРЕВИЗИОНИ ИЗВЕШТАЈ О МЕРАМА ИСПРАВЉАЊА ЈАВНОГ КОМУНАЛНО - СТАМБЕНОГ ПРЕДУЗЕЋА ЗАЈЕЧАР ЗАЈЕЧАР Бро

РЕПУБЛИКА СРБИЈА ДРЖАВНА РЕВИЗОРСКА ИНСТИТУЦИЈА ПОСЛЕРЕВИЗИОНИ ИЗВЕШТАЈ О МЕРАМА ИСПРАВЉАЊА ЈАВНОГ КОМУНАЛНО - СТАМБЕНОГ ПРЕДУЗЕЋА ЗАЈЕЧАР ЗАЈЕЧАР Бро РЕПУБЛИКА СРБИЈА ДРЖАВНА РЕВИЗОРСКА ИНСТИТУЦИЈА ПОСЛЕРЕВИЗИОНИ ИЗВЕШТАЈ О МЕРАМА ИСПРАВЉАЊА ЈАВНОГ КОМУНАЛНО - СТАМБЕНОГ ПРЕДУЗЕЋА ЗАЈЕЧАР ЗАЈЕЧАР Број: 400-3127/2018-06/11 Београд, 08. март 2019. године

Више

Microsoft Word - Glasnik 134 -ceo

Microsoft Word - Glasnik 134 -ceo Година XLV, број 134, 15. мај 2007. 81 На основу члана 42. став 5. Статута Универзитета у Београду ( Гласник Универзитета у Београду, број 131/06), Сенат Универзитета, на седници одржаној 28. новембра

Више

Жалбена комисија Градске општине Земун, на седници одржаној дана године, на основу члана 177. став 2. Закона о запосленима у аутономним пок

Жалбена комисија Градске општине Земун, на седници одржаној дана године, на основу члана 177. став 2. Закона о запосленима у аутономним пок Жалбена комисија Градске општине Земун, на седници одржаној дана 28.9.2018. године, на основу члана 177. став 2. Закона о запосленима у аутономним покрајинама и јединицама локалне самоуправе ( Службени

Више

На основу члана 126. став 3. Закона о општем управном поступку ( Службени лист СРЈ, бр.33/97 и 31/2001 и Службени гласник РС, бр. 30/2010) и члана 13.

На основу члана 126. став 3. Закона о општем управном поступку ( Службени лист СРЈ, бр.33/97 и 31/2001 и Службени гласник РС, бр. 30/2010) и члана 13. На основу члана 126. став 3. Закона о општем управном поступку ( Службени лист СРЈ, бр.33/97 и 31/2001 и Службени гласник РС, бр. 30/2010) и члана 13. Закона о заштити податка о личности ( Службени гласник

Више

АКЦИОНИ ПЛАН ЗА СПРОВОЂЕЊЕ СТРАТЕГИЈЕ БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉА НА РАДУ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ЗА ПЕРИОД ОД ДО ГОДИНЕ 1. УВОД Стратегијом безбедно

АКЦИОНИ ПЛАН ЗА СПРОВОЂЕЊЕ СТРАТЕГИЈЕ БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉА НА РАДУ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ЗА ПЕРИОД ОД ДО ГОДИНЕ 1. УВОД Стратегијом безбедно АКЦИОНИ ПЛАН ЗА СПРОВОЂЕЊЕ СТРАТЕГИЈЕ БЕЗБЕДНОСТИ И ЗДРАВЉА НА РАДУ У РЕПУБЛИЦИ СРБИЈИ ЗА ПЕРИОД ОД 2009. ДО 2012. ГОДИНЕ 1. УВОД Стратегијом у Републици Србији за период од 2009. до 2012. године ( Службени

Више

POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU FONDA "EVROPSKI POSLOVI" AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE ("Sl. list AP Vojvodine", br. 13/2009 i 2/2010) I OP

POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU FONDA EVROPSKI POSLOVI AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE (Sl. list AP Vojvodine, br. 13/2009 i 2/2010) I OP POKRAJINSKA SKUPŠTINSKA ODLUKA O OSNIVANJU FONDA "EVROPSKI POSLOVI" AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE ("Sl. list AP Vojvodine", br. 13/2009 i 2/2010) I OPŠTE ODREDBE Član 1 Radi praćenja, proučavanja i implementacije

Више

"Службени гласник РС", бр. 21/96 ПРАВИЛНИК О УСЛОВИМА, НАЧИНУ И ПРОГРАМУ ПОЛАГАЊА СТРУЧНОГ ИСПИТА ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛОВА ИЗРАДЕ ПРОЈЕКАТА И ЕЛАБОРАТА И И

Службени гласник РС, бр. 21/96 ПРАВИЛНИК О УСЛОВИМА, НАЧИНУ И ПРОГРАМУ ПОЛАГАЊА СТРУЧНОГ ИСПИТА ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛОВА ИЗРАДЕ ПРОЈЕКАТА И ЕЛАБОРАТА И И "Службени гласник РС", бр. 21/96 ПРАВИЛНИК О УСЛОВИМА, НАЧИНУ И ПРОГРАМУ ПОЛАГАЊА СТРУЧНОГ ИСПИТА ЗА ОБАВЉАЊЕ ПОСЛОВА ИЗРАДЕ ПРОЈЕКАТА И ЕЛАБОРАТА И ИЗВОЂЕЊА ГЕОЛОШКИХ ИСТРАЖИВАЊА Члан 1. Овим правилником

Више

SINDKALNA ORGANIZACIJA SUDOVA ZA PREKRŠAJE CRNE GORE PRAVILNIK O RADU NADZORNOG ODBORA PREDLOG SINDIKALNA ORGANIZACIJA SUDOVA ZA PREKRŠAJE Djel.br. /1

SINDKALNA ORGANIZACIJA SUDOVA ZA PREKRŠAJE CRNE GORE PRAVILNIK O RADU NADZORNOG ODBORA PREDLOG SINDIKALNA ORGANIZACIJA SUDOVA ZA PREKRŠAJE Djel.br. /1 PREDLOG SINDIKALNA ORGANIZACIJA SUDOVA ZA PREKRŠAJE Djel.br. /17 Podgorica, 2017. godine POSLOVNIK O RADU NADZORNOG ODBORA I OPŠTE ODREDBE Član 1 Ovim poslovnikom bliže se uređuju pravila i načina rada

Више

VODIČ ZA PRISTUP INFORMACIJAMA AGENCIJE ZA BANKARSTVO FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Sarajevo, juni/lipanj godine

VODIČ ZA PRISTUP INFORMACIJAMA AGENCIJE ZA BANKARSTVO FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Sarajevo, juni/lipanj godine VODIČ ZA PRISTUP INFORMACIJAMA AGENCIJE ZA BANKARSTVO FEDERACIJE BOSNE I HERCEGOVINE Sarajevo, juni/lipanj 2019. godine Na osnovu člana 20. Zakona o slobodi pristupa informacijama u Federaciji Bosne i

Више