untitled

Величина: px
Почињати приказ од странице:

Download "untitled"

Транскрипт

1 Točno ili netočno? Razbijanje mitova o kamionskim pneumaticima i potrošnji goriva.

2 ''Niski otpor kotrljanja''... Pa što

3 Većina prijevoznika se slaže da cijena goriva ima ogroman utjecaj na prihode. Istina je: samo oni mogu predstavljati do 30% radnih troškova*. Stoga, bilo kakvo rješenje koje će pomoći u smanjenju potrošnje goriva vozila je jako dobro došlo! U ovom području, odabir pneumatika igra važnu ulogu, ali je često zanemaren. Nova generacija pneumatika s niskim otporom kotrljanja (ili LRR, za Low rolling resistance ) može pomoći u stvaranju pravih ušteda. Ali do koje razine? Pod kojim uvjetima? I, kako se snaći u mnoštvu pneumatika, koji se danas mogu naći na tržištu? Ovaj vodič ima za cilj puno jasnije odgovoriti na ova i puno drugih pitanja. Ovdje možete naći sve što ste ikada željeli znati o kamionskim pneumaticima i uštedi goriva: Čitajte dalje!... I postići će te nisku potrošnju goriva! *Izvor: Bundesverband Gütervekehr Logistik und Entsorgung (BGL) e.v., od srpnja do srpnja 2011.

4 Pneumatik s niskim otporom kotrljanja nije novost. Točno

5 MICHELIN, na primjer, je pionir u ovom području. Naša prva generacija kamionskih pneumatika koji štede gorivo je predstavljena Od tada, pneumatici su se značajno razvili. Iscrpna istraživanja, konstrukcije i razvoj, pomogli su u dodatnom poboljšanju energetskih značajki, pouzdanosti, radnog vijeka i mogućnosti obnove pneumatika. Uz istovremeno unaprjeđenje držanja ceste, a time i sigurnosti za vozača i njegov teret. Ovisno i njegovoj namjeni i uporabi, svako vozilo može iskoristiti prilagođeno rješenje. Za odabir najboljeg pneumatika obratite se stručnim prodavačima. Prodajni tim proizvođača pneumatik, zajedno radi s prijevoznicima kako bi im pomogao odabrati najbolje rješenje, koje će zadovoljiti očekivanja i zahtjeve njihove profesije. UŠTEDA ENERGIJE: TO JE STARA, ALI DOBRA IDEJA! Iako je prvi pneumatik s niskim otporom kotrljanja rođen sredinom 1990-ih, o utjecaju pneumatika na potrošnju goriva se raspravlja već dugi niz godina, točnije, od kraja 19. stoljeća. U kolovozu 1896., poznata tvrtka De Dion-Bouton posudila je jedan od svojih parnih automobila Michelinu, kako bi otkrila postižu li se najbolje performanse sa zračnim pneumaticima ili krutim gumenim pneumaticima. Rezultat testa je bio slijedeći: na testnoj stazi dužine 50 km, s krutim pneumaticima, vozilo je potrošilo 323 litara vode i 39 kg ugljena, vozeći se brzinom od 27,6 km/h. Sa zračnim pneumaticima, vozilo je za prelazak jednake udaljenosti potrošilo samo 232 litara vode i 27,5 kg ugljena, uz značajno veću brzinu od 32,6 km/h.

6 Ako se potrošnja goriva vozila u zadnjih 20 godina smanjila, to možemo zahvaliti tehnološkom napretku proizvođača vozila, a pneumatici su na to imali mali utjecaj. Točno i netočno

7 Što se tiče potrošnje goriva vozila, uloga koju igraju pneumatici je daleko od zanemarive. Pneumatici su odgovorni za skoro 30% potrošnje goriva. Drugim riječima, jedna trećina svakog spremnika goriva se troši samo na okretanje pneumatika! Objašnjenje je jednostavno: kada je u kontaktu s tlom, pneumatik se njemu opire, deformira i zagrijava. Ovaj proces se naziva otpor kotrljanja, što je glavni uzrok veće potrošnje goriva. Što je otpor kotrljanja veći, to će se motor morati više naprezati da pokreće vozilo, te time troši više goriva. Logično, kako bi se smanjila potrošnja goriva, treba smanjiti otpor kotrljanja. To je ono što postiže nova generacija pneumatika, zahvaljujući novoj mješavini gume, njihovoj strukturi, te specifičnom dizajnu i konstrukciji njihovog profila. Rezultat: Uporabom ovih pneumatika, tijekom njihovog radnog vijeka može se uštedjeti značajna količina goriva. Ali to nije dovoljno. Kako bi se značajno smanjila potrošnja goriva, sve je bitno. Postoje odabrani parametri, koji se odnose na konfiguraciju i opremu vozila, na primjer: to su vrsta vozila, vrsta motora i korištenog ulja, moment osovine, mjenjač, aerodinamika, priroda i volumen tereta, odabir pneumatika A tu su i uvjeti vožnje: uvjeti na cesti, promet, vremenske prilike Također, tu je važnost održavanja vozila: održavanje mehanike, tlaka pneumatika I naravno, tu je i stil vožnje vozača: je li umjeren ili ne! TREĆINA SPREMNIKA GORIVA SE TROŠI NA PNEUMATIKE! Nešto o čemu treba razmisliti: Pneumatici su odgovorni za skoro jednu trećinu potrošnje vozila. Ovdje je dan primjer, koji će vam pomoći zamisliti što to znači i potencijalne uštede Zglobni 40 tonski kamion s 5 osovina u prosjeku troši 33 litre goriva na 100 km. U ovom slučaju, 9,9 litara goriva (30%) se koristi na okretanje pneumatika. Do sada to ne predstavlja neki problem Sada uzmite u obzir da ovaj kamion godišnje prelazi km: što je dobra procjena u svijetu transporta na duge pruge. To znači da se u tom slučaju potroši litara goriva za okretanje pneumatika. Stoga možete razumjeti interes za uštede koje se postižu s pneumaticima s niskim otporom kotrljanja!

8 Svi pneumatici s niskim otporom kotrljanja su jednaki. Netočno

9 Čak je i daleko od istine. Kako bi korisnicima omogućila pravilan odabir, Europska Zajednica je izdala novi propis EC/1222/2009. Od studenog 2012., svi novi pneumatici na tržištu EU moraju nositi specijalnu naljepnicu. Konkretn, pneumatici će biti klasificirani ocjenama od A do G, ovisno o njihovim performansama u tri ključna područja: otporu kotrljanja, držanju na mokrom i razini buke. Čak i među najbolje ocijenjenim pneumaticima, razlika u performansama može biti važna Dokaz: što se tiče otpora kotrljanja (a time i energetske učinkovitosti!) razlika u potrošnji goriva između zelenih pneumatika ocjenjenih s ocjenom B ili C može doseći 2,5 litre na 100 km; mala razlika koja jako utječe na godišnje troškove Jednaki rezultati se odnose na kočenje na mokrom. Između dvije klase na primjer C i B kamion koji se od 60 km/h do 20 km/h zaustavlja za 30 metara, put kočenja je manji za oko 15%, otprilike 4,5 metra. Udaljenost koja je na prvi pogled mala, ali može značiti puno u smislu sigurnosti! Također moramo obratiti pažnju na akustičke značajke pneumatika. Pogotovo na isporuku dobara u gradskim područjima, gdje ovaj kriterije postaje sve važniji. Evo dobre vijesti: Europski propisi ocjenjuju razinu buke koju generiraju pneumatici izvan vozila, uzimajući u obzir broj decibela (db) koji se emitiraju pri normalnoj vožnji, u usporedbi s maksimalnom, zakonom dozvoljenom razinom. Na novoj naljepnici, razina buke je prikazana s jednom, dvije ili tri crne linije: jedna linija označava najbolje značajke (3 db ispod buduće zakonom propisane razine), tri linije predstavljaju najslabije značajke (razina buke iznad buduće granične razine, ali ispod trenutno zakonom propisane razine). Prilikom odabira pneumatika, otpor kotrljanja, držanje na mokrom i razina buke su bitni faktori. Najvažnije pitanje je kako pronaći najbolji kompromis u skladu sa specifičnim zahtjevima svakog poslovanja, odnosno najbolji pristup? Savjeti proizvođača vozila i prodavača su od velike važnosti. Za više informacija o Europskom sustavu označavanja pneumatika i gore spomenutim vrijednostima, posjetite:

10 Proizvođači obećavaju smanjenje potrošnje goriva s njihovim pneumaticima, ali to ne mogu dokazati. Netočno, ali...

11 Istraživanja govore sama za sebe: proizvođači najpoznatijih marki puno ulažu u istraživanja i razvoj, te mogu postići značajan napredak u smislu otpora kotrljanja. To je najviše dokazano testovima koji se provode s novim pneumaticima. Zapravo, performanse pneumatika su predmet niza studija, analiza i testova svih vrsta, od kojih je svaki zahtjevniji od prethodnog. Jedno treba upamtiti da se ovi testovi provode sa svježim pneumaticima i takvi pneumatici imaju dugi radni vijek. Prije predstavljanja novog proizvoda, proizvođači pneumatika uglavnom sami provode niz testova, kako u laboratoriju, tako i na stazi. Dodatno, tu su testovi koji se provode pod nadzorom administratora i neovisnih stručnjaka, kao što su oni u Njemačkoj agenciji za certificiranje TÜV ili DEKRA. Uz to, proizvođači pneumatika provode ispitivanja na terenu u stvarnim uvjetima uporabe, direktno s korisnicima. Ukratko: pneumatik s niskim otporom kotrljanja ne može jednostavno biti tvrdnja, to mora biti provjereno! Ipak, postoji niz parametara koji mogu utjecati na testne rezultate, a čija kontrola nije moguća. Jedan od njih su i vremenske prilike koje mogu imati značajan utjecaj na potrošnju goriva vozila. Testovi, koje određuju i provode proizvođači pneumatika, obično pokušavaju u obzir uzeti ove nesigurnosti. MICHELIN preporuča testiranje na duže razdoblje u stvarnim uvjetima. Unatoč tome, jedna stvar je jasna: za postizanje uštede goriva, pneumatici vodećih proizvođača s oznakom niski otpor kotrljanja su najprikladniji pneumatici!

12 Uz novi Europski propis o označavanju više nisu potrebni testovi pneumatika. Netočno

13 Novi sustav označavanja pneumatika pruža informacije u tri područja: energetskoj učinkovitosti preko otpora kotrljanja, držanju na mokrom i emisiji buke. Ali ne ocjenjuje sve kriterije koje treba uzeti u obzir prilikom odabira pneumatika. Na primjer, novo označavanje nam ništa ne govori o radnom vijeku pneumatika, njegovoj izdržljivosti, ponašanju u zavojima, efikasnosti kočenja na suhim cestama, udobnosti koju pruža, stabilnosti koju osigurava za teret, njegovim sposobnostima da kompenzira nepravilnosti ceste, niti mogućnost provođenja procesa obnavljanja i narezivanja Sve bitne informacije koje sami proizvođači ispituju tijekom njihovih testova. Time odabir pneumatika rezultira u suptilnoj ravnoteži između performansi koje ima proizvod i specifičnih zahtjeva poslovanja, te potreba prijevoznika koje su proizašle iz iskustva. Proizvođači i prodavači su tu da vam pomognu u pronalaženju ove prave ravnoteže.

14 Pneumatici s niskim otporom kotrljanja nisu ekološki prihvatljiviji. Netočno

15 Dodatno na nižu potrošnju energije i razinu buke, koje osiguravaju, pneumatici s niskim otporom kotrljanja generiraju nižu razinu CO2 (ugljični dioksid). To proizlazi iz matematike: što je niži otpor kotrljanja pneumatika, to je potrošnja goriva niža i u atmosferu se emitira niža razina štetnih plinova. Svaka ušteđena litra goriva se odnosi na 2,66 kg manje CO2 koji se ispušta u atmosferu. Zapravo, najbolji pneumatici niskog otpora kotrljanja mogu smanjiti CO2 emisije. Stoga, kamion koji na 100 km uštedi 1 litru goriva i godišnje prelazi kilometara, svake godine u atmosferu ispusti 2,6 tona CO2 manje!

16 Pneumatici s ''niskim otporom kotrljanja'' su skuplji. Točno i netočno

17 Kupovna cijena pneumatika s niskim otporom kotrljanja može zapravo biti viša od drugih pneumatika. Ali taj početni trošak se može brzo kompenzirati. Uzmimo na primjer MICHELIN pneumatike namijenjene za prijevoz na duge pruge. Pneumatici niskog otpora kotrljanja unose niz inovacija: izdržljivost kućišta, kilometražu, otpornost na zagrijavanje, mješavinu gume visokih performansi i mnoge druge. Zahvaljujući iscrpnom istraživanju i razvoju, svaki element je optimiziran kako bi se prijevoznicima omogućilo da prijeđu više kilometara uz uštedu goriva. Manje zaustavljanja za dolijevanje goriva i veća kilometraža: na kraju, pneumatici se sami isplate!

18 Među pneumaticima ÿniskog otpora kotrljanja ÿza duge pruge, pneumatici poznatih proizvođača su dvostruko skuplji, ali ne osiguravaju dvostruko veću kilometražu... Netočno

19 Nemojmo pretjerivati! Iz iskustva, ovi pneumatici za duge pruge su skuplji od drugih. A ova razlika se da lako opravdati. Pneumatici poznatih marki općenito nude puno bolje performanse, i to na svakoj razini: sigurnost, izdržljivost, potrošnja energije, držanje ceste... U slučaju prijevoza na duge pruge, neki od ovih pneumatika niskog otpora kotrljanja čak nam omogućuju da prijeđemo više kilometara, koristeći puni potencijal gume. A uz to osiguravaju uštedu goriva. A to nije sve: ako se pneumatik obnovi ili nareže, radni vijek pneumatika se produžuju uz zadržavanje odgovarajućih performansi. Također nije slučajno da veliki proizvođači vozila opremaju svoje kamione za duge pruge s pneumaticima poznatih proizvođača. Pogotovo ako traže optimizaciju potrošnje svojih kamiona!

20 Pneumatici ÿniskog otpora kotrljanja ÿosiguravaju manje efikasno upravljanje prilikom kočenja na mokrim površinama. Netočno

21 Novi Europski sustav označavanja pneumatika, koji ocjenjuje performanse pneumatika kočenja na mokrom, omogućuje nam jasniji pogled na stvari. Jasno je da ne postoji mogućnost kompromitiranja sigurnosti vozača u korist smanjenja potrošnje goriva! Upravljanje, put kočenja na mokrim ili suhim površinama, vožnja po pravcu kao i u zavojima, to su područja u kojima se moraju iskazati pneumatici niskog otpora kotrljanja. Kombiniranje energetske učinkovitosti i držanja, bez obzira na uvjete na cesti, je problem koji se sigurno ne može lako riješiti, jer spaja fizikalne i kemijske značajke koje su ponekad kontradiktorne. Uz pomoć iscrpnih istraživanja i razvoja globalne arhitekture pneumatika, novih mješavina gume, jedinstvene strukture i konstrukcije profila, kao i tehnika proizvodnje, ove kontradiktorne značajke se mogu pomiriti. Kako bi se sigurno istovremeno optimizirale energetske značajke i sigurnost pri svakom vremenu, tu je savjet za prijevoznike: cijelu svoju flotu primjereno opremite s pneumaticima koji najbolje odgovaraju uporabi vaših vozila, kako tegljačima tako i prikolicama. Ovisno o vašim potrebama, trebali bi provjeriti koji pneumatici, pogotovo za pogonsku osovinu, imaju oznake M+S ( Mud and Snow ) i 3PMSF (simbol pahuljice s tri planinska vrha): oni će osigurati sigurnu vožnju čak i zimi. Na kraju, fokusirajte se na pneumatike s punom dubinom profila: oni su bolji pri kočenju i prianjanju, te povećavaju sigurnost od prvog do zadnjeg kilometra. SRAM BILO SLABO NAPUHANE PNEUMATIKE! Ako sigurnost uvelike ovisi o vrsti pneumatika na vozilu, onda također, a barem jednako (!) ovisi o njihovom održavanju. Nikada nemojte zaboraviti da su nedovoljno napuhani pneumatici sinonim za duži put kočenja, gubitak upravljivosti i kontrole, ali i dodatnih troškova zbog činjenice da će ove pneumatike trebati češće mijenjati. Dodatno, nedovoljno napuhani pneumatici povećavaju otpor kotrljanja i time povećavaju potrošnju goriva i CO2 emisije.

22 Pneumatici ''niskog otpora kotrljanja'' ne traju dugo. Netočno, ali...

23 Novi pneumatici niskog otpora kotrljanja su ostvarili značajan napredak što se tiče kilometraže. Ako se pneumatik obnovi ili nareže, radni vijek je dodatno produžen. Ali pravo pitanje se ne odnosi na to Bitno je zapitati se: koji pneumatik i za koju namjenu? Ako veliki proizvođači pneumatika razvijaju različite serije pneumatika za prijevoznike, to nije bez razloga. Profili za pneumatike za građevinske strojeve niti nemaju jednake potrebe, niti jednake zahtjeve kao što su kod prijevoza dobara i robe. Prijevoz na duge pruge nije podložan jednakim uvjetima kao i gradske dostave. Ukratko: kako bi najbolje iskoristili performanse pneumatika, morate odabrati one koji doista odgovaraju njihovoj namjeni. A kako bi napravili pravilan odabir, ništa ne može zamijeniti savjet stručnjaka!

24 Uz pneumatike niskog otpora kotrljanja, udobnost vožnje nije jednaka. Netočno

25 Udobnost je bitan kriterij za profesionalne vozače, i područje u kojem pneumatici igraju ključnu ulogu. Vibracije, rupe, izbočine, nesavršenosti bilo koje vrste: pneumatici poznatih proizvođača, uz uvjet da su pravilno napuhane, konstruirane su da apsorbiraju udarce i ublaže deformacije bez vibracija. Udobnost je također jedan od kriterija koji se strogo ocjenjuje tijekom ispitivanja performansi. To što je pneumatik označen s niskim otporom kotrljanja ne utječe na studij. Zahvaljujući njegovoj mješavini gume, te konstrukciji arhitekture i komponenata kućišta pneumatika, pneumatik niskog otpora kotrljanja također nudi visoku razinu udobnosti. Međutim, pravilna uporaba pneumatika je preduvjet, jer udobnost ne ovisi samo o kvaliteti pneumatika. Također je bitno da su pneumatici u dobrom stanju i pravilno napuhani, te da je teret u prikolici ujednačeno raspoređen i učvršćen.

26 Pneumatici ''niskog otpora kotrljanja'' nisu prikladni za zimu. Netočno

27 Zapravo, točno je da nisu svi pneumatici niskog otpora kotrljanja prikladni za vožnju u ekstremnim zimskim uvjetima. Identificiranje onih pneumatika koji nisu prikladni za različite zimske uvjete nije komplicirano. Jednostavno treba učiti naljepnice koje su proizvođači pneumatika zalijepili na stranice svojih proizvoda. Slova M+S ( Mud and Snow ) označavaju da je pneumatik u osnovi prikladan za zimske uvjete. Ako je popraćen s takozvanim simbolom pahuljice ( 3PMSF : pahuljica s tri planinska vrha), to je znak da je tako označeni pneumatik prošao cestovni test prema propisu ECE R 117 uz specifične uvjete na snijegu i time su osigurane minimalne performanse u zimskim uvjetima vožnje. Time pneumatici za teške kamione zadovoljavaju specijalne zahtjeve, kao i propise koji vrijede u Europi, na primjer propis o zimskim pneumaticima u Njemačkoj. Za odabir pneumatika, prodavači su stručnjaci! Oni sve znaju o vožnji u zimskim uvjetima i pneumaticima niskog otpora kotrljanja!

28 Obnova pneumatika je opasna i ne štedi novac. Netočno, ali...

29 Ali samo uz dva uvjeta: prvo, pneumatik mora od početka biti konstruiran za obnavljanje, a drugo, ovaj postupak mora provesti obučena osoba i u skladu s pravilima proizvođača. Na primjer, MICHELIN pneumatici su proizvedeni s debljinom gume, koja je dovoljna da omogući obnavljanje bez utjecaja na krutost ili čvrstoću pneumatika. Uz ovu vrstu pneumatika, obnavljanje treba provesti kada dubina profila dosegne 2 do 4 mm. To nam omogućuje da sigurno produžimo sposobnost držanja ceste, obnavljanjem oštrih rubova i dubine profila, koja se skoro jednaka do pola potrošenom pneumatiku (od 5 do 8 m). Ako se provede u ovim uvjetima, kada pneumatik ima najniži otpor kotrljanja, ova operacija može produžiti radni vijek pneumatika za 25%, uz nastavak uštede skoro 2 litre goriva na 100 km*: jednim udarcem ubijte dvije muhe! * 1.94l/100km, certificirani interni test iz lipnja Ovaj rezultat je postignut usporedbom dva potpuno i jednako opterećena tegljača i polu prikolice, koji su bili opremljeni s novim MICHELIN pneumaticima i odgovarajuće obnovljenim MICHELIN pneumaticima. Tegljači su bili opremljeni pneumaticima 315/80 R 22.5 MICHELIN XZA 2 ENERGY na upravljačkoj osovini, i pneumaticima 315/80 R 22.5 MICHELIN XDA 2+ ENERGY, a prikolice su bile opremljene s pneumaticima 385/65 R 22.5 MICHELIN XTA 2+ ENERGY.

30 U zaključku...

31 Ušteda sredstava za gorivo bez kompromisa što se tiče izdržljivosti i sigurnosti je moguća! Manje CO2 emisija i manje otpadnih sirovina je bolje za naš planet! Za odabir pneumatika niskog otpora kotrljanja koji će najbolje odgovarati vašem poslovanju, razgovarajte s profesionalcima...

32 Manufacture Française des Pneumatiques Michelin, 23 place des Carmes, Clermont-Ferrand, France R.C.S /2012

OSNOVNI PODACI Goodyear FUELMAX GEN-2 Goodyear FUELMAX GEN-2 je nova serija teretnih pneumatika za upravljačku i pogonsku osovinu namenjenih voznim pa

OSNOVNI PODACI Goodyear FUELMAX GEN-2 Goodyear FUELMAX GEN-2 je nova serija teretnih pneumatika za upravljačku i pogonsku osovinu namenjenih voznim pa OSNOVNI PODACI Goodyear FUELMAX GEN- Goodyear FUELMAX GEN- je nova serija teretnih pneumatika za upravljačku i pogonsku osovinu namenjenih voznim parkovima koji obavljaju regionalni transport i prevoz

Више

Folie 2

Folie 2 Sadržaj Marketing Tehnologiija Uvođenje na tržište Ključne karakteristike Usporedba performansi 60 godina zimskih guma Continental Oznake zimskih guma Etiketa EU za gume Testovi u časopisima: najbolji

Више

Letnji i celogodišnji pneumatici za putnicka, SUV, dostavna i laka teretna vozila 2016 Imajte na umu koliko možete da uštedite koristeći Sava pneumati

Letnji i celogodišnji pneumatici za putnicka, SUV, dostavna i laka teretna vozila 2016 Imajte na umu koliko možete da uštedite koristeći Sava pneumati Letnji i celogodišnji pneumatici za putnicka, SUV, dostavna i laka teretna vozila 2016 Imajte na umu koliko možete da uštedite koristeći Sava pneumatike... www.sava-tires.com Sava, pneumatici evropskog

Више

Zimske i cjelogodišnje gume za osobna, SUV, dostavna i laka teretna vozila 2018 Pouzdana i dostupna

Zimske i cjelogodišnje gume za osobna, SUV, dostavna i laka teretna vozila 2018 Pouzdana i dostupna Zimske i cjelogodišnje gume za osobna, SUV, dostavna i laka teretna vozila 2018 Pouzdana i dostupna Sava, gume europske kvalitete Gume za osobna, SUV, dostavna i laka teretna vozila Robna marka Sava širom

Више

Slide 1

Slide 1 Doc. dr. sc. Sinan Alispahić Rukovoditelj Sektora za vozače Hrvatski autoklub Što je Eko vožnja? Novi način ili stil vožnje (modernija ili inteligentnija vožnja) Pametniji i sigurniji način vožnje Potpora

Више

Letnji i celogodišnji pneumatici za putnicka, SUV, dostavna i laka teretna vozila 2019 Reliable Pouzdana & i affordable dostupna

Letnji i celogodišnji pneumatici za putnicka, SUV, dostavna i laka teretna vozila 2019 Reliable Pouzdana & i affordable dostupna Letnji i celogodišnji pneumatici za putnicka, SUV, dostavna i laka teretna vozila 2019 Reliable Pouzdana & i affordable dostupna www.sava-tires.com Sava, pneumatici evropskog kvaliteta Pneumatici Sava

Више

Nova EU oznaka gume daje važne informacije o sigurnosti gume i njezinom uticaju na okoliš. Slično energetskoj oznaci s kućanskih aparata, EU oznaka gu

Nova EU oznaka gume daje važne informacije o sigurnosti gume i njezinom uticaju na okoliš. Slično energetskoj oznaci s kućanskih aparata, EU oznaka gu Nova EU oznaka gume daje važne informacije o sigurnosti gume i njezinom uticaju na okoliš. Slično energetskoj oznaci s kućanskih aparata, EU oznaka gume olakšava usporedbu guma glede prianjanja m cestama,

Више

GUME ZA OSOBNA, 4x4-/SUV I POLUTERETNA VOZILA LJETNE CJELOGODIŠNJE

GUME ZA OSOBNA, 4x4-/SUV I POLUTERETNA VOZILA LJETNE CJELOGODIŠNJE GUME ZA OSOBNA, 4x4-/SUV I POLUTERETNA VOZILA LJETNE CJELOGODIŠNJE 2019 www.fulda.com VOZI PAMETNO. ZADRŽI KONTROLU. SPORTCONTROL 2 Vrhunska guma za sportsku vožnju i kontrolu nad vozilom na mokrim i suhim

Више

Nova EU oznaka gume daje važne informacije o sigurnosti gume i njezinom uticaju na okoliš. Slično energetskoj oznaci s kućanskih aparata, EU oznaka gu

Nova EU oznaka gume daje važne informacije o sigurnosti gume i njezinom uticaju na okoliš. Slično energetskoj oznaci s kućanskih aparata, EU oznaka gu Nova EU oznaka gume daje važne informacije o sigurnosti gume i njezinom uticaju na okoliš. Slično energetskoj oznaci s kućanskih aparata, EU oznaka gume olakšava usporedbu guma glede prianjanja na mokrim

Више

Slide 1

Slide 1 Najbolji primeri iz prakse Smanjenje uticaja na životnu sredinu Ukupni efekti preduzetih mera na godišnjem nivou: Smanjenje troškova: 113.000 Smanjenje pređenog puta: 66.000 milja Smanjenje emisije CO

Више

Datum (Date): 03. studeni 2011. +386 4 207 70 04 +386 4 207 75 00 Public_Relations@goodyear.com Mojca_Tuma@goodyear.com Intervju Jean-Pierre Jeusette, glavni direktor Inovacijskoga Centra Goodyear u Luksemburgu

Више

PNEUMATICI ZA AUTOMOBILE, 4x4/SUV I POLUTERETNA LETNJI CELOGODIŠNJI 2019 VISOKA NEMAŒKA TEHNOLOGIJA

PNEUMATICI ZA AUTOMOBILE, 4x4/SUV I POLUTERETNA LETNJI CELOGODIŠNJI 2019 VISOKA NEMAŒKA TEHNOLOGIJA PNEUMATICI ZA AUTOMOBILE, 4x4/SUV I POLUTERETNA LETNJI CELOGODIŠNJI 2019 VISOKA NEMAŒKA TEHNOLOGIJA www.fulda.com VOZI PAMETNO. ODRŽI KONTROLU. SPORTCONTROL 2 Vrhunski pneumatik za sportsku vožnju i kontrolu

Више

Ljetne i cjelogodišnje gume za osobna, SUV, dostavna i laka teretna vozila 2019 Reliable Pouzdana & i affordable dostupna

Ljetne i cjelogodišnje gume za osobna, SUV, dostavna i laka teretna vozila 2019 Reliable Pouzdana & i affordable dostupna Ljetne i cjelogodišnje gume za osobna, SUV, dostavna i laka teretna vozila 2019 Reliable Pouzdana & i affordable dostupna www.sava-tires.com Sava, gume europske kvalitete Gume Sava GUM Z OSON I SUV VOZIL

Више

NOVI CITROËN BERLINGO VAN TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

NOVI CITROËN BERLINGO VAN TEHNIČKE KARAKTERISTIKE NOVI CITROËN BERLINGO VAN TEHNIČKE KARAKTERISTIKE NOVI CITROËN BERLINGO VAN TEHNIČKE KARAKTERISTIKE Septembar 018. IZVEDBE BlueHDi 75 BVM BlueHDi 100 S&S BVM BlueHDi 10 S&S BVM6 BlueHDi 10 S&S EAT8 MOTOR

Више

PowerPoint-presentation

PowerPoint-presentation U podacima je sve! Koji su podaci potrebni za Referentni inventar emisija? Obećanje Sporazuma gradonačelnika pretvara se u praktična djela osmišljavanjem Akcijskog plana energetski i klimatski održivog

Више

BOS_Caracteristiques_Techniques_VP_NOUVEAU_BERLINGO__Juin_2018

BOS_Caracteristiques_Techniques_VP_NOUVEAU_BERLINGO__Juin_2018 NOVI CITROËN BERLINGO TEHNIČKE KARAKTERISTIKE NOVI CITROËN BERLINGO TEHNIČKE KARAKTERISTIKE Jun 2018. PureTech 110 S&S BVM6 BlueHDi 75 BVM BlueHDi 100 BVM BlueHDi 130 S&S BVM6 BlueHDi 130 S&S EAT8 Izvedba

Више

voith.com Energetski učinkoviti na svim cestama Zračni kompresori

voith.com Energetski učinkoviti na svim cestama Zračni kompresori voith.com Energetski učinkoviti na svim cestama Zračni kompresori 1 2 1 Actros iz Daimlera 2 Volvo Bus 8900 Energetski učinkoviti na putu Zračni kompresori iz Voitha Na povijesnoj lokaciji Zschopau / Sachsen

Више

GUME ZA OSOBNA, 4x4/SUV I POLUTERETNA VOZILA ZIMSKE CJELOGODIŠNJE

GUME ZA OSOBNA, 4x4/SUV I POLUTERETNA VOZILA ZIMSKE CJELOGODIŠNJE GUME ZA OSOBNA, 4x4/SUV I POLUTERETNA VOZILA ZIMSKE CJELOGODIŠNJE 2018 www.fulda.com PAMETNI ODABIRU DOBRO PRIANJANJE. Kristall Control SUV Visokoizdržljiva zimska guma za sportske terence koja ima odlično

Више

EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, C(2019) 1294 final UREDBA KOMISIJE (EU) / оd o izmjeni Uredbe (EU) 2017/2400 i Direktive 2007/46/EZ

EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, C(2019) 1294 final UREDBA KOMISIJE (EU) / оd o izmjeni Uredbe (EU) 2017/2400 i Direktive 2007/46/EZ EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, 19.2.2019. C(2019) 1294 final UREDBA KOMISIJE (EU) / оd 19.2.2019. o izmjeni Uredbe (EU) 2017/2400 i Direktive 2007/46/EZ Europskog parlamenta i Vijeća s obzirom na utvrđivanje

Више

15X65 CITROËN C3 TEHNIČKE KARAKTERISTIKE

15X65 CITROËN C3 TEHNIČKE KARAKTERISTIKE 15X65 CITROËN C3 TEHNIČKE KARAKTERISTIKE CITROËN C3 TEHNIČKE KARAKTERISTIKE Septembar 2018 IZVEDBE PureTech 68 BVM PureTech 82 S&S BVM PureTech 110 S&S BVM6 PureTech 110 S&S EAT6 BlueHDi 100 S&S BVM6 MOTOR

Више

caprari-pravljenje_snijega_Layout 1.qxd

caprari-pravljenje_snijega_Layout 1.qxd Pravo rješenje za PRAVLJENJE SNIJEGA Naša Tehnologija i prednosti VISOKOTLAČNE VIŠESTUPANJSKE HORIZONTALNE PUMPE PM serija Pouzdanost i niski troškovi pogona i održavanja Visoke hidrauličke učinkovitosti

Више

smart >> Katalog cijena, vrijedi od

smart >> Katalog cijena, vrijedi od smart >> Katalog cijena, vrijedi od 15.5.2019 smart >> smart. Odmak za novu generaciju. smart Urbani pionir. Savršeni gradski automobil. Sa savršenim pogonom za grad: potpuno električan, s lokalnim nultim

Више

ZOBS

ZOBS Vozač je: svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; lice koje na putu upravlja vozilom. Da li se na vozila smiju postavljati gume sa ekserima? da; ne. 3 Kako se naziva uzdužni dio kolovoza

Више

Sonniger katalog_2017_HR_ indd

Sonniger katalog_2017_HR_ indd Br. 1 u Europi Novo u ponudi zračna zavjesa G R I J A Č I Z R A K A Z R A Č N E Z A V J E S E Br. 1 u Europi SONNIGER JE EUROPSKI PROIZVOĐAČ MODERNIH, EKOLOŠKI I OPTIMALNO ODABRANIH UREĐAJA ZA TRŽIŠTE

Више

15.JANUAR PLUS TEST 1 STRANA 2 1 Vozač je: 1 svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; 2 lice koje na putu upravlja vozilom. 2 Kako se

15.JANUAR PLUS TEST 1 STRANA 2 1 Vozač je: 1 svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; 2 lice koje na putu upravlja vozilom. 2 Kako se 15.JANUAR PLUS TEST 1 STRANA 2 1 Vozač je: 1 svako lice koje se u saobraćaju na putu nalazi u vozilu; 2 lice koje na putu upravlja vozilom. 2 Kako se naziva uzdužni dio kolovoza namijenjen za saobraćaj

Више

1 Dvostrana i trostrana kiper prikolica

1 Dvostrana i trostrana kiper prikolica 1 Dvostrana i trostrana kiper prikolica Dvostrana i trostrana kiper prikolica Povećani zahtevi za transport u modernoj poljoprivredi zahtevaju efikasna rešenja. Prevoz velikih tereta na drumovima može

Више

ZAKON O EFIKASNOM KORIŠĆENJU ENERGIJE - Predlog -

ZAKON O EFIKASNOM KORIŠĆENJU ENERGIJE - Predlog - Crna Gora Ministarstvo ekonomije ENERGETSKA EFIKASNOST U TRANSPORTU Autor: Aleksa Ćulafić Dani energetske efikasnosti - Tivat, 5. mart 2019. godine Institucionalni okvir; Sadržaj: Razvoj održivog korišćenja

Више

Microsoft PowerPoint - Sustav_upravljanja_energetikom_objekta_V1

Microsoft PowerPoint - Sustav_upravljanja_energetikom_objekta_V1 Sustav upravljanja energetikom objekta (Building Energy Management System) BACS (Building Automation Control System) BEMS (Building Energy Management System) Proces izvedbe BEMS-a Analiza primjene BEMS-a

Више

NOVA ŠKODA SCALA

NOVA ŠKODA SCALA NOVA ŠKODA SCALA NOVI HRABRI SVET Nova ŠKODA SCALA je hrabar korak napred za brend. Sofisticirane konture modela, kroz atraktivno prelamanje svetlosti i senki, povezuju bezvremenski dizajn sa sportskim

Више

Slide 1

Slide 1 OSNOVNI MODEL PARKIRNE KLIME RT 880/ RT 780 OSNOVNI MODEL RT 880 Mogućnost ugradnje na gotovo sva vozila Hermetički zatvoren sustav Gornji pokrov moguće je obojati u boju vozila NOVA GENERACIJA PARKIRNIH

Више

CVRSTOCA

CVRSTOCA ČVRSTOĆA 12 TEORIJE ČVRSTOĆE NAPREGNUTO STANJE Pri analizi unutarnjih sila koje se pojavljuju u kosom presjeku štapa opterećenog na vlak ili tlak, pri jednoosnom napregnutom stanju, u tim presjecima istodobno

Више

*ИЗВЈЕШТАЈ О ПРОВЕДЕНОЈ ПРЕВЕНТИВНОЈ АКТИВНОСТИ* "Возило након зимских услова 2015" АМС РС и ауто мото друштва у сарадњи са Министарством унутрашњих п

*ИЗВЈЕШТАЈ О ПРОВЕДЕНОЈ ПРЕВЕНТИВНОЈ АКТИВНОСТИ* Возило након зимских услова 2015 АМС РС и ауто мото друштва у сарадњи са Министарством унутрашњих п *ИЗВЈЕШТАЈ О ПРОВЕДЕНОЈ ПРЕВЕНТИВНОЈ АКТИВНОСТИ* "Возило након зимских услова 2015" АМС РС и ауто мото друштва у сарадњи са Министарством унутрашњих послова Републике Српске и Министарством саобраћаја

Више

Podaci i znanje o nanomaterijalima- Obrada društveno važnih znanstvenih činjenica Baza znanja Nanomaterijali Zadnji rezultati ist

Podaci i znanje o nanomaterijalima- Obrada društveno važnih znanstvenih činjenica   Baza znanja Nanomaterijali Zadnji rezultati ist Podaci i znanje o nanomaterijalima- Obrada društveno važnih znanstvenih činjenica Baza znanja Nanomaterijali Zadnji rezultati istraživanja o učincima nanomaterijala na ljude i okoliš Znanstveno utemeljeni

Више

untitled

untitled Dacia Sandero Stepway Think big Dacia Sandero Stepway Malo visine dobro bi vam došlo, zar ne? Viši, sa više stila i opreme! Sandero Stepway prolazi svuda, a gde prođe neće ostati nezapažen. Osim svih prednosti

Више

broj 1-sic.cdr

broj 1-sic.cdr Specijalizirani magazin Varaždinske Toplice Ožujak 2010. Broj 1 R oad S Varaždinske Toplice 29-30. 4. 2010. how DAF modeli SMANJENJE OPERATIVNIH TROŠKOVA PRIJEVOZA JE VAŽNIJE NEGO IKAD www.dafhrvatska.com

Више

3

3 KONTROLNI ISPIT ZANIMANJE: AUTOMEHANIČAR IME I PREZIME:. RADNA PROBA Uređenje dijela upravljačkog sustava vozila Za uspješno obavljen zadatak kandidat treba: opisati postupak rada izabrati odgovarajući

Више

Veoma snažne samohodne kosačice BiG M Ugodno košenje! Milioni hektara pokošenih površina i na hiljade mašina u svakodnevnoj upotrebi u Bavarskoj, Japa

Veoma snažne samohodne kosačice BiG M Ugodno košenje! Milioni hektara pokošenih površina i na hiljade mašina u svakodnevnoj upotrebi u Bavarskoj, Japa Veoma snažne samohodne kosačice BiG M Ugodno košenje! Milioni hektara pokošenih površina i na hiljade mašina u svakodnevnoj upotrebi u Bavarskoj, Japanu ili u Kaliforniji. Mi znamo šta je od ključnog značaja

Више

Tolerancije slobodnih mjera ISO Tolerancije dimenzija prešanih gumenih elemenata (iz kalupa) Tablica 1.1. Dopuštena odstupanja u odnosu na dime

Tolerancije slobodnih mjera ISO Tolerancije dimenzija prešanih gumenih elemenata (iz kalupa) Tablica 1.1. Dopuštena odstupanja u odnosu na dime Tolerancije dimenzija prešanih gumenih elemenata (iz kalupa) Tablica 1.1. Dopuštena odstupanja u odnosu na dimenzije Dimenzije (mm) Klasa M1 Klasa M2 Klasa M3 Klasa M4 od NAPOMENA: do (uključujući) F C

Више

VIKING GRIJANJE ako želite sustav grijanja vrhunske kvalitete i efikasnosti, niskih pogonskih troškova, bez dugotrajne, zahtjevne i skupe izvedbe, bez

VIKING GRIJANJE ako želite sustav grijanja vrhunske kvalitete i efikasnosti, niskih pogonskih troškova, bez dugotrajne, zahtjevne i skupe izvedbe, bez VIKING GRIJANJE ako želite sustav grijanja vrhunske kvalitete i efikasnosti, niskih pogonskih troškova, bez dugotrajne, zahtjevne i skupe izvedbe, bez plaćanja godišnjih servisa za održavanje te kasnije

Више

Ugradbeni sustavi Sigurnost i izdržljivost

Ugradbeni sustavi Sigurnost i izdržljivost Ugradbeni sustavi Sigurnost i izdržljivost Ugradbeni sustavi Sigurnost i izdržljivost Velik izbor rješenja Duplo WC Compact Sustavi Duplo koje proizvodi Roca obuhvaćaju sve mogućnosti ugradnje visećih

Више

Prospekt

Prospekt Videti četiri puta bolje Nova Synea serija sa LED+ Optimalno osvetljenje Manja glava Veći indeks reprodukcije boja + + + Savršena LED-pozicija Ready for imitation. Jedno svetlo - četiri prednosti: Jednostavno

Више

Tribe_Master_katalog.cdr

Tribe_Master_katalog.cdr 1A-Studio Vam s ponosom predstavlja brand TRIBE MASTER. Tribe Master Vam donosi veliki izbor gotovih naljepnica za styling vašeg limenog mezimca. Za izradu naljepnica s tribeovima, flameovima i sl. koristimo

Више

MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA I PRIRODE Na temelju članka 219. stavka 6. Zakona o zaštiti okoliša (»Narodne novine«, broj 80/2013), ministar zaštite ok

MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA I PRIRODE Na temelju članka 219. stavka 6. Zakona o zaštiti okoliša (»Narodne novine«, broj 80/2013), ministar zaštite ok MINISTARSTVO ZAŠTITE OKOLIŠA I PRIRODE Na temelju članka 19. stavka 6. Zakona o zaštiti okoliša (»Narodne novine«, broj 80/013), ministar zaštite okoliša i prirode donosi PRAVILNIK O DOSTUPNOSTI PODATAKA

Више

Microsoft Word - Elaborat-Metal_Luks_Mazda_Premacy.doc

Microsoft Word - Elaborat-Metal_Luks_Mazda_Premacy.doc Mr.sc. Krunoslav ORMUŽ, dipl. inž. str. Stalni sudski vještak za strojarstvo, promet i analizu cestovnih prometnih nezgoda Županijskog suda u Zagrebu Poljana Josipa Brunšmida 2, Zagreb METAL - LUKS d.o.o.

Више

2017 NMAX

2017 NMAX Yamaha NMAX. Svakodnevica uključena Ako se vozite novim sportskim modelom NMAX, vaša svakodnevna putovanja u grad više neće biti nešto što morate napraviti, nego nešto u čemu ćete uživati. Ovaj gradski

Више

caprari-navodnjavanje_HR

caprari-navodnjavanje_HR Pravo rješenje za NAVODNJAVANJE Naša Tehnologija i prednosti BUŠOTINSKE ELEKTRIČNE PUMPE E serija Više od 9.000 pouzdanih rješenja za varijacije zahtjevanih primjena. Robusna konstrukcija od željeznog

Више

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služ

FINANCIJSKI REZULTATI ZA GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb Služ FINANCIJSKI REZULTATI ZA 2016. GODINU Kontakt: INA-Industrija nafte, d.d. Sektor korporativnih komunikacija, Zagreb Služba za odnose s javnošću E-mail: PR@ina.hr Press centar na www.ina.hr 1 INA u 2016.

Више

Weishaupt monarch (WM) serija

Weishaupt monarch (WM) serija Gorionici - uštede energije primenom O2 i frekventne regulacije Emisije štetnih materija u produktima sagorevanja Budva, 23.09.2016. Gorionici Uštede energije O 2 regulacija ušteda minimum 2% goriva vraćanje

Више

ENERGETSKI_SUSTAVI_P11_Energetski_sustavi_dizalice_topline_2

ENERGETSKI_SUSTAVI_P11_Energetski_sustavi_dizalice_topline_2 ENERGETSKI SUSTAVI DIZALICE TOPLINE (Toplinske pumpe) ENERGETSKI TOK ZA DIZALICE TOPLINE (TOPLINSKE PUMPE) ENERGETSKI SUSTAVI 2 DIZALICE TOPLINE (TOPLINSKE PUMPE) DIZALICE TOPLINE koriste se za prijenos

Више

Slide 1

Slide 1 REPUBLIKA HRVATSKA FOND ZA ZAŠTITU OKOLIŠA I ENERGETSKU UČINKOVITOST Javni pozivi Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost za sufinanciranje projekata energetski učinkovite i ekološke javne rasvjete

Више

TEST Na putu izvan naselja zaustavljeno je vozilo zbog kvara. Na kojoj udaljenosti morate postaviti sigurnosni trougao iza zaustavljenog vozila

TEST Na putu izvan naselja zaustavljeno je vozilo zbog kvara. Na kojoj udaljenosti morate postaviti sigurnosni trougao iza zaustavljenog vozila TEST 16 1. Na putu izvan naselja zaustavljeno je vozilo zbog kvara. Na kojoj udaljenosti morate postaviti sigurnosni trougao iza zaustavljenog vozila na kolovozu? 1. minimalno 150 m iza vozila; 1 2. minimalno

Више

Microsoft Word - Korisnički priručnik za liječnika.docx

Microsoft Word - Korisnički priručnik za liječnika.docx Korisnički priručnik za liječnika DijabetesTV Više uspješnih liječenja. Manje nepotrebnih pregleda. Manje gužvi. Datum: 26. Ožujka 2018. Korisnički priručnik za liječnika 1.0. Funkcionalnost DijabetesTV-a

Више

Microsoft Word - ZF_SI_Oelwechselkit_50145 HR_V01.docx

Microsoft Word - ZF_SI_Oelwechselkit_50145 HR_V01.docx Opasnost od opeklina pri kontaktu s vrelim uljem. Moguće su lakše do srednje teške ozljede. Nosite zaštitne naočale. Nosite zaštitne rukavice. Nosite zaštitnu odjeću. Moguće nanošenje materijalne štete

Више

Mi poznajemo sve djelove na Vašem vozilu. Paketi za starija vozila Privredna vozila Volkswagen

Mi poznajemo sve djelove na Vašem vozilu. Paketi za starija vozila Privredna vozila Volkswagen Mi poznajemo sve djelove na Vašem vozilu. Paketi za starija vozila Privredna vozila Volkswagen Tajna dugotrajne veze SERVIS+ Originalni djelovi + dvije godine garancije i sve to po povoljnim cijenama.

Више

Stručno usavršavanje

Stručno usavršavanje TOPLINSKI MOSTOVI IZRAČUN PO HRN EN ISO 14683 U organizaciji: TEHNIČKI PROPIS O RACIONALNOJ UPORABI ENERGIJE I TOPLINSKOJ ZAŠTITI U ZGRADAMA (NN 128/15, 70/18, 73/18, 86/18) dalje skraćeno TP Čl. 4. 39.

Више

Tehnički list o održivosti Sto-Ecoshapes Prethodno konstruirani elementi žbuke za individualno oblikovanje fasade Za opis proizvoda vidi Tehnički list

Tehnički list o održivosti Sto-Ecoshapes Prethodno konstruirani elementi žbuke za individualno oblikovanje fasade Za opis proizvoda vidi Tehnički list Prethodno konstruirani elementi žbuke za individualno oblikovanje fasade Za opis proizvoda vidi Tehnički list (ukoliko je dostupan) Podaci za certifikaciju graďevina prema udruzi (verzija 2012.) Stupanj

Више

DOO ZA SPOLJNI I UNUTRAŠNJI PROMET Futoška 33, Novi Sad, Srbija Tel/fax: +381 (021) , , Skladište: Bajči Žilinskog br. 23 e

DOO ZA SPOLJNI I UNUTRAŠNJI PROMET Futoška 33, Novi Sad, Srbija Tel/fax: +381 (021) , , Skladište: Bajči Žilinskog br. 23 e DOO ZA SPOLJNI I UNUTRAŠNJI PROMET Futoška 33, 21000 Novi Sad, Srbija Tel/fax: +381 (021)540-438, 540-426, 543-115 Skladište: Bajči Žilinskog br. 23 e-mail: office@vgp.rs www.vgp.rs EGV 35 A Idealan za

Више

ORGANIZACIJA I TEHNOLOGIJA DRUMSKOG SAOBRAĆAJA

ORGANIZACIJA I TEHNOLOGIJA DRUMSKOG SAOBRAĆAJA ORGANIZACIJA I TEHNOLOGIJA DRUMSKOG SAOBRAĆAJA Peto predavanje VOZNI PARK I NJEGOVA PODJELA, RAD VOZNOG PARKA, VREMENSKI BILANS RADA VOZNOG PARKA, IZMJERITELJI RADA Prof.dr Mirsad Kulović 9. VOZNI PARK

Више

Microsoft Word - Dopunski_zadaci_iz_MFII_uz_III_kolokvij.doc

Microsoft Word - Dopunski_zadaci_iz_MFII_uz_III_kolokvij.doc Dopunski zadaci za vježbu iz MFII Za treći kolokvij 1. U paralelno strujanje fluida gustoće ρ = 999.8 kg/m viskoznosti μ = 1.1 1 Pa s brzinom v = 1.6 m/s postavljana je ravna ploča duljine =.7 m (u smjeru

Више

Slide 1

Slide 1 Parkovi d.d. Wawa d.o.o. Jelena Sekelj Marin Bašić Dražen Vrhovski Sustav zaokružene elektromobilnosti u komunalnom sektoru Grada Varaždina Wawa mi mislimo zeleno! CIVINET Forum Rijeka 2017 Mi mislimo

Више

caprari-elektrane_Layout 1.qxd

caprari-elektrane_Layout 1.qxd Pravo rješenje za ELEKTRANE Naša Tehnologija i prednosti BUŠOTINSKE ELEKTRIČNE PUMPE E serija Više od 9.000 pouzdanih rješenja za varijacije zahtjevanih primjena. Robusna konstrukcija od željeznog lijeva.

Више

JEDNOFAZNI ASINKRONI MOTOR Jednofazni asinkroni motor je konstrukcijski i fizikalno vrlo sličan kaveznom asinkronom trofaznom motoru i premda je veći,

JEDNOFAZNI ASINKRONI MOTOR Jednofazni asinkroni motor je konstrukcijski i fizikalno vrlo sličan kaveznom asinkronom trofaznom motoru i premda je veći, JEDNOFAZNI ASINKRONI MOTOR Jednofazni asinkroni motor je konstrukcijski i fizikalno vrlo sličan kaveznom asinkronom trofaznom motoru i premda je veći, skuplji i lošijih karakteristika od trofaznog iste

Више

UNAPREĐENJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI GRADSKOG SISTEMA ZA UPRAVLJANJE ČVRSTIM OTPADOM

UNAPREĐENJE ENERGETSKE EFIKASNOSTI GRADSKOG SISTEMA ZA UPRAVLJANJE ČVRSTIM OTPADOM Univerzitet u Kragujevcu Mašinski fakultet Kragujevac University of Kragujevac Faculty of Mechanical Engineering Kragujevac IMPROVING MUNICIPAL SYSTEM FOR SOLID WASTE MANAGEMENT USING GIS-TEHNIQUES AND

Више

Шифра ученика: Укупан број бодова: Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког РАзвоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСП

Шифра ученика: Укупан број бодова: Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког РАзвоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСП Шифра ученика: Укупан број бодова: Република Србија МИНИСТАРСТВО ПРОСВЕТЕ, НАУКЕ и технолошког РАзвоја ЗАВОД ЗА ВРЕДНОВАЊЕ КВАЛИТЕТА ОБРАЗОВАЊА И ВАСПИТАЊА школска 2018/2019. година ТЕСТ МАТЕМАТИКА ПРИЈЕМНИ

Више

2018 X-MAX 125

2018 X-MAX 125 125 ccm, MAX doživljaj U Yamahi smatramo kako putovanje na posao uvijek treba biti zabavno. izrađen je kako bi svako putovanje učinio zabavnijim pružajući idealno uravnotežena sportska, praktična i funkcionalna

Више

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti Istraživanje poznavanja ispitanika o poštanskim uslugama i njihova zamjenjivost s EK uslugama stud

Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti Istraživanje poznavanja ispitanika o poštanskim uslugama i njihova zamjenjivost s EK uslugama stud Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti Istraživanje poznavanja ispitanika o poštanskim uslugama i njihova zamjenjivost s EK uslugama studeni 16. Sadržaj 1. Korištenje poštanskih ureda HP-Hrvatske

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation Analiza iskorištavanja otpadne topline u centraliziranim toplinskim sustavima korištenjem metode niveliranog troška otpadne topline Borna Doračić, Tomislav Novosel, Tomislav Pukšec, Neven Duić UVOD 50

Више

ZADNJI DATUM AŽURIRANJA:

ZADNJI DATUM AŽURIRANJA: IZVJEŠTAJ O KVALITETI ZA STATISTIČKO ISTRAŽIVANJE Statističko istraživanje o cestovnom prijevozu robe (PA/T-11) 2014., 4. tromjesečje Organizacijska jedinica: Služba statistike transporta i komunikacija

Више

EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, COM(2018) 284 final ANNEXES 1 to 2 PRILOZI Prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o utvrđivanju emisi

EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, COM(2018) 284 final ANNEXES 1 to 2 PRILOZI Prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o utvrđivanju emisi EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, 17.5.2018. COM(2018) 284 final ANNEXES 1 to 2 PRILOZI Prijedlogu uredbe Europskog parlamenta i Vijeća o utvrđivanju emisijskih normi CO2 za nova teška vozila {SEC(2018) 233

Више

EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, C(2019) 1710 final ANNEX PRILOG DELEGIRANOJ UREDBI KOMISIJE (EU) /.. o izmjeni priloga I. i II. Uredbi (EU) br.

EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, C(2019) 1710 final ANNEX PRILOG DELEGIRANOJ UREDBI KOMISIJE (EU) /.. o izmjeni priloga I. i II. Uredbi (EU) br. EUROPSKA KOMISIJA Bruxelles, 7.3.2019. C(2019) 1710 final ANNEX PRILOG DELEGIRANOJ UREDBI KOMISIJE (EU) /.. o izmjeni priloga I. i II. Uredbi (EU) br. 510/2011 Europskog parlamenta i Vijeća u pogledu praćenja

Више

EU projekti: Mayors in Action / TOGETHER

EU projekti: Mayors in Action / TOGETHER EU projekti: Mayors in Action / TOGETHER Međunarodna konferencija Pametna energetska rješenja za održivi razvoj Zagreb, 10. svibnja 2017. Mayors in Action Jačanje potpornih struktura Sporazuma gradonačelnika

Више

ИСТРАЖИВАЊЕ СТАВОВА УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ О ОПАСНОСТИМА И РИЗИЦИМА У САОБРАЋАЈУ У СРБИЈИ Извештај: ПУ ПАНЧЕВО РЕЗУЛТАТИ: Студија представља периодично

ИСТРАЖИВАЊЕ СТАВОВА УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ О ОПАСНОСТИМА И РИЗИЦИМА У САОБРАЋАЈУ У СРБИЈИ Извештај: ПУ ПАНЧЕВО РЕЗУЛТАТИ: Студија представља периодично ИСТРАЖИВАЊЕ СТАВОВА УЧЕСНИКА У САОБРАЋАЈУ О ОПАСНОСТИМА И РИЗИЦИМА У САОБРАЋАЈУ У СРБИЈИ Извештај: ПУ ПАНЧЕВО РЕЗУЛТАТИ: Студија представља периодично истраживање са циљем утврђивања ставова учесника о

Више

DVD Čička Poljana - Vatrogasne igre

DVD Čička Poljana - Vatrogasne igre DOBROVOLJNO VATROGASNO DRUŠTVO ČIČKA POLJANA Poljana Čička145a vatrogasni dom 10410 Novo Čiče Tel: 099/6236-367 e-mail: dvdcickapoljana@gmail.com IBAN:HR1623600001102114276 MB: 02586614 OIB: 43145925932

Више

2016 X-MAX 250

2016 X-MAX 250 Osvojite ulice Zahvaljujući dinamičnom stilu, iznimno odzivnom agregatu hlađenim tekućinom te okviru visokih specifikacija, Yamaha X-MAX 250 nudi impresivne performanse i svakodnevnu praktičnost. Kompaktni

Више

Katalog prikolica_BH

Katalog prikolica_BH PK PRIKOLICE ŠUMARSKE PRIKOLICE PSM KARAKTERISTIKE PSM 180 PSM 200 brutto masa vozila 18000 kg 20000 kg masa praznog vozila 2710 kg 3500 kg netto nosivost 15290 kg 16500 kg BPW osovine 2 x 9 t 2 x 10 t

Више

Produženo jamstvo za nova vozila OPEL Trogodišnje jamstvo Četverogodišnje jamstvo Petogodišnje jamstvo Neograničena Neograničena MODEL do km d

Produženo jamstvo za nova vozila OPEL Trogodišnje jamstvo Četverogodišnje jamstvo Petogodišnje jamstvo Neograničena Neograničena MODEL do km d Produženo jamstvo za nova vozila OPEL Trogodišnje jamstvo Četverogodišnje jamstvo Petogodišnje jamstvo MODEL do 100 000 km do 120 000 km do 150 000 km Agila/Astra/Corsa/ Meriva/Tigra Vectra/Signum/ Zafira/Combo

Више

Microsoft Word - SBT_prospekt.docx

Microsoft Word - SBT_prospekt.docx DURMA SBT hidraulične makaze za lim, sa fiksim uglom sečenja UPOZNAJTE DURMA KOMPANIJU Durma, je vodeća turska kompanija i svetski lider u proizvodnji mašina za obradu metala. Danas, nakon 50 godina od

Више

Microsoft PowerPoint - 10 MV motocikli 1.ppt [Compatibility Mode]

Microsoft PowerPoint - 10 MV motocikli 1.ppt [Compatibility Mode] Tehnika motocikala Definicija i klasifikacija Funkcionalne celine Pogonski agregati Transmisija Sistem za oslanjanje Sistem za kočenje Teorija kretanja 1 Definicija i klasifikacija Moped - L 1 - Vozilo

Више

Kako vam life coach može pomoći da promijenite svoj život?

Kako vam life coach može pomoći da promijenite svoj život? Kreni zdravo! Stranica o zdravim navikama i uravnoteženom životu https://www.krenizdravo.rtl.hr Kako vam life coach može pomoći da promijenite svoj život? Možda ste se zapitali što je uopće life coach

Више

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO GOSPODARSTVA Temeljem Nacionalnog programa energetske učinkovitosti Republike Hrvatske za razdoblje i Odlu

REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO GOSPODARSTVA Temeljem Nacionalnog programa energetske učinkovitosti Republike Hrvatske za razdoblje i Odlu REPUBLIKA HRVATSKA MINISTARSTVO GOSPODARSTVA Temeljem Nacionalnog programa energetske učinkovitosti Republike Hrvatske za razdoblje 2008.-2016. i Odluke ministra gospodarstva (KLASA: 402-01/14-01/828,

Више

4.1 The Concepts of Force and Mass

4.1 The Concepts of Force and Mass Kinematika u dvije dimenzije FIZIKA PSS-GRAD 11. listopada 017. PRAVOKUTNI KOORDINATNI SUSTAV U RAVNINI I PROSTORU y Z (,3) 3 ( 3,1) 1 (0,0) 3 1 1 (x,y,z) x 3 1 O ( 1.5,.5) 3 x y z Y X PITANJA ZA PONAVLJANJE

Више

INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH P

INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH P INDIKATIVNI GODIŠNJI PLAN OBJAVE NATJEČAJA ZA PODUZETNIKE U 2018. GODINI IZ OPERATIVNOG PROGRAMA KONKURENTNOST I KOHEZIJA 1. POVEĆANJE RAZVOJA NOVIH PROIZVODA I USLUGA KOJI PROIZLAZE IZ AKTIVNOSTI ISTRAŽIVANJA

Више

Microsoft Word - Indjija april 2012.docx

Microsoft Word - Indjija april 2012.docx A.D. ZAŠTITA NA RADU I ZAŠTITA ŽIVOTNE SREDINE BEOGRAD Beograd, Deskaševa 7 LABORATORIJA ZA BUKU, VIBRACIJE I SUDOVE POD PRITISKOM Tel: 011/2418-155 Faks: 011/2418-992 Web: www.zastitabeograd.com E-mail:

Више

Microsoft Word - VS_prospekt.docx

Microsoft Word - VS_prospekt.docx DURMA VS CNC hidraulične makaze za lim, sa promjenljivim uglom sečenja UPOZNAJTE DURMA KOMPANIJU Durma, je vodeća turska kompanija i svetski lider u proizvodnji mašina za obradu metala. Danas, nakon 50

Више

Sustavi kotlovskih postrojenja

Sustavi kotlovskih postrojenja Sustavi kotlovskih postrojenja Teleservice Regulacija kotlova BCO BCO UL-S UNIVERSAL parni kotao WA Uređaj za analizu vode Kompetencija i povjerenje Bosch Industriekessel je u svjetskim razmjerima renomirani

Више

PowerPoint Presentation

PowerPoint Presentation МОБИЛНЕ МАШИНЕ II предавање 4.2 \ ослоно-кретни механизми на точковима, кинематика и динамика точка Кинематика точка обимна брзини точка: = t транслаторна брзина точка: = t Услов котрљања точка без проклизавања:

Више

7 let BROSURA 150x128.indd

7 let BROSURA 150x128.indd bezbrižnih godina Kijini modeli novi Picanto, novi Rio, cee d, Venga, Soul, Sportage i Sorento ponose se najduljim europskim jamstvom. Opće jamstvo za cijelo vozilo vrijedi godina ili do 150.000 kilometara

Више

(Microsoft Word - ALTERNATIVNI IZVORI ENERGIJE - Dora Tomi\346.docx)

(Microsoft Word - ALTERNATIVNI IZVORI ENERGIJE - Dora Tomi\346.docx) ALTERNATIVNI IZVORI ENERGIJE Obnovljivi (alternativni) izvori energije u hrvatskom se Zakonu o energiji definiraju kao: izvori energije koji su sačuvani u prirodi i obnavljaju se u cijelosti ili djelomično,

Више

TEST 2 Auto Škola LEMI FORCE mob: Da li je vozaču zabranjeno da pretiče vozilo koje se približava obilježenom pješačko

TEST 2 Auto Škola LEMI FORCE   mob: Da li je vozaču zabranjeno da pretiče vozilo koje se približava obilježenom pješačko TEST 2 Auto Škola LEMI FORCE www.lemiforce.ba mob: 062 294 509 1. Da li je vozaču zabranjeno da pretiče vozilo koje se približava obilježenom pješačkom prelazu, ili koje prelazi pješački prelaz, ili koje

Више

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - kolovoz osnovna razina - rje\232enja)

(Microsoft Word - Dr\236avna matura - kolovoz osnovna razina - rje\232enja) 5 5: 5 5. B. Broj.5 možemo zapisati u obliku = =, a taj broj nije cijeli broj. 0 0 : 5 Broj 5 je iracionalan broj, pa taj broj nije cijeli broj. Broj 5 je racionalan broj koji nije cijeli broj jer broj

Више

FTN Novi Sad Katedra za motore i vozila Potrošnja goriva Teorija kretanja drumskih vozila Potrošnja goriva

FTN Novi Sad Katedra za motore i vozila Potrošnja goriva Teorija kretanja drumskih vozila Potrošnja goriva Ključni faktori: 1. ENERGIJA potrebna za kretanje vozila na određenoj deonici puta Povećanje E K pri ubrzavanju, pri penjanju, kompenzacija energetskih gubitaka usled dejstva F f i F W Zavisi od parametara

Више

59. Natjecanje mladih tehničara Republike Hrvatske Školsko/Klupsko natjecanje godine Tehnička kultura 5. razred Maketarstvo i modelarstvo Radni

59. Natjecanje mladih tehničara Republike Hrvatske Školsko/Klupsko natjecanje godine Tehnička kultura 5. razred Maketarstvo i modelarstvo Radni 59. Natjecanje mladih tehničara Republike Hrvatske Školsko/Klupsko natjecanje 2017. godine Tehnička kultura 5. razred Maketarstvo i modelarstvo Radni zadatak: Stol za učenje POTREBAN MATERIJAL : Papir

Више

Probni test LIST-1 1. Путничко возило, у ситуацији као на слици, користи леву траку: а) прописно б) непро

Probni test LIST-1 1. Путничко возило, у ситуацији као на слици, користи леву траку: а) прописно б) непро Probni test LIST-1 1. Путничко возило, у ситуацији као на слици, користи леву траку: а) прописно............................................. б) непрописно............................................ Возачу

Више

OБЛАСТ: БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА ВЕШТАЧЕЊЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА 1. Израчунати зауставни пут (Sz) и време заустављања ако су познати следећи подаци: брзин

OБЛАСТ: БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА ВЕШТАЧЕЊЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА 1. Израчунати зауставни пут (Sz) и време заустављања ако су познати следећи подаци: брзин OБЛАСТ: БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА ВЕШТАЧЕЊЕ САОБРАЋАЈНИХ НЕЗГОДА 1. Израчунати зауставни пут (Sz) и време заустављања ако су познати следећи подаци: брзина аутомобила пре предузетог кочења Vo = 68 km/, успорење

Више

Energetsko siromaštvo u Hrvatskoj Slučaj Koprivničko-Križevačke županije Ivan Bačeković, Marko Čavar, Florent Gesmond Miguel Antonio Chang Ojeda, Serg

Energetsko siromaštvo u Hrvatskoj Slučaj Koprivničko-Križevačke županije Ivan Bačeković, Marko Čavar, Florent Gesmond Miguel Antonio Chang Ojeda, Serg Energetsko siromaštvo u Hrvatskoj Slučaj Koprivničko-Križevačke županije Ivan Bačeković, Marko Čavar, Florent Gesmond Miguel Antonio Chang Ojeda, Sergio David Rodriguez Bermudez 04.07.2016. Sadržaj Uvod

Више

464_Leistungserklärung

464_Leistungserklärung Izjava o svojstvima prema Prilogu III Uredbe (EU) br. 305/2011 za proizvod Disboxid 464 EP-Decksiegel 1. Jedinstvena identifikacijska oznaka tipa proizvoda: EN 1504-2: ZA.1d, ZA.1f i ZA.1g EN 13813: SR

Више

6. TEHNIČKE MJERE SIGURNOSTI U IZVEDBI ELEKTROENERGETSKIH VODOVA

6. TEHNIČKE MJERE SIGURNOSTI U IZVEDBI ELEKTROENERGETSKIH  VODOVA SIGURNOST U PRIMJENI ELEKTRIČNE ENERGIJE 6. TEHNIČKE MJERE SIGURNOSTI U IZVEDBI ELEKTROENERGETSKIH VODOVA Izv.prof. dr.sc. Vitomir Komen, dipl.ing.el. 1/14 SADRŽAJ: 6.1 Sigurnosni razmaci i sigurnosne

Више

Microsoft Word - naslovnica

Microsoft Word - naslovnica Osnovna škola Gornji Mihaljevec ŠKOLSKI PROJEKT "Svjetski dan voda" ožujak, 2013. godine Radionice pod zajedničkim nazivom "Priroda moj prijatelj" NASTAVNI PREDMET: matematika SUDIONICI: učenici 6. razreda

Више

Dan Datum Od - do Tema Predavači Broj sati MODUL 1 ZAGREB, Ukupno sati po danu poned ,30-11,40 (s pauzom od 30 min) 5.

Dan Datum Od - do Tema Predavači Broj sati MODUL 1 ZAGREB, Ukupno sati po danu poned ,30-11,40 (s pauzom od 30 min) 5. Dan Datum Od - do Tema Predavači Broj sati MODUL 1 ZAGREB, 18.5. - 21.5.2015. Ukupno sati po danu poned. 18.5.2015. 8,30-11,40 (s pauzom od 30 min) 5.4. Proračun toplinske energije za grijanje i pripremu

Више